江苏省南京第一中学2021届高三英语上学期12月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南京 第一 中学 2021 届高三 英语 上学 12 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京第一中学2021届高三英语上学期12月月考试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分) 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19. 15. B.9. 18. C.9. 15.答案是C。1. Who is Sue?A. The mans wife. B. The mans sister. C. The mans daughter.
2、2. What does the woman want to watch?A. News. B. Animal World. C. The movie.3. What does the woman think of the trip?A. Exciting. B. Not interesting. C. Challenging.4. Where are the two speakers?A. In West Street. B. In South Street. C. At the railway station.5. What will the woman probably do?A. Re
3、ad outside. B. Stay inside. C. Join the man.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the woman feel when the man says he has waited over an hour?A. Unhappy. B. Amused. C. Surprised.
4、7. Why does the man have to wait so long?A. There is no bus. B. He missed a bus. C. It is too cold.听第7段材料,回答第8至10题。8. What can we know about the man?A. He will stay at the hotel alone.B. He will stay at the hotel with his friend.C. He will stay at the hotel with his family.9. When does this conversa
5、tion take place?A. On Wednesday. B. On Thursday. C. On April 21.10. Where is the man now?A. At the hotel. B. At the airport. C. In another city.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman want the boy to do first?A. Do some cleaning. B. Finish his homework. C. Play outside.12. Which is one of the thing
6、s the boy has to do?A. Cleaning the bathroom. B. Pulling weeds. C. Wiping the walls.13. Where will the woman be while the boy does his work?A. In the yard. B. In the bedroom. C. In the living room.听第9段材料,回答第14至16题。14. What are the two speakers talking about?A. Housing prices. B. Renting a house. C.
7、Buying a house.15. What does the man think they should do first?A. Look for a house online.B. Think about the neighborhood.C. Learn about housing prices.16. Who most likely are the two speakers?A. A young couple. B. An old couple. C. Neighbors.听第10段材料,回答第17至20题。17. What neednt students do in distanc
8、e education?A. They neednt do assignments.B. They neednt interact with the teacher.C. They neednt go to a regular classroom.18. What can students do through text or voice chat?A. Share ideas. B. Get Internet tools. C. Learn at their own pace.19. Which is one of the advantages of distance education?A
9、. You can keep your job. B. You dont have to take tests. C. There are no academic goals.20. What is the speaker mainly talking about?A. The advantages of the Internet.B. The advantages of distance education.C. The disadvantages of traditional schools.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下
10、列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AStudent loan (贷款) debt has become a worldwide problem. In America, the countrys overall student debt reached a record of $1.6 trillion in 2019. The average person with student loan debt owed between $20,000 and $25,000. A recent Japanese government report says it has be
11、en lending over $9 billion yearly to students since 2010. Similar conditions exist in Africa and South America.Several factors account for high student loan debt. One is that employers everywhere have increased their demands for skilled workers, making higher education a requirement for many jobs. T
12、he students, however, after graduation, often find that their countrys economy is not strong enough to support their financial needs, so their ability to pay back the loan becomes a problem.To solve the problem, many countries are seeking their ways. Australia has developed a system where students d
13、o not have to pay anything back until they are earning at least $40,000 a year. In America, several candidates running for president in the 2020 election have offered more extreme solutions that all or at least some of these loans will be forgiven.Some professors in several universities recently stu
14、died what the effects of debt forgiveness might be. They found that, overall, sudden debt relief greatly improved the borrowers lives. Not only did they have more money, but they were more likely to move to a new area and seek better paying work.Yet the professors research doesnt include what might
15、happen to financial institutions or the overall economy if debt were totally forgiven. It only looks at how debt forgiveness would help the borrowers. They warn of some other possible negative effects. If a borrower knew that if he ran into any trouble he would be saved because he could get the debt
16、 relief, then he might actually become more reckless (轻率的) with his borrowing in the future.No matter what, the professors agree that if countries do decide to approve some student debt relief the neediest students should be helped first.1. What can we learn about student loan debt relief?A. It will
