江苏省常州高级中学2021届高三上学期1月调研考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省常州高级中学2021届高三上学期1月调研考试英语试题 WORD版含解析 江苏省 常州 高级中学 2021 届高三 上学 调研 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省常州高级中学2020-2021学年高三第一学期1月调研考试英语试题第一部分 听力(共两节, 满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A19.15 B.9.18 C.9.15答案是C。1. If we protect ourselves to
2、o much, then we stop growing. A. Taking more clothes. B. Going inside the room.C. Going for a cup of coffee.2. Where does this conversation probably take place?A. In a hotel B. In a concert hall. C. In a meeting room.3. Where are the speakers going?A. To work. B. For a trip. C. To their neighbors.4.
3、 What does the woman mean?A. All the TV sets are sold out.B. All the TV sets are sold at a low price.C. People are selling their TV sets.5. What is the probable relationship between the two speakers?A. Boss and secretary. B. Coach and athlete. C. Doctor and patient.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话
4、或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7题。6. Whats the woman?A. A model. B. An actress. C. A waitress.7. Where did the woman work before she got the present job?A. In a restaurant. B. In an art school. C. In a fil
5、m studio.听下面一段对话,回答第8和第9题。8. What does the man want to do?A. To find a house with low rent.B. To share a room with his close friend.C. To rent some place to live in.9. Why does the man want to live with a lady who has retired?A. The lady can do housework for him.B. He needs a place quiet enough to s
6、tudy.C. He wants to live neat.听下面一段对话,回答第10至第12题。10. Where are the speakers?A. In London. B. In Paris. C. In Italy.11. Whats the probable relationship between the two speakers?A. Old classmates. B. Husband and wife. C. Members in the school football team.12. What can we know about the woman when she
7、 was a student according to the man?A. She was not good at languages. B. She always gave wrong answers.C. She was poor in remembering things.听下面一段对话,回答第13至第16题。13. Whats the woman speaker?A. A tour guide. B. A receptionist. C. A shop assistant.14. What service did the man want?A. A honeymoon suite (
8、套房). B. A smaller single room.C. Not mentioned.15. Where is the Watermill Inn located? .A. In Florida. B. In New York. C. In California.16. What kind of information did the man want to get?A. About the accommodation. B. About the honeymoon trip.C. About the vacation.听下面一段独自,回答第17至第20题。17. Which play
9、s a major role in making this extreme environment?A. Plants and animals. B. Strong winds. C. Intense heat and little rain.18. What will happen when people are walking on dunes (沙丘)?A. They can enjoy the beautiful sight of sand moving.B. They can see many special plants.C. They get lost easily during
10、 storms.19. What can we learn about White Sands from the passage?A. It is one of the largest sand dune fields in the world,B. People can get to know its natural history while driving into it.C. People are not allowed to camp here overnight.20. What is the main purpose of the passage?A. To attract to
11、urists to White Sands.B. To describe the history of White Sands.C. To introduce guided tours to White Sands.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AGino Bartalis story is one of the most dramatic examples during World War II of an Italian willing to risk his ow
12、n life to save the lives of strangers. During his lifetime, Bartali didnt talk about his wartime activities. It was only after his death in 2000 that details began to emerge.Gino Bartali, a villager from a poor family, born in Florence in 1914, became a professional cyclist in 1935. He was reaching
13、the peak of his career as the war approached. He won his first Giro dItalia, one of the worlds biggest cycling races in 1936, retaining the title in 1937, and then in 1946. Much to Italys delight, he won the Tour de France in1938 and 1948.At this point Bartali was asked to join a secret network offe
14、ring protection and safe passages to Jews and other endangered people. His role in the network was uniquely suited to his talents - he became a courier. On the face of it he was undertaking the long training rides, but in reality he was carrying photographs and counterfeit identity documents to and
15、from a secret printing press.All were hidden in the frame and handlebars of his bicycle. He travelled thousands of kilometres across Italy, travelling the roads between cities as far apart as Florence, Lucca, Genoa, Assisi, and the Vatican in Rome. By taking on this role, he put himself at huge risk
16、. At one point he was arrested and questioned by the head of the secret police in Florence, where he lived. In spite of knowing that the Germans were killing everybody who was hiding Jews, he still hid his Jewish friend. He was risking not only his life but also his family.When people were telling h
