2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题1 阅读理解 第3讲 词句猜测题.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022版高考英语二轮复习 模块1 语篇能力 专题1 阅读理解 第3讲 词句猜测题 2022 高考 英语 二轮 复习 模块 能力 专题 阅读 理解 词句 猜测
- 资源描述:
-
1、模块一专题一第3讲A(2021江西南昌市高三一模)Prince William, second in line to the British throne, gave his first TED Talk on Saturday to launch his Earthshot Prize, a competition that will award five million prize money every year for the next decade to those who can come up with solutions to environmental problems.An
2、y person, group or organization around the world is qualified, and any suggestion is welcome, so long as it is applicable globally.It could be a new technology, a new approach, a new governmental policy or any other ideas toward five environmental goalsfixing the climate, purifying the air, protecti
3、ng nature, cleaning oceans and handling waste.“Earthshot” was inspired by John F.Kennedys “Moonshot”, an ambitious 1961 mission to get a man on the moon within a decade.The purpose of the prize is partly to arouse excitement and offer what Prince William called “a bit of catalyst ,a bit of hope, a b
4、it of positivity” at a time when the world needs.The money will come from donors around the world.The prize committee includes many celebrities.Prince William has environmental activism in his blue blood.Both his grandfather, and his father Prince Charles were active environmentalists.Prince William
5、 acknowledged his heritage by saying he had always listened, learned and believed what they were saying about the environment.Besides speaking wise words, he also puts forward a good prize.Over a million pounds is significantly more than a Nobel Prize and should inspire some serious and creative thi
6、nking about the difficulties of Planet Earth.Unlike the Nobel Prize money, the Earthshot money is supposed to be spent on the winning project.“If we achieve these goals, by 2030 our lives wont be worse, and we wont have to sacrifice everything we enjoy.Instead, the way we live will be healthier, cle
7、aner, smarter, and better for all of us,” he said.1What can be learned about The Earthshot Prize?AIt will be awarded to Britons.BIt aims to solve social problems.CIt is named after a moon mission.DIt offers 50 million in total.2A person can win the prize for _.Aa method to monitor sea levelsBa new t
8、echnology to forecast the weatherCa new approach to recycling the wasteDa local government policy to ban fishing3What does the underlined word “catalyst” in Paragraph 3 mean?AEncouragement.BAlarm.CChallenge.DSurprise.4What can we infer from the last paragraph?AEarthshot Prize equals Nobel Prize.BPla
9、net Earth will be cleaned by 2030CPrince William only talks the talk.DPrince William is influenced by his family.【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了威廉王子由于受到家人的影响,也很关心环境问题,并设立了一个奖项“Earthshot Prize”用来奖励那些能够有效解决某些环境问题的人。1D细节理解题。根据第一段“Prince William, second in line to the British throne, gave his first TED Talk on S
10、aturday to launch his Earthshot Prize, a competition that will award five million prize money every year for the next decade to those who can come up with solutions to environmental problems.(英国王位第二继承人威廉王子于上周六发表了他的首次TED演讲,宣布设立“Earthshot Prize”。在未来十年里,该奖项每年将向那些能想出环境问题解决方案的人颁发500万英镑的奖金。)”可知,该奖项单人将获得50
11、0万英镑,总共十年,因此总奖金为5000万英镑。故选D项。2C细节理解题。根据第二段“It could be a new technology, a new approach, a new governmental policy or any other ideas toward five environmental goalsfixing the climate, purifying the air, protecting nature, cleaning oceans and handling waste.(它可以是一项新技术、一种新方法、一项新的政府政策或任何其他旨在实现五个环境目标的想
12、法修复气候、净化空气、保护自然、清洁海洋和处理废物。)”可知,一个人能够获得该奖项的条件是要提出一种循环处理废弃物的新方法。故选C项。3A词义猜测题。根据第三段“The purpose of the prize is partly to arouse excitement and offer what Prince William called a bit of catalyst , a bit of hope, a bit of positivity at a time when the world needs.(设立该奖项的部分目的是在这个世界需要的时候激起人们的兴奋,并提供威廉王子所说的
13、“一点catalyst,一点希望,一点积极性”。)”可知,catalyst与hope(希望),positivity(积极性)并列,其词性与含义都要与它们相近,表达正向的感觉,结合选项意思,A.鼓励;B.警告;C.挑战;D.惊喜,惊讶。最符合要求的是A项“鼓励”。故选A项。4D细节理解题。根据最后一段“Both his grandfather, and his father Prince Charles were active environmentalists.Prince William acknowledged his heritage by saying he had always li
14、stened, learned and believed what they were saying about the environment.(他的祖父和父亲查尔斯王子都是积极的环保主义者。威廉王子承认自己的传统,他说他一直在倾听、学习和相信他们对环境的看法。)”可知,威廉王子重视环保的思想是受到了他的家人的影响。故选D项。B(20202021宁夏银川一中高三下学期第二次模拟)If you want to do your kids a favor, consider having them walk to school.Walking to school provides many ben
