河南省名校联盟2020届高三英语下学期六月联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 名校 联盟 2020 届高三 英语 下学 六月 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省名校联盟2020届高三英语下学期六月联考试题(含解析)本试卷共72题。全卷满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡的指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 保持卡面清洁,不要折叠,不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标
2、在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. l 8 C. 9. 15. 答案是C。1. Why did the woman go to Beijing?A. To visit friends. B. To go sightseeing. C. To take a b
3、usiness trip. 2. Where does the conversation probably take place?A. At school. B. At a bookstore. C. In a library. 3. Who is the woman?A. Henrys colleague. B. Henrys classmate. C. Henrys sister. 4. What will the man do next?A Cook dinner. B. Pick Jim up. C. Play with kids. 5. What does the woman wan
4、t to watch?A. An Indian film. B. A history programme. C. A dance competition. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman suggest doing at first?A. Going to a park. B. Wa
5、tching a movie. C. Resting at home. 7. What does the man think of the womans final idea?A. Good. B. Crazy. C. Funny. 听第7段材料,回答第8至10题。8. What did the woman have earlier?A. Some coffee. B. A sandwich. C. Some apple juice. 9. What does the man say about the chocolate cake?A. It is healthy. B. It is exp
6、ensive. C. It looks delicious. 10. What are the speakers talking about?A What to eat. B. Where to go. C. When to order. 听第8段材料,回答第11至13题。11. How old was the woman when her mother died?A. 12. B. 20. C. 32. 12. What is the womans attitude toward smoking?A. Uncaring. B. Ambiguous. C. Disapproving. 13.
7、What is the probable relationship between the speakers?A. Interviewer and interviewee.B. Doctor and patient.C. Father and daughter. 听第9段材料,回答第14至17题。14. What does the term “brencheese” mean?A. Eating bread and cheese together. B. Buying cheese at a local market. C. Cutting cheese into many pieces. 1
8、5. What did the OED do in June, 2018?A. It updated its latest print version. B. It removed some rarely used words. C. It added some words to . 16. How long does the OED usually watch usage of a word?A. For one year. B. For four years. C. For at least a decade. 17. When did the term “hip-pop” appear
9、in a US newspaper report?A. In 1985. B. In 1991. C. In 2000. 听第10段材料,回答第18至20题。18. What was the speakers hourly pay at the store?A. $ 0. 75. B. $ 1. 00. C. $ 14. 50. 19. What did the store owner ask the speaker to do?A. Keep three bikes for him. B. Work on weekends for free.C. Pay the money through
10、a year. 20. How did the speaker feel after the pennies were counted?A. Tired. B. Excited. C. Angry. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ATemples have existed for thousands of years. They are the proof of cultures and civilization that existed many years ago. Wi
11、th their excellent architecture and structure they fascinate visitors from around the world. Temple of HeavenThe Temple of Heaven is a Taoist temple in Beijing, the capital of China. The temple was constructed in the 14th century by Emperor Yongle of the Ming Dynasty as his personal temple, where he
12、 would pray for good harvest and to make up for the sins of his people. The temples architecture is quite interesting: Everything in the temple, which represents heaven, is circular whereas the ground levels, which represent the earth, are square. It symbolizes the relationship between the earth and
13、 heaven, the human world and Gods world, which stands at the heart of Chinese cosmogony. Wat Rong Khun “White Temple”Immediately upon entering the grounds of Chiang Rais White Temple in Thailand, youll realize this contemporary, unconventional temple stands out, even in a country crowded with places
14、 of worship. The White Temple is incredibly different and unique in its architecture, art and design. In fact, its designed in a very modern way, but still sticking to and respecting the conventional Buddhist principles. This temple is all white with many artistic decorations and statues full of mir
15、rors that create nice silvery/glittering reflections. Kinkaku-jiKyoto is filled with beautiful shrines and temples, but none can be compared to the beauty of Kinkaku-ji. This Buddhist temple has acquired a lot of fame recently and has become one of the most visited places in Japan. Whether you visit
16、 during the fall when there are red momiji leaves contrasting the gold, in winter when the gold is topped with pure white snow, in spring with the cherry blossoms, or in summer allowing you to see the beautiful temples golden reflectionthere is never a bad time to visit this beautiful temple. Golden
