河南省南阳市2019-2020学年高二英语下学期期中质量评估试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 南阳市 2019 2020 学年 英语 学期 期中 质量 评估 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省南阳市2019-2020学年高二英语下学期期中质量评估试题(含解析)注:本试卷分第卷和第卷两部分。共150分,考试时间120分钟。考生作答时,将答案答在答题卡上(答题注意事项见答题卡),在本试题卷上答题无效。考试结束后,将本试题卷和答题卡一并交回第卷 选择题第一部分 听力第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What type of book does the woman enjoy now?A. Romance. B. Mystery. C. H
2、istorical fiction.2. How does the woman feel?A. Lost. B. Angry. C. Confused.3. What does the woman want to be?A. A teacher. B. A librarian. C. A website designer.4. What is Mary busy doing?A. Taking a break. B. Going outside at once. C. Preparing materials for a paper.5. What does the woman ask the
3、boy to do?A. Help set the table. B. Fold the laundry. C. Take out the rubbish.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题6. What is made on the production line?A. Batteries for cars. B. Cupboards. C. Shoe boxes.7. Where
4、 are the speakers talking now?A. In a car. B. In a factory. C. In a showroom.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the probable relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Parent and child. C. Teacher and student.9. What can we learn about the old man Ye Lianping?A. He teaches children in cities.B. He
5、has to work for a pension.C. He has been ninety-two years old.10. How does the woman first feel about the story of the old man?A. Shameful. B. Surprised. C. Amused.听第8段材料,回答第11至13题。11. When did the speakers graduate from high school?A. 8 years ago. B. 9 years ago. C. 10 years ago.12. Where did the s
6、peakers start their website?A In Canada. B. In Mexico. C. In France.13. What does the woman think of the trip to India?A. Satisfying. B. Relaxing C. Exciting.听第9段材料,回答第14至16题。14. What made the man late?A. His bus broke down. B. The bridge was closed. C. There was too much traffic.15. Why couldnt the
7、 man take the woman to the circus as a kid?A. He was sick. B. He was poor. C. He was young.16. What will the speakers probably do next?A. Get the tickets. B. Buy some snacks. C. Sit down in their seats.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did Shanghais first regulation go into effect?A. On Jan. 31st. B. On Fe
8、b. 15th. C. On July 1st.18. What cant be used by government and public institutions?A. One-off cups.B. One-off chopsticks and forks.C. One-off slippers and shower caps.19. How does Shanghais household garbage situation sound now?A. Unbearable. B. Serious. C. Optimistic.20. What does the speaker main
9、ly talk about?A. The new laws of waste recycling.B. The new life of Shanghai citizens.C. The new problems of household management.第二部分 阅读理解第一节阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卷上将该项涂黑。ACreative alarm clocksDumbbell(哑铃) alarm clockIt is not a real dumbbell, but you have to shake it up and down 3
10、0 times to stop the alarm clock. And there is no stop button. Of course you will be totally refreshed by then. Dont be lazy and take some exercise in the morning.Target alarm clockThe alarm is ringing at the time you set it for!Do you see the target?Then hit it to stop the sound with a laser gun(激光枪
11、). Of course you have to be fully awake if you dont want to miss the target.Flying alarm clockIm sure you wont be able to simply ignore this alarm as you usually do, because it flies!Its propeller(螺旋桨)flying off the alarm is the key. Before the frightening alarm sounds drive you crazy, youd better q
12、uickly put the key back.BanclockHave you been keeping a pocketful of change for some time without knowing what to do with it?Maybe you can put those coins in your alarm. This is both an alarm clock and a money box. It only stops ringing if you put a coin in it.IQ alarm clockWhat about a brain workou
