江苏省南京市六校联考2020-2021学年高一下学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京市六校联考2020-2021学年高一下学期期末英语试题 WORD版含解析 江苏省 南京市 联考 2020 2021 学年 一下 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年度第二学期期末联考高一英语试卷本卷:共150分 考试时间:120分钟第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How will the woman pay?A. By credit card. B. By cash. C. By check.2. Where was the man born?A. In America. B. In Englan
2、d. C. In Canada.3. Which season is it now?A. Spring. B. Winter. C. Summer. 4. When will the man get on a plane?A. At 8:00. B. At 8:15. C. At 8:30.5. Where does the woman want to go?A. Spain. B. Switzerland. C. Singapore.第二节 (共 15 小题;每小题 1 分,满分15分) 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。
3、听每段对话或独白前,你将有时间阅读各小题,每小题 5 秒钟;听下面一段对话,回答第 6 和第 7 两个小题。6. What cant Janie understand?A. Her English paper. B. Her history test. C. Her homework.7. Who will the man help?A. His father. B. His sister. C. The woman.听下面一段对话,回答第 8 至第 10 三个小题。8. Who read to the girls?A. The woman. B. Only the man. C. The m
4、an and his wife.9. When did the girls start reading well?A. At five. B. At six. C. At seven.10. What does the man think the womans son should do now?A. Read a lot. B. Do whatever he likes. C. Learn from the mans daughters.听下面一段对话,回答第 11 至第 13 三个小题。11. Whats wrong with the man?A. He has got a cold ag
5、ain. B. He gets tired easily in winter. C. He has been seriously ill for a week.12. What may the man begin to try?A. Riding a bike. B. Climbing the stairs. C. Going to the gym. 13. What is the probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient. B. Husband and wife. C. Co-workers.听下面一段对
6、话,回答第 14 至第 16 三个小题。14. What does the man want the woman to do?A. Go on a business trip with him. B. Help him with his research paper. C. Write a report for him.15. When would the man like the woman to be finished?A. Thursday. B. Next Monday. C. Friday.16. Where will the woman go on Thursday afterno
7、on?A. To the library. B. To a meeting room. C. To a caf.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 四个小题。17. Where is Las Vegas?A. In the desert. B. Near a forest. C. Close to New York.18. What is Las Vegas famous for?A. Swimming pools. B. Fashion. C. Card games.19. Which is popular with kids?A. Restaurants. B. Museums. C
8、. Music clubs.20. What is the purpose of this introduction to Las Vegas?A. To suggest different activities for visitors. B. To get families to bring their children.C. To teach visitors about playing cards. 第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhile some extreme
9、 diets may suggest otherwise, we all need a balance of protein, fat, carbohydrates, fiber, vitamins, and minerals in our diets to keep a healthy body. You dont need to remove certain kinds of foods from your diet, but rather select the healthiest ones.ProteinProtein gives us the energy to get up and
10、 goand keep going while also supporting mood and cognitive function (认知功能). Too much protein can be harmful to people with kidney disease, but the latest research suggests that many of us need more high-quality protein, especially as we age. That doesnt mean you have to eat more animal productsa var
11、iety of plant-based sources of protein each day can ensure your body gets all the necessary protein it needs.FatNot all fat is the same. While bad fat can destroy your diet and increase the possibility of certain diseases, good fat protects your brain and heart. In fact, healthy fatsuch as omega-3si
12、s necessary to your physical and emotional health. Understanding how to include more healthy fat in your diet can help improve your mood and your well-beings.FiberEating foods high in dietary fiber(grain, fruit, vegetables, nuts, and beans)can help you stay regular and lower the possibility of heart
13、 disease, strokes, and diabetes. It can also improve your skin and even help you to lose weight; Depending on your age and gender, experts suggest you eat at least 21 to 38 grams of fiber each day.Calcium(钙)Your body uses calcium to build healthy bones and teeth, keep them strong, send messages thro
