分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型江苏专用2020高考英语二轮复习专题限时检测二十五阅读理解D篇专练三.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:551864
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:7
  • 大小:39KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏 专用 2020 高考 英语 二轮 复习 专题 限时 检测 十五 阅读 理解 篇专练三
    资源描述:

    1、专题限时检测(二十五)阅读理解D篇专练(三)(共2篇,限时20分钟)A(2019南通七市二模)UN scholars have calculated that within the next 10 years the degradation (退化) of farm and grassland could turn 50 million people into migrants.Another UN agency calculated that in the last 25 years, another 3% of the planets forests had been burned or

    2、cut down.Once you have read Gaia Vinces book, you start to register the scale of change in a fast changing world.Adventures in the Anthropocene holds a mirror up to humanity and says: look what you have done to the world, the only world you will ever have.The Anthropocene the Age of Man is a propose

    3、d new name for the quaternary (第四纪) period that we now live in, and it includes what has come to be called the Great Acceleration, in which during the last 65 years, whatever humans did, they did it faster and more effectively, and on a greater scale, while_at_the_same_time_reproducing_more_and_dyin

    4、g_much_less.Did it take 50,000 years to reach a population of one billion? Just in the last 10 years, another billion people appeared on the planet, and by the end of this century, it could be home to 9, or 10, or 11 billion souls, each of which will hope for the minimum to sustain health and conten

    5、tment.Many of them will demand a lot more, which is where the problems begin.To build cities, pave highways and establish factories, humans decades ago became the greatest earth moving force on the planet: they each year shift more rock and soil than the wind and the rain, the rivers and the glacier

    6、s (冰川) combined.Cities now cover 2% of the planets land: by 2030, this will be 10%.Over the next 80 years, the species will build a city for one million people every 10 days.To keep these cities functioning, humans will consume 18 terawatts of energy and by 2020, around 5 billion of them will have s

    7、martphones, and Internet access, and already people who are miserably poor can see, at a fingers touch, what they are missing, and want it for themselves, and in the course of trying to get it, consume more resources and cause destruction to the ecosystem.Anyone who reads this book will have no excu

    8、se for not thinking about it.Vince doesnt just collect the statistics of exploitation and destruction, she goes to see for herself what they mean.Like a good reporter, she tries to see both sides: she explores both the human destruction and the beneficial and sometimes amazing solutions that human w

    9、isdom can deliver.She does the legwork too: she climbs up steep mountainsides in Nepal, and in Ladakh, looks at hydroelectric plans in Patagonia, walks through the forest to get closer to a tiger, steps out in the slums near Cartagena in Colombia, and slips down an Amazon tributary in a dugout.Every

    10、where in the world, the ice is disappearing, but in Ladakh, an engineer has worked out a way to make artificial glaciers to store the water for summer growth, and in doing so has given the villagers not just security but a new kind of hope.In every chapter, there are excellent stories like this, gli

    11、mpses (一瞥) of the other world that perhaps we could have made for ourselves.Necessarily, to get around a topic that involves all human history and all geography too, she has to be brief, and so in every chapter, she leaves you wanting more.This is usually considered to be a good thing.Good or not, i

    12、t is difficult to see.And if she helps readers understand a little better the loss and suffering lies behind the exploitation of the rare earths, then it becomes in every sense a good book.语篇解读:本文主要介绍了Gaia Vince的一本名叫Adventures in the Anthropocene的书。1The statistics in the first paragraph are meant to

    13、_.Arid people of their concerns about the earthBstress the gravity of the destruction of the earthCclarify peoples misunderstandings of the earthDwarn people of the contradictory reports about the earth解析:选B推理判断题。根据关键词“the degradation(退化) of farm and grassland”和“planets forests had been burned or cu

    14、t down”可知目前地球在遭受着极大的破坏。因此作者写该段旨在强调地球被破坏的严重性。gravity意思是“严重性”。2The underlined part in Paragraph 3 most probably means_.Amore trees were planted and fewer of them diedBpeople produced much more than they consumedCthe birth rate was higher and the death rate was lowerDmore animals were raised and the su

    15、rvival rate was higher解析:选C句意理解题。根据这句话前面的句子的内容可知在过去的65年中人类处于一个加速度的时代,无论哪个方面人类都比以往发展的速度更快,效率更高,规模更大,同时人口繁殖更多,死亡更少。3According to the author, the construction of cities and infrastructures will _.Acreate more job opportunities for citizensBnarrow the gap between the rich and the poorCpromote globalizat

