分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 6

类型2022高考英语一轮复习 Unit 5 单元主题语篇训练(含解析)新人教版选修8.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:556069
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:6
  • 大小:35KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022高考英语一轮复习 Unit 单元主题语篇训练含解析新人教版选修8 2022 高考 英语 一轮 复习 单元 主题 训练 解析 新人 选修
    资源描述:

    1、Unit 5 单元主题语篇训练AThe Han Dynasty TombLocated in Dingtao County of Shandong Province, the Han Dynasty Tomb is the largest timberchambered tomb (木椁墓) in Shandong.The tomb looks like the Chinese character “Jia”The complicated design and delicate buildings show that it belongs to one of the princes in th

    2、e Western Han Dynasty.Unfortunately, more than 30 holes dug by robbers have been found in the tomb, and it has lost many of its more valuable relics.Archaeologists have unearthed porcelain, copper, bronze and iron swords.Archaeologists think it may be long to Liu Kang, Prince Gong of the Western Han

    3、 Dynasty.The Shimao RuinsLocated in Shenmu County of Shaanxi Province, the Shimao Ruins dates from the late Longshan Period to the Xia Dynasty.The site is a huge stone city covering more than four square kilometers.The Shimao Ruins consists of three parts, including an imperial town, inner and outer

    4、 cities.The size of the ruins is much larger than similar ruins such as the Liangzhu Ruins and the Taosi Ruins.Many precious relics have been unearthed, including a large number of carved jade and mural (壁画) fragments.The Liujiazhai Neolithic SiteLocated in Jinchuan County of Sichuan Province, the L

    5、iujiazhai Neolithic Site can be traced back to the late Neolithic Age.Covering an area of 3,500 square meters, the site hosts a large amount of pottery, animal bones and stone products.The site offers new materials for research on cultural exchanges and communication of the Hengduan Mountain region.

    6、The Hailongtun Fortress SiteLocated on Longyan Mountain, about 30 km north of the old city of Zunyi in Guizhou Province, the Hailongtun Fortress Site is the best wellpreserved medieval castle ruins in China.Established in 1257 and destroyed by the war in 1600, it covers an area of 2 square kilometer

    7、s.It is surrounded by cliffs on all four sides with only one entrance from the mountain road.It is the site to show the development of the Tusi System and the unique architecture features.语篇解读:本文是一篇应用文。文章介绍了四处考古遗址的历史、面积、特征等相关信息。1What do we know about the Han Dynasty Tomb?AAll of its valuable relics

    8、have been stolen.BWithout the slightest doubt it is Liu Kangs tomb.CIt has the features of the Western Han Dynasty.DIt is regarded as the largest tomb found in Shandong.解析:选C细节理解题。由第一段中的“The complicated design and delicate buildings show that it belongs to one of the princes in the Western Han Dynas

    9、ty.”可知,坟墓复杂的设计和精美的建筑展现了西汉时的建筑特色。2It can be concluded that the Shimao Ruins .Ais made up of stonesBhas only stone productsCdidnt exist until the Xia DynastyDhas the same size as the Taosi Ruins解析:选A推理判断题。由第二段中的“The site is a huge stone city covering more than four square kilometers.”可知,石峁遗址是用石头建筑的城市。

    10、3What can we learn about the Hailongtun Fortress Site?AIt was the origin of the Tusi System.BThere is only one entrance to the site.CIt is surrounded by forests on all four sides.DIt was once the most booming castle in China.解析:选B细节理解题。由最后一段中的“It is surrounded by cliffs on all four sides with only o

    11、ne entrance from the mountain road.”可知,海龙屯遗址只有唯一的来自山路的一个入口。4Whats the main idea of the text?AExploring ancient architecture features.BIntroduction to some archaeological finds.CAn advertisement for some beautiful relic sites.DThe importance of protecting the ancient relics.解析:选B主旨大意题。本文介绍了四处考古遗址的历史、

