分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 37

类型江苏省扬州市2020届高三英语下学期阶段性检测试题(二)(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:563612
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:37
  • 大小:2.55MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省 扬州市 2020 届高三 英语 下学 阶段性 检测 试题 解析
    资源描述:

    1、江苏省扬州市2020届高三英语下学期阶段性检测试题(二)(含解析)第一部分 听力(共两节, 满分 20 分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about the man?A. He wants to read more books.B. He gets high marks at

    2、 school.C. He doesnt agree with the woman.【答案】B【解析】【原文】W: Im exhausted! My mom always tells me to read more. Youre lucky, for you get As and Bs at school.M: Well, my mom wants me to do sports for a change.2.【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who is the man?A. The womans husband.B. The womans boss.C. A policeman.【答案】

    3、C【解析】【原文】M: Show me your drivers license, Madam!W: Here it is, Sir! I know I was speeding, but I need to be somewhere now.3.【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the bus station?A. Its near the post office.B. Its two blocks down the street.C. Its on the right side of the street.【答案】A【解析】【原文】W: Excuse me. How d

    4、o I get to the bus station?M: The bus station? Go straight ahead. Its about three blocks down this street, on your left. Its next to the post office. You cant miss it.4.【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who is the woman probably speaking to?A. A salesman.B. A manager.C. A repairman.【答案】C【解析】【原文】W: Its always been h

    5、ard to get this car to work well.M: If you leave the car with me, Ill get it fixed for you this afternoon.5.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the womans advantage to do the job?A. She has a lot of kids.B. She has work experience.C. She is strong enough for the job.【答案】B【解析】【原文】M: So Miss Wang, may I ask why

    6、 you think you are fit for this job?W: I used to be in an educational program, working with a lot of kids, so I know what to expect in the job.第二节听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. W

    7、hat are the speakers going to decorate?A. A classroom.B. Their home.C. A school hall.7 Where does the man suggest placing the Christmas tree?A. Far from the entrance.B. On the left of the entrance.C. On the right of the entrance.【答案】6. C 7. B【解析】【原文】M: Lets discuss the furniture, equipment, and deco

    8、rations in the school hall for the coming Christmas party.W: OK. Lets start with the reception counter. I think it should be close to the entrance. If its far away from the entrance, itll be very inconvenient to the participants.M: I agree. Shall we set the reception counter on the right side of the

    9、 entrance?W: Good idea. What about the left side of the entrance?M: What about a large Christmas tree? I think well give our participants a very good first impression if we place it there.W: Fantastic! We also need to think about where to place the drinks. Are we going to place the two tables next t

    10、o each other?M: I think so.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why does the woman talk to the man?A. To change seats with him.B. To make friends with him.C. To ask him to make way for her.9. What does the man want the woman to do?A. Lend him her CD.B. Lend him a newspaper.C. Give him a piece of gu

    11、m.10. Where does the conversation take place?A. On a plane.B. On a train.C. On a bus.【答案】8. C 9. B 10. A【解析】【原文】W: Excuse me. Are you in the middle seat?M: Yes. Whats up?W: Im in the side seat by the window. I guess youll need to let me through.M: No problem.W: Thanks. Sorry for making you get out o

    12、f your seat.M: Thats alright. I notice you have a few newspapers there. Would you mind lending me one?W: No not at all. Which one would you like? The New York Times or The Guardian?M: I prefer the British paper. The Guardian, please. I usually read it at home.W: OK. Im just listening to music while

    13、we wait for the plane to take off, so The Guardian is all yours.M: Thanks a lot. Thats really nice of you. Would you like a piece of gum? That will make you comfortable when the plane takes off.W: That would be great. Thank you very much.M: Its my pleasure.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What

    14、 is wrong with Dick?A. He watches TV while eating.B. He has serious heart disease.C. He eats too much junk food.12. What does the man think of advertisements?A. They dont have any effect on people.B. They gradually change peoples attitude.C. They can change peoples attitude overnight.13. What are th

    15、e speakers going to do?A. Stop their son watching TV.B. Tell their son to eat what he watches.C. Inform their son of his potential health problem.【答案】11. C 12. B 13. C【解析】【原文】M: The doctor told our son to watch what he eats.W: But he eats what he watches every day.M: Well, I think advertising is to

    16、blame. Its so effective that the more he watches, the more hes likely to reflect what he sees in the advertisements.W: I just want to say that advertising is successful.M: It doesnt happen overnight. There is always “I want, I want” in advertisements. So over time, they gradually change his attitude

    17、 towards food.W: Well, what shall we do now? Stop him watching TV?M: No, that wont work. But I think wed better tell Dick what the doctor said.W: To watch what he eats? He already knows that.M: Not only that. The doctor added that he would risk serious heart disease if he continued eating junk food

    18、and drinking Cola.W: What? My goodness! Why didnt you tell me earlier?M: Honey, I didnt want you to be too worried.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What are the speakers mainly talking about?A. A big family.B. A long trip.C. A holiday plan.15. How will the woman travel? A. By plane.B. By train

    19、.C. By car.16. Where does Tom live?A. On the West Coast.B. On the East Coast.C. In Montreal.17. What can we learn from the conversation?A. The woman likes going home.B. The man lives far from his parents.C. The woman failed to get a flight ticket.【答案】14. C 15. A 16. B 17. A【解析】【原文】M: So, Victoria, y

    20、ou are going home for the holiday?W: I sure am. Ive booked a flight for tomorrow afternoon and I cant wait.M: That sounds great.W: What about you? Going home, too?M: Im still thinkingW: Havent decided yet? Oh, youre never going to get a flight out of here. Im sure all the seats have been reserved by

    21、 now. Its the holiday season, after all.M: Well, its not such a big deal for me. My family only lives about one hundred and fifty miles away from here. I usually drive or take the train. Its a short trip.W: You dont sound very excited about it.M: Well, were not really a very close-knit family. I hav

    22、e three brothers, and they spread all over the place. Tom lives on the East Coast and David on the West Coast. I even have a brother in Montreal!W: Oh, wow! What does he do?M: Translation work. Its kind of strange, but we rarely get together as a family any more.W: Well, I try to get home as much as

    23、 possible. Were a big family therere six of us children so its always a lot of fun.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What can we learn from the speaker?A. Kissing is forbidden in the US schools.B. Kissing is good manners in the US.C. There are rules for kissing in the US.19. What is the relations

    24、hip between the boy and the girl?A. Classmates.B. Strangers.C. Brother and sister.20. Why was the boy punished?A. He broke the American law.B. He broke the school rules.C. He broke his family rules.【答案】18. C 19. A 20. B【解析】【原文】You may think that America is a free country and that Americans kiss thei

    25、r friends. Well, it is, but if you kiss the wrong person you might get into trouble. This is what happened to John, a six-year-old primary school pupil. Who did he kiss? He kissed a girl on the cheek in the school. They were in the same class. However, a teacher saw it and told the headmaster, who t

    26、hought that John should be punished. John was told to leave his classroom and stayed in another classroom by himself. When Johns mother knew about this, she became very angry. She wanted the headmaster to tell her why the school punished her son for kissing another six-year-old girl. “The girl asked

    27、 him to kiss her and he did this only to show friendship. Whats wrong with this?” she said. The headmaster thought that it was wrong of a boy to kiss a girl, even though they were only six years old. “It is stated clearly in the student handbook. It is unwelcome behavior,” the headmaster said.第二部分:英

