江苏省扬州重点中学2021-2022学年高二上学期10月阶段检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省扬州重点中学2021-2022学年高二上学期10月阶段检测英语试题 WORD版含解析 江苏省 扬州 重点中学 2021 2022 学年 上学 10 阶段 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年江苏省扬州中学高二上学期10月阶段检测英语试题注意事项:1. 作答前,请考生务必将自己的姓名、考试证号等写在答题卡上并贴上条形码。2. 将选择题答案填写在答题卡的指定位置上,非选择题一律在答题卡上作答,在试卷上答题无效。3. 考试结束后,请将答题卡交监考人员。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读一遍。1. 【此处可播放相
2、关音频,请去附件查看】What does the man want to do?A. Surf the Internet.B. Apply for a job.C. Put an ad.【答案】B【解析】【原文】W: Hi. Can I help you, Sir?M: Yes, Im interested in the job your company posted on the Internet.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates.B. Teach
3、er and student.C. Doctor and patient.【答案】A【解析】【原文】W: Hi, Andy. I didnt see you in Professor Smiths class yesterday. What happened?M: Well, I had a headache. So, I called him and asked for sick leave.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about Nora?A. She prefers a room of her own.B. She likes to work
4、 with other girls.C. She lives near the city center.【答案】A【解析】【原文】M: Hello, Nora, I heard about a flat that might interest you girls.W: Well, as long as its to me, Ive got to have my own room, because Ive been working at home most of the time.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats the weather like today?A. Rainy
5、.B. Sunny.C. Windy.【答案】B【解析】【原文】M: Its so hot. I hope the bus comes on time.W: Well, at least its not rainy and windy like yesterday.M: Yes, it is nice to see the sun out.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation take place?A. On the playground.B. In the girls room.C. At a bookshop.【答案】B【解析】【
6、原文】M: Do you still need the junk on the shelf? If not, Ill toss it out.W: Who are you to call it junk? Its my life! I discovered it in a convenience store beside the bookshop.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对
7、话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why does the man go home?A. He is sick.B. He is sleepy.C. He is thirsty.7. What should the man do first?A Wash his hands.B. Throw away the tissues.C. Drink some water.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: You dont get sick very often, Tina.W: Well, I wash my hands a l
8、ot. That helps kill germs.M: Do you do anything else?W: I do other simple things. I drink lots of water and get enough sleep.M: I need more sleep.W: Rest is important when youre sick. Maybe you should go home.M: I should.W: And please throw away those tissues first.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看
9、】8. How did the man come to school today?A. By bike.B. On foot.C. By car.9. What should the man try to work on?A. Spelling.B. Pronunciation.C. Grammar.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】W: Vinodh, why are you late today?M: I came on foot. I have an injury in my leg.W: Yesterday you also came late to English class
10、.M: I came with my father on his bike. We were held up in a traffic jam. I will not excuse you after this.W: How many marks did you score in EnglishPaper about spelling and pronunciation?M: I scored 60%, Madam.W: In EnglishPaper?M: I scored 48% only.W: Then you are careless in learning grammar.M: I
11、shall try to improve, Madam.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What is the woman doing now?A. Cooking lunch.B. Doing some shopping.C. Going jogging.11. Why will Johnny go to Toronto next week?A. To have a match.B. To have a holiday.C. To have a meeting.12. What will the man do today?A. Play bask
12、etball.B. Meet friends.C. Watch a game.【答案】10. C 11. A 12. B【解析】【原文】W: Hi, Jack, how are you today?M: Im great, and you?W: Very busy! Im jogging now, but later I have to do a lot! Well, first of all, I have to do the shopping. We dont have anything to eat at home.M: . and then?W: Little Johnny has a
13、 basketball game this afternoon. Im driving him to the game.M: Oh, how is his team doing?W: Theyre doing very well. Next week theyre traveling to Toronto for a tournament.M: Thats impressive.W: Well, Johnny likes playing basketball. Im happy hes enjoying it. What are you doing today?M: Im not doing
14、much. Im meeting some friends for lunch, but, other than that, I dont have much to do today.W: Youre so lucky!M: No, youre the lucky one. Id like to have so many things to do.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. How far did the woman walk every day during the trip?A. 10 km.B. 15 km.C. 20 km.14. Wh
15、at problems did the climbers have?A. They didnt have modern equipment.B. They forgot to take warm clothing.C. They couldnt walk easily in the mountains.15. How did the woman find the food?A. Terrible.B. Just so so.C. Nice.16. What did the woman like about the trip?A. Clean air.B. Fresh vegetables.C.