    12、面积、特征等相关信息。BMysterious, 3,000yearold footprints of ancient Egyptian children have been discovered by a group of archaeologists (考古学家) in a recent exploration in Egypt, together with some more information about the ancient Egyptian city PiRamesses.The footprints were uncovered at the remains of a lar

    13、ge building in PiRamesses, which was Egypts capital during the rule of the King Ramesses . They have a size of 1517 centimeters, thus relating to children between 3 and 5 years old. The archaeologists cannot yet say if there was more than one child since the differences in size are not big enough fo

    14、r them to distinguish. The footprints are also not so well protected that the archaeologists cant tell so far any other features of the feet. Moreover, the reason for the footprints presence remains a mystery. Although no modern concept of banning child labor existed at that time, the footprints see

    15、m to be too small even for children who could work. Whats more, it appears unlikely that the footprints belong to royal kids since they couldnt be allowed to play in the mud.Built on an island in the easternmost Nile branch, some 65 miles northeast of Cairo, which is the capital of Egypt now, PiRame

    16、sses had an extension of about 10 square miles. With a population of over 300,000, it was one of the largest cities of ancient Egypt. PiRamesses was strong during the 66 years of Ramesses s rule and for more than a century after his death. Then the city began to wane. Just decades later, its monumen

    17、ts (纪念碑) and temples were destroyed. Abandoned and forgotten, PiRamesses has been buried in the desert sand for thousands of years.Today nothing of the citys splendid past can be found at the surface. However, its monumental remains have been identified through modern technologies. The findings are

    18、exciting, but the archaeologists think there should be more. They are planning to make a further exploration in the area in the next season, hoping to find out a little more about the footprints and the city.语篇解读:考古学家们在埃及古城比兰赛发现了神秘的古代埃及小孩的脚印,并由此揭开了这座古城神秘的面纱。5What can we know about the footprints fro

    19、m the first two paragraphs?AThe footprints were discovered by a farmer.BThe footprints belong to some royal kids.CAll the footprints come from the same person.DPeople still dont know why the footprints existed.解析:选D细节理解题。根据第二段中的“Moreover, the reason for the footprints presence remains a mystery.”可知,

    20、人们还不知道这些脚印出现的原因。6What does the underlined word “wane” in Paragraph 3 mean?ABecome stronger.BBecome weaker and smaller.CCome into existence.DGain much popularity.解析:选B词义猜测题。根据画线词后的“Just decades later, its monuments (纪念碑) and temples were destroyed.”可推断出wane在此处意为“衰退,衰弱”。7What is the passage mainly abo

    21、ut?AHow the footprints were discovered.BWhy PiRamesses disappeared.CThe development process of Egypt.DThe findings of an exploration in Egypt.解析:选D主旨大意题。根据第一段内容及文章大意可知,本文主要讲述了考古学家们在埃及的一次考古发现。CGeorgina, known as Georgie, will turn 16 later this week and organized the party with two friends.Her mother

    22、 said they had originally looked at the option of booking a nightclub, but decided the 1,000 fee was too steep. She said, “It seemed that realistically the only place Georgina could have her party was at home.”Georgie Hobdays parents had grownups to be in charge, a proper guest list, and a ban on al

    23、cohol. So they thought they had her 16th birthday party under control.Unfortunately, it was advertised on Facebook.Around 400 uninvited guests stormed into the familys townhouse in Brighton on Saturday and gatecrashed (擅自参加) the event.They violently forced their way past the adults on duty, breaking

    24、 light bulbs, knocking over plants and tearing up the garden.Twelve police cars had to be called in to send them on their way.The troublemakers were the Facebook Republican Army, a group who look for teenage parties to crash through social networking sites.Yesterday Georgies mother was very annoyed,

    25、 who said to the newspaper reporter, “It was an absolute horror show.The garden has been ruined by the teenagers and the grass is just mud.Ill never have a party for my daughter here again.I think Facebook is a major cause, as well as texting.”A gatecrasher said this is just the kind of party they l