    28、语知识运用(共两节, 满分 35 分)第一节:单项填空(共 15 小题;每小题 1 分, 满分 15 分)请认真阅读下面各题, 从题中所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。21.After a night of wrestling with his_, he decided to go to the police office to give himself up.A. consensusB. conscienceC. consciousnessD. convention【答案】B【解析】【详解】考查名词词义辨析。句意:在与自己的良心斗争了一整夜之后,他

    29、决定去警察局自首。A. consensus共识;B. conscience良心,良知;C. consciousness意识,知觉;D. convention习俗,常规,惯例。根据空后he decided to go to the police office to give himself up.可知,此处是与自己良心作斗争。故选B项。22.The mother never criticized her children, but used praise to_their best.A. put outB. give outC. pick outD. bring out【答案】D【解析】【详解】

    30、考查动词短语辨析。句意:那位母亲从不批评她的孩子,而是用称赞使孩子们表现出最佳状态。A. put out扑灭,生产,出版,广播;B. give out用完,耗尽;C. pick out精心挑选,认出;D. bring out使显现,使表现出。分析句子可知,but表前后转折,结合句意,应该是用称赞使孩子们表现出最佳状态。故选D项。23.Li Jiaqi, a well-known live-streaming host in China, is reported_over 8 million followers on Weibo.A. possessingB. to be possessingC

    31、. to have possessedD. having possessed【答案】C【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:李佳琦,一位有名的中国主播,据报道在微博上已经拥有800多万的关注者。分析句子结构可知,be reported后可接to do/to have done,然而possess这个动作发生在report这个动作之前,所以possess要用to have done(动词不定式的完成式)。故选C项。【点睛】分析动词不定式的完成式关键抓住两点:第一、辨别非谓语动词的使用条件。一个句子中,已经存在一个主句(谓语动词),又没有连词,还有别的动词出现时,这个动词用非谓语形式。主动进行-i

    32、ng,被动完成用-ed,将来目的用to do。第二、to have done的用法。非谓语中的to have done是动词不定式完成式,表示一个动作发生在谓语动词之前。如本题中,本句无连词,possess应用非谓语形式,possess这个动作发生在主句谓语动词be reported之前,结合be reported的固定搭配,所以最后要用to have done(动词不定式的完成式),故用to have possessed。24.Sorry, I missed your party yesterday because of an unexpected visitor.Actually, you

    33、_the party. It was canceled at the last moment.A. didnt need to attendB. neednt have attendedC. shouldnt have attendedD. shouldnt attend【答案】A【解析】【详解】考查动词need的用法。句意:对不起,昨天错过了你的派对因为一位意外来客。事实上,你没必要来。它最后取消了。didnt need to do没有必要做某事,而实际上也没有做;neednt have done本没有必要做某事,而实际上却做了。根据Sorry, I missed your party ye

    34、sterday because of an unexpected visitor.可知,实际上没有参加派对,所以应用didnt need to attend。故选A项。25.Our parents sat us down to read and paint_all we really wanted to do was to make a mess.A. whenB. asC. sinceD. until【答案】A【解析】【详解】考查状语从句连词。句意:我们的父母让我们坐下来读书、画画,尽管我们真正想做的是弄得一团糟。A. when当时候,虽然,尽管;B. as因为,当;C. since既然;D

    35、. until直到。分析句子可知,前后两句表让步,应用when引导让步状语从句,这里的when相当于though/although的用法,意为“虽然、尽管”。故选A项。26.About 85 of the large fire was_by Saturday night and most major roads have been reopened.A. depositedB. containedC. anticipatedD. swallowed【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:80%的大火在周六晚上被控制住,并且多数主要公路已经重新开放。A. deposited放置,存钱;

    36、B. contained控制;C. anticipated预期;D. swallowed吞没。根据most major roads have been reopened可知,多数公路已重新开放,说明火势被控制了。故选B项。27.Sun Yang said he would appeal against the CAS decision, _, to the publics surprise, banned him from competition for eight years.A. whereB. whenC. asD. which【答案】D【解析】【详解】考查定语从句关系词。句意:孙杨说,

    37、他将对国际体育仲裁法庭的决定提出上诉,令公众惊讶的是,该决定禁止他参加比赛长达8年之久。分析句子可知,to the publics surprise是插入语,the CAS decision后是一个非限制性定语从句,the CAS decision是先行词,表物,在从句中作主语,应使用关系代词which引导。故选D项。【点睛】非限定性定语从句起补充说明作用,在句子中不充当成分,缺少也不会影响全句的理解,它与主句往往用逗号隔开。1.which引导的非限定性定语从句是用来说明前面整个句子的情况或主句的某一部分。2.as有时也可用作关系代词。as引导非限制性定语从句,若as在从句中作主语,其引导的句

    38、子可以放在句首,也可以放在句中,as不可与从句分开。但which引导的非限制性定语从句只能放句中,which可与从句分开。3.在非限定性定语从句中,关系词不能用that和those。在本题中,the CAS decision后是一个非限制性定语从句,在从句中作主语,应使用关系代词which引导。故选D项。28.Chinese telecoms giant Huawei will build a 200-million-euro factory in France_potential challenges and obstacles.A. owing toB. regardless ofC. a

    39、part fromD. instead of【答案】B【解析】【详解】考查介词短语辨析。句意:不顾潜在的挑战和障碍,中国电信巨头华为将会在法国建设一个价值2亿欧元的工厂。A. owing to由于;B. regardless of不管,不顾;C. apart from除了;D. instead of代替。根据Chinese telecoms giant Huawei will build a 200-million-euro factory in France可知,此处是让步状语,中国电信巨头华为不顾潜在的挑战和障碍。故选B项。29.What do you think made the 92n

    40、d Academy Awards so special?_Parasite from South Korea won a total of four Oscars.A. BecauseB. WhatC. ThatD. Whether【答案】C【解析】【详解】考查主语从句。句意:你认为是什么让第92届奥斯卡金像奖如此特别?那个来自韩国的寄生虫一共赢得了四项奥斯卡奖。根据语境,回答的内容应该是what的内容。what在句中作主语,所以答语应该能在这个句子中作主语,答语中没有疑问的意思也不缺少成分,此处应该用that。故选C项。30.Privacy is like health. Only when

    41、 it is gone_you had done more to protect it.A. do you wishB. you wishC. did you wishD. you wished【答案】A【解析】【详解】考查部分倒装。句意:隐私就像健康。只有当它消失的时候,你才会希望你做了更多的事情来保护它。Only+状语从句,放句首,主谓部分倒装,又因整句话以一般现在时为主,所以用do you wish。故选A项。【点睛】部分倒装句注意事项:1.only+副词/介词短语/状语从句,放句首,主谓部分倒装。2.only+宾语,放句首,无需倒装。在本题中only+状语从句(when it is g

    42、one)放句首,所以要主谓部分倒装,整句话以一般现在时为主,故用do you wish。31.Guess what? Zark_a company with his partner.Gosh! Its no more than two years since he studied in the university.A. operatedB. is operatingC. has operatedD. had been operating【答案】B【解析】【详解】考查动词时态。句意:你猜怎么着?扎克正和他的合伙人经营一家公司。天哪!他大学毕业刚两年。根据Guess what?及Gosh!可知,

