河南省焦作市2020届高三英语三模考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省 焦作市 2020 届高三 英语 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河南省焦作市2020届高三英语三模考试试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上个。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读-一。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. How is the weather in the mountains?A. Rai
2、ny. B. Sunny. C. Snowy.2. What are the speakers mainly talking about?A. Cooking. B. Traditions. C. Experiments.3. Why does the man read in weak light?A. He is afraid of light.B. He doesnt care about his eyes.C. He doesnt want to bother his brother.4. How much money did the man lend the woman in all?
3、A. $70. B. $80. C. $100.5. What is the mans opinion about sleep?A. Four hours is plenty for him.B. Eight hours is too much for the woman.C. Six hours is the least for most people.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。
4、每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation take place?A. In the kitchen. B. In the bedroom. C. In the study.7. When does the man plan to go to sleep?A. At 11:00 p.m. B. At 3:00 a.m. C. At 4:00 a.m.听第7段材料,回答第8、9题。8. How long did Marco Polo travel?A For 13 years. B. For 17 years. C. For
5、24 years.9. What does the man suggest the woman do in the end?A. Read a storybook about Xuanzang.B. Write an essay about Marco Polo.C. Imagine the life in ancient times.听第8段材料,回答第10至12题。10. What language is Richard fluent in?A. French. B. Spanish. C. Italian.11. What is Molly going to do?A. Spend a
6、year in France.B. Spend six months in France.C. Spend a year in Spain.12. What is Richards advice for learning a new language?A. Going traveling often.B. Using the dictionary often.C. Surrounding oneself in the environment.听第9段材料,回答第13至16题。13. What will Henry do at the beach?A. Go swimming. B. Go wa
7、lking. C. Go biking.14. What is the probable relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Classmates. C. Manager and customer.15. Why wont Kelly go to the beach tomorrow?A. It will rain. B. She has to work. C. She is sensitive to the sun.16. Who will drive the car today?A. Ryan. B. Henry. C.
8、Kelly.听第10段材料,回答第17至20题。17. What would MAD Architects prefer buildings to be like?A. More environmentally friendly.B. More attractive.C. More traditional.18. What does MAD Architects want to provide?A. The situation of separation from nature.B. The experience of living in ancient times.C. The feelin
9、g of being in the natural world.19. Where will the Urban Forest be built?A. In Beijing. B. In Chongqing. C. In Rome.20. Who should apply for a job according to the talk?A. Architects. B. Engineers. C. Office workers.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该
10、项涂黑。ASeattle is home to one of the busiest ports, so many visitors have a short window to crowd in as much sightseeing as possible before getting on a ship. Here are four attractions you can see in a rush.Space NeedleRegular tickets for the Space Needle are $10 cheaper from 8:00 a.m. to 9:30 a.m. Or
11、der tickets in advance so you can go straight in line for the elevators. At the top, you can read fun facts about the Needle and interact with a huge, touchscreen “SkyPad”- not to mention admiring incredible 360-degree views of the city.Chihuly Garden and GlassLocated right next to the Space Needle,
12、 this exhibit features the work of Dale Chihuly. Walk through the Glasshouse to see one of his largest pieces: a 100-foot-long glass sculpture in colors of red, orange and yellow. Order your Space Needle and Chihuly tickets together for even more savings.Pike Place MarketJust steps from the Space Ne
13、edle, you can get on the bus to the famous Pike Place Market. Give yourself plenty of time to eat your way through this huge marketplace. Most places offer samples so you can try a wide variety of snacks before you buy.Post AlleyLocated under Pike Place Market, this street is home to Seattles sticki
14、est attraction: the Gum Wall. This tradition started in the 1990s, when people waiting in line for Post Alleys Market Theater would stick their chewed gum on the wall. Since then, thousands of others have added to the collection. The wall was swept clean in 2015, but youd never know it now. It makes
15、 for a good photo opportunityjust dont get too close.1. What can you do at the Space Needle?A. Taste some delicious snacks.B. Overlook the whole city of Seattle.C. See a wonderful glass sculpture.D. Take the fastest elevators in the world.2. What was Dale Chihuly?A. An artist.B. An actor.C. An archi
16、tect.D. A professor.3. What is the Gum Wall probably like now?A. It is a place to stick photos.B. It is as clean as other walls.C. It is covered by chewed gum.D. It is a part of Pike Place Market.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了西雅图的四个景点:Space Needle;Chihuly Garden and Glass;Pike Place Marke
