江苏省如皋市2021届高三英语上学期第三次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 如皋市 2021 届高三 英语 上学 第三次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省如皋市2021届高三英语上学期第三次月考试题(含解析)第一部分 听力(共两节20 题,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。 每段对话仅读一遍。1.What is the woman dissatisfied with about the coat?A. The quality. B. The color. C. The price.2. What will the woman do during the flight
2、?A. Read magazines. B. Do puzzles. C. Enjoy music.3.How does the woman feel about learning Spanish?A. Surprised. B. Interested. C. Worried.4. What are the speakers mainly talking about?A. Photos. B.A baby. C. A wedding.5. Where does the conversation take place?A. At home. B. At an office. C. At a re
3、staurant.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What makes matters worse according to the woman?A. Her battery is flat. B. Her car cant be fixed. C. Her coat got dirty.7. Where are the spe
4、akers going next?A. To the garage. B. To the cafe. C. To the laundry.听第7段材料,回答第8至10 题。8.Why isnt the mans ticket valid? A. It cant be used during the rush hour. B. It wasnt bought at the station. C. It is out of date.9. What ticket did the man buy?A. A first-class single. B. A second-class single. C
5、. A second-class return.10. What will the man do next?A. Get off at the next station. B. Talk with the ticket seller.C. Give the woman extra money.听第8段材料,回答第11至13题。11. What did the woman do?A.A salesgirl. B. An office clerk. C.A flight attendant.12.How did the woman know about the job?A. From the ne
6、wspaper. B. From her friend. C. From the Internet.13. What is the bad thing about the job according to the woman?A. The night hours. B. The unbearable boredom. C. The long training.听第9段材料,回答第14至17题。14. What happened to the man last week? A. He injured on his back.B. He fell off his motorcycle. C. He
7、 lost his motorcycle.15. Why did the man buy a motorcycle?A. He likes it. B. He thinks it safe. C. Hell go to work on it.16. How does the man usually go to work now?A. By car. B. By bus. C. By bike.17.What does the man mostly do on the bus?A. Read books. B. Look outside. C. Talk with others.听第10段材料,
8、回答第18至20题。18. When will the competitors get the results?A. In about one month.B. In about two months.C. In about four months.19.What does the speaker stress strongly? A. The ticket to the theater. B. The length of the story. C. The prize of the competition.20. What can we learn about this years comp
9、etition?A. Its topic is Spring.B. It has to be original.C. Its open to every student.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、 C和D四个选项中,选出最佳选项。AA study from the University of Colorado shows hearing aids may improve your brain function!The Rechargeable GO! Digital sound processin
10、g chip provides clear sound and makes speech easier to understand without whistling Never relace batteries again! Full Charge Gives 16 Hrs of Use! Free Charging Station Included Easy On/ Off Button Automatic Noise Reduction and Feedback Canceler 30-Day Money-Back GuaranteeAffordable Quality Recharge
11、able Digital Hearing Aid -For Only S199!According to new studies, wearing hearing aids may actually benefit your brain by improving your brains performance and memory! Thats why were so excited to introduce you to the most affordable member of our rechargeable hearing aid family: the HearClear GO! T
12、he GO provides incredible value and a fantastic hearing experience!The GO is designed for most mild to moderate hearing losses and applies the same key elements all high-end digital hearing aids share while leaving out fancy bells and whistles that increase costs and require expensive adjustments. A
13、nd with the GOs included charging station, you wont have to keep replacing tiny hearing aid batteries. They re amazingly convenient!Were so sure youll love your advanced, low-cost GO hearing aids that we offer a 100% Money-Back Guarantee. The GO is only $239, or $199 each when you buy a pair. Your p
14、urchase of the HearClear GO comes with a 30-Day Money-Back Satisfaction Guarantee and a 6-month limited guarantee! Telecare Convenience!GO devices are incredibly easy to use, but we are here to help you if you have questions! With our free telecare, you can discuss your hearing care with our friendl
15、y staff from the comfort and safety of your own home. Youll enjoy ongoing assistance, including technical support, from care specialists who will help you achieve the best hearing experience with your hearing aids.Special Offer- Double Your Warranty and Add Damage ProtectionEach HearClear GO include
16、s a limited 6-month manufacturers warranty that protects you from factory bugs, but for this special magazine offer, we give you the opportunity to Double Your Warranty to 1 year for just an additional $50.Use Coupon Code RDZ9. Visit and Save: www.AdvancedHearing com/RDZ91. Which of the following ma