    16、ion and economic developmentDcause overconsumption and ecological destruction解析:选D推理判断题。根据第五段的内容可知为了维持这些城市的运转,人类将消耗很多的能源。借助于网络和智能手机贫困地区的人只要用手指一触,就可以看到他们所缺的东西,并且在努力获得这些东西的过程中,消耗更多的资源。原文中 “ . consume more resources and cause destruction to the ecosystem”对应答案中的“overconsumption”和“ecological destruction”

    17、。 4Why does the book set people thinking?AVinces own exploration made her description persuasive.BVinces adventures provide information about mysteries.CThe book contains some practical solutions from reporters.DThe book arouses peoples curiosity about some countries.解析:选A推理判断题。根据第六段的第一、二句“Anyone wh

    18、o reads this book will have no excuse for not thinking about it. Vince doesnt just collect the statistics of exploitation and destruction, she goes to see for herself what they mean.”,任何读过这本书的人都没有理由不去想它。文斯不仅收集开采和破坏的统计数据,她还亲自去看看它们的含义。由此可见她的亲力亲为让她的书使人信服。5Gaia Vince writes the book to _.Ajustify the ne

    19、ed of humans for a satisfying lifeBadvocate uncivilised life and fast developmentCshare with the readers her adventures across the worldDreveal all we have destroyed but may yet be able to save解析:选D推理判断题。根据第六段第三句“Like a good reporter, she tries to see both sides: she explores both the human destruct

    20、ion and the beneficial and sometimes amazing solutions that human wisdom can deliver.” 像一位优秀的记者一样,她试图看到两个方面:她探索人类的毁灭,以及人类智慧所能提供的有益的、有时甚至是惊人的解决方案。6What is the authors attitude toward Gaia Vinces work?ACautious.BAmbiguous.CCasual. DAppreciative.解析:选D推理判断题。根据全文的内容,尤其是第六段的第一句“Anyone who reads this book

    21、will have no excuse for not thinking about it.”以及最后一段的最后一句“And if she helps readers understand a little better the loss and suffering lies behind the exploitation of the rare earths, then it becomes in every sense a good book.”可知作者认为这本书引人深思,是一本好书。所以作者是很欣赏这本书的。appreciative“欣赏的”。B(2019南京三模)British chi

    22、ldren used to play conkers (板栗游戏) in the autumn when the horsechestnut trees started to drop their shiny brown nuts.They would select a suitable chestnut, drill a hole in it and thread it onto a string, then swing their conker at that of an opponent until one of them broke.But the game has fallen ou

    23、t of favour.Children spend less time outdoors and rarely have access to chestnut trees.Besides, many schools have banned conkers games, worried that they might cause injuries or nut allergies.That sort of riskaverseness (规避风险) now spreads through every aspect of childhood.Playgrounds have all the ex

    24、citement designed out of them to make them safe.Many governments, particularly in societies such as America, have tightened up their rules, requiring parents to supervise(监管) young children far more closely than in the past.Frank Furedi of the University of Kent, a critic on modern parenting, argues

    25、 that allowing children to play unsupervised or leaving them at home alone is increasingly described as a symptom of irresponsible parenting.In part, such increased caution is a response to the huge wave of changes.Largescale urbanization, smaller and more mobile families, the move of women into the

    26、 labor market and the digitization of many aspects of life have unavoidably changed the way that people bring up their children.There is little chance that any of these trends will be changed, so todays more intensive (精细化的) parenting style is likely to go on.Such parenting practices now embraced by

    27、 wealthy parents in many parts of the rich world, particularly in America, go far beyond an adjustment to changes in external conditions.They mean a strong bid to ensure that the advantages enjoyed by the parents generation are passed on to their children.Since success in life now turns mainly on ed

    28、ucation, such parents will do their best to provide their children with the schooling, the character training and the social skills that will secure access to the best universities and later the most attractive jobs.To some extent that has always been the case.But there are more such parents now, an

    29、d they_are_competing_with_each_other_for_what_economists_call_positional_goods.This competition starts even before the children are born.The wealthy classes will take their time to select a suitable spouse and get married, and will start a family only when they feel ready for it.Children from less a

    30、dvantaged backgrounds, by contrast, often appear before their parents are ready for them.In America 60% of births to single women under 30 are unplanned, and over 40% of children are born outside marriage.The result, certainly in America, has been to widen already massive social inequalities yet fur

    31、ther.All the evidence suggests that children from poorer backgrounds are at a disadvantage almost as soon as they are born.By the age of five or six they are far less “schoolready” than their better off peers, so any attempts to help them catch up have to start long before they get to school.America

