河南省南阳市2019-2020学年高二英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 南阳市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省南阳市2019-2020学年高二英语上学期期末考试试题(含解析)注:本试卷分第I卷和第卷两部分.共150分,考试时间120分钟.考生作答时,将答案答在答题卡上(答题注意事项见答题卡),在本试题卷上答题无效考试结束后,将本试題卷 和答题卡一并交回.第I卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)请听下面5段对话,选出最佳选项。每段对话仅读一遍。1. What should Wendy do now?A. play. B. Exercise. C Study.2. How much change will the woman receive
2、?A. $4.50. B. $5.00. C. $5.50.3. Where is the camera probably now?A. In the car. B. In their home. C. In the shop.4. What will the woman major in?A Education. B. Business. C. Programming.5. What time will the dentist be available tomorrow?A. 8 am. B. 3 pm. C. 4 pm.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话或
3、独白,选岀最佳选项。每段对话或独白读两遍。请听第6段材料,回答第6、7题。6. How did the woman deal with the missing button?A. She asked the man to help.B. She forgot where it was put.C. She sewed it back right away.7. What discount will the man have next time?A. 20% off. B. 80% off. C. Half of the full price.请听第7段材料,回答第8、9题。8. What do
4、es the woman have to do to cash the cheque?A. Sign her name. B. Show the bank card. C. Pay the service charge.9. How will the woman receive her money?A. Ten 5-pound notes. B. Ten 10-pound notes. C. Two 50-pound notes.请听第8段材料,回答第10至12题。10. What did the guest next door complain about?A. The noise. B.
5、The service. C. The facilities.11. What will the complaining guest do next morning?A. Have a party. B. Get up early. C. Answer the morning call.12. What is the mans attitude?A. Tough B. Polite. C. Tolerant请听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wif
6、e. B. Boss and worker. C. Teacher and student.14. How does the womans attitude towards Mark?A. She feels nervous. a She trusts him a lot. C. She is disappointed in him15. Why does the man believe in Mark?A. Because Mark is an adult.B. Because Mark is smart enough.C. Because Mark has had special trai
7、ning.16. What will the speakers do for Mark?A. Tell him their experience.B. Design an emergency drill.C. Help him out of the emergency.请听第10段材料,回答第17至20题。17. What is this announcement about?A. The violence of nature.B. The preparations for the typhoon.C. The timetable of ship voyages.18. What are th
8、e citizens advised to do?A. Stay in the cars. B. Fasten the windows. C. Board the boats quickly.19. How many hours in advance should the citizens leave the town?A. 3 hours. B. 6 hours. C. 9 hours.20. How do the citizens get new information?A. By calling friends.B. By listening to the radio.C. By sur
9、fing the Internet.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小題;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从毎題所给的四个选项(A. B. C和D)中,选岀最佳选项,并在答题卷 上将该项涂黑AGuide to whats worth watchingI Feel BadDont let the depressing name of the show mislead you. Based on the novel I Feel Bad: All Day. Every Day. About Everything, this new half-hour situation
10、comedy finds humor in the endless small failings of its heroinea working mom in her 40s who depends on her parents for child-care help when she escapes her chaotic family life to manage an all-male team of much younger video-game developers. Sarayu Blue stars. Wednesday, Sept. 19, at 10 pm., NBC.Dea
11、d LuckyAmong plenty of imported police crime dramas, Dead Lucky has one major edge: It has Rachel Griffiths as its lead. The Golden Globe-winning Australian actress plays a moody but gifted detective whose pursuit追捕)of a killer leads into comers of Sydney new to most American viewers. That, and co-s
12、tar Brooke Satchwell, might be enough. Thursday, Sept 20, Sundance Now.Art in the Twenty-First CenturyDo you suffer from dandruff-like(如同有头屑一样的)symptoms when faced with contemporary art? The series thats long been a cure for such head-scratching returns with new episodes that will focus on innovativ
13、e创新的)artists in Johannesburg, Berlin, and the San Francisco Bay Area, and on how place shapes the artists* work Friday, Sept 21, at 9 pm., PBS.ManiacPsychological dark comedies seem to be trending this fail. In this 10-part series, Emma Stoneand Jonah Hill co-star as unhappy strangers who develop a
