广东省惠州市华罗庚中学2020-2021学年高二第一学期开学考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省惠州市华罗庚中学2020-2021学年高二第一学期开学考英语试题 WORD版含解析 广东省 惠州市 华罗庚 中学 2020 2021 学年 第一 学期 开学 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、惠州市华罗庚中学2020年高二第一学期第一次阶段性考试英语试题第一部分 阅读理解(其20小题,每小题2.5分,满分50分)第一节 (共15小题)阅读下列列短文,从每题所给的四个选项(A、 B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑.AWonderful holiday cottages across England, Wales and Northern Ireland are available. When you choose your next holiday cottage, the following may strike your eyes.Large holiday
2、cottages for special occasionsWe have over 30 cottages for eight or more people. These are great for celebrations with friends and family. You could head to Devon and stay in one of the countys most important houses, Shute Barton, where we can even provide details of the local cook that can come to
3、the cottage and cook a delicious meal to make your stay even more special. One of our newest cottages is Thorington Hall in Suffolk, and its the largest in our collection. If you fancy something a little bit different, you can visit the Lighthouse Keepers Cottage.Dog friendly cottages In CornwallCor
4、nwall is a great place for dog walking with miles of coastline and beaches waiting to be explored and our dog friendly holiday cottages are on the doorstep on some of these places. We share just a selection of our dog friendly cottages across Cornwall. Click here to see the full range of dog friendl
5、y cottages in Cornwall.Easter bank holiday cottageWe have cottages perfect for a gathering with family or friends if youre looking for some peaceful time away. You could spend the Easter bank holiday weekend in a holiday cottage on the beautiful coast around Cornwall or Pembrokeshire.Songbird Hideaw
6、ayThis cosy heart-warming cottage is the perfect romantic retreat, situated near the hamlet of Penrhos and close to the town of Pwllheli, featuring appealing views towards Cardigan Bay. Couples can escape the busyness of their everyday lifestyle and enjoy the delights of this compact yet beautifully
7、 presented accommodation.1. Where can you enjoy the door-to-door service by a local cook?A. Shute Barton.B. Thorington Hall in Suffolk.C. Lighthouse Keepers Cottage.D. Easter bank holiday cottage.2. How can you learn more information for the holidays with your pet dogs?A. By faxB. By phone.C. By pos
8、t.D. By Internet.3. Which place is convenient for a romantic holiday?A. Songbird Hideaway.B. Pembrokeshire holiday cottage.C. Dog friendly cottage in Cornwall.D. Large holiday cottage for special occasions.【答案】1. A 2. D 3. A【解析】本文是一篇应用文,文章主要介绍了英国几个非常好的度假村舍。【1题详解】 细节理解题。根据第二段 “Shute Barton, where we
9、can even provide details of the local cook that can come to the cottage and cook a delicious meal to make your stay even more special. ”(舒特巴顿,在那里,我们甚至可以提供当地厨师的详细信息,他们可以来到小屋,烹制美味的饭菜,让您的住宿更加特别)可知,在 Shute Barton 可以享受当地厨师的上门服务,故选A。【2题详解】细节理解题。根据第三段“Click here to see the full range of dog friendly cottag
10、es in Cornwall.”(点击这里查看康沃尔郡所有的爱狗小屋)可知,人们可以通过上网获取更多关于the holidays with your pet dogs信息,故选D。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“This cosy heart-warming cottage is the perfect romantic retreat, situated near the hamlet of Penrhos and close to the town of Pwllheli, featuring appealing views towards Cardigan Bay.”(这间舒适温馨
11、小屋是一个完美的浪漫度假胜地,位于彭罗斯小村庄附近,靠近普勒赫利镇,可以欣赏到卡迪根湾的迷人景色)可知,在Songbird Hideaway可以享受浪漫的假期,故选A。BWhen I was in primary school, sometimes I would meet a girl of the same age as me. Lisa was never active, but she was always very sweet and nice. In the 5th grade she came to my class. She was absent a lot. and one
12、day I had the courage to ask why. She told me she was sick, and she explained she wore a wig because her medicine made her lose her hair. We left it at that.Anytime Lisa came to class seldom would hang with her on the playground. I received much ridicule from my friends for this because they thought
13、 I was ignoring them for Lisa. My family education taught me to be nice, and I felt Lisas needs were much more important than others I knew.It had been months since Lisa was in our class, and one day our teacher was crying. She explained Lisa died the day before and would no longer be our classmate.
