分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型河北省迁安市三中2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:544195
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:21
  • 大小:95.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河北省迁安市三中2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析 河北省 迁安市 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、2020-2021学年河北省迁安市第三中学高二下学期期中考试英语试题注意事项:1.本试卷分卷选择题和卷非选择题两部分。共9页,共150分。考试时间120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15. 答案是C。1. Where is Jennifer working n

    2、ow?A. In a college. B. In a hospital. C. In a drug store.2. What does the man advise the woman to buy?A. A red skirt. B. A white sweater. C. A pair of blue jeans.3. What is the probable relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Business partners. C. Boss and secretary.4. What does the

    3、woman ask John to do?A. Do his homework. B. Take the piano class. C. Pick up the package. 5. How much will the man pay?A. $15. B. $30. C. $60.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What a

    4、re the speakers mainly talking about?A. Inexperienced drivers. B. A terrible car accident. C. Safe driving on the road.7.When does the woman feel nervous?A. A car cuts in at will. B. A car is close behind her car. C. A car turns without turn signals.听第7段材料,回答第8至10题.8. How long did it take to get to

    5、Nanjing before?A. 2 hours. B. 1.5 hours. C. 1 hour.9. Why did the man come to China?A. To have a trip. B. To work as a teacher. C. To visit a Chinese university.10. Where does the conversation probably take place?A. On a train. B. At a ticket office. C. In a waiting room.听第8段材料,回答第11至13题。11. How lon

    6、g has the man played the piano up to now?A. For 10 years. B. For 15 years. C. For 20 years.12. What do we know about the man?A. He started to write music at ten.B. He enjoys giving concerts in schools.C. His CDs have become the best seller.13. How does the woman like the man?A. Creative. B. Excellen

    7、t. C. Just so so.听第9段材料,回答第14至16题。14. Where does Amanda want to spend her summer holiday?A. In Beijing. B. In London. C. In New York.15. What does Amandas mother want her to do?A. Learn about Chinese culture. B. Look after her grandmother. C. Offer some help on the farm.16. Who did the man plan to g

    8、o to London with?A. His friends. B. His mother. C. His grandmother.听第10段材料,回答第17至20题。17. What will happen in 2022?A. A new space lab will be built. B. The first space hotel will open.C. Astronauts will live in the space hotel.18. How many guests can the space hotel hold at a time?A. Two. B. Four. C.

    9、 Six.19. What can guests do in the space hotel?A. Cook food. B. Watch movies. C. Have a video chat.20. What does the speaker think of the space trip?A. Relaxing. B. Dangerous. C. Expensive.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A.B.C.D四个选项中选出最佳选项。AA COMPETITION FOR AMBTTIOUS POETSTh

    10、e Premier League Writing Stars poetry competition is back for a third year.This years theme isambition,and if you are 5-11 years old and attend a school in England or Wales,you can enter for the chance to win some great prizes!This competition takes place from Thursday 4 February 2021 until Saturdny

    11、 20 March 2021.What is the competition?Your task is to write a poem on the theme of ambition;dreaming big for yourself and the world around you.The poem should be no more than 20 lines or 150 words,and could even take the form of a rap or song lyrics if you like.This years judging takes place during

    12、 May 2021 and its panel includes Leicester City defender Wes Morgan,Waterstones Childrens Laureate Cressida Cowell,and poet and hip hop artist Karl Nova.What can you win?Prizes for national winners:A visit to your school by a childrens author or poet to lead a poetry workshop,plus the Premier League

    13、 Trophy!Prizes for regional winners and national winners:An invitation to a celebration event.The winning poems will be published in a limited-edition book.How can you enter?Get your teacher to register on the website address this week to get the competition resource pack with all the information yo

    14、u need to enter.1. When can you present your work?A February 3.B. March 18.C. March 22.D. May 4.2. What is required for the competition?A. You must be an adolescent(青少年).B. You should be an English singer.C. Your theme has to be about school life.D. Your poem should be within 150 words.3. What can a

    15、 regional winner get?A. An authors visit to their school.B. A poets visit to their school.C. An invitation to celebrate the event.D. A limited-edition book.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。介绍了一项名为The Premier League Writing Stars的诗歌赛事。【1题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“This competition takes place from Thursday

    16、 4 February 2021 until Saturday 20 March 2021.(比赛从2021年2月4日星期四开始,直至2021年3月20日星期六结束。)”可知,比赛从2月4日开始至3月20日结束,参赛者可与3月18日展示作品。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据What is the competition?部分中的“The poem should be no more than20 lines or150 words,(这首诗应该不超过20行或150字,)”可知,诗歌长度应该不超过150词。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据What can you win?部分中的“P

    17、rizes for regional winners and national winners: An invitation to a celebration event. The winning poems will be published in a limited-edition book,(区域和国家优胜者奖:庆祝活动的邀请函。获奖诗歌将在限量版书籍中出版。)”可知,区域优胜者可以收到庆祝活动的邀请函。故选C项。BWhat do you think of cats? Some people think very lovely. But not all people love cats.

