江苏省南京市中华中学2020-2021学年高二英语上学期期末检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南京市 中华 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期末 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京市中华中学2020-2021学年高二英语上学期期末检测试题(含解析)本卷考试时间:120分钟 总分:150分第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What time is it now?A.5:15. B. 5:30. C.5:45.2.How does the man fee
2、l?A. Frightened. B. Proud. C.Excited.3. What is the mans phone number?A. 560-1278. B.560-1287. C.650-1287.4.What are the speakers mainly talking about?A. How long they havent met.B.How the woman went to college.C.How the womans life is going.5.What does the woman think of French food?A. It is delici
3、ous. B. It is easy to make. C.It is time-consuming.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What will the woman do during the holiday?A. Work on a report. B.Travel to somewhere. C.Have a res
4、t.7. Why does the woman refuse to lend her car to the man?A.She lent it to other people. B. He broke it before. C.She sold it out.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the probable relationship between the speakers?A.Colleagues. B.Husband and wife. C.Friends.9.What do the speakers think of their future?A. Promi
5、sing. B. Blank. C.Unclear.听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers looking forward to?A.Relaxing themselves. B.Reuniting with parents. C. Finishing the remaining work.11. What will the woman do during the Spring Festival?A. Travel around Beijing.B.Travel across the country.C.Get together with her
6、parents.12. Where does the woman come from?A. The countryside. B.Beijing. C.A city near Beijing.听第9段材料,回答第13至16题。13.Why did Linas family go to town at Halloween?A. They had no neighbors.B. They didnt have many neighbors.C. The people in town were friendly.14.What did Linas parents do while the kids
7、went to trick-or-treat?A. They went with the kids.B.They waited for the kids.C.They wandered around the town.15. What did Linas dad once dress up as?A.A policeman. B.A passer-by. C.Santa Claus.16. How do you like Linas parents?A. They love life. B.They are strange. C.They are stubborn.听第10段材料,回答第17至
8、20题。17.What did the speaker eat on the train to Paris?A.A hamburger. B.A steak, C.A hot dog.18. How did the speaker go to Rome?A.By train. B.By coach. C.By plane.19.Why does the speaker want to sit next to Maria?A.To help her relax when flying. B.To listen to music with her. C.To learn from her.20.W
9、hat is the relationship between the speaker and Maggie?A.Classmates. B.Husband and wife. C.Brother and sister.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AGreenland is the biggest island in the world. And the ice sheet that sits atop it is massive. “The pile of ice b
10、eing so thick, it extends more than 10, 000 feet above the ocean. And if all that ice were to melt and go into the ocean, global sea levels would rise by 24 feet everywhere around the world,” said Jason Briner, a geologist at the University at Buffalo. The ice sheet is melting, of course. But just h
11、ow much, compared to the past?Briners team did a computer simulation(模拟)of the southwest of the Greenland ice sheet, which he says is a good proxy for ice melt across the entire ice sheet. The researchers plugged past climate data into that model to “hindcast”, rather than forecast, the past activit
12、y of the ice sheet. They then checked the models predictions of the past shape and size of the ice sheet by looking at piles of rocks and dirt on Greenland today, which outline the edges of ancient ice. And the simulation was in good agreement with the actual situation.Using that reconstruction of t
13、he ice sheet over time, the team could compare the ice sheets historic losses to those happening today under human-caused global warming. And they determined that Greenland is on track to lose more ice this century than during any century in the past 12, 000 years possibly four times as much. The re
14、sults appear in the journal Nature.Ultimately its up to us how much ice actually melts. “Humanity has the button the carbon button and that button is going to influence the rates of ice loss from the Greenland ice sheet.” If the world goes net carbon zero by 2100, for example, Briner says ice loss c
15、ould stop, entirely at the end of the century, according to one model. “That was what kept me from being completely depressed about our study. ” Dozens of countries have already announced goals to go net carbon zero by the middle of this century so far the U. S. is not one of them.1. What does the u
16、nderlined word “proxy” in Paragraph 2 refer to?A. Combination.B. Example.C. Recommendation.D. Interpretation.2. What do we learn from the computer simulation done by Briners team?A. It is conducted by predicting the activity of the ice sheet.B. It centers on ice melt throughout the entire ice sheet.
17、C. It shows the ice sheets losses are in decline.D. It consists with the ice sheets actual circumstance.3. Which of the following can be the best title for the passage?A. Greenland Is Melting FasterB. Global Sea Levels Are RisingC. America Causes the Ice Sheet to MeltD. Man Can Conquer Nature【答案】1.