    43、此处用现在进行时表示Zark现在正和人合作开公司。故选B项。32.To win the trust of the employees, your factory should see to_that accounts and operations are as transparent as possible.A. itB. themC. youD. one【答案】A【解析】【详解】考查it做形式宾语。句意:为了赢得员工的信任,你的工厂应该确保账目和操作尽可能透明。see to意为“确保,务必”,此处it是形式宾语,真正的宾语是that accounts and operations are a

    44、s transparent as possible,故选A项。33.He would have been willing to accompany me_him how important it was to me.A. if I have toldB. had I toldC. should I tellD. if I could tell【答案】B【解析】【详解】考查虚拟语气。句意:如果我告诉他这对我有多重要,他会愿意陪我的。根据主句谓语would have been可知,此处是虚拟语气,这是对过去的虚拟,所以从句谓语用过去完成时(had done),本应该是if I had told h

    45、im,然而从句省去if,则要部分倒装,所以是had I told。故选B项。【点睛】If条件虚拟语气精要:1. 与现在事实相反If +主语+ did/were(从句),主语+would/should/could/might + do(主句)2. 与过去事实相反If +主语+ had done(从句),主语+would/should/could/might + have done(主句)3. 与将来事实相反If +主语+ did/were to/should + do(从句),主语+would/should/could/might + do(主句)4. If条件虚拟句,如省略If,从句要主谓部分

    46、倒装。在本题中,句子与过去事实相反,所以从句应用if I had told him;又因从句省去if,则要部分倒装,故用had I told。34.Doctors are fighting a_battle to save the little girls life.A. modestB. flexibleC. compulsoryD. desperate【答案】D【解析】【详解】考查形容词词义辨析。句意:医生们正在进行一场殊死搏斗以挽救小女孩的生命。A. modest谦虚的;B. flexible灵活的;C. compulsory义务的;D. desperate不顾一切的。根据to save

    47、 the little girls life可知,医生们正在不顾一切的抢救小女孩的生命。故选D项。35.You know how much I am missing the days before the outbreak of the coronavirus.School, movies, gatherings, _. Well soon be back on track.A. no kiddingB. come onC. you name itD. go for it【答案】C【解析】【详解】考查交际用语。句意:你知道我有多想念冠状病毒爆发前的日子。学校,电影,聚会,凡是你说得出的(应有尽

    48、有)。我们很快就会回到正轨。A. no kidding别开玩笑;B. come on快来、加油;C. you name it凡是你说得出的(应有尽有);D. go for it放手一搏。分析句子可知,前句提及说话人想念疫情前的日子,后句例举“School, movies, gatherings, _.”来表示疫情前所过的日子,所以此空用you name it表示还未列举的东西。故选C项。第二节:完形填空(共 20 小题;每小题 1 分, 满分 20 分)请认真阅读下面短文, 从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。Nothing stays t

    49、he same for long. Things and people change, often for the _36_, it seems, but once in a _37_, very much for the better. I grew up on a small farm, living a life that I took for granted. I had a dog and mountains in whichever_38_ I looked, and I awoke to the call of birds in the alfalfa (苜蓿) fields.

    50、My father worked in the city as a worker. He was quiet and _39_. He was not _40_educated, but he was smart, with an engineers way of looking at problems. He was a man made of leather and chewing tobacco who tried to teach my brother and me useful things, including respect. He also had a _41_. I did

    51、not like him very much.One day I came home from school and his car was already there. Once inside, I was told by my mother that he didnt feel well. His back hurt. My father never missed work; in fact, when he came home, he went to work even more. I remember looking secretly around the corner at him

    52、as he _42_ on his bed in the middle of the day. I was in _43_ school. Multiple myeloma, I learned, is a type of blood cancer. It starts in the_44_ that normally make antibodies for the body to use in its immune response against _45_. When those cells become ill, they make abnormal antibodies like cr

    53、azy, _46_ out the useful ones. As the cancer grows, the person who has it_47_. The disease weakens the bodys energy, and the abnormal antibodies cause problems for other cells and_48_. Over time, bones _49_ look like Swiss cheese, and when they break, they may never_50_.For the last year of my fathe

    54、rs life, his entire day consisted of rising from his hospital bed in the living room and walking to his chair to sit and think. He was _51_ in that chair when I came home one day during the fifth grade. I do not remember where my mother and brother were, but the two of us were_52_. He asked me to si

    55、t down. What followed still moves me these _53_ later. He told me about his life, his family growing up, what it was like in the Pacific during World War II, his loves, his heartbreaks. It was as if a pipe had_54_, his inner self rushing out to me in a great flood. He had been speaking for maybe an

    56、hour or more when I realized that he was doing more than telling. He was asking to be forgiven. All it took was understanding that that was what he needed, and I_55_ everything, immediately.36. A. wealthierB. worseC. healthierD. familiar37. A. whileB. hourC. dayD. week38. A. timeB. villageC. valleyD

    57、. direction39. A. warmB. noisyC. distantD. considerate40. A. lowlyB. lessC. moreD. highly41. A. smileB. weaknessC. temperD. friend42. A. launchedB. layC. laidD. landed43. A. elementaryB. middleC. highD. university44. A. carriersB. chestsC. currentsD. cells45. A. invitationsB. investigationC. infecti

    58、onsD. inference46. A. compromisingB. crowdingC. circulatingD. clarifying47. A. substitutesB. sneezesC. sacrificesD. shrinks48. A. talentsB. tensionsC. tissuesD. tunnels49. A. fortunatelyB. eventuallyC. ambiguouslyD. considerately50. A. healB. hurtC. hesitateD. handle51. A. predictablyB. psychologica

    59、llyC. primitivelyD. potentially52. A. aloneB. abnormalC. absentD. absurd53. A. distancesB. decadesC. disciplinesD. dilemmas54. A. bouncedB. boardedC. burstD. bound55. A. forgetB. financeC. functionD. forgave【答案】36. B 37. A 38. D 39. C 40. D 41. C 42. B 43. A 44. D 45. C 46. B 47. D 48. C 49. B 50. A

    60、 51. A 52. A 53. B 54. C 55. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者一开始不喜欢父亲,但当父亲病重后,通过与父亲交谈,他最后逐渐理解了父亲并谅解了他。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:事情和人的变化,常常是越变越糟,似乎,但偶尔,非常好。A. wealthier更富有的;B. worse更糟糕的;C. healthier更健康的;D. familiar更熟悉的。因为本句后面出现了the better,worse正好与其对应。故选B项。【37题详解】考查固定搭配。句意:事情和人的变化,常常是越变越糟,似乎,但偶尔,非常好。A.while当时;B. ho

    61、ur小时;C. day日;D. week周。once in a while是固定搭配,表示偶尔。故选A项。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:我有一条狗,无论我往哪个方向看都有山,醒来时听到苜蓿地里鸟儿的叫声。A. time时间;B. village村庄;C. valley山谷;D. direction方向。look in the direction (of)是固定搭配,意为“朝方向看”。故选D项。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:他安静且疏远。A. warm温暖的;B. noisy吵闹的;C. distant疏远的;D. considerate考略周到的。分析句子可知,句中and表并