17、 surely provide some benefits to borrowers.B. It has already been carried out in the United States.C. It aims to encourage more students to borrow money.D. It will prevent a person from landing a well-paying job.2. What is the professors attitude to debt forgiveness?A. UncaringB. PositiveC. Disappro
18、vingD. Cautious3. Whats the main idea of the text?A. Student loan debt is the most serious problem worldwide.B. Growing global student debt fuels search for solutions.C. Student loan debt tends to pull the needy out of trouble.D. People hold different opinions on debt forgiveness.【答案】1. A 2. D 3. B【
19、解析】【分析】这是一篇说明文。短文介绍了学生债务成全球性问题,各国都在寻求解决方案。【详解】1.细节理解题。由倒数第三段“They found that, overall, sudden debt relief greatly improved the borrowers lives. Not only did they have more money, but they were more likely to move to a new area and seek better paying work.”(他们发现,总的来说,突然的债务减免极大地改善了借款人的生活。他们不仅可以获得更多的钱,
20、而且更有可能搬到一个新的地区,寻找更高收入的工作。)所以债务减免肯定会给借款人带来一些好处。故选A项。2.推理判断题。根据第五段中“Yet the professors research doesnt include what might happen to financial institutions or the overall economy if debt were totally forgiven. It only looks at how debt forgiveness would help the borrowers. They warn of some other possi
21、ble negative effects”.(他们的研究不包括如果完全免除债务,金融机构或整个经济可能会发生什么。它只着眼于债务免除将如何帮助借款人。他们警告说,还有其他一些可能的负面影响。)由此判断出,教授们对债务免除的态度是谨慎的。故选D项。3.主旨大意题。由第一段“Student loan (贷款) debt has become a worldwide problem.”(学生贷款债务已经成为一个世界性的问题。)由第三段“To solve the problem, many countries are seeking their ways.”为了解决这个问题,许多国家都在寻找解决方案。
22、所以短文主要是关于不断增长的全球学生债务促使各国寻找解决方案。故选B项。BLike a tired marriage, the relationship between libraries and publishers has long been dull. E- books, however, are causing heartache. Libraries know they need digital wares, but many publishers are too cautious about piracy(盗版) and lost sales to co-operate. Amon
23、g the big six, only Random House and Harper Collins license e-books with most libraries.Publishers are wise to be nervous. Owners of e-readers(电子阅读器) are exactly the customers they need: book-lovers with money. If these people switch to borrowing e-books instead of buying them, what then? Electronic
24、 borrowing is awfully convenient. Unlike printed books, which must be checked out and returned to a physical library miles from where you live, book files can be downloaded at home. The files disappear from the device when they are due.E-lending is not simple, however. There are lots of different an
25、d often incompatible(不兼容的) e-book formats, devices and licenses. Most libraries use a company called OverDrive, which secures rights from publishers and provides e-books and audio files in every format. Yet publishers and libraries are worried by Over Drives global market dominance(优势), as the compa
26、ny can control fees and conditions. Publishers were annoyed when OverDrive cooperated with Amazon, the worlds biggest online bookseller, last year. Owners of Amazons Kindle e-reader who want to borrow e-books from libraries are now redirected to Amazons website, where they must use their Amazon acco
27、unt to secure a loan.According to Pew, an opinion researcher, library users are a perfect market for Amazon. Late last year Amazon introduced its Kindle Owners Lending Library, which lets its best customers borrow free one of thousands of popular books each month.Library supporters argue that book b
28、orrowers are also book buyers and that libraries are vital spaces for readers to discover new works. Many were cheered by a recent Pew surveywhich found that more than half of Americans with library cards say they prefer to buy their e-books.So publishers keep adjusting their lending arrangements in
29、 search of the right balance.Random House raised its licensing prices earlier this year, and Harper Collins limits libraries to lending its titles 26 times.4. It can be inferred from Paragraph 1 that _.A. several big publishers have sold e-books to librariesB. most publishers are hesitant to coopera
30、te with librariesC. libraries are eager to keep strong relationship with publishersD. libraries and publishers face the same problem of e-books piracy5. Why are publishers worried that people will switch to electronic borrowing?A. E-books must be checked out and returned to libraries regularly.B. Th
31、ere is no time limit for the book files downloaded on the device.C. There are lots of different and incompatible e-book formats available.D. Book sales may drop sharply because of convenient electronic borrowing.6. We can learn from the text that _.A. Amazon is adopting measures to win more customer
32、sB. e-books can be lent at libraries as many times as you likeC. Over Drive distributes e-books and audio files to publishersD. over half of Americans are borrowing e-boo from libraries7. What is the best title for the text?A. The Hopeful Future of Publishing BusinessB. The Uncertain Economics of Le
