河南省南阳市一中2020届高三英语上学期第四次月考试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 南阳市 一中 2020 届高三 英语 上学 第四 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省南阳市一中2020届高三英语上学期第四次月考试题(含解析)第一部分听力 (略)第二部分阅读理解(共两节, 满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。AIn addition to seeing wonderful films, one of the joys of coming to the Quad Cinema is to hang out in the area. The Quad Cinema is located right in the heart of Greenwich Village,
2、perhaps the most charming and interesting neighborhood in the city. Here are some attractions we recommend, all within a comfortable walk from the Quad Cinema:Washington Square ParkAs one of the best-known of New York Citys 1900 public parks, it is a landmark in the Manhattan neighborhood of Greenwi
3、ch Village, as well as a meeting place and center for cultural activity. Come on a Sunday when its most lively and festive.New York UniversityIt surrounds Washington Square. See the impressive st.Bob Library and visit the amazing bookstores. NYU is now considered one of the most powerful universitie
4、s in the world.Judson Memorial ChurchLocated in the south of Washington Square between Thompson Street and Sullivan Street, opposite Washington Square Park, this beautiful church was completed in 1892. The Judson Memorial Church is most famous for its vocal participation in social events.Washington
5、MewsIt is a hidden, private street in New York City between Fifth Avenue and University Place, just north of Washington Square Park. It was first developed as a mews(马厩街) that serviced horses from homes in the area. Since the 1950s, the former stables have served as housing, offices and other facili
6、ties for New York University.Jefferson Market CourthouseBuilt in 1833 as a market, it was later changed to a courthouse, and in the 1950s it was emptied and close to being destroyed. It was saved and turned into a library. Many consider it to be the most beautiful building in the village.1. What is
7、the authors purpose of writing this passage?A. To introduce some attractions around the Quad Cinema.B. To suggest the Quad Cinema is the best place.C. To imply the Quad Cinema attracts a lot of customers.D. To tell readers to enjoy their life fully.2. Why does the author mention Washington Square Pa
8、rk ?A. Because it is in the center of Greenwich Village.B. Because it has a history of more than 100 years.C. Because it is a landmark in the Manhattan neighborhood.D. Because it has witnessed so many political incidents.3. Where is the Judson Memorial Church?A. In the south of Washington Square.B.
9、Behind Washington Square Park.C. Opposite Thompson Street.D. Close to New York University.【答案】1. A 2. C 3. A【解析】这是一篇应用文。文章推荐了五个距离Quad电影院只有很短的步行路程的景点。【1题详解】推理判断题。根据第一段的最后一句“Here are some attractions we recommend, all within a comfortable walk from the Quad Cinema(我们推荐以下一些景点,所有这些景点均距离Quad电影院只有很短的步行路程。
10、)”可推知,本文主要是为了介绍Quad Cinema附近的一些景点。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第二段第一句“As one of the bestknown of New York Citys 1,900 public parks, it is a landmark in the Manhattan neighborhood of Greenwich Village, as well as a meeting place and center for cultural activity.(作为纽约市1900个公园中最著名的公园之一,它是曼哈顿格林威治村附近的一个地标,也是一个会议场所和
11、文化活动中心。)”可知,作者提到Washington Square是因为它的特殊之处在于它是曼哈顿街区的地标建筑。故选C。【3题详解】细节理解题。根据第四段第一句“ Located in the south of Washington Square between Thompson Street and Sullivan Street, opposite Washington Square Park, this beautiful church was completed in 1892.(这座美丽的教堂位于华盛顿广场南部,在汤普森街和沙利文街之间,华盛顿广场公园对面,建成于1892年。)”可
12、知,Judson Memorial Church位于Washington Square的南部,故选A。BChristopher Thomas, 27, was a writer by night and a teacher by day when he noticed he was always tired and was losing weight fast. Diagnosed with diabetes(糖尿病), Thomas would need to inject himself with insulin(胰岛素)three times a day for the rest of
13、his life or risk nerve damage, blindness, and even death. And if that werent bad enough, he had no health insurance.After a month of feeling upset, Thomas decided hed better find a way to fight back. He left Canton, Michigan for New York, got a job waiting tables, nicknamed himself the Diabetic Rock
14、star, and created , a free online community for diabetics and their loved onesa place where over 1,100 people share personal stories, information, and resources.Jason Swenckis son Kody, was diagnosed with type diabetes at six. Father and son visit the online childrens forums together most evenings.
