揭阳市2016高考英语阅读理解暑假练习(10)及答案(含短文语法填空).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 揭阳市 2016 高考 英语 阅读 理解 暑假 练习 10 答案 短文 语法 填空
- 资源描述:
-
1、语法填空。阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。Long ago, in a far-away place, an old tribal chief found himself terminally ill. So he called three most promising young villagers to his bedside and said, “As I1(leave)you soon, I hope you can do one more thing for me. Young men, you three are all2(usual
2、)strong and resourceful, so Id like you to strive to climb that high mountain we have always been worshipping3a sacred place. Try to reach the top and then turn back to tell me about your findings. Three days later, the first young man returned smartly dressed and said4(smile), “Lord, Ive been to th
3、e mountaintop5I saw flowers of all sorts, spring water and singing birds. Thats a real nice place. ”The old tribal chief replied with a smile, “Son, Ive been there before. Its not the mountaintop6the foot of the mountain. You can leave now. ”A week later, the second young man also returned. “Lord, I
4、ve been to the mountaintop7a forest of tall pine trees and vultures circling in the air. Thats a really nice place. ”“What a pity! ”said the chief. “Son, youve been halfway up the mountain rather than to the summit. Now you can leave. ”A month later, the third young man showed up in rags, his hair o
5、ff-colored but his eyes clear and bright. “Lord, I succeeded in reaching the summit. There was nothing there but the highland wind and the blue sky8(hang)over the land. ”“So you saw nothing at all? Not even9butterfly? ”“No, Lord, nothing. All you can see is yourself. You just feel how insignificant
6、you are in this infinite universe10standing at the top! ”“Son, youve reached the real mountaintop. Congratulations! You will be undoubtedly made our new tribal chief! ”【文章大意】一个部落的酋长即将病逝, 他让三个年轻人去山顶, 把看到的景色告诉自己。三个年轻人回来之后, 给出了不同的答案, 只有第三个人的答案让老酋长满意, 并将酋长之位让给了他。因为睿智的老酋长知道, 只有第三个人才是在坚定的意志的指引下执着攀登的人。在坎坷的
7、路途中, 他经历磨难, 却也磨砺了自己。1. 【解析】am leaving / will leave。考查时态。由soon可知, “I”即将离开, 应用一般将来时, 或用现在进行时表将来。2. 【解析】unusually。考查副词。修饰形容词(strong)应用副词。3. 【解析】as。考查介词。把那座高山视为圣地。as意为“作为”。4. 【解析】smilingly。考查副词。修饰动词(said), 应用副词。5. 【解析】where。考查关系副词。where引导定语从句, 修饰mountaintop。从句中缺少地点状语, 应用where引导。6. 【解析】but。考查并列连词。句意: 那不是
8、山顶, 而是山脚。not . . . but. . . 不是而是。7. 【解析】with。考查介词。with=having。8. 【解析】hanging。考查非谓语动词。hang和sky之间是主动关系, 应用现在分词作定语。9. 【解析】a。考查冠词。butterfly是可数名词, 此处是泛指蝴蝶, 应用不定冠词修饰。10. 【解析】while。考查连词。句意: 当你站在山顶的时候, 你只能感觉到在无穷的宇宙中, 你是多么渺小! while当时候, 引导时间状语从句。语法填空。阅读下面材料, 在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。A couple had been m
9、arried for over 60 years. They shared everything, talked about everything and kept no secrets1each other except that the woman had a box in a drawer2she had cautioned her husband never to open or ask her about. Hed never thought about it ever since. One day3woman got very sick and the doctor said sh
10、e wouldnt recover. To sort out their affairs, the husband took down the box and4(bring)it to his wifes bedside. She agreed it was time that he should know5was in the box. 6(open)it, he found two small table mats and a sum of money totaling $ 25, 000. He asked her about the contents. “When we were to
11、 be married, ”she said, “my grandma told me the secret of happy7(marry)was never to argue, and I should just keep quiet and make a mat8I got angry with you. ”The man was so9(move)that he had to fight back tears. She had only been angry with him twice in all those years of living and loving! “Honey,
12、”he said, “that explains the mats, but what about the money? Where did it come from? ”“Oh, ”she said, “thats the money I made from selling10. ”【文章大意】本文是一个幽默故事, 说的是一对结婚60多年的老夫妇是如何度过这漫长的岁月的。1. 【解析】from。考查介词。keep sth. from sb. 不让某人知道某事, 对某人隐瞒某事。2. 【解析】that/which。考查关系代词。that或which引导定语从句, 修饰drawer, 且在从句中
13、作open和about的宾语。3. 【解析】the。考查冠词。特指上文中提到的the woman, 故用定冠词the表示特指。4. 【解析】brought。考查时态。brought和took down是并列谓语, 表示讲述的是以前的动作, 故用一般过去时。5. 【解析】what。考查关系代词。what引导宾语从句, 作know的宾语, what在从句中作主语。6. 【解析】Opening。考查非谓语动词。open和he之间是主谓关系, 且和谓语动词found几乎是同时发生的, 故用现在分词表主动。7. 【解析】marriage。考查名词。由形容词(happy)修饰的词应该是名词。8. 【解析】
14、when/if。考查连词。句意: 当我生你的气的时候/如果我生你的气的话, 我就会安静下来, 做个垫子。9. 【解析】moved。考查形容词。句意: 听到这些话, 老人非常感动, 难以抑制住泪水。moved感动的。10. 【解析】them。考查代词。指代上文中的mats, 应用them。【2015高考复习】阅读理解“Reconstituted” families are more and more common in the UK.Steve and Debbie got married in 2001 and had two children,Lily and Alex.Unfortunat
15、ely,Steve and Debbies marriage didnt work out and they got divorced in 2006.The children live with Debbie.In 2008,Debbie remarried.Her new husband,Martin,has three children from his previous marriage and they visit Debbie,Martin,Lily and Alex at weekends.In addition,Debbie is pregnant with her third
16、 child.Shes expecting a boy who will be a halfbrother to Lily and Alex and also to Martins three other children.Confused?Debbies family arrangements might have seemed strange 30 years ago but nowadays this kind of “reconstituted” family is increasingly common in the UK.Almost half of all marriages i
17、n Britain end in divorce and over 40% of marriages are remarriages.More than 10% of all British children live with one birth parent and a stepparenta parent who isnt their biological mother or father.The traditional “nuclear” family of two parents and their children is not so traditional any more.Wh
