2022版高中北师大版英语一轮高考题型提分练(七) 阅读理解提能练 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版高中北师大版英语一轮高考题型提分练七 阅读理解提能练 WORD版含解析 2022 高中 北师大 英语 一轮 高考 题型 提分练 阅读 理解 提能练 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、温馨提示: 此套题为Word版,请按住Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合适的观看比例,答案解析附后。关闭Word文档返回原板块。高考题型提分练(七)阅读理解提能练(限时35分钟). 阅读理解AThe vast Caspian Sea, though sometimes classed as a lake, is the largest landlocked body of water in the world. The gateway between Europe and Asia, it is bordered by Iran to the south, Azerbaijan and Russi
2、a to the west and Turkmenistan to the east, while Kazakhstans Mangystau region lies to the northeast. Many visitors crowd to Caspian Sea every year to experience its beauty. FISHINGFishing is a popular pastime and important industry throughout the waters of the Caspian Sea. From the shores of Mangys
3、tau in Kazakhstan, it is possible to rent fishing boats or join fishing tours to spend a day fishing on the water. SAILINGThe Caspian Sea is filled with boats, ferries and ships. It is a popular way to travel from other major port cities such as Baku in Azerbaijan to Aktau, or down the mighty Volga
4、Canal. Meanwhile, on a smaller scale, boats can be rented from Aktau for a day on the water. WATER SPORTSThe beaches of Mangystau, lapped by the waters of the Caspian Sea, are the jumping off points for many popular water sports. In the summer months especially, visitors enjoy sunbathing and taking
5、a refreshing dip, while more active holidaymakers can windsurf and parasail to their hearts delight. 【文章大意】文章介绍了里海沿岸的旅游活动。1. How many countries are there circling around the Caspian sea? A. 3. B. 4. C. 5. D. 6. 【解析】选C。细节理解题。由it is bordered by Iran to the south, Azerbaijan and Russia to the west and
6、Turkmenistan to the east, while Kazakhstans Mangystau region lies to the northeast得知, 里海沿岸有五个国家。2. What can you do if you want to fish on the sea? A. You can buy your own boat. B. You can employ a local fisher. C. You can rent a fishing boat. D. You can buy fish on the boat. 【解析】选C。细节理解题。文章提到it is p
7、ossible to rent fishing boats or join fishing tours to spend a day fishing on the water可知, 如果想要捕鱼, 可以租一艘渔船或参加捕鱼旅行, 故选C。3. What will you do if you are a brave person? A. Sunbathing. B. Diving. C. Swimming. D. Windsurfing. 【解析】选D。细节理解题。文中提到more active holidaymakers can windsurf and parasail to their h
8、earts delight 可知, 想冒险的游客如果想进行刺激点的活动, 可以进行帆板运动或帆伞运动。BChildren of Heaven is nearly a perfect movie for both children and adults. The theme of this movie is so universal that there is not a child who will not be wide-eyed with interest and suspense. The film is about a boy who loses his sisters shoes.
9、He takes them to the cobbler(补鞋匠)for repairs, and on the way home, when he stops to pick up vegetables for his mother, a blind trash collector accidentally carries them away. Of course, the boy, named Ali, is afraid to tell his parents. His sister, named Zahra, wants to know how she is supposed to g
10、o to school without shoes. The children feverishly write notes to each other, right under their parents noses. The answer is simple: Zahra will wear Alis sneakers to school every morning, and then run home so that Ali can put them on for his school in the afternoon. But Zahra cannot always run fast
11、enough, and Ali, who is a good student, gets in trouble for being late to class. And there is a heartbreaking scene where Zahra sadly finds her own precious lost shoes, now on the feet of the ragpickers daughter. The film also has a wonderful scene where Ali and his father bicycle from the shabby an
12、d narrow streets and alleys of the old town to the high-rises and luxury homes where the rich people live. The father hopes for work as a gardener, but he is frightened by the challenge of speaking into the intercoms (对讲机)on the gates of the wealthy. His son jumps in, with offers of cutting, weeding
13、, spraying and trimming. It is a great victory. And then there is a footrace for the poor children of the district. The winner gets two weeks in a summer camp and other prizes. Ali doesnt care. He wants to place third, because the prize is a new pair of sneakers, which he can give to his sister. The