15、efits-improving academic performance, reducing anxiety, boosting spirits, better sleep, a sense of independence, having an opportunity to familiarize oneself with a neighborhood, to notice small details, to feel a sense of wonder at the surroundings.The list goes on.Parental fears still exist, howev
16、er.Parents are terrified of cars, of injury, of harsh weather, of encounters with strangers and wild animals.These fears prevent parents from letting their kids do something thats actually enormously beneficial to them, despite the fact that removing an opportunity to be active contributes to an inc
17、rease in childhood obesity, which can have a greater negative impact on a childs life than the risk of being injured due to being active.How do we go from being a society that does not encourage its children to walk independently to being one that does?Parents must face their own discomfort with let
18、ting go.Brussoni, an expert who researches childrens outdoor and risky play, said “We want to move parents from focusing solely on protecting their child to building trust in their childs abilities and strategies to support their childs skills in navigating the streetscape.”Schools can play a role b
19、y encouraging children to walk to school.Brussoni offers additional suggestions:“They should promote a culture that walking to school is the norm, help educate parents on why this is important, and consider closing the streets around the school to cars before and after school.”Parents might do well
20、to put themselves in their childrens shoes.As adults, we know how good a morning walk feels to start off a day or to end one.Walking energizes us and cheers us up, and it can do the same for children.As we go through this pandemic that has shaken up all of our lives, its a good time to practice new
21、routines and establish new habits.Walking to school is a great place to start.5What can we infer about kids usual way of going to school?AThey walk to school alone.BThey are driven to school.CThey ride bikes to school.DThey are led to school by teachers.6What does Brussoni suggest parents do in Para
22、graph 3?AFocus on their childs safety.BProtect their child against injury.CBelieve their childs abilities.DStrike traffic rules into their childs heart.7What does the underlined word “They” in Paragraph 4 refer to?ASchools.BSocieties.CGovernments.DChildren.8What is the authors purpose of writing the
23、 text?ATo illustrate the roles of parents and schools.BTo advise parents to have kids walk to school.CTo promote a way of establishing a new routine.DTo encourage kids to form a good habit.【语篇解读】本文是一篇说明文。建议家长及学校提供机会让孩子步行去上学,这对孩子益处多多。5B推理判断题。根据第二段“Parental fears still exist, however.Parents are terri
24、fied of cars, of injury, of harsh weather, of encounters with strangers and wild animals.(然而,父母的害怕仍然存在。他们害怕汽车,害怕孩子受伤,害怕恶劣的天气,害怕遇到陌生人和野生动物。)”可推知,父母担心孩子独自上学路上种种风险意外,多数情况是不让孩子独自去上学,那就应该是家长开车送孩子。故选B项。6C细节理解题。根据第三段“Brussoni, an expert who researches childrens outdoor and risky play, said We want to move
25、parents from focusing solely on protecting their child to building trust in their childs abilities and strategies to support their childs skills in navigating the streetscape.(Brussoni是一位研究儿童户外活动和冒险游戏的专家,他说:“我们想让家长们从只关注保护孩子,转向对孩子的能力和策略建立信任,以支持孩子在街道上的技能。”)”可知,该专家建议家长相信孩子有能力应对独自步行在街道上遇到的各种情况。故选C项。7A代词
26、指代题。根据前一句“Schools can play a role by encouraging children to walk to school.(学校可以通过鼓励孩子步行上学问题上起到作用。)”可知,此处承接上文,指出学校可以采取一些措施促使孩子可以步行去学校,因此划线词they指代的就是前面提到的schools。故选A项。8B写作意图题。根据文章第一段“If you want to do your kids a favor, consider having them walk to school.Walking to school provides many benefits-imp
27、roving academic performance, reducing anxiety, boosting spirits, better sleep, a sense of independence, having an opportunity to familiarize oneself with a neighborhood, to notice small details, to feel a sense of wonder at the surroundings.The list goes on.(如果你想帮助孩子,可以考虑让他们步行去学校。步行上学有很多好处提高学习成绩,减少焦
28、虑,振奋精神,改善睡眠,增强独立感,有机会熟悉周围的环境,注意细节,对周围的环境感到惊奇。这样的例子不胜枚举。)”可知,本文作者认为,孩子独立步行去学校有诸多好处,建议家长让孩子步行去学校。故选B项。C(2021广西南宁市第二次适应性测试)Chinas Change 5 mission to the moon was completed in less than a month after blasting off(点火起飞)A capsule containing samples of lunar(月球的) rocks and soil collected from the surface
29、of our natural satellite landed in Inner Mongolia, where it was taken back for study.Chinese broadcaster CGTN reported that the capsule had landed back to Earth just after 10 am Dec.16Search crews were out in the freezing pre-dawn hours looking to find back the capsule from the snowy grassland durin