14、 She told us Lisa had fought a battle (斗争) with cancer for years.I was shocked. Lisa never spoke of her illness as if it could kill her. Well, all these years I have kept Lisa in my mind and heart. When I go through the important events in my life, I think ofLisa.Ive had a strong wish recently to fi
15、nd her mother and father. Id like to tell them that though they never met me, their daughter had a sweet effect on my life. I have no idea what her parents first names are. I write to your column and hope you can point me in the right direction.Lisa was such a lovely girl. Maybe her parents would be
16、 comforted by the fact that after all these years they are not the only ones who remember her.4. The underlined sentence in Para.1 probably means_.A. we kept on talking about her illness laterB. we discussed the topic and then left togetherC. we just stopped talking about her illnessD. we went away
17、after talking about her illness5. Why was the author being laughed at?A. Because she wore a wig to school.B. Because she always played with Lisa.C. Because she cried in the classroom.D. Because she lost her friends because of Lisa.6. What did the author learn from Lisa?A. To keep your illness a secr
18、et.B. To be nice to everyone everywhere.C. To face challenges in life bravely.D. To put others needs above yours.7. The author wrote this passage mainly to_.A. remember a true friendB. ask for help to find a friends parentsC. show her concern for a friendD. tell her experience of fighting cancer【答案】
19、4. C 5. B 6. C 7. B【解析】本文是一篇记叙文。文章叙述了作者向一个报社栏目寻求帮助,来寻找已去世好友的父母的故事。【4题详解】句意猜测题。根据文章第一段“She told me she was sick, and she explained she wore a wig because her medicine made her lose her hair.(她告诉我她病了,她解释说她戴假发是因为她的药让她掉光了头发。)”可猜测,作者了解了丽莎的情况之后,就不再谈论她的病情。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“I would hang around with he
20、r on the playground. I received much ridicule from my friends for this because they thought I was ignoring them for Lisa. (我会和她一起在操场上玩。我受到了朋友们的嘲笑,因为她们认为我因为丽莎而忽视了她们。)”可知,作者受到嘲笑,是因为作者总是跟丽莎玩。选 B 。【6题详解】推理判断题。根据文章倒数第三段“When I go through the important events in my life,I think of Lisa.(当我经历生命中的重要事件时,我想起了
21、丽莎。)”可知,作者在遇到人生中重大事情的时候,总是想到与病魔作斗争的丽莎。从而推断出作者从丽莎身上学到了要勇敢面对生活中的挑战。故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“I have no idea what her parents first names are. I write to your column and hope you can point me in the right direction.( 我不知道她父母的名字。我写信给你的专栏,希望你能给我指出正确的方向。)”可推断,作者写这篇文章的目的是在求助一个报社的栏目来寻找她朋友的父母。故选B。CA new stud
22、y of 8,000 young people in the Journal of Health and Social Behavior shows that although love can make adults live healthily and happily, it is a bad thing for young people. Puppy love (早恋), may bring stress for young people and can lead to depression. The study shows that girls become more depresse
23、d than boys, and younger girls are the worst of all.The possible reason for the connection between love and higher risk of depression for girls is “loss of self”. According to the study, even though boys would say “lose themselves in a romantic relationship”, this “loss of self” is much more likely
24、to lead to depression when it happens to girls. Young girls who have romantic relationships usually like hiding their feelings and opinions. They wont tell that to their parents.Dr.Marianm Kaufman, an expert on young people problems, says 15% to 20% young people will have depression during their gro
25、wing. Trying romance often causes the depression. She advises kids not to jump into romance too early. During growing up, it is important for young people to build strong friendships and a strong sense of self. She also suggests the parents should encourage their kids to keep close to their friends,
26、 attend more interesting school activities and spend enough time with family.Parents should watch for signs of depression-eating or mood changes-and if they see signs from their daughters or sons, they need to give help. The good news is that the connection between romance and depression seems to be
27、come weak with age. Love will always make us feel young, but only maturity gives us a chance to avoid its bad side effects.8. Whats the main idea of the passage?A. Romance is a two-edged sword for adults.B. Puppy love may bring young people depression.C. Parents should forbid their childrens love.D.