16、 Sunshine.【答案】13. B 14. C 15. C 16. A【解析】【原文】M: Would you please tell me about your holiday, Nancy?W: Well, it was my trip in Nepal. We went there two years ago, doing some walking in the mountains.M: How long did you stay there?W: 20 days.M: 20 days! Thats a long time. How far did you walk every da
17、y?W: Perhaps 15 kilometers. I have to climb up and down a lot every day.M: So, it was very hard.W: Yes, very hard. Sometimes, its difficult to walk in the mountains where the air is very thin, and I have a lot of problems when breathing. M: What kind of equipment did you take?W: Not much. Only a bag
18、, a sleeping bag and some warm clothing. We carried all the things by ourselves.M: And how was the food?W: There was rice and some vegetables, normally no meat, but it was good.M: What was the best thing about the trip?W: The walking and the exercise. I hate sitting in the sun and like to be out in
19、the countryside. The air is very clean and its very quiet. Nepal is a good place. You must go!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What can radios allow people to do compared with TVs?A. See more pictures.B. Improve hearing.C. Imagine more.18. What is a disadvantage of a TV mentioned by the speaker?
20、A. It is less convenient to use it.B. It takes up much more space.C. It costs more energy to start it.19. What do radios and TVs have in common?A. They can be carried along and watched everywhere.B. They allow the listeners to get information immediately.C. They broadcast news reports a number of ti
21、mes every day.20. What is the speaker mainly talking about?A. The advantages and disadvantages of TVs.B. The relationship between TVs and radios.C. The reasons why TVs wont replace radios.【答案】17. C 18. A 19. B 20. C【解析】【原文】W: If you ask me if TVs will take the place of radios, I will say no. The mos
22、t obvious difference between radios and TVs is that you listen to and watch television, but you just listen to the radio. In this way, a radio can make you imaginative because it forces you to form pictures in your mind rather than provide you with visual information directly, which is what a televi
23、sion does. In addition, its more convenient to use a radio than to use a television. You dont have to be in the same room where the radio is in order to listen to the programs, but you do have to be in the same room where a television is in order to watch it. A radio is also portable. You can listen
24、 to the radio while driving in a car, jogging or even walking around. Although portable televisions do exist, you cant really watch TV while you are jogging, for example. Both radios and TVs offer the listeners immediate access to information. Most radio stations broadcast news reports at regular ha
25、lf-hour or hourly breaks, while television news only broadcast a few times each day.第二部分 阅读理解(共三节,满分55分)第一节 单项选择(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AHome stay provides English language students with the opportunity to speak English outside the classroom and the experience of bein
26、g part of a British home.What to ExpectThe host will provide accommodation and meals. Rooms will be cleaned and bedcovers changed at least once a week. You will be given the house key and the host is there to offer help and advice as well as to take an interest in your physical and mental health.Acc
27、ommodation ZonesHome stays are located in London mainly in Zones2,3 and of the transport system. Most hosts do not live in the town centre as much of central London is commercial and not residential(居住的). Zones3 and 4often offer larger accommodation in a less crowned area. It is very convenient to t
28、ravel in London by Underground.Meal Plans Available Continental Breakfast Breakfast and Dinner Breakfast, Packed Lunch and DinnerIts important to note that few English families still provide a traditional cooked breakfast. Your accommodation includes Continental Breakfast which normally consists of
29、fruit juice, cereal(谷物类食品),bread and tea or coffee. Cheese, fruit and cold meat are not normally part of a Continental Breakfast in England. Dinners usually consist of meat or fish with vegetables followed by desert, fruit and coffee.FriendsIf you wish to invite a friend over to visit. you must firs
30、t ask your hosts permission. You have no right to entertain friends in a family home as some families feel it is an invasion of their privacy.Self-Catering Accommodation in Private HomesAccommodation on a room-only basis includes shared kitchen and bathroom facilities and often a main living room.Th
31、is kind of accommodation offers an independent lifestyle and is more suitable for the long-stay student.However,it does not provide the same family atmosphere as an ordinary homestay and may not benefit those who need to practise English at home quite as much.21. The passage is probably written for_
32、.A. host willing to receive foreign students.B. foreigners hoping to build British culture.C. travelers planning to visit families in London.D. English learners applying to like in English homes.22. Why do some people choose self-catering accommodation?A. To experience a warmer family atmosphere.B.