33、nding E-booksC. The Dull Relationship between Libraries and PublishersD. The Close Cooperation between OverDrive and Amazon【答案】4. B 5. D 6. A 7. B【解析】本文是一篇说明文,介绍了电子借阅经济的不确定性。【4题详解】推理判断题。根据第一段中的“but many publishers are too cautious about piracy(盗版)and lost sales to co-operate.”可知,大多数出版商对盗版和销售损失过于谨慎,不
34、愿与图书馆合作,故B项正确。【5题详解】推理判断题。根据第二段中的“Electronic borrowing is awfully convenient. Unlike printed books, which must be checked out and returned to a physical library miles from where you live, book files can be downloaded at home.”可知,电子借阅非常方便,因此推断,出版商担心人们会转向图书借阅是因为图书销售可能会因为方便的电子借阅而急剧下降,故D项正确。【6题详解】细节理解题。
35、根据第四段中的“Late last year Amazon introduced its Kindle Owners Lending Library, which lets its best customers borrow free one of thousands of popular books each month.”可知,去年晚些时候,亚马逊推出了Kindle用户借阅图书馆,让最优秀的客户每月免费借阅数千本畅销书中的一本,由此可知,亚马逊正在采取措施来赢得更多的客户,故A项正确。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文由出版商和图书馆的关系入手,介绍了虽然电子借阅很方便,但大多数出
36、版商不愿与图书馆合作,拒绝授予图书馆电子书的许可,使电子借阅经济难以预料,也就是介绍了电子借阅经济的不确定性,故B项正确。CWhen I was 16years old and in foster care (非亲代养)in Tennessee,people told me I was unadoptableBut I desperately wanted a familyI sought the help of a judge,even the commissioner of the Department of Childrens Services and was adopted just
37、a week before my 18th birthdayWe have a lot to be grateful for and this holiday season .Lets not forget about the more than 415000 youth in foster care especially older youthThese youth are the most likely to get overlooked for adoption but they shouldnt beThey need and deserve a family just as much
38、 as young children doMaking an older youth a part of your family can bring just as much a joy as adopting a baby or a younger child-without all the diapers and potty training My adoption was life changing and probably the best thing that ever happened to meI still remember the first gift my parents
39、gave to meIt was a Mickey Mouse key chain with a key to their homeThey told me that no matter what happened they would always love me and Id always have a place to come home toThis is our 17th Thanksgiving togetherMy first Thanksgiving with my family was a little overwhelming with lots of extended f
40、amily including grandparents,aunts,uncles,and cousinsHowever,its when I realized that I would never have to spend another holiday alone and that was truly an amazing feelingI was always eager to spend time with my little sister,BethShe was six when I joined the familyMy dad always says he knew we we
41、re really sisters,and I was no longer a guest in the house when Beth and I had our first fightToday,shes one of my best friends,and Im her biggest cheerleaderThere were also bittersweet ThanksgivingsOne we spent in my moms hospital roomIt was there that she helped me plan my wedding but passed away
42、three weeks before the ceremony,My dad walked me down the aisle,and my sister was my maid of hono,Because of our bond we were able to support each other through that challenging time and thats what family is for-the good and bad timesIts nice having my dad and sister to share holidays and special oc
43、casionsBut theyre even more important when it comes to the little things like having someone to share my bad day with,celebrate my promotion at work,or help me think through a difficult decisionIts in these moments that I just cant imagine being alone in the worldIm so glad that I didnt listen to th
44、ose people who said I was unadoptable,Id never find a family,and that I was putting myself out there for rejectionIts a risk for older foster youth to consider adoptionIts an opportunity to be rejected once again But its a risk they should take because life doesnt end at 18Its really just beginningI
45、f you know someone who might consider adopting an older teen,please share my story-and have him or her think of my familyThey didnt get to see my first steps or watch me be a pilgrim in my second grade Thanksgiving playBut they taught me so many things about life and were there to watch me walk acro
46、ss the stage when I graduated from college and law school and accompanied me to the White House last year as I was honored for my work helping foster youthI look forward to many more Thanksgivings with my family and Im eternally thankful they chose me to be a part of their family8. What does the aut
47、hors personal experience indicate?A. Its rather difficult for older youth to be adoptedB. Older youth bring less joy than babiesC. Its boring having a bittersweet ThanksgivingD. An older youth aged 18is too old to need a family9. What contributes to the authors feeling that she cant imagine being al