14、ugh the nervous system, and control the hearts rhythm. Not getting enough calcium in your diet can also lead to anxiety, depression, and sleep difficulties. Whatever your age or gender, its necessary to include calcium-rich foods in your diet.1. What can we know about protein from the second paragra
15、ph?A. The animal products provide more protein.B. We should have less protein when we get older.C. Protein can improve a persons mood.D. We should have as much protein as possible.2. Which is one benefit of foods in high fiber?A. They provide more energy.B. They help improve the skin.C. They help bu
16、ild healthy teeth.D. They are good for eyesight.3. Whats the effect of shortage of calcium?A. People may have trouble with sleep.B. People may become older easily.C. People may have the risk of kidney disease.D. People may gain weight quickly in a short time.【答案】1. C 2. B 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了
17、食物中各种营养元素的作用。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句“Protein gives us the energy to get up and goand keep going while also supporting mood and cognitive function (认知功能). ”(蛋白质在支持情绪和认知功能的同时可以给我们起床和前进的能量。)可知,蛋白质可以改善一个人的情绪。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文章第四段第二句“It can also improve your skin and even help you to lose weight;”(它还可以
18、改善你的皮肤,甚至帮助你减肥;)可知,高纤维的好处之一是可以帮助改善皮肤。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章第五段第二句“Not getting enough calcium in your diet can also lead to anxiety, depression, and sleep difficulties”(饮食中钙摄入不足也会导致焦虑、抑郁和睡眠困难。)可知,缺钙的后果可能会导致人们睡眠困难。故选A项。【点睛】BYou return from work on a muggy(闷热的) August evening. Your unwashed teenage son
19、is on the sofa playing the game Fortnite, as he has been doing for the past eight hours. Not for the first time, you ask yourself: why are school summer holidays so long?This is a more serious question than it sounds. Many children will return from the long break having forgotten much of what they w
20、ere taught the previous year. One study from the American South found that this summer learning loss could be as high as a quarter of the years education. Poor children tend to be the worst affected, since rich ones typically live in homes full of books and are packed off to summer camp.A study from
21、 Baltimore found that variations(差别) in summer loss might possibly account for two-thirds of the achievement gap between rich and poor children by the age of 14-15. Long holidays definitely tighten the budgets of poor families since free school meals stop and extra child care kicks in.Youngsters wil
22、l hate the idea of a longer school year. Many grown-ups will object to it, too. It would cost taxpayers more, since teachers would have to be paid for the extra days. Schools in hotter areas would spend a fortune on air-conditioning. Skeptics(怀疑者) also note that, although those rarely rested South K
23、orean pupils do well in exams, they are often unhappy. Is that really what you want for your darlings?More time in school doesnt necessarily mean repeating the same old lessons. But for those falling behind, the summer could be a time for different kinds of learning: critical thinking, practical ski
24、lls, financial literacy, work placements with local firmsschools should be free to experiment. Space should not be a problem. Many school buildings sit idle(闲置的) in the summer.Well-off children often already use the summer to broaden their minds or doing summer jobs found through connections. School
25、s should help the rest catch up. Other public services do not simply disappear for a quarter of the year. It would be unthinkable for hospitals or the police to do so. So why do schools get away with it? Their responsibility to educate does not end when the temperature rises.4. With the example in P