18、D 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇说明文。讲述了一项研究:纽约州立大学水牛城分校的地质学家布里纳的团队通过对格陵兰冰原西南部进行了一次计算机模拟发现,格陵兰岛在本世纪将失去的冰比过去12000年的任何一个世纪都要多,可能是过去的四倍。说明了格陵兰正在加速融化。【1题详解】词句猜测题。根据上文中“Briners team did a computer simulation(模拟)of the southwest of the Greenland ice sheet, ”(Briner的团队做了一个格陵兰冰原冰盖西南部的计算机模拟),可以推测,划线部分所在句子是指“这是对整个冰盖融化的
19、一个很好的诠释/解释”,划线词与选项D Interpretation.“解释”意思相近。故选D。【2题详解】推理判断题。根据第二段最后一句“And the simulation was in good agreement with the actual situation.”(仿真结果与实际情况吻合较好。)可知,这与冰原的实际情况相符,故选D。【3题详解】主旨大意题。结合文章第二段中“Briners team did a computer simulation(模拟)of the southwest of the Greenland ice sheet, which he says is a
20、good proxy for ice melt across the entire ice sheet. ”(布里纳的团队做了一个格陵兰冰原冰盖西南部的计算机模拟,他说这是整个冰盖融化的很好的诠释。)及第二段最后一句“And the simulation was in good agreement with the actual situation.”(模拟结果与实际情况吻合);第三段中“And they determined that Greenland is on track to lose more ice this century than during any century in
21、the past 12, 000 years possibly four times as much.”(他们断定格陵兰岛在本世纪将失去的冰比过去12000年的任何一个世纪都要多,可能是过去的四倍。)可知,全文说明了格陵兰岛的冰正在加速融化。因此推断A项“格陵兰地的冰融化速度更快了”为最佳标题,概括了文章大意。故选A。BPortraits as ArtAccording to a dictionary, portraiture is “a representation (描绘) of a person, especially of the face by drawing or painting
22、 a likeness.” However, this definition neglects the complexities of portraiture. Portraits are works of art that engage with ideas of identity rather than just a likeness. These concepts of identity involve social rank, gender, age, profession, character of the subject, etc. It is impossible to copy
23、 all the aspects of identity. Therefore, portraits reflect only certain qualities of subjects. Portrait art has also undergone significant shifts in artistic practice. The majority of portraits are the outcome of current artistic fashions and favored styles. Therefore, portrait art is an art categor
24、y providing various engagement with social, psychological, and artistic practices and expectations.Since portraits are different from other art categories, they are worthy of separate study. During their production, portraits require the presence of a specific person, or an image of the individual.
25、In many instances, the production of portraiture has required sittings, which result in interaction between the subject(s) and the artist throughout the creation of the work. In certain instances, portrait artists depended on a combination of different involvement with their subjects. If the sitter
26、cant sit in the studio regularly, portraitists could use his or her photographs. In Europe, during the seventeenth and eighteenth century, the sitting time was sometimes decreased by focusing only on the head. Theoretically, portraitists could work from impressions or memories when creating a painti
27、ng, but this rarely occurred according to documented records. Nonetheless, whether the work is based on model sittings, copying a photograph, or using memory, the process of painting a portrait is linked with the models attendance.Furthermore, portrait painting can be distinguished from other artist
28、ic categories by its connection with appearance, or likeness. As such, the art of portrait painting got a reputation for imitation instead of for artistic innovation. Based on Renaissance art theory, portraiture was related to the level of a mechanical exercise as opposed to a fine art. Michelangelo
29、s well-known protest against portraits is only one example. During the nineteenth and twentieth centuries, the attitude to portraiture was critical. Even so, artists from around the globe persisted in painting portraits despite their theoretical objections. Picasso, for example, became widely-known
30、for cubist still-life painting (立体派静物画) early in his career, but some of his early experiments in this new style were his portraits of art dealers.4. What does paragraph 1 mainly tell us?A. The changing definition of portraiture reflects shifting attitudes to it.B. Most portraits reflect artistic fa
31、shions and favored styles when created.C. Portraiture is a more complex art form than is defined in a dictionary.D. Portrait art shouldnt be seen as a distinct art category for its complexity.5. Which of the following is a characteristic of portraiture mentioned in paragraph 2?A. Portraiture typical
32、ly takes much less time than other art forms.B. Portraiture often requires frequent cooperation between artists.C. Portraits show models in a more accurate way than other art forms.D. Portraits generally involve interaction between subjects and artists.6. According to paragraph 2, during portraits p
33、roduction, artists _.A. based their work on the subjects attendanceB. preferred models photographs to their presenceC. were more willing to use impressions or memoriesD. reduced sitting time to concentrate on a sitters head7. Picasso is chosen as an example by the author because he _.A. altered the
