2022版新高考英语外研版一轮学案:写作专项突破 2、 题型2 读后续写 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版新高考英语外研版一轮学案:写作专项突破 2、 题型2读后续写 WORD版含解析 2022 新高 英语 外研版 一轮 写作 专项 突破 题型 后续 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、题型二读后续写一、题型分析(一)读后续写试题特点题型特点1. 原文材料 350 词以内,所续写文章 150 词左右;2. 原文多是情节丰富的记叙文,偶有议论文;3. 续写部分分为两段,每段开头语已经给出;4. 续写部分有两大类别:半开放性质,必须依据文章的语境逻辑推理续写;完全开放性质,可以依据文章的思路自己发挥。评分基本要求阅卷时主要考虑以下内容:与所给短文及段落开头语的衔接程度;内容的丰富性和对所给关键词语的应用情况;应用语法结构和词汇的丰富性和准确性;上下文的连贯性。(二)读后续写考查能力读后续写是一种将阅读与写作紧密结合的考查形式,旨在考查考生的综合语言运用能力。与应用文不同,故事续写
2、除了要求考生掌握丰富的词汇和句式外,还注重考生的内容构思和情节衔接的能力。主要聚焦在以下四个方面:1. 把握短文关键信息和语言特点的能力。考生需要了解所给短文的主要内容,清楚其关键词和语言结构的使用情况,并通过续写短文表现出来。2. 语言运用的准确性和丰富性。期望考生在词汇和语言结构的使用方面准确、恰当,能够根据内容需要使用较高级的词汇和语言结构。3. 对语篇结构的把控能力。考查考生对上下文逻辑关系的掌握情况,希望考生续写的短文语句连贯、有序。4. 创造性思维能力。这是对考生续写短文内容的要求,期望考生续写的短文具有较丰富的内容。该试题具有一定的开放性,要求考生详细、生动地描述情景、态度和感情
3、,符合课程标准的要求。(三)读后续写考查要点读后续写考查要点:与给定材料有逻辑衔接;情节和结构完整。逻辑衔接:逻辑衔接的主要作用是保持文章的中心思想、意义上的连贯以及文句的流畅。一篇具有较强的逻辑性且衔接自然的文章层次清晰、语言流畅、过渡自然,词、句、段、篇能做到上下衔接合理、前后相照应。情节完整:情节由一系列能够显示人物与人物之间关系的具体事件构成,完整的情节通常包括开端、发展、高潮、结局四部分。结构完整:结构是谋篇布局的手段。完整的结构需要作者把一系列人物和事件以不同的轻重主次合理地进行组织安排,搭建好文章架构。二、解题指导(一)续写步骤1. 精读文章,确定文章线索。每篇文章都有各自独特的
4、写作思路,通过精读文章,找到该篇文章的写作线索,如是以时间为线索还是以空间为线索等,这样有利于考生“顺藤摸瓜(结尾)”。2. 仔细审题,明确续写要求。一般短文后面的“注意”都有对此次短文续写的具体要求,如词数限制、续写段落的首句提示,这样考生能做到心中有数。3. 回顾原文,揣摩续写思路。根据文章后面的要求,再次快速回读短文,抓住文章的思路,结合段首的提示语,最终确定续写段落的思路,确定续写段落的内容。4. 拟写草稿,修改错词、病句。在确定思路和内容之后,最关键的就是结合提示语拟写草稿。拟写时,注意句子结构的多样性,并通过句与句之间连接词的正确使用使上下文连贯。(二)学会审题1. 审要求:阅读下
5、面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。明确作文是读后续写。2. 审体裁:确定是记叙文,说明文还是议论文。3. 审时态:确定是一般过去时、一般现在时,还是一般将来时,或是各种时态混合出现。4. 审前文大意:读懂前文。5. 审前文要点:读后续写一般是记叙文,所以要找到记叙文的六要素:who, when, where, what, how, why。6. 审续写所给首句:仔细研读续写题目给出的第一句话,有助于我们续写后续故事时与前文叙述的高度融合。(三)学会如何归纳故事大意,进行发散性思维1. 看懂原文意思是续写的前提。续写基本上提供的是记叙文,一个情节饱满的故事。在读
6、原文时,要寻求故事的发展顺序,准确抓住故事发生的时间、地点、主人公、做的事情,以及为什么要做、怎么做的。只有这样,才能为后来的续写做充分的准备。2. 在续写时,学生要想把故事继续编写下去,就必须先找出文中留下的未解之谜,即文中的悬念点。最后,根据给出的段落开头语,选择性地将这些悬念点运用到续写中去,这样可以帮助学生克服想象不出故事情节、无话可说的窘境,打消对续写的畏惧感。(四)训练时态意识,明确人物以及事件线索在阅读前文时,有意识地关注时态问题,以及相关的人物、事件等。(五)合理发挥想象,续写的内容应该充满正能量读后续写两步走口诀读透(审题)细读文章,线索清;续写首句,要研读;语言风格,须沿用
7、;写好(续写)确定基调,思路形;先列提纲,初稿成;检查要点,写工整。注:1. 文章基调是指文章的立意,即真善美的具体体现,如关爱、分享、付出与收获等。2. 语言风格是指记叙文纯粹旁白的写人叙事,还是对话与旁白的交替使用等。Passage 1(2020山东齐鲁名校高三阶段复习达标检测)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Alex Dzyuba, 31, who runs his own IT firm, recently moved to New York with his family due to work. For nearly three weeks
8、, Alex and his wife, Kelly, were busy cleaning and decorating the new home to make it cozy for the kids. They have three cute children:twoyearold Anne, sixyearold Vicky, and Isabelle, 11. Anne often sits on the windowsill (窗台) of her sixth floor bedroom, where she likes to play with her toys. There
9、is a variety of toys and dolls for the little girl. The window, overlooking Mosholu Ave. in Riverdale, was never open and her mum Kelly thought that Anne was too small to work the latch(插销). However, Alex insisted that when things settled down, they should notify the homeowner that they needed windo
10、w guards and safety bars to protect Anne and Vicky.One rainy evening, Anne, accompanied by Isabelle, was playing with her toys in her bedroom as usual, while their mother busied herself with doing the housework, Anne and Isabelle shared the small bedroom, where Annes name is painted in rainbow colou
