河南省中原名校2020届高三英语上学期第二次质量考评试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 中原 名校 2020 届高三 英语 上学 第二次 质量 考评 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省中原名校2020届高三英语上学期第二次质量考评试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分) 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有-个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中 选岀最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来 回答有关小题和阅读下-小题。每段对话仅读-遍。1.Where does the conversation take place?A. In a kitchen.B. In a garage.C. In a grocery store.【答案】A【解析】【原文】M: Oops Im sorry, Mo
2、m, I broke another plate. I should probably let you finish.W: No, you go ahead. I got those dishes at a garage sale. Just be more careful!2.How old was Elvis when he died?A. 77 years old.B. 42 years old.C. 50 years old.【答案】B【解析】【原文】M: Elvis Presley was super famous in the mid-fifties, but why do peo
3、ple always say “Elvis has left the building”?W: Thats an old saying It just reminds people that Elvis is gone but not forgotten. He died in 1977. Did you know he was only 42 when he died?3.What does the man wish he could do?A. Ride on a train.B. Write an article.C. Travel around the world.【答案】C【解析】【
4、原文】W: I just read a newspaper article about a man who traveled around the world on $20 a day. He traveled mostly by bus and trainM: Wow, thats amazing! I would love to do something like that one day.4.Why did the boy spit the cookie out?A. It has too much milk.B. It was too hard.C. It was too hot.【答
5、案】B【解析】【原文】M: Thanks for the cookie, Grandma. Did you bake these?W: Yes, I did! I baked them a couple of weeks ago. They soften up if you put them in some milk. Hey, why did you spit it out?M: Its as hard as a rock! I think i broke my tooth!5.What are the speakers mainly talking about?A. Birds.B. Th
6、e womans yard.C. Food from the grocery store.【答案】A【解析】【原文】W: Those birds love my yard. See? They are probably looking for worms.M: Yeah, they are lucky they can find meals in lots of places. We have to go to the grocery store to buy our food.W: True, but I wouldnt want to eat what they do, even if i
7、ts free.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、 C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有 时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每 段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Parent and child.C. Boss and employee.7. How
8、 does the woman most likely feel?A. Annoyed.B. Let down.C. Sorry.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Marissa, if your papers continue to be late, I will have to give you a failing grade for the course.W: Im sorry! Ive been having a really hard semester.M: You need to try a little harder, okay?W: I know, I will.
9、 Theres just been a lot going on lately. Im moving out of my brother is in the hospital.M: Im sorry to hear that, but this is the 7th paper youve turned in late.W: I promise Ill get the next one in on time. Just please dont fail me.M: Ill give you one more chance, but just one. Dont let me down.听下面一
10、段较长对话,回答以下小题8. What are the speakers planning to do?A. Go to a yoga class.B. Go on a hike.C. Have a race.9. What is the woman worried about?A. The snakes.B. Getting lost.C. Getting too tired.【答案】8. B 9. A【解析】【原文】M: The hike will last for 2 hours. Well start at sea level and then climb up a few hills
11、. Are you ready?W: I sure am. The one-hour yoga class this morning really made me full of energy. Im feeling so good. I bet I can race you up those hills.M: That wont be necessary. We want to take our time to enjoy the sights along the way. Well point out certain plants, some of the insects, and wat
12、ch out for possible snakes.W: Snakes? Uh, I definitely will be racing you up the hill!M: Not to worry. Nature is a wonderful thing. We are all meant to enjoy it together snakes, spiders trees, and us humans.听下面一段较长对话,回答以下小题。10. What does the man always get from the food truck?A. A burger.B. Bacon ja
13、m.C. A cheese sandwich.11. What was the woman doing around 8:00 a.m.?A. Working.B. Having breakfast.C. Enjoying a morning coffee.12. Why do the speakers need to hurry up?A. So there will be food left.B. Since theyre already late.C. So they wont miss too much work. 【答案】10. A 11. A 12. A【解析】【原文】M: The
14、 Bacon Bacon food truck is down the street. I m going to get lunch. Can I get you something?W: I was wondering why I was so hungry. I skipped breakfast. I have been working straight since I got here to work at 8:00 a.m. I even didnt have time to drink my morning coffee. A big juicy bacon burger woul
15、d be awesome.M: I always get a burger. Today, Im going to try their grilled cheese sandwich. I hear it has three different kinds of cheese, bacon, and bacon jam.W: Jam made out of bacon? Wow. Id buy a big jar of that bacon jam right now if they have it!M: They might. Okay, Ill go down and pick up lu
16、nch for you and me.W: No, wait. I need a break, and I need to make sure I can buy that jam.M: OK, lets hurry. If we wait too long, the lunch crowd will be there, and they might run out of everything.听下面一段较长对话,回答以下小题。13. Who ranked the number one hotel in the world?A. A popular website.B. A famous ne