17、 TempleThe Golden Temple in Punjab, India is the most sacred shrine of Sikhism. For the Sikhs, the Golden Temple symbolizes endless freedom and spiritual independence. The site of the temple began with a small lake that was so peaceful that even Buddha came there to meditate (冥想). Thousands of years
18、 later, Guru Nanak, the founder of Sikhism also lived and meditated by the lake. The temple itself is decorated with marble sculptures, gilded in gold and covered in precious stones.1. If youre interested in meditation, you would like to go to _.A. Kinkaku-jiB. Temple of HeavenC. Golden TempleD. Wat
19、 Rong Khun “White Temple”2. What do the four temples in the text have in common?A. They are all located in Asia.B. They are all Buddhist temples.C. They have the same type o architecture.D. They are all suitable to visit all the year around.3. Whats the purpose of the text?A. To praise the architect
20、ure of the temples.B. To introduce some world-famous temples.C. To persuade visitors from around the world to come.D. To inform the long history of the well-known temples.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】本文是一篇应用文。主要介绍了亚洲四座世界知名的庙宇。【1题详解】细节理解题。根据最后一段中 The site of the temple began with a small lake that was so pe
21、aceful that even Buddha came there to meditate(冥想)(这所寺庙的遗址始于一个小湖,这个小湖非常宁静,甚至佛祖也来此冥想)可知,喜欢冥想的人会想去Golden Temple。C. Golden Temple符合以上说法,故选C项。【2题详解】推理判断题。根据Temple of Heaven部分的The Temple of Heaven is a Taoist temple in Beijing, the capital of China. 可知,天坛是一座位于北京的道教寺庙;根据Wat Rong Khun White Temple部分的Immedi
22、ately upon entering the grounds of Chiang Rais White Temple in Thailand可知,“白色寺庙”位于泰国清迈;根据Kinkaku-ji部分的This Buddhist temple has acquired a lot of fame recently and has become one of the most visited places in Japan.可知,金阁寺是一座位于日本的佛教寺庙;根据Golden Temple部分的The Golden Temple in Punjab, India is the most sa
23、cred shrine of Sikhism.可知,金庙位于印度。综上所述,这四座寺庙的共同点是它们都位于亚洲。A. They are all located in Asia.(它们都位于亚洲)符合以上说法,故选A项。【3题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其第一段Temples have existed for thousands of years. They are the proof of cultures and civilization that existed many years ago. With their excellent architecture and stru
24、cture, they fascinate visitors from around the world. (寺庙已经存在了几千年。它们是多年前存在的文化和文明的证明。它们出色的建筑和结构吸引了来自世界各地的游客)可推测,本文的主要目的是向读者介绍几座世界著名的庙宇。B. To introduce some world-famous temples.(为了介绍世界著名的寺庙)符合以上说法,故选B项。BOne day, I was taking a nap in the red chair in my office when I woke up to the sound of a car cra
25、sh. I sat up and looked, immediately, out my window. Across the street, in a parking lot, a car had just backed into a chain-link fence. The car must have been moving fast, because it was in bad shape: Its hood had popped up. The fence was damaged, bent out in exactly the shape of the cars back end.
26、 I watched the driver get out of the car. He was strong with a shaved head; he wore cargo shorts and a flannel (法兰绒) shirt unbuttoned to expose his chest hair. I disliked him immediately. After a few seconds of assessing the damage, he attempted to pull the ruined fence back into place, but it would
27、nt move. He tried to push the fallen piece of bumper back onto his car, but that only made the rest of his bumper fall off too. I sat in my red chair, looking out my window, silently cheering. I think I laughed out loud. This was a ridiculous masterpiece. He climbed out from under the collapsed fenc
28、e and limped back to the apartment building above the lot, rubbing his elbow. The manthat disgusting manwas going to leave all the chaos behind for someone else to clean up. But the man appeared a few minutes later with some tools. He got to work immediately, removing one of the fences bent support
29、bars and hammering it straight on the asphalt (沥青). For the next hour, I watched out my window as he doggedly(固执地) fixed the fence, even improved it. Now the fence would be extra secure, stronger than before, impossible to damage. This strange man was actually a hero. I was the lazy one, with my kne
30、ejerk (应激反应) judgments, my superiority (优越感) from three stories up. My ugly assumptions, I realized, were all about myself. I would never have fixed that fence; I would have panicked and run away. Years later, I still look out my window at that fence almost every day. It still looks brand new, It ma
