江苏省南京市第一中学2020-2021学年高二下学期期中英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京市第一中学2020-2021学年高二下学期期中英语试题 WORD版含解析 江苏省 南京市 第一 中学 2020 2021 学年 高二下 学期 期中 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年 南京一中 高二下学期期中考试试卷一、阅读AA Schengen visa is a short-stay visa awarded to persons wishing to travel to one or many of the countries that make of the 26 European country Schengen Area. It grants (授予) each holder entry to all the countries in the area on a single visa. Several new Schengen visa
2、 application rules came into force in all countries on February 2, 2020. Check out some of the major changes:Increased visa feesThe Schengen visa fee has increased from 60 euros to 80 for adults, while children aged between 6 and 12 now need to pay 40 euros instead of 35.The rise in fees is to incre
3、ase staff numbers, ensure stronger security screenings, and upgrade IT equipment and software, according to the European Commission.Electronic application formThe application process has been greatly simplified. Schengen member states now accept electronic applications, and the application form can
4、be signed and submitted electronically.Longer application submission periodsSchengen visa applicants used to apply as early as three months ahead of their trip. Today applications can be submitted up to six months in advance.Benefits for frequent travelersThose who have previously visited the Scheng
5、en Area and have a positive visa history will be granted the opportunity to get a multiple-entry visa valid for up to five years. That is, people who have lawfully used their previous visas, have a good economic standing in their home countries, and intend to leave the area before their Schengen vis
6、a expires (过期) will now have the chance to get a visa for up to five years with multiple entries.1. If a couple with a seven-year-old kid apply for Schengen visas, how much should they pay under the new rules?A. 45 euros.B. 80 euros.C. 155 euros.D. 200 euros.2. When applying for a Schengen visa now,
7、 you can .A. upgrade your computer softwareB. hand in an electronic application formC. get all your materials ready before February 2D. turn in your application 9 months in advance3. To frequent travelers to the Schengen Area, the new rules are more .A. specificB. complicatedC. favourableD. rigid【答案
8、】1. D 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章是一则申根签证的广告启事,介绍了签证价格、电子设备、频繁来这里旅行可以享受的好处等。【1题详解】细节理解题。根据“The Schengen visa fee has increased from 60 euros to 80 for adults, while children aged between 6 and 12 now need to pay 40 euros instead of 35.”申根签证费成人从60欧元提高到80欧元,而6到12岁的儿童需要支付40欧元,而不是35欧元。可知,如果一对夫妇带着一个七岁的小孩来
9、申请申根签证,他们按照新规要付80*2+40=200欧元。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据“The application process has been greatly simplified. Schengen member states now accept electronic applications, and the application form can be signed and submitted electronically.”申请过程已大大简化。申根成员国现在接受电子申请,申请表可以通过电子方式签署和提交。可知,当你现在申请申根签证时,可以上交电子申请表。故选B项
10、。【3题详解】细节理解题。根据“That is, people who have lawfully used their previous visas, have a good economic standing in their home countries, and intend to leave the area before their Schengen visa expires (过期) will now have the chance to get a visa for up to five years with multiple entries.” 也就是说,那些合法使用之前签证
11、的人,在本国经济状况良好,并打算在申根签证之前离开该地区的人现在将有机会多次入境,获得长达五年的签证。可以看出,这些新规对于频繁去申根地区的人更加支持了,故选C项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展和人物之间的关系。例如,第2题,细节理解题。根据“The application process has been greatly simplified.
