分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型河南省商丘市第一高级中学2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:551685
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:25
  • 大小:105.50KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省 商丘市 第一 高级中学 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
    资源描述:

    1、河南省商丘市第一高级中学2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)第一部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该 项涂黑。AYMCA (also called the Y for short) is now offering free summer membership for high school students. If youre starting grade 9-12 in the fall, you can take adv

    2、antage of free membership at some YMCA locations this summer with the Get Summer program.What you getY membership from June 1 through August 31, including access to:* 26 Y locations in the Twin Cities. Rochester and Hudson, WIwith just a single registration(注册)* Gyms, where you can play basketball,

    3、volleyball and more* Indoor and outdoor pools* Fitness Centers featuring weights and other workout equipment* Group Exercise classes that help you build strength, speed and flexibility* Nutritious meals* Leadership development, service learning opportunities, and career readiness Check out where to

    4、find and how to use all these benefits in the Member Guide.Getting startedBefore you can start using the Y, you need to attend an orientation(定向) meeting.* Give a tour of your Y* Review the Membership Code of Conduct* Learn about schedules and programs available for the summerThe fine printThere are

    5、 400 free membership cards max per branch available this summer, so be sure to sign up early. If youre currently a Y member, or have been a Y member within the last 60 days, youre not qualified to get free Get Summer membership. Visit our online join center or your local branch to purchase youth mem

    6、bership.Thank youThe Y would like to thank the Schulze Family Foundation for their generous contribution to help us provide a safe environment for young people to engage in programs that promote healthy living, and build character and leadership.1. What can we know about the Get Summer program?A. It

    7、 is only provided in Rochester.B. It provides telephone registration.C. It is free for everyone.D. It lasts for three months.2. What can you get as a member of the Y?A. Access to meet celebrities(名人).B. Opportunities to swim indoors.C. Enjoyment from playing football.D. Personal classes to develop l

    8、eadership.3. If Charlie is a Y member now, she _.A. needs to buy youth membership to attend the summer programB. may take part in the summer program for freeC. can share a youth membership with another Y memberD. can join the summer program at a discount【答案】1. D 2. B 3. A【解析】本文是说明文。介绍了YMCA的暑期课程,包括如何

    9、注册,如何开始等。【1题详解】细节理解题。根据What you get的Y membership from June 1 through August 31可知,这个项目持续3个月。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章中的* Indoor and outdoor pools可知,作为会员,你可以在室内游泳。故选B。【3题详解】推理判断题。根据最后一段的If youre currently a Y member, or have been a Y member within the last 60 days, youre not qualified to get free Get Summe

    10、r membership. Visit our online join center or your local branch to purchase youth membership.可知,如果你目前是Y会员,或者在过去的60天内成为了Y成员,你就没有资格免费获得夏季会员资格。访问我们的在线加盟中心或您当地的分公司购买青年会员。因此查理需要购买青年会员资格参加夏季的活动。故选A。BI had just delivered a memorized speech, and I was about to learn how the judges decided my performance. Th

    11、e audience leaned forward and a period of silence fell across the room. I felt the drum rolled in my heart.The third-place winner was announced. The name was not mine. Then the second-place winner, still not me. At last, the moment of truth came. I was about to either enjoy the warmth of victory or

    12、regret the months preparation. My heart felt closer to the latter.Losing is a part of life, and I have dealt with it on more than one occasion. However, it was an indescribable feeling to drive a 200-mile round trip get up very early on a freezing Saturday morning, and yet still finish fourth out of

    13、 four competitors in my group. After Lincoln lost the 1858 Illinois Senate race, he said, “I felt like the 12-year-old boy who kicked his toe. I was too big to cry and it hurt too bad to laugh.” Oh yeah, I could relate.I had spent many hours in front of a computer and in libraries doing research for

    14、 the Lincoln Bicentennial Speech Contest. After not placing in the first year of the contest, I really wanted to compete again. Lincoln had many failures, but he never allowed them to defeat his spirit or ambition, so I was not going to give upon a second contest! I reworked my speech for the follow

    15、ing year, but again I did not place.I couldnt accept the fact that I failed twice in something that I had worked so hard on, until I thought about my hero. Never mind the lost prize money and praise. Through learning stories about Lincoln, I discovered that I can fail successfully.4. How did the aut

    16、hor feel after finishing his speech?A. ExcitedB. RelaxedC. NervousD. Confident5. What can we learn about the author from Paragraph 3?A. He was disappointed with his preparations.B. He hurt his toes on the way to the library.C. He got up late on the day of the contest.D. He was bottom of his group.6.