17、t;Post Alley。【1题详解】细节理解题。根据文章Space Needle部分内容“At the top, you can read fun facts about the Needle and interact with a huge, touchscreen “SkyPad”- not to mention admiring incredible 360-degree views of the city.( 在顶端,你可以阅读关于针塔的有趣事实,并与一个巨大的触摸屏“SkyPad”互动更不用说欣赏不可思议的360度城市景观了。) ”可知在这里可以欣赏到城市全景。故选B项。【2题详解
18、】推理判断题。根据文章Chihuly Garden and Glass部分内容“Located right next to the Space Needle, this exhibit features the work of Dale Chihuly. Walk through the Glasshouse to see one of his largest pieces: a 100-foot-long glass sculpture in colors of red, orange and yellow.”可知,后句中提及的“his”应是指代前句中提及的Dale Chihuly,且后句中
19、提到了“a 100-foot-long glass sculpture in colors of red, orange and yellow(一个100英尺长的玻璃雕塑,颜色有红色、橙色和黄色。)”应是他的作品,故可以推知Dale Chihuly应是一位艺术家。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据文章Post Alley部分内容“Located under Pike Place Market, this street is home to Seattles stickiest attraction: the Gum Wall. This tradition started in the 1
20、990s, when people waiting in line for Post Alleys Market Theater would stick their chewed gum on the wall. Since then, thousands of others have added to the collection.( 位于派克市场下面的这条街是西雅图最粘的地方:口香糖墙。这一传统始于20世纪90年代,当时人们在Post Alley的市场剧院排队时,会把嚼过的口香糖贴在墙上。从那时起,成千上万的人加入了收藏。)”可知,墙上有嚼过的口香糖。故选C项。【点睛】事实细节题寻读法 分
21、为直接理解题和间接理解题,前者常用who, what, which, when, where, why和how提问,或判断正误;后者需与原文信息转换,表达上与原文有差异。使用寻读法可根据题干关键词回到原文定位,将原文与选项对比可以快速确定答案。比如文章的第1小题:1. What can you do at the Space Needle?A. Taste some delicious snacks. B. Overlook the whole city of Seattle.C. See a wonderful glass sculpture. D. Take the fastest ele
22、vators in the world.根据题干关键词“the Space Needle”可迅速定位到文章第一部分内容:“At the top, you can read fun facts about the Needle and interact with a huge, touchscreen “SkyPad”- not to mention admiring incredible 360-degree views of the city.”,将选项与原文对比可知,B项“Overlook the whole city of Seattle.( 俯瞰整个西雅图城。)”与原文“admirin
23、g incredible 360-degree views of the city(欣赏这座城市令人难以置信的360度全景)”表达含义一致。故选B项。BDuring Ricks birth in 1962, his brain was damaged for oxygen lack. The doctors told Dick Hoyt that there was no hope of his son being anything more than a “vegetable”. Yet Dick and his wife were determined to raise him at ho
24、me.At age 13, Rick told his father he wanted to participate in a five-mile benefit run for the disabled. Dick was not a runner, but he agreed to push Rick through the race course in his wheelchair. That was when a surprising thing happened. During the run, Rick felt as though he wasnt disabled anymo
25、rehe was simply one of the runners. This experience deeply affected Dick, and he committed to running an increasing number of events with his son so that Rick could have this feeling as often as possible.At first, other competitors often treated them as outsiders and even avoided them. But gradually
26、, what began as a way for Rick Hoyt to experience inclusion and equality broadened in its purpose. Running together became a way to send a message that, as Rick said, everybody should be included in everyday life. The pairs first Boston Marathon in 1981 finished in the top quarter of the field, and
27、shortly thereafter, attitudes began to change. Many athletes would come up to them before the race to wish them luck.The 2013 Boston Marathon was the 31st time the Hoyts had run the race, and it was also their last race. Dick has run thousands of miles to be with and support his son. Their athletic
28、pursuits have enriched Ricks life and had a practical benefit for Dicks life as well: After a heart attack, Dicks doctors told him he might have died 15 years earlier if he werent in such good shape.4. What inspired Dick to keep running?A. Rick felt he was a healthy person in running.B. Rick could r
29、aise money by taking part in running.C. Ricks wish was to be an excellent runner one day.D. Rick could rebuild his brain by running.5. What message did the Hoyts send by running?A. Everyone is a part of the world.B. Whatever man has done, I may do.C. Where there is a will, there is a way.D. Good thi
30、ngs come to those who wait.6. What changed others attitudes to the Hoyts?A. Their talent for running.B. Their purpose of running.C. Their donations to runners.D. Their achievement in running.7. How long did the Hoyts insist on races?A. 31 years.B. 38 years.C. 40 years.D. 53 years.【答案】4. A 5. A 6. D
31、7. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了出生时由于缺氧而天生“植物人”的Rick13岁时喜爱上了跑步,并坚持参加马拉松比赛,同时,跑步也给他的生命带来了奇迹。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“During the run, Rick felt as though he wasnt disabled anymorehe was simply one of the runners. This experience deeply affected Dick, and he committed to running an increasing number of events with
