广东省中山市2022年中考英语一模试题(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 中山市 2022 年中 英语 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省中山市2022年中考英语一模试题二、语法选择。When Einstein was young, he failed in several exams because he often played with some bad kids. On a Sunday morning, Einstein wanted to go fishing with _1_ kids. His father stopped him and said, “Einstein, you were spending too much time _2_. Im worried about your future.”“
2、What are you worrying about? Jack and Robert also failed in the exam; _3_ they went fishing as usual.”“My boy, I have _4_ story for you. I hope you can listen to it carefully.”“There _5_ two cats on the roof. Suddenly, they fell into the chimney (烟囱). _6_ they climbed out of the chimney; one cats fa
3、ce was dirty while the other cats face was clean. Seeing the dirty-faced cat, the clean-faced one thought its own face was _7_ dirty, so it quickly ran to the riverside and washed its face. The dirty-faced cat saw the clean-faced one, thinking its own face was clean as well, so it walked _8_ in the
4、street. You can imagine what happened later.”“Einstein, it is possible _9_ anybody to be your mirror (镜子). Some kids are not strict with _10_. You may become stupid if you take them as your mirror.” Hearing this, Einstein put down his fishing net and returned to his room.1,000 people have 1,000 kind
5、s of wishes in life. You can learn from other people, but you _11_ not follow them totally. You must see yourself clearly and know _12_ you want to get. In this way you can achieve your success.1. A. anotherB. the othersC. othersD. other2. A. to playB. playC. playingD. played3. A. soB. butC. because
6、D. or4. A. aB. anC. theD. /5. A. wereB. areC. hadD. have6. A. WhenB. UnlessC. AlthoughD. Before7. A. tooB. eitherC. neitherD. also8. A. happyB. happierC. happilyD. happiness9. A. byB. forC. toD. with10. A. theyB. themC. themselvesD. theirs11. A. mustB. dareC. shouldD. may12. A. whyB. whatC. thatD. w
7、hen【112题答案】【答案】1. D 2. C 3. B 4. A 5. A 6. A 7. D 8. C 9. B 10. C 11. C 12. B【解析】【导语】本文主要介绍了爱因斯坦小时候,因为经常和一些坏孩子一起玩,几次考试都不及格。他爸爸通过给他讲故事使他觉悟,从此爱因斯坦严格要求自己,最终获得了成功。【1题详解】句意:在一个星期天的早晨,爱因斯坦想和其他孩子一起去钓鱼。another指三者或三者以上中的另一个;the others表示在一个范围内的其他全部;others是other的复数形式,泛指“其他人”或“其他物”,不能作定语;other别的、另外的,一般只能和复数名词连用
8、。根据上文“he often played with some bad kids.”他经常和一些坏孩子玩。结合“Einstein wanted to go fishing with kids.”及选项,可知爱因斯坦是想和其他的孩子一起去钓鱼,因此other符合题意,故选D。【2题详解】句意:他的父亲阻止他说:“爱因斯坦,你花太多时间玩。我担心你的未来。”to play动词不定式;play玩,动词原形;playing动名词/现在分词;played过去式或过去分词。根据“you were spending too much time .”可知此处考查固定搭配spend time doing sth
9、“花费时间做某事”,故选C。【3题详解】句意:杰克和罗伯特也没有通过考试,但他们还是像往常一样去钓鱼了。so因此;but但是;because因为;or或者。根据“Jack and Robert also failed in the exam; they went fishing as usual.”可知他们没有通过考试,可还是照常去钓鱼,因此此处表示的应是转折关系,所以用but连接,故选B。【4题详解】句意:孩子,我给你讲个故事。a不定冠词,表示泛指,用于以辅音音素开头的单词前;an不定冠词,表示泛指,用于以元音音素开头的单词前;the定冠词,表示特指;/不填。根据“I have story
10、for you.”结合语境,可知此处表示的是泛指,且story的发音是以辅音音素开头的,因此用a来修饰,故选A。【5题详解】句意:屋顶上有两只猫。were是,一般过去时;are是,一般现在时;had有,一般过去时,have有,一般现在时。根据“There two cats on the roof.”可知本句为there be结构,结合语境可知句子时态是一般过去时,故选A。【6题详解】句意:当他们从烟囱里爬出来的时候;一只猫的脸很脏,而另一只猫的脸很干净。When当时候;Unless除非;Although虽然;Before在之前。根据“ they climbed out of the chimn