12、Schengen member states now accept electronic applications, and the application form can be signed and submitted electronically.”申请过程已大大简化。申根成员国现在接受电子申请,申请表可以通过电子方式签署和提交。可知,当你现在申请申根签证时,可以上交电子申请表。故选B项。BIt is one of the greatest mysteries of nature. In case you havent noticed, all living things follow
13、very definite, individual rhythms, all as regular as a clock, but what makes them regular?Though many scientists maintain that these rhythms are the result of some outside force like gravity or radiation or both, the results of most scientific researches agree with other scientists who believe that
14、each living thing has its own built-in biological “time clock.”Take the mystery of migration for example. Scientists cant really explain why many species of birds migrate in the autumn even though the temperature is still summery. The birds just seem to snub the comfortable weather that they are hav
15、ing. When a certain time comes, they travel south by the thousand. In spring time, they migrate northwards when though there probably is snow still covering the ground when they finally arrive. Something said “go”, and they did.Animals that hibernate are obeying individual time clock, too. When thei
16、r clock indicates the time to take a winters nap, they do, and nothing can stop them. At a certain time in the spring, they wake up and come out regardless of the weather outside.Plants appear to have yearly rhythms, such as the sprouting(发芽)of seeds, and they also have daily rhythms. Notice sometim
17、es that plants raise their leaves in daylight and lower them at night.If you live along the California coast, you can easily observe a demonstration of this mysterious clock functioning regularly. There, from February to September, the highest tides occur exactly every fourteen and four-fifths days,
18、 and during these high tides, but at no other time, small silvery fish called grunions surf-ride a wave to the beach. There the female deposits her eggs in the sand and the male, fertilize them; then both hitch a wave-ride back to the sea. Exactly fourteen and four-fifths days later, never before or
19、 after, the tiny eggs hatch, and the high tide carries the new habits out to sea.4. According to the passage the mysterious rhythms result from _.A. the influence of gravity on living speciesB. the effect of radiation on living speciesC. the influence of a mysterious outer force on living speciesD.
20、the internal mechanism inside the living species5. The underlined word “snub” in the third paragraph probably means _.A. fightB. ignoreC. symbolizeD. criticize6. Which of the following statements is NOT TRUE?A. Hibernating animals are obeying an internal time clock.B. The positioning of the leaves o
21、f some plants is due to the daily rhythms.C. The internal clock functioning is demonstrated in the reproducing habits of grunions.D. The yearly hibernation is more because of the weather influence than the biological functioning.7. The passage is mainly about _.A. the rhythms of lifeB. the reasons o
22、f mysterious hibermationC. strange behaviors of speciesD. the timing for different events in the world of species【答案】4. D 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】本文是说明文。主要讨论的是地球上生命的节奏,不同的物种有不同的生长规律,有不同的生活节奏,其实是由于其体内的内在机制所决定的。【4题详解】细节理解题。根据Though many scientists maintain that these rhythms are the result of some outsi
23、de force like gravity or radiation or both,the results of most scientific researches agree with other scientists who believe that each living thing has its own built-in biological “time clock.(虽然许多科学家认为这些节奏是重力或辐射等外力的结果,或者两者兼而有之,但大多数科学研究的结果与其他科学家一致,他们认为每个生物都有自己内置的生物“时间钟。”)可知,生物身上的节奏是由于其体内的生物机制所决定的,故答
24、案为D。【5题详解】词句猜测题。根据上文Scientists cant really explain why many species of birds migrate in the autumn even though the temperature is still summery.(科学家无法真正解释为什么许多鸟类在秋天迁徙,即使温度仍然是夏季。)可推断划线句The birds just seem to snub the comfortable weather that they are having句意:鸟儿似乎在忽视它们所拥有的舒适的天气。结合下文When a certain tim
25、e comes, they travel south by the thousand. ( 当某一时刻到来时,它们大批大批地向南旅行。)可知,候鸟不管天气如何,只要到了某个时间就会迁徙,因此推断划线词词义为“忽视”,与ignore意思相近。故答案为B。【6题详解】细节理解题。根据第四段Animals that hibernate(冬眠)are obeying individual time clocks,tooWhen their clock indicates the time to take a winters nap,they do,and nothing can stop themAt