    26、ike to gatecrash. Theyre in their late teens and early 20s and they are quite intimidating.When they turn up at a teenage party they know that no one will dare to say anything to them so they can do what they want.Once theyve found a party they put the word out through texts and news spreads fast.A

    27、Sussex police spokesman said, “There was a sea of people, and it was hard to move, which was a major safety problem that required a lot of police time and resources.” Mrs Meli added, “I do understand at that age they have nowhere to go because they couldnt go to clubs.But invading (蜂拥而入) someone els

    28、es party and wasting police time and money is not the answer.Something must be done to educate and guide the teenagers bad behaviors.”语篇解读:本文是一篇记叙文。即将16岁的Georgie在家里举办了生日聚会,但“脸书共和军”在她生日当天不请自来,不仅破坏了她的生日聚会,而且把她家弄得乱七八糟。8What made Georgies parents give up holding the party at a nightclub?AThe high cost.

    29、BThe limited time.CThe safety problem. DThe noisy atmosphere.解析:选A细节理解题。根据第一段中的“Her mother said they had originally looked at the option of booking a nightclub, but decided the 1,000 fee was too steep.”可知,Georgie的父母原打算预订一家夜总会为她举办16岁生日聚会,但是他们觉得1 000英镑的费用太贵,最终决定在家里给她举办生日聚会。故选A。9What can we know about

    30、Georgies mother?AShe arranged the party with Georgie.BShe has disadvantaged backgrounds.CShe regretted holding the party at home.DShe throws a birthday party for Georgie yearly.解析:选C推理判断题。根据第四段中的“It was an absolute horror show.The garden has been ruined by the teenagers and the grass is just mud.Ill

    31、 never have a party for my daughter here again.”可知,Georgie的妈妈认为这完全是个恐怖秀,她再也不在家里为女儿举办聚会了。由此可推知,Georgie的妈妈很后悔在家里为女儿举办生日聚会。故选C。10What does the underlined word “intimidating” in Paragraph 5 mean?AAmbitious. BFrightening.CThoughtless. DCurious.解析:选B词义猜测题。根据画线词后面的句子可知,参加聚会的不速之客认为当他们出现在青少年的聚会上时,这些青少年不敢对他们说

    32、什么,于是他们就可以为所欲为。由此可推断画线词的意思为“可怕的,令人害怕的”,与frightening的意思相近。故选B。11Whats Mrs Melis attitude towards the Facebook Republican Army?AConcerned. BSupportive.CDoubtful. DNegative.解析:选D观点态度题。根据最后一段的“But invading (蜂拥而入) someone elses party and wasting police time and money is not the answer.”可知,Georgie的妈妈认为“脸书

    33、共和军”闯入别人的聚会的行为是在浪费警方的时间和金钱,是不可取的。由此可知,她对“脸书共和军”持否定的态度。故选D。tips 利用but/however巧解阅读理解题通过研究近几年高考阅读理解试题,我们不难发现but和however的重现率较高,几乎每年高考阅读理解都有一些题目的答案与这两个词有关,故应高度重视这两个词,特别是其后的内容。表示转折的but和however有很强的意义强调功能,对我们判断上下文文意、推断作者态度、猜测人物心理、理清文章层次都具有举足轻重的作用。but和however在文中通常有以下几种作用:引出作者的观点,反驳but前面的观点(普遍观点);通过对比引出相反或相对的信息;表明作者的态度或提出作者的建议。例如上文C篇阅读中第11小题,本题为观点态度题。定位文章最后一段的“But invading (蜂拥而入) someone elses party and wasting police time and money is not the answer.”,由but后的内容可知,Georgie的妈妈认为“脸书共和军”闯入别人的聚会的行为是在浪费警方的时间和金钱,是不可取的。即她对“脸书共和军”持否定的态度。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022高考英语一轮复习 Unit 5 单元主题语篇训练(含解析)新人教版选修8.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556069.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1