江苏省南京市南京师范大学附属中学2020-2021学年高一英语上学期 10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京市南京师范大学附属中学2020-2021学年高一英语上学期 10月月考试题含解析 江苏省 南京市 南京师范大学 附属中学 2020 2021 学年 英语 上学 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京市南京师范大学附属中学2020-2021学年高一英语上学期 10月月考试题(含解析)第一部分: 阅读理解 (共两节,满分 26 分)第一节: 阅读短文 (共 8 小题; 每小题 2 分,满分 16 分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AThe clothes you wear.The food you eat.The color of your bedroom walls.Where you go and how you get there.The people you hang around with.What time you g
2、o to bed.What do these things have in common?Youre asking.Theyre just a few examples of many hundreds of things that your parents controlled for you when you were a child.As a kid,you didnt have a say in very much that went on;your parents made decisions about everything from the cereal you ate in t
3、he morning to the pajamas you wore at night.And its a good thing,too-kids need this kind of protection and assistance because they arent mature enough to take care of themselves and make careful decisions on their own.But finally,kids grow up and become teens.And part of being a teen is developing y
4、our own identity(身份认同)-one that is separate from your parents.But as you change and grow into this new person who makes your own decisions,your parents have a difficult time adjusting(调整).They arent used to the new you yet-they only know you as the kid who had everything decided for you and didnt mi
5、nd.In many families,it is this adjustment that can cause a lot of fighting between teens and parents.And issues like the type of friends you have or your attitudes to partying can cause bigger quarrels,because your parents still always want to protect you and keep you safe,no matter how old you are.
6、The good news about fighting with your parents is that in many families the arguing will lessen as parents get more comfortable with the idea that their teen has a right to certain opinions.It can take several years for parents and teens to adjust to their new roles,though.In the meantime,focus on c
7、ommunicating with yourparents.Sometimes this can feel impossible-like they just dont see your point of view and never will.But talking and expressing your opinions can help you gain more respect from your parents and you may be able to reach compromises(和解)that make everyone happy.For example,if you
8、 are willing to clean your room in order to stay out an hour later,both you and your parents walk away with a good deal. Keep in mind, too, that your parents were teens once and that in most cases,they can relate to what youre going through.1. In Paragraph 2the author_.A. complains that parents cont
9、rol kids too muchB. proves that kids have no right to give their opinionsC. describes how carefully parents look after kidsD. explains parents control kids for protection and assistance2. A lot of fighting breaks out between teens and parents because_.A. parents arent used to losing control of kidsB
10、. teens like to have everything decided for themC. parents get angry at teens not respecting themD. teens are eager to develop their own identity3. In the authors opinion,parents control teens in order to_.A. prevent them from having their own ideasB. protect them from being hurtC. make them respect
11、 parents in the familyD. make sure that children have a good future4. Which of the following teenagersquestions does the author try to answer?A. What do parents control their children for?B. When do parents take care of their children?C. How do I get rid of my parentscontrol?D. Why do I fight with m
12、y parents so much?【答案】1. D 2. A 3. B 4. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了父母一直控制着孩子一切来保护孩子。但是当孩子长成青少年时,他们有了自己做决定的能力,父母很难调整他们对待孩子的方式,所以就产生了许多争吵,因此孩子要和父母多交流。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段最后一句“And its a good thing,too-kids need this kind of protection and assistance because they arent mature enough to take care of themselves and