26、 a certain time in the spring,they wake up and come out regardless of the weather outside(冬眠的动物也遵守各自的时钟。当它们的时钟指示了一个冬天小睡的时间时,它们就会睡觉,没有什么能阻止它们。在春天的某个时候,它们醒来了,不管外面的天气如何,站起来出来。)可知,动物冬眠主要不是根据天气,而是根据内在的生物钟,故D项“每年的冬眠更多是因为天气的影响,而不是生物的功能。”错误。故答案为D。【7题详解】主旨大意题。纵观全文特别是第二段的the results of most scientific researc
27、hes agree with other scientists who believe that each living thing has its own built-in biological “time clock.”(大多数科学研究结果与其他科学家一致,它们认为每个生物都有自己内置的生物“时间钟。”),可知,本文主要讨论的是地球上生命的节奏,不同的物种有不同的生长规律,有不同的生活节奏,其实是由于其体内的内在机制所决定的,故答案为A。CIn modern society there is a great deal of argument about competition. Some
28、value it highly, believing that it is responsible for social progress and prosperity. Others say that competition is bad; that it sets one person against another; that it leads to unfriendly relationship between people.I have taught many children who held the belief that their selfworth relied on ho
29、w well they performed at tennis and other skills. For them, playing well and winning are often lifeanddeath affairs. In their singleminded pursuit of success, the development of many other human qualities is sadly forgotten.However, while some seem to be lost in the desire to succeed, others take an
30、 opposite attitude. In a culture which values only the winner and pays no attention to the ordinary players, they strongly blame competition. Among the most vocal are youngsters who have suffered under competitive pressures from their parents or society. Teaching these young people, I often observe
31、in them a desire to fail. They seem to seek failure by not trying to win or achieve success. By not trying, they always have an excuse: “I may have lost, but it doesnt matter because I really didnt try.” What is not usually admitted by themselves is the belief that if they had really tried and lost,
32、 that would mean a lot. Such a loss would be a measure of their worth. Clearly, this belief is the same as that of the true competitors who try to prove themselves. Both are based on the mistaken belief that ones selfrespect relies on how well one performs in comparison with others. Both are afraid
33、of not being valued. Only as this basic and often troublesome fear begins to dissolve can we discover a new meaning in competition.8. What does this passage mainly talk about?A. Competition helps to set up selfrespect.B. Opinions about competition are different among people.C. Competition is harmful
34、 to personal quality development.D. Failures are necessary experiences in competition.9. The underlined phrase “the most vocal” in Paragraph 3 means _.A. those who try their best to winB. those who value competition most highlyC. those who are against competition most stronglyD. those who rely on ot
35、hers most for success10. What is the similar belief of the true competitors and those with a “desire to fail”?A. Ones worth lies in his performance compared with others.B. Ones success in competition needs great efforts.C. Ones achievement is determined by his particular skills.D. Ones success is ba
36、sed on how hard he has tried.11. Which point of view may the author agree to?A. Every effort should be paid back.B. Fear of failure should be removed in competition.C. Winning should be a lifeanddeath matter.D. Competition should be encouraged.【答案】8. B 9. C 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇议论文。短文主要论述了对于竞争人们的不
37、同观点。有些人支持竞争,他们觉得这样可以使社会进步;有些人反对竞争,他们觉得竞争给人与人之间带来不友好。作者建议我们正确理解竞争的意义。【8题详解】主旨大意题。由第一段“Some value it highly, believing that it is responsible for social progress and prosperity. Others say that competition is bad; that it sets one person against another; that it leads to unfriendly relationship betwee
38、n people”可知,一些支持竞争的人认为,竞争对社会进步是有帮助的,推进社会的向前发展和繁荣。反对竞争的人认为,竞争会挑起人们之间的斗争,给人们之间带来不友好。所以这篇文章主要讲了人们对竞争的看法各不相同。故选B项。【9题详解】词句猜测题。由第三段“However, while some seem to be lost in the desire to succeed, others take an opposite attitude. In a culture which values only the winner and pays no attention to the ordina
39、ry players, they strongly blame competition. Among the most vocal are youngsters who have suffered under competitive pressures from their parents or society”可知,然而,当一些人似乎迷失在成功的欲望中,另一些人持相反的态度。在一个只重视赢家而不关注普通参与者的文化中,他们强烈谴责竞争。其中最强烈反对竞争的人是那些承受着来自父母或社会竞争压力的年轻人。所以通过上下文的语境可以判断出,第3段中带下划线的短语the most vocal是指最强烈