26、aragraph 1, the author intends to .A. show the authors bad moodB. lead in the topic of the passageC. criticize the sons bad behaviorD. prove the harm of long holidays5. To help the children falling behind during summer holidays, schools should .A. have them learning the previous lessonsB. pack them
27、off to various summer campsC. offer them various chances of learningD. provide summer jobs in public services6. What is the passage mainly about?A. The school summer holidays should be shorter.B. Students are suffering summer learning loss.C. Schools should arrange more practical learning.D. The ach
28、ievement gap between students is widened.【答案】4. B 5. C 6. A【解析】【分析】本文为夹叙夹议。本文提及到暑假所带来的一些问题和影响。暑假太长不利于孩子成长,还会导致阶层固化。【4题详解】推理判断题。第一段的例子为“八月中的一个闷热的傍晚,你下班回到了家。看到的是十几岁的臭儿子,一如往常,一天坐在沙发上玩着游戏堡垒之夜;女儿用手机刷着Instagram,看到你回来,也只是一脸不高兴地地嘟囔了句。 你不止一次地扪心自问:为什么学校放这么长的暑假?”,由此引出话题“暑假中学生的放假过长不好”。下文是对这个话题的看法。分析选项可知B正确。【5题详
29、解】推理判断题。根据第六段More time in school doesnt necessarily mean repeating the same old lessons. But for those falling behind, the summer could be a time for different kinds of learning: critical thinking, practical skills, financial literacy, work placements with local firmsschools should be free to experi
30、ment. “可知,对那些落后的学生而言,他们接受一些额外的训练或许是有益的。但暑期有各种各样的学习方式:比如批判性思维、实践技能、金融知识。与当地公司的工作安排学校应该可以自由地进行实验。分析选项可知,暑期可为他们提供各种学习机会,可知C项符合题意,故选C。【6题详解】主旨大意题。本文在第一段提出“why are school summer holidays so long?”即“为什么学校暑假这么长?”接着下文提出对暑假假期长的看法。暑假过长让学生忘记上一学期学的东西,延长学年由于老师必须得到额外的报酬,这会导致纳税人上缴更多的税。对于那些落后的学生而言在暑假可以参加各种学习方式,但许多学
31、校建筑楼在夏天就闲置了等等。由此可知,学校的假期应该要短,分析选项可知,A项符合题意,故选A。【点睛】概括主旨的方法是找出主题句,先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心。要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。第3小题属于主旨大意题
32、中的概括主旨。本文在第一段提出“why are school summer holidays so long?”接着下文提出对暑假假期长的看法。暑假过长让学生忘记上一学期学的东西,延长学年由于老师必须得到额外的报酬,这会导致纳税人上缴更多的税。对于那些落后的学生而言在暑假可以参加各种学习方式,但许多学校建筑楼在夏天就闲置了等。由此可知,学校的假期应该要短,分析选项可知,A项符合题意,故选A。CWhat is the best part of a typical relaxing summer day? Nothing is better than sitting in an armchair
33、with a beer and some chips in your hand, enjoying the great comfort.The much-loved combination of beer and chips is being exploited for the first time to deal with climate change. Chips firm Walkers has adopted a technique it says will cut CO2 emissions (排放) from its production process by 70%.The te
34、chnology will use CO2 captured from beer processing in a brewery (啤酒厂), which is then mixed with potato waste and turned into fertilizer. It will then be spread on UK fields to feed the following years potato crop. Creating fertilizer normally produces high CO2 emissions, but the technology adopted
35、by Walkers makes fertilizer without generating CO2. So, the beer-and-chips combination performs a double function. It stops the emission of brewery CO2 into the atmosphere and it saves on the CO2 normally generated by fertilizer production.This Creative win-win solution was developed with an approva
36、l from the UK government by a 14-employee start-up called CCm. The fertilizer was experimented on potato seed beds this year, and next year Walkers will install CCm equipment at its Leicester factory to prepare for its 2022 crop.A decision has not yet been made on which brewery Walkers will work wit
37、h on this. The new technology adds to carbon-saving techniques already under way. The firm has installed an anaerobic digester (厌氧消化池), which feeds potato waste to bacteria to produce a useful gas. The gas is burned to make electricity for the chip-frying process so this saves on burning gas or coal
38、.The new system will go a step further by taking away potato “cake” left after digestion and mixing the brewery CO2 into it to make an enriched fertilizer which will help put carbon back into the soil as well as encouraging plant growth.Its an example of scientists finding ways to use CO2 emissions
39、which otherwise would increase the over-heating of the planet.7. What is the purpose of the first paragraph?A. To draw readers attention.B. To entertain readers.C. To show how useful beer and chips are to our life.D. To introduce a way of life.8. Which of the following is an advantage of the system?