33、To enrich their knowledge of English.C. To entertain friends as they like.D. To enjoy much more freedom.【答案】21. D 22. D【解析】【分析】本文介绍了Homestay住家这种方式为英语学习者提供课外学习英语的机会并且体验作为英国家庭成员的生活。【21题详解】推理判断题。根据第一段句子Homestay provides English language students with the opportunity to speak English-可知,这篇文章是写给申请入住英国家庭的
34、英语学习者的。故选D。【22题详解】细节理解题。根据最后一段This kind of accommodation offers an independent lifestyle-可知,这种住宿提供了一种独立的生活方式,所以租住的学生可以享受到更多的自由。故选D。【点睛】本篇文章脉络清晰,层次分明,学生很容易根据题干中的关键词定位到文章中的相应段落,所以难度很小。但是第二小题需要注意。根据题干中的关键词choose self-catering accommodation可以快读定位到文章的最后一段:This kind of accommodation offers an independent
35、lifestyle-可知,这种住宿提供了一种独立的生活方式,所以租住的学生可以享受到更多的自由。针对这种题,如果遇到生单词,选项没有把握,不妨在原文匹配找题干,一般最后都只会有一种合理的答案。BA good joke can be the hardest thing to understand when studying a foreign language. As a recent article in The Guardian newspaper noted, “Theres more to understanding a joke in a foreign language than u
36、nderstanding vocabulary and grammar.”Being able to understand local jokes is often seen as an unbelievable ice-breaker for a language learner eager to form friendships with native speakers. “I always felt that humor was a ceiling that I could never break through,” Hannah Ashley, a public relations a
37、ccount manager in London, who once studied Spanish in Madrid, told The Guardian, “I could never speak to people on the same level as I would speak to a native English speaker. I almost came across as quite a boring person because all I could talk about was facts.”In fact, most of the time, jokes are
38、 only funny for people who share a cultural background or understand humor in the same way. Chinese-American comedian Joe Wong found this out first-hand. He had achieved huge success in the US, but when he returned to China in 2008 for his first live show in Beijing, he discovered that people didnt
39、think his. Chinese jokes were as funny as his English ones.In Australia, meanwhile many foreigners find understanding jokes about sports to be the biggest headache. “The hardest jokes are related to rugby because I know nothing about rugby,” said Melody Cao, who was once a student in Australia. “Whe
40、n I heard jokes I didnt get, I just laughed along.”In the other two major English-speaking countries, the sense of humor is also different. British comedian Simon Pegg believes that while British people use irony basically, saying something they dont mean to make a jokeevery day, people in the US do
41、nt see the point of using it so often. “British jokes tend to be more subtle and dark, while American jokes are more obvious with their meanings, a bit like Americans themselves,” he wrote in The Guardian.23. What can we guess about Hannah Ashley?A. She thinks that Spanish people generally do not ha
42、ve much of a sense of humor.B. She believes that one had better rely on facts when speaking a foreign language.C. She found that humor was a barrier to her getting along well with Spanish people.D. She had a better command of the Spanish language than of the English language.24. Joe Wong is used as
43、an example to _.A. suggest that there are cultural differences in humorB. show that its hard to put jokes into another languageC. prove that local people have different taste in humorD. show that expressing ability affects the sense of humor25. From the article we can learn that _.A. jokes about spo
44、rts are difficult for foreigners to understandB. Americans are generally more humorous than British peopleC. not all English native speakers can understand English jokes easilyD. British peoples dark jokes often make people uncomfortable【答案】23. C 24. A 25. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了人们在理解外语笑话方面存在的问题,作者
45、认为想要很好地理解一则笑话,人们必须了解笑话中所蕴含地文化背景及讲笑话的人的幽默方式。【23题详解】细节理解题。根据文章第二段“I always felt that humor was a ceiling that I could never break through,” Hannah Ashley, a public relations account manager in London, who once studied Spanish in Madrid, told The Guardian, “I could never speak to people on the same lev
46、el as I would speak to a native English speaker. I almost came across as quite a boring person because all I could talk about was facts.”(“我一直觉得幽默是一个我永远无法突破的天花板,”汉娜阿什利说,一位在伦敦的公共关系客户经理,曾在马德里学习过西班牙语,告诉卫报,“我永远无法与母语是英语的人以同样的水平交谈。我几乎给人的印象是一个相当无趣的人,因为我能说的都是事实。”)”可知,她发现幽默是她与西班牙人相处的障碍。故选C。【24题详解】推理判断题。根据文章第
47、三段“In fact, most of the time, jokes are only funny for people who share a cultural background or understand humor in the same way. Chinese-American comedian Joe Wong found this out first-hand.(事实上,大多数时候,笑话只有在文化背景相同或理解幽默的人之间才有趣。美籍华人喜剧演员黄西(Joe Wong)亲身体会到了这一点。)”可知,Joe Wong的例子说明了幽默的文化差异。故选A。【25题详解】推理判断题
48、。根据文章第三段“In fact, most of the time, jokes are only funny for people who share a cultural background or understand humor in the same way.(事实上,大多数时候,笑话只有在文化背景相同或理解幽默的人之间才有趣。)”以及文章最后一段“In the other two major English-speaking countries, the sense of humor is also different.(在其他两个主要的英语国家,幽默感也是不同的。)”可推知,并
