江苏省扬州中学2020-2021学年高一下学期5月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省扬州中学2020-2021学年高一下学期5月月考英语试题 WORD版含解析 江苏省 扬州 中学 2020 2021 学年 一下 学期 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省扬州中学2020-2021学年度第二学期5月阶段测试高一英语注意事项:1. 作答前,请考生务必将自己的姓名、考试证号等写在答题卡上并贴上条形码。2. 将选择题答案填写在答题卡的指定位置上,非选择题一律在答题卡上作答,在试卷上答题无效。3. 考试结束后,请将答题卡交监考人员。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读一遍。1. What doe
2、s the man suggest the woman do?A. Ask for help. B. Buy a new toy. C. Follow the instructions.2. What is the woman going to do tonight?A. To go to a dance party. B. To practise the lines of the play. C. To perform in the drama contest.3. What are the speakers doing?A. Lining up to buy something. B. C
3、omplaining to the store owner. C. Waiting to be served in a restaurant.4. What do we know about the woman?A. She is making a joke. B. She is telling a lie. C. She is getting angry. 5. When can the man leave his room at the latest? A. 12:00 pm. B. 5:30 pm. C. 2:00 pm.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话
4、或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟阅读各个小题;听完后,每个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第六段材料,回答第6至7题。6. How does the man feel after the test?A. Worried. B. Relaxed. C. Tired.7. What will they probably do next?A. Go to the cinema. B. Go home. C. Go to a coffee house.听第七段材料,回答第8至10
5、题。8. Where is the woman going?A. To the airport. B. To the bus stop. C. To the railway station.9. What does the woman ask the man to do?A. To see a doctor. B. To drive carefully. C. To reply to the text.10. What happened to the speakers at last?A. They had a car accident. B. They were taken to the p
6、olice. C. They quarrelled with each other.听第八段材料,回答第11至13题。11. Whats the possible relationship between the two speakers?A. Customer and shopkeeper. B. Husband and wife. C. Boss and employee. 12. When will they go shopping?A. On Saturday. B. On Sunday. C. On Friday.13. What will the man probably do o
7、n the womans birthday?A. He will cook a dinner for her. B. He will buy her some comic books. C. He will buy her a diamond necklace.听第九段材料,回答第14至16题。14. What did the woman do after failing to find her car?A. She went to the police station. B. She called the police for help. C. She took the undergroun
8、d back home.15. Why was the woman unable to find her car?A. Because she had the car stolen. B. Because she had the car pulled away.C. Because she took the wrong exit.16. How did the woman feel that day?A. Happy. B. Angry. C. Silly.听第十段材料,回答第17至20题。17. Which of the following products are most talked
9、about on the social media platform?A. Coffee, beer and chicken. B. Cola, beer and pizza. C. Coffee, beer and pizza.18. Whats the percentage of Twitter messages related to food and drink?A. 5%. B. 4%. C. 80%.19. What can we learn from the passage?A. People living in developed areas are less likely to
10、 talk about fast food.B. The areas which talk about sports have higher rates of deaths and being overweight.C. Twitter provides a valuable insight towards our diet and our health. 20. What is the passage mainly about?A. Social functions of Twitter. B Research findings on Twitter. C. Researchers atti
11、tudes towards Twitter.第二部分 阅读理解(共三节,满分55分)第一节 单项选择(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AAffectionately known as Temple Town, Siem Reap (暹粒) in Cambodia has been rapidly developing over recent years to cater to tourists that stream through to witness the wonders of the Angkor Archa
12、eological Park. Aside from these awe-inspiring ancient structures, there are plenty of other things to see and do, as well as countless places to eat and drink, and make the most of your nights out. Most people enjoy a night on the tiles of Siem Reap without incident, but street theft, scams, and ot
13、her petty crimes can never be completely discounted in any major tourist destinations in the region. Pick pocketing and bag theft are the most common incidents, but can easily be avoided by simple use of common sense. Be aware that locals are very proud people, and displays of anger or rudeness from