48、one in the world?A. The familys giving the author a Mickey Mouse as a giftB. The authors spending her Thanksgiving with her extended family for 17yearsC. The mothers failing to attend the authors wedding ceremony for her severe diseaseD. The familys always sharing happiness and sorrow with her10. Th
49、e underlined sentenceIts an opportunity to be rejected once againin Paragraph 8means that_A. older teens take the opportunity to be adoptedB. older teens are less likely to be adoptedC. older teens create the opportunity to be adoptedD. older teens are in danger of being adopted11. Whats the authors
50、 main purpose of writing the passage?A. To express her appreciation for her familyB. To show sympathy to the unadoptable older youthC. To appeal to more people to adopt the older youthD. To persuade the readers not to believe others words.【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】【分析】本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了大龄
51、儿童被领养是很困难的,但他们也需要爱和归属感,呼吁更多的人收养大龄儿童。【详解】1.推理判断题。根据第一段“When I was 16years old and in foster care (非亲代养)in Tennessee,people told me I was unadoptable”(当我16岁的时候,我在田纳西州的寄养中心,人们告诉我我是不能被收养的。)根据第二段“ Lets not forget about the more than 415000 youth in foster care especially older youth”别忘了还有415000多名青少年被寄养在寄
52、养中心,尤其是大龄儿童。由此判断出,从作者的个人经历中,可知大龄儿童很难被收养。故选A项。2.细节理解题。根据第七段“But theyre even more important when it comes to the little things-like having someone to share my bad day with,celebrate my achievements at work,or help me think through a difficult decision.Its in these moments that I just cant imagine bein
53、g alone in the world.”(但当涉及到一些小事时,他们甚至更重要比如有人分享我糟糕的一天,庆祝我工作上的成就,或者帮助我思考一个艰难的决定。正是在这些时刻,我无法想象独自一人生活在这个世界上。)可知,这个家庭总是和她分享快乐和悲伤的时刻,让作者觉得她无法想象独自一人在这个世界上。故选D项。3.词句猜测题。根据第八段“Its a risk for older foster youth to consider adoption”(考虑收养大龄儿童是有风险的。)及“ Its an opportunity to be rejected once again(这是一个再次被拒绝的机会)
54、可知,大龄儿童不太可能被收养。故选B项。4.推理判断题。根据倒数第二段“If you know someone who might consider adopting an older teen,please share my story-and have him or her think of my family.”(如果你知道有人可能会考虑收养一个大龄儿童,请分享我的故事,让他或她想一想我的家人。)作者通过这篇文章主要向我们描述了大龄儿童被领养是很困难的,但他们也需要爱和归属感,呼吁更多的人收养大龄儿童。可以推断,作者的目的就是要呼吁更多的人领养大龄儿童。故选C项。DLess, A Min
55、imalist Living Guide: How to Declutter, Organize, and Simplify Your Life.Thanks to a travel-inspired revelation(启发), Jay has been happily living a simpler life for 12years. I always packed as lightly as possible, and found it exciting to get by with just a small carry-on bag, she told CNN. I thought
56、 if it feels this great to travel lightly, how amazing would it be to live this way? I wanted to have that same feeling of freedom in my everyday life.Jay decided to get rid of all her excess (额外的) possessions and live with just the essentials (必需品). I wanted to spend my time and energy on experienc
57、es, rather than things.Jay is a follower of a movement called minimalism (极简主义). Growing numbers of people have been attracted to this lifestyle all over the world. They share the same feeling of disappointment with modem life and a desire to live more simply. Minimalists are typically progressive a
58、nd concerned about the environment, Leah Watkins, a lead researcher at Otago University in New Zealand, told Stuff magazine in March.But many simply experienced unhappiness caused by owning too many possessions. Depression with the materialism of our world isnt new. English romantic poet William Wor
59、dsworth summed up how dispiriting (令人消沉的) this was back in 1802, at the beginning of the industrial age, when he wrote: Getting and spending, we lay waste our powers. His preference was to go back to nature. Closer to our own times, the hippies (嬉皮士) of the 1960s also sought to “drop out” of modern
60、life.And for many minimalists their key is to unload. Without objects, they believe people are forced more and more into the present moment and thats where life happens, wrote Stuff.But does simplicity ever feel like a sacrifice (牺牲)?Its eliminating the excess-unused items, unnecessary purchases-fro
61、m your life. Well, I may have fewer possessions, but I have more space Minimalism is making room for what matters most, said Jay.And the real questions, according to Duane Elgin, US social scientist, are what do you care about? and What do you value?He told CNN: Its important for people to realize m
62、inimalism isnt simply the amount of stuff we consume. Its about our families, our work. our connection with the larger world, our spiritual dimension. Its about how we touch the whole world. Its a way of life. 12. What inspired Francine Jay to live a simple life? A. A book she came across.B. Her des
63、ire to keep up with modem life.C. The pleasure she enjoyed from traveling lightly. D. A follower of minimalism she met on a trip.13. According to Leah Watkins, a typical minimalist tends to_.a. be fed up with materialismb. like saving and visiting nature oftenc. be angry about his or her current lif
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