31、kes me wonder what else that man has improved, and how I can make myself more like him.4. Why did the driver leave a bad first impression on the writer?A. Because he badly damaged the fence.B. Because he acted rudely and impolitely.C. Because he escaped and left the mess to others.D. Because he had
32、a strange appearance and dressed casually.5. The last two paragraphs tell us that _.A. if the writer were the driver, he thought he would do betterB. the writer gave a quick judgment from his previous experiencesC. the driver acted like a hero and had a great influence on the writerD. the writer loo
33、ks out his window often and expects to see the driver again6. Which of the following words can best describe the driver?A. Rude but honest.B. Lazy but strong-minded.C. Impatient but generous.D. Ordinary-looking but responsible.7. What can be the best title of the text?A. Dont Judge a Book by Its Cov
34、erB. Ones Thinking Directs Ones ActionsC. Treat Other People As You Hope They Will Treat YouD. The Environment Depends on What You Think in You Mind【答案】4. D 5. C 6. D 7. A【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者目睹了窗外的一个意外(一个外表粗犷的司机刮坏了停车场的栅栏后没有一走了之,而是把它修葺一新),这引发了作者对关于如何评判他人和认识自我的反思不能以貌取人,要学习那位司机英雄般的行为。【4题详解】细节理解题。根据第二段中
35、的“He was strong with a shaved head; he wore cargo shorts and a flannel (法兰绒) shirt unbuttoned to expose his chest hair. I disliked him immediately.”可知,那位司机很强壮,剃了个光头,穿着工装短裤衬衫敞着怀儿,露着胸毛,作者立刻就讨厌他了,由此可知,作者对她印象不好的原因是他怪异的外表和随意的穿着,故D项正确。【5题详解】主旨大意题。根据后两段内容,特别是根据倒数第二段第一句“This strange man was actually a hero.
36、 ”及最后一段最后一句“It makes me wonder what else that man has improved, and how I can make myself more like him. ”可知,那位司机把栅栏修葺一新,表现得像一个英雄,作者也决定向他学习,由此可知,这两段主要讲的是那位司机英雄般的行为对作者影响颇深,故C项正确。【6题详解】推理判断题。根据第二段中对那位司机的外貌描写“He was strong with a shaved head; he wore cargo shorts and a flannel (法兰绒) shirt unbuttoned to
37、 expose his chest hair.”位司机很强壮,剃了个光头,穿着工装短裤衬衫敞着怀儿,露着胸毛,及第四段中的动作描写“But the man appeared a few minutes later with some tools. He got to work immediately, removing one of the fences bent support bars and hammering it straight on the asphalt (沥青).”但几分钟后那个人带着工具出现了。 他马上开始工作,移开一根弯曲的支撑杆,然后在沥青路面上敲打它和“he dogg
38、edly(固执地) fixed the fence, even improved it.”那位司机把栅栏修葺一新。由此判断出他虽然外表平平、穿着随意,但是极负责任地修好并加固了栅栏,故D项正确。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,主要讲述了作者目睹了窗外的一个意外(一个外表粗犷的司机刮坏了停车场的栅栏后没有一走了之,而是把它修葺一新),这引发了作者对关于如何评判他人和认识自我的反思不能以貌取人,要学习那位司机英雄般的行为。所以短文的最佳标题为“我们不要以貌取人”,故A项正确。CMany animals move from one place to another at certain tim
39、es of the year. This annual movement is called migration. They migrate to find food, seek a partner, or in search of warmer weather. One of the most wonderful migrations in nature is that of the North American monarch butterfly. Every autumn, millions of these beautiful insects with fine black and o
40、range wings begin a long and difficult journey. Somehow they manage to travel around 4, 000 kilometers south and find their way to California or Mexico. However, until recently no one knew how they did this. A team of scientists led by Professor Eli Shlizerman at the University of Washington has now
41、 found the answer. They have found out that the monarch is able to tell the time of day. It uses its eyes to measure the position of the sun. These two pieces of informationthe time of day and the point where the sun is in the skyallow the butterfly to determine the way to go. Eventually, it manages
42、 to reach the places where it will spend the winter. The solution to the mystery of the monarchs amazing ability comes at a time when it is in serious trouble. Its population has crashed by as much as 90 per cent in the last few years. Sadly, human activity is the main reason why the number of monar
43、ch butterflies is falling. In many of the places where the butterfly can be found, people are destroying the natural environment. They cut down trees and use chemicals that kill the plants that monarch caterpillars eat. The research on the monarchs behavior has however led to a greater awareness of
44、this creature. People have been working together to record its migration and make sure that there are enough plants for it to feed on. If this works, there may come a time when the number of monarch butterflies increases once again. The more we know about this lovely creature, the greater the chance
45、 it will survive and keep its place in the natural world for a long time to come.8. Which is not the purpose of animals migration according to the text?A. To search for food.B. To look for a partner.C. To breed young babies.D. To stay away from cold weather.9. What mainly caused the decrease in the