14、 a foreigner are never well received. You can guarantee yourself a great night by being cool and smart by following some basic rules: Dont carry more money than you need: there are plenty of ATMs across town, and most Siem Reap establishments are relatively accessible. Try to keep to main roads and
15、avoid walking alone, especially if you are lost. Keep wallets, handbags, mobile phones and cameras close to you, and dont leave your belongings unattended anywhere: reducing the opportunities for theft is the best way to reduce the likelihood of it happening. Be careful (ladies especially) on motors
16、 or tuk-tuks not to leave bags hanging loosely over your shoulder. Keep them out of reach of passers-by the same goes for cameras too. If you hire a motorbike, try to buy your own padlock and never leave it unlocked, unless its in a ticketed parking place. Be polite and friendly with local people, w
17、hatever the situation. Negotiate your fare to avoid problems later.Emergency NumbersRoyal Angkor International Hospital: 012 235 888 or 063 761 888Angkor Childrens Hospital: 063 963 409Ambulance (S.A.M.U): 063 761 119 or 012 630 399Tourist Police: 012 402 424 or 012 969 991Fire: 012 390 8061. Whats
18、the purpose of the text?A. To introduce Siem Reap.B. To attract more visitors to Siem Reap.C. To warn visitors to stay away from Siem Reap.D. To offer advice about safe night enjoyment in Siem Reap.2. Which of the following is correct?A. Call 012 630 399 in case of any theft.B. Hold your belongings
19、close to your back.C. Bargain over the fees before getting on any transport.D. Walk in the side street and call the police, if youre lost.3. Where is the text probably from?A. A pocket guide.B. A story app.C. A news report.D. A commercial ad.【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇旅行指南。介绍了来柬埔寨旅行夜间时的注意事项,提醒游客注
20、意当地礼仪和自身安全,并提供了一些紧急求救电话。【详解】推理判断题。由文章第一段的“You can guarantee yourself a great night by being cool and smart by following some basic rules:(你可以通过遵循一些基本的规则来保持冷静和聪明,让自己度过一个美妙的夜晚)”可知,文章主要介绍了几条基本规则来让游客保持冷静和聪明,从而保证游客度过一个美好的夜晚,文章重点是保证游客在柬埔寨暹粒的夜间安全,故D最适合,ABC都未涉及到夜间安全。故选D。推理判断题。由注意事项的最后一点“ Negotiate your fare
21、 to avoid problems later.”可知,应该要提前协商车费避免后续问题,negotiate对应C项的bargain,由文章第一段可知,出现盗窃不必着急报警,因为当地人是十分骄傲的,故A错误,由后文的注意事项可知,一些物品最好不要放在背上,B错误,D项无中生有。故选C。推理判断题。由文章第一段的“You can guarantee yourself a great night by being cool and smart by following some basic rules:(你可以通过遵循一些基本的规则来保持冷静和聪明,让自己度过一个美妙的夜晚)”文章介绍了在柬埔寨暹
22、粒旅行夜间安全的注意事项,是给游客看的,所以这篇文章应该是来自一个便携的小册子,可以让游客随时查看的。故选A。BA competition making up Versailles literature was launched on Sina Weibo recently. So what is Versailles literature?Actually, the term has nothing to do with the French palace nor with literature. It came from The Rose of Versailles, a Japanese
23、 manga series about aristocratic (贵族化的) life at the palace of Versailles in France in the late 18th century, and was coined by a Chinese influencer earlier this year. Known as humblebragging, it is a boast (吹牛) disguised as a complaint. “I have too many houses. How can I decide which one to decorate
24、?” and “I thought I lost weight this morning. So disappointed when I realized it was because I took off the huge diamond ring my boyfriend gave me last night” are some examples of Versailles literature. The intention is to show off - usually things of materialistic values, yet one ought to pretend t
25、hats not the point.As the 19th century English author Jane Austen famously wrote, “Nothing is more deceitful (欺诈的) than the appearance of humility(谦逊).” The psychology behind humblebragging is to be recognized for ones successes and be liked by others at the same time, according to scholars. In her
26、article titled Why do people hate humblebragging? published in Psychology Today, psychologist Dr. Susan Krauss Whitbourne at the University of Massachusetts Amherst noted that humblebragging is a “strategy in pursuit of respect” because it draws attention to ones accomplishments in a circuitous way.