18、at does all of this mean for parents in these “reconstituted” families?“There are difficulties and challenges,” says Debbie.“Different families have different routines and it can be difficult for children to move between their two families.Birthdays and holidays can be tricky.Where do the children g
19、o?Who should they spend their time with?Also,when my children are naughty it can be difficult for Martin to tell_them_off.Things that might be simple in a traditional family can be a bit more complicated.”And how about the children?Martins eldest child,Ella,is 12.“I like my two families,” she says.“
20、I live with my mum but visit my dad quite often and Im happy that my mum and dad get along OK.Theyre not married any more but its good that they can still be friends.” Of course divorce and separation are never easy but many families in the UK are finding ways to make family life work in new ways.【语
21、篇解读】本文介绍了英国出现越来越多的重组家庭这一社会现象。5Why did Steve and Debbie get separated?AThey couldnt support the children.BThey couldnt get along well.CThey were both out of work.DThey had serious economic problems.解析考查细节理解。根据第二段中的“Unfortunately,Steve and Debbies marriage didnt work out and they got divorced in 2006.
22、”可知,Steve和Debbie由于感情破裂而无法维系婚姻,并非因为经济问题或双双失业,更不是因为养不起孩子。答案B6We can learn from the text that a “nuclear” family _.Ahas two birth parents and their childrenBhas two birth parents and only one childCis traditional but complicatedDdoesnt have any children解析考查细节理解。根据第三段最后一句“The traditional nuclear family
23、of two parents and their children is not so traditional any more.”可知答案为A项。答案A7What do the underlined words “tell them off” in Paragraph 4 most probably mean?Amake them annoyed Bsend them to schoolClet out their secrets Dtalk angrily to them解析考查词义猜测。根据画线部分前面的“when my children are naughty”和第四段的最后一句“Th
24、ings that might be simple in a traditional family can be a bit more complicated.”并结合生活常识可推知,由于Martin是孩子的继父,所以不能够对他们大声呵斥。tell sb.off意为“责骂、斥责某人”。答案D8Whats the text mainly about?AThe difference between “marriage” and “remarriage”BMore and more people get divorced in the UK.C“Reconstituted” families are
25、 becoming more and more in the UK.DThe marriage situation is becoming severe. 解析考查主旨大意。根据文章首句和全文内容可知,本文意在介绍英国出现越来越多的重组家庭这一社会现象,故答案为C项。答案C阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。Harvard University named historian Drew Gilpin Faust as its first female president on Sunday, ending a lengthy and secretive search t
26、o find a successor(接任者)to Lawrence Summers .The seven-member Harvard Corporation elected Faust, a noted scholar on History of the American South and dean of Harvards Radcliffe Institute for Advanced Study, as the universitys 28th president.“This is a great day, and a historic day for Harvard,” James
27、 R. Houghton, chairman of the presidential search committee, said in a statement. “Drew Faust is an inspiring and accomplished leader, a superb scholar, a dedicated(献身的) teacher, and a wonderful human being.”Her selection is noteworthy given the heated debates over Summers comments that genetic diff
28、erences between the sexes might help explain the lack of women in top science jobs.Faust has been dean of Radcliffe since 2001, two years after the former womens college was combined into the university as a research center with a mission to study gender issues(性别问题).Some professors have quietly gro
29、used that the 371-year-old university is appointing a fifth president who is not a scientist. No scientist has had the top job since James Bryant Conant retired in 1953; its last four have come from the fields of classics, law, literature and economics.1,3,5Faust is the first Harvard president who d
30、id not receive a degree from the university since Charles Chauncy, a graduate of Cambridge University, who died in office in 1762. She attended the University of Pennsylvania. “Teaching staff turned to her constantly,” said Sheldon Hackney, a former president of the University of Pennsylvania and hi
31、storian who worked closely with Faust. “Shes very clear. She has a sense of humor, but shes very strong-minded. You come to trust in her because shes so solid.” 1. Which might be the best title for the passage? A. Harvard named its 1st female president. B. History of Harvard University changed. C. D
32、ebates on female equality ended. D. Drew Gilpin Faust, a famous woman historian. 2. Which is NOT true about Drew Gilpin Faust?A. She is the 28th president of Harvard University.B. She is a famous scholar from the American South.C. She isnt a graduate from Harvard University.D. She was head of Radcli
33、ffe Institute for Advanced Study.3. Lawrence Summers held the view that .A. women cannot achieve as much as men in management B. women cannot hold important positions in society C. women can match men in science jobs D. few women make top scientists owing to genes 4. The underlined word “groused” in
34、 the 6th paragraph means . A. approved B. commented C. complained D. indicated 5. This passage probably appears in a .A. biography B. personal letter C. research paper D. newspaper report 【参考答案】15、ABDCD 【四川省凉山州2014第二次诊断性测试】阅读下面五篇短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Rising levels of carbon dioxide in th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
山大隆重召开纪念中国共产党成立99周年大会.pdf