46、number of the monarch butterflies?A. Weather changes.B. Human activities.C. Trees being cut down.D. The long migration every year.10. What can we know from the text?A. All the animals migrate at fixed times of the year.B. The monarch has the ability to identify the time of day.C. The population of t
47、he monarch is decreasing rapidly every year.D. No one knows how the monarch butterflies make their way to their destinations.11. What does the last paragraph imply about the research?A. It is quite encouraging.B. it is fairly complex.C. It is very unacceptable.D. It is rather useless.【答案】8. C 9. B 1
48、0. B 11. A【解析】本文是一篇说明文。文章讲述了帝王蝶的迁徙及人类活动是导致帝王蝶数量下降的主要原因,向读者揭示了人与自然和谐共处的意义。【8题详解】细节理解题。根据第一段第三句话 “They migrate to find food, seek a partner, or in search of warmer weather. ”可知,动物迁徙的目的中本文并没有提及 “to breed young babies”(繁衍幼虫)这一项。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第四段第三句 “Sadly, human activity is the main reason why the
49、number of monarch butterflies is falling. ”可知,人类活动是导致帝王蝶数量减少的主要原因。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据第三段第二句 “They have found out that the monarch is able to tell the time of day. ”可知,科研人员发现帝王蝶是有辨别时间的能力的。故选B项。【11题详解】推理判断题. 根据最后一段中 If this works, there may come a time when the number of monarch butterflies increases
50、 once again. The more we know about this lovely creature, the greater the chance it will survive and keep its place in the natural world for a long time to come.(如果这种方法有效的话,也许有一天帝王蝶的数量会再次增加。我们对这种可爱的生物了解得越多,它存活下来并在未来很长一段时间内保持其在自然界地位的机会就越大。)可知,这个研究使得人们提高了对帝王蝶这一生物的重视并作出共同努力,从而使得人们有望再次见到帝王蝶数量的增长,这种结果无疑是
51、使人感到振奋、鼓舞的。故选A项。DThey say that a picture is worth a thousand words, but the briefest look at books and the movies based on them would have anyone questioning this common saying. All too often, great words end up being turned into cinematic turkeys. Good movies need good stories. If so, why has one o
52、f the earliest and greatest works in Western storytelling, Homers The Odyssey, never had an equally great movie based on it? Movies need strong characters. So why have the movies based on The Great Gatsby never been praised as great? Movies of course need impressive images, so why has Alice in Wonde
53、rland only resulted in movies best described as interesting?One of the key reasons behind this is that while a book usually takes a few days to read, a movie typically lasts under two hours. This means that great books can lose plot details and characters when they move to the big screen. This is so
54、mething that even the highly successful Harry Potter movies cant escape from, with fans of the books disappointed not to see some of their favorite characters in the movie versions. Movies also disappoint us when things dont look the way we imagined them in the books. Take, for example, the epic mov
55、ie Troy, which is in part based on Homers The Iliad and was met with mixed reviews from the audience. The most questionable issue was the actress chosen to play the part of Helen. Many people thought she didnt live up to Helens title of the most beautiful woman in the world, influencing opinions of
56、the movie to some extent. There are a thousand Hamlets in a thousand peoples eyes. Furthermore, books and movies are two different forms of media and therefore have different rules. With this in mind, perhaps we should judge a movie in its own right, and not against its original source. Interestingl
57、y, audiences have in recent years turned to television series such as Sherlock or Mad Men, which can have many characters and gradual plot development. Perhaps, one day, readers of F. Scott Fitzgeralds most admired work will find themselves glued to their screens by episodes of The Great Gatsby.12.
58、Which of the following statements about the movie adaptation is true?A. The characters in The Odyssey do not stand out.B. The movie Troy doesnt look the way we visualized while reading the book.C. The visual images are not as striking as the descriptions in the book The Great Gatsby.D. Some parts of
59、 the story and characters are missing in the movie Alice in Wonderland.13. One of the reasons why adaptations disappoint the audience is that _.A. they lack good storytellingB. the images are not impressive enoughC. the characters in the movies are not strong and interestingD. there is not enough ti
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
安徽省淮南市西部地区2017-2018学年八年级英语下学期第一次月考试题(pdf) 新人教版.pdf
