江苏省2020-2021学年高一英语下学期期末考试模拟试卷(一)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 模拟 试卷 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省2020-2021学年高一英语下学期期末考试模拟试卷(一)(含解析)第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AUrban Transportation in CanadaPublic transportation &Transit passesAll cities and most major towns in Canada have a public transportation system with one or more modes of transportation
2、 (bus, subway, train, etc.). The bus is the most common form of urban transportation in Canada. To use public transportation, you must buy a ticket or a transit pass. Transit passes allow you unlimited use of public transportation for a specific period (one month or more). They are usually cheaper t
3、han buying many tickets if you plan to use public transportation often.Transportation for people with disabilitiesPublic transportation often has features to assist people with disabilities. In many cities and towns, there are also transportation services available specifically for people with limit
4、ed mobility, such as specially equipped buses. You can find out about these services in the same way you would learn more about other public transportation options.Manners on public transportationWhen taking public transportation such as a bus or train, it is important to understand the unspoken rul
5、es of conduct in the shared space. Here are a few things to note: Be polite and respectful to others around you. For example, maintain an appropriate noise level when talking or making a phone call.If you are carrying a backpack or a large shoulder bag in a crowded public transit vehicle, keep it cl
6、ose to you, preferably at your feet to avoid hitting people with it as you walk by.Avoid pushing or touching others in order to make more room for yourself. Sometimes public transit can become very crowded, but it is important to keep calm and give others appropriate personal space.Have your proof o
7、f payment accessible in case you are asked to show it.1What is the advantage of using transit passes over buying tickets?ASafer trips.BLower costs.CMore use of transport.DLonger service hours.2Which of the following statements is true about the transportation system for the disabled in Canada?ASome
8、cities limit their mobility on city buses.BIt provides free rides for them in towns and cities.CAll cities dont run special transport services for them.DFor safety, it offers fewer transportation options for them.3Which is considered proper while you are on public transportation?AIf possible, keep a
9、 certain distance from others.BIf possible, place your backpacks on a vacant seat.CIf necessary, raise your voice to make yourself heard.DIf necessary, you can pull others to make room for yourself.【语篇解读】本文是一篇应用文。文章介绍了加拿大公共交通系统,残疾人的交通工具以及乘坐公共交通工具时的注意点。1B【解析】细节理解题。根据第二段“They are usually cheaper than
10、buying many tickets if you plan to use public transportation often.(如果你计划经常使用公共交通工具,它们通常比买多张票便宜)”可知,使用公交卡比买车票好的地方是它可以降低成本。故选B。2C【解析】细节理解题。根据第四段“In many cities and towns, there are also transportation services available specifically for people with limited mobility, such as specially equipped buses.(
11、在许多城市和城镇,也有专门为流动性有限的人提供的交通服务,如特殊装备的公共汽车。)”可知,关于加拿大残疾人的交通系统我们可知并不是所有的城市都有专门的交通服务。故选C。3A【解析】细节理解题。根据倒数第二段“Avoid pushing or touching others in order to make more room for yourself. Sometimes public transit can become very crowded, but it is important to keep calm and give others appropriate personal sp
12、ace.(避免推或触碰他人,为自己腾出更多空间。有时公共交通可能会变得非常拥挤,但重要的是保持冷静,给他人适当的个人空间。)”可知,在公共交通工具上如果可能的话,与他人保持一定的距离。故选A。B London-based artist Sarah Ezekiel has won international recognition for her vivid inspiring pictures. But her work is all the more remarkable for the fact that she has a medical condition that has left
13、her unable to move her arms.Ezekiels pictures are painstakingly produced, using the movement of her eyes and specialized technology that relays those movements to a computer.The eye-tracking technology gives Ezekiel a platform for artistic expression. Otherwise, she would be stopped by a rare diseas