    17、 What made the author decide to enter the second contest?A. The warmth of the victory.B. The inspiration from Lincoln.C. His eagerness for the prize money.D. His desire to show himself on the stage.7. What can be the best title for the text?A. Learn to fail successfullyB. Never mind others judgments

    18、C. Lincolnmy heroD. Losingan indescribable feeling【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者认真准备演讲比赛后还是输掉了比赛,十分伤心,他用林肯的话和经历来鼓励自己正确面对生活中的失败:学会成功地失败。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段末尾句内容“I felt the drum rolled in my heart.(我感觉到鼓在我心里滚来滚去。)”可知,作者很紧张。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“However, it was an indescribable f

    19、eeling to drive a 200-mile round trip get up very early on a freezing Saturday morning, and yet still finish fourth out of four competitors in my group.(然而,在一个寒冷的周六早上很早起床,驾车往返200英里,却在我们组的四名选手中名列第四,这是一种难以言表的感觉。)”可知,作者在本组选手中位列末尾名次。选项D“He was bottom of his group.(他是他那组的最后一名。)”与原文信息表达一致。故选D项。【6题详解】细节理解题

    20、。根据文章第四段内容“Lincoln had many failures, but he never allowed them to defeat his spirit or ambition, so I was not going to give upon a second contest!(林肯有过很多失败,但是他从来没有让失败打败他的精神和雄心,所以我不打算在第二次比赛中放弃!)”可知,是林肯的精神鼓舞了作者再次参加比赛。故选B项。【7题详解】主旨大意题。通过阅读可知,文章为记叙文,结构为分总结构,主要讲述了作者认真准备演讲比赛后还是输掉了比赛,十分伤心,他用林肯的话和经历来鼓励自己正确

    21、面对生活中的失败,在文章末尾点明文章主旨“Through learning stories about Lincoln, I discovered that I can fail successfully.(通过学习林肯的故事,我发现我也可以成功地失败。)”。选项A“Learn to fail successfully(学会成功地失败)”贴合主旨要义,可作最佳标题。故选A项。【点睛】确定标题的方法之寻找文章主旨句了解文章的主要论题的关键是找到全文的主旨句。对于记叙文来说,篇章结构一般为总分总结构或分总结构,因此,主旨句有时在首段,但也有主旨句出现在末尾的时候。出现在末尾的主旨句是对文章主题的升

    22、华,由此判断标题会更加准确。比如文章的第4小题:4. What can be the best title for the text? A. Learn to fail successfully B. Never mind others judgments C. Lincolnmy hero D. Losingan indescribable feeling该题要求选择最佳标题。通过阅读文章可知,文章结构为分总结构,主旨句在末尾出现,即:Through learning stories about Lincoln, I discovered that I can fail successful

    23、ly. 选项A“Learn to fail successfully”与该主旨句表达相同,为最佳标题。因此本题的答案为A项。CSome of the recent scientific studies have found that people who receive higher education live longer than those who do not. According to a new study, reading books extends lifespan(寿命) by up to two years, and the more often you read, th

    24、e better.Back in 1975, economists concluded that longer lifespan is linked to the wealth of a person, and that wealth itself increases longevity. It seemed self-evident: everything people need to be healthy from food to medical care costs money. But soon it was realized that the data didnt always fi

    25、t that theory. Economic success didnt always mean longer lives.In the 1980s, researchers found gaining higher education is connected with a greater increase in lifespan than gains in wealth.One fact is of teachers and college professors: they live longer than the rest of the population. The reason i

    26、s that they engage in research most of their lives for teaching or publishing, which increases their lifespan and most importantly also retards their aging process.Lets look at what benefits educated people. Educated people get routinely involved in social networks, they get access to information be

    27、cause of their ability to understand information. They can easily navigate (导航) the health care system; they have more social support.Reading helps us understand how other people think and feel. Reading improves our emotional intelligence. This understanding can improve the quality of a persons life

    28、 as it would allow the person to act with better judgment and have more insight into the feelings and thought patterns of others. Research has shown that reading changes certain areas of the brain and causes certain other parts to be active. This effect can also be observed in adults who learn to re

    29、ad much later in life. Learning has no age bar. Each and every human is born with the right to be educated. So, dont hold back your urge to learn. The goal of education is to improve intelligence as well as the lifespan.8. What did researchers find in the 1980s?A. Education does affect peoples lifes

    30、pan.B. Health has nothing to do with wealth.C. Economic success always belongs to professors.D. Children from poor families can rarely gain higher education.9. What does the underlined word “retards” in Paragraph 3 mean?A. speeds upB. slows downC. turns backD. contributes to10. What is the advantage

    31、 of educated people according to Paragraph 4?A. They learn more about human body and medical care.B. They can set up their own health care system.C. They are more connected to the society.D. They are skilled in doing research through social networks.11 What can we know about reading from the last pa

    32、ragraph?A. It is effective against cancer.B. It can change a persons lifestyle completely.C. It can help people understand humans brain better.D. It is beneficial to peoples EQ and brain health.【答案】8. A 9. B 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了最近的一些科学研究发现,接受高等教育的人比不接受高等教育的人活得更长。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段In t