40、A. It will be totally cost-free.B. It doesnt consume any energy.C. It will be a perfect solution to climate change.D. It is environmentally-friendly.9. What is Paragraph 3 mainly about?A. How CO2 is turned into fertilizer.B. How the technology stops CO2 emissions.C. How an energy-saving green techno
41、logy works.D. The advantages of a new technology.10. What can be inferred from the text?A. The technology will fix the problem of global warming.B. Walkers has a wide range of partner choices.?C. This technology will be adopted by many chips firms soon.D. Scientists are seeking solutions to climate
42、change.【答案】7. A 8. D 9. C 10. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了科学家找到了利用二氧化碳排放的一个办法啤酒和薯条的组合来应对气候变化,减少地球的热量。【7题详解】推理判断题。根据第一段“What is the best part of a typical relaxing summer day? Nothing is better than sitting in an armchair with a beer and some chips in your hand, enjoying the great comfort. (一个典型的放松的夏日里最好的部
43、分是什么?没有什么比坐在扶手椅上,手里拿着啤酒和一些薯条,享受这种巨大的舒适更好的了。)”和第二段中“The much-loved combination of beer and chips is being exploited for the first time to deal with climate change. (人们喜爱的啤酒和薯条的组合首次被用来应对气候变化。)”可知,第一段的目的是吸引读者的注意,引出下文。故选A项。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“Chips firm Walkers has adopted a technique it says will cut CO
44、2 emissions (排放) from its production process by 70%. (薯片公司Walkers采用了一种技术,据说可以将其生产过程中的二氧化碳排放量减少70%。)”和第三段中“Creating fertilizer normally produces high CO2 emissions, but the technology adopted by Walkers makes fertilizer without generating CO2. So, the beer-and-chips combination performs a double func
45、tion. (制造肥料通常会产生很高的二氧化碳排放,但Walkers所采用的技术在制造肥料时不会产生二氧化碳。因此,啤酒和薯条的组合有双重功能。)”可知,该系统的优点之一是有环保性。故选D项。【9题详解】主旨大意题。根据第三段中“The technology will use CO2 captured from beer processing in a brewery (啤酒厂), which is then mixed with potato waste and turned into fertilizer. It will then be spread on UK fields to fe
46、ed the following years potato crop. (这项技术将使用啤酒厂从啤酒加工过程中捕获二氧化碳,然后与马铃薯废料混合,变成肥料。然后,它将被传播到英国的田地里,为来年的马铃薯作物提供养料。)”和“It stops the emission of brewery CO2 into the atmosphere and it saves on the CO2 normally generated by fertilizer production. (它可以阻止啤酒厂将二氧化碳排放到大气中,还可以节省通常由化肥生产产生的二氧化碳。)”可知,本段主要是介绍了这项绿色节能技术
47、的工作原理。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“Its an example of scientists finding ways to use CO2 emissions which otherwise would increase the over-heating of the planet. (这是科学家们设法利用二氧化碳排放的一个例子,否则它会加剧地球的过热。)”可推知,科学家们正在寻找气候变化的解决方案。故选D项。DSocial media can be a convenient way to extend your network staying in touch w
48、ith your grandma, or sharing photos of your new puppy. Nevertheless, social media can be temible for your health. Its our use of it thats out of control.British anthropologist and evolutionary psychologist Robin Dunbar developed the idea that 150 people is the maximum number of meaningful connection
49、s anyone can have. You may have 800 friends on Wechat, but were not connecting with them in person. Your QQ connections may be vast, but how many of them do you have meaningful interactions with?If youre using social media to feel more connected, a recent study published in the American Joumal of He
50、alth Promotion suggests that its not working, and it an also contribute to unfavorable connections and even depression. Positive interactions on social media dont help people feel happier. Negative interactions, on the other hand, bring more feelings of sadness. The same goes for comparison, which s
51、ocial media encourages. Another study, published by the American Psychological Association, shows comparing yourself to others via social media also has negative effects, leading to symptoms of depression.Reaching for your cell phone as a mental break is also a bad idea. Research by Rutgers Universi
52、ty compared participants in the midst of completing a task who took a break with their cell phones, with paper and pencils, and who took no break at all. Those who used their cell phones during their break solved 22% fewer problems and took 19% longer to complete their tasks than those under the oth