14、eamyotrophic lateral sclerosis (ALS).Ezekiel showed no signs of the condition until 2000 when she noticed some weakness in her left arm. Within months, she was diagnosed (诊断) with ALS. She describes her first five years living with ALS as a “dark wilderness” and “very lonely”. Today, she can neither
15、 speak nor move but says “technology has made my life worth living”.Ezekiel uses a system made by Tobii Dynavox, a company specializing in: “Eye Gaze” devices to help people with medical conditions communicate. Its technology uses projectors, cameras and algorithms (算法) to track the tiny movements o
16、f the users eyes and control a cursor (光标) on a screen.Ezekiel, who studied art when she was young, began painting using the Eye Gaze device in 2012. Although her work has been exhibited across the UK, Ezekiel says shes still learning and that there are always new techniques to explore. Computer-bas
17、ed art has a history dating back to the 1950s. Over time, algorithm-based shapes made way for software that allowed greater skills, and the computer screen became a digital cloth for painting.“The strange thing is that my style hasnt changed,” Ezekiel says of her work. “My Eye Gaze work is similar t
18、o the work I did with my hands before.”“Being an artist by means of technology has totally improved my outlook on life and opened up many other possibilities for me,” says Ezekiel. “I couldnt create for years and its fantastic that technology has made it possible again.”4How did Ezekiel feel in the
19、first five years living with ALS?AFirm. BDisappointed. CHopeless. DPositive.5What does paragraph 5 mainly talk about?AHow the Eye Gaze device works.BWhat Tobii Dynavox specializes in.CWhat techniques are needed to paint.DWhen Ezekiel was diagnosed with ALS.6What does Ezekiel think of her works made
20、by using technology?AThey are pushed forward.BThey lack imagination and creativity.CTechnology limits her imagination and creativity.DThe style of the works remains basically unchanged.7Which of the following can best describe Ezekiel?ABrave and kind.BDetermined and talented.CGenerous and strong.DLo
21、nely and stubborn.【语篇解读】这是一篇记叙文。文章讲述了,伦敦艺术家Sarah Ezekiel因肌萎缩性脊髓侧索硬化症不能使用手画画,但眼球追踪技术为她提供了艺术表达的平台,使她能够运用自己的眼睛进行创作。4C【解析】细节理解题。由第四段中的“She describes her first five years living with ALS as a “dark wilderness” and “very lonely”. (她形容自己与肌萎缩侧索硬化症一起生活的头五年是“黑暗的荒野”和“非常孤独”。)”可知,Ezekiel与肌萎缩侧索硬化症一起的头五年感觉像是处于“黑暗的
22、荒野”中,“非常孤独”,由此推知她很绝望。故选C项。5A【解析】主旨大意题。由第五段“Ezekiel uses a system made by Tobii Dynavox, a company specializing in: “Eye Gaze” devices to help people with medical conditions communicate. Its technology uses projectors, cameras and algorithms (算法) to track the tiny movements of the users eyes and cont
23、rol a cursor (光标) on a screen. (Ezekiel使用一个由Tobii Dynavox公司制造的系统,这是一家专门从事“眼睛注视”设备的公司,帮助有疾病的人进行交流。它的技术使用投影仪、摄像机和算法来跟踪用户眼睛的微小动作,并控制屏幕上的光标。)”可知,本段主要介绍眼睛注视装置的工作原理。故选A项。6D【解析】细节理解题。由倒数第二段“The strange thing is that my style hasnt changed,” Ezekiel says of her work. “My Eye Gaze work is similar to the work
24、 I did with my hands before.”(“奇怪的是,我的风格没有改变,”Ezekiel谈到她的作品时说。“我的眼睛注视的作品与我以前用手做作品相似。”)”可知,使用“眼睛注视”设备作画,Ezekiel的作品风格基本保持不变。故选D项。7B【解析】推理判断题。由第一段“London-based artist Sarah Ezekiel has won international recognition for her vivid inspiring pictures. But her work is all the more remarkable for the fact t
25、hat she has a medical condition that has left her unable to move her arms. (伦敦艺术家Sarah Ezekiel以其生动鼓舞人心的画作赢得了国际认可。但她的工作更引人注目的是,她有一种身体状况,使她无法移动她的手臂。)”和第六段中的“Ezekiel, who studied art when she was young, began painting using the Eye Gaze device in 2012. (Ezekiel年轻时学习艺术,2012年开始使用眼睛凝视装置作画。)”可知,在无法动手作画的前提下
26、,Ezekiel在眼睛凝视装置的帮助下继续作画,并赢得了国际认可,说明她是一个坚定而有才华的人。故选B项。C A competition making up Versailles literature was launched on Sina Weibo recently. So what is Versailles literature?Actually, the term has nothing to do with the French palace nor with literature. It came from The Rose of Versailles, a Japanese
27、manga series about aristocratic (贵族化的) life at the palace of Versailles in France in the late 18th century, and was coined by a Chinese influencer earlier this year. Known as humblebragging, it is a boast (吹牛) disguised as a complaint. “I have too many houses. How can I decide which one to decorate?
