海南省海南中学2018-2019学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 海南省 海南 中学 2018 2019 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、海南省海南中学2018-2019学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)第卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does this conversation probably take place?A. In a bookstore. B. In a classroom C. In a library.2. At what time will
2、 the film begin?A. 7:20 B. 7:15 C. 7:003. What are the two speakers mainly talking about?A. Their friend Jane. B. A weekend trip. C. A radio programme.4. What will the woman probably do?A. Catch a train. B. See the man off. C. Go shopping.5. Why did the woman apologize?A. She made a late delivery.B.
3、 She went to the wrong place.C She couldnt take the cake back.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whose CD is broken?A. Kathys. B. Mums. C. Jacks.7. What does the boy promise
4、 to do for the girl?A. Buy her a new CD.B. Do some cleaning.C. Give her 10 dollars.听第7段材料,回答第8、9题。8. What did the man think of the meal?A. Just so-so.B. Quite satisfactory.C. A bit disappointing.9. What was the 15% on the bill paid for?A. The food.B. The drinks.C. The service.听第8段材料,回答第10至12题。10. Wh
5、y is the man at the shop?A. To order a camera for his wife.B. To have a camera repaired.C. To get a camera changed.11. What colour does the man want?A. Pink. B. Black. C. Orange.12. What will the man do afterwards?A. Make a phone call.B Wait until further notice.C. Come again the next day.听第9段材料,回答第
6、13至16题。13. What would Joe probably do during the Thanksgiving holiday?A. Go to a play.B. Stay at home.C. Visit Kingston.14. What is Ariel going to do in Toronto?A. Attend a party.B. Meet her aunt.C. See a car show.15. Why is Ariel in a hurry to leave?A. To call up Betty.B. To buy some DVDs.C. To pic
7、k up Daniel.16. What might be the relationship between the speakers?A. Classmates.B. Fellow workers.C. Guide and tourist.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does Thomas Manning work?A. In the Guinness Company.B. At a radio station.C. In a museum.18. Where did the idea of a book of records come from?A. A bir
8、d-shooting trip. B. A visit to Europe. C. A television talk show.19. When did Sir Hughs first book of records?A. In 1875. B. In 1950. C. In 1955.20. What are the two speakers going to talk about next?A. More records of unusual facts.B. The founder of the company.C. The oldest person in the world.第二部
9、分:阅读理解(共两节,满分30分)第一节:(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给出的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ANearly 25% of the entire U.S. population is likely to hit the road during the holidays this year. Weve picked the best road food stops along some of the Souths most traveled interstates(洲际公路).1-35San Antonio, TX
10、, to Oklahoma City, OKFancy ThatExit 109, Norman, OK I Miles from Interestate:2.8This downtown store offers a sit-down “classic lunch” for $8 that includes an entre(主菜)and a side; a big meatball sandwich, perhaps, with a strawberry, blue cheese, or a fat BLT on Texas toast with a salad.215 East Main
11、 Street: 236/908-2209; Babes Chicken Dinner House Exit 477, Sanger, Texas Miles from Interstate: 0.8Youll find yourself at Babes by the log-foot-tall chicken standing outside the front door of this store. But heres the real draw: golden fried chicken and chicken-fried steak, served worth family-styl
12、e sides.202 North Fourth Street: 116/498-1208; www. BI-40Nashville, TN, to Wilmington, NCThe Feed Bag Restaurant I Exit 174, Farmington, NC I Miles from Interstate: 2.2Located in a former general store down a country road, this simple country restaurant serves fresh, local food with zero cheats and
13、tricks.2339 NC Highway 801 North; 336/998-1109Sunrise Biscuit Kitchen I Exit 270, Chapel Hill, NC I Miles from Interstate: 1.8Sunrise is sandwich kingtheres no beating these giant biscuits filled with egg, sausage, cheese, or whatever filling youd like. Its drive-through onlyperfect for when you don
14、t have time to stop and sit. Just get there before 2:30 p.m. when they close.1305 East Franklin, Street; 919/933-13241. If you are interested in meatball sandwiches, which telephone number will you call?A. 116/498-1208.B. 336/998-1109.C. 919/933-1324.D. 236/908-2209.2. What is special about Sunrise
15、Backlit Kitchen?A. You can taste fresh local food.B. You dont have to stop and sit.C. A sit-down classic lunch is served.D. A 10-foot-tall chicken stands outside.3. What do the four food stops have in common?A. Providing giant biscuits.B. Having their own websites.C. Being open 24 hours.D. Being clo
16、se to the interstates.【答案】1. D 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了美国南部一些最热门的州际公路沿线最好美食站点。【1题详解】细节理解题。根据第一部分中的“Fancy ThatExit 109, Norman, OK I Miles from Interestate:2.8a big meatball sandwich, perhaps, with a strawberry, blue cheese, or a fat BLT on Texas toast with a salad.215 East Main Street: 236/908