40、反对竞争的人。故选C项。【10题详解】细节理解题。由最后段“Both are based on the mistaken belief that ones selfrespect relies on how well one performs in comparison with others”可知,两者都是基于错误的信念,即一个人的自尊取决于一个人与他人相比的表现。所以真正的竞争者和那些“渴望失败”的人有相似的信念既一个人的价值在于与别人相比的表现。故选A项。【11题详解】推理判断题。由最后段“Only as this basic and often troublesome fear beg
41、ins to dissolve can we discover a new meaning in competition.”可知,只有当这种基本的、令人烦恼的恐惧消失时,我们才能在竞争中发现新的意义。所以通过关键词“ fear begins to dissolve,discover a new meaning”可以判断出,作者在对比了两种对于竞争的不同态度之后,作者认为在竞争中应该消除对失败的恐惧。故选B项。【点睛】抓住特定信息进行逆向或者正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。由最后段
42、“Only as this basic and often troublesome fear begins to dissolve can we discover a new meaning in competition.”可知,只有当这种基本的、令人烦恼的恐惧消失时,我们才能在竞争中发现新的意义。所以通过关键词“ fear begins to dissolve,discover a new meaning”可以判断出,作者在对比了两种对于竞争的不同态度之后,作者认为在竞争中应该消除对失败的恐惧。故小题4选B项。DHartley got to Gentral Slalion nearly an
43、 hour before his train was due to leave. A lifetime in the theatre had given him a healthy indeed excessive (过分的) sense of punctuality; a lifetime of unwanted cups of coffee, constant checking of the time, yet another turn around the block before that all too often pointless, tiresome audition (试镜).
44、Hartley was 75 pretty fit for his age, legs holding lip, memory still ticking over nicely though the occasions for punctuality were now rather fewer. But he was a creature of habit and couldnt change now.He repaired to the restaurant purchased a coffee and a blueberry muffin, tired and failed to fin
45、d a litter-free table. The coffee was awful, the muffin was stale but the coffee was always awful, the muffin always stale. Hartley refused to let himself be annoyed. His visit to the city had not been without its pleasures. Lunch with an old actor-chum (好友), then a film regrettably not utilizing (利
46、用) his own talents had rounded out an agreeable day.Hartley was a good actor, although the calls on his talents were now infrequent. But really, he thought draining his awful coffee, hed had a reasonably good career. Something to be proud of. But hed never had that break-through part.He headed for h
47、is platform. Just as the train was about to pull out a man ran down the platform, jumped aboard as the door slammed shut and sank into the seat next to Hartley.“Cutting it a bit fine”, he said.“Indeed”, Hartley replied. “A close run thing”.The man forty-ish, amiable looking gave him an amused glance
48、.This brief exchange served as an adequate ice-breaker and they chatted their way through the outer suburbs and into the countryside. Having satisfactorily disposed of the sad state of the railways, country versus city living, his neighbour asked Hartley what he didor had donefor a living.Hartley ha
49、ted telling people he was an actor. He was not ashamed of his job. Not in the least but he had long tired of reactions ranging from “what have I seen you in” to “how do you learn all those lines”.So in situations like this he simply selected an occupation from a former role. Bit risky, of course. Yo
50、u say youre a doctor and find yourself meeting the quizzical(疑问的)gaze of a heart surgeon. But hed never been caught out and it was harmless enough game, Hartley felt. It amused him, and hed given some damn good performances too.“Im a lawyer”, he replied. “Retired several years ago. Property law. Bit
51、 of criminal stuff”.The train was slowing down. The man glanced out of the window.“My station. I had you quite wrong then”.He stood and took down his briefcase from the overhead rack.“Yes, Id have said you were an actor. The voice especially. Still, lawyers are actors in a way, dont you think? Plent
52、y of drama in a courtroom”.The train drew into the station.“Im a film director. Casting a feature at the moment. You study faces. On the train. Everywhere. Always on the lookout. Anyway, enjoyed our chat. Bye.”12. What did Hartley think of his not telling his occupation?A. Harmful to his acting care
53、er.B. Amusing despite the riskC Helpful to protect his identityD. Upsetting when caught out.13. What can we learn about Hartleys travel companion from the underlined sentence “I had you quite wrong then.”?A. He assumed Hartley had given another answer.B. He understood Hartleys profession was acting.