    33、he 1980s, researchers found gaining higher education is connected with a greater increase in lifespan than gains in wealth.(上世纪80年代,研究人员发现,接受高等教育与寿命延长的关系要大于财富增加。)可知,20世纪80年代,研究人员发现教育确实影响人的寿命。故选A。【9题详解】词句猜测题。根据划线词所在的句子The reason is that they engage in research most of their lives for teaching or publ

    34、ishing, which increases their lifespan and most importantly also retards their aging process.(原因是他们一生中的大部分时间都在从事教学或出版方面的研究,这可以延长他们的寿命,最重要的是还可以延缓他们的衰老过程。)尤其是 increases their lifespan 可知,retards意为“减缓,减慢”,slow down意为“减慢”,符合语境。故选B。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段Educated people get routinely involved in social netw

    35、orks, they get access to information because of their ability to understand information. They can easily navigate (导航) the health care system; they have more social support.(受过教育的人经常参与社交网络,他们能接触到信息是因为他们有能力理解信息。他们可以很容易地浏览卫生保健系统;他们有更多的社会支持。)可推知,受过高等教育的人与社会的联系更加紧密。故选C。【11题详解】细节理解题。根据文章最后一段Reading impro

    36、ves our emotional intelligence.(阅读提高我们的情商。)和Research has shown that reading changes certain areas of the brain and causes certain other parts to be active.(研究表明,阅读会改变大脑的特定区域,并使其他特定区域活跃起来。)可知,阅读有利于人们的情商和大脑健康。故选D。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以

    37、获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一

    38、类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。例如文章的第1小题和第4小题属于细节理解中的(3)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。DOur bodys response is an important part of an emotional

    39、reaction to any event. If youve been criticized in public and found your face heated and your heart pounding, youve experienced your bodys reaction to shame.Sometimes what youre feeling is clear and consistent with what youre saying. You might say “welcome” as you greet a guest with a smile. But at

    40、other times, we mask our emotions from the people around us. There are many reasons to hide how youre feeling. You dont want to rock the boat in a strict teachers class or you dont want to hurt a friends feelings. You simply want to smooth situations over.Even when you dont communicate your feelings

    41、 in spoken words, you may still be giving information with your body. Arms across your chest when you approach that new teacher? Looking down when you speak to your friend? These gestures are all important expressions of an emotion. Try understanding what others are communicating with their bodies.

    42、Notice things like eye contact, rate of speech and posture. How does their verbal communication match their body language? How about you? Try tuning in to your own body. How do you think others see you? Is that consistent with how you feel? Is it how you want to feel?Body language communication is a

    43、 two-way street. It communicates to others what you are feeling, but it also has a powerful effect on your own emotional state. Changing your body and posture can affect how you feel. Sit up in the meeting and you might find yourself more focused. Take a deep breath and you feel less anxious.The bod

    44、y and your body language is a great field to dig into, especially if hiding how you feel has become habitual for you. Over time, if you become practiced in hiding your feelings, you may begin to hide them from yourself, too. Then the consequence can be losing contact with your own emotions. Thats ac

    45、tually harmful to your mental health.12. What does the underlined part in Paragraph 2 mean?A. make troubleB. studyC. apologizeD. go boating13. How does the author explain his ideas in the third paragraph?A. By listing data.B. By giving examples.C. By providing definitions.D. By analyzing previous re

    46、sults.14. The author uses the example of taking a deep breath to show _.A. the significance of taking exerciseB. the necessity of hiding our feelingsC. the effects of body movements on our feelingsD. the importance of using postures in communication15. What can we infer from the last paragraph?A. We

    47、 should practice controlling our feelings.B. Body language is hard for us to understand.C. We may try to record our feelings more often.D. Hiding feelings for long does harm to our health.【答案】12. A 13. B 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了肢体语言对我们感情的影响,如果长时间隐藏我们的感情,这对我们的身体是有害的。12题详解】词义猜测题。根据划线短语后半句or you do

    48、nt want to hurt a friends feelings. 可知,你不想伤害朋友的感情,此处or连接两个句子的谓语动词的意思应该接近,由此可知,rock the boat的意思是伤害或制造麻烦的意思,结合选项可知,选项A“制造麻烦”,符合题意。故选A。【13题详解】推理判断题。阅读第三段Arms across your chest when you approach that new teacher? Looking down when you speak to your friend? These gestures are all important expressions of

    49、 an emotion.可知,当你接近那个新老师的时候,你的手臂交叉在胸前?当你和你的朋友说话时低头看?这些手势都是情绪的重要表达。由此可推知,作者在第三段通过举例子的方法来解释自己的观点。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第二段It communicates to others what you are feeling, but it also has a powerful effect on your own emotional state.可知,肢体语言交流可以与他人交流您的感受,但对您自己的情绪状态也有很大的影响。再结合Take a deep breath and you feel