11、ey; one cats face was dirty while the other cats face was clean.”结合语境及选项,可知是当他们从烟囱里爬出来的时候,故选A。【7题详解】句意:看到那只脏脸的猫,脸干净的那只认为自己的脸也脏了。too也、用于肯定句,通常位于句末;either也,一般用于否定句句末;neither表示“二者都不”,一般同“nor”连用,表示“既不也不”;also也,常用于肯定句或疑问句,一般位于句中。根据“Seeing the dirty-faced cat, the clean-faced one thought its own face was
12、dirty,”结合语境及选项,可知本句为肯定句,且设空处位于句中,因此应用also,故选D。【8题详解】句意:脸脏的猫看见脸干净的那只猫,以为自己的脸也很干净,就高高兴兴地走在街上。happy高兴的、幸福的,形容词;happier更高兴的;happily高兴地、幸福地,副词;happiness幸福、快乐,名词。根据“so it walked in the street.”可知设空处修饰前面的谓语动词,因此应用副词happily,故选C。【9题详解】句意:爱因斯坦,任何人都有可能成为你的镜子。by被、由;for为了;to到、朝;with和一起。根据“it is possible anybody
13、to be your mirror (镜子).”可知本句为固定句型:Itis+形容词+forsb+todosth,意为“对某人来说做某事怎么样”,故选B。【10题详解】句意:有些孩子对自己要求不严格。they他们,主格;them他们,宾格;themselves他们自己,反身代词;theirs他们的,名词性的物主代词。根据“Some kids are not strict with .”结合语境可知是一些孩子对自己要求不严格,因此应用反身代词,故选C。【11题详解】句意:你可以向别人学习,但不应该完全跟随他们。must必须;dare敢于;should应该;may可以。根据“You can lea
14、rn from other people, but you not follow them totally.”由转折词but,可知是不应该完全跟随他们,should not“不应该”,故选C。【12题详解】句意:你必须看清自己,知道自己想要什么。why为什么;what什么;that那、那个;when什么时候。根据“You must see yourself clearly and know you want to get.”可知此处缺少宾语,因此应用what,故选B。三、完型填空。Mr. Jackson was our science teacher. On the first day of
15、class, he gave us a talk about an animal called wampus. He told us that the wampus lived on earth millions of years ago during the Ice Age and died out because of the change of climate (气候). We all listened carefully and took _13_ of everything he said. Later we had a _14_.When the exam paper was _1
16、5_ to me, I was surprised and sad. There was a big red “” through each of my answers. I failed. But how come? _16_ on the test paper, I had _17_ what Mr. Jackson said in class.Then I realized that no one _18_ the exam at all. What had happened?“Very simple.” Mr. Jackson explained. “I had _19_ all th
17、at story about the wampus. There had never been any such animal, so the information in your notes was not correct. Do you expect to get _20_ marks for incorrect answers?”Hearing this, we felt it hard to understand so we were _21_. What kind of test was this? What kind of teacher was he?How could we
18、believe he gave us so much information about an animal that had not been there at all? How was it possible for us students to _22_ what the teacher taught us?“The zeros on your papers will be _23_ in your grade books,” he said. And he did it.Through this experience, Mr. Jackson hoped that we would l
19、earn something. Teachers and books are not always _24_. In fact, no one is. He told us not to let our mind go to sleep. Instead, we should keep thinking all the time and speak up if we think there are _25_ in our teachers words or in books.We should _26_ the habit of doubting, and the ability to dec
20、ide by ourselves. What a special _27_ he gave us! I will always remember it.13. A. booksB. notesC. supportsD. messages14. A. discussionB. questionC. testD. plan15. A. returnedB. directedC. addedD. arrived16. A. AnywayB. AnytimeC. AnywhereD. Anyone17. A. cut downB. turned downC. broken downD. written
21、 down18. A. refusedB. pushedC. passedD. created19. A. made ofB. made fromC. made inD. made up20. A. usefulB. highC. exactD. low21. A. politeB. gladC. excitedD. angry22. A. praiseB. guardC. doubtD. reflect23. A. recordedB. describedC. collectedD. circled24. A. interestingB. rightC. activeD. silent25.