28、” and “I thought I lost weight this morning. So disappointed when I realized it was because I took off the huge diamond ring my boyfriend gave me last night” are some examples of Versailles literature. The intention is to show off - usually things of materialistic values, yet one ought to pretend th
29、ats not the point.As the 19th century English author Jane Austen famously wrote, “Nothing is more deceitful (欺诈的) than the appearance of humility(谦逊).” The psychology behind humblebragging is to be recognized for ones successes and be liked by others at the same time, according to scholars. In her a
30、rticle titled Why do people hate humblebragging? published in Psychology Today, psychologist Dr. Susan Krauss Whitbourne at the University of Massachusetts Amherst noted that humblebragging is a “strategy in pursuit of respect” because it draws attention to ones accomplishments in a circuitous way.H
31、owever, studies on social media users show that humblebragging as a self-promotion strategy does not work. In the essay Humblebragging: A distinct and ineffective self-presentation strategy, the University of North Carolina researcher Ovul Sezer and Harvard University scholars Francesca Gino and Mic
32、hael Norton concluded from their research that humblebraggers are perceived more negatively than straight braggers due to the formers insincerity. “The critical factor differentiating the two groups of people is sincerity. People dont like braggers, but they at least see them as more sincere than hu
33、mblebraggers,” said Francesca Gino.So, how can we annoy humblebraggers back? “Just pretend you dont get whatever it is they try to show off,” a netizen advised. “And respond with genuine sympathy for their complaints.”8Which of the following statements is typical of “Versailles literature”?AYou know
34、 who my father is? My father is Li Gang.BGot five offers to date. Im at a loss which to choose.CIts a headache how to make my son tidy up his room regularly.DIm fed up with living in the countryside with no shopping malls around.9What is the psychology behind humblebragging?ATo win others sympathy.B
35、To earn others admiration.CTo show his/her sincerity.DTo mask his/her complaint.10What does the underlined world “circuitous” in Paragraph 3 probably mean?AIndirectBComic.CObvious.DSharp.11What cant be inferred from the passage?ABraggers are relatively more sincere than humblebraggers.BHumblebraggin
36、g is an artificial appearance of being humble.CTo respond with real sympathy will discourage humblebraggers.DIf you want to be perceived positively, try using Versailles literature.【语篇解读】这是一篇说明文。文章主要介绍了“凡尔赛文学”的来源和存在形式。8B【解析】推理判断题。根据文章第二段“Known as humblebragging, it is a boast(吹牛)disguised as a compl
37、aint. “I have too many houses. How can I decide which one to decorate?” and “I thought I lost weight this morning. So disappointed when I realized it was because I took off the huge diamond ring my boyfriend gave me last night” are some examples of Versailles literature. The intention is to show off
38、 - usually things of materialistic values, yet one ought to pretend thats not the point.(这被称为谦虚自夸,是一种伪装成抱怨的自夸。“我的房子太多了。我怎么决定要装饰哪一个呢?和“我以为今天早上我瘦了。”当我意识到是因为我把昨晚男朋友送给我的巨大钻石戒指摘下来的时候,我非常失望。”这些都是凡尔赛文学的例子。其目的是炫耀通常是一些物质价值的东西,但人们应该假装这不是重点。)”可知,“凡尔赛文学”是指谦虚自夸,是一种伪装成抱怨的自夸,其目的是炫耀通常是一些物质价值的东西。B项“Got five offers t
39、o date. Im at a loss which to choose.”(有五个人排着队想和我约会,我都不知道约哪个好)是典型的“凡尔赛文学”。故选B项。9B【解析】细节理解题。根据文章第三段中“The psychology behind humblebragging is to be recognized for ones successes and be liked by others at the same time, according to scholars.(根据学者们的研究,谦虚自夸背后的心理是为了在获得成功的同时得到别人的认可和喜欢)”可知,谦虚自夸背后的心理是为了赢得别人
40、的钦佩。故选B项。10A【解析】词义猜测题。根据上文“that humblebragging is a “strategy in pursuit of respect”( 谦虚自夸是一种“追求尊重的策略”)”可知,谦虚自夸是用自谦的方式来吹牛,是一种间接地表达优越感的方式。以及“because it draws attention to ones accomplishments in a circuitous way.”可知在这里circuitous表达“间接、绕弯”之意。A. roundabout迂回的;B. straightforward直接的;C. ambiguous模棱两可的;D. d
41、ouble-edged双刃剑(有利有弊)。可知A项roundabout“迂回的”符合本句语境。故选A项。11D【解析】推理判断题。根据第四段中 “People dont like braggers, but they at least see them as more sincere than humblebraggers,”(人们不喜欢吹牛的人,但至少他们觉得这些人比谦虚自夸者更真诚。)”可知,A项“Braggers are relatively more sincere than humblebraggers.”(吹牛的人要比谦虚自夸者更真诚)正确;第三段“nothing is more