    62、列,前后意思要一致,这里用distant(疏远的)和上文中的quiet对应,不至于性格分裂。故选C项。【40题详解】考查副词词义辨析。句意:他受教育程度不高,但是他很聪明。A. lowly低地;B. less更少地;C. more更多地;D. highly很。分析句子可知,句中but表转折,这里用not highly educated和下文的smart对应。故选D项。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:他也有脾气。A. smile微笑;B. weakness弱点;C. temper脾气;D. friend朋友。根据语境可知,“他也有脾气”与下一句话“I did not like him ve

    63、ry much”对应。故选C项。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:我记得当他中午躺在床上时,我偷偷地在拐角处看着他。A. launched发射;B. lay躺;C. laid放置,下蛋;D. landed登陆。由前文所知,父亲地背伤到了,身体不舒服,所以应该是lay on his bed(躺在床上)比较符合情理。故选B项。【43题详解】考查形容词词义辨析。句意:我在上小学。A. elementary初级的;B. middle中间的;C. high高的;D. university大学。由下文第三段中出现的“during the fifth grade”可知,应该是上小学。故选A项。【44题详

    64、解】考查名词词义辨析。句意:它开始于细胞,这种细胞通常为身体制造抗体用于免疫系统抵抗感染。A. carriers带菌者;B. chests胸膛;C. currents电流,水流;D. cells细胞。上一句话提及他父亲得了血癌,由常识可知,癌症是因为细胞发生了病变,与下文呼应。故选D项。【45题详解】考查名词词义辨析。句意:它开始于细胞,这种细胞通常为身体制造抗体用于免疫系统抵抗感染。A. invitations邀请;B. investigation调查;C. infections感染;D. inference推理。根据常识可知,抗体是用来抵御感染。故选C项。【46题详解】考查动词词义辨析。句

    65、意:当这些细胞生病时,它们会产生像疯子一样的异常的抗体,把有用的抗体挤出体外。A. compromising妥协;B. crowding挤;C. circulating使传播,流通;D. clarifying澄清。根据语境可知,细胞生病后,正是因为异常抗体把有用抗体排挤出了身体,人才会生病,所以用crowding out(挤出)。故选B项。【47题详解】考查动词词义辨析。句意:随着癌症的发展,患癌症的人会萎缩。A. substitutes替代;B. sneezes打喷嚏;C. sacrifices牺牲,奉献;D. shrinks缩小。由下文可知,疾病会使骨头变得像瑞士奶酪(充满洞洞的奶酪)一样

    66、、会脆,所以身体会萎缩。故选D项。【48题详解】考查名词词义辨析。句意:这种疾病会削弱身体的能量,异常的抗体会给其他细胞和组织带来问题。A. talents才能;B. tensions张力,紧张;C. tissues组织;D. tunnels隧道。由前文科普癌症知识可知,cells and tissues同属于生物学范畴。 故选C项。【49题详解】考查副词词义辨析。句意:随着时间推移,骨头最终会看起来像瑞士奶酪(充满洞洞的奶酪)一样。A. fortunately幸运地;B. eventually最终地;C. ambiguously模糊不清地;D. considerately虑周到地。根据语境可

    67、知,随着癌症发展,骨头最终会像瑞士奶酪一样。故选B项。【50题详解】考查动词词义辨析。句意:当它们破裂时,它们可能永远不会愈合。A. heal痊愈;B. hurt疼痛;C. hesitate犹豫;D. handle处理。前文提及骨头会像瑞士奶酪(充满洞洞的奶酪)一样,破裂了,可定是无法痊愈的。故选A项。【51题详解】考查副词词义辨析。句意:五年级期间,有一天回到家时,可以预料他坐在椅子上。A. predictably可预料地;B. psychologically心理上地;C. primitively原始地;D. potentially潜在地。上一句提及“在我父亲生命的最后一年,他一整天都是从客

    68、厅的病床上爬起来,走到椅子上坐下来思考。”可知,父亲在椅子上是可预料的。故选A项。【52题详解】考查形容词词义辨析。句意:我不记得我妈妈和哥哥在哪里,但我和父亲独自在家。A. alone独自的;B. abnormal不正常的;C. absent缺席的;D. absurd荒谬的。根据语境可知,妈妈哥哥不在家,所以我和父亲独自在家。故选A项。【53题详解】考查名词词义辨析。句意:接下来的事情,在这几十年之后,仍然让我感动A. distances距离;B. decades几十年;C. disciplines纪律;D. dilemmas困境。根据语境可知,接下来和父亲的谈话对作者产生了几十年的影响,才

    69、会有这篇文章的诞生。故选B项。【54题详解】考查动词词义辨析。句意:好像一根管子爆裂了,他内心的自我在洪水中冲向我。A. bounced反弹;B. boarded登上;C. burst爆炸;D. bound捆绑。下一句提及his inner self rushing out to me in a great flood(他内心的自我在洪水中冲向我)可知,有洪水冲向我,说明管子爆裂了。故选C项。【55题详解】考查动词词义辨析。句意:他所需要的只是理解,我立刻原谅了一切。A. forget忘记;B. finance负担经费;C. function运行;D. forgave原谅。根据前文可知,作者并

    70、不喜欢父亲,谈完后,理解了父亲,他就原谅以前的一切。故选D项。【点睛】完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。例如,第8小题要求判断作者读几年级。该题可依据由下文第三段中出现的during the fifth grade可知,作者应该是上小学。故选A项。第三部分: 阅读理解(共 15 小题; 每小题 2 分, 满分 30 分)请认真阅读下列短文, 从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。AGets Into the SpiritRyan Reynolds rsum just go

    71、t longer. Spirits just got longer. Spirits importer Davos Brands announced February 21 that the actor has decided to invest in their Aviation Gin. After taking just one sip, the 41-year-old says, “I knew I wanted to get involved with the company.” The dad of two adds his name to the growing list of

    72、celebrities whove taken risks into the liquor business, including Justin Timberlake, Matthew McConaughey and George Clooney. Adds the Deadpool star, “I couldnt be prouder to be a part of the company.”Expanding Her EmpireFirst came the 8-carat sparkler from Migos rapper Offset, 26. Soon after, Cardi

    73、B got a second huge shock. “Shes definitely pregnant,” reveals one insider. Adds another source of the “Bodak Yellow” rapper, said to be more than three months along, “She was really surprised.”Though the two-time Grammy nominee (a person who has been formally suggested) has denied shes expecting (s

    74、he told one fan shes “just getting fat”), sources says shes already making adjustments to her packed schedule. “She was supposed to go on a small tour with Bruno Mars,” says the insider, but now that trip is in question. But the 25-year-old is unbothered, says the source:“Shes head over heels for Of

    75、fset and cant wait to have their baby.”Paradise FoundIntroducing Bachelor Nations newest member!On February 15, Bachelor in Paradise alumni Carly Waddell and Evan Bass began a new chapter of their amazing journey. After what 35-year-old Bass father of boys Ensley, Nathan and Liam from a previous mar

    76、riage called a “supersmooth pregnancy,” his wife of nearly nine months welcomed their first child, Isabella Evelyn. “Everyone is healthy and happy,” he said. And prepared for their new roles: Even before the 32-year-olds pregnancy, Bass was convinced shed be an outstanding mom. Shes “on the sideline

    77、s at every soccer game,” he added. “The boys really love her.”56. What has Cardi B denied?A. She has denied a coming tour.B. She has denied being pregnant.C. She has denied her getting fat.D. She has denied getting divorced.57. How many sons does Bass probably have NOW?A. One.B. Two.C. Three.D. Four