    18、 Compared with dogs cats seem to be very lazy and unfriendly. Besides, cats are not known for acts of selflessness (无私). But maybe were wrong about them. Dont believe it? Then meet Pippa, a very unusual cat.The black-and-white cat was left in a box outside a shop and taken by the British RSPCA to th

    19、e Jansa family in Whitstable, Kent. They really loved her character (性格) and decided to adopt (收养) it,but they never guessed shed become a lifesaver.Eight-year-old Mia Jansa had diabetes and had become good at testing her blood during the day, as well as having something to eat or drink to bring her

    20、 blood sugar levels back. But the danger was at night. Mia could easily experience hypoglycemic (低血糖症的) situations when she was asleep, which could cause even death.Soon after she was adopted, Pippa went into Mias bedroom in the middle of the night and woke her up. When the child tested her blood su

    21、gar levels, she found they were dangerously low. Ever since, Pippa always visits Mia at night. If she cant get her to wake up, she raises the alarm.“Pippa does this of her own accord,” says Mias mother Laura. “We dont make a request for caring because we dont want to encourage wrong alarms. She gets

    22、 plenty of hugs. It gives me peace of mind and I know someone else is keeping an eye on Mia.”Now the family is so happy that theyve chosen to adopt it in the first place.4. Why did the family decide to adopt the cat?A. Because they considered it as a lifesaver.B. Because her character interested the

    23、m.C. Because they really loved her looks.D. Because Mia Jansa needed help.5. What problem did Mia Jansa face?A. She was bad at testing her blood.B. She might suffer death in the daytime.C. She might be in danger while asleep at night.D. She couldnt let her blood sugar levels return to normal.6. For

    24、what does Pippa visit Mia at night?A. To see if her blood sugar levels are normal.B. To make her laugh when shes lonely.C. To make sure that she is safe.D. To play with the alarm.7. What does the underlined sentence in Paragraph 5 mean?A. Pippa does that according to her own habits.B. Pippa does tha

    25、t without being asked.C. Pippa does that for her own good.D. Pippa does that without a purpose.【答案】4. B 5. C 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了Mia一家收养的小猫pippa为了报答知遇之恩,晚上一直提醒有低血糖病的Mia,在有危险的晚上去测量血糖,监视她,以确保她的安全。【4题详解】细节理解题。根据第二段“They really loved her character (性格) and decided to adopt (收养) it,”(他们很喜欢她的性格并

    26、决定收养它)。由此可知,这家人为什么决定收养这只猫是因为因为她的性格让他们感兴趣。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第三段的最后一句“But the danger was at night. Mia could easily experience hypoglycemic (低血糖症的) situations when she was asleep, which could cause even death.” (危险是在晚上。Mia睡着了,她很容易经历低血糖症的情况 ,这甚至会导致死亡。)分可知当晚上睡着了她就会出现低血糖,而且会导致死亡,由此可推断出晚上睡着了很危险,故选C。【6题详解

    27、】推理判断题。根据第三段可知Mia有糖尿病,晚上会有低血糖,这时如果睡着了就会死亡。根据第四段“Ever since, Pippa always visits Mia at night. If she cant get her to wake up, she raises the alarm.”(从那以后,皮帕总是在晚上去看米娅。如果她不能让她醒过来,她就会拉响警报。)由此判断出晚上Pippa每天晚上就去看Mia,把她叫醒让她测试血糖,以确保她是安全的。故选C。【7题详解】词句猜测题,根据下文Mia的妈妈所说的话“We dont make a request for caring”我们没有要求

    28、得到关心照顾。所以Pippa does this of her own accord,本句的意思为“Pippa”这样做完全是出于自愿。由此可判断出是pippa是自愿的,没有人对它有任何要求,故选B。CThe biggest and the smallest of the worlds animals are most at risk of dying out, according to a new analysis, with vertebrates (脊椎动物) in the so-called “Goldilocks zone”not too big and not too smallwi

    29、nning out. Action is needed to protect animals at both ends of the scale, they say. The research adds to evidence that animals are dying out on such a scale that a sixth extinction is considered under way.One clue is body size. Research on birds and mammals has shown that those with larger bodies ar