53、er two conditions.So how should you manage your social media usage?First, know your time and purposes of use. Use the tracking function on your device to find out how much youre using it and what youre using it for. After this, get away from your device unless you have to use it. As tough as it migh
54、t be, turn off and tune into the world around you.Then, be in charge of your device, rather than let it be in charge of you. Your phone s rings or vibrations dont mean you must respond to them. Remind yourself that youre in charge, not your device or the people on the other end of it whove just cont
55、acted you.Finally, consider using your device as a relationship builder. Use your apps to find your friends and make your dinner reservation so you can catch up face-to-face your favorite restaurant, where youll keep your phone out of sight.When youre in control of your digital consumption, social m
56、edia becomes a tool to enrich your life and not a distraction (分心) that makes you feel miserable.11. The author might agree that _.A. social media is immediate and interactiveB. it is hard to live without digital devicesC. friends on QQ are not friends indeedD. improper social media use is harmful12
57、. American Journal of Health Promotion suggests that using social media _.A. cant promote your expected connectionsB. breaks up the meaningful communicationC. causes the unnecessary comparisonD. cant bring more positive interactions13. From the research by Rutgers University, we might conclude that
58、_.A. participants without cell phones had quicker and deeper thinkingB. using cell phones couldnt give participants mental breaksC. cell phone users couldnt complete their task successfullyD. mental breaks reduce efficiency of solving problems14. To use social media as a relationship builder, you ca
59、n _.A. call your friends to play online games togetherB. book movie tickets for family time through appsC. look through WeiBo when you have a family reunionD. reply messages on We Chat while having dinner with friends15. What would be the best title for the passage?A. Is social media killing your he
60、alth?B. How does social media affect your life?C. Social media: to be or not to be?D. Social media: use it wisely!【答案】11. D 12. A 13. B 14. B 15. D【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章提到了社交媒体有助于我们拓展我们的关系网,与家人保持联系,分享照片等,但是一旦失去控制,社交媒体对我们的健康是有害的。【11题详解】细节理解题。根据第一段中Nevertheless, social media can be terrible for your heal
61、th. Its our use of it thats out of control.一句可知一旦我们对社交媒体的使用失去控制,那么对我们的健康是有害的。由此可知选项D正确。故选D。【12题详解】细节理解题。根据第三段中If youre using social media to feel more connected, a recent study published in the American Joumal of Health Promotion suggests that its not working一句可知如果你想通过社交媒体与更多的人交往,American Joumal of
62、Health Promotion的研究表明这并没有多大效果。由此可知选项A正确。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第四段中Reaching for your cell phone as a mental break is also a bad idea.一句可知用手机来让自己在精神上休息一会是个坏主意,以及结合下面Rutgers University的研究结果表明手机的无法让参与者获得精神上休息。故选B。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段中consider using your device as a relationship builder. Use your apps to fi
63、nd your friends and make your dinner reservation so you can catch up face-to-face your favorite restaurant,一句可知把手机当作人际关系的组建者,可以用软件找到朋友,预定完餐,然后面对面交流。由此可知选项B. book movie tickets for family time through apps(用手机软件为家庭时间预订电影票)符合。故选B。【15题详解】主旨大意题。通览全文可知本文主要是关于对社交媒体使用的讨论。社交媒体有助于我们拓展我们的关系网,与家人保持联系,分享照片等,但是一
64、旦失去控制,社交媒体对我们的健康是有害的。最后作者就社交媒体的使用提出了一些建议。由此可知选项D Social media: use it wisely!(社交媒体:明智地使用)正确。故选D。【点睛】主旨大意题的做题技巧。1) 主旨大意题属于归纳概括题。如有标题,标题中蕴含的信息往往是关键信息。2) 找准文章的主题句是关键。“主题句定位法”是一种行之有效的方法。在答题时,我们可以:读首句抓大意;读尾句抓大意;读首尾段抓大意。3.) 无明显主题句时高频信息词,任一篇文章都是围绕某个主题展开的,因此,有的文章中最明显的特点之一是有一个反复出现的中心词,即高频词,也叫做主题词。抓住了它,便容易抓住文
65、章的中心。比如5小题,通览全文可知本文主要是关于对社交媒体使用的讨论。社交媒体有助于我们拓展我们的关系网,与家人保持联系,分享照片等,但是一旦失去控制,社交媒体对我们的健康是有害的。最后作者就社交媒体的使用提出了一些建议。由此可知选项D Social media: use it wisely!(社交媒体:明智地使用)正确。故选D。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。When it comes to helping students learn and mature, there are sever
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556078.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