17、im, Gino, youre a hero, he would reply, No, no I want to be remembered for my sporting achievements. Real heroes are others, those who have suffered in their soul, in their heart, in their spirit, in their mind, for their loved ones. Those are the real heroes. Im just a cyclist.1. The underlined wor
18、d in Paragraph 1 probably means _.A. appearB. downloadC. boomD. apply2. What can we learn about Gino Bartali?A. He hid messages in his suit.B. He founded a secret network.C. He won five champions in all.D. He was proud of his saving Jews.3. What did Gino Bartali hope to be remembered?A. A hero savin
19、g Jews.B. A man loving his family.C. A person fighting for his country.D. A cyclist making great achievement.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Gino Bartali在二战期间冒着生命危险拯救陌生人的生命,他的事迹直到他死后才被人们熟知。文章介绍了他的个人经历以及对自己行为的看法。【1题详解】词句猜测题。根据划线词上文“During his lifetime, Bartali didnt talk about his wartime activi
20、ties.( 在他的一生中,Bartali从未谈论过他的战时活动)”可知,Bartali直到2000年他去世后,有关他战时活动的细节才出现。划线词意思是“出现”。A. appear出现;B. download下载;C. boom繁荣;D. apply应用。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第二段中“He won his first Giro dItalia, one of the worlds biggest cycling races in 1936, retaining the title in 1937, and then in 1946. Much to Italys delight
21、, he won the Tour de France in1938 and 1948.(1936年,他第一次赢得了环意自行车赛冠军,这是世界上最大的自行车比赛之一,并在1937年和1946年蝉联冠军。让意大利非常高兴的是,他在1938年和1948年赢得了环法自行车赛冠军)”可知,Gino Bartali一共赢得了五次冠军。故选C。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中“When people were telling him, Gino, youre a hero, he would reply, No, no I want to be remembered for my sporting
22、achievements.(当人们对他说,吉诺,你是英雄,他会回答,不,不我想因我的体育成就被人记住)”可知,Gino Bartali希望他以取得巨大成就的自行车手被人们记住。故选D。BEmily Bonfim Camargo, a 10-yeiir-old girl, has cerebral palsy (大脑性瘫痪). Because of her condition, her involuntary movements prevent her from freely holding objects with her hands or standing up. Shes never be
23、en able to walk, but that doesnt mean she doesnt have the same dreams and hopes as other children. In particular, shes always wanted to ride a bicycle.“That was her dream, and I had 10 do something to help,” her grandfather. Clovis Urias dos Santos, a 69-year-old former construction worker? said. Fi
24、rst he tried to make his granddaughter dream come true by buying her a tricycle (三轮车). Unfortunately, she was unable to hold the handlebars to guide the vehicle, and she couldnt keep her balance on the seat. Her grandfather, however, isnt a man who is easily discouraged.In his home workshop he start
25、ed to think of how he could make a more stable tricycle for her. He started to take things apart and put the useful pieces back together. “ I fixed the pedals (踏板)with brakes, and I didnt put on handlebars,” he told Sempre Familia a local news medium.This vehicle isnt just fun; its also practical. C
26、lovis added a basket behind the seat, so that Emily can carry her backpack for school, or some groceries, because she likes to go to the supermarket and bakery with him. Emilys special tricycle is also stylish. After the tricycle was ready, I painted it pink and purple because Emily chose those colo
27、rs. She was very happy, and I was even happier, Clovis said.Theres no cure for cerebral palsy, although there is medicine to decrease involuntary muscle movements. So what does the future hold for Emily? Only time will tell, but the support of her family will fill her future with hope.4. What do we
28、know about Emily from paragraph 1?A She cant afford a new bike.B. She has set up a home workshop.C. She hasnt been able io walk since 10.D She shares common dreams with others.5. Which of the following word can best describe Clovis?A. Courageous and calm.B. Determined and loving.C. Cooperative and g
29、enerous.D. Ambitious and professional.6. How would Emily control the tricycle her grandfather made?A. By holding the handlebars.B. By keeping her balance on the seat.C. By putting her hand on the brakes.D. By pressing the brakes on the pedals.7. Whats the main idea of the text?A. A family that is fu
30、ll of love.B. A tricycle made of useful pieces.C. A girl got a present from her grandfather.D. A grandfather creates a tricycle for his granddaughter.【答案】4. D 5. B 6. D 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述了一位爷爷为了让自己患有脑瘫的孙女圆梦骑车,而改造三轮车的故事。【详解】1.细节理解题。根据第一段的“but that doesnt mean she doesnt have the same dreams and
31、 hopes as other children. In particular, shes always wanted to ride a bicycle. ”(但这并不意味着她没有和其他孩子一样的梦想和希望。特别是,她一直想骑自行车。)可知,Emily也跟其他人一样有自己的梦想。故选D。2.推理判断题。根据第二段最后一句话“Her grandfather, however, isnt a man who is easily discouraged.”(然而,她的祖父并不是一个容易气馁的人。)可知爷爷是个不轻言放弃的人。同时他不辞辛苦地为孙女改造自行车,说明他是一个心中充满爱的人。故选B。3.