17、-2209; ”可知,该店提供肉丸三明治。其联系电话为:236/908-2209。故选D。【2题详解】细节理解题。根据最后一部分中的“Its drive-through onlyperfect for when you dont have time to stop and sit.”可知,其特别之处在于“当你没有时间停下来坐着的时候,它是唯一的免下车的地方”。故选B。【3题详解】细节理解题。根据第一段中的“Weve picked the best road food stops along some of the Souths most traveled interstates”可知,我们挑选
18、了一些最好的路边美食站点,它们位于美国南部一些最热门的州际公路沿线。所以文中介绍的这几个食品店的共同之处在于它们都靠近州际公路。故选D。【点睛】细心审题,直接就题找答案。解答此类试题时,不必通篇细看原文,而应采取“带着问题找答案”的方法,先从问题中抓住关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的:段落、语句,仔细品味,对照比较,确定答案。例如在第一小题中,考生可以直接根据题干中的“meatball sandwiches”从而确定答案在第一部分。BNothing could stop Dad. After he was put on disability
19、 for a bad back, he bought a small farm in the country, just enough to grow food for the family. He planted vegetables, fruit trees and even kept bees for honey.And every week he cleaned Old Man McColgins chicken house in exchange for manure(肥料). The smell really burned the inside of your nose. When
20、 we complained about the terrible smell, Dad said the stronger the manure, the healthier the crops, and he was right. For example, just one of his cantaloupes(甜瓜) filled the entire house with its sweet smell, and the taste was even sweeter.As the vegetables started coming in, Dad threw himself into
21、cooking. One day, armed with a basket of vegetables, he announced he was going to make stew(炖菜).Dad pulled out a pressure cooker(高压锅)and filled it up with cabbages, eggplants, potatoes, corns, onions and carrots. For about half an hour, the pressure built and the vegetables cooked. Finally, Dad turn
22、ed off the stove, the pot began to cool and the pressure relief valve sprayed out a cloud of steam. If we thought Dads pile of chicken manure was bad, this was 10 times worse. When Dad took off the lid, the smell nearly knocked us out.Dad carried the pot out and we opened doors and windows to air ou
23、t the house Just how bad was it? The neighbors came out of their houses to see if we had a gas leak!Determined, Dad filled our plates with steaming stew and passed them around. It didnt look that bad, and after the first wave had shut down my ability to smell, it didnt offend the nose so much, edibl
24、e, and we drank up every last drop of soup.4. Why did Dad clean Old Man Mocolgins chicken house regularly?A. To earn some money for the family.B. To collect manure for his crops.C. To get rid of the terrible smell.D. To set a good example to us.5. What can we infer about Dads stew?A. It is popular a
25、mong the neighbors.B. It contains honey and vegetables.C. It looks very wonderful.D. It tastes quite delicious.6. What does the underlined word “offend” in the last paragraph mean?A. To attractB. To upsetC. To airD. To shut【答案】4. B 5. D 6. B【解析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者的父亲在自己买的小农场里面种菜、种果树甚至还养蜜蜂的乐趣。但作者的父亲收获的时
26、候,他炖了一锅蔬菜,闻到味道时,作者和其他人觉得烧得很糟糕,但是吃起来确是非常美味,最后他们把菜全部都吃光了。【4题详解】细节理解题。根据文章首段And every week he cleaned Old Man McColgins chicken house in exchange for manure(肥料).可知,每周他都会打扫 Old Man McColgin家的鸡舍以换取肥料。所以父亲清理鸡舍的目的是为了收集肥料,故选B。【5题详解】推理判断题。根据文章末段we drank up every last drop of soup可知,我们喝光了最后一滴汤。由此判断出父亲的炖菜非常美味,
27、选D。【6题详解】词句猜测题。根据前句中after the first wave had shut down my ability to smell,可知起初的味道难闻,刺激嗅觉,由此判断出offend指冒犯;使不愉快,故选B。CNot long ago I saw the following headline: “An anti-homework trend(趋势)goes global”. The reasoning: It stresses children out and it steals “precious family time”.Hmm I wonder. As a teach
28、er, one of the problems I often come across is that students attach far too little importance to their studies, resulting in bad or incomplete work. I also wonder about the “precious family time”. If homework were abolished(废除), would the time freed up be used for reading poetry aloud at the dinner
29、table or having heart-to-heart discussion about the social and political landscape(局面)? In the age of the Internet and games such as Candy Crush Saga, which have absorbed the time and interest of otherwise intelligent adults, I am doubtful.When I was a kid, homework actually created precious family
30、time. I still remember, after supper, clearing the table and replacing the dishes with my schoolbooks. And then, in swing shifts, my working-class parents would sit down with me and, to the best of their abilities, help me when and where they could.I have often thought that the homework question cou
31、ld be dealt with if one thought of homework in terms of learning to play a musical instrument. For me, this was the clarinet(单簧管), which I began learning to play at age 9. Every week I took a 30-minute lesson from an old Polish man, Mr. Markiewicz. “Practice an hour a day, and youll be playing the c