32、 his son so that Rick could have this feeling as often as possible.( 在跑步的过程中,瑞克觉得自己不再是残疾人了他只是跑步者中的一员。这段经历深深地影响了迪克,他决定和儿子一起举办越来越多的活动,这样瑞克就能尽可能多地有这种感觉。)”可知,自己在跑步过程中像一个正常人这样的感觉促使他坚持跑步。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“Running together became a way to send a message that, as Rick said, everybody should be incl
33、uded in everyday life.( 一起跑步变成了一种传递信息的方式,正如里克所说,每个人都应该融入到日常生活中。)”可知,通过跑步,他想要传达每个人都应该融入到日常生活中,都是世界的一部分。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“The pairs first Boston Marathon in 1981 finished in the top quarter of the field, and shortly thereafter, attitudes began to change.”可知,人们态度的转变始于他们在1981年波士顿马拉松比赛取得的成绩。故选D项
34、。【7题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“During Ricks birth in 1962, his brain was damaged for oxygen lack.”可知,他出生于1962年,第二段内容“At age 13, Rick told his father he wanted to participate in a five-mile benefit run for the disabled.”提及了第一次跑步时13岁,即1962+13=1975年,末尾段落“The 2013 Boston Marathon was the 31st time the Hoyts had
35、 run the race, and it was also their last race.”提及2013年为最后一次跑步,因此可计算2013-1975=38。故选B项。CWhats the deal with new words? Where do they come from and how do they go from unknown to official? First, new words have to circulate in culture to make it into the dictionary. They have to be used and understood
36、. Words have a much better chance of getting added to the dictionary if you see them in print or hear them in conversation. Its actually a full-time job to search popular communication to figure out what new words are surfacing in our vernacular(方言). Lexicographers get to decide which words make it
37、into the dictionary, and they do so by reading widely across industries and disciplines. However, they also make decisions about which idioms make it in.Dictionaries can sometimes get over 1000 new words per year. In 2019 the Merriam-Webster added over 600 in April and another 500+ in September. Aft
38、er lexicographers decide which words will be included, they write a new definition. Some existing words also gain additional meanings, and there are usually thousands of revisions. The dictionary is a constantly changing work-in-progress, just like the language it describes and defines. For instance
39、, the word “peak” recently went from being just a sharp, pointed end to also being something at the height of popularity. Occasionally fake words actually end up in the dictionary by mistake.If you have a word that you think should be in the dictionary, youre welcome to get in touch with the lexicog
40、raphers and suggest it. However, the word needs to be fairly popular. It has to have “widespread, frequent, meaningful usage”. For instance, OMG was added to the dictionary in 2009 after lexicographers had observed it in general use for about 15 years.New words spring from new technologies and disci
41、plines, but theyre very often invented by authors and writers who love language and play with it to create new meanings. One of the greatest creators was William Shakespeare who created over 1,700 new words often by adapting usage and using new compounds. Hes responsible for words like eyeball, exci
42、tement, fashionable, and lonely. “Hard-boiled” was invented by Mark Twain.8. What kind of new words can be included in dictionaries?A. Words which have been widely used for long.B. Words which were created by famous writers.C. Words which have been spoken by some locals.D. Words which frequently app
43、ear in a private conversation.9. What does the underlined word “Lexicographers” in the first paragraph probably mean?A. New word creators.B. Writers of a dictionary.C. Specialists in languages.D. Historians on ancient cultures.10. What does the author think of a dictionary?A. Quite ambiguous.B. Erro
44、r-free.C. Extremely rigid.D. Gradually developing.11. What is the best title for the text?A. How the Dictionary Is RevisedB. How New Words Spread in CultureC. How Words Get Added to the DictionaryD. How New Words Are Invented by Famous Authors【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述新词是如何被收录入词典成为官
45、方语言的。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“First, new words have to circulate in culture to make it into the dictionary. They have to be used and understood. Words have a much better chance of getting added to the dictionary if you see them in print or hear them in conversation.( 首先,新词必须在文化中流传,才能被收入词典。它们必须被使用和理解。如果
46、你在出版物中看到或在对话中听到这些词,它们被收入词典的机会要大得多。)”可知,新词必须得到了广泛使用才被收录到字典里。故选A项。9题详解】词义猜测题。根据划线单词之后的动作内容“decide which words make it into the dictionary, and they do so by reading widely across industries and disciplines.”可知,Lexicographers决定了那些词被收录入词典,因此他们应是词典编撰者。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据文章第二段内容“The dictionary is a const
47、antly changing work-in-progress, just like the language it describes and defines.( 字典就像它所描述和定义的语言一样,是一个不断变化的半成品)”可知,在作者看来,词典时在不断变化的。故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据文章结构为总分结构,首段提出了本文的中心话题。作者用设问的方式提出了话题“Whats the deal with new words? Where do they come from and how do they go from unknown to official? First, new