34、way other artists felt about portrait artB. created portraits in spite of his objection to portrait artC. depended on portrait art to establish a higher reputationD. had fewer theoretical objections to portraitures than others【答案】4. C 5. D 6. A 7. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了肖像画艺术,它是一种比字典中定义的更复杂的艺术形式。【4题详解
35、】主旨大意题。通读第一段内容,特别是根据“According to a dictionary, portraiture is “a representation (描绘) of a person, especially of the face by drawing or painting a likeness.” However, this definition neglects the complexities of portraiture.”(根据词典上的定义,肖像画是“描绘一个人,特别是面部的素描或绘画肖像”。然而,这个定义忽略了肖像画的复杂性)可知,本段主要讲的是肖像画是一种比字典中定
36、义的更复杂的艺术形式,故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段“In many instances, the production of portraiture has required sittings, which result in interaction between the subject(s) and the artist throughout the creation of the work.”(在许多情况下,肖像画的创作需要坐着,这导致了在整个作品创作过程中临摹对象和艺术家之间的互动)可知,肖像画通常涉及临摹对象和艺术家之间的互动,这是肖像画创作的特征之一,故选D。【6题详
37、解】细节理解题。根据第二段“Nonetheless, whether the work is based on model sittings, copying a photograph, or using memory, the process of painting a portrait is linked with the models attendance.”(然而,无论这幅作品是基于模特的坐姿、临摹照片,还是利用记忆,画一幅肖像的过程都与模特的出席有关)可知,在肖像画的创作中,艺术家的工作基于临摹对象的出席,故选A。【7题详解】细节理解题。根据第三段“Even so, artists
38、from around the globe persisted in painting portraits despite their theoretical objections. Picasso, for example, became widely-known for cubist still-life painting (立体派静物画) early in his career”(即便如此,来自世界各地的艺术家们仍然坚持肖像画,尽管他们在理论上持反对意见。例如,毕加索在他早期的职业生涯中就因立体派静物画而广为人知)可知,作者以毕加索为例是因为尽管他反对肖像画艺术,他还是创作了肖像画,故选
39、B。CFor many years, school children in the US have been taken on “field trips” to cultural institutions such as museums of art. Educators arrange them in the belief that schools exist not only to teach economically useful skills, but also to produce civilized young people who appreciate the art and c
40、ulture. While there are parents who will take their children to cultural places in their free time, there are plenty of other children who will never have this kind of opportunity unless schools offer it. So you could say that taking school students on field trips is a means of giving everyone equal
41、 access to their cultural heritage.However, the attitude towards field trips in recent years is changing, with the number of tours organized for school groups falling significantly in museums all around the country. The most obvious reason is the issue of finance. Because there are increasing demand
42、s on their funds, after all, computers and sports facilities arent cheap, schools are forced to make a difficult choice about how to spend the limited money they have. Faced with this dilemma, field trips are an obvious thing to cut since they are seen by many as a luxury.Additionally, the nature of
43、 these field days is also changing. Schools increasingly use trips to amusement parks or sporting events as a treat for students rather than an opportunity for cultural learning. This shift could have a basis in generational differences between teachers reasons for organizing days out of school. A r
44、ecent survey conducted among 500 Arkansas teachers showed that older teachers were significantly more likely to take the primary purpose of a field trip as a learning experience than younger teachers, who view it as fun.Some evidence shows the trend of fewer trips may have a negative effect on child
45、rens development. A research led by Jay Greene at Arkansas University found that students who received a tour of an art museum greatly improved their knowledge of and the ability to think critically about art. They also display stronger historical interest and were more likely to visit cultural plac
46、es in the future. The researchers warn that if schools cut field trips or switch to less educational destinations, valuable opportunities to broaden and enrich childrens learning experiences are lost.8. What is the initial purpose of field trips to cultural institutions?A. To teach students useful s
47、kills in economics.B. To make every student exposed to art and culture.C. To educate students to preserve cultural heritage.D To encourage parents to take their children there.9. Which factor most probably leads to the trend of fewer field trips?A. The drop in school funds.B. Students demand for fun
48、.C. The dilemma of school finance.D. Teachers generational differences.10. What does the underlined phrase “This shift” in Paragraph 3 refer to?A. The switch from old generations to young generations.B. The switch from sporting events to cultural experiences.C. The change from an opportunity to lear
49、n to a treat to entertain.D. The change from educational destinations to luxurious attractions.11. What can be inferred about field trips from the research by Jay Greene?A. Students are rewarded with more cultural awareness.B. Amusement parks enrich childrens learning experiences.C. Cutting field tr