13、t in the morning? IQ alarm will go off and ask you a set of IQ questions. Dont even think about removing the battery, because it is hard to open. The only way to shut it off is to answer all questions correctly.Mr. Bump-off-the-wall alarm clockAn alarm clock is so annoying when you are too tired and
14、 sleepy to get up. You can release your anger on Mr. Bump. It looks like a blue ball covered with “bandages(绷带)”. Just throw this alarm at the wall to silence it.1. How can we turn off Target alarm clock?A. By shooting at it.B. By shaking it 30 times.C. By putting the key back on it.D. By answering
15、questions shown on.2. What is another function of Banclock?A. Improving peoples sleep.B. Asking people to do exercise.C. Testing peoples intelligence.D. Helping people to save money.3. What can we infer about Mr. Bump-off-the-wall alarm clock?A. It hangs on the wall.B. It is difficult to break.C. It
16、 was invented by Mr. Bump.D. It rings louder than any other clocks.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了几个有创意的闹钟。【1题详解】细节理解题。根据 Target alarm clock部分中的 Then hit it to stop the sound with a laser gun然后用激光枪击中它来停止声音。可知,要关掉这个闹钟需要向闹钟射击,故选A。【2题详解】细节理解题。根据 Banclock部分中的Maybe you can put those coins in y
17、our alarm. This is both an alarm clock and a money box. 也许你可以把这些硬币放在你的闹钟里。这是一个闹钟和一个储蓄罐。可知,这个闹钟也是一个储钱罐,能帮助人们存钱,故选D。【3题详解】推理判断题。根据Mr. Bump-off-the- wall alarm clock部分中的It looks like a blue ball covered with “bandages(绷带)”. Just throw this alarm at the wall to silence it. 它看起来像一个蓝色的覆盖着“绷带”的球。把闹钟往墙上扔,它就
18、会静音。可推断,这个闹钟很难摔破,故选B。【点睛】应用文多是细节理解题。一般定位关键词适用于解答细节理解题。通过定位关键词解题,考生在阅读题干时,把题干中有标记意义的词或词组划记出来,或者选项中的关键词,然后用这个词回到原文当中定位。如小题1题干中的Target alarm clock,再如小题2题干中的Banclock,回到原文中描述它们的部分,可以帮助快速找出答案。BMs Greens dog was barking. It was its lunch time, but there was not any meat in the house.Considering that there
19、was no better way, Ms Green took a piece of paper, and wrote the following words on it, “Give my dog half a pound of meat.” Then she gave the paper to her dog and said gently, “Take this to the butcher, and hes going to give you your lunch today.”Holding the piece of paper in its mouth, the dog ran
20、to the butchers shop. It gave the paper to the butcher. The butcher read it carefully, recognized that it was really the ladys handwriting and pleasantly did as he was asked to. The dog was very happy, and ate the meat up immediately.At midday, the dog came to the shop again. It gave the butcher a p
21、iece of paper again. After reading it, he gave it half a pound of meat once more, smiling.The next day, the dog came again exactly at midday. And as usual, it brought a piece of paper in the mouth. This time, the butcher did not take a look at the paper, and gave the dog its meat without any delay,
22、for he had thought of the dog as one of his customers.However, the dog came again at four oclock. And the same thing happened once again. To the butchers more surprise, it came for the third time at six oclock, and brought with it a third piece of paper. The butcher felt a bit puzzled. He said to hi
23、mself, “This is a small dog. Why does Ms Green give it so much meat to eat today?”Looking at the piece of paper, he found that there were not any words on it!4. Why did Ms Green give her dog a piece of paper with some words on it?A. Because she wanted her dog to send the butcher a message for some m
24、eat home.B. Because she often did something like this to solve the dogs lunch problem.C. Because she was fed up with the barking dog.D. Because the butcher would give her dog a pound of meat for its lunch after reading it.5. What can we learn from the paragraph 5&6?A. The dog got some meat after the
25、 butcher reading the paper again.B. The dog was easy to be hungry due to its large size.C. It appeared that the dog knew well the paper could do it much good.D. The dog took in the butcher several times.6. Before reading the paper with no words, the butcher treated the dog _.A. cruellyB. friendlyC.