13、 make careful decisions on their own.”(这也是一件好事孩子们需要这种保护和帮助,因为他们还不够成熟,不能照顾自己,不能自己做仔细的决定。)可知,第二段解释父母控制孩子是为了保护和帮助。故选D。【2题详解】推理判断题。根据文章第三段“But as you change and grow into this new person who makes your own decisions, your parents have a difficult time adjusting(调整).”(但是当你改变和成长为一个全新的自己做决定的人时,你的父母会很难适应。)和
14、文章第四段“In many families, it is this adjustment that can cause a lot of fighting between teens and parents.”(在许多家庭中,正是这种调整导致了青少年和父母之间的许多冲突。)可知,青少年和父母之间经常发生冲突,因为父母不习惯对孩子失去控制。故选A。【3题详解】细节理解题。根据文章第四段“because your parents still always want to protect you and keep you safe, no matter how old you are.”(因为无论
15、你多大,你的父母仍然希望保护你,保证你的安全。)可知,父母控制青少年是为了保护他们不受伤害。故选B。【4题详解】主旨大意题。文章第一段通过父母控制孩子的一些例子引入话题,第二段对于父母控制孩子的决定进行了进一步的阐述,从第三段开始到最后解释了父母和青少年之间冲突变多的原因。由此可知,文章中作者主要回答了“为什么我总是和父母吵架?”这个问题。故选D。BWhen I was 16 years old and in foster care(寄养中心)in Tennessee,I wanted a family very much.I asked for the help of a judge,eve
16、n the commissioner of the Department of Childrens Services,and was adopted(收养)just a week before my 18th birthday.We have a lot to be grateful for and this holiday season lets not forget about the more than 415,000 youth in foster care especially older youth These youth are the most likely to get ov
17、erlooked(忽视)for adoption,but they shouldnt be.They need and deserve a family just as much as young children do.Making an older youth a part of your family can bring just as much a joy as adopting a baby or a younger child.My adoption was life changing and probably the best thing that ever happened t
18、o me.I still remember the first gift my parents gave to me.It was a Mickey Mouse key chain with a key to their home.They told me that no matter what happened they would always love me and Id always have a place to come home to.This is our 17th Thanksgiving together.My first Thanksgiving with my fami
19、ly was a little overwhelming(难以应付的)with lots of extended family including grandparents,aunts,uncles,and cousins.However,Its when I realized that I would never have to spend another holiday alone and that was truly an amazing feeling.I was always eager to spend time with my little sister,Beth.She was
20、 six when I joined the family.My dad always says he knew we were really sisters,and I was no longer a guest in the house when Beth and I had our first fight.Today,shes one of my best friends,and Im her biggest cheerleader.There were also bittersweet Thanksgivings.One we spent in my moms hospital roo
21、m.It was there that she helped me plan my wedding but passed away three weeks before the ceremony.My dad walked me down the aisle,and my sister was my maid of honor.Because of our bond,we were able to support each other through thatchallenging time and thats what family is for the good and bad times
22、.Its nice having my dad and sister to share holidays and special occasions.But theyre even more important when it comes to the little things-like having someone to share my bad day with,celebrate my achievements at work,or help me think through a difficult decision.Its in these moments that I just c
23、ant imagine being alone in the world.Im so glad that I didnt listen to those people who said Id never find a family,and that I was putting myself out there for rejection(拒绝接受).Its a risk for older foster youth to consider adoption.Its an opportunity to be rejected once again.But its a risk they shou
24、ld take because life doesnt end at 18.Its really just beginning.If you know someone who might consider adopting an older teen,please share my story-and have him or her think of my family.They didnt get to see my first steps.But they taught me so many things about life,and were there to watch me walk