15、“Kody gets so excited, writing to kids from all over,” says Swencki, one of the sites volunteers. “They know what hes going through, so he doesnt feel alone.”Kody is anything but alone: Diabetes is now the seventh leading cause of death in the United States, with 24 million diagnosed cases. And more
16、 people are being diagnosed at younger ages.These days, Thomass main focus is his charity, Fight It, which provides medicines and supplies to people225 to datewho cant afford a diabetics huge expenses. Fight-it.org has raised about $23,000in products and in cash. In May, Thomas will hold the first a
17、nnual Diabetic Rockstar Festival in the Caribbean.Even with a staff of 22 volunteers, Thomas often devotes up to 50 hours a week to his cause, while still doing his full-time job waiting tables. “Of the diabetes charities out there, most are putting money into finding a cure,” says Bentley Gubar, on
18、e of Rockstars original members. “But Christopher is the only person I know saying people need help now.”4. From the passage, what do we know about Christopher Thomas?A. He needs to go to the doctor every day.B. He studies the leading cause of diabetes.C. He has a positive attitude to this disease.D
19、. He encourages diabetics by writing articles.5. What was the purpose of the D?A. Diabetics can communicate with each other.B. It helps volunteers find jobs.C. Children can amuse themselves.D. Rock stars can share resources.6. What can we learn about Fight It?A. It helps the diabetics in financial d
20、ifficulties.B. It organizes parties for volunteer once a year.C. It offers less expensive medicine to diabetics.D. It owns a well-known medical website.7. What can we know about Thomas in the last paragraph?A. He works full-time in a diabetes charity.B. He employs 22 people for his website.C. He hel
21、ps diabetics in his own way.D. Thomas tries to find a cure for diabetes.【答案】4. C 5. A 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。27岁的作家兼教师Christopher Thomas发现自己患了糖尿病。在一个多月的消沉沮丧之后,他决定寻求一种方式与疾病抗争。他创办了域名为的网站,以此为平台,糖尿病患者可以免费分享彼此的故事、信息和资源,并与他们所爱的人沟通交流。【4题详解】推理判断题。从第二段首句After a month of feeling upset,Thomas decided hed bet
22、ter find a way to fight back(经过一个月的心烦意乱,托马斯决定他最好找个办法反击。)可以看出,Christopher Thomas对他的疾病抱有积极的态度。故选C。【5题详解】细节理解题。从第二段中He left Canton, Michigan for New York, got a job waiting tables, nicknamed himself the Diabetic Rockstar, and created , a free online community for diabetics and their loved onesa place w
23、here over 1,100 people share personal stories, information, and resources.(他离开了密歇根州的坎顿去了纽约,找到了一份服务生的工作,并给自己取了个绰号叫“糖尿病摇滚明星”。他创建了,一个免费的在线社区,为糖尿病患者和他们的亲人提供服务,1100多人在这里分享个人故事、信息和资源。)可知糖尿病患者可以通过这个网站进行交流。故选A。【6题详解】细节理解题。从第五段中These days, Thomass main focus is his charity, Fight It, which provides medicines
24、 and supplies to people225 to datewho cant afford a diabetics huge expenses. Fight-it.org has raised about $23,000in products and in cash.(这些天来,托马斯的主要精力都放在了他的慈善机构Fight It上,该机构为225位至今仍负担不起糖尿病患者巨额开支的人提供药品和生活用品。Fight-it.org已经筹集了大约23,000美元的产品和现金。)可知,Fight It帮助糖尿病人应对财政方面的困难。故选A。【7题详解】推理判断题。从文章的最后一段中Even
25、with a staff of 22 volunteers, Thomas often devotes up to 50 hours a week to his cause, while still doing his full-time job waiting tables.(即使有22名志愿者,托马斯每周也会花50个小时来做他的工作,同时他还在做全职的服务员工作。 )可以推知Christopher Thomas在用自己的方式帮助糖尿病人。故选C。【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型
26、问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。正确选项虽然一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不变。如换一个同义词,把否定改为肯定,把肯定改为否定等。如第二小题,从第二段中He left Canton, Michigan for New York, got a job waiting tables, nicknamed himself the Diabetic Rockstar,
27、 and created , a free online community for diabetics and their loved onesa place where over 1,100 people share personal stories, information, and resources.(他离开了密歇根州的坎顿去了纽约,找到了一份服务生的工作,并给自己取了个绰号叫“糖尿病摇滚明星”。他创建了,一个免费的在线社区,为糖尿病患者和他们的亲人提供服务,1100多人在这里分享个人故事、信息和资源。)可知糖尿病患者可以通过这个网站进行交流。故选A。CBatteries can p
28、ower anything from small sensors to large systems. While scientists are finding ways to make them smaller but even more powerful, problems can arise when these batteries are much larger and heavier than the devices themselves. University of Missouri(MU) researchers are developing a nuclear energy so