    30、e more likely to go extinct. Yet, when the researchers made a database of thousands of birds, mammals, fish, amphibians (两栖动物) and reptiles (爬行动物) at risk of extinction, they found disproportionate (不成比例的) losses at the large and small ends of the scale. “Surprisingly, we found that not only the lar

    31、gest of all vertebrate animal species are most threatened, but the very tiniest ones are also highly threatened with extinction,” Prof. Ripple told BBC News.Large animals, such as elephants, rhinos (犀牛) and lions have long been the target of protection efforts. However, fish, birds, reptiles and amp

    32、hibians that are the giants of their kind, such as the whale shark, Somali ostrich (鸵鸟) and the Chinese giant salamander (蝾螈), tend to be overlooked. Meanwhile, small species at risk-such as frogs and shrews (鼩鼱)-receive very little attention. “I think, for the smallest species, first of all we need

    33、 to bring higher awareness to them, because the larger ones get a lot of attention, but the smaller ones get very little,” said Prof. Ripple.In the study, vertebrates with the smallest and the largest bodies were found to be most at risk of disappearing, whether they were on land or living in oceans

    34、, streams or rivers.Heavyweights are threatened mainly by hunting, while featherweights are losing out to pollution and cutting down forests. “Ultimately, reducing global consumption of wild meat is a key step to reduce negative impacts of hunting, fishing, and trapping on the worlds vertebrates,” t

    35、hey write in Proceedings of the National Academy of Sciences.8 What made the researchers feel surprised?A. A sixth of animals are dying out.B. Small animals are in great danger.C. Great losses of birds and mammals.D. Big animals are at risk of disappearing.9. What should we do first for the smallest

    36、 species according to Prof. Ripple?A. Transform our habits.B. Change our concepts.C. Find ways to save small animals.D. Take measures to stop pollution.10 What presents the great threat to vertebrates according to the last paragraph?A. Loss of forests.B. Climate change.C. Human activities.D. Environ

    37、mental pollution.11. What would be the best title for the passage?A. Size Matters When It Comes to Extinction RiskB. Large Animals Are Badly in Need of ProtectionC. Why a Great Number of Animals Are Dying outD. What We Should Do to Protect Endangered Species【答案】8. B 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。

    38、一项研究发现,体型最大和最小的动物对比中等体型的动物面临着更大的灭绝风险。大型动物的危险主要来自人类的捕杀,小型动物灭绝的主要原因是污染和森林砍伐。【8题详解】细节理解题。根据第三段“Surprisingly, we found that not only the largest of all vertebrate animal species are most threatened, but the very tiniest ones are also highly threatened with extinction,” Prof. Ripple told BBC News.(“令人惊讶的

    39、是,我们发现,不仅最大的脊椎动物受到的威胁最大,而且最小的动物也面临着灭绝的高度威胁,”Ripple教授告诉BBC新闻。)”可知,科学家们发现,不仅是大型动物面临着很高的灭绝风险,最小的动物面临灭绝的风险也很高。因此B项正确,故选B项。【9题详解】推理判断题。根据倒数第三段“I think, for the smallest species, first of all we need to bring higher awareness to them, because the larger ones get a lot of attention, but the smaller ones ge

    40、t very little,” said Prof. Ripple.(“我认为,对于最小的物种来说,首先我们需要提高人们对它们的认识,因为较大的物种会得到很多关注,而较小的物种却很少得到关注,”Ripple教授说。)”可知Ripple教授认为,我们目前首先要做的是从思想上开始重视小动物,因为过去我们只关心大型动物的灭绝问题,因此B项内容“改变我们的观念”正确,故选B 项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“Heavyweights are threatened mainly by hunting, while featherweights are losing out to polluti

    41、on and cutting down forests. “Ultimately, reducing global consumption of wild meat is a key step to reduce negative impacts of hunting, fishing, and trapping on the worlds vertebrates,” they write in Proceedings of the National Academy of Sciences.(重量级动物主要受到狩猎的威胁,而羽类动物则因污染和砍伐森林而遭受损失。他们在美国国家科学院院刊(Pro

    42、ceedings of the National Academy of Sciences)上写道:“最终,减少全球野生动物的消费量是减少捕猎、捕鱼和圈养对世界脊椎动物负面影响的关键一步。”)”可知目前最关键的是减少对野生动物肉的消耗,减少人们的各类捕杀行为,由此可推断,人类行为对脊椎动物(尤其是大型动物)带来最大的威胁,故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“The biggest and the smallest of the worlds animals are most at risk of dying out(世界上最大和最小的动物都面临着灭绝的危险)”综合全文可知,文章主要告

