江苏省南通市2023届高三英语上学期第一次质量监测试卷(Word版含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南通市 2023 届高三 英语 上学 第一次 质量 监测 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南通市通州、兴化、泗洪2023届高三第一次质量监测英 语注 意 事 项考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求1.答题前,请您务必将自己的姓名、学校、考位号用书写黑色字迹的0.5毫米签字笔填写在答题纸上。 2.请认真核对监考员在答题卡上所粘贴的条形码上的姓名、考试证号与你本人的是否相符。 3.答题时,必须用书写黑色字迹的0.5毫米签字笔写在答题纸上的指定位置,在其它位置作答一律无效。第一部分 听力(共两节,满分30 分)第一节 ( 共5 小题;每小题 1.5分,满分7.5分 )听下面5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A 、B 、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,
2、你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What will the speakers bring to the barbecue?A. Some meat. B.Some drinks. C.A salad.2.Where does the conversation take place?A.At the police station. B.In a classroom. C.At a hotel.3.What does the woman want the man to do next?A.Write a letter.B.Look for the pen.
3、C.Help fix a bookshelf.4. What is the probable relationship between the speakers?A.Colleagues. B.Strangers. C.Friends.5.When will the woman make her products?A.During the summer. B.In the autumn. C.Through the winter.第二节 (共15 小题;每小题 1.5分,满分22.5分 )听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A 、B 、C三个选项中 选出最佳选项。听
4、每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各 小题将给出5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6 段材料,回答第6、7 题。6.Why does the man need to share the car with the woman?A.He doesnt have a car.B.He doesnt have a license.C. He doesnt like driving.A.In a parking lot.B.At Renmin University.C.At the gate of Central Park.听第7 段材料,回答第8、9题。8.
5、How does the woman seem to feel about dogs?A.She likes them.B.She hates them.C.She cares little about them.9.Which color do dogs mostly see?A.Black. B.Gray. C.Blue.听第8 段材料,回答第10 至 12题。10.What is the boy like?A.He is helpful. B.He is impolite. C.He is calm.11.What will the speakers do first?A.Help th
6、e neighbors carry their things in.B.Stay at home and let the neighbors relax.C.Bring the neighbors something cool to drink.12.How long has the womans family lived there?A. One month. B.Two years. C.Four years.听第9 段材料,回答第13 至 16题。13.How many people are in the group?A.Two. B.Three. C.Four.14.Who would
7、 spend all the money on other people?A.Alicia. B.Spencer. C. Ron.15.What is the groups final task?A.To answer the questions again.B.To compare their first two answers.C. To think about what other groups will say.16.When will the speakers present everything to the class?A.Monday. B.Tuesday. C.Friday.
8、听第10 段材料,回答第17 至20题。17.What is the speaker mainly talking about?A.The fashion in Britain and American.B. Office manners in Britain and the U.S.C.British and American businessmen.18.When do people in Britain wear informal clothes?A.When they go out for fun.B. When they go to work.C.When they go to re
9、staurants.19.What do British business people usually wear?A.Anything they like. B.Suits and ties. C.Sports clothes.20.How do you dress if you want to feel fine in a group?A.Dress the way you like.B.Wear informal clothes.C.Follow people around.第二部分 阅读(共两节,满分50 分 )第一节 ( 共15 小题;每小题2.5 分,满分37.5分 )阅读下列短文
10、,从题中所给的A 、B 、C 、D四个选项中选出最佳选项。AWelcome to Rainbow School Clubs, Kents funniest, safest before & after school clubs, summer clubs for 4-to-11-year olds.The play environment allows the children to be offered a selection of structured activities and play opportunities which take place both in and outdoo
11、rs, weather permitting, e.g. art & craft, board games, construction activities, role play, clay modeling, home corner, pool table, kwik-cricket, ball games and much more.Qualified and experienced police check (无犯罪记录) workers understand the importance of play and how this impacts on the individual de
12、velopment needs of children.Workers receive ongoing training to ensure the quality of care is paramount (最高的). All clubs are registered with Ofsted (where legally required to do so), and inspected in accordance with the law & guidance surrounding the care of children in a play environment. Parents/C
13、arers are issued with terms and conditions upon registration. A comprehensive list of policies which the club operates by is available at the clubs. You will be required to complete registration forms for your child prior to joining.Denise Howard set up Rainbow School Clubs in 2002 to meet the risin
14、g demand for out of school childcare. As a parent Denise was aware of the importance of choosing the right child care for your children out of school hours. Rainbow School Clubs aim to widen the alternatives available for parents when choosing childcare by providing affordable good quality care.A li