26、proudlyD. angrily7. At the end of the story, we learn that _.A. The dog was more clever than the butcher.B. The dog had learned to write on the paper.C. The butcher was surprised to find he was cheated by the clever dog.D. The dog was punished and would not be given meat any more.【答案】4. D 5. C 6. B
27、7. C【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一只狗从屠夫那里获取肉的故事。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的 “Ms Green took a piece of paper, and wrote the following words on it hes going to give you your lunch today.” 格林女士拿起一张纸,在上面写了这样几句话:“给我的狗半磅肉。”然后她把这张纸给了她的狗,温柔地说:“把这个拿去给屠夫,他今天会给你午饭。”可知,格林女士为什么给她的狗一张写着字的纸是因为因为屠夫看完后会给她的狗一磅肉当午餐。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第
28、五,六段“ And as usual, it brought a piece of paper in the mouth. This time, the butcher did not take a look at the paper, and gave the dog its meat without any delay.However, the dog came again at four oclock. And the same thing happened once again. ”可知,第二天小狗带着纸去了两次都得到了肉,最后带去一张无字的纸,说明小狗认为只要带一张纸,就能得到一块肉
29、,故选C。【6题详解】细节理解题。根据第三段中的“pleasantly ”,第四段中的“smiling ”,第五段中“This time, the butcher did not take a look at the paper, and gave the dog its meat without any delay, for he had thought of the dog as one of his customers.” 这一次,屠夫没有看纸,没有任何延迟就给了狗需要肉,因为他认为狗是他的一个顾客。可知,屠夫对小狗很友善,把它当成顾客,故选B。【7题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“
30、However, the dog came again once again. To the butchers more surprisepuzzled”然而,狗在四点钟又来了。同样的事情再次发生。让屠夫更吃惊的是,它在六点钟的时候第三次来了,还带来了第三张纸。和最后一段Looking at the piece of paper, he found that there were not any words on it!他看着那张纸,发现上面没有任何字。由此判断出屠夫惊奇地发现他被那只聪明的狗欺骗了。故选C。CSocial networking sites like Facebook and
31、Twitter have changed the way that people interact and connect on a daily basis. They are changing the face of relationships of every kind. One of the major concerns that have caught the attention of many, is the influence that social media may be having on social anxiety disorders.If removed from th
32、eir phone for a few hours or a few days, the average person would likely feel anxious about not being “connected”. Most people have probably experienced an occasion in which they posted a creative photo, and waited to see “how many” or “retweets” they received. If this number is lower than expected,
33、 the(自我)ego is going to take a hit. There is also constant checking of the number of “followers” and “friends” that you have, and these numbers can have a direct influence on feelings of acceptance and popularity.Anxiety can arise from feeling at a loss when faced with too much going on at one time
34、Multitasking can very quickly lead to increased levels of anxiety. Most people can likely relate to feeling the constant need to check their phone while driving, during meals or at work. This desire is actually leading to increased levels of anxiety. The choice to be constantly connected leads to th
35、e feeling of having to always make yourself available.Social anxiety is much different from the anxiety one feels from being offline. Its a more serious type of anxiety resulting from the fear of being judged by others while in a social interaction. Cases can range from mild- and are often the cause
36、 of a lot of drinking with others to severe, in which case a person may avoid parties and get-togethers altogether.The degree to which social media and technology are changing our lives and introducing new forms of anxiety is anything but deniable(可否认的). The real question is to what extent are they
37、introducing new disorders or increasing existing ones like social anxiety. Its certainly a topic worth studying more to determine who is being helped, who is being harmed and how social anxiety can be dealt with.8. What is the major focus of the text?A. Human desire for social interaction.B. The inf
38、luence of social media on anxiety.C. Anxiety resulting from interpersonal relationships.D. The popularity of social media in peoples daily life.9. How does the author explain social anxiety in Paragraph 2?A. By giving examples.B. By offering statistics.C. By providing processes.D. By making comparis
39、ons.10. According to the author, which of the following can lead to increased levels of anxiety?A. Not being available for get-togethers.B. Chatting on the phone with a friend.C. Using the phone while driving.D. Eating meals alone.11. What does the underlined word “they” in the last paragraph refer