22、 A. decisionsB. reasonsC. pointsD. mistakes26. A. repeatB. riskC. developD. move27. A. callB. promiseC. honourD. lesson【1327题答案】【答案】13. B 14. C 15. A 16. A 17. D 18. C 19. D 20. B 21. D 22. C 23. A 24. B 25. D 26. C 27. D【解析】【导语】本文主要通过老师一节课上故意给出错误的信息,而同学们自己没有质疑,紧接着进行一次考试,同学们以为考得好,但实际上所有人都没有及格的这样一次考试
23、经历,说明了一个道理:教师和教科书并不总是正确的,遇到疑问时不要让我们的大脑进入睡眠状态而要大声说出来。教学生们如何成为一个好的学者。【13题详解】句意:我们都仔细地听着,把他说的每句话都做了笔记。books书籍;notes笔记;supports支持;messages信息。根据“took of everything he said”可知,此处构成take notes短语,意为“做笔记”,故选B。【14题详解】句意:后来我们进行了一次测试。discussion讨论;question问题;test测试;plan计划。根据下文“When the exam paper wasto me”可知,此处应是
24、进行了一次测试,故选C。【15题详解】句意:当试卷交还给我时,我既惊讶又难过。returned归还;directed指导;added增加;arrived到达。根据“there was a big red through each of my answers”可知,是试卷发下来了,也就是归还给了我,故选A。【16题详解】句意:不管怎样,在试卷上,我已经把杰克逊先生在课堂上说的话记下来了。Anyway不管怎样,无论如何;Anytime任何时候; Anywhere任何地方;Anyone任何人。根据“on the test paper, I had written downMr. Jackson sa
25、id in class”可知,此处强调都已经按照老师说的作答了,怎么还会错呢,“Anyway不管怎样”符合语境,故选A。【17题详解】句意:不管怎样,在试卷上,我已经把杰克逊先生在课堂上说的话记下来了。cut down砍倒;turned down拒绝;broken down临时出故障;written down写下。根据“so the information in your notes was not correct”可知,在笔记中写下了杰克逊先生的话,故选D。【18题详解】句意:然后我意识到没有人通过考试。refused拒绝;pushed推;passed通过;praised赞扬。根据“Do y
26、ou expect to getmarks for incorrect answers?”可知,答案是错的,所以没人通过考试,故选C。【19题详解】句意:所有关于猫豹的故事都是我编造的。made of由制成(看得出原材料);made from由制成(看不出原材料);made in在制成;made up编造,化妆,弥补。根据“There had never been any such animal, so the information in your notes was not correct.”可知,这种动物是虚构的,所以故事是编造的,故选D。【20题详解】句意:你期望用错误的答案得到高分吗
27、?useful有用的;high高的;exact确切的;low低的。根据“There had never been any such animal, so the information in your notes was not correct.”可知,老师告诉的不是正确的,所以不会得到高分,故选B。【21题详解】句意:不用说,我们都很生气。polite礼貌的;glad高兴的;excited激动的;angry生气的。根据“What kind of test was this? What kind of teacher was he?”可知,学生们在抱怨考试和老师,所以都很生气,故选D。【22题
28、详解】句意:我们学生怎么可能怀疑老师教给我们的东西呢?praise赞扬;guard保卫;doubt怀疑;reflect反射。根据“How could we believe he gave us so much information about an animal that had not been there at all?”可知难以相信老师教的东西是不存在的,此前没有怀疑过老师。故选C。【23题详解】句意:他说:“你们试卷上的零分将会被记录在你的成绩表里。”recorded记录;described描述;collected收集;circled盘旋。根据“in your grade books
29、”可知,是零分的成绩将会被记录在成绩表里,故选A。【24题详解】句意:老师和书本并不总是正确的。interesting有趣的;right正确的;active主动的;silent安静的。根据上文“so the information in your notes was not correct”可知,这次经历告诉我们老师和书本并不总是“正确的”,故选B。【25题详解】句意:相反,如果我们认为老师的话或书中有错误,我们应该思考并大声地说出来。decision决定;reasons理由;points点;mistakes错误。根据“Instead, we should keep thinking all
30、the time and speak up”可知,如果老师的话有错误,我们应该大声说出来,故选D。【26题详解】句意:我们应该养成怀疑的习惯,以及自己做决定的能力。repeat重复;risk冒险;develop养成;move移动。根据后面的“the habit”可知,应是“养成习惯”,故选C。27题详解】句意:他给我们上了多么特别的一课啊!call电话;promise希望;honour尊敬;lesson功课,教训。通过对整篇文章的理解可知Mr. Jackson给学生们上了非常特殊的一课,这里是作者的总结感叹,故选D。四、阅读理解。AA Blockbuster with WarmthIf you
31、re a movie fan, why not come and enjoy the hot movie-Hi, Mom.Date: June 25-28Time: 9:30, 14:30, 19:30Place: Guangming CinemaPrice: Adult: ¥50. Teens with school ID card: half price.For more information: Tel: 0971-8666666.Viewing the Louvre OnlineVisiting Louvre without booking a trip to France can b