32、larinet before you know it.” Because my motivation was strong, I did practice an hour a day, and I did learn it in a reasonable amount of time.Lets get rid of homework, but only the word “homework”, and replace it with “practice”. As a teacher, its all I ask: that my students listen up in the class
33、and then go home to practice, so that when they return to me to show how much they understand, Iand their parentscan be proud of them.7. What might happen in the house with no homework according to the author?A. Students will play games.B. Students will develop new interest.C. There will be more pre
34、cious family time.D. There will be more arguments among the family.8. What does the author intend to do in paragraph 3?A. Mourn his precious family times passing.B. Show the powerful parental forces.C. Prove the advantage of homework.D. Describe his uneasy life as a student.9. What does the author s
35、uggest students do about the homework?A. Get rid of it.B. Dont see it as a load(负担).C. Take great pride in it.D. Improve their motivation(动机)for it.10. Which is a suitable title for the text?A. Why to value the family time.B. An anti-homework trend begins.C. How to solve the homework problem.D. Deve
36、loping hobbies can replace homework.【答案】7. A 8. C 9. B 10. C【解析】【分析】这是一篇议论文。作者在文中论述了废除作业的害处以及做作业的好处,并提出建议:把做作业当作练习,不要当作负担。【7题详解】推理判断题。根据第二段中的“If homework were abolished(废除), would the time freed up be used for reading poetry aloud at the dinner table or having heart-to-heart discussion about the soc
37、ial and political landscape(局面)? In the age of the Internet and games such as Candy Crush Saga, which have absorbed the time and interest of otherwise intelligent adults, I am doubtful.” 可知,在互联网和游戏占据了原本聪明的成年人的时间和兴趣的时代,如果取消了家庭作业,作者怀疑腾出来的时间不会被用来在餐桌上大声朗读诗歌,或就社会和政治形势进行坦诚的讨论。由此判断出,没有家庭作业,学生们们会将时间花在玩游戏上。故
38、选A。【8题详解】主旨大意题。根据第三段中的“When I was a kid, homework actually created precious family time. I still remember, after supper, clearing the table and replacing the dishes with my schoolbooks. And then, in swing shifts, my working-class parents would sit down with me and, to the best of their abilities, he
39、lp me when and where they could.”可知,作者以自己的经历为例证明:家庭作业实际上创造了宝贵的家庭时间,父母陪伴、帮助孩子,和孩子共同努力。由此可知,该段主要是为了表明家庭作业的好处。故选C。【9题详解】推理判断题。根据最后一段中的“As a teacher, its all I ask: that my students listen up in the class and then go home to practice, so that when they return to me to show how much they understand, Iand
40、 their parentscan be proud of them.”可知,作者希望学生在课堂上认真听讲,然后回家练习,通过作业,老师就可以了解他们掌握了多少知识。由此推知,作者并不建议取消作业,而是希望学生把作业看作一种练习,而不是负担。结合选项,B选项切题。故选B。【10题详解】主旨大意题。第一段作者提到一个新闻:全球掀起减负的趋势。第二段作者以一个老师的身份提出:废除作业不但不会给孩子提供宝贵的家庭时间,反而会让孩子们沉迷于游戏。第三和第四段作者以个人经历为例,表明了写作业的好处。最后一段作者提出建议:把作业当作练习,从而可以使老师了解你的知识掌握情况。由此可知,整篇文章作者就“作业问
41、题”提出了自己的看法和建议。结合选项,C选项:如何解决作业问题切合题意。故选C。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。例如在第4题中,考生通过概括每一段的主旨大意,然后将这些段落大意综合在一起就可以得出文章的标题了。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Peer(同龄人)Pressu
42、rePeer pressure is just part of the challenges in life._11_If you need further guidance, this article might help you. It provides three effective tips to deal with it: Be with friends who respect your beliefsYou can go out with people who accept and respect the things you believe in and those who yo
43、u know you can share your interests with. It is all right to be choosy with friends because you just want what is best for them and you._12_You are just exhibiting what you know is right and good for both sides. Your friends will understand you for that. They can drag you away from discrimination an
44、d you can be confident that they will not leave you for your stand in life._13_When you are driven by so many peer pressures, you can always stay away from it. You can actually decide not to be one of them. When you have decided on it, learn to be firm with your decision._14_They should know that yo
45、u cannot be forced to do certain things because you are strong and firm with what you believe in. Learn how to say noLearning to say no is one big factor to deal with some pressures from all of your friends. When you are convinced to do something you know that can only destroy you or ruin you, learn
46、 to say no._15_You cannot just say yes to anything. You have a functional mind and you know what is best for you. So learn to say no even if saying no means losing your friends.A. Dont blame others.B. Have a firm decision.C. You should know how to deal with it.D. You can always deal with it positive
47、ly.E. Just be straightforward and say it without hesitation.F. This does not mean you are being selfish or you are being self-centered.G. This can make them believe that you cannot just be driven by any other thing.【答案】11. C 12. F 13. B 14. G 15. E【解析】这是一篇说明文。短文就如何处理同龄人的压力提出了一些建议。【11题详解】根据上文“Peer(同龄
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
六年级上册语文习题课件-22跑进家来的松鼠|人教新课标 (共12张PPT).ppt