    50、 less anxious.可知,深呼吸,您会减少焦虑。由此可推知,作者用深呼吸的例子来说明肢体语言对我们情感的影响。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段Then the consequence can be losing contact with your own emotions. Thats actually harmful to your mental health.可知,隐藏自己感情的结果就是失去了与自己情绪的联系。这实际上对你的心理健康有害。由此可推知,长期隐藏感情对我们的健康有害。故选D。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项

    51、中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Honesty is a valuable characteristic in a world full of false promises. Today, we re exploring five qualities of honest individuals.Theyre not concerned about popularity contests. _16_Instead, they simply are who they are and other people can take it or leave i

    52、t. They stand up for their beliefs. Honest people dont go looking for fights, but they also arent afraid to speak their mind. _17_While this may annoy managers concerned with bureaucracy( 官僚主义), most people will respect honesty and be impressed with those willing to stand out against the group mind.

    53、_18_Honesty requires thick skin. Not all people love hearing the truth, and when you give out a fresh dose of reality, some might be likely to throw it right back in your face. Honest individuals may fall victim to the insecure defensiveness of others, requiring them to be thick-skinned.They have cl

    54、ose friendships. Individuals who are honest often have rich, meaningful friendships. Others know that their honest friend wont complain about them behind their back, and will instead face any issues head on. _19_They are trusted by peers (同龄人). Individuals will seek the aid of honest peers, knowing

    55、they can count on them for true, objective advice. However, others will just lie and tell you the story you want to hear. _20_But there are many times that the difficult truth is what individuals really need to hear. Others trust honest individuals to tell them what it really is, without covering th

    56、e truth.A. They do this to avoid any injured feelings.B. They never try to fight managers decisions.C. The number of friends they have doesnt matter.D. They are seldom upset or hurt by unpleasantness.E. This level of trust allows for deeper, healthier relationships.F. They will state their opinions

    57、even when they are against the majority.G. Honest people dont think about what others think of them all the time.【答案】16. G 17. F 18. D 19. E 20. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了诚实的人具有的五种品质。【16题详解】根据本段的主题句Theyre not concerned about popularity contests.他们不关心受欢迎程度的竞争。尤其是下文的Instead, they simply are who they are a

    58、nd other people can take it or leave it. 相反,他们只是做自己,其他人可以接受或放弃。可知,选项G“诚实的人不会总是考虑别人对自己的看法。“与下文衔接最好。故选G。【17题详解】根据上文的Honest people dont go looking for fights, but they also arent afraid to speak their mind.诚实的人不会找人打架,但他们也不怕说出自己的想法。和下文的While this may annoy managers concerned with bureaucracy,尤其是转折词while

    59、可知,选项F“即使他们反对大多数人,他们也会陈述自己的观点。”与上下文衔接最好。故选F。【18题详解】本小题为中心句,根据本段的主要内容:诚实需要厚脸皮。诚实的人可能会成为他人不安全防卫行为的受害者,这就要求他们要厚脸皮。可知,选项D“他们很少因不愉快而心烦意乱或受伤。”最能涵盖本段内容。故选D。【19题详解】结合本段的中心句They have close friendships.及上文内容可知,诚实的人往往拥有丰富而有意义的友谊。其他人知道他们的诚实的朋友不会在背后抱怨他们。因此,选项E“这种程度的信任有利于更深入、更健康的关系。”与上文语境最符。故选E。【20题详解】根据上文的Howeve

    60、r, others will just lie and tell you the story you want to hear.然而,其他人会撒谎,告诉你你想听的故事。可知,选项A“他们这样做是为了避免任何受伤的感觉。”与上文衔接最好,此处的they指代的是上文的others。故选A。第二部分 语言知识运用(共两节,满分 45 分)第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 15 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A caring and homeless veteranA simple m

    61、istake in a restaurant has changed the life of a caring veteran( 老兵). It had been a little over three decades _21_Stefan DeArno was to his hometown of Charleston. South Carolina. But in 2017, his parents health _22_him to move back to the city.The veteran didnt have money for an _23_. Luckily, a soc

    62、ial worker _24_to arrange a shelter for him. During his stay at the shelter, DeArno _25_their culinary(烹任的) training program. He had always loved to cook, and had spent many childhood days watching his mother and grandmother in the kitchen._26_the program, he met Roland Feldman, the _27_of the Smoke

    63、 BBQ restaurant, who was _28_by DeArnos cheerful attitude. Feldman offered the _29_veteran a job. One day, Deamo made a lucky _30_that would change his life forever.Instead of _31_buttermilk to combread (玉米面), he used heavy cream. DeArno was _32_ it would get him _33_, but when the bread was finishe