    78、.【答案】56. B 57. C【解析】这是一篇新闻报道。文章讲述了有关Ryan Reynolds,Cardi B及Carly Waddell and Evan Bass的最近动态。【56题详解】细节理解题。根据本则新闻中Expanding Her Empire部分中的“Shes definitely pregnant,” reveals one insider.(“她肯定怀孕了,”一位内部人士透露)和Though the two-time Grammy nominee (a person who has been formally suggested) has denied shes exp

    79、ecting (she told one fan shes “just getting fat”)可知,尽管这位两届格莱美奖提名者(已经被正式提名的人)否认她怀孕了(告诉一位粉丝她“只是变胖了”)。由此可知,Cardi B否认自己已经怀孕了。故选B项。【57题详解】细节理解题。根据本则新闻中Paradise Found部分中的After what 35-year-old Bass father of boys Ensley, Nathan and Liam from a previous marriage called a “supersmooth pregnancy,” his wife o

    80、f nearly nine months welcomed their first child, Isabella Evelyn.可知,35岁的巴斯是前一段婚姻中三个孩子的父亲:恩斯利、内森和利亚姆。巴斯称这是一次“超级顺利的怀孕”,结婚近9个月的妻子迎来了他们的第一个孩子伊莎贝拉伊芙琳。由此可知,巴斯现在大概有三个儿子。故选C项。BIf Thelma Richards continues to pay $917 a month, every month, for the foreseeable future, shell pay off her student loans by the en

    81、d of 2042. The problem is, by then shell be 87 years old. “I dont think Im going to live that long,” she says, laughing. “Im not joking!” Richards, 65, who lives in Little Falls, N.Y., represents a growing number of older Americans, who are now more likely than ever to hold student debt well into re

    82、tirement age. According to a January report from the U.S. Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), the number of Americans aged 60 and older carrying student debt doubled in the past five years.The rapid rise in older Americans taking on student loans has two main causes. The first is that paren

    83、ts and grandparents are co-signing loans to support the younger generation. The second is that older Americans are increasingly taking student loans for themselves. With blue-collar jobs decreasing, people in their 40s and 50s are going back to school to acquire new skills.Richards, for example, who

    84、 worked as a waitress while raising three children as a single mom, went back to college in her 40s to earn a degree in occupational treatment. While her new profession produces a higher income and health care benefits, it has also left her with a lifetime of debt. Trends leave older borrowers in a

    85、bind. They have less time in the workforce and are more likely to become ill, often in a weaker position to pay back loans. Making monthly payments on a fixed income is also more difficult than it is for younger borrowers, whose incomes are more likely to grow.According to the CFPB report, more than

    86、 a third of those aged 60 and older with student debt had given up medical care to afford their loan payments. And theres no way out. Robert Farrington, the founder of the website the College Investor, says one main piece of advice for older borrowers is simply to avoid any loan that isnt repayable

    87、in 10 years. “Remember,” he says, “if you dont pay, theyll come after you.”58. How much should Thelma Richards pay from 1st April 2030 to 31st December 2050 for the student loan according to the passage?A. Approximately $129,300B. Approximately $140,300C. Approximately $217,300D. Approximately $228,

    88、30059. For whom do Americans take student loans according to the passage?A. Children.B. Grandparents.C. The government.D. Themselves or kids.60. Which of the following is NOT a reason why it is difficult for Americans to pay off student loans?A. The banks are too greedy.B. They easily become ill.C.

    89、Some have to attend school.D. Their work time is reduced.61. Which of the following is the best title of the passage?A. Student Loan Cannot Be Paid in AmericaB. The Government Should Reduce Student LoanC. Retirees Shoulder a Bigger Share of Student DebtD. Student Debt is the Biggest Trouble in Ameri

    90、ca【答案】58. B 59. D 60. A 61. C【解析】【分析】这是一片说明文。文章讲述了美国接受学生贷款的老年人迅速增加这一现象及其原因。【58题详解】细节理解题。由第一段If Thelma Richards continues to pay $917 a month, every month, for the foreseeable future, shell pay off her student loans by the end of 2042.可知,如果西尔玛理查兹在可预见的将来继续每月支付917美元,她将在2042年底还清她的学生贷款。从2030年4月到2042年12月,

    91、一共12年加9个月,(1212+9)917 = 140,301。故选B项。【59题详解】细节理解题。由第二段The first is that parents and grandparents are co-signing loans to support the younger generation. The second is that older Americans are increasingly taking student loans for themselves. With blue-collar jobs decreasing, people in their 40s and

    92、50s are going back to school to acquire new skills.可知,首先,父母和祖父母共同签署贷款来支持年轻一代。第二,越来越多的美国老年人自己承担学生贷款。随着蓝领工作岗位的减少,四五十岁的人又回到学校学习新技能。由此可知,美国人为自己或孩子承担学生贷款。故选D项。【60题详解】细节理解题。由第二段With blue-collar jobs decreasing, people in their 40s and 50s are going back to school to acquire new skills.可知,随着蓝领工作岗位的减少,四五十岁的

    93、人又回到学校学习新技能。再由第三段的Trends leave older borrowers in a bind. They have less time in the workforce and are more likely to become ill, often in a weaker position to pay back loans.可知,趋势让年长的借款人陷入困境。他们的工作时间更少,更容易生病,往往无力偿还贷款。由此可知,老年借款人陷入困境,是因为他们需要去上学学习新技能,那么在工作中的时间更少,而且更容易生病,往往无力偿还贷款。故选A项。【61题详解】主旨大意题。由第一段最

    94、后一句the number of Americans aged 60 and older carrying student debt doubled in the past five years.(60岁及以上的美国人背负学生债务的人数在过去五年中翻了一番),第二段第一句The rapid rise in older Americans taking on student loans has two main causes.(美国老年人迅速增加的学生贷款有两个主要原因),第三段最后一句Making monthly payments on a fixed income is also more

    95、difficult than it is for younger borrowers, whose incomes are more likely to grow.(固定收入的月供也比较年轻的借款人更困难,因为他们的收入更有可能增长)和最后一段第一句more than a third of those aged 60 and older with student debt had given up medical care to afford their loan payments.(在60岁及以上的学生中,超过三分之一的人放弃了医疗保健,以支付他们的贷款)可知,整篇文章主要介绍了退休者的负担

    96、比过去更重了,肩负着更多的学生贷款。故选C项。【点睛】主旨大意题考察学生对文章大意的理解,在做此类问题时,把握两个原则,首段原则(文章第一段)和首末句原则(其余各段的首尾句),即可快速得出全文主旨。例如,在第4小题中,细读第一段和其他各段首尾句,便能快速知道退休者的负担比过去更重了,肩负着更多的学生贷款。由第一段最后一句the number of Americans aged 60 and older carrying student debt doubled in the past five years.(60岁及以上的美国人背负学生债务的人数在过去五年中翻了一番),第二段第一句The ra

    97、pid rise in older Americans taking on student loans has two main causes.(美国老年人迅速增加的学生贷款有两个主要原因),第三段最后一句Making monthly payments on a fixed income is also more difficult than it is for younger borrowers, whose incomes are more likely to grow.(固定收入的月供也比较年轻的借款人更困难,因为他们的收入更有可能增长)和最后一段第一句more than a third