32、e an amazing experience.Date: June 26-July 2Free viewing by computers and smartphones.Scan the QR code for logging in our Online Art Show.Food Festival Is on the WayCome and taste hundreds of nice Qinghai local food for foodies all over the world. Dont miss the chance!Date: June 25- July 24Time: 2:0
33、0-24:00Place: Tang Dao 637, XiningFor more information, visit .28. The price of the movie ticket for school teenagers is _.A. 50B. 25C. free of chargeD. 2829. The online art show will last for _.A. an hourB. three daysC. a weekD. a month30. People should _ for logging in the Online Art Show.A. book
34、a trip to FranceB. scan the OR codeC. watch TVD. listen to the radio31. You can get more information about food festival by _.A. visiting the websiteB. asking the local peopleC. calling the hotlineD. scanning the QR code32. The passage is probably taken from _.A. a diaryB. a novelC. a letterD. a mag
35、azine【2832题答案】【答案】28. B 29. C 30. B 31. A 32. D【解析】【导语】本文是一篇应用文,分别介绍了一部电影、在线浏览卢浮宫以及西宁美食节。【28题详解】细节理解题。根据“Price: Adult: ¥50. Teens with school ID card: half price.”可知,青少年的票价是25元,故选B。【29题详解】细节理解题。根据“Date: June 26-July 2”可知,在线艺术展将持续7天,故选C。【30题详解】细节理解题。根据“Scan the QR code for logging in our Online Art S
36、how.”可知,需要扫描二维码登录我们的在线艺术展,故选B。【31题详解】细节理解题。根据“For more information, visit .”可知,想要了解更多关于西宁美食节的信息,可以访问网站。故选A。【32题详解】推理判断题。本文分别介绍了一部电影、在线浏览卢浮宫以及西宁美食节,所以推测可能在杂志上看到这篇文章,故选D。BMy 14-year-old son, John, and I saw the coat at the same time in a second-hand clothing store. It stood out among big and old coats
37、. It was so beautiful and had an unbelievable price, $28. I looked at my son and we both said nothing, but Johns eyes shone. Dark, woolen (羊毛) coats were popular with teenage boys, but new ones could cost several hundred dollars. This coat was even better. John tried it on and turned from side to si
38、de, eyeing himself in the mirror. It fit him so well.John wore the coat to school the next day. After he came home, I asked, “Did the kids like your coat?”“They love it!” he said with a big grin.Over the next few weeks, John changed. He was polite, more thoughtful, and much happier. “Good dinner, Mo
39、m,” he would say it every evening. Without a word of complaining, he would carry in wood for the stove (炉子). One day when I suggested that he might start on his homework before dinner, John, who always put things off, said, “Youre right. I guess I will.” When I mentioned this change to one of his te
40、achers, she joked that the coat must have changed him.John and I both know we should never judge (判断) a person by his clothes. But it is true that when wearing beautiful and suitable clothes, we may try to be better in thought, speech and behavior to match what is on the inside to what is on the out
41、side.33. From the first paragraph, we can learn that _.A. the price of the coat was too highB. John liked the coat very muchC. they often went shopping togetherD. the writer didnt want to buy the coat34. The underlined word “grin” means _.A. a wide smileB. a worried lookC. an upset voiceD. an angry
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