    64、d baking, it was more golden than usual. DeArno _34_out the bread to the restaurant and they were all surprised that the new version of a classic recipe was so _35_.Feldman was so _36_by DeArnos creation that he offered to do _37_with him. Today, they are the co-owners of Reverend Cornbread Co.DeArn

    65、o is now wealthy and successful _38_he has not forgotten the place that gave him hope. While _39_the new business, he returns to the shelter to volunteer _40_a tutor. He uses his new food truck to hand out hot meals to the homeless.21. A. whenB. althoughC. sinceD. before22. A. causedB. leftC. shippe

    66、dD. blocked23. A. treatmentB. companyC. apartmentD. dormitory24. A. triedB. demandedC. decidedD. managed25. A. missed outB. passed byC. gave upD. signed up for26. A. Aside fromB. In spite ofC. In honor ofD. Thanks to27. A. staffB. ownerC. co-founderD. manager28. A. held upB. appealed toC. turned dow

    67、nD. put off29. A. charmingB. aggressiveC. determinedD. ashamed30. A. fortuneB. promiseC. mistakeD. exploration31. A. applyingB. devotingC. addingD. attaching32. A. scaredB. thrilledC. shockedD. stressed33. A. promotedB. prizedC. employedD. fired34. A. putB. handedC. tookD. figured35. A. terribleB. f

    68、amiliarC. reliableD. yummy36. A. impressedB. welcomedC. defeatedD. defended37. A. shoppingB. tradeC. cleaningD. experiments38. A. soB. yetC. whileD. although39. A. caring forB. making outC. taking upD. turning over40. A. likeB. forC. asD. around【答案】21. C 22. A 23. C 24. D 25. D 26. D 27. B 28. B 29.

    69、 A 30. C 31. C 32. A 33. D 34. B 35. D 36. A 37. B 38. B 39. A 40. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了一位老兵迪尔诺为了父母的健康状况,回到了家乡。在逗留在庇护所期间,报名参加了一个烹饪培训项目。在工作过程中,他的工作态度得到了餐馆经理的赏识,并且因为一个幸运的错误获得了与经理合伙做生意的机会,最后取得成功的故事。【21题详解】考查连词词义辨析。句意:自从斯特凡迪尔诺回到他的家乡查尔斯顿以来,已经有三十多年了。A. when当时候;B. although尽管;C. since自从;D. before在之前。根据主句的时

    70、态had been和over three decades这个时间段,再结合此处句意,可知,空处需填“自从”,since符合题意。故选C。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:但在2017年,他父母的健康状况让他搬回了这座城市。A. caused导致;B. left离开;C. shipped船运,运输;D. blocked堵塞,阻碍。“父母的健康状况”是“他搬回这座城市”的原因。故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:这位老兵没有钱买公寓。A. treatment治疗;B. company公司;C. apartment公寓;D. dormitory宿舍。根据下文to arrange a s

    71、helter for him可知,这里指没有住处。故选C。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:幸运的是,一位社会工作者设法为他安排了一个庇护所。A. tried尝试;B. demanded要求;C. decided决定;D. managed完成(困难的事);勉励完成。根据Luckily可知,此处需填感情色彩比较好的词。manage to do sth.为固定短语,意为“设法成功做某事”。故选D。25题详解】考查动词短语辨析。句意:在庇护所逗留期间,迪尔诺报名参加了他们的烹饪培训项目。A. missed out错过,遗漏;B. passed by经过;C. gave up放弃;D. Signe

    72、d up for报名参加,注册。根据culinary(烹任的) training program可知,迪尔诺报名参加了这个培训项目。故选D。【26题详解】考查固定短语辨析。句意:多亏了这个项目,他认识了这家烟熏烧烤餐厅的老板罗兰费尔德曼(Roland Feldman),迪尔诺开朗的态度吸引了费尔德曼。A. Aside from除之外;B. In spite of尽管,不管;C. In honor of 向表示敬意;D. Thanks to幸亏,由于。根据he met Roland Feldman可知,他认识费尔德曼的原因是由于参加了这个培训项目。故选D。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:多

    73、亏了这个项目,他认识了这家烟熏烧烤餐厅的老板罗兰费尔德曼(Roland Feldman),迪尔诺开朗的态度吸引了费尔德曼。A. staff全体职工;B. owner主人;C. co-founder联合发起人,共同创立者;D. manager经理。根据下文Today, they are the co-owners of Reverend Cornbread Co.可知,费尔德曼是这个餐厅的经理。故选D。【28题详解】考查动词短语辨析。句意:多亏了这个项目,他认识了这家烟熏烧烤餐厅的老板罗兰费尔德曼(Roland Feldman),迪尔诺开朗的态度吸引了费尔德曼。A. held up举起,抬起,支