17、kes the HearClear GO stand out?A. It is promoted by the University of Colorado.B. It is suitable for those who have hearing losses.C. It leaves out fancy bells to guarantee the quality.D. It has affordable price with convenient operation.2. How much would you pay if you buy a pair of hearing aids wi
18、th a 12-month guarantee?A. $249B. $289C. $398D. S4483. What service will it offer if you buy the HearClear GO?A. They will replace the charging station for free.B. They will give you a discount if you visit their web.C. They will provide technical support from specialists.D. They will give you money
19、 back if you are dissatisfied.【答案】1. D 2. D 3. C【解析】本文是一篇广告,推荐了物美廉价的助听器HearClear Go,介绍了其电池、性能、售后和价格等方面,并提供优惠券。【1题详解】细节理解题。由Affordable Quality Rechargeable Digital Hearing Aid -For Only S199!部分第二段最后一句“They re amazingly convenient!”及第三段中的“low-cost”可知,它价格实惠且操作方便,故选D项。【2题详解】细节理解题。由Affordable Quality Rec
20、hargeable Digital Hearing Aid -For Only S199!部分第三段“ $199 each when you buy a pair. ”可知,买一副助听器的话,一只要199,两只要398,由文章倒数第二段“we give you the opportunity to Double Your Warranty to 1 year for just an additional $50.”可知,保修期6个月,再加50美金可以将保修期延长至一年,所以总价是398+50最终等于448美元。故选D项。【3题详解】细节理解题。由Telecare Convenience!部分最
21、后一句Youll enjoy ongoing assistance, including technical support, from care specialists who will help you achieve the best hearing experience with your hearing aids.(您将享受护理专家的持续帮助,包括技术支持,他们将帮助您获得最佳的助听器听力体验。)可知,有专业的技术人员给你提供帮助以确保你有最佳的听力体验。故选C项。BHumpback whales swim in ocean areas close to land and are a
22、ctive at the surface. They can often be seen breaching, or leaping out of the water, and then coning down with a great splash. And, if you listen closely, you might even hear one singing.Marine biologist Jim Darling has studied the songs of humpback whales for more than 25 years. While recording wha
23、le songs on a boat near Hawaii, he invited author Douglas Chadwick to experience diving with a humpback. When swimming with the whale, Chadwick could see that the whale was aware of him, but not alarmed by his presence. The 13-meterlong giant looked at him curiously but never harmed him. It pointed
24、its head down to the ocean floor and, with flippers extended out to its sides, began to sing. In the water, Chadwick heard the whales songs in a way he never heard them before. Suddenly, I no longer heard the whales voice in my ears, he said. “I felt it inside my head and bones.While male humpback w
25、hales are mostly quiet in the summer, during winter migrations and breeding activities they sing long, complex patterns of sounds. The songs last between five and 20 minutes, sometimes lasting for 30 minutes or more, and are repeated note for note.Darling says that only male humpbacks sing, but for
26、unknown reasons. It was previously thought that they sang to attract females, but scientists showed this was incorrect when they played recordings of whale songs in the ocean and the female whales did not respond. Another idea is that male humpbacks compete with each other using songs, just as other
27、 male animals on land do using their antlers or tusks. However, they found all male whales in a group sing the same song when theyre together. When one whale changes its tune, the rest of the group change to match.They also found that some groups of whales repeat some of the same musical phrases eve
28、n in regions thousands of kilometers away. In some years, the groups songs were very different from one another, but in other years they were very similar.There is still so much the scientists dont know, and years of study lies ahead for whale researchers like Jim Darling. Why do I do it? the wonder
29、s aloud. Human beings like puzzles. I want to know.4. Whats the purpose of the first paragraph?A. To arouse the readers interest with detailed description.B. To introduce the topic by explaining how the whales sing.C. To inspire the readers to protect lovely humpback whales.D. To present a peaceful
30、scene of the life of humpback whales.5. What can we imply from the third paragraph?A. Chadwick was attracted by the whales song.B. Chadwick lost his hearing when the whale sang.C. The whale sang songs to frighten Chadwick away.D. The whales song healed Chadwicks bone disease.6. Which of the followin
31、g is true about humpback whales?A. They sing different songs every year.B. Their songs are long and complicated.C. They are popular with whale watchers.D. Male whales sing to attract female ones.7. What is the main idea of the passage?A. Explanations on how humpbacks interact with human.B. How to ma
32、ke a record about humpback whales songs.C. Studies on humpback songs and what they might mean.D. The scientists research on mysterious humpback whales.【答案】4. A 5. A 6. B 7. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了座头鲸会唱歌的习性,科学家由此很感兴趣并对座头鲸的歌声展开研究,文章还介绍了关于座头鲸歌声的一些研究发现。【4题详解】推理判断题。根据第一段“Humpback whales swim in ocean areas cl