17、wspaper.C. A high-quality magazine.14. What do all the rooms in the hotel have?A. Balconies.B. King-size beds.C. Direct access to private pools.15. What do people mainly go to the hotel for?A. Shopping.B. Relaxing.C. Enjoyi16. What may have changed the womans mind about the hotel?A. The area around
18、the hotel.B. The price of the rooms.C. The food that is available.【答案】13. C 14. B 15. B 16. B【解析】【原文】M: This hotel in India just got ranked the number one hotel in the world!W: What, by some silly website that specializes in top ten lists just to sell more ads?M: No, by Travel + Leisure magazine.W:
19、Oh, really? They really know their stuff. Hey that looks more like a palace!M: Its designed after the ancient palaces of northern India.W: It looks like a lot of the rooms have balconies.M: Yeah, those are the suites that have direct access to private pools. But all the rooms have Wi-Fi, flat screen
20、 TVS, king-size beds, daily newspapers, andW: OK, stop talking! Weve got to make our reservations!M: Well, hang on a second. You dont really like Indian food.W: But I thought they offer other choices besides Indian foodM: Maybe. Also, this part of India is pretty quiet. Theres no shopping or clubbin
21、g. People go there to relax.W: Thats OK. I can go shopping anywhere.M: The rooms start at $350 per night, and those suites are $750 per night.W: Whoa! I thought India was supposed to be inexpensive!听下面一段独白,回答以下小题。17. What is the weather like in the Southern states?A. Sunny.B. Snowy.C. Rainy.18. How
22、much rainfall has been reported in some Texas stations?A. 2 inches.B. 15 inches.C. 24 inches.19. In which state is the temperature rather high according to the talk?A. Florida.B. Arizona.C. Texas.20. What can we infer from the talk?A. The weather in the USA is very pleasant now.B. The weather condit
23、ions are very poor in the USAC. The weather conditions vary greatly in the USA【答案】17. C 18. B 19. B 20. C【解析】【原文】And now for the weather report for the following 72 hours. The national weather map shows a high-pressure area all along the eastern coastline, which will bring them very pleasant, sunny
24、weather from New York to Florida. But showers and thunderstorms are happening from the Ohio River all the way south to the gulf coast, pouring down heavy amounts of rain over Southern states. By far the worst of the storms has happened in and around Texas. Some Texas stations have reported up to fif
25、teen inches of rain in a 24-hour period with high winds and thunderstorms. Two typhoons were reported along the Gulf coast of Texas, but we havent got the exact information about any damage or injuries. Heavy amounts of snow were reported in the Rocky Mountain area with record cold temperatures in D
26、enver and Boulder. As much as a foot of snow has fallen in some of the mountain stations. In contrast, temperatures in Arizona and the desert Southwest went over the 100-degree mark again under bright, sunny skies.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第-节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项。AIt can
27、 be tough to pull kids away from their computers and mobile devices these days. While they re playing games, wouldnt it be great if they could be learning at the same time? Good educational apps offer fun challenges that teach specific grade - level skills. Here are four that combine fun and learnin
28、g.Understanding Math ( $ 3.99 ; iOS)Understanding Math goes beyond basic comprehension to gain a deeper understanding of the whys and hows of math. The app tracks your childs progress to determine strengths and weaknesses in different skill areas, and you can customize (订制) your childs learning expe
29、rience to suit the needs.Word Creativity Kit ( $2.99; iOS)Word Creativity Kit aims not only to make creative writing fun but also build up grammar rules. The app presents a series of words from seven categories, such as space or fantasy. Kids add their own words to finish the complete thoughts that
30、these words have inspired.Barefoot World Atlas ( $4.99; iOS)Barefoot World Atlas helps kids learn about geography and world cultures with a touch of the screen. Each region features a set of sub - topics from wildlife and natural features to native people ,landmarks, and architecture. These facts an
31、d illustrations are delivered in photographs, sounds, and hundreds of mini videos.My Grades & Homework ( $0.99; iOS)A combination of grades and homework tracker, My Grades & Homework can help your child stay organized and on top of the progress in school. A convenient calendar and course list format
32、 and offer a glance at your child s assignment schedule that he or she might not normally get from standard homework planners.21. Which app is beneficial to childrens writing skills?A. Understanding Math.B. Word Creativity Kit.C. Barefoot World Atlas.D. My Grades Homework.22. What is the common part
33、 of the four apps?A. They need purchasing when downloaded.B. They help children improve their grades.C. They make studies fun because of mini videos.D. They inform parents of their childrens progress.23. What is the purpose of the text?A. To wish readers to bing in more similar apps for children.B.