11、rs on the wall. After a while, Isabelle wanted to listen to the rain so she opened the window. Minutes later, Isabelle felt a bit hungry and left the room for a moment to get a slice of pizza from the dining table, leaving Anne alone. Instantly, she heard a thundering sound and the cries of her youn
12、ger sister coming from five floors below.Isabelle turned pale and realised something went wrong. She rushed into the bedroom, looked out of the window and saw Anne was on the awning (雨篷) over the entrance to the building. Her heart sank and she felt so scared that she screamed. Hearing her daughters
13、 screams from a room away, Kelly ran into Annes room and was too shocked to speak. “Its all my fault, Mum. I shouldnt have opened that window.” Isabelle cried hard. It felt like a nightmare but Kelly managed to keep calm. “We need to go downstairs to get Anne down from the awning, the sooner the bet
14、ter!”注意:续写词数应为150左右。Kelly rushed down to the sidewalk but couldnt reach her crying daughter. _“Shes the luckiest kid in the world,” said the neighbour.” _【参考范文】Kelly rushed down to the sidewalk but couldnt reach her crying daughter. Then an idea struck her. She hurried upstairs and knocked on the do
15、or of the neighbour on the second floor, with Isabelle following closely behind. Hearing what had happened, the neighbour let them in and joined the rescue. From the window opened next to the awning they were able to reach out and carefully pull the crying girl inside. Kelly held Anne in her arms ti
16、ghtly and examined if she was hurt. She was pretty shocked to find that Anne only had a bruise (擦伤) on her right arm.“Shes the luckiest kid in the world,” said the neighbour. “She had miraculously (奇迹般地) survived a fivestory fall and landed on an awning outside the building. No broken bones, no othe
17、r serious injuries.” Kelly and Isabelle were both glad that the little girl was alive and alright. They extended sincere gratitude to the neighbour and hurriedly sent Anne to hospital for a further examination. After that, Kelly called the landlord for safety bars to prevent the accident from occurr
18、ing again.Passage 2(2020浙江杭州二中模拟改编)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Thirteenyearold Amy lost her mother in a car accident. She had no choice but to move from New Zealand to Canada to live with her father Thomas.Thomas was an inventor, living on a farm. He brought Amy back to his messy house, whi
19、ch had not been cleaned up for years. Most of the rooms in the house were used for storing his gliders (滑翔机) and their parts.One day, Amy happened to see Thomas testing his glider but he soon crashed in the surrounding field. Scared and unsure if her father was all right, Amy heard her fathers shout
20、 of triumph (巨大成功). She couldnt understand her fathers strange behaviour, so she barely talked with him. “My new life is absolutely miserable!”Amy thought with tears in her eyes.It was not until Amy found the eggs that her life changed. While exploring the area around the farm, Amy discovered an aba
21、ndoned nest of 16 Canada goose eggs under a fallen tree. She gathered all of the eggs and brought them back to the farm where she took a heating lamp to provide light and warmth for them.One afternoon after school, Amy was thrilled to discover all of the eggs had hatched. The baby geese and Amy look