    74、撑;B. appealed to对产生吸引力;C. turned down拒绝;D. put off推迟。根据DeArnos cheerful attitude可知,费尔德曼被迪尔诺开朗的态度吸引了。故选B。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:费尔德曼给了这位迷人的老兵一份工作。A. charming迷人的,吸引人的;B. aggressive好斗的,有进取心的;C. determined有决心的;D. ashamed惭愧的,羞愧的。根据上文可知,费尔德曼被迪尔诺开朗的态度吸引了,因此,这位老兵是令人着迷的。故选A。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:一天,迪尔诺犯了一个幸运的错误,从此

    75、改变了他的一生。A. fortune运气,财富;B. promise承诺;C. mistake错误;D. exploration探索。根据文章第一段A simple mistake in a restaurant has changed the life of a caring veteran可知,此处是信息词mistake的词汇复现。故选C。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:他没有往玉米面包里加酪乳,而是用了浓奶油。A. applying申请,应用;B. devoting奉献,投入(时间、精力等);C. adding增加,添加;D. attaching把附(在上)。addto为固定用法,

    76、意为“把添加到”。此处指没有添加乳酪到玉米面包里面。故选C。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:迪尔诺害怕这样会让他被炒鱿鱼,但当面包烤好后,它比平时的颜色更加金黄了。A. scared害怕的;B. trilled激动的,兴奋的;C. shocked震惊的;D. stressed焦虑不安的,有压力的。根据上文可知,迪尔诺没有按照常规的步骤添加乳酪到玉米面包里面,犯了一个错误,因此他感到害怕。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:迪尔诺害怕这样会让他被炒鱿鱼,但当面包烤好后,它比平时的颜色更加金黄了。A. promoted促进;B. prized奖励,奖赏;C. employed雇佣

    77、;D. fired解雇。迪尔诺犯了一个错误,因此害怕自己因为这件事被开除。故选D。【34题详解】考查动词短语辨析。句意:迪尔诺把面包递给餐馆的人,他们都很惊讶这个经典食谱的新版竟是如此美味。四个选项和out形成四个短语。A. put out熄灭;B. handed out分发;C. took out取出;D. figured out理解,想出,弄清。根据they were all surprised可知,吃烤面包的不止一个人,因此需要把烤好的面包分发给他们。故选B。35题详解】考查形容词词义辨析。句意:迪尔诺把面包递给餐馆的人,他们都很惊讶这个经典食谱的新版竟是如此美味。A. terrible

    78、可怕的;B. familiar熟悉的;C. reliable可信赖的;D. yummy好吃的,美味的。根据it was more golden than usual 和they were all surprised可知,新版本的面包是美味的。故选D。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:费尔德曼对迪尔诺的作品印象深刻,主动提出和他做生意。A. impressed印象深刻的;B. welcomed受欢迎的;C. defeated被打败的;D. defended防御的。根据上文的描述和DeArnos creation可知,费尔德曼对这位老兵的创造印象深刻。故选A。【37题详解】考查名词词义辨析。

    79、句意:费尔德曼对迪尔诺的作品印象深刻,主动提出和他做生意。A. shopping购物;B. trade贸易;C. cleaning打扫,清洁;D. experiments实验。根据Today, they are the co-owners of Reverend Cornbread Co.可知,费尔德曼主动提出和老兵一起合伙做生意。故选B。【38题详解】考查连词词义辨析。句意:迪尔诺现在很富有,很成功,但是他没有忘记那个给他希望的地方。A. so因此;B. yet然而;C. while当时候;D. although尽管。wealthy and successful和has not forgot

    80、ten the place that gave him hope.形成转折关系。故选B。【39题详解】考查动词短语辨析。句意:在打理新生意的同时,他又回到庇护所做了一名志愿家庭教师。A. caring for关心,照顾;B. making out辨认出,理解,明白;C. taking up占据,从事;D. turning over翻转,翻过来。此处表示在打理好新生意的同时,还去庇护所做志愿者。故选A。【40题详解】考查介词词义辨析。句意:在打理新生意的同时,他又回到庇护所做了一名志愿家庭教师。A. like像;B. for为了;C. as作为;D. around环绕,围绕。根据空后的a tut

    81、or可知,职业前面需用介词as,意为“作为”。故选C。【点睛】对于完形填空中名词的考查,在命题过程中遵循重复原则,所以在做题过程中,要注意从文章中找到对应的词汇复现的词,例如第10 小题中的mistake和文章开始的A simple mistake对应。上下文之间的空处也有相互对应的关系,例如第8小题的appealed to和第9小题的charming对应。第二节(共 10 小题;每小题 15 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题 卡相应的位置上。Coffee is a kind of drink made from cof

    82、fee beans. There are generally two main species of coffee beans, _41_are the Arabica and the Robusta.According to a recent research _42_ (publish) in the Annals of Internal Medicine, having 3 cups of coffee per day can lengthen lifetime. The reason is _43_it can help to lower the risk of death from