28、 Romance is good for young people.9. Which of the following is more likely to have depression?A. Careless parents whose children are deep in love.B. Young people who have a strong sense of selfishness.C. Young boys whose parents watch for their behavior.D. Young girls who always hide their feelings
29、and opinions.10. What can be inferred from the passage?A. Lacking love can lead young people to grow up more quickly.B. Early love makes young people keep close to their friends and parents.C. The older a woman is, the less likely she seems to lose herself in romance.D. Parents should help their chi
30、ldren to be aware of the signs of depression.11. Whats the authors attitude towards puppy love?A. ConfusedB. NeutralC. ScaredD. Disapproving【答案】8. B 9. D 10. C 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要是介绍早恋对青少年的危害。【8题详解】主旨大意题。根据Puppy love(早恋)may bring stress for young people and can lead to depression(忧郁症)及下文描述,可知
31、本篇短文主要是介绍早恋对青少年的危害。故选B。【9题详解】细节理解题。根据短文第二段描述有恋爱关系的女孩更喜欢隐藏她们的感情和想法,而这是造成丧失自我的原因,故选D。【10题详解】细节理解题。根据The good news is that the connection between romance and depression seems to become weak with age这句话可知恋爱和抑郁的关系好像随着年龄的增长而变弱。故选C(一个女人年龄越大,好像越不可能在恋爱中迷失自我)。【11题详解】理解归纳题。通过这篇短文,作者介绍了早恋的危害和对待孩子早恋的建议,可以看出作者对青少
32、年早恋问题是不赞成的,故选D。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。本题第1小题,根据Puppy love(早恋)may bring stress for young people and can lead to depression(忧郁症)及下文描述,可知本篇短文主要是介绍早恋对青少年的危害。DMost people hate change, which is s
33、ad since We often go through intense changes in life. And for some of us, even the smallest changes can upset our day. So the question is: Why do most of us find making adjustments to our lives so hard?Fear of change is nothing new. Over a century ago, the Parisians were unhappy over a particular ad
34、dition to their city: the Eiffel Tower. In fact, the citizens were so angry about the plans for the tower that they protested its construction. As strange as it may seem, their anger was completely natural. They were given no choice about the huge change that was going to be made, so they became ang
35、ry.But we get upset over changes even when we do have a say in the matter and think about them carefully. Changes are brought about every day by the decisions we make: which school to attend, which job to take, whom to marry. Voluntary changes also make most of us uneasy because we dont know how tho
36、se changes will affect our future.People have discovered that the key to overcoming the fear and anger associated with change is to be flexible. When they are flexible, people can adapt to new situations more easily. Being flexible is especially important in the 21st century as technology makes chan
37、ge occur faster than ever before. Those who oppose change, especially with technology in the workplace, may find themselves out of a job.When change comes, and you have no choice but to face it, embrace it. A positive attitude helps a lot. In fact, the change may turn out to be the best thing for yo
38、u. That new job you got may end up being much better than your old one. You may make the best friends of your life in the new city you moved to. Dont merely focus on how you feel about change; instead decide to accept the change. The change is the reality, and its up to you whether the change will b
39、e a success or a failure. You never knowyour next change may be your lifes Eiffel Tower!12. Why did the building of the Eiffel Tower make the Parisians unhappy?A. Because they didnt like the design of the Eiffel Tower.B. Because they couldnt avoid accepting the Eiffel Tower.C. Because it was no use
40、building the Eiffel Tower.D. Because the Eiffel Tower seemed strange.13. How should we overcome negative emotions that the changes bring?A. We are not supposed to face the changes and let them alone.B. We should actively accustom ourselves to the new circumstance.C. We should not take the changes se
41、riously and avoid them as much as possible.D. We should know that the changes merely bring us bad influence.14. What does the underlined sentence in the last paragraph mean?A. The change will probably make you fail like the Eiffel Tower.B. The change is like the Eiffel Tower which is not good for ou