    43、诉我们一个事实:那些体型最大的和最小的动物,面临着更高的灭绝风险,A项“动物的体型可能是决定其灭绝的关键因素”符合文章主题,适合作标题。故选A项。DRecovering strength and movement after an injury often involves physical therapy(治疗).Physical therapists help patients with brain or bone injuries regain control of their muscles. Exercising muscles plays an important part in

    44、the rehabilitation(康复)process. Therapists use balls and boards to improve balance, tretchy bands to increase strength and other exercise.But a Polish technology company Egzotech has developed a robot called Luna, to make exercise interactive. Luna can help therapists choose the best exercise for the

    45、ir patients.The robot also provides therapists with information about their patients progress.Luna uses electromyography, or EMG, to identify electrical currents as patients bend their arms or legs.Michal Mikulski is the chief executive officer of Egzotech.He says detecting muscle tension not immedi

    46、ately visible to the human eye can help therapists design better exercise.“We reach a certain stage of disease development when the muscle tension is not even visible. But these signals can still be seen on our machines .Luna is still able to detect them. And based on that,when the brain sends a sig

    47、nal to the muscle to flex, even though we dont see it, Luna is still able to detect it. It detects these signals and causes the movement of the limb(肢),as if it were performed naturally.Luna can also make therapy fun for children who often get bored with repeated movements. Luna permits them to play

    48、 games without knowing that they are exercising their muscles.“Sometimes it is a spacecraft, sometimes shooting balls, sometimes flying a dragon. In any case, a child wants to win a game, wants to compete, but in fact they are exercising.Luna is just a protorype(原型).But Egzotech expects to have othe

    49、r robots ready for sale later this year.12. What can be learned from paragraph 1?A. Physical therapy can stop the pain.B. Physical therapists help the brain work fast.C. Exercising muscles matters much in recovery.D. Recovering process proves to be quite difficult.13. What can Luna do?A. Help preven

    50、t muscle tension.B. Avoid making muscle injuries.C. Help Egzotech make more robots.D. Help doctors make better recovery plans.14. What benefits can Luna bring to children?A. It can make exercise interesting and effective.B. It makes them win more awards in competitions.C. It makes children get more

    51、achievements with less time.D. It makes them realize the importance of exercising muscles.15. What is the text mainly about?A. How Luna works.B. How patients fight injuries.C. How Luna makes therapy fun.D. How therspists help patients.【答案】12. C 13. D 14. A 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了一种名为Luna的机器人,它可以

    52、帮助治疗师为他们的病人选择最好的运动,还可为治疗师提供病人进展的信息。【12题详解】细节理解题。根据第一段“Exercising muscles plays an important part in the rehabilitation(康复)process.(锻炼肌肉在康复过程中起着重要作用。)”可知,锻炼肌肉对恢复很重要。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Luna can help therapists choose the best exercise for their patients. The robot also provides therapists with in

    53、formation about their patients progress.( Luna可以帮助治疗师为他们的病人选择最好的运动。它还为治疗师提供病人进展的信息。)”可知,Luna可以帮助医生制定更好的康复计划。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据第五段“Luna can also make therapy fun for children who often get bored with repeated movements, Luna permits them to play games without knowing that they are exercising their

    54、muscles.(Luna也可以让那些对重复动作感到厌烦的孩子们觉得治疗很有趣,它允许他们在不知道他们在锻炼肌肉的情况下玩游戏。)”中的fun和exercising their muscles可知,它可以使运动变得有趣和有效。故选A项。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,根据第二段“But a Polish technology company Egzotech has developed a robot called Luna, to make exercise interactive.”(但波兰科技公司Egzotech开发了一款名为Luna的机器人,可以进行互动锻炼。 )结合全文内容,

    55、可知文章主要介绍了Luna这款帮助人康复的机器人是如何工作的。A项“Luna如何工作”符合题意。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(注意:E涂AB F涂AC G涂AD)How to teach kids responsibilityWed all like our kids to develop into responsible people. How can we help to ensure that our kids learn the lessons of responsibi

    56、lity? Here are some ideas:Start them with tasks when theyre young._16_ They can do a lot more than you think if youre patient and creative. Encourage them to begin at an early age, and this helps them build confidence and enthusiasm for later tasks in their life.Dont use rewards with your kids.If yo

    57、u want your kids to develop a natural sense of responsibility, they need to learn what they do affects others not just themselves. _17_Use natural consequences when they make mistakes.If they keep losing their baseball glove somewhere, let them deal with the consequences. Maybe they have to ask to b