32、细节理解题。根据第三段第三句“I fixed the pedals(踏板)with brakes,and I didnt put on handlebars,”(我在踏板上安装了刹车闸,没有把车把装上)可知,爷爷在踏板上安装了刹车闸,所以小女孩可以通过脚踩踏板上的刹车闸控制三轮车。故选D。4.主旨大意题。通读全文,文章第一段讲述了一个十岁小女孩患有大脑性瘫痪,但是她有一个骑自行车的梦想,第二段到倒第二段讲述了小女孩的爷爷通过不懈努力改装出一辆可以让小女孩骑的自行车,最后一段表明家人的支持会让小女孩的未来充满希望。所以本文讲述了一位爷爷为了让自己患有脑瘫的孙女圆梦骑车,而改造三轮车的故事。故选D
33、。CMany people say they wouldnt cheat on a test, lie on a job application or refuse to help a person in need. But what if you have to face the test answers and cheating didnt require any work on your part? If you didnt have to face the person who needed your help and refuse them? Would that change yo
34、ur behavior?New research shows it might. In two studies that tested participants willingness to behave immorally, the research team discovered people will behave badly if it doesnt involve too much work on their part.In one study, participants took a math test on a computer after being warned there
35、were problems in the system. One group was told if they pressed the space bar, the answer to the question would appear on the screen. The second group was told if they didnt press the enter key within five seconds, the answer would appear. People in the second group those who didnt have to physicall
36、y press a button to get the answerswere much more likely to cheat, says Associate Psychology Professor Michael Inzlicht, second author on the study.In another study, the team asked participants whether they would volunteer to help a student with a learning disability complete a component of the test
37、. One group of participants had only the freedom to check a yes or no box on the computer. The second group of people could follow a link at the bottom of the page to volunteer their help or simply press continue to move on to the next page of their test. Participants were five times more likely to
38、volunteer when they had to pick either yes or no.When people are faced with actively doing the right thing or the wrong thing, there are a lot of emotions involvedsuch as guilt and shamethat guide them to make the moral choice. When the transgression is more passive, however, we saw more people doin
39、g the wrong thing, and we believe this is because the moral emotions in such situations are probably less serious. Teper says.Forcing people to make an active, moral decision is going to be much more effective than allowing them to passively skip over a request, he says.8. What is the new research m
40、ainly about?A. People behave badly if not required too much on their part.B. Most of the tested participants wouldnt cheat or tell lies.C. Its too difficult to behave badly for people.D. People are unwilling to behave immorally.9. The underlined word “immorally” in Paragraph 2 can be replaced by _.A
41、. positivelyB. badlyC. indifferentlyD. cautiously10. In the first study, people in Group 2 were much more likely to cheat because _.A. They were asked to do so.B. It doesnt involve too much work on their part.C. They can get fun from it.D. Its typical of them to cheat.11. What should we do to guide
42、people to make moral choice?A. Allow them to passively skip over the request.B. Make them feel guilty to avoid bad behavior.C. Force them to make a moral decision.D. Try to involve as many as emotions.【答案】8. D 9. B 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。研究发现人们不愿意做不道德的事情,文章介绍了这两项研究开展的过程以及研究发现当人们面对积极做正确或错误的事情时,会有很多情绪
43、,比如内疚和羞愧,引导他们做出道德选择。【8题详解】细节理解题。根据第二段“New research shows it might. In two studies that tested participants willingness to behave immorally, the research team discovered people will behave badly if it doesnt involve too much work on their part.(新的研究表明这是有可能的。在两项测试参与者做不道德行为的意愿的研究中,研究小组发现如果人们不需要付出太多努力,他
44、们会表现得很糟糕)”可知,这项新研究的主要内容是人们不愿意做不道德的事。故选D。【9题详解】词义猜测题。根据第一段“Many people say they wouldnt cheat on a test, lie on a job application or refuse to help a person in need. But what if you have to face the test answers and cheating didnt require any work on your part? If you didnt have to face the person wh
45、o needed your help and refuse them? Would that change your behavior?( 许多人说他们不会在考试中作弊,不会在工作申请中撒谎,也不会拒绝帮助有需要的人。但如果你要面对考试的答案,而作弊并不需要你付出任何努力呢?如果你不用面对那些需要你帮助的人并拒绝他们呢?这会改变你的行为吗?)”以及画线词上文“New research shows it might.(新的研究表明这是有可能的)”和后文“the research team discovered people will behave badly”可知,新的研究表明人们如果进行不道德