27、However, studies on social media users show that humblebragging as a self-promotion strategy does not work. In the essay Humblebragging: A distinct and ineffective self-presentation strategy, the University of North Carolina researcher Ovul Sezer and Harvard University scholars Francesca Gino and Mi
28、chael Norton concluded from their research that humblebraggers are perceived more negatively than straight braggers due to the formers insincerity. “The critical factor differentiating the two groups of people is sincerity. People dont like braggers, but they at least see them as more sincere than h
29、umblebraggers,” said Francesca Gino.So, how can we annoy humblebraggers back? “Just pretend you dont get whatever it is they try to show off,” a netizen advised. “And respond with genuine sympathy for their complaints.”4. Which of the following statements is typical of “Versailles literature”?A. You
30、 know who my father is? My father is Li Gang.B. Got five offers to date. Im at a loss which to choose.C. Its a headache how to make my son tidy up his room regularly.D. Im fed up with living in the countryside with no shopping malls around.5. What is the psychology behind humblebragging?A. To win ot
31、hers sympathy.B. To earn others admiration.C. To show his/her sincerity.D. To mask his/her complaint.6. What does the underlined world “circuitous” in Paragraph 3 probably mean?A. IndirectB. Comic.C. Obvious.D. Sharp.7. What cant be inferred from the passage?A. Braggers are relatively more sincere t
32、han humblebraggers.B. Humblebragging is an artificial appearance of being humble.C. To respond with real sympathy will discourage humblebraggers.D. If you want to be perceived positively, try using Versailles literature.【答案】4. B 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了“凡尔赛文学”的来源和存在形式。【4题详解】推理判断题。根据文章第二
33、段“Known as humblebragging, it is a boast(吹牛)disguised as a complaint. “I have too many houses. How can I decide which one to decorate?” and “I thought I lost weight this morning. So disappointed when I realized it was because I took off the huge diamond ring my boyfriend gave me last night” are some
34、 examples of Versailles literature. The intention is to show off - usually things of materialistic values, yet one ought to pretend thats not the point.(这被称为谦虚自夸,是一种伪装成抱怨的自夸。“我的房子太多了。我怎么决定要装饰哪一个呢?和“我以为今天早上我瘦了。”当我意识到是因为我把昨晚男朋友送给我的巨大钻石戒指摘下来的时候,我非常失望。”这些都是凡尔赛文学的例子。其目的是炫耀通常是一些物质价值的东西,但人们应该假装这不是重点。)”可知,“
35、凡尔赛文学”是指谦虚自夸,是一种伪装成抱怨的自夸,其目的是炫耀通常是一些物质价值的东西。B项“Got five offers to date. Im at a loss which to choose.”(有五个人排着队想和我约会,我都不知道约哪个好)是典型的“凡尔赛文学”。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段中“The psychology behind humblebragging is to be recognized for ones successes and be liked by others at the same time, according to schola
36、rs.(根据学者们的研究,谦虚自夸背后的心理是为了在获得成功的同时得到别人的认可和喜欢)”可知,谦虚自夸背后的心理是为了赢得别人的钦佩。故选B项。【6题详解】词义猜测题。根据上文“that humblebragging is a “strategy in pursuit of respect”( 谦虚自夸是一种“追求尊重的策略”)”可知,谦虚自夸是用自谦的方式来吹牛,是一种间接地表达优越感的方式。以及“because it draws attention to ones accomplishments in a circuitous way.”可知在这里circuitous表达“间接、绕弯”之
37、意。A. roundabout迂回的;B. straightforward直接的;C. ambiguous模棱两可的;D. double-edged双刃剑(有利有弊)。可知A项roundabout“迂回的”符合本句语境。故选A项。【7题详解】推理判断题。根据第四段中 “People dont like braggers, but they at least see them as more sincere than humblebraggers,”(人们不喜欢吹牛的人,但至少他们觉得这些人比谦虚自夸者更真诚。)”可知,A项“Braggers are relatively more sincer
38、e than humblebraggers.”(吹牛的人要比谦虚自夸者更真诚)正确;第三段“nothing is more deceitful than the appearance of humility(没有什么比谦虚的外表更容易骗人的了)”对应B选项的“artificial appearance of being humble(谦虚的假象)”;最后一段“So, how can we annoy humblebraggers back? “Just pretend you dont get whatever it is they try to show off,” a netizen ad
39、vised. “And respond with genuine sympathy for their complaints.”( 那么,我们该如何回应这些谦虚的吹牛者呢?一位网友建议道:“他们想炫耀的是什么,你就假装什么都不懂吧。”“并对他们的抱怨报以真诚的同情。”)”可知C项“To respond with real sympathy will discourage humblebraggers.”(用真正的同情来回应会让谦虚的吹牛者泄气)正确;D项“If you want to be perceived positively, try using Versailles literatur
40、e.”(如果你想被正面地看待,试着使用凡尔赛文学)从文中无法推出。故选D项。CPeople from East Asia tend to have more difficulty than those from Europe in distinguishing facial expressions and a new report published online in Current Biology explains why.Rachael Jack, University of Glasgow researcher, said that rather than scanning evenl
41、y(均匀的) across a face as Westerners do, Easterners fix their attention on the eyes.We show that Easterners and Westerners look at different face features to read facial expressions, Jack said. Westerners look at the eyes and the mouth in equal measure, whereas Easterners favor the eyes and neglect (忽