    58、orrow one for the game. _18_ If you rescue them every time they make a mistake, theyll never learn responsibility._19_This is where theyll learn it from. Take care of your stuff. Try to be on time. Theyre watching you very closely.Give them an allowance(零用钱) early in their life.Let them make their o

    59、wn money decisions from an early age. Theyll learn their lessons in a hurry. _20_A. Model responsible behavior for your kids.B. Maybe they have to buy a new one if its lost.C. Dont help them out if they run out of money.D. Train your kids to be responsible and careful.E. They wont learn that if they

    60、re focused on what theyre going to “get”F. Young kids have a strong desire to help out, even as young as age two.G. Theyll pick up on this belief and theyll tend to rise to the level of expectation.【答案】16. F 17. E 18. B 19. A 20. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,教孩子如何有责任感。【16题详解】根据本段标题Start them with tasks when th

    61、eyre young. 当他们年轻的时候就开始给他们任务。以及下文“如果你有耐心和创造力,他们能做的比你想象的多得多”。可知选项承接下文且与标题话题一致。故F选项“年幼的孩子有强烈的愿望去帮助他人,即使是在两岁的时候”切题。故选F项。【17题详解】根据上文“如果你想让你的孩子培养出一种天生的责任感,他们需要了解到他们所做的不仅仅在影响他们自己也在影响别人”。可知选项与上一句为并列句来说明一种否定的情况。故E选项“如果他们把注意力集中在他们想得到的东西上,他们是不会学会的”。 切题。故选。【18题详解】根据上文“为了比赛也许他们不得不要求借一副”。所以选项与上一句为并列关系。故B选项“如果他们丢

    62、了,还有可能去买一副”。切题。故选项。【19题详解】根据下文:这是他们要学习的地方。照顾好你的东西。尽量地按时。他们在密切关注着你。可知在言行举止上要为孩子树立榜样。所以选项为本段的标题。故A项“为孩子树立负责任的榜样”切题。故选。【20题详解】根据上文“让他们从小就自己做理财决定。他们很快就会学”。可知选项承接上文,故C项“当他们用完钱的时候,不要帮助他们摆脱困境”切题。故选项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。On a recent cold windy day

    63、, I was working as a volunteer to clean up around the roundabout(环形交叉路口)at the Boothbay common. A car I didnt recognize _21_ right behind me,and a woman I didnt know go out. I was _22_what she wanted to do because not everyone liked the roundabout and COVID-19新冠病毒疫情 didnt _23_.To my complete _24_,th

    64、is woman was holding a hot chocolate and a donut._25_,she had driven by me and thought I must be _26_. She decided to do something about it and went to _27_these items and bring them to me. I was so _28_ by this simple act of kindness from a total _29_. I thanked her again and again. But my _30_was

    65、that I didnt get her name.This incident has stayed with me ever since,_31_the goodness of people in our region and the impact of a simple act of _32_. I have made a promise to myself to _33_ it on whenever I can. It was _34_ to be the receiver that particular day,and I believe it feels just like tha

    66、t to be the giver. A big thank-you to that very _35_ woman who stopped;you know who you are!21. A. drove offB. sped upC. pulled upD. passed by22. A. wonderingB. arguingC. expectingD. recalling23. A. matterB. affectC. happenD. end24. A. reliefB. surpriseC. worryD. horror25. A. EvidentlyB. EventuallyC

    67、. LuckilyD. Accidentally26. A. boredB. thirstyC. coldD. sleepy27. A. borrowB. purchaseC. advertiseD. beg28. A. frightenedB. disappointedC. hurtD. touched29. A. partnerB. workerC. strangerD. relative30. A. regretB. delightC. satisfactionD. puzzlement31. A. assessingB. hidingC. demonstratingD. declari

    68、ng32. A. honestyB. kindnessC. gratitudeD. sympathy33. A. putB. conductC. adjustD. pass34. A. amazingB. convincingC. annoyingD. demanding35. A. sensitiveB. intelligentC. thoughtfulD. capable【答案】21. C 22. A 23. D 24. B 25. A 26. C 27. B 28. D 29. C 30. A 31. C 32. B 33. D 34. A 35. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。短文

    69、叙述了作为志愿者在布斯贝公共公园的环岛进行清洁工作,得到了一个热情的陌生人的帮助,作者很是感激她为作者所做的事情,并向自己承诺,只要有可能,就会把这种爱传递下去。【21题详解】考查动词短语词义辨析。句意:一辆我不认识的车在我身后停了下来,一个我不认识的女人走了出来。A. drove off赶走;B.sped up加速; C.pulled up 停住(车等);D.passed by路过。 根据下文“a woman I didnt know go out”可知,这个女人下了车,所以是先停下车,再下车。故选C项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我想知道她想做什么,因为并不是所有人都喜欢环形交叉