34、To encourage parents to allow their students to play apps.C. To design the educational apps to combine fun and learning.D. To introduce four educational apps for readers to buy and use.【答案】21. B 22. A 23. D【解析】这是一篇应用文。文章推荐了四个有趣的学习app供读者购买和使用。【21题详解】细节理解题。根据文章第二部分的Word Creativity Kit aims not only to
35、 make creative writing fun but also build up grammar rules.可知,Word Creativity Kit能帮助孩子写作和建立语法规则。故选B项。【22题详解】推理判断题。根据Understanding Math ( $ 3.99 ; iOS) ,Word Creativity Kit ( $2.99; iOS) ,Barefoot World Atlas ( $4.99; iOS)和 My Grades & Homework ( $0.99; iOS)每个app之后出现的价格可以推断,下载这些应用时需要付费。A. They need p
36、urchasing when downloaded.(当下载时需要购买)符合以上推测。故选A项。【23题详解】推理判断题。根据文章第一段的Good educational apps offer fun challenges that teach specific grade - level skills. Here are four that combine fun and learning.和每个应用后面的价格可以推断出,本文主要介绍一些有趣的教育app让读者购买。D. To introduce four educational apps for readers to buy and use
37、.(介绍四个教育app给读者购买和使用)符合以上推测。故选D项。BThere are always stories in the life that can hardly be forgotten and will restore our hope for holidays every time we recollect.Johnny and I, along with our two young sons, Barry and Doyle, lived in a village in southern Alabama in 1979. We had bought the boys a bic
38、ycle for the New Year, and had hidden it in the garage ,where Johnny would assemble (组装)it on New Year5 s Eve after the kids fell asleep. But that day, Johnny had to go to Brookley Air Force Base in Mobile, an hour away, to repair a jet. I had my hands busy with baking, preparing for holiday dinner
39、and caring for two energetic boys.Just as I was making the chocolate cake, a neighbor knocked on the door. It was Beatrice, who was the only person on our road with a telephone. The base had called to say that a heavy tool had come apart suddenly, hitting Johnnys arm and breaking the bone. My brothe
40、r Otto took me to the base hospital while my mother stayed with the children.We got there to find Johnny with a cast (石膏)on his arm, anxious to get home regardless of the doctors orders. It was New Years Eve, Johnny argued, and he had the bike to assemble for his boys. The doctor said hed consider d
41、ismissing him the next morning if Johnny could find someone to drive him home. On New Years morning, Johnny called the base and was told everyone was off duty; there was no one to drive him home. Johnny kept making calls. At last, a big blue car with the Air Force sign rolled up.I was putting dinner
42、 on the table when hearing the car. We were thrilled to see Johnny assisted by a uniformed Air Force officer. With Ottos help, Johnny assembled the boys gift, and they all had a good time that afternoon. Our hearts were full of gratitude to the people who had gone the extra mile to bring us together
43、.24. What had Johnny planned to do on New Years Eve?A. Repair a jet.B. Buy his sons a bike.C. Prepare a surprise gift.D. Assemble a bike with his sons.25. Why did Beatrice come to the authors house?A. To relay a message.B. To make a phone call.C. To lend out her telephone.D. To take the author to th
44、e hospital.26. How can we describe Johnny?A. DiligentB. StubbornC. ConsiderateD. Complicated27. What can serve as the title for the text?A. A Hard - won New Year PresentB. A Treasured New Year MemoryC. An Unexpected New Year DinnerD. A Life - changing New Year Experience【答案】24. C 25. A 26. C 27. B【解
45、析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者的丈夫意外受伤,但却没有忘记给孩子们准备新年的惊喜。这次事故他们受到了很多帮助,对此心存感激。【24题详解】细节理解题。根据文章第一段的We had bought the boys a bicycle for the New Year, and had hidden it in the garage ,where Johnny would assemble (组装)it on New Year5 s Eve after the kids fell asleep.可知,作者夫妇已经买好自行车,Johnny准备在孩子们入睡时组装的目的是给孩子惊喜。故选C项。【25
46、题详解】细节理解题。根据文章第二段的It was Beatrice, who was the only person on our road with a telephone. The base had called to say that a heavy tool had come apart suddenly, hitting Johnnys arm and breaking the bone.可知,Beatrice是作者家附近唯一有电话的人,她来的目的是告诉作者的丈夫受伤了。A. To relay a message.(为了传达一个消息)符合以上说法。故选A项。【26题详解】推理判断题。
47、根据文章第三段的We got there to find Johnny with a cast (石膏)on his arm, anxious to get home regardless of the doctors orders. It was New Years Eve, Johnny argued, and he had the bike to assemble for his boys.可知,尽管Johnny受了伤,但是他仍然着急回家给孩子们准备新年的惊喜,所以Johnny是个贴心的父亲。故选C项。【27题详解】主旨大意题。根据文章第一段的There are always stori
48、es in the life that can hardly be forgotten and will restore our hope for holidays every time we recollect.和下文多次出现New Year的可知,这篇文章主要讲述了一个关于新年的难忘回忆。B. A Treasured New Year Memory(一个珍贵的新年回忆)可以作为本篇标题。故选B项。CPlastics remain one of the most - used materials for making many things. Things made of plastics