29、urce that is smaller, lighter and more efficient.“To provide enough power,we need certain methods with high energy density(密度), said Jae Kwon, assistant professor of electrical and computer engineering at MU. The radioisotope(放射性同位素)battery can provide power density that is much higher than chemical
30、 batteries .Kwon and his research team have been working on building a small nuclear battery, presently the size and thickness of a penny, intended to power various micro systems(MNEMS). Although nuclear batteries can cause concerns, Kwon said they are safe.“People hear the word nuclear and think of
31、 something very dangerous. he said. However, nuclear power sources have already been safely powering a variety of devices, such as pace-makers, space satellites and underwater systems.His new idea is not only in the batterys size, but also in its semiconductor(半导体). Kwons battery uses a liquid semi
32、conduct or rather than a solid semiconductor.“The key part of using a radioactive battery is that when you harvest the energy, part of the radiation energy can damage the lattice structure(晶体结构)of the solid semiconductor. Kwon said, “By using a liquid semiconductor, we believe we can minimize that p
33、roblem.Together with J. David Robertson, chemistry professor and associate director of the MU Research Reactor, Kwon is working to build and test the battery. In the future, they hope to increase the batterys power, shrink its size and try with various other materials. Kwon said that battery could b
34、e thinner than the thickness of human hair.8. Which of the following is true of Jae Kwon?A. He teaches chemistry at MU.B. He developed a chemical battery.C. He is working on a nuclear energy source.D. He made a breakthrough in computer engineering.9. Jae Kwon gave examples in Paragraph 4 _.A. to sho
35、w chemical batteries are widely applied.B. to introduce nuclear batteries can be safely used.C. to describe a nuclcar powered systemD. to introduce various energy sources.10. Liquid semiconductor is used to _A. get rid of the radioactive wasteB. test the power of nuclear batteriesC. decrease the siz
36、e of nuclear batteriesD. reduce the damage to lattice structure11. The text is most probably a _.A. science news reportB. book reviewC. newspaper adD. science fiction story【答案】8. C 9. B 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。电池的用途很广泛,从小的传感器到大的系统都可能用到电池来供电,科学家们一直在试图让它们能量变的更大时体积还变小。密苏里大学的科学家们正在研发一项核能资源。新的电池会使用放射性
37、同位素,液体状的半导体,大小和厚度也只有一分钱大小,电池正在制作与测试中。【8题详解】细节理解题。由文章第三段中的“Kwon and his research team have been working on building a small nuclear battery”可知,Kwon和他的研究团队已经并且一直在努力制作一个新的核能电池。故选项C(他正在致力于研发核能资源。)正确。【9题详解】细节理解题。第四段最后一句中such as后有三个举例,这三个举例是为了证明例子前的观点:nuclear power sources have already been safely powerin
38、g a variety of devices(核能资源已经安全地用来给很多设备供电。)。故选项B(介绍核能电池能被安全地使用)切题。【10题详解】细节理解题。由文章第六段中最后一句“By using a liquid semiconductor, we believe we can minimize that problem.”可知,用液体的半导体材料,我们能减少那个问题。而“that problem”指代上一句中的“The key part of using a radioactive battery is that when you harvest the energy, part of
39、the radiation energy can damage the lattice structure(晶体结构)of the solid semiconductor.(使用放射性电池最关键的部分是当你获得能量的同时,一部分放射能源能毁坏固体半导体的晶体结构。)”。故选项D(减少对晶体结构的损坏。)切题。【11题详解】推理判断题。本文主要介绍了一项新的核能电池研发的背景、方法以及进展。所以可能是一篇科学新闻报道。故选A。【点睛】细节理解题占阅读理解题目中很大的比例,且举例细节题和目的结果细节题是其主要考查方式。例如本题中的第二题属于举例细节题,文章中有举例的时候,一般都是通过举例来支撑作者
40、提出的观点,解题关键是定位观点句,一般在句子前一两句或者段首。本题考查的观点句在句子前半句,属于非常简单的题型。第三题属于目的细节题。作者表达目的一般会使用不定式、介词短语、状语从句等比较常见的表达目的的句型,同学们只要熟悉这些句型就可以比较快得找到某件事的目的。本题是通过介词短语表达目的,再借助代词上下句指代关系,即可轻松解题。DChinese consumers crazy appetite for luxury goods and services appears unstoppable,with just 2 percent of the Chinese population resp
41、onsible for one-third of the worlds luxury items.As Chinas economic miracle develops,the market opportunities for all sorts of luxury goods and services are increasing.Luxury consumption in China now extends ways beyond well-known car,clothing and jewelry brands.For example,the luxury jet market in