    83、several key conditions including heart disease. The study _44_ (follow) over 500,000 people from 11 European countries for over 16 years. However, some people are _45_ (doubt) about the study. They say the researchers didnt take every circumstance _46_consideration, such as economic, social and othe

    84、r lifestyle factors.Besides, its widely believed that coffee can help people feel less tired and increase energy thanks to its caffeine (咖啡因). Some reports state that _47_ (drink) coffee before exercise can improve athletic performance as much as 11%-12%.Although coffee can bring many health benefit

    85、s and it has been _48_morning must for many people, it is not advisable _49_ (take) coffee too much. A study from University of South Australia warns that drinking 6 or more cups of coffee a day can increase _50_ (you) risk of heart disease by up to 22%.【答案】41. which 42. published 43. that 44. follo

    86、wed 45. doubtful 46. into 47. drinking 48. a 49. to take 50. your【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讨论了喝咖啡的好处,并且在最后指出了不宜多喝,因为喝咖啡也会导致一些健康风险。【41题详解】考查定语从句。句意:咖啡豆主要有两种,分别是阿拉比卡和罗布斯塔。分析句子结构,设空处引导非限制性定语从句,从句缺少主语,需用关系代词引导,先行词为coffee beans,指物,that不能引导非限制性定语从句,需用关系代词which引导。故填which。42题详解】考查非谓语动词。句意:根据最近发表在内科医学年鉴上的一项研究,每天喝三

    87、杯咖啡可以延长寿命。分析句子结构,已有谓语动词can lengthen,设空处需填非谓语动词作后置定语,修饰名词research。research和publish为动宾关系,需填过去分词形式。故填published。【43题详解】考查表语从句。句意:原因是它可以帮助降低包括心脏病在内的几种主要疾病的死亡风险。分析句子结构,is为系动词,设空处引导表语从句,从句不缺成分,需用连接词that引导。故填that。【44题详解】考查动词时态。句意:这项研究对来自11个欧洲国家的50多万人进行了长达16年的跟踪调查。此处陈述过去发生的事情,需用一般过去时。故填followed。【45题详解】考查固定短语

    88、。句意:然而,有些人对这项研究表示怀疑。be doubtful about为固定短语,意为“对感到怀疑”。故填doubtful。【46题详解】考查介词。句意:他们说,研究人员没有把所有的情况都考虑进去,比如经济、社会和其他生活方式的因素。takeinto consideration为固定短语,意为“把考虑在内”。故填into。【47题详解】考查非谓语动词。句意:一些报告指出,运动前喝咖啡可以提高11%-12%的运动表现。分析句子结构,that引导宾语从句,从句的谓语动词是can improve,设空处需填动名词作主语。故填drinking。【48题详解】考查冠词。句意:虽然咖啡对健康有很多好处

    89、,而且对很多人来说已经是一个早上的必需品了,但不宜喝太多咖啡。must为可数名词,意为“必须做的事”,此处表示泛指,需用不定冠词修饰,morning发音的第一个音标为辅音音素。需填不定冠词a。故填a。【49题详解】考查非谓语动词。句意:虽然咖啡对健康有很多好处,而且对很多人来说已经是一个早上的必需品了,但不宜喝太多咖啡。分析句子结构,it is+adj.+to do sth.为固定句型。it为形式主语,设空处 需填动词不定式作真正的主语。故填to take。【50题详解】考查代词。句意:南澳大利亚大学的一项研究警告说,每天喝6杯或更多咖啡会使你患心脏病的风险增加22%。分析句子结构,设空处修饰

    90、名词risk,需填形容词性物主代词。故填your。【点睛】语法填空侧重于考查对于语法的把握,做题时要注意对句法进行分析,找到主句的谓语动词,分清主句和从句,或者看一下设空处需要填谓语动词还是非谓语动词。例如第1小题考查的就是定语从句,分析定语从句关键抓住两点:第一、找准先行词;第二、看先行词在定语从句中所作的成分。先行词往往为名词或代词,如本题中先行词为coffee beans,再分析先行词在定语从句中所作的成分,将先行词带到从句中可知,在从句中作主语,并且指物,确定填关系代词which。第2小题,第7小题和第9小题考查的都是非谓语动词,要先找到句子中的谓语动词,因为所有的基本句型只有一个谓语

    91、动词,那么就可以确定设空处需填非谓语动词,再根据语法知识和语境判断非谓语动词在句中所作的成分。最后确定非谓语动词的形式是现在分词、过去分词、动词不定式还是动名词。第三部分 写作(共两节,满分 35 分)第一节 短文改错51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改 10 处,多者(从第 11