54、C. He thought Hartley practiced a different profession.D. He mistook Hartley for another person.14. The use of the word “Bye” at the end of the story_.A. shows the readers how unexpectedly Hartleys career endsB. describes Hanleys shock on finding the man is a directorC. confirms Hartleys lack of luc
55、k in spite of his acting skillsD. proves the man will reconsider giving Hartley a chance to act15. Which of the following can be the best title of the story?A. Acting upB. Employ talentsC. Selecting an occupationD. Casting a feature【答案】12. B 13. C 14. C 15. A【解析】【分析】本文属于记叙文。文章主要讲述了哈特利在火车上碰到了一个电影导演,互
56、相演戏,隐藏了自己的真实职业,最终错失了一个机会。【12题详解】细节理解题。根据第十一段“So in situations like this he simply selected an occupation from a former role. Bit risky, of course. You say youre a doctor and find yourself meeting the quizzical (疑问的) gaze of a heart surgeon.”以及“It amused him, and hed given some damn good performances
57、 too.”可知,每当遇到这样的情况,他会选择之前的一个角色作为回答。这么做是有风险的,比如你说你是一个医生,但是会遇到一个心脏外科医生怀疑的目光。但是,这也让他觉得很有趣,他也呈现了很好的表演,故选B。【13题详解】词句猜测题。根据上文“Im a lawyer”, he replied. “Retired several years ago. Property law. Bit of criminal stuff.”以及下文“Yes, Id have said you were an actor. The voice especially. Still, lawyers are actors
58、 in a way, dont you think? Plenty of drama in a courtroom”.”可知,哈特利告诉他是一个律师,但是他认为他是一个演员,尤其是声音。由此推知,划线部分的意思是他认为哈特利从事不同的职业,故选C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“Im a film director. Casting a feature at the moment. You study faces. On the train. Everywhere. Always on the lookout. Anyway, enjoyed our chat. Bye.” 可知,我是
59、一名电影导演。此刻投出一个特写。你在研究面孔。在火车上。到处都是。一直在寻找。无论如何,享受我们的聊天,再见。由此推知,在故事结尾处使用“再见”这个词证实了哈特利尽管他有表演技巧仍然缺乏运气。故选C。【15题详解】主旨大意题。阅读全文,根据文章内容可知,本文主要讲述了哈特利在火车上碰到了一个电影导演,互相演戏,隐藏了自己的真实职业,最终错失了一个机会。由此可知,Acting up(运作不正常;出毛病)适合做本文最佳标题。故选A。二、七选五Lots of people find it hard to get up in the morning and put the blame on the a
60、larm clock. In fact, the key to easy morning wake-up lies in resetting your body clock. _16_ Heres how to make one._17_ In order to make a change, you need to decide why its important. Do you want to get up in time to have breakfast with your family, get in some exercise, or just be better prepared
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558668.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