    32、 has had some success with various schemes involving regular home visits by nurses or social workers to lowincome families with new babies.It also has long experience with programmes for young children from poor families that combine support for parents with good quality child care.Such programmes d

    33、o seem to make a difference.Without extra effort, children from lowincome families in most countries are much less likely than their betteroff peers to attend preschool education, even though they are more likely to benefit from it.And data from the OECDs PISA programme suggest that children need at

    34、 least two years of preschool education to perform at their best when they are 15.So the most promising way to ensure greater equality may be to make earlyyears education and care far more widely available and more affordable, as it is in the Nordics.Some governments are already rethinking their edu

    35、cational priorities, shifting some of their spending to the early years.Most rich countries decided more than a century ago that free, compulsory education for all children was a worthwhile investment for society.There is now an argument for starting preschool education earlier, as some countries ha

    36、ve already done.In the face of crushing new inequalities, a modern version of that approach is worth trying.语篇解读:富裕的家庭想尽办法让孩子受到较好的早期教育和关怀,让孩子赢在起跑线上。但是那些贫苦家庭的孩子却无法享受到这些。这种教育不平等应该得到社会各界的重视。7What can we learn from the first two paragraphs?AMore attention is placed on childrens safety.BMore and more par

    37、ents are becoming irresponsible.CChildren are no longer interested in outdoor activities.DParents are advised to spend more time with their children.解析:选A细节理解题。第一段主要讲述了现在许多学校都禁止孩子们玩一些以前孩子经常玩的游戏,因为怕孩子意外受伤,然后第二段说这种对风险的厌恶现在蔓延到了孩子的各个方面。由此可见现在越来越重视孩子的安全。8Which of the following about intensive parenting s

    38、tyle is TRUE?AChances are that this style could be changed.BFinancial pressure forces parents to be stricter.CRich families adopt such style to keep their advantages.DSuch style is largely influenced by the size of the family.解析:选C推理判断题。根据文章第四段第一句话“Such parenting practices now embraced by wealthy pa

    39、rents. ”以及第二句“ .to ensure that the advantages enjoyed by the parents generation are passed on to their children.”可知富裕家庭采取这种更加精细的育儿方式来保持自己的优势。9What does the underlined sentence imply?AEconomists offer practical advice to guide parenting.BA happy marriage secures childrens social positions.CUnfair div

    40、ision of social resources drives parents mad.DParents are struggling for their childrens edge over peers.解析:选D句意理解题。根据其上一句“But there are more such parents now”可知现在这样的父母越来越多了,所以父母之间必须为经济学家所称的“位置商品”而相互竞争,努力争取让自己的孩子们比同龄人更具优势。10Which is the proper measure to narrow the gap between the rich and the poor?

    41、AParents are persuaded to give birth to babies in their later years.BFunds are provided for poor children after they are admitted to school.CNew babies in lowincome families are sent to nurses or social workers.DChildren from lowincome families are ensured to receive early education.解析:选D推理判断题。根据倒数第

    42、二段第一句“So the most promising way to ensure greater equality may be to make earlyyears education and care far more widely available and more affordable.”可知确保更大的平等的,最有希望的方法可能是让更多的父母能够有机会,有财力让他们的孩子接受早期教育。11Whats the authors attitude towards investment in preschool education?ASupportive. BDisapproving.CS

    43、keptical. DUnconcerned.解析:选A推理判断题。根据最后一段的内容,尤其是最后一句“In the face of crushing new inequalities, a modern version of that approach is worth trying.”可知作者认为在现阶段这种方法值得尝试,因此作者对待早期教育的态度是支持的。Supportive“支持的”,符合语境。Disapproving“不赞成的”;Skeptical“怀疑的”;Unconcerned“漠不关心的”。12The author begins the passage with the gam

    44、e of conkers to _.Ashow competition overweighs cooperationBimply educational inequalities should be brokenCmake readers aware of the rules of the gameDindicate the game has lost its appeal to children解析:选B推理判断题。文章一开始用板栗游戏被禁止玩的例子是说明现在越来越多的家长和学校非常重视孩子的安全,而这种做法实际上是反映了现在家长的精细化育儿理念。富裕的家庭想尽办法让孩子受到较好的早期教育和关怀,让孩子赢在起跑线上。但是那些贫苦家庭的孩子却无法享受到这些。所以举这个例子是为了表明应该打破教育不平等。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏专用2020高考英语二轮复习专题限时检测二十五阅读理解D篇专练三.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-551864.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1