42、deceitful than the appearance of humility(没有什么比谦虚的外表更容易骗人的了)”对应B选项的“artificial appearance of being humble(谦虚的假象)”;最后一段“So, how can we annoy humblebraggers back? “Just pretend you dont get whatever it is they try to show off,” a netizen advised. “And respond with genuine sympathy for their complaints
43、.”( 那么,我们该如何回应这些谦虚的吹牛者呢?一位网友建议道:“他们想炫耀的是什么,你就假装什么都不懂吧。”“并对他们的抱怨报以真诚的同情。”)”可知C项“To respond with real sympathy will discourage humblebraggers.”(用真正的同情来回应会让谦虚的吹牛者泄气)正确;D项“If you want to be perceived positively, try using Versailles literature.”(如果你想被正面地看待,试着使用凡尔赛文学)从文中无法推出。故选D项。D The future of space ex
44、ploration may depend on an art form from the past: origami (折纸艺术), the ancient art of paper folding.Researchers from Washington State University (WSU), US, have used origami to possibly solve the problem of storing and moving fuel to rocket engines, a key challenge in space travel, according to News
45、wise. Theyve developed a foldable plastic fuel “bladder (囊状物)” resistant to super cold temperatures, which could be used to store and pump fuel in spacecrafts of the future. Their findings have recently been published in the journal Cryogenics.“Folks have been trying to make bags for rocket fuel for
46、 a long time,” said Jake Leachman, one of the lead researchers. “We currently dont do large, long-duration trips because we cant store fuel long enough in space.”Meanwhile, NASA is also looking to paper folding to help observe distant planets. The agency is currently developing Starshade, a foldable
47、, sunflower-shaped piece of hardware that would help block starlight and enable telescopes to view distant objects more clearly in space.“A huge part of my job is looking at something on paper and asking, Can we fly this?” Manan Arya, a technologist in California, said. “Once I realized this is how
48、you fold spacecraft structures, I became interested in origami. I realized I was good at it and enjoyed it. Now, I fold constantly. ”Using origami for space purposes isnt new, however. Solar arrays (太阳能阵列), experimental wings for space shuttle programs and an inflatable (可充气的) satellite were also in
49、spired by origami in both past and present space projects.“With most origami, the magic comes from the folding,” Robert Salazar, who helped design the Starshade and now works on the Transformers project, said in a statement. “There are so many patterns to still be explored.”12How could the “bladder”
50、 help in future missions?ATo protect spacecrafts from extreme weather.BTo be used to store and supply fuel in spacecrafts.CTo help rocket engines cut energy consumption.DTo be used to improve energy efficiency.13What can we know about NASAs Starshade?AIt can be used to get telescopes closer to stars
51、.BIt can enlarge the view of telescopes in space.CIt can absorb a stars light before it enters telescopes.DIt can help telescopes get clearer pictures of objects in space.14What is this text?AA travel journal. BA digest. CA science report. DAn advertisement.15Which can be the suitable title for the
52、text?AFolding into space.BThe art of paper folding.CSpace exploration.DThe origami-inspired projects.【语篇解读】这一篇说明文。文章主要讲述折纸这种古老的艺术形式对太空探索的影响。12 B【解析】细节理解题。根据第二段“Theyve developed a foldable plastic fuel “bladder (囊状物)” resistant to super cold temperatures, which could be used to store and pump fuel in
53、 spacecrafts of the future.(他们已经开发出了一种可折叠的塑料燃料“囊”,可以抵抗超低温,可以用来在未来的航天器中存储和泵送燃料。)”可知,“the bladder (囊状物)”可以用来在宇宙飞船中储存和供应燃料。故选B项。13D【解析】细节理解题。根据第四段“The agency is currently developing Starshade, a foldable, sunflower-shaped piece of hardware that would help block starlight and enable telescopes to view d
54、istant objects more clearly in space.(美国宇航局目前正在开发一种可折叠的、向日葵形状的硬件“星罩”(Starshade),它将有助于阻挡星光,使望远镜能够更清楚地观察太空中的遥远物体。)”可知,美国宇航局目前正在开发的“星罩”可以阻挡星光,它可以帮助望远镜获得更清晰的太空物体图像。故选D项。14C【解析】推理判断题。根据第一段“The future of space exploration may depend on an art form from the past: origami (折纸艺术), the ancient art of paper fo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
浙江省奉化市高级中学高中英语课件(必修3)《UNIT2 HEALTHY EATING》.ppt