25、 across the stage when I graduated from college and law school and accompanied(陪伴)me to the White House last year as I was honored for my work helping foster youth.I look forward to many more Thanksgivings with my family,and Im thankful they chose me to be a part of their family.5. What can we learn
26、 from the authors personal experiences?A. Its rather difficult for older youth to be adopted.B. Older youth bring less joy than babies.C. Its unforgettable to have bittersweet Thanksgivings.D. An older youth aged 18 is too old to need a family.6. What makes the author feel that she cant imagine bein
27、g alone in the world?A. The familys giving her a Mickey Mouse as a gift.B. The familys always sharing happiness and sorrow with her.C. Her mothers failing to attend her wedding.D. Spending Thanksgiving with her extended family for years.7. According to the author,adoption really means_for older yout
28、h.A. not living alone any longerB. being taken good care of by othersC. being successful in careerD. being loved and accepted8. What is the authors main purpose of writing the passage?A. To express her love for her family.B. To feel sorry for the unadoptable older youth.C. To ask more people to adop
29、t the older youth.D. To tell the readers not to blindly believe others.【答案】5. A 6. B 7. D 8. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲了作者在她即将18岁时被领养的故事,文章介绍了她被领养后的经历和领养年龄较大的青少年的优点。目的就是要呼吁更多的人领养年龄较大的青少年。【5题详解】细节理解题。根据第八段“Its a risk for older foster youth to consider adoption.Its an opportunity to be rejected once again
30、.”考虑收养年长的寄养青年是有风险的。这是一个再次被拒绝的机会。从作者的个人经历中,可知年长的青年很难被收养。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第七段“But theyre even more important when it comes to the little things-like having someone to share my bad day with,celebrate my achievements at work,or help me think through a difficult decision.Its in these moments that I jus
31、t cant imagine being alone in the world.”但当涉及到一些小事时,他们甚至更重要比如有人分享我糟糕的一天,庆祝我工作上的成就,或者帮助我思考一个艰难的决定。正是在这些时刻,我无法想象独自一人生活在这个世界上。可知,这个家庭总是和她分享快乐和悲伤的时刻,让作者觉得她无法想象独自一人在这个世界上。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据“They need and deserve a family just as much as young children do.”他们像小孩子一样,需要并值得拥有一个家庭。可知收养对大龄的青少年意味着被爱和归属感。故选D项。【
32、8题详解】推理判断题。根据倒数第二段“If you know someone who might consider adopting an older teen,please share my story-and have him or her think of my family.”如果你知道有人可能会考虑收养一个更大的青少年,请分享我的故事,让他或她想到我的家人,且本文主要讲了作者在她即将18岁时被领养的故事,介绍了她的经历和领养年龄较大的青少年的优点。可以推断,作者的目的就是要呼吁更多的人领养年龄较大的青少年。故选C项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根
33、据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展和人物之间的关系。例如,第2题,细节理解题。根据第七段“But theyre even more important when it comes to the little things-like having someone to share my bad day with,celebrate my achievements at work,or help me think thro
34、ugh a difficult decision.Its in these moments that I just cant imagine being alone in the world.”但当涉及到一些小事时,他们甚至更重要比如有人分享我糟糕的一天,庆祝我工作上的成就,或者帮助我思考一个艰难的决定。正是在这些时刻,我无法想象独自一人生活在这个世界上。可知,这个家庭总是和她分享快乐和悲伤的时候,让作者觉得她无法想象独自一人在这个世界上。故选B项。第二节: 七选五(共 5 小题: 每小题 2 分,满分 10 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选
35、项。In a recent survey in America, 62% of people said that creativity was more important to success in the workplace than they had expected it would be when they were in school._9_. It is of course possible to scan peoples brains and see which parts are firing when an idea is created, but rather more
36、romantically it can be thought of as something that cannot be identified. Creativity is what comes to you when you least expect it. You cannot demand creativity from your mind, nor can you demand that you are creative in a particular way.One misunderstanding about creativity is that it is meant for
37、a few special people This is not true. _10_. Another misconception is that creativity is all about the arts but this simply isnt true: creativity extends to maths and science in just the way it does to music and literature.Those who see things differently to others and are confident enough to make t