48、words have to circulate in culture to make it into the dictionary.( 新词是怎么回事?他们从何而来,又如何从默默无闻走向官方?首先,新词必须在文化中流传,才能被收入词典。)”可知,本文主要讲述新词是如何被收录入词典成为官方语言的。选项C. How Words Get Added to the Dictionary概括了文章主题,可作最佳标题。故选C项。DThe Program for International Student Assessment (PISA)a study of the test scores of 15-y
49、ear-olds across 79 countriesshowed that students in England performed significantly better in maths than 2015. PISA is conducted by the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) every three years, and assesses the performance of 15-year-olds mainly in reading, maths and science.I
50、n England, the Government has prioritized(优先)climbing up the league tables in recent years. The latest tests were carried out last year, and showed that England was ranked 17 in the table for maths, up from 26 in 2015. Pupils in England also outperformed the OECD average in reading and science. On s
51、tudent well-being, 53 percent of 15-year-olds across the UK reported that they are satisfied with their liveswell below the 67 percent average across the OECD.Taking the UK as a whole, while there was only a statistically significant improvement in maths, the country still improved its position rela
52、tive to other countries across all three of the subjects tested by PISA. In reading, the UK was 14th, up from 22nd three years ago. In science the UK was 14th, up from 15th, and in maths the UK rose to 18th from 27th.Across the rest of the league tables, East Asian countries like China and Singapore
53、 continued to be far superior. Todays results also showed that Estonia outperformed all the major European economies.However, Geoff Barton, the general secretary of the Association of School and College Leaders, cautioned against concluding too much from the findings. There are many educational and
54、non-educational factors which affect performance and it is not easy to find how these have impacted on young peoples attainment in a set of tests. What is worrying, however, is that this analysis shows that fewer students in the UK are satisfied with their lives than the OECD average. It is clear th
55、at many young people feel under great pressure in a society in which the risks often seem very high to them in terms of achieving their goals.12. Which aspect of England is under the average of the OECD?A. Reading.B. Science.C. Well-being.D. Maths.13. Which statement agrees with the UK performance i
56、n PISA?A. The UK did worse than before.B. The UK progressed a little in PISA.C. The UK hasnt made any improvement.D. The UK pulled well ahead of the rest countries.14. Which of the following countries always holds a leading position in PISA?A. China.B. Estonia.C. The UK.D. England.15. What do the Ge
57、off Bartons words mean in the last paragraph?A. The PISA results are unbelievable for educators.B. Students in the UK are in need of more practice.C. Education quality cant be fully reflected only by PISA.D. Young people take more risks of achieving their goals.【答案】12. C 13. B 14. A 15. C【解析】这是一篇新闻报
58、道。文章主要讲述了英国学生在国际学生评估项目中的表现,虽然教育质量不能仅仅通过PISA来全面反映,但是还是反映出了一些问题。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段末尾句内容“On student well-being, 53 percent of 15-year-olds across the UK reported that they are satisfied with their liveswell below the 67 percent average across the OECD.( 在学生幸福感方面,英国15岁的学生中有53%对自己的生活感到满意,远低于经合组织国家67%的平
59、均水平。)”可知,在幸福感方面,英国低于经合组织的平均水平。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“Taking the UK as a whole, while there was only a statistically significant improvement in maths, the country still improved its position relative to other countries across all three of the subjects tested by PISA.( 就英国整体而言,尽管在数学方面只有统计上的显著进步,但
60、在PISA测试的所有三门课程中,英国相对于其它国家的排名仍有所提高。)”可知,英国在PISA项目上取得了一些进步。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据文章第四段内容“Across the rest of the league tables, East Asian countries like China and Singapore continued to be far superior.( 在其它排行榜上,中国和新加坡等东亚国家继续遥遥领先。)”可知,中国在在PISA项目中一直处于领先地位。故选A项。【15题详解】推理判断题。根据文章末尾段内容“There are many educat
61、ional and non-educational factors which affect performance and it is not easy to find how these have impacted on young peoples attainment in a set of tests.( 有许多教育和非教育的因素影响表现,这是不容易在一套测试找到这些如何影响年轻人的成绩的)”可知,由于有各种因素影响,一套测试并不能完全体现学生的真实情况。选项C. Education quality cant be fully reflected only by PISA.( 教育质量
62、不能仅仅通过PISA来全面反映。)属于合理推理。故选C项。第二节(5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Just like essays, all speeches have three main sections: the introduction, the body, and the conclusion. _16_ You need to write a speech in a way that keeps the attention of an audience and helps pa
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
冀教版七年级英语上册Unit 4 Lesson 21《At the Market(共20张PPT).ppt