    98、 of those aged 60 and older with student debt had given up medical care to afford their loan payments.(在60岁及以上的学生中,超过三分之一的人放弃了医疗保健,以支付他们的贷款)可知,整篇文章主要介绍了退休者的负担比过去更重了,肩负着更多的学生贷款。故选C项。CA substitute teacher crunch has forced Chicago area school districts to raise sub pay, to use parents as subs and even

    99、 to seek out teachers from moonlighting police and fire department ranks. The crunch also means good subs are getting harder to find, some say. “Its not only a quantity problem but a quality problem,” said Barbara Radner, director of DePaul Universitys Center for Urban Education, which serves as exp

    100、ert partner to 31 academically troubled Chicago public schools. “Were getting to the bottom of the talent pool and its empty,” she said. And a bad sub, Radner explained, can move a class backward by confusing students.Radner said Chicagos sub shortage is at “crisis” levels and the worst shes seen in

    101、 15 years, although city school officials say West Side schools seem to be affected the most. Using the Chicago systems substitute teacher center is like engaging in “Russian roulette”, Radner said. “Every sixth sub you get could be a total blowup.” Increasingly, she said, principals in schools she

    102、works with say they cant get subs, or the subs they get leave midday because they cant handle the job. Chicago school officials are recruiting police officers and firefighters to sub in high-crime areas that some subs refuse to enter. A sub recruitment push is also planned on college campuses - amon

    103、g graduate and doctoral students who may find the part-time work attractive, Schools Chief Executive Officer Paul Vallas said.Teachers often leave detailed lesson plans for subs if they know in advance they will be off, and keep “emergency plans” on file for unexpected absences, such as an illness.

    104、But Radner said emergency plans can amount to “a recipe for baby-sitter.” Carolyn Martin said her daughters last sub at Bolingbrooks Tibbott Elementary in Valley View District 365 was so unpleasant that she may demand to sit in the classroom next time theres a problem sub. “The last time they had a

    105、sub, the substitute teacher had to call the principal into the room,” Martin said, “This is a third-grade classroom, and the lady couldnt even handle it”.Demand for subs is high because of several factors, school officials say. For starters, those who hold sub certificate may not be using them becau

    106、se they have found better-paying jobs in todays booming economy. Six or seven years age, Schaumburg District 54 Associate Supt. Kenneth Cull said, “I used to have 30 real estate agents sign up for sub work because they had college degrees and business was slow. I dont have that anymore.” Sub pools h

    107、ave been further consumed by several waves of early teacher retirements and increased student enrollments both of which have meant more subs are being hired as full-time teachers.62. What is troubling the Chicago school districts?A. People in unrelated areas find jobs in school teaching.B. Quality o

    108、f regular and sub teachers needs improving.C. Students suffer greatly from unprofessional teachers.D. Chicago area is in bad need of qualified sub teachers.63. From the second paragraph, we learn_.A. the sub crunches before were not as bad as the present onesB. many principals quit their jobs as the

    109、y can t handle the situationC. police officers are sent to the high-crime areas to keep orderD. six out of ten substitute teachers come from college campuses64. According to Radner the emergency plans_.A. are most effective in mending the situationB. are detested by most parentsC. are resisted by mo

    110、st studentsD. do not efficiently meet the situation65. Which of the following is NOT a factor that leads to the shortage of qualified subs?A. Many certified teachers quit their teaching positions for other professions.B. Sound economic situation attracts many candidates from teaching positions.C. Th

    111、ere are more students admitted to schools than ever before.D. Many teachers retire earlier from their positions than they should.【答案】62. D 63. A 64. D 65. A【解析】这是一篇说明文。文章讲述了芝加哥出现了代课老师危机这一现象,好的代课老师难找,并阐述了代课老师出现危机的原因。【62题详解】细节理解题。由第一段的The crunch also means good subs are getting harder to find, some sa

    112、y. “Its not only a quantity problem but a quality problem,”可知,一些人说,危机还意味着好潜艇越来越难找。“这不仅是数量问题,也是质量问题,”由此可知,芝加哥校区缺乏优质代课老师。故选D项。【63题详解】推理判断题。由第二段第一句“Radner said Chicagos sub shortage is at “crisis” levels and the worst shes seen in 15 years, although city school officials say West Side schools seem to b

    113、e affected the most.”可知,拉德纳说,芝加哥的潜艇短缺已经到了“危机”的程度,这是她15年来所见过的最严重的短缺,尽管城市学校的官员说,西区的学校似乎受到的影响最大。由此推知,以前的代课老师危机没有现在严重。故选A项。【64题详解】推理判断题。由第三段的But Radner said emergency plans can amount to “a recipe for baby-sitter.”可知,但拉德纳表示,应急计划可以成为“临时保姆的良方”;而且,后面举的例子(代课老师管不住学生,要校长进教室)表明,紧急计划没什么效果。故选D项。【65题详解】细节理解题。由最后一

    114、段中For starters, those who hold sub certificate may not be using them because they have found better-paying jobs in todays booming economy.和Sub pools have been further consumed by several waves of early teacher retirements and increased student enrollments both of which have meant more subs are being

    115、 hired as full-time teachers.可知,首先,那些持有二级证书的人可能不会使用它们,因为他们在今天蓬勃发展的经济中找到了薪水更高的工作。几波教师提前退休和学生人数增加进一步消耗了代课教师群体这两波现象都意味着更多代课教师被聘为全职教师。由此可知,“许多有资格的教师辞去了教师的工作,转行从事其他职业”并不是代课教师短缺原因。故选A项。DFor more than 2,000 years the Chinese people have been guided by the ideals of Confucianism. Its founder and greatest te

    116、acher was Confucius, whose humane philosophy also influenced the civilization of all of eastern Asia. Many legends were spread to illustrate Confucius beliefs. According to one story, he and his followers passed a cemetery where a woman was weeping at a graveside. She told them she was crying becaus

    117、e “my husbands father was killed here by a tiger, and my husband also, and now my son has met the same fate”. When they asked her why she did not leave such a fatal spot, she answered that in this place there was no oppressive government. “Remember this, my children,” said Confucius, “oppressive gov

    118、ernment is fiercer and more feared than a tiger”.In such teaching and with such wise sayings, Confucius tried to bring people a respect for the teachings of the wise men of older generations. He always said of himself that he was a “transmitter, not a maker”. He collected and edited the poetry, the

    119、music, and the historical writings of what he considered the golden age.Confucius laid no claim to being more than a man. Yet when he died he was admired almost as god. Temples were constructed in his honor in every city of China. His grave at Kufow, in what is now Shandong Province, became a place

    120、of pilgrimage.Though Confucianism is commonly called a religion, it is rather a system of moral conduct. Confucius did not talk of God but of goodness. He did not teach about any god, simply saying, “Respect the gods, but have as little to do with them as possible.” His attention was centered on mak

    121、ing people better in their lifetime, and his Analects are wise sayings similar to the Proverbs in the Bible.Confucius is the Latinized form of the philosophers Chinese name, which was Kung-fu-tzu, meaning Master Kung. He was born in a poor but noble family. His father died when the boy was 3 years o

    122、ld. When he was only 6, people noted his fondness for setting out sacrifices and for ceremony. After his marriage at age 19, he worked for the governor of his district, first a keeper of stores and then as an overseer of parks and livestock. At the age of 22 he began his life as a teacher by establi