38、heir ideas a reality are the ones who make the greatest changes in the world. As a result, it is incredibly important that schools do not prevent creativity. _11_. Students should be taught to ask questions and investigate when things do not make sense. They need to learn to view mistakes as opportu
39、nities for learning rather than something that was unsuccessful.It is worrying that many schools are less concerned now with nurturing creativity when this is the most important time in history for it. It used to be that people worked hard, went to university, and got a job. _12_. But now, everyone
40、works hard, goes to universityand there arent the jobs out there that guarantee a safe future. _13_. We can use it to set ourselves apart, and channel it to face the challenges of the future.A. That was itB. Creativity is influenced by many factorsC. Rather, they should work to grow and exercise itD
41、. Without creativity, we are no different from other peopleE. However, creativity can be developed at any ageF. Its hard to work out where exactly creativity comes fromG. Everyone has the ability to be creative.【答案】9. F 10. G 11. C 12. A 13. D【解析】这是一篇说明文。文章说明了创造力对我们的重要性、它的存在方式及关于创造力的一些错误观点和做法。【9题详解】
42、根据后文“but rather more romantically it can be thought of as something that cannot be identified. Creativity is what comes to you when you least expect it.(它可以被认为是一种无法识别的东西。创造力是在你最不经意的时候出现的)”可知,创造力无法被识别,且是不经意的时候出现的,即很难弄清楚创造力到底从何而来。故F选项“很难弄清楚创造力到底从何而来”符合语境,故选F。【10题详解】结合上文“One misunderstanding about crea
43、tivity is that it is meant for a few special people. This is not true.( 关于创造力的一个误解是,它是为少数特殊的人保留的。这不是真的)”可知,上文提到只有少数特殊的人有创造力的观点不是真的,故本句承接上文进一步说明,每个人都有创造力。故G选项“每个人都有创造的能力”符合语境,故选G。【11题详解】根据上文“As a result, it is incredibly important that schools do not prevent creativity.(78/5000 因此,学校不阻止创造力的发挥是非常重要的)”
44、以及后文“Students should be taught to ask questions and investigate when things do not make sense.( 要教会学生在事物不合理的时候提出问题,进行探究)”可知,学校应当支持培养学生的创作力。B选项中的rather表转折,与前一句形成对比。且上文中schools可对应到C选项中they。故C选项“相反,他们应该努力培养和锻炼创造力”符合语境,故选C。【12题详解】根据上文“It used to be that people worked hard, went to university, and got a
45、job.(过去人们努力学习,上大学,然后找到工作)”以及后文“But now, everyone works hard, goes to universityand there arent the jobs out there that guarantee a safe future.(但是现在,每个人都努力学习,上大学,没有工作可以保证会有一个可靠的未来)”可知,本句承接上文,表明过去的人努力学习、上大学然后找工作,这就是全部流程了,故A选项“就是这样”符合语境,故选A。【13题详解】根据后文“We can use it to set ourselves apart, and channel
46、 it to face the challenges of the future.(我们可以利用它使自己与众不同,并利用它面对未来的挑战)”可知,后文提到利用创造力可以使自己与众不同,那么本句应当是说明没有创造力,我们和其他人没有什么不同。后文中use it to set ourselves apart与D选项中no different from other people形成对比,故D选项“没有创造力,我们和其他人没有什么不同”符合语境,故选D。第二部分: 语言知识运用 (共三节,满分 65 分)第一节: 完形填空 (共 20 小题; 每小题 1 分,满分 20 分)During my sec
47、ond year at the city college, I was told that the education department was offering a “free” course, called Thinking Chess, for three credits. I_14_the idea of taking the class because, after all, who doesnt want to _15_a few dollars? More than that, Id always Wanted to learn chess. And, even if I w
48、erent_16_enough about free credits, news about our_17_was appealing (有吸引力的) enough to me. He was an international grandmaster, which_18_I would be learning from one of the games _19_. I could hardly wait to_20_him.Maurice Ashley was kind and smart, a former graduate returning to teach, and this_21_w
49、as no game for him: he meant business. In his introduction, he made it _22_that our credits would be hard-earned. In order to_23_the class, among other criteria (标准), we had to write a paper on how we plan to_24_what we would learn in class to our future professions and, _25_ , to our lives. I manag
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556092.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