14、deep connection when they both volunteer for a drug trial. Saturday, Sept. 22, Netflix.1. What can be learned about the program that is aired on NBC?A. It is an amusingB. It is based on a true storyC. It is popular among children.D. It is a Golden Globe-winning series.2. Which Program would you reco
15、mmend to someone interested in detective stories?A. Maniac.B. I Feel Bad.C. Dead Lucky.D. Art in the Twenty-First Century.3. On which day can you see a series about artists?A. Saturday, Sept. 22.B. Friday, Sept. 21.C. Thursday, Sept. 20.D. Wednesday, Sept. 19.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】本文是应用文。文章介绍了四个值得看的
16、电视节目。【1题详解】细节理解题。由 I Feel Bad部分中的Don t let the depressing name of the show mislead you和this new half-hour situation comedy以及Wednesday, Sept. 19, at 10 pm., NBC.可以推知,该剧是情景喜剧,应该会很有趣。故选A。【2题详解】推理判断题。由 Dead Lucky部分中的police crime dramas 和 The Golden Globe-winning Australian actress plays a moody but gift
17、ed detective可知,对侦探类故事感兴趣的人会喜欢该剧。故选C。【3题详解】细节理解题。由 art in the Twenty- First Century部分中的 The series returns with new episodes that will focus on innovative artists 和 Friday, Sept. 21, at 9 p.m. 可知,9月21日星期五可以观看。故选B。BA small supermarket is decorated with a lot of red lanterns. There are piles of red env
18、elopes on sale, for filling with cash and handing out as gifts. Such festive trappings can be seen everywhere in China in the build-up to the Lunar New Year. But this is Yangon, the former capital of Myanmar, where Han Chinese are a mere 2.5% of the countrys population. They are a sign that Chinese
19、New Year is becoming a global holiday.Several countries in Asia celebrate the Lunar New Year in their own way. But dragon and lion dances in Chinatowns over the world have helped make Chinas the most famous. In Tokyo, window cleaners dress up as the animals of the Chinese zodiac (生肖).America, Canada
20、 and New Zealand have issued commemorative stamps for the Year of the Rooster. Last year New York City made the Lunar New Year a school holiday for the first time.The spread of the Spring Festival, as China calls it, is partly due to recent emigration(移民)from China: 9.5 million Chinese people have m
21、oved abroad since 1978, many of whom are far richer than earlier waves of migrants. It also reflects the wealth and ambitions of Chinas new middle class: festivities in other countries are partly aimed at the 6 million Chinese who are expected to spend their week long holiday abroad this year.Its ho
22、ped that the festival will promote Chins cultural soft power abroad. So related events are welcomed, such as a display this year of martial arts in Cyprus and a traditional Chinese temple-fair in Harare, Zimbabwe. More and more Chinese are glad to see foreigners enjoy such festivities. Though there
23、is a growing enthusiasm among Chinese for Western celebrations such as Christmas, Chinese New Year is a welcome chance to reverse(逆转)the cultural flow.4. The scene in a supermarket shown in the first paragraph is to_ .A. stress the importance of the Spring FestivalB. explain why the Lunar New Year i
24、s popularC. present the popularity of Chinese New YearD. show how other countries celebrate the Spring Festival5. What are the best-known celebration activities for the Lunar New Year in Chinatowns?A. Dragon and lion dances.B. Eating dumplings and singing and dancing.C. Dressing up as animals and da
25、ncing.D. playing cards and letting off fireworks.6. Some countries celebrate the Spring Festival in order to .A. reflect on their own culturesB. show respect to the Chinese traditionsC. promote the values of Chinese customsD. attract Chinese to spend the holiday there7. Whats the best title for the
26、text?A. Celebrating Chinese Festivals Becomes a Trend.B. Welcoming Chinas Cultural Soft Power*,C. Chinas Biggest Festival Is Going Global.D. Foreigners Love of Chinas Festivals.【答案】4. C 5. A 6. D 7. C【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了中国春节如何日益成为一个全球性节日。【4题详解】推理判断题。首段介绍了春节到来之际,缅甸一家小超市里的场景,第一段最后一句点出本段主题,即春节逐渐成为一个全球性的节
27、日。所以用超市里热闹的场景与稀少的汉族人口相对比,就是为了突出中国新年被庆祝的广泛程度,C项解释最得当。故选C。【5题详解】细节理解题。由第二段第二句“But dragon and lion dances in Chinatowns over the world have helped make Chinas the most famous.”可知,广为人知庆祝方式是舞龙和舞狮。故选A项。【6题详解】细节理解题。由第三段“It also reflects the wealth and ambitions of Chinas new middle class: festivities in ot