    123、shing a school. He accepted valuable aid from some of his students, but he also welcomed students who could afford to pay only a small fee.After some years of teaching and travel, he settled in Shandong for 15 years. When he was 52 years old, he was rewarded with an appointment as governor of a prov

    124、ince and never failed to win the credit he deserved. He performed his task so well that a neighboring governor became jealous. Later, Confucius traveled around other kingdoms and wandered about for 13 years. Eventually, he returned to his native state of Lu in his 69th year and died three years late

    125、r.66. The story of the woman in Para.1 is mentioned to show_.A. Confucius was creative and sympatheticB. the government then was fiercer than a tigerC. Confucius beliefs are very popularD. Confucius often wanted to influence people67. According to the author, Confucius himself_.A. was tired of sprea

    126、ding his teachings in his late year.B. was not interested in reforming the societyC. did not want people to worship him as godD. showed great disrespect for the noble families68. What does the underlined sentence in Para.4 mean?A. Confucianism is different from common religion.B. God blesses those w

    127、ho show respect and goodness.C. People are advised to keep a distance from gods.D. Confucius highlights the importance of virtue.69. In the eyes of the author, Confucius political life_.A. was highly successfulB. turned out to be a surpriseC. was bound to fail because of his beliefD. was not so impo

    128、rtant as his teaching life70. As regards Confucius and his teachings, the tone of the passage is marked with_.A. objective spiritB. deep admirationC. great opennessD. obvious surprise【答案】66. C 67. C 68. D 69. A 70. B【解析】这是一篇说明文。文章讲述了儒家文化的创始人孔子的生平和哲学思想。66题详解】推理判断题。由第一段的Its founder and greatest teache

    129、r was Confucius, whose humane philosophy also influenced the civilization of all of eastern Asia. Many legends were spread to illustrate Confucius beliefs.可知,它的创始人和最伟大的老师是孔子,他的人文哲学也影响了整个东亚文明。为了说明孔子的信仰,流传了许多传说。由此可知,第1段中提到的女人的故事表明了孔子的信仰是非常受欢迎的。故选C项。【67题详解】细节理解题。由第二段中的He always said of himself that he

    130、was a “transmitter, not a maker”.和第三段中的Confucius laid no claim to being more than a man. Yet when he died he was admired almost as god.可知,孔子总是说自己是“传播者,而不是创造者”。孔子并不认为自己比人强。然而,当他去世时,他几乎被尊为神。由此可知,孔子态度谦虚,不希望大家把他当神看。故选C项。【68题详解】词义猜测题。由第四段He did not teach about any god, simply saying, “Respect the gods, b

    131、ut have as little to do with them as possible.” His attention was centered on making people better in their lifetime, and his Analects are wise sayings similar to the Proverbs in the Bible.可知,他没有教导任何神,只是简单地说:“尊重神,但尽可能少地与神来往。”他的注意力集中在使人们生活得更好,他的论语是明智的言论,类似于圣经中的谚语。由此可知,划线句子Confucius did not talk of Go

    132、d but of goodness.(孔子谈论的不是神,而是善)说明孔子强调美德的重要性。故选D项。【69题详解】推理判断题。由最后一段的He performed his task so well that a neighboring governor became jealous.可知,他把工作做得如此出色,以致邻居们的州长都嫉妒了。由此可知,孔子的政治生活很成功。故选A项。【70题详解】推理判断题。通过第一段的Its founder and greatest teacher was Confucius, whose humane philosophy also influenced the

    133、 civilization of all of eastern Asia.(它的创始人和最伟大的老师是孔子,他的人文哲学也影响了整个东亚文明)及第二段的In such teaching and with such wise sayings, Confucius tried to bring people a respect for the teachings of the wise men of older generations. (在这样的教导和明智的言论,孔子试图让人们尊重老一代的智者的教导)和其它段落推断出,作者在文中以赞赏的口吻介绍了孔子。故选B项。第四部分:任务型阅读(共 10 小

    134、题;每小题 1 分, 满分 10 分)请认真阅读下面短文, 并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。注意:请将答案写在答题卡上相应题号的横线上。每个空格只填一个单词。China Using Mobile Apps to Follow Spread of CoronavirusPeople in China are using apps on mobile phones to follow and perhaps help slow the spread of the new coronavirus, COVID-19. Some of the apps provide the

    135、 latest information about areas hit by the virus, while others collect data on infected persons.The Chinese government is working with two of the countrys largest technology companies to keep track of the disease. The two, Alibaba Group and Tencent Holdings, created color-based systems that record t

    136、he health of individuals and identify carriers of the coronavirus.In February, Alipay, a payment app operated by Alibaba, released a system that uses colored QR Codes to show the health of people in the city of Hangzhou. A QR code is a sign a smartphone can read with its camera. Once the sign is rec

    137、ognized, the phone takes the user directly to an internet link with information about a subject.After completing the questionnaire, users receive a mobile phone message. It includes a color-based QR Code that relates to the health situation they described. Users with a red code are told to quarantin

    138、e themselves for 14 days and continue reporting their condition by using Alibabas DingTalk messaging app. Users with a yellow code are told to stay in quarantine for 7 days, while those with a green code can travel freely.Chinese state media said the Alibaba system would be deployed at train station

    139、s, along major roads and other travel checkpoints. They added that the system is also being used in some neighborhoods. People are asked to show QR Codes when entering their apartment buildings. Customers are asked to do the same before entering the local supermarket. Alipay said it was working with

    140、 the government to expand the system nationwide.Tencent, which operates Chinas popular messaging app WeChat, reported the launch of a similar QR Code-based tracking system. Tencent developed the system with help from Chinas National Development and Reform Council, which is currently in use in the so

    141、uthern city of Shenzhen. Officials said they expected it to be deployed to other parts of Guangdong province soon.Even before the latest systems were announced, many Chinese were already using mapping and travel apps in an effort to avoid areas with coronavirus infections. One of the apps, developed

    142、 by WeChat, uses official reports to identify places in the cities of Shenzhen and Guangzhou where coronavirus cases have been confirmed.One user of the apps told Reuters she finds the maps can provide “psychological comfort.” The woman, who did not want her full name reported, said: “You cant guara

    143、ntee there wont be fresh cases, but you can avoid an area thats already hit.”The technology website Abacus reported that citizens can request location data from their mobile phone carrier to show they had not been in affected areas. The report said that if requested, Chinas state-owned telecommunica

    144、tion companies will send users a message listing all the areas they had visited within the past 14 days.China Using Mobile Apps to Follow Spread of CoronavirusNew mobile apps* These specially designed apps in use are _71_at following and slowing the spread of COVID-19.* These systems may help to rev

    145、eal the _72_of the person infected with the virus.Alipay system* People can get _73_to online information once the QR codes are recognized.* The colors of QR codes _74_between red, yellow and green in line with different health situations.* The system is now connected with peoples _75_life in some a

    146、reas.* The company plans to promote it at a _76_level.Tencent system* Tencent received_77_help in developing the system.* This system _78_that of Alipay as they are both based on QR codes.* WeChat _79_official data with its mapping apps and provides psychological comfort for users.Telecommunication

    147、companies* Subscribers can _80_their travel connection with the infected areas through the service of the companies.【答案】71. aimed 72. identity 73. access 74. vary/range 75. routine/daily/everyday 76. national 77. governmental/government/official 78. resembles 79. combines 80. clarify【解析】文章讲述了中国运用手机软