33、ose to land and are active at the surface. They can often be seen breaching, or leaping out of the water, and then coning down with a great splash. And, if you listen closely, you might even hear one singing.(座头鲸在靠近陆地的海洋区域游泳,在水面很活跃。人们经常看到它们冲出水面,或跃出水面,然后俯冲下来,溅起巨大的水花。如果你仔细听,你甚至可能听到其中一个在唱歌)”以及第二段“Marin
34、e biologist Jim Darling has studied the songs of humpback whales for more than 25 years.(海洋生物学家吉姆达林研究座头鲸的歌声已经超过25年了)”可推知,第一段的目的是用对座头鲸详细的描述来引起读者的兴趣。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第三段中“In the water, Chadwick heard the whales songs in a way he never heard them before. Suddenly, I no longer heard the whales voice in
35、 my ears, he said. “I felt it inside my head and bones.( 在水中,查德威克以一种前所未有的方式听到了鲸鱼的歌声。“突然间,我听不到鲸鱼在我耳边的声音了,”他说。“我感觉到它在我的脑袋和骨头里。”)”可推知,查德威克被鲸鱼的歌声所吸引了。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第四段“While male humpback whales are mostly quiet in the summer, during winter migrations and breeding activities they sing long, complex
36、patterns of sounds. The songs last between five and 20 minutes, sometimes lasting for 30 minutes or more, and are repeated note for note.( 虽然雄性座头鲸在夏天大多很安静,但在冬季迁徙和繁殖活动中,它们会发出长而复杂的声音。这些歌曲持续5到20分钟,有时持续30分钟或更长时间,并且一个音符一个音符地重复)”可知,关于座头鲸的描述中,B选项“他们的歌又长又复杂”正确。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Humpback whales swim in o
37、cean areas close to land and are active at the surface. They can often be seen breaching, or leaping out of the water, and then coning down with a great splash. And, if you listen closely, you might even hear one singing.(座头鲸在靠近陆地的海洋区域游泳,在水面很活跃。人们经常看到它们冲出水面,或跃出水面,然后俯冲下来,溅起巨大的水花。如果你仔细听,你甚至可能听到其中一个在唱歌
38、)”以及第二段“Marine biologist Jim Darling has studied the songs of humpback whales for more than 25 years.(海洋生物学家吉姆达林研究座头鲸的歌声已经超过25年了)”结合文章介绍了座头鲸会唱歌的习性,科学家由此很感兴趣并对座头鲸的歌声展开研究,文章还介绍了关于座头鲸歌声的一些研究发现。可知,这篇文章的主旨是关于座头鲸歌声及其含义的研究。故选C。CChinese pronunciation puzzled experts in China for a long, long time. How do yo
39、u recover the sounds immortalized in classical texts? How do you make the old poems rhyme again?A scholar, Chen Li, reconstructed the language in the 1840s. Hes facing a centuries-old problem. He examined the book closely in front of him. It looked old, untidy even. But it had quite a backstory. 126
40、1 years earlier, Lu Fayan outlined what would become the Qieyun. He broke down the sound of each character with two more characters! An upper character to match the initial consonant. And a lower character to rhyme with the final sounds, including the tone. With fanqie, you can capture the sound of
41、a syllable! Simple. And clever.But it didnt give an overview of Chinese phonology. Rhymers needed to take another step: organize this information into tables The 12h century Rhyme Mirror is full of rime tables. The starting label gives the table number and the kind of rhyme these syllables have. Alo
42、ng the top row are six articulation categories for consonants. And down the side, the four tones. Though the interpretation is debated, confident scholars spent centuries sounding out ancient Chinese syllables and teaching that Chinese had exactly 36 initial consonants.But Chen Lis not convinced. He
43、s combing through old fanqie and his research revealed flaws. There werent 36 initials There were 41. Five of them needed to be split in two. But theres more: the sounds in the rime tables are not the sounds in the Qieyun. Later research will go on to show that even the earlier stage itself is compl
44、icated. Its a compromise between ancient literary dialects. All this hard work merely left us with categories.In the early 1900s, a Swede, Karlgren, traveled to China and added an important piece. He filled out the rime categories with real sounds. Linguists went on to refine these reconstructions o
45、f Ancient Chinese. They even revealed small but important distinctions, like chongniu. Actually, its not a single language called Ancient Chinese. Its a period in linguistic history called Middle Chinese. Because theres an even older language to uncover, a thousand years older sill.Maybe one day wel
46、l rhyme our way into Old Chinese.8. How does the author begin the article?A. By raising questions.B. By giving an assumption.C. By illustrating a typical case.D. By describing a unique scene.9. Whats the shortcoming of Qieyun?A. It was unpractical to break each character.B. It gave the detailed info
47、rmation about sounds.C. It became complex with many different characters.D. It failed to give an overview of Chinese phonology.10. What contributions did Chen Li make to the Chinese phonology?A. He combed through old Qieyun.B. He found the faults of old Qieyun.C. He left us with categories and real
