新课标2020高考英语二轮复习专题练习17阅读理解4.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 新课 2020 高考 英语 二轮 复习 专题 练习 17 阅读 理解
- 资源描述:
-
1、专题练习十七 阅读理解4A(2019吉林省东北师范附中高三第三次模拟)A bookseller in Chongqing has been leaving novels on trains and at stations to inspire more commuters (上下班往返的人) to read, after seeing British actress Emma Watson take part in a similar project in London.Author and bookstore owner Jiang Lin, 29, randomly placed 40 w
2、orks along the citys lightrail system on Sunday. Whoever finds a book can read it in public or take it home, but they are encouraged to leave it again on public transportation once they have finished with it. Jiang said, “I considered the needs of commuters,” he said. “I hope strangers can feel comf
3、orted by the books and feel connected with other readers.”All 40 books were chosen from Jiangs store, Razors Edge Book Club, which he opened in the summer, and included fiction and nonfiction, with topics ranging from art and social sciences to philosophy and history. Jiangs Books on the Chongqing L
4、ight Rail project follows the same model as Books on the Underground, which was started in 2012 and sees “book fairies” leave works on London Tube trains and at stations. Readers are encouraged to share their views on the books. It was revealed on Nov. 1 that Watson, who is bestknown for the Harry P
5、otter movie series, is a book fairy.“After I read the news about her leaving books on the London Tube, I was so inspired that I immediately decided to do something over the weekend,” Jiang said. However, his decision was so spontaneous that he had no time to make the stickers that are usually placed
6、 on each book to identify them as part of the project . Instead, he put a note on the fly page to introduce the concept.To his surprise, one of his friends was among those who found his books and posted a picture on WeChat Moments, a social media function on the instantmessaging app. Jiang said more
7、 than 20 people have since come onboard and are now working on a more detailed than to spread the love of reading. Although increasing numbers of people read on digital devices, books have not totally gone out of fashion. Jiang mentioned that they needed the support from Chonqing Light Rail Co. to e
8、nsure the books to stay there and also hoped the project could be welcomed across the country.重庆的一个书商在地铁上留下了40本书,希望能够激励人们多读书。1Jiang Lin left books on trains or at stations in order to _.Araise money for poor readersBopen a new bookstoreChelp sell more booksDadvocate reading books答案:D解析:细节理解题。根据第一段中的
9、“A bookseller in Chongqing has been leaving novels on trains and at stations to inspire more commuters (上下班往返的人) to read”可知,他把书放在地铁和车站是为了激励更多的人读书,故选D。2Jiang got inspired to start the project by _.AHarry Potter BWeChat momentsCEmma Watson DRazors Edge Book Club答案:C解析:细节理解题。根据第一段中的“after seeing Britis
10、h actress Emma Watson take part in a similar project in London.”可知,他是看到Emma Watson参加了一个类似的项目后才决定这样做的,故选C。3The underlined word “spontaneous” is closest in meaning to _.Aunplanned BunwiseCfirm Dthoughtful答案:A解析:词义猜测题。根据下文的“he had no time to make the stickers”可知,他没有经过仔细的筹备,故选A。4Jiangs attitude towards
11、the future of the project can be best described as _.Apositive BdoubtfulCreserved Dworried答案:A解析:观点态度题。根据最后一句“Jiang mentioned that they needed the support from Chonqing Light Rail Co. to ensure the books to stay there and also hoped the project could be welcomed across the country.”可知,他希望这个项目在全国都能受到
12、欢迎,所以他的态度是很积极的,故选A。B(2019湖南师大附中高三检测)Anyone with a passing interest in their health will be able to rattle_off a few of the major vitamins, and possibly take an educated guess at what they do. Vitamin C, found in oranges and other fruit and vegetables, is important for wound repair. And the muchtalke
13、dabout sunshine Vitamin D, produced by the skin in response to UV light, is essential for strong bones.But Vitamin P? It might well have you scratching your head. And thats not surprising: the term was first coined in the 1930s to describe a small group of compounds that provide pigment (天然色素) to pl
14、ants, and were believed to have health benefits. Fastforward almost a century and these compounds are now better known as flavonoids.Today, scientists have identified between 4,000 and 6,000 different kinds and we now know they are responsible for many of the flavors and smells of fruit and vegetabl
15、es and also that they protect them from invaders such as pests and bacteria.They are equally important nutrients for the body, helping maintain bones and teeth, and for the production of the protein collagen (胶原), which provides structure to blood vessels, muscles and skin.They are also said to help
16、 the body deal with some of the key drivers of illness, including oxidation (氧化), a natural process by which the bodys cells age and can become damaged and defective (有缺陷的). That means they could help to protect against chronic diseases including cancer and heart disease.本文是一篇说明文。文章介绍了维生素P以及它对人体的作用。