15、ght tea is provided i.e. sandwiches, biscuits, fruit, squash etc. All pick-ups done using our own transporttaxis are not used. For information, contact Denise Howard on 07717214041.1. Who do Rainbow School Clubs target?A. Workers skilled in playing board games.B. Employers eager for career developme
16、nt.C. Children crazy about outdoor play games.D. Parents in urgent need of off-class childcare.2 What is the entry requirement for people joining Rainbow School Clubs?A. Fill in the registration forms.B. Receive ongoing training.C. Inspect the play environment.D. Give tips on the operation.3. Which
17、of the following is unavailable at the club?A. The good childcare.B. Taxi pick-ups.C. The qualified staff.D. Fruits and biscuits.【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章一则Rainbow School Clubs的广告,介绍了该课后俱乐部的多种优势。【1题详解】推理判断题。根据第一段“Welcome to Rainbow School Clubs, Kents funniest, safest before & after schoo
18、l clubs, summer clubs for 4-to-11-year olds.(欢迎来到 Rainbow School Clubs,肯特最有趣、最安全的校前和校后俱乐部,4至11岁儿童的夏季俱乐部)”和第三段的“You will be required to complete registration forms for your child prior to joining.(您需要在加入之前为您的孩子填写登记表)”推知,这则广告的目标人群是急需给孩子找课后照看的家长。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第三段的“You will be required to complete r
19、egistration forms for your child prior to joining.(您需要在加入之前为您的孩子填写登记表)”可知,加入Rainbow School Clubs的要求是加入之前父母需要填写注册表格。故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一段的“All pick-ups done using our own transporttaxis are not used.(所有的接送都用我们自己的交通工具出租车不包括在内)”可知,出租车接送不包括在俱乐部的服务内。故选B。BOne of the greatest tests of a parents patience c
20、omes at night when you trying to get your children to fall asleep. You know you need to rock them, stroke their backs or just keep a comforting hand on them until they nod off.But that time is playing a zero-sum game(零和游戏)with your own need for sleep and something else you need to do:work, zone out
21、on Netflix or just enjoy the quiet after the kids have gone to sleep.When my older daughter was just a baby, I figured out a way to control my impatience: Id count to 100,along with the slow back-and-forth sway or the calm and steady strokes of her back. It gave me the light at the end of the tunnel
22、 that almost always did the trick. My impatience would die down because I knew that Id reach the goal.The result was surprising. By not thinking over the activities waiting for me, I focused on my daughter instead. The numbers from 1 to 100 became the calm breath.I couldnt hold complex thoughts on t
23、he top of counting, so deeper emotions surfaced, specifically love and appreciation of the small person I was holding and touching. I was less likely to get pulled away by unnecessary streams of thoughts and soon began to deeply enjoy these moments.My daughter benefited from the extended touch as we
24、ll. Science shows that the physical touch releases three chemicals in our brain associated with emotional and physical health benefits. These chemicals promote feelings of happiness and well-being, and increase pleasure while regulating mood and relieving anxiety. By holding and stroking our childre
25、n, were conveying safety and trust, relieving stress and activating(激活)our bodies special nerves. This is what actual bonding with our child looks like.My daughter is 1l years old now, and I still continue this nighttime ritual(惯例): Give her comforting and loving strokes and frequent hugs, maintaini
26、ng a physical connection. 4. What probably causes parents to be extremely impatient at night?A. Making their children fall asleep.B. Staying up late for extra work.C. Facing too much housework.D. Searching for information online.5. What happened to the author when he was counting numbers?A. He got c
27、ompletely lost in thought.B. He thought of traveling through the tunnel.C. He came to realize his deep love for his child.D. He was constantly interrupted by other thoughts.6. What is Paragraph 4 mainly about?A. Ways to calm ourselves down.B. Advantages of the physical touch.C. Benefits of keeping a
28、 good mood.D Roles of special chemicals in brains.7. What could be the best title for the text?A. The challenge for children to fall asleepB. The balance between family and careerC. A solution to conveying my impatienceD. A night routine to bond with my daughter【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】【导语】本文是一篇记叙
29、文。文章讲述了很多父母哄孩子睡觉会不耐烦,但作者用轻柔的抚摸和从一数到一百的方式让自己平静下来,感受到了对女儿深深的爱,从而与女儿建立了牢固的感情纽带。【4题详解】细节理解题。根据第一段第一句“One of the greatest tests of a parents patience comes at night when you trying to get your children to fall asleep. (当你试图让孩子入睡时,对父母耐心的最大考验之一就是晚上。)”可以看出哄孩子睡觉很消磨家长耐心,故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段第四句“I couldnt hold
