江苏省扬州中学2020-2021学年高二上学期开学检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省扬州中学2020-2021学年高二上学期开学检测英语试题 WORD版含解析 江苏省 扬州 中学 2020 2021 学年 上学 开学 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省扬州中学20202021学年度第一学期高二年级8月开学考英语试卷 (本试卷满分150分,考试时间120分钟)第卷(选择题;共100分)第一部分 听力(共20小题;每小题1.5分,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the woman do this evening?A. Have dinner with Mike.B. Go out with her pa
2、rents.C. Stay at home with her brother.【答案】C【解析】【原文】M: Sally, I wondered if youd like to have dinner with me this evening.W: Oh, Im sorry, Mike. My parents are out so Im staying in to take care of my little brother.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman keep in touch with her family?A. By making ph
3、one calls.B. By sending postcards.C. By using the Internet.【答案】C【解析】【原文】M: Whats Sara doing in that shop?W: Shes buying some postcards to send to her family.M: Really? I prefer to make phone calls. W: I like neither postcards nor phone calls. I usually keep in touch with my family through the Intern
4、et.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man buy?A. Green tea.B. Orange juice.C. Hot chocolate.【答案】A【解析】【原文】W: Im thirsty after that race.M: This green tea is really good. I bought it over there in the cafe.W: Is there orange juice?M: I dont think so, but theyve got hot chocolate if you prefer that.4. 【
5、此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman ask the man to do?A. Move some boxes.B. Make a phone call.C. Drive a car.【答案】A【解析】【原文】W: James, I have to put all of these boxes into the car. Any chance you could help me?M: Can you give me a minute? I just need to make a quick phone call.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Wh
6、y is the man talking to the woman?A. To take out insurance.B. To describe his illness.C. To make an appointment.【答案】C【解析】【原文】M: Hello, I think I have the flu. I feel awful. Id like to see a doctor.W: Could you come in tomorrow afternoon at one oclock? M: OK, see you tomorrow.W: And remember to take
7、your ID and insurance card with you.第二节 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where does the conversation take place?A. In a hotel.B. In the mans office.C. In a post office.7. What will t
8、he man do next?A. Post some papers.B. Find a fax machine.C. Go downstairs.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: What can I do for you?M: My name is Gordon Baker from room 1604. Could you check to see if anything has been delivered for me?W: Ah, yes, an envelope was dropped off for you. Here you are.M: Ive been ex
9、pecting that, thank you. It contains some papers I need to send to my office. Do you happen to have a fax machine I could use now? W: Certainly. Theres one on the second floor. Youll need to cross the hall and go upstairs to get there.M: Thanks very much.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where d
10、id the man most probably lose his phone?A. On the underground.B. In a bank.C. In a restaurant.9. What will the man do before five oclock?A. Buy a new phone.B. Make a call to the woman.C. Meet the woman.10. How does the man feel in the end?A. Surprised.B. Grateful.C. Doubtful.【答案】8. C 9. C 10. B【解析】【
11、原文】M: This is Andrew Brown. What can I do for you?W: Mr. Brown, I may have your mobile phone. M: Oh, yes. I thought I had lost it somewhere on the underground this morning.W: Actually I found it under a table at a restaurant and I thought I should call the work number I found in its directory.M: Tha
12、nk you very much. I appreciate you calling me. It is such a relief! I just thought I need to buy a new one as soon as possible.W: I thought it was the right thing to do. I work in TC Bank on Roosevelt Street and I leave at about five, so please come to pick it up before then.M: OK. See you then and
13、thanks again.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How did the woman book the movie tickets?A. On the Internet.B. At the ticket office.C. On the phone.12. When did the speakers plan to meet the Smiths at first?A. At 11:30.B. At 12:00.C. At 2:00.13. Where will the speakers go first?A. To the cinema.