    70、路口, COVID-19也没有结束。A. wondering想知道; B.arguing争论; C.expecting期望;D.recalling回想起。根据下文“what she wanted to do”可知,作者不认识这个陌生人,想知道她想做什么。故选A项。23题详解】考查动词词义辨析。句意:我想知道她想做什么,因为并不是所有人都喜欢环形交叉路口, COVID-19也没有结束。A. matter重要;B. affect影响;C. happen 发生;D. end结束。根据“COVID-19 didnt”可知,COVID-19也没有结束。结合常识也可知,新冠病毒疫情在其它国家还没有结束。故

    71、选D项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:让我完全吃惊的是,这个女人手里拿着一块热巧克力和一个甜甜圈。 A. relief慰藉;B. surprise惊讶;C. worry 担忧;D. horror恐怖。根据“this woman was holding a hot chocolate and a donut.”可知,作者吃惊于这个女人手里拿着一块热巧克力和一个甜甜圈。故选B项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:显然,她从我身边经过,认为我一定是冷了,于是决定想办法,就去买了这些东西给我。A. Evidently明显地;B. Eventually最终;C.Luckily幸运地;D.Ac

    72、cidentally偶然地。根据下文“she had driven by me and thought I must be _6_”可知,显然,她从作者身边经过,认为作者一定是冷了。故选A项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:显然,她从我身边经过,认为我一定是冷了,于是决定想办法,就去买了这些东西给我。A. bored厌烦的;B. thirsty口渴的;C. cold冷的; D. sleepy昏昏欲睡的。根据上文“On a recent cold windy day”可知,这个女人认为作者很冷。故选C项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:显然,她从我身边经过,认为我一定是冷了,于是决

    73、定想办法,就去买了这些东西给我。A. borrow借;B. purchase购买;C. advertise做广告;D. beg祈求。根据常识可知,这个女人认为作者很冷,所以应该是买了一块热巧克力和一个甜甜圈送给作者,符合当时的情景。故选B项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我被一个完全陌生的人如此简单的善举所感动。A. frightened害怕;B. disappointed失望;C.hurt受伤;D.touched感动。根据下文“by this simple act of kindness from a total _9_”可推知,作者被一个完全陌生的人如此简单的善举所感动。故选D项。

    74、【29题详解】考查名词词义辨析。句意:我被一个完全陌生的人如此简单的善举所感动。A. partner搭档;B. worker工人;C.stranger陌生人;D.relative亲戚。根据上文“a woman I didnt know”故可知,这个女人对于作者来说是陌生人。故选C项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:但我遗憾的是我不知道她的名字。A. regret后悔,遗憾;B. delight高兴;C.satisfaction满意;D.puzzlement困惑。根据下文“I didnt get her name.”可知,遗憾的是作者不知道她的名字。故选A项。【31题详解】考查动词词义辨析

    75、。句意:这件事一直记在我的心理,它显示了我们地区人民的善良,以及一个简单的善举所产生的影响。A.assessing评估;B. hiding隐藏;C.demonstrating 表明;D.declaring宣称。根据下文“the goodness of people in our region”可知,这件事显示了我们地区人民的善良。故选C项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:这件事一直记在我的心理,它显示了我们地区人民的善良,以及一个简单的善举所产生的影响。A. honesty诚实;B. kindness善意;C.gratitude感恩;D.sympathy同情。根据上文“by this s

    76、imple act of kindness”可知,此处指一个简单的善举所产生的影响。故选B项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:我向自己承诺,只要有可能,我会把爱传递下去。A. put放置;B. conduct做;C. adjust调整;D. pass通过。根据“ I believe it feels just like that to be the giver. ”推知,作者暗自承诺要将爱传递下去。故选D项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:在那个特殊的日子里成为接受者是令人惊讶的,我相信成为给予者的感觉也一样。A. amazing令人惊讶的,奇妙的;B. convincing令人

    77、信服的;C.annoying令人恼怒的;D.demanding要求高的。根据上文可知,作者完全没想到一个陌生的女人会有这样的举动,作者感到很惊讶。故选A项。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:非常感谢停下来帮我的那位非常体贴的女士,你知道你是谁。A. sensitive敏感的;B. intelligent聪明的;C.thoughtful深思熟虑的,体贴的;D.capable有能力的。根据上文“To my complete _4_ ,this woman was holding a hot chocolate and a donut. _5_ ,she had driven by me an