49、can be very strong and last a long time. Plastics are also much lighter than metal and can easily be formed into different shapes. Plastics can take hundreds of years to break down on their own. And very few kinds are highly recyclable.A team of researchers working at the US Department of Energy say
50、s it has created a kind of plastic that could lead to products that are 100 percent recyclable. It recently reported the discovery in a study in the journal Nature Chemistry.The researchers say the new material is a plastic polymer (聚合体)called polydiketoenamine, or PDK. The team reports the material
51、 can be broken down in parts at the molecular (分子的)level. It can then be built up again to form plastics of different shapes, textures and colors. The researchers say this process can be repeated over and over againwithout the plastic material losing any performance or quality.Most plastics were nev
52、er made to be recycled, ” lead researcher Peter Christensen said in a statement. But we have discovered a new way to assemble plastics that takes recycling into consideration from a molecular perspective. ”Many plastics have different chemicals added to them to make them more useful and powerful. Th
53、e problem is that these chemicals attach to the monomers (单体),which remain in plastics even after the material gets processed at a recycling plant. The research team reported that, with the newly discovered PDK material, the monomers could be recovered and separated from any chemical additives.Next,
54、 the researchers plan to develop PDK plastics with a wide range of thermal and mechanical properties. These plastics could be used for many kinds of cloth, as well as things such as 3D printed materials and foams. In addition, the team is trying to include plant - based materials in the process.28.
55、What is the first paragraph mainly about?A. Plastics are never highly recyclable.B. Plastics are widely used in our lives.C. Plastics have both advantages and disadvantages.D. Plastics take hundreds of years to be broken down.29. What does the underlined word “It” in paragraph 3 refer to?A. The new
56、material.B. The research team.C. The molecular level.D. The producing process.30. Why do many plastics have different chemicals added to them?A. To make them easy to break down.B. To make them easy to get processed.C. To make it possible for them to be recycled.D. To make them stronger and more wide
57、ly used.31. What can we infer from the last paragraph?A. PDK plastics will be soon put to good use.B. PDK plastics may have a promising prospect.C. The researchers are busy developing PDK plastics.D. Plant - based materials have been used in the new plastics.【答案】28. C 29. A 30. D 31. B【解析】这是一篇说明文。文章
58、主要介绍了一个研究团队正在研究一种新型的塑料,这种塑料更容易降解,更耐用且可以循环利用。【28题详解】主旨大意题。根据文章第一段的Things made of plastics can be very strong and last a long time. And very few kinds are highly recyclable.可知,塑料结实耐用,更易成型;需要上百年才能降解,且几乎不能循环利用;所以本段既讲了塑料的优点也讲了缺点。C. Plastics have both advantages and disadvantages.(塑料既有优势也有劣势)可以总结本段。故选C项。【
59、29题详解】词义猜测题。根据前句The team reports the material can be broken down in parts at the molecular (分子的)level. (研究队说这种材料能被降解成分子大小的微粒)和画线词后面的can then be built up again to form plastics of different shapes, textures and colors. (然后再次组合形成不同形状,颜色和质地的塑料)可知,it代指的是前文提到的新材料,尤其从can be和can then be这两个并列句可以推出前后讲的是同物。故选
60、A项。【30题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段的Many plastics have different chemicals added to them to make them more useful and powerful.可知,加入其它化学物质的目的是让塑料更有用,更耐用。D. To make them stronger and more widely used.(让它们更坚固,使用面更广)符合以上说法。故选D项。【31题详解】推理判断题。根据文章最后一段的These plastics could be used for many kinds of cloth, as well a
61、s things such as 3D printed materials and foams.可知,这种新型塑料在将来可以被用在很多领域,例如布料,3D打印和泡沫。B. PDK plastics may have a promising prospect.(PDK塑料可能有一个光明的前景)符合以上说法。故选B项。DBeing able to take advantage of truly unlimited data is a smartphone users dream, but everyone Ive talked to about 5G is more excited about t
62、he usage unlocked by next - generation wireless devices. From smart home security to self - driving cars, all the Internet - connected equipment in your life will be able to talk to each other at lightning - fast speed with reduced delay.5 G is one of those forerunners, along with artificial intelli
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022届九师联盟高三2月质量检测语文试题(老高考).pdf