    148、件来跟踪新型冠状病毒发展状态,期望减缓新型冠状病毒的传播。考查学生对基本词汇、语法的掌握及对文章的理解。【71题详解】信息捕捉、词义转换题。由第一段句子“People in China are using apps on mobile phones to follow and perhaps help slow the spread of the new coronavirus, COVID-19.”可知,中国人使用手机软件是为了跟踪和减缓新型冠状病毒COVID-19的传播。原文使用不定式,表目的,此处是be aimed at doing sth.(以为目的)。故填aimed。【72题详解】信

    149、息捕捉、词性转换题。由第二段句子“The two, Alibaba Group and Tencent Holdings, created color-based systems that record the health of individuals and identify carriers of the coronavirus.”可知,基于颜色的系统能记录个人健康状况,识别冠状病毒携带者的身份。故此空可以用identify或词义接近的词,因为the _2_of the person是名词所有格,所以此空应填名词identity。故填identity。【73题详解】词性转换题。由第三段句

    150、子“Once the sign is recognized, the phone takes the user directly to an internet link with information about a subject.”可知,一旦识别出该标志,手机会将用户直接带到一个互联网链接上,即一旦识别出二维码,人们就可以获得在线信息。此处用get access to“获得,可以使用”。故填access。【74题详解】信息整合题。由第四段句子“Users with a red code are told to quarantine themselves for 14 days and c

    151、ontinue reporting their condition by using Alibabas DingTalk messaging app. Users with a yellow code are told to stay in quarantine for 7 days, while those with a green code can travel freely.”可知,有红色二维码的用户被告知要隔离14天,并继续使用阿里巴巴的DingTalk短信应用程序报告自己的病情,有黄色二维码的用户被要求在隔离区停留7天,而有绿色二维码的用户可以自由旅行。故这里可以把句子转换为“根据不

    152、同的健康状况,二维码的颜色在红色、黄色和白色之间变化。”故填vary/range。【75题详解】信息整合题。根据第五段内容可知,阿里巴巴系统用在了火车站、主要道路沿线、其他旅行检查站和一些社区,甚至出入公寓和超市也要出示二维码。故这里可以把句子转换为“根系统现在已联系到人们生活的多个领域。” 故填routine/daily/everyday。【76题详解】信息捕捉、词义转换题。由第五段句子“Alipay said it was working with the government to expand the system nationwide.”可知,支付宝表示,正与政府合作,在全国范围内推

    153、广这一系统。故这里nationwide可以用national替换。故填national。【77题详解】信息转换题。由第六段句子“Tencent developed the system with help from Chinas National Development and Reform Council”和“Officials said they expected it to be deployed to other parts of Guangdong province soon.”可知,腾讯是在国家政府的帮助下开发了这一系统,且官员期望此系统用到其他地区。故填governmental/

    154、government/official。【78题详解】词性转换题。由第六段句子“Tencent, which operates Chinas popular messaging app WeChat, reported the launch of a similar QR Code-based tracking system.”可知,腾讯在微信上发布了一个相似的基于二维码的跟踪系统。故这里similar可以用resembles替换。故填resembles。【79题详解】信息整合题。由倒数第二段句子“One user of the apps told Reuters she finds the

    155、maps can provide “psychological comfort.”可知,使用者发现这些地图可以提供“心理安慰”。故这里可以把句子转换为“微信将官方数据与地图应用程序结合为用户提供“心理安慰。”。故填combines。【80题详解】信息整合题。由最后一段句子“The technology website Abacus reported that citizens can request location data from their mobile phone carrier to show they had not been in affected areas.”可知,市民可以

    156、向他们的移动电话运营商索取位置数据,显示他们没有去过灾区。故这里可以把句子转换为“订阅用户可以通过这些公司的服务澄清他们与受感染地区的旅行联系。”故填clarify。第五部分: 书面表达(满分 25 分)81.请阅读下面文字, 并按照要求用英语写一篇 150 词左右的文章。Recently, several chat screenshots of a Wechat group spread rapidly online. The contents of chat are as follows. The property management company (物业公司)of a communi

    157、ty in Zhengzhou, capital of Henan province, organized the residents to take a vote in the Wechat group to decide whether two medical staff who lived in this community should be forbidden to enter their homes.Most of the group members voted for their isolation, supporting the company to deny the two

    158、residents entry. Their reason was that the two persons could be carriers of various viruses.【写作内容】1. 用约 30 个单词概述上述信息的主要内容;2. 用 120 个单词就此物业公司的做法发表你的看法,并用 2-3 个理由或论据支撑你的观点。【写作要求】1. 阐述观点或提供论据时,不能直接引用原文语句;2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称;3. 不必写标题。【评分标准】内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。_【答案】A property management company refused t

    159、o let two medical workers enter their own homes, because most residents of the community reached a consensus that they were likely to carry viruses.Personally, I strongly argue against this ridiculous decision. Firstly, medical staff are playing a specially important role in safeguarding residents h

    160、ealth at this critical moment. Isnt it unfair and insane that they suffer such a prejudice and ill treatment? Besides, chances are slim that doctors and nurses carry the viruses back home, as they are required to take professional measures before entering and exiting the hospital on a daily basis. W

    161、hats more, it is illegal for the company to deny residents entry based on a casual online voting, which is actually a serious violation of human rights.As a matter of fact, medical workers are true heroes of our time, who deserve everyones respect and gratitude.【解析】【详解】本文属于读写任务。第一,要求考生归纳短文大意,提炼出讨论的中

    162、心思想;第二,要求考生就所给出的一段材料写一篇作文。首先,在归纳短文大意时,注意用人称和时态,用第三人称和一般过去时,在30字之内。其次,在写作时注意题目要求。1.阐述观点或提供论据时, 不能直接引用原文语句;2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称;3. 不必写标题。最后,这篇写作属于议论文,可以使用第一人称和一般现在时。议论文是比较容易的文体,提出一个主题,对这个主题展开讨论。对于这类文体宜采用三段式文章,第一段首先确定主题,而在这篇文章中主题已经给出,只需要对题目中所给出的段落进行概括总结;第二段可以结合文章的提示与要求说出你自己的想法,并用论点对其进行说明;第三段重申自己的观点即可。中间

    163、需要运用上表起承转合的连词、定语从句、名词性从句等语法现象使文章富有深度、句式多变。此题目中并未给出要点,需要考生头脑风暴,自由发挥,罗列要点,使文章充实起来,组成一篇通顺连贯的短文。需要注意紧扣文章主题,同时在写作时要注意使用高级的词汇与高级的句型,使用合适的连接词来连接整个文章,使文章更有条理性。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。文中第二段第一句I strongly argue against this ridiculous decision.精简的句式,开门见山,让读者眼前一亮。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如原因状语从句和同位语从句A property mana

    164、gement company refused to let two medical workers enter their own homes, because most residents of the community reached a consensus that they were likely to carry viruses.非限定性定语从句Whats more, it is illegal for the company to deny residents entry based on a casual online voting, which is actually a serious violation of human rights.及As a matter of fact, medical workers are true heroes of our time, who deserve everyones respect and gratitude.同时Personally,Firstly,Whats more,As a matter of fact等过渡词(组)的使用,使得文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省扬州市2020届高三英语下学期阶段性检测试题(二)(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-563612.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1