河南淇县2016高考英语二轮阅读理解训练及答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南 淇县 2016 高考 英语 二轮 阅读 理解 训练 答案
- 资源描述:
-
1、河南淇县2016高考英语二轮阅读理解训练及答案阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。Chinese writer Mo Yans Nobel Prize for Literature might ignite an explosion of global interest in Chinese literature and lead to more titles translated into English,European experts say.“Hopefully,the award means more people will read C
2、hinese literature and more works will get translated,” says Michel Hockx,professor of the Languages and Cultures of China and Inner Asia from University of London.“Many very good Chinese writers have been accepted globally for a long time already.Mo Yan is probably the most translated Chinese writer
3、 alive,with at least five of his novels made available in English over the past 20 years.”Jonathan Ruppin,web editor of bookseller Foyles,says Mos win coincides with growing interest in Chinese literature and recognizes the talents of a distinctive and visionary (富于幻想的) writer.“We are very excited b
4、y the fact that English translations of more of his books should now become available,” Ruppin says.He made the comment after Mo became the first Chinese citizen to win the Nobel Prize for Literature in its centurylong history.As EastWest cultural exchange has been booming,Chinese literature has bee
5、n attracting growing attention in recent years.Hockx explains,“Its mainly because there are many more opportunities for Chinese writers to visit other countries,to publish their works outside China and to interact with readers abroad.At the same time,more and more people globally are learning Chines
6、e and taking an interest in the Chinese language and culture.”University of Oxford lecturer in modern Chinese literature Margaret Hillenbrand says,“The obvious reason for the growing global presence of Chinese literature is the growing global presence of China itself.People have come to realize that
7、 there is a serious knowledge deficit (缺少) between China and its international counterpartsin particular,China knows incomparably more about Europe and America than the other way roundand reading Chinese literature is an effective,simple means of solving that gap.”1The underlined word “ignite” in Pa
8、ragraph 1 probably means “_”Astart out Bburn upCset off Dappeal to2Chinese literature has been attracting growing attention mainly because_.AChinese writers have been writing more and more books in EnglishBthe Chinese language has become the most widely used language in the worldCthe Chinese governm
9、ent attaches great importance to literatureDthe cultural communication between China and western countries has developed3Which of the following is true according to the passage? AChinese literature has spread with the development of China.BThe Nobel Prize for Literature has a history of hundreds of
10、years.CIn the past,no Chinese writers were accepted outside China.DForeigners know about China mainly by reading Mo Yans works.4How do you understand the underlined part in the last paragraph?AChina knows more about Europe and America than before. BChina knows more about Europe and America than they
11、 know about China.CChina,Europe and America know one another more than before.DCompared with America,China knows more about Europe.【参考答案】语篇解读中国作家莫言获得诺贝尔文学奖激起了全球对中国文学的兴趣,更多的中国作品被译成英语。这是中国在全球的影响力不断加大的结果。1解析:词义猜测题。根据下文可知,此处表示“中国作家莫言获得诺贝尔文学奖激起了全球对中国文学的兴趣”,故ignite与set off同义,表示“引发,激起”。答案:C2解析:细节理解题。根据倒数第二
12、段中的“As EastWest cultural exchange has been booming,Chinese literature has been attracting growing attention in recent years.”可知,正是东西方文化交流的繁荣才使得中国文学受到越来越多的关注。答案:D3解析:正误判断题。根据最后一段中的“The obvious reason for the growing global presence of Chinese literature is the growing global presence of China itself.
13、”可知,是中国在全球的影响力,即中国的发展使得中国文学能在世界范围内得以传播。答案:A4解析:句意理解题。根据画线部分的前后句可知,此处表示“中国对欧美了解甚多而欧美则相反,对中国了解偏少”。the other way round意为“相反地”。答案:B.【2016高考训练】阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。(由2014湖北卷改编)Youve flown halfway around the world;youve sniffed out this place that nobody in Falongland or Thailand seems to h
14、ave ever heard of;so what on earth is there to do here?You consider this question as you sink into an old wooden beach chair that holds you above the sand.It was a long journey from Bangkok to Huaplee.By the time you found the bus station and got yourself sorted out,it took almost as long as the fli
15、ght from Falongland.Huaplee is located just south of Hua Hin,about two hundred kilometres from Bangkok,down the west side of the Gulf of Thailand. Not many tourists find this place,and the ones that do wonder if finding it has been their purpose all along.Theres an apparent laziness that surrounds y
16、ou here.Its what this place offers,and its free of charge.The small waves that tap the shoreline seem to slow everything down.You settle into your beach chair in preparation for a long rest.You sit there and watch the sea.Its early afternoon,so the cook comes out and asks what youd like to eat this
17、evening.Before long hes rushed off to the market to buy the ingredients for whatever it was that you orderedevery meal fresh and to order.No menu here.There is no poolside noise here but just that wonderfully warm,clear blue sea.Theres no street noise.The only sounds are the murmurs of nature.For no
18、w you just count your blessings (福祉),listing them in the sand with your toe (脚趾)You dont have to worry about being late for work. You dont have to do anything.The beach to your right stretches off to the horizon (地平线),slowly narrowing to nothingness only to reemerge again on your left,now steadily w
19、idening until it covers the chair beneath you.Sand to your left and sand to your right; its unbroken,endless.No start,no end,just sand,sun,and peace.Step off it,and you reenter the world of traffic,stress,work,and hurry.Normally youre the type who cant sit still for more than ten minutes,but youre o
20、n Huaplee Lazy Beach now and,in the right frame of mind,it stretches all the way around the world.“How could it take me so long to find it?” you wonder.1When the author first went to Huaplee Beach,_.Ahe found it unworthwhileBhe failed to sort himself outChe became sensitive to smellDhe had difficult
21、y in finding it2What is special about the food service at Huaplee Beach?ANo menu. BFree food.CSelf service. DQuick delivery.3In the authors opinion,a tourist can enjoy Huaplee Beach most when he _.Asits in a beach chair Bforgets his daily routineCplans a detailed schedule Ddraws pictures in the sand
22、4What does the author imply by his question at the end of the passage?AHe shouldnt have counted his blessings.BHe should have understood the wonder of nature.CHe shouldnt have spent so much time on the trip.DHe should have come to the place earlier.答案:【语篇解读】本文是一篇旅游杂记,介绍了泰国一个静谧的海滩,描述了这里的环境给人的慵懒的感觉。在这
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