14、B. To the restaurant.C. To the bookstore.【答案】11. A 12. B 13. A【解析】【原文】M: Amanda, could you make a call to the cinema to see if there are still some seats left for the movie this afternoon?W: Ive already booked tickets online for the two oclock movie. Im thinking of picking them up from the ticket of
15、fice on the way to the restaurant. What do you think?M: OK. Well, the Smiths want to move our appointment forward by a half hour earlier. That means we should be there at 11:30.W: Then we dont have enough time. Wed better get moving. Oh, before I forget, can you remind me to stop by the bookstore on
16、 the way back home? I have to order a book there.M: OK.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What does the man think of Lucys taking flying lessons?A. Impractical.B. Surprising.C. Interesting.15. What is Lucy?A. A pilot.B. A nurse.C. A doctor.16. What does the man advise the woman to do?A. Teach in
17、 a college.B. Start her own restaurant.C. Organize an Italian cooking class.17. What is the relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Brother and sister.C. Teacher and student.【答案】14. B 15. B 16. C 17. A【解析】【原文】M: Gina, Gina Gina? What are you doing?W: Oh, I was just thinking about ou
18、r conversation with Lucy the other night. I hope Lucy can find someplace to take flying lessons.M: I was surprised. I had no idea that Lucy was interested in learning how to fly.W: Yeah. And did you know she wants to leave her job and go back to school? She says she doesnt have enough responsibility
19、 as a nurse. She wants to be a doctor. I hope her dream comes true.M: Me too. By the way, are you still thinking about opening an Italian restaurant?W: I wish I could. But I cant do that unless I have a lot of money.M: I know. Sometimes I wish wed win a lot of money. But we need to be more realistic
20、. Why dont you consider teaching an Italian cooking class? Youre a great cook and you could do it here at home. W: Gee, Frank, thats not a bad idea. I could get more experience and build a reputation. And then, eventually, I might be able to teach an evening class at one of the community colleges.M:
21、 See? Arent you glad you married me? I have good ideas sometimes.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. Who is the speaker?A. An English teacher.B. A university student.C. A news reporter.19. What does the speaker suggest?A. Practicing listening more after class.B. Trying to understand every word when
22、 listening.C. Listening to pop songs without reading the words.20. What is the speaker mainly talking about?A. How to understand teachers better.B. How to find interesting materials.C. How to improve English listening.【答案】18. B 19. A 20. C【解析】【原文】W: Hello, everyone. Im glad to be here to share my op
23、inion about English studying. Im in my first year in university. Many of you said that listening in English is difficult. Well, it is true for me as well. I remember when I was learning English, I could understand when my teacher was talking to me, but actually I couldnt understand some of the news
24、reporters when I listened to the news. But now my listening has improved a lot. Here are some ideas that may help you improve your listening in English.First of all, dont worry if you dont understand every word you hear. Thats impossible! You should concentrate only on the most important words.Secon
25、dly, try to get extra listening practice outside the classroom. For example, you can go to the student center and practice listening with their CDs. You should also listen to the radio in English and watch English movies. Next, its a good idea to listen to presentations from the Internet. And its ea
26、sy to download presentations onto your computer. Finally, its a good idea to listen to pop songs while you read the words at the same time. There are lots of Internet sites that give you the words of the most popular songs. Thats all from me, and I hope this will help.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 单项选择(共1
27、5题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe other morning on the subway I sat next to an attractive young blonde woman who was reading something on her iPad. She was very well-dressed, carrying a Prada bag with tastefully applied make-up indeed, she had an unmistakable air of wealth, materi
28、al success and even authority. I suspected she worked as a highly-paid Wall Street lawyer or stockbroker or something of that sort. So, I was curious to see what she was so focused on. The Wall Street Journal perhaps? The Economist?Quite the contrary; rather, she was concentrating on a romance novel