46、行为或行为不良时,他们可能会表现得很糟糕,即画线词可用B选项“坏地,不良地”替换。A. positively积极地;B. badly坏地,不良地;C. indifferently冷漠地;D. cautiously慎重地。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第二段中“In two studies that tested participants willingness to behave immorally, the research team discovered people will behave badly if it doesnt involve too much work on t
47、heir part.(在两项测试参与者做不道德行为的意愿的研究中,研究小组发现人们会表现得很糟糕前提是他们不需要付出太多努力)”以及第三段中“People in the second group those who didnt have to physically press a button to get the answerswere much more likely to cheat(第二组的人那些不需要按按钮就能得到答案的人更有可能作弊)”可知,在第一项研究中,第二组的人更有可能作弊,因为他们不需要付出太多努力。故选B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“Forcing peopl
48、e to make an active, moral decision is going to be much more effective than allowing them to passively skip over a request, he says.( 他说:“强迫人们做出一个积极的、合乎道德的决定,要比让他们被动地跳过一个要求有效得多。”)”可知,我们应该强迫人们做一个道德的决定来引导人们做出道德选择。故选C。DMost of the wind available on land is too gentle to push commercial wind turbine(涡轮机
49、),but now researchers in China have designed a kind of tiny wind turbine, that can use wind energy from breezes as little as those created by a quick walk. The new device is not technically a turbine. It is a nanogenerator made of two plastic strips in a tube that clap together when there is airflow
50、. Like rubbing a balloon to your hair, the two plastics become electrically charged after being separated from contact, a phenomenon called the triboelectric effect. But instead of making your hair stand up like Einsteins, the electricity generated by the two plastic strips is captured and stored.Ou
51、r intention isnt to replace existing wind power generation technology. Our goal is to solve the issues that the traditional wind turbines cant solve? says Ya Yang, a researcher from Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems. Unlike wind turbines that use coils and magnets (磁石) where the costs
52、are fixed, we can pick and choose low-cost materials for our device. Our device can also be safely applied to nature reserves or cities because it doesnt have the rotating (旋转)structures.Yang says he has a small vision and a big vision for the projects next steps. In the past, Yang and his colleague
53、s have designed a nanogenerator as small as a coin, but he wants to make it even tinier and more compact with higher efficiency. Yang is also looking to make the device bigger and more powerful. Im hoping to scale up the device to produce 1,000 watts. We can place these devices where traditional win
54、d turbines cant reach. We can put it in the mountains or on the top of buildings for sustainable energy.12. What do we know about the new device in paragraph 1?A. It is called tiny wind turbine.B. It can help you walk quickly.C. It consists of a tube and two plastic strips.D. It is a turbine used to
55、 store the electricity.13. What advantage does the new device have?A. Its cost is fixed because of materials used in it;B. It has solved the problems the old device cant.C. It creates a cheap and secure way of making electricity.D. It can take the place of the present wind generators.14. What does Y
56、ang mean by saying he has a big vision for the projects next steps?A. He intends to make the device much smaller.B He plans to apply the device to nature reserves and cities.C. He means to make the device more powerful and widely used.D. He wants to make the device the biggest one in the country.15.
57、 In which section of a website can you find this text?A. Science.B. Culture.C. Fashion.D. Business.【答案】12. C 13. C 14. C 15. A【解析】这是一篇科技数明文。本文主要讲述中国的研究人员发明了一个小型风力涡轮机,可以把微乎其微的风力利用起来。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“The new device is not technically a turbine. It is a nanogenerator made of two plastic strips in a
58、tube that clap together when there is airflow.(从技术上讲,新装置不是涡轮。它是一种纳米发电机,由管中的两个塑料条组成,当有气流时,塑料条会拍打在一起。) ”可知,这种新设备是由两个塑料带和一个管子组成。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“Unlike wind turbines that use coils and magnets (磁石) where the costs are fixed, we can pick and choose low-cost materials for our device. Our device ca
59、n also be safely applied to nature reserves or cities because it doesnt have the rotating (旋转)structures. ”(不像使用固定成本的线圈和磁铁的涡轮机,我们可以为设备选择低成本的材料设备。我们的设备还可以安全地在自然保护区或城市使用,因为它没有旋转结构)可知,这种新的装置,可以选择低成本的材料,而且使用时也不需要旋转装置,所以可以安全地投入使用,即它创造了一个便宜且安全的发电方式。故选C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“Im hoping to scale up the device
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560729.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
游泰国大皇宫.pdf
