新课标2020高考英语二轮复习专题练习16阅读理解3.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 新课 2020 高考 英语 二轮 复习 专题 练习 16 阅读 理解
- 资源描述:
-
1、专题练习十六 阅读理解3A(2019唐山市高三第二次模拟)Environmental experts warn that our planet is drowning in plastic.The worlds cities produce 2 billion tons of trash every year. By the year 2050 that number is expected to rise to 3 billion tons. The World Bank estimates that the largest amount of trash today, about 44 p
2、ercent, is plastic. But we often have to buy packaged goods. And often that packaging is made of plastic.Now, that may be changing. A new environmentallyfriendly shopping model was recently launched at the World Economic Forum in Davos, Switzerland. This shopping model, called Loop, aims to replace
3、throwaway containers with reusable ones.Loop is the idea of Terra Cycle, an Americanbased recycling company. Its chief, Tom Sztaky told the Associated Press (AP) that “removing plastics from the ocean is not enough.” He said the point is to get away from singleuse packages. Szaky said that Loop is t
4、he future of shopping. But it comes from an idea of the past.He compared it to the “milkman model” of the 1950s in the United States. Back then, someone brought milk to your doorstep in glass bottles and then left with empty bottles. These could be cleaned and used again. The result is zerowaste.Jen
5、nifer Morgan from the environmental nonprofit organization Greenpeace also joined in the discussion about Loop at Davos. She said that “Greenpeace welcomes the aim of the Loop Alliance to move away from throwaway culture and disposability.” But Morgan questioned whether companies worldwide are ready
6、 to change their business models.Loop is set to launch later this year in three eastern US states, and also in Paris, France and some of the surrounding area. Then Loop plans to expand to the US West Coast, Toronto, Canada and Britain by the end of this year or 2020.本文是一篇环境保护类短文阅读。文章主要介绍美国一家公司推出一种新的
7、“零浪费”购物模式。1What does the author intend to do in Paragraph 2?AProvide background information.BAdvocate zerowaste lifestyle.CExplain the reason for trash.DIntroduce a new topic.答案:A解析:推理判断题。根据文章第二段“The worlds cities produce 2 billion tons of trash every year. By the year 2050 that number is expected t
8、o rise to 3 billion tons. The World Bank estimates that the largest amount of trash today, about 44 percent, is plastic. But we often have to buy packaged goods. And often that packaging is made of plastic.”可知,世界上的城市每年产生大量的垃圾,并且其中最大的垃圾量是塑料,结合下文可知,作者写本段目的是为下文提出新的购物模式提供背景信息。故选A。2Where does the idea “L
9、oop” come from?AThe World Economic Forum.BDemand of some companies.CZerowaste model.DThe milkman model.答案:C解析:细节理解题。根据文章第四段“Szaky said that Loop is the future of shopping. But it comes from an idea of the past.”和第五段“He compared it to the milkman model of the 1950s in the United States. Back then, so
10、meone brought milk to your doorstep in glass bottles and then left with empty bottles. These could be cleaned and used again. The result is zerowaste.”可知,Loop购物模式的想法来自于过去“送奶工模式”,是一种零浪费的模式。故选C。3Which countries is Loop expected to expand to by 2020?AUnited States and Switzerland.BSwitzerland and Brita
11、in.CCanada and India.DFrance and Canada.答案:D解析:细节理解题。根据文章最后一段“Loop is set to launch later this year in three eastern US states, and also in Paris, France and some of the surrounding area. Then Loop plans to expand to the US West Coast, Toronto, Canada and Britain by the end of this year or 2020.”可知,
12、Loop计划在2020年前将业务扩大到加拿大和法国。故选D。4What is the text mainly about?AA new shopping model.BThe development of future city.CThe worlds environmental issue.DThe concerns of future shopping.答案:A解析:主旨大意题。根据文章第三段“A new environmentallyfriendly shopping model was recently launched at the World Economic Forum in D
13、avos, Switzerland.”及全文内容可知,文章主要介绍美国一家公司推出一种新的“零浪费”购物模式。故选A。B(2019山西省平遥中学届高三调研)No spacecraft will ever land on the sun. The sun is a flaming ball of gas that reaches thousands of degrees Fahrenheit. But next year, a ship from Earth will fly closer to it than any man made craft has flown before. The m
14、ission (任务) is a big development for scientists and, maybe, for everyone else.In September 2018, NASA plans to launch the Parker Solar Probe. After a journey of nearly 90 million miles, it will fly within 3.8 million miles of the sun. Within two months of launching, the probe is expected to reach th
15、e suns corona (日冕). Thats the suns outer atmosphere of gases.Getting there wont be easy. Designing a spacecraft tough enough to hold up to the suns heat has proved difficult. But that hasnt stopped engineers from trying. Temperatures in the corona can reach millions of degrees. The probe will limit
16、itself to regions where things get no hotter than 2,500. Thats still a heavy heat load for a spacecraft. But a 4.5inchthick heat shield (罩) will protect the probes camera and scientific instruments.NASA says the data the probe collects could provide knowledge into the physics of stars. Our sun is sp
17、ecial to us. But as a star, its rather common. So the better we understand how it works, the better we understand all stars of its mass and color.Perhaps the most important is what the probe may show us about solar storms. During solar storms, charged particles stream through the solar system. They