17、1Which of the following best explains “rattle off” underlined in Paragraph 1?AQuickly say. BQuickly pass.CQuickly find. DQuickly take.答案:A解析:词义猜测题。根据第一段中“Anyone with a passing interest in their health will be able to rattle_off a few of the major vitamins, and possibly take an educated guess at what
18、 they do.”任何对自己的健康稍有兴趣的人都能快速地说出一些主要的维生素,并可能对他们的功能做出有根据的猜测。由此推知画线词的意思是“迅速地说出”,故选A。2What do we know about Vitamin P?AWe would scratch our head if we took it.BIt was made into a coin in the 1930s.CPeople didnt think it beneficial in the past.DIt refers to the compounds also called flavonoids.答案:D解析:细节理
19、解题。根据第二段最后一句“Fastforward almost a century and these compounds are now better known as flavonoids.”可知,关于维生素P我们知道它指的是也叫类黄酮的化合物。故选D。3How many functions of Vitamin P for humans are mentioned?AFour. BThree.CTwo. DOne.答案:B解析:推理判断题。根据第四段中“They are equally important nutrients for the body, helping maintain
20、bones and teeth, and for the production of the protein collagen (胶原), which provides structure to blood vessels, muscles and skin.”和第五段第一句“They are also said to help the body deal with some of the key drivers of illness, including oxidation (氧化)”,可知,维生素P对人体有3个作用。故选B。4How does Vitamin P help slow the
21、 aging process?ABy dealing with oxidation.BBy maintaining bones.CBy strengthening muscle.DBy protecting against chronic diseases.答案:A解析:推理判断题。根据最后一段中“They are also said to help the body deal with some of the key drivers of illness, including oxidation (氧化), a natural process by which the bodys cells
22、 age and can become damaged and defective (有缺陷的)”可知,维生素P通过处理氧化反应帮助延缓衰老过程。故选A。 C(2019长铁一中高三第三次阶段性测试)For years I have had no idea what I have been doing with my life. I was a 30yearold lawyer in New York. But being a lawyer was never my dream or goal in life. I honestly wanted to be a writer. I have a
23、 great imagination and would write amazing stories in my head. But I always knew that being a writer was never possible for me because it was a better financial decision to stay a lawyer.Recently, I couldnt fall asleep at my usual time of 10 pm and when I did fall asleep I had the same dream over an
24、d over again. The dream starts with me in the ocean trying to go for a swim and Im searching for something, but I start to drown and have no control over my body. Then a light shines through the waters and when I look up all I can see is myself in a bright white room writing a novel. Then I hear a v
25、oice say repeatedly, “Now is the time to try something new!”It wasnt just a dream; it was my opportunity to make something good out of my life. That afternoon, I quit my job at the law firm and I_couldnt_have_been_any_happier. My life started at 30, and every day since that point I havent stopped en
26、joying life. I started to write and have been on the bestsellers list for the last two months. Things have definitely turned around.Change is a good thing; it gives us an opportunity to take a chance. So my two favorite words I live by and so should you are “change and chance”这是一篇记叙文。作者叙述了自己鼓起勇气辞掉了律
27、师的工作,投身于自己喜欢的写作事业中来,并在该领域收获颇丰,作者想告诉我们改变带来机遇。1From the first paragraph, we can know that _.Athe author is now 30 years oldBit is impossible for the author to become a writerCa lawyer can be likely to earn more than a writerDthe author prefers to be a lawyer rather than a writer答案:C解析:推理判断题。由第一段“But I
28、 always knew that being a writer was never possible for me because it was a better financial decision to stay a lawyer.”但是我一直知道,做一名作家对我来说是不可能的,因为当律师是一个更好的经济决定。可知,律师可能比作家挣得多。故C选项正确。2The second paragraph mainly talks about the authors _.Adifficulty in sleeping at nightBstrong desire to become a writer
29、Cwish to have a swim in the watersDterrible swimming experience in the ocean答案:B解析:推理判断题。由第二段“Recently, I couldnt fall asleep at my usual time of 10 pm and when I did fall asleep I had the same dream over and over again. .all I can see is myself in a bright white room writing a novel. Then I hear a
30、voice say repeatedly, Now is the time to try something new!”,最近,我在晚上10点的时候无法入睡,当我睡着的时候,我一遍又一遍地做着同样的梦。我看到的只是我自己在一个明亮的白色房间里写小说。然后我听到一个声音重复地说:“现在是尝试新东西的时候了!”可知,第二段主要讲述作者成为作家的强烈愿望。故B选项正确。3The underlined part in the 3rd paragraph probably means the author _.Aregretted having quitted his job as a lawyerBw
31、as unhappy after giving up his job as a lawyerCwas upset because he had to give up his job as a lawyerDwas pretty happy when he quitted his job as a lawyer答案:B解析:词义猜测题。由倒数第二段“My life started at 30, and every day since that point I havent stopped enjoying life.”我的生活从30岁开始,从那以后,我每天都在享受生活。可知,当他辞去律师的工作时
32、,他非常高兴。故D选项正确。4What might be the best title of the text?ALawyer or Writer BChange and ChanceCChange and Regret DRisk or Opportunity答案:B解析:标题归纳题。由末段“Change is a good thing; it gives us an opportunity to take a chance. So my two favorite words I live by and so should you are change and chance”改变是一件好事;
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