28、her countries are partly aimed at the 6 million Chinese who are expected to spend their week long holiday abroad this year.”可知, 这也反映了中国新中产阶级的财富和雄心:其他国家的节日活动部分是针对预计今年将在海外度过一周长假的600万中国人。因此一些国家庆祝中国春节是针对那些打算去国外度假的中国新中产阶级。故选D项。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了中国春节日益成为一个全球性的节日, C项最能概括文意。故选C项。CValerie Stull begins
29、her mornings with a breakfast shake, into which she puts peanut butter, cocoa powder, banana, and milk. The last thing to go in is a powder made from insects.Stull works at the Global Health Institute. Shes in a group of researchers who study the impacts of eating insects. Theres a name for dining o
30、n insects: entomophagy.About two billion people regularly eat insects. Thats almost one in every four. Most North Americans and Europeans tend to find the idea of entomophagy disgusting. Yet even in their parts of the world, insect eating is starting to catch on. Thats especially true when the insec
31、ts are eaten, as Stulls are, in a form that doesnt show their eyes, wings and feet.Some scientists view eatable insects as mini-livestock(小型牲畜).” Compared to raising cattle and more traditional livestock, insects need far less natural resources such as land and water. Insects also are nutritious. Th
32、eyre packed with protein, vitamins and minerals. Plus, their outer shells contain chitina source of fiber.Stull wondered if chitin and other fibers in insects might offer health benefits similar to other fibers found in a typical American diet. To find out, she teamed up with Tiffany Weir, whos a sc
33、ientist at Colorado State University in Fort Collins. Breakfasts enriched with insects changed the amount of different bacteria in the gut(肠道),the two now report. And those changes were in a direction that should improve a diners health.These findings suggest that insects work as prebiotics(益生元).Sci
34、entists think probiotics, which fuel the growth of helpful gut bacteria (肠道细菌),have longer and larger benefits than probiotics(益生菌)do. Probiotics exist in your gut, and you can also add them to your diet. But, Stull explains, “When you have probiotics, youre taking in a whole bunch of beneficial bac
35、teria. But if you dont feed those beneficial bacteria, theyre not going to stick around very long.Its possible that insects offer larger benefits to people who eat them regularly. In a future study, Stulls team would like to test that idea.8. What can we learn from the underlined sentence in paragra
36、ph 3?A. Insect eating is one of Stulls favorite lifestyles.B. Insect eating is quite different from entomophagy.C. Insect eating is becoming more and more acceptable.D. Insect eating is the most scientific way of getting nutrition.9. whats the advantage of insect farming compared with traditional li
37、vestock farming?A. Its face-saving.B. Its time-saving.C. Its labor-saving.D. Its resource-saving.10. What has Stull and Weirs study found out?A. Insects are rich in fiber.B. Chitin is similar to other fibers.C. Eating insects is good for health.D. Insects can keep gut bacteria in balance.11. How do
38、prebiotics prebioties differ from probiotics?A. Prebiotics are good bacteria.B. Prebiotics can be added to the diet.C Prebiotics need to be fed regularly.D. Prebiotics can inspire good gut bacteria.【答案】8. C 9. D 10. C 11. D【解析】本文是一篇说明文。科学家发现吃昆虫可能有益于身体健康。【8题详解】推理理解题。根据第三段中的“About two billion people r
39、egularly eat insects .”和“Yet even in their parts of the world”可知,大约20亿人经常吃昆虫,然而即使在他们的世界里可推知,此句应是对吃昆虫的肯定。故划线句句意与C项“人们越来越接受吃昆虫”。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第四段中的 “Compared to raising cattle and more traditional livestock, insects need far less natural resources such as land and and water.”可知,与饲养牛和更传统的牲畜相比,昆虫所需的
40、土地和水等自然资源要少得多。因此推断相对而言,养昆虫使用的水和地比较少,可以节约资源。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第三段中的“Breakfasts enriched with insects changed the amount of different bacteria in the gut(肠道),the two now report. And those changes were in a direction that should improve a diners health.”可知,富含昆虫的早餐改变了肠道中不同细菌的数量,两人现在报告说。而这些变化正是为了改善食客的
41、健康状况的。因此可知两位科学家Stull和Weir发现,吃昆虫应该有益于健康。故选C。【11题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“Scientists think probiotics, which fuel the growth of helpful gut bacteria (肠道细菌),have longer and larger benefits than probiotics(益生菌)do. ”可知,科学家们认为益生元促进有益肠道细菌的生长,比益生菌有更长久的更大的益处。因此可知益生元可以激发良好的肠道细菌。故选D。DA baby seal robot from Japan has