29、. Then I realized that I have known many women who love romance novelssmart, attractive, successful, “liberated,” modern females who nonetheless find some kind of deep satisfaction and thrill from those hyper-romantic, artificial and extremely unrealistic tales of handsome, manly heroes falling in l
30、ove with virginal women, enduring a series of adventures, then no doubt having a happy ending.These romance stories are to literature what hot dogs are to fine food. Yet, the genre(体裁) remains enormously popular. Consider some of these surprising statistics from the good folks at the Romance Writers
31、 of America (RWA):*More than 9,000 romance titles were released last year, with sales of about $1.44 billion (more than triple the taxes produced by classic literary fiction).*More than 90 percent of the market are women (okay, thats not at all surprising).* Readers are typically women between the a
32、ges 30 and 54 who are themselves involved in a romantic relationship (betraying the stereotype that only lonely women long for these tales of love and adventure).*Almost 40 percent of romance book consumers have an annual income of between $50,000 and $99,900 (placing them firmly in the middle class
33、).I had thought that romance novels accounted for a very small share of the literary market, so I was quite surprised that this part has such enormous popularity. But I must wonder why so many womenforty years after the womens liberation movementcontinue to enjoy themselves in the fanciful tales?Im
34、not sure if it represents a kind of “rejection” of the womens liberation movement, but clearly something is missing in the lives of contemporary ladies. A romance author named Donna Hatch who focuses on the Regency period (early 19th century Britain) explained the appeal of such books this way: “Reg
35、ency men were civilized and treated women with courtesy. When a lady entered the room, gentlemen stood, doffed their hats, offered an arm, bowed, and a hundred other little things I wish men still did today. But they were also very athletic; they hunted, raced, boxed, rode horses. They were manly. S
36、trong. Noble. Honorable. And that is why I love them!”Mrs. Hatch may have expressed the secret desires and attitudes of untold millions of her peersthat is, in the early 21st century, have women grown tired of the burdens and expectations that the “freedoms” they have gained give them? Is this a rej
37、ection of modern feminism? Do women long for days of old when men were masculine gentlemen and women were feminine and protected as precious treasures and regarded as possessions?Perhaps most women (even the ones who get lost in romance novels) do not want to go all the way back but it is obvious,_2
38、1_.21. What is the function of the opening paragraph?A. To summarize the whole passage.B. To prove the authors argument.C. To lead in the main topic of the passage.D. To raise problems that will be solved later.22. What does the underlined sentence in the third paragraph imply?A. Romance novels are
39、satisfying and thrilling.B. Romance novels are not of much “nutrition”.C. Romance novels are as popular as hot dogs.D. Romance novels are an essential part of contemporary life.23. In the authors opinion, what is missing in the lives of contemporary women?A. Authority.B. Dignity.C. Liberty.D. Care.2
40、4. Which sentence can be put in the blank in the last paragraph?A. they prefer tales of innocent romance to classicsB. they are unhappy with how the world has turned outC. true love described in romance novels does exist in realityD. romance novels provide them with an access to society【答案】21. C 22.
41、 B 23. D 24. B【解析】本文是一篇夹叙夹议文,作者由在地铁上偶遇一个读言情小说的女士入手,由此引出下文对现代女性喜欢读言情小说的思考。【21题详解】推理判断题。第一段讲述的是作者在地铁上与一个看言情小说的女士相遇,由此引出下文对现代女性喜欢读言情小说的思考,第一段的例子就是为了引出下文,故C项正确。【22题详解】猜测词义题。该句意思是言情小说对文学来说就像热狗对好的食物一样,再结合后面的“Yet, the genre remains enormously popular.”可知,此处是说言情小说没有营养,却非常流行,故B项正确。【23题详解】推理判断题。根据倒数第三段内容,特别是“
42、Regency men were civilized and treated women with courtesy.”可知言情小说中的男士文明礼貌地对待女士,这也是言情小说受女性欢迎的原因,由此可见,当代女性生活中正在消失的是关爱,故D项正确。【24题详解】推理判断题。根据空格处前的“Perhaps most women (even the ones who get lost in romance novels) do not want to go all the way back”可知,此处是解释当代女性沉溺于言情小说的原因,即她们对现在的世界感到不满,故B项正确。【点睛】阅读理解中填写句
43、子的题型比较少见,但具有一定的难度,考查学生对语篇逻辑关系和语篇大意的理解,但也不是没有技巧,比如本篇阅读理解中第4题,由空白处前的内容可知空白处是解释当代女性沉溺于言情小说的原因,那么B项中的表示态度的unhappy就是答题的关键所在。BIf there is any such thing as a sea monster, chances are that it looks much like a frilled shark (皱鳃鲨)! This fearsome but interesting creature is one of the most rarely sighted spe