18、can disable communications satellites and shut down powder systems. One study has found that a very intense solar storm could cause up to $2 trillion in damage in the US alone. It could also black out the East Coast for a year.Understanding solar storms might allow us to predict them and protect our
19、selves. That could make even a mission with a billionplus price tag one of NASAs great bargains.本文是一篇科普文。文章主要介绍了美国国家航空航天局计划发射一个更能接近太阳的人造飞行器。1What can we learn about the probe?AItll fly closer to the sun than the previous ones.BIts the first man made instrument to fly to the sun.CItll get to the core
20、 of the sun in nearly two months.DItll fly about 3.8 million miles to reach the corona.答案:A解析:细节理解题。根据文章第一段“But next year, a ship from Earth will fly closer to it than any man made craft has flown before.”可知,此飞行器比目前任何人造飞行器更能飞行接近太阳。故选A。2What is the challenge for the engineers?ADirecting the probe to
21、collect data.BReducing the temperature of the probe.CBuilding a shield against the heat.DLimiting the probe to proper regions.答案:C解析:细节理解题。根据文章第三段“Designing a spacecraft tough enough to hold up to the suns heat has proved difficult.”可知,如何建造一个隔热板对工程师来说是一件具有挑战性的事情。故选C。3What might be the best title?AEx
22、ploring the stars BGetting close to the sunCDesigning a spaceship DProtecting the earth答案:B解析:主旨大意题。根据文章主要介绍了美国国家航空航天局计划发射一个更能接近太阳的人造飞行器,可以归纳出文章的题目Getting close to the sun最佳。故选B。4Where does the value of the mission lie?AMonitoring satellites.BExploring solar energy.CDeveloping scientific instruments
23、.DForecasting solar storms.答案:D解析:细节理解题。根据文章倒数第二段“Perhaps the most important is what the probe may show us about solar storms.”可知,此任务的价值在于能够预测太阳风暴。故选D。 C(2019河北省六校协作体高三期中)In 2016, three viruses made news, and they present difficult problems for health officials in the New Year. One virus threatens b
24、abies in many parts of the world. Another has reappeared in an African nation. And a third is one of the deadliest viruses of modern times. The three viruses are Zika, polio and HIV. However, in 2016 scientists and researchers from all over the world worked to make progress against those viruses and
25、 to develop better ways to control them.The spread of the Zika virus caused public health officials in many nations to put in place strong measures to control its spread.Brazil, which hosted the 2016 Summer Olympic Games, was hit hard by the virus. Health officials warned pregnant women against trav
26、eling to the sporting event. Zika is usually a mild illness. It is so mild that most people who are infected do not know they have it. However, in the past two years in the Western Hemisphere, Zika has been linked to babies being born with extremely small heads. This condition is called microcephaly
27、. The international medical community found that this link to birth defects makes Zika a very dangerous virus.Zika first appeared in Uganda more than 60 years ago. It is spread by mosquitos and by sex. The virus recently appeared in Brazil. Then cases appeared in other countries to the North. Cases
28、were reported in the United States in the southern state of Florida. Health officials in Texas are also concerned the virus might be spreading there.Doctors can only advise women to be careful. They advise women not to travel to areas where the virus is spreading, to avoid mosquito bites or to delay
29、 pregnancy. Currently there is no vaccine against Zika. However, one could be available by 2018.这是一篇说明文。文章主要讲了寨卡病毒的严重危害以及医生建议女性不要到有寨卡病毒的地方旅行,避免蚊虫叮咬,或者建议女性推迟孕期。虽然目前还未有寨卡病毒疫苗,但有望在2018年研制成功。1What is the best title of the passage?AThe virus of ZikaBThree viruses made the newsCThe cause of ZikaDThe cause
30、s of the three viruses答案:A解析:主旨大意题。文章主要讲了寨卡病毒的严重危害以及医生建议女性不要到有寨卡病毒的地方旅行,避免蚊虫叮咬,或者建议女性推迟孕期。虽然目前还未有寨卡病毒疫苗,但有望在2018年研制成功。故选A。2If a pregnant woman is infected with Zika , the result will probably be _.Athat she is dying soonBthat she will give birth to a dead babyCthat she will be seriously illDthat she
31、 will have a baby with a very small head答案:D解析:细节理解题。答案定位在第三段“However, in the past two years in the Western Hemisphere, Zika has been linked to babies being born with extremely small heads.”可知,怀孕的妇女感染寨卡病毒生出的婴儿,头会特别小。故选D。3All of the following are right except _.AHIV is one of the most deadliest virus
32、es of modern timesBMany countries have taken measures to control the spread of ZikaCPregnant women were forbidden to travel to the 2016 Summer Olympic GamesDPeople are not easy to feel infected with Zika in the very beginning答案:C解析:细节理解题。答案定位在第三段“Health officials warned pregnant women against travel
33、ing to the sporting event.”可知,卫生官员提醒怀孕女性不要去2016夏季奥运会的主办地,并不是禁止。故选C。4What will be possibly talked about after the passage?ASomething about the virus polio.BSomething about the virus HIV.CSomething about Brazil.DSomething about Uganda.答案:A解析:推理判断题。答案定位在第一段“The three viruses are Zika, polio and HIV.”可知
34、,文章介绍了三种病毒,分别是:寨卡病毒、脊髓灰质炎病毒和人类免疫缺陷病毒,所以接下来会谈论脊髓灰质炎病毒。故选A。D(2019辽宁大连24中高三模拟)When we go out traveling, we need either a map or GPS to point us in the right direction. But bumblebees (大黄蜂) have neither of these things, yet they still know the best route. Why is that?It turns out that these hardworking
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
江苏省2022届高考英语考前打靶卷(PDF版附解析).pdf