42、r future life.C. Your future life is never known just like the Eiffel Tower unknown to the Parisians.D. Your future life is likely to be a great achievement due to the change.15. What is the best title for the passage?A. The Psychology of ChangeB. The ways to Overcome the FearC. Changes That Disturb
43、 UsD. The Bad Effect of Changes【答案】12. B 13. B 14. D 15. A【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍改变对人们产生的心理效应,以及告诉我们当改变发生时,只有勇敢的去面对。【12题详解】推理判断题。根据文章第二段“They were given no choice about the huge change that was going to be made, so they became angry.(对于即将发生的巨大变化,他们没有选择的余地,所以他们变得愤怒。)”可推断,埃菲尔铁塔的建造让巴黎人不高兴,是因为他们无法避免接受埃菲尔铁塔。
44、故选B。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段“When change comes, and you have no choice but to face it, embrace it. A positive attitude helps a lot. (当改变来临时,你别无选择,只能面对它,拥抱它。积极的态度很有帮助。)”可知,我们应该积极地使自己适应新的环境,来克服这些变化带来的负面情绪。故选B。【14题详解】句意猜测题。根据文章最后一段“The change is the reality, and its up to you whether the change will be a s
45、uccess or a failure.(改变就是现实,改变的成功或失败取决于你自己。)” 以及上文中提到埃菲尔铁塔在刚建造时,遭到人们的强烈反对,但现在,埃菲尔铁塔已经成为巴黎人民的骄傲。从而猜测,此句句意为:因为改变,你未来的生活可能是一个伟大的成就。故选D。【15题详解】主旨大意题。根据全文内容可知,文章主要介绍改变对人们产生的心理效应,以及告诉我们当改变发生时,只有勇敢的去面对。所以“The Psychology of Change(变化的心理学)”作为文章的标题最为合适。故选A。第二节 (共5小题)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。Many people ex
46、perience feelings of sadness, and depression in winter._16_Make a planThe winter months can often seem quite dull, many of us spending the majority of our time indoors. A good way to get rid of this feeling is to break out of your routine and create something to look forward to._17_Whatever your pla
47、n, make sure it is something you feel excited.Get creative about fitness_18_However, many of us find our workout routine takes a hit when the cold weather sets in. To stay inspired to exercise, try searching for something new like an unusual sport.Cheer up your social lifeAs people retreat more indo
48、ors to the warmth of their homes, it can feel as though your social life has gone into hibernation. (冬眠)_19_If you want to improve your social life, its time to get active. Pick up the phone and make plans to spend time with friends and family._20_To improve your happiness over the winter, it is imp
49、ortant to make time for those lite things that improve your mood. Make a list of the day-to-day things that make you happysuch as having a catch-up with a friend, or listening to your favorite song. Planning regular treats not only gives you something to look forward to, it can also improve each day
50、.A. Treat yourselfB. Get an indoor hobbyC. Different people have different hobbies, so try to find one everyone can join in.D. Exercise is a great way to beat the blues as it will leave you looking great.E. However, spending time with others can be one of the greatest mood supporters.F. This could b
51、e a night out or weekend away, or something ongoing like a new fitness challenge.G. If the winter blues are starting to set in, check out these ways to improve your happiness this winter.【答案】16. G 17. F 18. D 19. E 20. A【解析】本文是一篇说明文。冬天来了,人们容易沮丧或压抑,文章给出了一些建议怎样消除这些坏情绪,让自己在冬天高兴起来。【16题详解】根据前句“Many peopl
52、e experience feelings of sadness, and depression in winter.(许多人在冬天会感到悲伤和沮丧。)”及下文的小标题,可知,前句提到一些人容易在冬季抑郁和悲伤以及下文介绍冬季抑郁与悲伤的方法。所以,如果冬季抑郁已经开始,那么看看下面这些方法,让你在这个冬天更快乐吧。此句为承上启下句。故选G。【17题详解】根据上文“A good way to get rid of this feeling is to break out of your routine and create something to look forward to.( 摆脱这种
53、感觉的一个好方法是打破你的常规,创造一些期待的东西。)”可知,后文是介绍具体的事例。这可以是一个晚上或周末外出,或一些正在进行的事情,如一个新的健身挑战。故选F。【18题详解】根据下文“To stay inspired to exercise, try searching for something new like an unusual sport.(要想保持锻炼的激情,尝试寻找一些新的东西,比如一项不寻常的运动。)”可知,运动是消除忧郁的好方法,因为它会让你看起来很棒。选择项中的“exercise”与后文中的“exercise”相一致。故选D。【19题详解】根据上文“As people r
54、etreat more indoors to the warmth of their homes, it can feel as though your social life has gone into hibernation.(当人们越来越多地躲在温暖的家里时,你会觉得你的社交生活好像进入了冬眠状态。)”和下文“Pick up the phone and make plans to spend time with friends and family.( 拿起电话,制定计划与朋友和家人共度时光。)”可知,要改变社交生活,就要花时间和别人在一起,才有可能最能够让情绪好起来。此句与前句之间为转
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-541205.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
台州市高中英语优质课评比课件之十.ppt