    92、处起)不计分。I know things can get difficulty in life. Everyone has the different story. In the past few years that have gone, I have changed from not wanting to continue with my studies to laugh every night and living life to the fullest. Moreover, Ive learned that its all right to feel lower and cry som

    93、etimes. That is okay to have no one by your sides. If you get been knocked down 7 times, get up the 8th time. Listening to music; find and do something that you enjoy. In tough times, you are your biggest help. I promise that things would get better.【答案】1. difficultydifficult;2.thea;3.在gone后加by;4.la

    94、ughlaughing;5.lowerlow;6.ThatIt;7.sidesside;8.去掉been;9.ListeningListen;10.wouldwill【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。文章讲述了人们应该如何面对生活中遇到的困难。作者告诉我们,其实,在遇到困难的时候,自己是最大的帮助。【详解】1.考查形容词。句意:我知道生活中有些事情会变得很困难。句中get是连系动词,后面跟形容词作表语,故把difficulty改成difficult。2.考查不定冠词。句意:每个人都有一个不同的故事。此处指“一个不同的故事”,different的首字母发音是辅音,故把the改成a。3.考查

    95、固定短语。句意:在过去的几年里,我从不想继续我的学习,变成了每天晚上笑,充实生活。固定短语:go by“经过,时间流逝”。此处指“过去的几年里”,故在gone后加by。4.考查动名词作宾语。句意:在过去的几年里,我从不想继续我的学习,变成了每天晚上笑,充实生活。此处词组fromto“从到”中的to是介词,后面用动名词作宾语,故把laugh改成laughing。5.考查形容词原级。句意:此外,我也明白了,有时感到情绪低落、哭泣也是可以的。句意并无比较的意思,所以句子用形容词原级,故把lower改成low。6.考查形式主语。句意:没有人陪在你身边也没关系。此处it作形式主语,动词不定式作真正的主语

    96、,故把That改成It。7.考查名词单数。句意:没有人陪在你身边也没关系。此处指“你的身边”,所以名词用单数形式,故把sides改成side。8.考查固定用法。句意:如果你被击倒7次,第8次站起来。句中get是连系动词,意思是“变得”,后面常接过去分词,表示“被打倒”,所以been是多余的,故把been去掉。9.考查祈使句。句意:听音乐。此处是祈使句,所以用动词原形开头,故把Listening改成Listen。10.考查一般将来时。句意:我保证情况将会好转。这里含有一个宾语从句,主句用的是一般现在时,从句可以使用任何适当的时态,从句描述将要发生的事情,用一般将来时。故把would改成will。

    97、第二节 书面表达(满分 25 分)52.假定你是晨光中学的学生会主席李华,下周英国某中学生访问团将访问你校。请你代表学校给 你将接待的学生 Lucy 写封电子邮件,内容如下:1. 表示热烈欢迎;2. 告知活动安排;3. 询问有何帮助或需求。注意:1. 词数 100 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Lucy,_Yours,Li Hua【答案】Dear Lucy,Im Li Hua, chairmam of the Students Union of Chenguang High School. Knowing that you will visit our school,

    98、on behalf of my school, Im writing to express my warm welcome and inform you of the arrangements I have made especially for you.Ill first show you around our campus so that you can have a general impression of our school. Afterwards, you will have lunch in our school canteen, where you can taste dum

    99、plings, noodles and other Chinese food. In the evening, there will be a welcome party for you.Whats your opinion about the arrangements? Dont hesitate to let me know if you need any help or have any demand. I am looking forward to meeting you soon.Yours Sincerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一封邮件,

    100、请你代表学校给你将接待的学生 Lucy 写封电子邮件,表达对英国某中学生访问团的欢迎,告知活动安排,并询问相关情况。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应以一般将来时为主。人称:第一人称和第二人称结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 表示热烈欢迎;2. 告知活动安排;3. 询问有何帮助或需求。第二步:列提纲 (重点词组)on behalf of;inform sb. of;show sb. around; have a general impression of; a welcome party ;hesitate to;

    101、look forward to第三步:连词成句1.Knowing that you will visit our school, on behalf of my school, Im writing to express my warm welcome and inform you of the arrangements I have made especially for you.2.Ill first show you around our campus so that you can have a general impression of our school. 3.Afterward

    102、s, you will have lunch in our school canteen, where you can taste dumplings, noodles and other Chinese food. 4.In the evening, there will be a welcome party for you.5.Whats your opinion about the arrangements? 6.Dont hesitate to let me know if you need any help or have any demand. 7.I am looking for

    103、ward to meeting you soon.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the con

    104、trary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while others,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:Afterwards, you will have lunch in our school canteen, where you can taste dumplings, noodles and other Chinese food. 这句话运用了where引导的非限制性定语从句;作者也使用了一些固定短语,如on behalf of(代表) ; show sb. around(带某人参观); look forward to(期待)等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省商丘市第一高级中学2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-551685.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1