48、sounds.D. He made a compromise to ancient dialects.11. Whats the main idea of this passage?A. The reconstruction of Qieyun.B. The discovery of Rhyme Mirror.C. The researches on Chinese phonology.D. The development of Chinese language.【答案】8. A 9. D 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。文章讲的是针对中国文字发音体系的研究,讲了以陈力还有Kar
49、lgren为代表的语音学家的研究成果。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Chinese pronunciation puzzled experts in China for a long, long time. How do you recover the sounds immortalized in classical texts? How do you make the old poems rhyme again?(长期以来,汉语发音一直困扰着中国的专家们。怎样才能恢复经典文献中不朽的声音呢?你怎样使这些古老的诗重新押韵?)”可知,作者以提出问题的方式开始文章。故选A。【9题详解】细节理
50、解题。根据第三段中“But it didnt give an overview of Chinese phonology.(但它并不能涵盖汉语音韵学的所有内容)”可知,切韵的缺点是不能全部涵盖汉语音韵学的所有内容。故选D。10题详解】细节理解题。根据第四段“But Chen Lis not convinced. Hes combing through old fanqie and his research revealed flaws.(但是陈力并没有被说服。他在梳理过去的反切,并且他的研究发现了一些缺陷)”可知,陈力对汉语音韵学的贡献是他发现了老式切韵的缺点。所以选B。【11题详解】主旨大意
51、题。根据第一段“Chinese pronunciation puzzled experts in China for a long, long time. How do you recover the sounds immortalized in classical texts? How do you make the old poems rhyme again?(长期以来,汉语发音一直困扰着中国的专家们。怎样才能恢复经典文献中不朽的声音呢?你怎样使这些古老的诗重新押韵?)”结合文章讲的是针对中国文字发音体系的研究,讲了以陈力还有Karlgren为代表的语音学家的研究成果。可知,这篇文章的主旨
52、是汉语音韵学研究。故选C。DGenghis Khan remains to this day one of the most accomplished men. But there are no accounts of the events that surrounded his death and burial only a mystery focused around an area known as the Forbidden Zone.Scientist Albert Lin was obsessed by the story of Genghis Khan. He decided t
53、o organize a tomb hunt. Some of his best friends were experts in various fields UAV3 design, remote sensing, and geographic information systems that could, if applied in combination, provide an old-fashioned archeological expedition with cutting-edge advantages. Not only that, but almost all of thes
54、e friends were enthusiastic rock climbers used to camping in the wilderness, ready for any adventure.In July 2008, Lin and his team found themselves driving north from Ulaanbaatar. On maps, it looked like their initial destination- the Forbidden Zone- was about six hours away. But then came the mech
55、anical breakdowns and deep mud pits, the injured goats and stuck vehicles, and the stubborn guards at the entrance to the Forbidden Zone. After two days, they established their first base camp and began exploring.For the next three weeks, they explored the entire Forbidden Zone and beyond, spreading
56、 out across the wilderness on foot and on horseback. They faced challenges such as wolves, exploding UAVS and unexploded bombs buried in the earth. They ate goat steak, goat stew, and something called goat bread, and they drank fermented horse milk.At first, they experienced much disappointment. A f
57、ew days later, they arrived at the location of an ancient temple that had never previously been studied. Although they didnt do any digging, by simply scanning the earth near recently fallen trees, they found plenty of impressive artifacts, among them a clay medallion with the face of a lion on it d
58、ating from the Khans time.The team identified dozens of potential burial sites. Rather than digging, however, Lins approach is to scan the earth below using imaging technology. This is because of Genghis Khans importance for the Mongolian people. Not only considered by many to have been the greatest
59、 military leader of all time, Genghis Khan also has great religious significance for many Mongolians.Some believers even worry that digging up his tomb could cause the end of the world.“Using traditional archeological methods would be disrespectful to believers,” Lin says. “The ability to explore in
60、 a noninvasive way lets us try to solve this ancient secret without overstepping cultural barriers.” Lin also believes the search for Genghis Khans tomb has importance. “By locating his tomb, we hope to emphasize how important it is for the world to protect such cultural heritage treasures.”12. What
61、 advantage did Albert Lins expedition team has?A. It showed great interest in finding the tomb.B. It consisted of experts from a variety of fields.C. It was the only team to use modern technology.D. It had previous experience working in the wild.13. What can we infer from the third and fourth paragr
62、aph?A. The explorers got used to the lifestyles of the local people.B. However challenging the work was, they had enough food.C. The expedition conditions were unfamiliar and challenging.D. The scientists gained respect from the guards with hard work.14. Why didnt Albert Lin dig up any artifacts the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
金版教程2017高考数学文二轮复习课件:第二编 专题整合突破 专题一 集合、常用逻辑用语 第二讲 向量、复数、算法、合情推理 适考素能特训 2-1-2A .ppt