22、ed at each other and a bond immediately formed. The geese assumed Amy, the first thing that they saw, was their mother. Amy asked her father, “Can I keep the baby geese, please?”“Yes,” Thomas agreed. Although he knew there would be a lot of challenges waiting for them, it might be a chance to improv
23、e their relationship.Looking after the baby geese very carefully, Amy even named all of them like a real mother. Soon winter arrived, it was time for migrant birds like Canada goose to go south for the cold days. Thomas made a great many attempts to teach the geese to fly but none of them followed h
24、im. They just stuck close with Amy all the time.注意:续写词数应为150左右。Frustrated, Thomas decided to teach Amy, their mother, how to fly. _Finally that day came. Thomas and Amy each flew a glider, leading the geese towards the south. _【参考范文】Frustrated, Thomas decided to teach Amy, their mother, how to fly.
25、Thomas and Amy went back to the room where Thomas was working. He told Amy, “Amy, to be a good mother, you should set a good example for them, so you had better learn how to fly a glider by yourself. Of course, I will be your teacher.” After hearing the news, Amy felt excited. With her fathers help,
26、 Amy gradually learned how to fly a glider.Finally that day came. Thomas and Amy each flew a glider, leading the geese towards the south. This was a great incident, which made Amy consider her father one of the greatest inventors. After that day, Amy often followed Thomas to test their new gliders.
27、Staring at the sky, they felt close and pleasant. The relationship between them was greatly improved. Their life was changed by these geese as well as the gliders.Passage 3(2020山东济南市高三4月模拟考试)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Arthur was messy. He didnt try to make messes, but he didnt try to clean
28、 up much, either. There were always small pieces of food on the table when he was done with eating. His socks never made it into the hamper (洗衣篮). And he only picked up his toys when Mum threatened to throw them away. Most days, Mum followed Arthur around the house and cleaned up after him. She brus
29、hed the crumbs (碎屑) into her hand and threw them away after meals. She picked up his socks and made sure they got washed, dried and folded neatly before going back in the drawer. She often picked up his toys when he left them to do something else.One day, Mum asked Arthur to pick up his toy train. “
30、Not right now,” Arthur said. He was reading a comic book. The train had been on the living room floor since the morning.“You know what, Arthur?Im not going to ask you again. Im done with cleaning today.” And with that, Mum put her feet up on the sofa and picked up a book to read.At dinner time, Arth
31、ur noticed that there was a big pile of crumbs at his place at the table. Mums spot was nice and clean. Arthur didnt like the crumbs very much. After dinner, Arthurs feet felt cold. He went to his room and opened his drawer, but the drawer was empty. “Mum, where are my socks?” Arthur called.“There w
32、erent any socks in your hamper, so I didnt wash them,” Mum said. Arthur felt unhappy. Now his feet would be cold, unless he wanted to wear dirty socks from the floor. He decided to stay barefoot.When it was time for bed, Arthur said good night to Mum and turned to go upstairs. Arthur stepped right o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-550642.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