    78、d thought I must be _6_ .She decided to do something about it and went to _7_ these items and bring them to me.”可知,女人很体贴。故选C项。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Du Fu was a Chinese poet and politician of the Tang Dynasty. Along with Li Bai, he is _36_ (frequent) called the grea

    79、test of the Chinese poets. _37_(bear) into a scholarly family, Du Fu received a _38_(tradition) Confucian education but failed in the imperial examinations of 735. As a result, he _39_(spend) much of his youth traveling. During his travels he was recognized as a poet and met other poets of the perio

    80、d, _40_ (include) the great Li Bai. He had a strong _41_ (admire) for this older, freewheeling contemporary.Du Fus early poetry celebrated the beauty of the natural world and bemoaned (惋惜)the passage of time. He soon began to write about waras in “Bingche xing” And with hidden satire (讽刺)9 he wrote

    81、“Liren xing, _42_ speaks of the luxury (奢侈) of the court. As he matured, and especially during _43_ chaotic period of 755 to 759, his poems began to sound a note of sympathy for humanity caught in the senseless war.Du Fus irreplaceable position in the history of Chinese literature _44_ (rest) on his

    82、 superb classicism。. He was an expert _45_ all poetic styles current in his day, and his mastery was at its height in the lvshi, or regulated verse”.【答案】36. frequently 37. Born 38. traditional 39. spent 40. including 41. admiration 42. which 43. the 44. rests 45. in/at/on【解析】【分析】本文是一篇说明文。介绍了中国唐代诗人杜甫

    83、。【36题详解】考查副词。句意:和李白一起,杜甫经常被称作中国最伟大的诗人。这里需要一个副词修饰动词called,所以frequent变成副词形式frequently。故填frequently。【37题详解】考查非谓语动词。句意: 出生在学术家庭,杜甫接受了传统的儒家教育,但是在753年的科举考试中失利。这里前半句缺少主语,主句是逗号后的部分,该部分为过去分词作状语,用过去分词表示被动。故填born。【38题详解】考查形容词。句意:出生在学术家庭,杜甫接受了传统的儒家教育,但是在753年的科举考试中失利。传统的后面是名词短语“儒家教育”,所以此处用形容词传统的修饰儒家教育。故填traditio

    84、nal。【39题详解】考查时态。这里故事背景发生在杜甫那个时代,是过去发生的,也可以根据前后文都是用一般过去时,所以这里spend也需要用一般过去时。故填spent。【40题详解】考查介词。句意:在他的旅行中,杜甫被认出是一个诗人,同样也遇到了同时期的其他诗人,包括李白。这里后面接名词短语,所以需要填介词。故填including。【41题详解】考查名词。前面是冠词和形容词,后面应该加名词词性,所以这里admire变成名词admiration。故填admiration。【42题详解】考查非限制性定语从句。分析句子可知,句中先行词为Liren xing ,指物,在从句中作主语,故用关系代词whic

    85、h。故填which。【43题详解】考查冠词。这里the period of 表示特指一段时期,特指755年至759年,所以用定冠词the。故填the。【44题详解】考查一般现在时。本句话的主语是Du Fus irreplaceable position,中心词是名词position,这里是可数名词单数作主语,谓语动词应该用三单形式,文本是介绍杜甫在中国文学史上的地位,因此应用一般现在时,所以不需要用过去时。故填rests。【45题详解】考查介词。句意:他是所有诗歌体裁的专家, 这里是固定搭配an expert in/at/on ,表示表示“是某方面的专家”。故填in/at/on。【点睛】本篇语

    86、法点考查的比较简单,从句部分考到了非限制性定语从句,定语从句关键抓住两点:第一、找准先行词;第二、看先行词在定语从句中所作的成分。先行词往往为名词或代词,如第7题中先行词为名词Liren xing,再分析先行词Liren xing在定语从句中所作的成分,将先行词Liren xing带到从句中可知,作主语,这里非限制性定语从句不能用that, 故确定关系词which。第四部分写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,丝绸之路研究院今年8月份要在你所在的城市召开一个国际交流会,正在招聘志愿者,请给组委会写封邮件,内容包括:1.申请成为志愿者;2.你的优势;3.你的打算。参

    87、考词汇:丝绸之路the Salk Road 国际交流会international exchange meeting注意:1.写作词数应为80左右;2.请在答题卡的相应位置作答。_【答案】One possible version:Dear Sir or Madam,Im glad to know that youre going to hold an international exchange meeting about the Silk Road in our city this August. And volunteers are being needed. Id like very mu