40、to?A. Life changes.B. Anxiety degrees.C. New forms of anxiety.D. Social media and technology.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了社交焦虑症的起因和症状以及影响。【8题详解】细节理解题。文章第一段中的 One of the major concerns that have caught the attention of many, is the influence that social media may be having on soci
41、al anxiety disorder. 引起许多人关注的一个主要问题是社交媒体对社交焦虑症的影响。点出主题,下文随之展开,故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段中的 Most people have probably experienced an occasion in which feelings of acceptance and popularity大多数人可能都有过这样的经历:他们上传了一张有创意的照片,然后等着看自己收到了“多少赞”或“转发”。如果这个数字低于预期,自我就会受到打击。你还可以不断地检查你的“粉丝”和“朋友”的数量,这些数字可以直接影响你的接纳感和受欢迎程度。可知
42、,本段举例说明了社交焦虑,故选A。【10题详解】细节理解题。根据第三段中的 Multitasking can very quickly lead to increased levels of anxiety及接下来的举例 check their phone while driving is actually leading to increased levels of anxiety一心多用很快就会导致焦虑水平上升。大多数人都有这样的感觉:开车、吃饭或工作的时候总是要看手机。这种渴望实际上导致了焦虑水平的增加。可知,开车时查看手机会加强焦虑感,故选C。【11题详解】词义猜测题。划线词上一句“T
43、he degree to which social media and technology are changing our lives and introducing new forms of anxiety is anything but deniable(可否认的)”提到“社交媒体和技术改变人们生活以及给人们带来新的焦虑的程度不可否认”,由此可知,接下来的一句继续指出 “社交媒体和技术带来新的焦虑或增加已有焦虑的程度到底有多大”是要研究的问题,故they指代“社交媒体和技术”,故选D。【点睛】词义猜测题,要根据词、词组、句子所在的语境上下文来判断其意义。因此熟练掌握一些猜词技巧是做好这
44、类题的关键。1.根据定义或上下文解释进行猜测。有时短文中出现一个需要猜测其意义的词或短语,下面接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。2.根据同位关系进行猜测。阅读中出现的难词有时后面紧跟一个同位语,对前面的词进行解释,这时可利用同位关系对前面或后面的词义或句意进行猜测。3.根据构词法(前缀、后缀、复合、派生等)进行猜测。在英语中,有很多词可以在前面加前缀,在后面加后缀,从而构成一个词,乍看起来,这个词可能是新词,但掌握了一定的构词知识,就不难猜出它的词义。4.根据因果关系进行猜测。在一篇阅读文章中,根据原因可以预测结果,根据结果也可以找出原因。5. 根据上下文的指代关系进行
45、猜测。文章中的代词it, that, he, him 或them可以指上文提到的人或物,其中it和that还可以指一件事。有时代词指代的对象相隔较远,要认真查找;也有时需要对前面提到的内容进行总结,才能得出代词所指代的事。6.根据同义关系进行猜测。当词或短语之间有并列连词and 或or时,其连接的两项内容在含义上是接近的或递进的,由此确定同等关系中的某个生词所属的义域,由此可推知其大致意思。7.根据转折或对比关系进行猜测.根据上下句的连接词,如but, however, otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义,来确定另一句的含义。另外,分号也可以表示转折、对比
46、或不相干的意义。文中的小题4,划线词上一句“The degree to which social media and technology are changing our lives and introducing new forms of anxiety is anything but deniable(可否认的).”提到“社交媒体和技术改变人们生活以及给人们带来新的焦虑的程度不可否认”,由此可知,接下来的一句继续指出 “社交媒体和技术带来新的焦虑或增加已有焦虑的程度到底有多大”是要研究的问题,故they指代“社交媒体和技术”,故选D。DWhen you buy fresh-cut flo
47、wers, do you think about where they came from?You might think they were grown somewhere nearby. The reality, though, is that the cut flower trade is increasingly International. Today, thanks to airplanes and high-tech cooling systems, even the most delicate flower be exported and sold thousands of k
48、ilometers away from where it was grown.The Netherlands handles about 60 percent of the worlds cut flowers. And its auction houses(拍卖行)are very large-Aalsmeer, near Amsterdam, is auction house in the sense that Tokyo is a city, or Everest a mountain. About 120 soccer fields would fill its main buildi
49、ng. Nineteen million flowers are sold here on an average day.The Netherlands is also a world leader in developing new flower varieties. Dutch companies and the government invest a great amount of money in flower research. Their scientists look for ways to lengthen a flowers vase life, to strengthen
50、flowers to prevent them from being damaged while traveling, and also to strengthen the natural fragrance of the flowers.There are also many other places with a better climate for growing flowers, and the climate of Ecuador is almost perfect. With predictable rainy periods and 12 hours of sunlight ea
51、ch day, Ecuadors roses are famous for their large heads and long, straight stems(茎). Every year, Ecuador sells about 500 million flowers to the U.S. alone. The industry has brought employment opportunities and a stronger economy to the country. “My family has TV now. There are radios.” says Yolanda
52、Quishpe, 20, who picked roses for four years.To others, the increasingly international nature of the flower trade is very bad news. In recent years local growers in the U.S. faced huge competition from international flower companies, and many lost their businesses. Lina Hale, an independent rose gro
53、wer said her father had predicted the situation in the 1980s. “I see a train coming down the track,” he warned her, “and its coming straight towards us.”12. What do we know about Aalsmeer?A. Its very large.B. Its as big as Tokyo.C. 19 million flowers are grown there.D. 60% of the Netherlands flowers
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
新教材2021-2022学年高中外研版英语选择性必修4课件:UNIT3 SECTION Ⅰ STARTING OUT .ppt