30、 complex thoughts on the top of counting,so deeper emotions surfaced, specifically love and appreciation of the small person I was holding and touching.(我无法把复杂的想法放在计数的最上面,所以更深层的情感浮出水面,特别是对我抱着和触摸的那个小人物的爱和欣赏。)”可以看出作者在抚摸自己孩子时怀有深深的爱意。故选C。【6题详解】主旨大意题。根据第四段“Science shows that the physical touch releases t
31、hree chemicals in our brain associated with emotional and physical health benefits.These chemicals promote feelings of happiness and well-being, and increase pleasure while regulating mood and relieving anxiety. By holding and stroking our children,were conveying safety and trust, relieving stress a
32、nd activating(激活)our bodies special nerves.(科学表明,身体接触会在我们的大脑中释放出三种与情绪和身体健康相关的化学物质。这些化学物质促进幸福感和健康,并在调节情绪和缓解焦虑的同时增加快乐。通过抱着和抚摸我们的孩子,我们传递了安全和信任,缓解了压力,激活了我们身体的特殊神经。)”可知,本段内容展示的均为身体接触的好处,而A、C、D三项均为文中的细节项,以偏概全。B项“身体接触的优点。”为段落大意,故选B。【7题详解】主旨大意题。根据本文最后一段提到“nighttime ritual(夜间惯例)”可与D项题目呼应,同时倒数第二段最后一句提到“actual
33、 bonding with our child(和我们的孩子建立真正的纽带)”又与D项不谋而合。且D项“A night routine to bond with my daughter(和我女儿相处的夜晚)”能较好地概括全文主旨,情真意切,可作为本文的最佳标题。A、B、C三项均不能传达出全文的情感脉络。故选D。CA new study focused on birds examines how the movements of rivers in the Amazon have contributed to that areas exceptional biological diversity
34、.The research team, led by the American Museum of Natural History, found that as small river systems change over time, they spur the evolution of new species. The findings also reveal previously unknown bird species in the Amazon that are only found in small areas next to these dynamic river systems
35、, putting them at high risk of extinction.The lowland rainforests of the Amazon River basin harbor(藏匿) more diversity than any other ecosystem on the planet. It is also a globally important biome(生物群落) containing about 18 percent of all trees on Earth and carrying more fresh water than the next seve
36、n largest river basins combined. Researchers have long wondered and hotly debated how the Amazons rich biodiversity arose and accumulated.“Early evolutionary biologists like Alfred Russel Wallace noticed that many species of primates and birds differ across opposite riverbanks in the Amazon,”said th
37、e studys lead author Lukas Musher. “Moreover, accumulating geological evidence has suggested that these rivers are highly dynamic, moving around the South American landscape over relatively short time periods, on the order of thousands or tens of thousands of years.”To investigate how the movement o
38、f rivers across the landscape has influenced the accumulation of bird species in the Amazon, the researchers sequenced the genomes(基因组) of six species of Amazonian birds.Because these rivers move around the landscape at different time scales, their movements can have varying outcomes for bird specie
39、s: when river rearrangements occur quickly, populations of birds on each side can combine before theyve had time to differ; when river changes happen slowly, species have a longer time to diverge from one another.8. What does the underlined word “spur” in Paragraph 1 mean?A Stimulate.B. Renew.C. Pur
40、sue.D. Interrupt.9. What have researchers debated on?A. What the Amazons biodiversity indicates.B. How the Amazons biodiversity was formed.C. Whether the Amazon has the richest biodiversity.D. Why Amazon bird species are at risk of distinction.10. What can we conclude from LukasMushers words?A. Ther
41、e are six species of American birds.B. Rivers move very slowly in South America.C. Most species differ across opposite Amazon riverbanks.D. River movement may lead to the Amazons biodiversity.11. What has influenced the change of bird species in the Amazon?A. The location of river movement.B. The po
42、pulations of birds.C The speed of river movement.D. The amount of the genomes.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。本文介绍了亚马逊河流流动对该地区生物多样性的贡献。【8题详解】词义猜测题。根据划线处上文“A new study focused on birds examines how the movements of rivers in the Amazon have contributed to that areas exceptional biological d
43、iversity.( 一项针对鸟类的新研究调查了亚马逊河的流动是如何促成该地区非凡的生物多样性的。)”和划线单词所在句子“The research team, led by the American Museum of Natural History, found that as small river systems change over time, they spur the evolution of new species.(由美国自然历史博物馆领导的研究小组发现,随着时间的推移,小型河流系统会发生变化,从而spur新物种的进化。)”可知,亚马逊河的流动促成该地区非凡的生物多样性,这说