50、ips is critical to the future of the museum.D. Field trips guarantee better future academic performance.【答案】8. B 9. C 10. C 11. A【解析】这是一篇说明文。短文介绍了美国的学生都被带到艺术博物馆等文化机构进行“实地考察”给学生带来的好处及其这些活动减少的原因。【8题详解】细节理解题。根据第一段第二句“Educators arrange them in the belief that schools exist not only to teach economically
51、 useful skills, but also to produce civilized young people who appreciate the art and culture.” 可知,教育工作者之所以安排这些课程,是因为他们相信,学校的存在不仅是为了教授经济上有用的技能,而且也是为了培养能欣赏艺术和文化的文明年轻人。所以到文化机构实地考察的最初目的是让每个学生都能接触到艺术和文化。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第二段第二句“The most obvious reason is the issue of finance. ”可知,学校组织的考察团数量大幅降低的最主要原因是学
52、校财务的困境。故选C项。【10题详解】词句猜测题。根据倒数第二段“Additionally, the nature of these field days is also changing. Schools increasingly use trips to amusement parks or sporting events as a treat for students rather than an opportunity for cultural learning. ”可知,此外,这些实地考察日的性质也在改变。学校越来越多地把游乐园或体育赛事作为对学生的款待,而不是文化学习的机会。由此可
53、知,This shift指的是从一个学习的机会变成一个款待学生的机会。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段第二句、第三句“A research led by Jay Greene at Arkansas University found that students who received a tour of an art museum greatly improved their knowledge of and the ability to think critically about art. They also display stronger historical int
54、erest and were more likely to visit cultural places in the future. ”可知,阿肯色大学的杰伊格林领导的一项研究发现,参观艺术博物馆的学生极大地提高了他们对艺术的知识和批判性思考的能力。他们还表现出更强烈的历史兴趣,未来更有可能参观文化场所。由此可推知,学生们得到的回报是更多的文化意识。故选A项。DPut five, eight, twelve or more people together in a room, and its a game of luck as to how well theyll function as a
55、team. The larger the group, the more difficult it becomes. Its a lot like dining out with a bunch of friends. Where to go? Italian? Vegetarian? Steakhouse? Each person has their own appetite, which can make creating a “shared-interest” extremely challenging.Shared-interest is the lifeblood of teams,
56、 and only the most successful companies know how to foster it. But how?“Project Aristotle”, an experiment led by Abeer Dubey, a manager in Googles People Analytics division was conducted in 2012 to discover how to build the “perfect team.” After years of analyzing data and interviews from more than
57、180 teams across the company, Google found that the individual personalities in a team are not so relevant.“We had lots of data, but there was nothing showing that a mix of specific personality types or skills or backgrounds made any difference. The who part of the equation didnt seem to matter,” Du
58、bey said in an interview with The New York Times. Instead, the researchers found that there were five key characteristics of enhanced teams:Psychological safety: Everyone feels safe in taking risks, and that they wont be embarrassed or punished for doing so.Dependability: Everyone completes quality
59、work on time.Structure and clarity: Everyone knows what their specific expectations are. These expectations must be challenging yet attainable.Meaning: Everyone has a sense of purpose in their work, for example, supporting family.Impact: Everyone sees that the result of their work actually contribut
60、es to the organizations overall goals.While Googles findings may be true to some extent, a large number of scientific studies have caused researchers outside of Googles lab to shockingly disagree. Thomas Chamorro-Premuzic, a professor of business psychology at Columbia University and author of the b
61、ook “Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders?” and psychologist Dave Winsborough are among them. They both claim that personality, in particular, heavily affects the role of an individual within a team and is indeed a significant factor in what makes a team successful.Researchers found that th
62、e poorest-performing teams were 100 percent “pragmatic” (讲求实效的 ) and had 0 percent relationship-building traits. “Too often, organizations focus merely on the functional role and hope that good team performance somehow follows,” Chamorro-Premuzic and Winsborough co-wrote in a Harvard Business Review
63、 article. “This is why even the most expensive professional sports teams often fail to perform according to the individual talents of each player: There is no psychological synergy (协作). A more effective approach focuses as much on peoples personalities as on their skills.”12. Why does the author me
64、ntion the example of “dining out”?A. To emphasize the challenges of creating a common interest.B. To cater for the different tastes of people from all walks of life.C. To stress the importance of different individuals in teams.D. To get more different people involved in building a team.13. What migh
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-555870.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