42、 came to the U.S. Its been sold in Japan for several years, but now the company has created a Florida-based unit, Paro Robots U.S. Inc., to sell the creature to places like nursing homes and hospitals. The robot, named Paro, is marketed as a therapeutic(治疗的)device that can help comfort people who ha
43、ve problems that can lead to social isolation(隔离).Takanori Shibata, a Japanese engineer, invented Paro. He says the robot, which weighs about 6 pounds, is able to respond to touch, light, and sound.Shibata says he tried making robotic cats and dogs, but that people didnt find those convincing. They
44、expected too much, he says, and would compare the robot to real animals they had known. Few people have ever seen a live baby seal, so they arent likely to draw comparisons between the robot and the real thing. So they accept Paro as a cute little companion.The Vinson Hall Retirement Community in Mc
45、Lean held a recent event to showcase the robot and Virginia Long slowly came into the activity room. When a nurse put the robot on her lap, it began to shake slightly, and Long talked to it gently. “Why are you shaking? Are you cold? she asked. The robot made a high sound, and Long laughed. She said
46、 she used to have a cat, “but somebody stole him. Petting a seal is unusual, she said, but a lot of people have strange animals.But some experts say a robot is no replacement for a real animal. One of the things that weve learned is that it is the unexpected and natural behavior of the living creatu
47、re that adds so much value to peoples experience. Any kind of newness can get the attention of people who are lonely and bored, but that doesnt necessarily help them live a meaningful life. It doesnt solve the problem that is really causing their lack of enjoyment of life, says Bill Thomas, a profes
48、sor at the University of Maryland, Baltimore County.12. What is the role of Paro?A. To look after baby seals.B. To give relief to Patients.C. To replace home-raised pets.D. To Provide medical examinations.13. How did people feel about robotic cats?A. Disappointed.B. Astonished.C. Concerned.D. Amused
49、.14. What was Longs reaction to Paro?A. She refused to get close to it.B. She showed it much affection.C. She regarded it as her new cat.D. She was frightened to talk to it.15. What do Bill Thomass words suggest about Paro?A. It is of great value to people.B. It is not of great use in solving real p
50、roblems.C. It fails to catch older peoples interest.D. It can take the place of a living creature.【答案】12. B 13. A 14. B 15. B【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章介绍了由日本科学家研发的海豹型机器人【12题详解】细节理解题。根据第一段中的 “The robot, named Paro, is marketed as a therapeutic(治疗的)device that can help comfort people who have problems that
51、can lead to social isolation(隔离).”可知,这款名为paro的机器人被作为治疗性设备进行市场推广,它可以帮助安慰那些可能导致社会隔离的问题的人,因此可知Paro主要是为患者带来一丝慰藉。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第三段中的 Shibata says he tried making robotic cats and dogs would compare the robot to real animals they had known.可知,Shibata说,他试图制造机器人猫和狗,但人们没有发现这些令人信服的。“他们期望太高了,”他说,将机器人与他们所认
52、识的真实动物进行比较。因此推断人们对机器猫比较失望,因为他们总会将其与真猫咪作对比。故选A。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的“When a nurse put the robot on her lap, it began to shake slightly, and Long talked to it gently. “Why are you shaking? Are you cold? she asked. The robot made a high sound, and Long laughed. ”可知,当一位护士把机器人放在她的膝盖上时,机器人开始微微颤抖,Long与它轻轻
53、交谈了很久。“你为什么发抖?你冷吗?”她问。机器人发出很高的声音,Long长时间地笑了起来。因此推断Long很关心Paro并被它的声音逗乐,说明Long很喜欢Paro。故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中的“ It doesnt solve the problem that is really causing their lack of enjoyment of life.”可知,它并没有真正解决导致他们缺乏生活乐趣的问题。因此推断Bill Thomas认为Paro虽然可以为孤独,无聊的人带来快乐,但是并不能真正解决他们生活中的问题。故选B。【点睛】做推理判断题时,要求考生在阅读时
54、,要抓住文章的主题和细节,分析文章结构,根据上下文内在联系,挖掘文章的深层含义。在进行推理时,考生一定要仔细阅读短文,千万不可脱离原文而仅凭个人的看法,主观臆断。本题第2小题,根据第三段中的 Shibata says he tried making robotic cats and dogs would compare the robot to real animals they had known.可知,Shibata说,他试图制造机器人猫和狗,但人们没有发现这些令人信服的。“他们期望太高了,”他说,将机器人与他们所认识的真实动物进行比较。因此推断人们对机器猫比较失望,因为他们总会将其与真猫
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