44、cies on earth. Lets take a closer look at the habitat, appearance and feeding behavior of the frilled shark.While very little is known about the frilled shark, it is thought to live in the deepest, darkest parts of the Atlantic and Pacific oceans and only come to the surface when sick or injured. It
45、 is believed that they are able to survive at a depth of about 5,150 feet but are more commonly found in waters 50-200 feet deep. There is a small but convincing body of research that suggests the frilled shark is a vertical migrator, moving from deep to deeper waters on a regular basis.While this m
46、ysterious beast is called a shark, many believe it looks more like an eel with a long, slim body about five to six feet in length. It has a head thats triangular in shape similar to that of a poisonous snake and large oval eyes giving off a strange and frightening green light. The unusual creature h
47、as six pairs of gills (鳃), each with the frilled edges for which the sea monster was named.The feeding behavior of the frilled shark has never been studied or even observed by human eyes. However, it is almost certainly a predator (食肉动物). After all, researchers believe, why else would it need 300 sh
48、arp teeth?! Scientists theorize that these dangerous teeth make it possible for a slow moving fish like the frilled shark to catch squid and other deep-sea creatures.As research into the habitat, appearance and feeding behavior of this strange creature continues, theres a good chance that we will ga
49、in a full understanding of this unusual species one day. Until then, the frilled shark remains one of the great mysteries of the deep.25. What can we infer about the frilled shark from Paragraph 2?A. It is hard to see them in a healthy state on the ocean surface.B. They migrate from ocean to ocean i
50、n the deepest waters.C. They usually live in oceans at a depth of over 5,150 feet.D. It is a rare species threatened by human activities.26. Where can you find the information about the sharks appearance?A. In Paragraph 2.B. In Paragraph 3.C. In Paragraph 4.D. In Paragraph 5.27. The frilled shark go
51、t its name because of_.A. the place where it was foundB. the place where it was bornC. its appearanceD. its character28. How do scientists know the frilled shark is a predator?A. From its behavior.B. From its habitat.C. From its teeth.D. From its gills.29. What is the authors attitude to solving the
52、 mystery of the frilled shark?A. Doubtful.B. Cautious.C. Disapproving.D. Optimistic.【答案】25. A 26. B 27. C 28. C 29. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种生活在大西洋和太平洋最深最黑地方的海洋生物“皱鳃鲨”,同时介绍了皱鳃鲨的外观、进食习性等。【25题详解】推理判断题。根据第二段中While very little is known about the frilled shark, it is thought to live in the deepest, dark
53、est parts of the Atlantic and Pacific oceans and only come to the surface when sick or injured.可知,尽管人们对皱鳃鲨知之甚少,但人们认为它生活在大西洋和太平洋最深最黑的地方,只有在生病或受伤时才会浮出水面。由此可推知,很难看到皱鳃鲨在海洋表面处于健康状态。故选A。【26题详解】细节理解题。根据第三段While this mysterious beast is called a shark, many believe it looks more like an eel with a long, sli
54、m body about five to six feet in length. It has a head thats triangular in shape similar to that of a poisonous snake and large oval eyes giving off a strange and frightening green light. The unusual creature has six pairs of gills, each with the frilled edges for which the sea monster was named.可知,
55、虽然这种神秘的野兽被称为鲨鱼,但许多人认为它看起来更像一条长约5至6英尺长的细长身体的鳗鱼。它的头是三角形的,形状类似于毒蛇,大大的椭圆形眼睛发出一种奇怪而可怕的绿光。这种不寻常的生物有六对鳃,每一对鳃的边缘都有褶皱,因此这种海怪得名。由此可知,可以在第三段找到有关鲨鱼外貌的信息。故选B。【27题详解】细节理解题。根据第三段中The unusual creature has six pairs of gills, each with the frilled edges for which the sea monster was named.可知,这种不寻常的生物有六对鳃,每一对鳃的边缘都有褶皱
56、,因此这种海怪得名。由此可知,皱鳃鲨因其外观而得名。故选C。【28题详解】细节理解题。根据倒数第二段中After all, researchers believe, why else would it need 300 sharp teeth?!可知,毕竟,研究人员认为,否则为什么需要300颗锋利的牙齿呢?!由此可知,科学家从皱鳃鲨的牙齿知道皱鳃鲨是捕食者。故选C。【29题详解】推理判断题。根据最后一段中As research into the habitat, appearance and feeding behavior of this strange creature continues
57、, theres a good chance that we will gain a full understanding of this unusual species one day.可知,随着对这种奇怪生物的栖息地、外观和进食行为的研究继续进行,我们很有可能有一天会对这种不寻常的物种有一个全面的了解。由此可推知,作者对解决皱鳃鲨之谜的态度是乐观的。故选D。【点睛】态度、观点及感受类推理判断题。高考阅读理解题中有些题目考查考生对文章作者的思想、人物性格倾向等方面的理解。对于判断情感态度类题目,考生需要分析段落大意、作者的思路,理解了文章的段落大意、中心思想后,才能判断出作者的情感态度。学会
58、辨别清楚文章的体裁。如第五小题,根据最后一段中As research into the habitat, appearance and feeding behavior of this strange creature continues, theres a good chance that we will gain a full understanding of this unusual species one day.可知,随着对这种奇怪生物的栖息地、外观和进食行为的研究继续进行,我们很有可能有一天会对这种不寻常的物种有一个全面的了解。由此可推知,作者对解决皱鳃鲨之谜的态度是乐观的。故选D