30、g temperatures well below zero.Aerial images(航拍影像) appeared to show the capsule safely resting on the ground.Chinas National Space Administration announced on Thursday, Dec.3, that its ascent module(上升器) had blasted off from the top of the missions lunar lander, carrying samples of rock and soil it
31、dug from the lunar surface.It then met with an orbiter circling the moon.The pair made the return trip to Earth where the capsule carrying the samples was sent on its way for a hot and fast going down through our atmosphere only to land on the frozen ground.The mission lifted off from China on Nov.2
32、3 and landed on the moon on Dec.l.Videos from Chinese media showed the landers robotic arm hard at work during its short shift on another world.During its stay, Change 5 also sent back images of a lunar plain of relatively young volcanic moon rock.The image shows both distant hills and how the feet
33、of the lander dug into the soft surface of the moon as it touched down.Enlarging the foot of the lander in particular providers a real sense of the dry, desert-like lunar surface.When the samples were collected, they have been the first pieces of the moon to be returned to our planet since the 1970s
34、.9What is the mission of Change 5?ACollecting samples of rocks and soil from the moon.BTaking the samples from the earth to the moon.CSending a man-made satellite to orbit the moon.DSending a manned spaceship to make a lunar landing.10Which of the following was left on the moon according to the text
35、?AThe capsule.BThe lunar lander.CThe ascent module.DThe orbiter.11What do the underlined words “another world” in Paragraph 4 refer to?AThe Earth.BA spaceship.CChange 5DThe Moon12In which section of a newspaper may this text appear?AEntertainment.BScience.CEducation.DHealth.【语篇解读】本文是一篇说明文。报道了中国的嫦娥五号
36、登月任务圆满完成,带回了月球表面的岩石及土壤样本。9A细节理解题。根据第一段“Chinas Change 5 mission to the moon was completed in less than a month after blasting off (点火起飞)A capsule containing samples of lunar (月球的) rocks and soil collected from the surface of our natural satellite landed in Inner Mongolia, where it was taken back for
37、study.(中国的嫦娥五号登月任务在发射后不到一个月就完成了。一个装有从我们的月球表面采集的月球岩石和土壤样本的太空舱在内蒙古着陆,它在那里被带回进行研究。)”可知,嫦娥5号登月返回地球,太空舱内装有月球表面采集的月球岩石和土壤样本。这些月球岩石和土壤样本就是嫦娥五号登月的任务。故选A项。10B推理判断题。根据第三段“Chinas National Space Administration announced on Thursday, Dec.3, that its ascent module (上升器) had blasted off from the top of the mission
38、s lunar lander, carrying samples of rock and soil it dug from the lunar surface.(中国国家航天局于12月3日周四宣布,登月舱已从月球着陆器顶部起飞。携带着从月球表面挖出的岩石和土壤样本。)”可知,ascent module(登月舱)从lunar lander(月球着陆器)上方脱离升空,最终返回地球,可以推测lunar lander(月球着陆器)被留在了月球。故选B项。11D词句猜测题。根据第四段“The mission lifted off from China on Nov.23 and landed on th
39、e moon on Dec.l.Videos from Chinese media showed the landers robotic arm hard at work during its short shift on another world.(“嫦娥四号”于11月23日在中国发射升空,并于12月1日登陆月球。中国媒体的视频显示,着陆器的机械臂在另一个世界短暂转换期间努力工作。)”可知,着陆器已在月球着陆,那么之后它就是在月球停留期间努力工作,所以所谓another world.就是指“在月球表面”。故选D项。12B文章出处题。根据第一段“A capsule containing sa
40、mples of lunar (月球的) rocks and soil collected from the surface of our natural satellite landed in Inner Mongolia, where it was taken back for study.(一个装有从我们的天然卫星表面采集的月球岩石和土壤样本的太空舱在内蒙古着陆,它在那里被带回进行研究。)”可知,文章主要介绍了中国的嫦娥五号登月任务圆满完成,带回了月球表面的岩石及土壤样本,这是科学界天文宇宙方面的重大事件,因此文章可能出现在报纸的科学版面。故选B项。D(2021河南省安阳市高三年级5月第
41、三次模拟考试)The Department of Health and Social Care is carrying out a new programme, giving the National Health Service (NHS) and local councils in England 70 million to pay for up to 700,000 overweight or obese people to go on weight management courses, or work with a personal coach to help them shed u
42、nwanted pounds.As part of the development process, those involved will investigate(研究) previous and present programmes all over the world that have been successful in their mission to get people moving more and eating better.An example of similar programmes that have worked well is the step challeng
43、e in Singapore, a nationwide physical activity programme aimed at encouraging people to do more physical activity.Experts will look whether initiatives(首创) such as the national step challenge in Singapore could work in England.Citizens are offered cash payments if they do a certain amount of physica
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-553660.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2023七年级语文上册第三单元11论语十二章配套课件(部编版).pptx