42、略) the mouth.According to Jack and her colleagues, the discovery shows that human communication of emotion is more complex than previously believed. As a result, facial expressions that had been considered universally recognizable cannot be used to reliably convey emotion in cross-cultural situation
43、s.The researchers studied cultural differences in the recognition of facial expressions by recording the eye movements of 13 Western Caucasian and 13 East Asian people while they observed pictures of expressive faces and put them into categories: happy, sad, surprised, fearful, disgusted, angry, or
44、neutral. They compared how accurately participants read those facial expressions using their particular eye movement strategies.It turned out that Easterners focused much greater attention on the eyes and made significantly more errors than did Westerners. The cultural difference in eye movements th
45、at they show is probably a reflection of cultural difference in facial expressions, Jack said. Our data suggest that whereas Westerners use the whole face to convey emotion, Easterners use the eyes more and mouth less.In short, the data show that facial expressions are not universal signals of human
46、 emotion. From here on, examining how cultural factors have diversified these basic social skills will help our understanding of human emotion. Otherwise, when it comes to communicating emotions across cultures, Easterners and Westerners will find themselves lost in translation.8. The discovery show
47、s that Westerners _.A. pay equal attention to the eyes and the mouthB. consider facial expressions universally reliableC. observe the eyes and the mouth in different waysD. have more difficulty in recognizing facial expressions9. What were the people asked to do in the study?A. To make a face at eac
48、h other.B. To get their faces impressive.C. To classify some face pictures.D. To observe the researchers faces.10. In comparison with Westerners, Easterners are likely to_ .A. do translation more successfullyB. study the mouth more frequentlyC. examine the eyes more attentivelyD. read facial express
49、ions more correctly11. What can be the best title for the passage?A. The Eye as the Window to the SoulB. Cultural Differences in Reading EmotionsC. Effective Methods to Develop Social SkillsD. How to Increase Cross-cultural Understanding【答案】8. A 9. C 10. C 11. B【解析】【分析】本文是说明文。短文介绍了在解读情感方面的文化差异。【8题详解
50、】细节理解题。根据第三段“Westerners look at the eyes and the mouth in equal measure, whereas Easterners favor the eyes and neglect (忽略) the mouth” 西方人对眼睛和嘴的重视程度是一样的,而东方人对眼睛的重视程度是一样的,而忽视了了嘴。可知西方人对眼睛和嘴巴同样重视。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据第五段“The researchers studied cultural differences in the recognition of facial expression
51、s by recording the eye movements of 13 Western Caucasian and 13 East Asian people while they observed pictures of expressive faces and put them into categories: happy, sad, surprised, fearful, disgusted, angry, or neutral. They compared how accurately participants read those facial expressions using
52、 their particular eye movement strategies.”研究人员通过记录13名西高加索和13名东亚人的眼球运动来研究面部表情识别的文化差异,同时观察表情图片,并将其分为:高兴、悲伤、惊讶、恐惧、厌恶、愤怒或中性。他们比较了参与者使用他们特定的眼动策略阅读面部表情的准确程度。由此判断出这些人被要求去分类一些人脸图片。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第六段“It turned out that Easterners focused much greater attention on the eyes and made significantly more er
53、rors than did Westerners” 事实证明,东方人比西方人更注重眼睛,犯的错误也更多。可知与西方人相比,东方人更注意观察眼睛,故选C项。【11题详解】主旨大意题。通读全文,且根据最后一段“From here on, examining how cultural factors have diversified these basic social skills will help our understanding of human emotion. Otherwise, when it comes to communicating emotions across cultu
54、res, Easterners and Westerners will find themselves lost in translation.”从现在开始,研究文化因素如何使这些基本的社会技能多样化,将有助于我们理解人类的情感。否则,当涉及到跨文化的情感交流时,东方人和西方人会发现自己迷失在翻译中。最后一段通过前文做过的研究得出,需要去研究文化差异,以便于更好的理解人类情感。所以短文的最佳标题为“在解读情感方面的文化差异”。故选B项。DA complaint was received by the president of a major car company:“This is the f
55、ourth time I have written to you, and I dont blame you for not answering me because I must sound crazy, but it is a fact that we have a tradition in our family of having ice-cream for dessert after dinner each night. Every night after weve eaten, the family votes on which flavor(味道)of ice-cream we s
56、hould have and I drive down to the store to get it. I recently purchased a new Pantsmobile from your company and since then my trips to the store have created a problem. You see, every time I buy vanilla(香草)ice-cream my car wont start. If I get any other kind of ice-cream, the car starts just fine.