    88、ch to be one of them.Interested in the Silk Road for many years, Ive read many books about it. So I have rich knowledge of it. Besides, I can express myself fluently and clearly in English. Moreover, Im free in August with the final exam being over.Id appreciate it if you could give me an early repl

    89、y.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一封申请信,申请充当某国际交流会的志愿者。【详解】1.词汇积累高兴:happyglad举办:havehold被需要:be wantedbe needed熟悉:knowwell= have rich knowledge of2.句式拓展合并简单句原句:Interested in the Silk Road for many years, Ive read many books about it. So I have rich knowledge of it.拓展句:Interested in the Silk Road

    90、 for many years, Ive read many books about it, which enables me to have rich knowledge of it.【点睛】高分句型1 Im glad to know that youre going to hold an international exchange meeting about the Silk Road in our city this August. (运用了that引导的宾语从句)高分句型2 Moreover, Im free in August with the final exam being o

    91、ver. (运用了with的独立主格结构)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。One morning, my family and I woke up and went to eat breakfastuntil we heard barking and scratching at the door. When my mom opened the door, we saw a puppy(小狗). We looked around to see if we saw its owner, but there was no one.

    92、 We took it inside and fed it.Regardless of how badly I wanted to keep the puppy, we decided to look for the owner. We looked all day, but we failed. We talked about whether we should keep looking or if we should look the next day. We all agreed to look for its owner the next day.So, the next day my

    93、 family and I looked for the dogs owner. It was so hard looking for its owner. We were looking for flyers(传单)that involved the puppy, but no luck. We wouldnt have quit because its a puppy.“We wont stop looking,” my mom and dad said. We were going to take care of the puppy until we found its owner.Wh

    94、en we woke up in the morning, we went to a pet shop to buy the puppy some dog food. After that we went back home to feed the puppy the dog food that we had just bought. After we fed the puppy, we gave it a nice bath. It was so dirty that the fur was black and sticky, but after we gave it a bath, it

    95、turned white.And I noticed there was a collar (狗项圈)on him, which said “Coby”. After we gave him a bath, we went to look for the p uppys owner, but my mom stayed at home, and it was only my dad and me this time.We continued looking more and more until we found flyers. “We looked at it.”it said.“Lost

    96、Dog: Please Help if Found.” Then we looked at the picture;it looked exactly like Coby. We were all happy we found a flyer that was for Cody.注意:1.续写词数应为150左右;2.请在答题卡的相应位置作答。There was a phone number on the flyer._We found the ladys house, and then we knocked on the door._【答案】One possible version:There

    97、 was a phone number on the flyer. My dad called it and someone answered; it was a lady. My dad asked whether she was the one who put out the flyers. She said “Yes!” with excitement and told us Coby, who was very dear to her, had been gone days before. Then we told her that we had her puppy and we wo

    98、uld take him to her. She told us her address at once; then we went to it.We found the ladys house, and then we knocked on the door. A lady opened the door, and when she saw the puppy, she screamed with joy. We handed her the puppy, feeling proud. She wanted to give us a reward for taking care of her

    99、 puppy for her, but we said it was OK because we were really happy to help. So we went home tired but content, telling my mom the whole thing. My family became friends with the lady, and we were all happy.【解析】【分析】本文以小狗为线索展开,讲述了作者一家人在一天早上,在自家的门口发现了一只没有主人的小狗,全家精心照顾小狗,并开始了寻找它的主人,作者注意到他身上有个项圈,上面写着“科比”,作

    100、者和爸爸续找,直到看到寻狗的传单。他们看了看,上面写着:“走失的狗:找到请帮忙。”然后他们看了看照片,它看起来和科比一模一样。他们都很高兴找到了找科迪的传单。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“传单上有个电话号码。”可知,第一段可描写作者和爸爸给狗的主人打了电话,他们要把狗送还给主人。主人立刻把她的地址告诉了他们。然后他们一起去送狗。由第二段首句内容“我们找到了那位女士的家,然后敲了敲门”可知,第二段可描写作者将狗还给了主人,女主人想感谢作者他们以及作者家人和这位女士成为了朋友。2.续写线索:打电话给狗主人要归还狗获得地址登门送狗狗主人感谢狗主人和作者家人们成为了好朋友3.词汇激活行为类走丢了:gone/lose its way告知,告诉:tell/inform照顾:take care of /look after情绪类疲惫的:tired /exhausted快乐的:glad/pleased【点睛】高分句型1 My dad asked whether she was the one who put out the flyers.(由who引导的定语从句)高分句型2 Then we told her that we had her puppy and we would take him to her.(that引导的宾语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河北省迁安市三中2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-544195.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1