59、。CTo learn to think is to learn to question. Those who dont question never truly think for themselves. These are simple rules that have governed the advancement of science and human thought since the beginning of time. Advancements are made when thinkers question theories and introduce new ones. Unf
60、ortunately, it is often the great and respected thinkers who end up slowing the progress of human thought. Aristotle was a brilliant philosopher whose theories explained much of the natural world, often incorrectly. He was so esteemed by the scientific community that even 1,200 years after his death
61、, scientists were still trying to build upon his mistakes rather than correct them!Brilliant minds can intimidate upandcoming thinkers who are not confident of their abilities. They often believe they are inferior to the minds of giants such as Aristotle, leading many to accept current paradigms ins
62、tead of questioning them.I, like many thinkers of the past, once believed in my mental inferiority. I was certain that my parents, my teachers-adults in general-were always right. They were like a textbook to me; I didnt question what was written on those pages. I respected them, and accepted whatev
63、er they told me. But that attitude soon changed. My minds independence was first stimulated in the classroom.A stern, 65yearold elementaryschool science teacher once told me that light is a type of wave. I confidently went through years of school believing that light is a wave. One day,however I hea
64、rd the German exchange student mention that light could be made up of particles. As the others laughed at his statement, I started to question my beliefs.Maybe the teachers and textbooks hadnt given me the whole story. I went to the library, did some research and learned of the lightasawave versus l
65、ightasaparticle debate. I read about Einsteins discovery of the dual nature of light and learned the facts of a paradox(悖论) that puzzles the worlds greatest thinkers to this day. Light behaves as both a particle and a wave, it is both at once. I realized I had gone through life accepting only half o
66、f the story as the whole truth.Each new year brought more new facts, and I formulated even more questions. I found myself in the library after school, trying to find my own answers to gain a more complete understanding of what I thought I already knew. I discovered that my parents and teachers are i
67、ncredible tools in my quest for knowledge, but they are never the final word. Even textbooks can be challenged. I learned to question my sources, I learned to be a thinker. I once believed that everything I learned at home and at school was certain, but I have now discovered to reexamine when necess
68、ary.Questions are said to be the path to knowledge and truth, and I plan to continue questioning. How many things do we know for sure today that we will question in the future? At this moment, I know that our sun will burn for another five billion years, and I know nothing can escape the gravity of
69、a black hole. This knowledge, however, may change in the next 20 years-maybe even in the next two. The one thing we can control now is our openness to discovery. Questions are the tools of open minds, and open minds are the key to intellectual advancement.30. In the first paragraph, Aristotle is tak
70、en as an example to show that _.A. he is the greatest and respected philosopher of all timeB. huge influence of great thinkers may block human thoughtC. advancements are made when thinkers question theoriesD. great thinkers often make mistakes and then correct them31. What does the underlined word “
71、intimidate” in Paragraph 2 mean?A. Frighten.B. Encourage.C. Strength.D. Persuade.32. The author began to question his previous beliefs because _.A. what he learned from textbooks before turned out to be wrongB. he was inspired by the different ideas from an exchange studentC. he was laughed at by ot
72、her students for his unacceptable statementD. he was not satisfied with his life and desperate to achieve success33. According to the passage, the author _.A. looks down upon great thinkers all the timeB. never doubts what he has learned in the textbookC. always throws himself into the laboratoryD.
73、determines to be a thinker and questioner34. We can conclude from the last paragraph that _.A. the author is not quite sure about his futureB. we human beings dont dare to predict futureC. theory of black holes will change in two yearsD. questioning is necessary to promote advancement35. What does t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-562927.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