57、I want you to know Im serious about this question, no matter how silly it sounds: What is there about a Pantsmobile that makes it not start when I get vanilla ice-cream, and easy to start whenever I get any other kind?”The Pantsmobile company president understandably doubted about the letter, but he
58、 sent an engineer there anyway. The engineer had arranged to meet the man just after dinner time, so the two got into the car and drove to the grocery store. The man bought vanilla ice-cream that night and sure enough, after they came back to the car it wouldnt start for several minutes. The enginee
59、r returned for three more nights. The first night, the man got chocolate. The car started right away. The second night, he got strawberry and again the car started right up. The third night he bought vanilla and the car failed to start.There must be a reason why the mans car wouldnt start when he bo
60、ught vanilla ice-cream. What was it? After doing more research into the case, the engineer eventually found out the cause. Vanilla ice-cream was the most popular flavor and was on display in a little case near the express check out, while the other flavors were in the back of the store and took more
61、 time to choose and check out. This mattered because the mans car was experiencing vapor(蒸汽) lock, which is excess(过度的) heat boiling the fuel in the fuel line and the resulting air bubbles(气泡) blocking the flow of fuel until the car has enough time to cool. When the car was running, there was enough
62、 pressure to move the bubbles along, but not when the car was trying to start.12. What is the best title for the passage?A. After Dinner Ice-cream ComesB. After Dinner Family VotesC. After Complaints Company RespondsD. After Shopping Complaints Go13. Which of the following has the closest meaning to
63、 the underlined word “express” in paragraph 3?A. Rapid.B. Reliable.C. Various.D Extra.14. What advice should the car company give to such car owners?A. Walk to buy vanilla ice-cream every time.B. Leave your car working when buying vanilla ice-cream.C. Restart your car after its cool enough.D. Think
64、twice before buying vanilla ice-cream.15. What can we learn from the text?A. Even crazy-sounding problems are real.B. Chocolate helps fix vapor lock.C. Whoever loves doubt can be creative.D. The customer is always right.【答案】12. C 13. A 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述的是一家大型汽车公司的总裁收到了一份很奇怪的投诉,但他没有忽视这个
65、投诉,而是派了一个工程师去查明原因。文章告诉我们“即使是听起来很疯狂的问题都是真实的”。【12题详解】主旨大意题。根据第二段第一句The Pantsmobile company president understandably doubted about the letter, but he sent an engineer there anyway.和第三段第一句There must be a reason why the mans car wouldnt start when he bought vanilla ice-cream.可知,本文讲述的是一家大型汽车公司的总裁收到了一份投诉之后
66、的回应,故C项正确。【13题详解】词义猜测题。根据最后一段中Vanilla ice-cream was the most popular flavor and was on display in a little case near the express check out, while the other flavors were in the back of the store and took more time to choose and check out.(香草冰淇淋是最受欢迎的口味,在快速结账的小盒子附近陈列,而其他的口味则放在商店的后面,要花更多的时间来挑选和结账),根据wh
67、ile可知,前后形成对比,后面说其他口味需要花更多的时间挑选和结账,所以前面应该是快速结账,故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中This mattered because the mans car was experiencing vapor(蒸汽) lock, which is excess(过度的) heat boiling the fuel in the fuel line and the resulting air bubbles(气泡) blocking the flow of fuel until the car has enough time to cool.可知,汽
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560631.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
河南省鹤壁市高级中学2020届高三英语下学期模拟考试试题(PDF).pdf