14、 race and its outcome will be as exciting for many kids as anything theyve seen at the movies. Children of Heaven is about a home without unhappiness. Its about a brother and sister who love each other, instead of fighting. 【文章大意】这是一篇说明文, 介绍一部伊朗的电影天堂的孩子, 又名小鞋子: 生活不富裕的家庭里, 哥哥因为意外搞丢了妹妹唯一的一双鞋子, 接下来两人轮流
15、换穿哥哥的鞋子飞奔着错时上下学, 中间几经周折, 挫折连连, 令人唏嘘不已, 但最终得偿所愿, 体现人性的关怀和温暖。故事告诉我们: 贫穷固然不幸, 但兄妹两人互相体恤关爱, 家人之间充满爱心, 简单有爱的生活就是人间天堂。4. Why does the author choose to introduce this film? A. To show his sympathy about the two children. B. To praise a positive life attitude with love and care. C. To expose poverty in the
16、country. D. To criticise the unequal distribution of wealth. 【解析】选B。写作目的题。从电影的内容看, 反映的是伊朗一家穷人的日常生活, 种种细节折射出他们生活上虽然物资匮乏, 但精神富足, 一家人关爱体贴, 兄妹互相扶持, 所以他们某种意义上是幸福的。作者肯定这种积极向上的生活态度, 所以才介绍这部电影。A项作者想表达对两个孩子的同情, 固然有这种因素, 但这不是写作目的; B项肯定充满关爱的积极生活态度才是作者想要传递给我们的思想; C项揭露这个国家的贫穷, 这个家庭的贫困是事实, 但不是文章的重点, 重点是想通过他们的生活告诉
17、我们什么; D项批评财富分布的不均, 世界上任何地方都存在这种现象, 电影并没有着重突出这一点, 所以不是重点。5. Why is the movie called Children of Heaven? A. Because the children receive good look-after. B. Because their parents work hard to satisfy their demands. C. Because the children have dreams to fulfill. D. Because the children are poor in lif
18、e but rich in spirit. 【解析】选D。深层理解题。解析电影的名字, 明明生活贫穷, 好像事事不如意, 却说是生活在天堂, 这不是从他们的物质生活角度出发, 而是着重人们美好的心灵和一家人之间的体贴关爱, 有爱的地方就是天堂。6. Whats the meaning of the underlined word “suspense”in the first paragraph? A. Full of excitement about the future. B. Feel frightened about the cruelty of life. C. Feeling of
19、tenseness about what may happen. D. Be angry about the unfair situation. 【解析】选C。词义猜测题。根据全文内容, 知道电影既感人至深又悬念不断, 看的人揪心连连, 所以此处表达的应该是: 电影的主题思想是普世皆通的, 所以即便是小孩子观看时也会睁大眼睛, 满怀兴趣和悬念。A是对未来充满激动之心, 应该是期待美好事情的发生, 但电影里不都是美好的愿望得以实现; B是对生活的残酷感到害怕, 流于片面, 生活不总如人意, 但幸福就存在于生活的细节之中; C对接下来要发生的事情感到紧张, 这正是观影时的正常反应, 因为不知道剧情
20、会往哪里反转所以才会紧张不安; D对不公平的现象感到愤怒, 就整部电影的主题思想而言, 显然跑偏, 故不对。7. What can we expect about the result of the race? A. Ali realizes his dream and gives his sister the shoes. B. Ali breaks his promise and goes to the summer camp. C. Ali gets the first prize and gives his sister the shoes. D. Zahra gets the thi
21、rd place and wins a pair of shoes. 【解析】选A。推理判断题。文章倒数第二段说: 区里有个跑步比赛, 第三名的奖品是一双鞋子, 阿里对第一名不在乎, 他想要的是一双还给妹妹的鞋子, 故推测他会努力赢得这双鞋子, A项合适。B项从全文来看, 阿里不是一个会违背初衷背叛诺言的人; C项, 因为第一名的奖品是为期两周的夏令营活动和其他奖品, 阿里对此不感兴趣, 所以不会期待这个奖; D项, 从头到尾没有提到他妹妹参加比赛。CWere living in an era of loneliness. Its on the rise in the U. S. Accord
22、ing to a recent survey, more than half of Americans qualify as loneliness. And yet, in public spaces, people rarely make eye contact or strike up conversations. If this sounds like you, theres a good reason to kick your unaccompanied habit. You might be happier if you start talking to strangers. In
23、a new paper, researchers tried to figure this out by studying people commuting into Chicago on the train. Some commuters were given an assignment for commute: They were asked to either strike up a conversation with a stranger, actively avoid contact with other people, or do whatever happened natural
24、ly. Afterward, the commuters mailed the researchers a questionnaire evaluating their experience. The researchers compared these responses to responses from a second group of commuters who were just asked to imagine striking up a conversation with a stranger, avoiding other people, or commuting norma
25、lly. It turned out that commuters who chatted with strangers in real life had the most pleasurable commutesbut when commuters imagined this experience, they pictured it as uncomfortable and rated it as the worst of the three commute approaches. This pattern of results demonstrates a severe misunders
26、tanding of the psychological consequences of social engagement, Nicholas Epley & Juliana Schroeder write. This misunderstanding is especially unfortunate given the average Americans longing for social connection and the fact that data suggests commuting is the worst part of most peoples day. You mig
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-551140.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