44、明小型河流系统会发生变化,从而刺激新物种的进化,由此可知,spur可以解释称导致、引起,再往深一点是刺激了物种的进化。A. Stimulate刺激;B. Renew翻新、更新;A. Pursue追求;D. Interrupt打断。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“Researchers have long wondered and hotly debated how the Amazons rich biodiversity arose and accumulated. (长期以来,研究人员一直想知道并激烈争论亚马逊丰富的生物多样性是如何产生和积累的。)”可知,调查者们正在争
45、论的是亚马逊河流丰富的生物多样性是如何形成并累积的,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第三段“ “Early evolutionary biologists like Alfred Russel Wallace noticed that many species of primates and birds differ across opposite riverbanks in the Amazon,” said the studys lead author Lukas Musher. Moreover, accumulating geological evidence has sugge
46、sted that these rivers are highly dynamic, moving around the South American landscape over relatively short time periods, on the order of thousands or tens of thousands of years.” (该研究的主要作者卢卡斯穆舍说:“阿尔弗雷德拉塞尔华莱士等早期进化生物学家注意到,亚马逊河两岸的许多灵长类动物和鸟类物种不同。”“此外,越来越多的地质证据表明,这些河流是高度动态的,在相对较短的时间内,在数千年或数万年的时间内,在南美洲的景
47、观中流动。”)” Lukas Musher将这两件事关联起来,他认为是亚马逊河的流动导致了河两岸丰富的生物多样性,故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中“when river rearrangements occur quickly, populations of birds on each side can combine before theyve had time to differ; when river changes happen slowly, species have a longer time to diverge from one another.( 当河流快速重
48、新排列时,两边的鸟类种群在它们有时间变化之前就会结合在一起;当河流变化缓慢时,物种有更长的时间互相分化。)”可知高速的河流会导致物种组合,低速的河流会导致物种的差距越来越大。所以,影响鸟类种类改变的因素是河流的流速,故选C。DChinas first group of e-sports major graduates will emerge in the summer of 2021,with data showing that even though this major has been underestimated by the public, the future appears pr
49、omising as there are hundreds of thousands of related jobs available.After the Ministry of Education decided that “electronic sports and management” should be listed in colleges major departments in September 2016, around 30 Chinese universities kicked off their e-sports major courses in the same ye
50、ar, to meet the needs of the rise of e-sports related industries in the Chinese market.“The major is designed to meet the demand,”said Zheng Duo,co-founder of Tianjin Hero Sports Management and a visiting professor from the Communication University of China(CUC).Chinese passion for e-sports is not i
51、n doubt, with more than 18,000 e-sports companies registered as of 2021, according to corporate database Qichacha.The number of e-sports users in China reached 500 million in 2021, and the market had a value of more than 145 billion yuan as of 2020, according to Chinese consulting group iResearch. M
52、eanwhile,the industry chain is becoming more complete.Jobs in areas such as supervision and content production require talent and training. The number of available jobs is estimated at 500,000,and could reach 3.5 million in the next five years, according to Chinas Ministry of Human Resources and Soc
53、ial Security.Well-known universities such as CUC and the Shanghai Theatre Academy have responded to the countrys call and are preparing graduates for the e-sports market.Yet not every major graduate is qualified for the positions available, as the jobs normally require practical experience,which is
54、something a lot of graduates lack.Industry insiders have indicated that e-sports is an industry with rapid iteration(迭代), and some companies prefer to hire people with experience instead of spending time training recruits.Roughly half of the graduates will enter the gaming industry, said Xiao Pi, an
55、 e-sports major graduate from CUC. “Some of the rest will pursue further studies for their masters degree.”“Even though e-sports majors have advantages in finding jobs, students need practical experience to better suit the different positions,” said Gu Liming, president of Perfect World Games.12. Wh
56、at do the public think of e-sports majors according to the text?A. They dont exist in job markets.B. They deserve a promising future.C. They dont have a wide appeal.D. They replace many other majors.13. Why did universities start to offer e-sports major courses in 2016?A. They had great passion for
57、electronic sports.B. They wanted to respond to the publics call.C. They had the potential for e-sports courses.D. They wanted to meet the social demands.14. What can we infer from Paragraph 4?A. E-sports have a large database.B. E-sports see a larger-scale market.C. E-sports get advice from iResearc
58、h.D. E-sports arise from a complete chain.15. What do e-sports graduates really need to be better qualified for the positions?A. The fierce competition.B. Familiarity with markets.C. Practical experience.D. A masters degree.【答案】12. C 13. D 14. B 15. C【解析】【导语】本文为一篇说明文。主要介绍了电子竞技专业的现状和前景,以及对该专业的应届毕业生的要
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