42、China is the fastest-growing in the world,even outstripping that of the United States, with a market share of 25 percent.This trend appears to continue,with 20 to 30 percent growth expected in China, compared with only 2 to3 percent in the US.But more importantly,Chinas luxury jet market growth repr
43、esents a major development in the private consumption of luxury items.Chinas high-quality red wine market also provides evidence of the growth in private consumption of luxury goods.In 2013,China became the largest market for red wine in the world,even overtaking France,with l.86 billion bottles con
44、sumed in China last year.Over the past five years,Chinas red wine consumption has grown 136 percent.According to my ongoing consumer research in this area while working at the University of International Business and Economics in Beijing,public consumption of such expensive global luxury brands such
45、 as Prada and Armani is easily explained by the desire to gain face and publicly display social climbing through material possessions.On the other hand,it is self-reward that lies behind consumer motivation in this area.Chinese consumers who have experienced rapid financial and economic gains appear
46、 particularly prone to the need to reward themselves for their success.But this has little to do with gaining face and impressing others and much more to do with the need for personal contentment.Finally,the growth in private luxury consumption in China is set to continue in part due to the maturity
47、 of the Chinese consumer and advancement of Chinese consumer culture generally.12. What do you think the author would most probably be?A. A news reporter.B. An accountant.C. A professor.D. A conductor.13. The underlined word outstripping in Paragraph 2 probably means .A. falling far behind ofB. goin
48、g out ofC. going far ahead ofD. keeping pace with14. What can we learn from Paragraphs 2 and 3?A. Chinas luxury jet market growth is only 2% to 3%.B. France was once the largest market for red wine in the world before 2013C. The luxury jet market in the US shares 25%of the jet consumption in the wor
49、ld.D. Chinas red wine consumption has increased to 1.86 billion bottles since 2013.15. What can be the best title for the passage?A. Future Private Luxury Consumption in ChinaB. Chinese Appetite for Luxury Goods and ServicesC. The Potential Luxury Jet Market in ChinaD. The Maturity of the Chinese Co
50、nsumers【答案】12. C 13. C 14. B 15. B【解析】试题分析:中国消费者对奢侈品的消费很大,2%的中国消费者购买了全世界约三分之一的奢侈品。【12题详解】C推理判断题。根据短文第三段According to my ongoing consumer research in this area while working at the University of International Business and Economics in Beijing,可知作者是做研究的,最有可能是一个教授 ,故选C。【13题详解】C词义猜测题。根据第一段the luxury jet
51、market in China is the fastest - growing in the world, even outstripping that of the United States, with a market share of 25 percent. 可知中国的奢侈品市场发展的很快,甚至超过了美国,故选C。【14题详解】B推理判断题。根据短文第二段 In 2013, China became the largest market for red wine in the world, even overtaking the French, with 1. 86 billion
52、bottles consumed in China last year.可知中国在2013年的红酒购买量超过了法国,说明以前法国是购买的最多的,故选B。【15题详解】B主旨大意题。文章第一段就提到了Chinese consumers crazy appetite for luxury goods and services appears unstoppable, with just 2 percent of the Chinese population responsible for one-third of the worlds luxury items.通过全文的阅读可知文章讲述的是中国人
53、对奢侈品的消费,故选B。考点:考查社会现象类短文阅读第二节(共5小题; 每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。We dont meet people by accident. _16_Some will help you grow, some will hurt you, some will inspire you to do better. At the same time, you are playing some role in their lives as well. Know that paths cross for
54、 a reason and treat people with significance._17_There is no better joy than helping people see a vision for themselves, seeing them go to levels higher than they ever would have imagined on their own. But that doesnt mean you have to fix them or enable them;_18_Offer them support and motivation as
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
英语必修Ⅳ牛津译林版UNIT3课件(共23张)WELCOME.ppt