49、非所有以英语为母语的人都能轻易地听懂英语笑话。故选C。CFor many years, scholars have regarded My Mortal Enemy as somewhat of an enigma. Written in only a few months during the early spring of 1925 and published in 1926, Willa Cathers shortest novel was sandwiched in between The Professors House (1925) and Death Comes for the
50、Archbishop (1927). While the subject matter of these latter two works can be traced to Cathers experience in the desert Southwest, My Mortal Enemy seemingly has nothing to do with these subjects or her Nebraska roots; it appears to have come out of nowhere, puzzling those who have tried to fit this
51、rather irregular work into a logical progression of Cathers artistic development. The question of what caused Cather to write such a novel at this point in her career, for example, has still not been answered definitively. One commonly held hypothesis (假说) was first voiced by Marcus Klein, who in hi
52、s 1961 introduction to the novel wrote that for Cather, “The story of Myra Henshawe must have been a personal crisis”. Klein, though, acknowledged that he could not prove his theory, “because there is available no record other than the novel”. Emmy Stark Zitter has recently argued that in My Mortal
53、Enemy and Sapphira and the Slave Girl (1940) Cather exercises the autobiographical impulse (冲击) by putting details of her own life into her fiction, but, like Klein, she is unable to name which “details” of her life Cather drew on in writing My Mortal Enemy.As hinted (暗示) in the above statements by
54、Klein and Zitter, much of the general uncertainty about the meaning of My Mortal Enemy can be traced to the absence of a persuasive theory as to who the real-life models for the novels characters were and what Cathers relationship to them was. Cather herself wrote in a 1940 letter that, in James Woo
55、dresss paraphrase, “she had known Myras real-life model very well, and the portrait drawn in the story was much as she remembered her”; Cather also added that the woman had died fifteen years before My Mortal Enemy was published, and that many relatives of this model later wrote to her to say that t
56、hey recognized the “real” Myra from her description in the novel. Given such hints and Cathers liking for drawing on her experiences in Nebraska for characters, settings, and plots, it is quite understandable that scholars have thus looked to Red Cloud and Lincoln for possible sources of the people
57、and events depicted in My Mortal Enemy. In light of the evidence presented in this article, though, I believe that Cather intended her comments about the model for Myra Henshawe to serve as red herrings (转移注意力的言语) that would protect her relationship with the couple who were the prototypes (原型) for t
58、he Henshawes, both of whom were still alive in 1925. Mark Madigan has recently confirmed how Cather in 1905 had to hold off publishing “The Profile (传略)” because of fears that the main character might recognize herself and commit suicide, and twenty years later Cather would have been well aware of h
59、ow her description of the Henshawes might have affected both the real-life wife (who died in 1929) and husband (who died in 1949) if they had recognized themselves. It is my argument that the Henshawes were modeled after people Cather knew not in Nebraska but rather in New York: S. S. and Hattie McC
60、lure. Myras uncle, John Driscoll, was modeled after Hatties father, Professor Albert Hurd. Possibly most important, identifying the Henshawes as the McClures allows us to more conclusively identify Cather herself with Nellie Birdseye. Nellie and Cather, both Midwestern onlookers and recorders, exper
61、ienced four distinct stages in their relationships with the Henshawes and the McClures (especially with S. S.) My Mortal Enemy, I believe, was an extended attempt by Cather to deal with certain aspects of her own past and to move on in a world stripped of romantic illusion.26. The underlined word “e
62、nigma” in Paragraph 1 means “_”.A. adaptationB. abstractC. best-sellerD. mystery27. Cather didnt have My Mortal Enemy published immediately _.A. so as not to annoy the relatives of the prototype for MyraB. for fear that the prototype for Myra should be badly hurtC. because she meant to polish it by
63、adding some new materialD. because she was forbidden to do so by the real-life couple28. We can infer from the passage that _.A. Myra Henshawe is particularly true to her prototypeB. Cather had a good relationship with the real-life modelC. the writer considers My Mortal Enemy as a great workD. scho
64、lars will put an end to their argument about the novel29. In the passage, the writer _.A. restored the truth behind MyraB. presented his own hypothesisC. made a revision to Zitters ideaD. renewed part of Kleins fiction30. The proper title for the passage is _.A. Uncovering Cathers personal secretB.
65、Unlocking the scholars imaginationC. Unfolding the plot of My Mortal EnemyD. Unmasking Cathers “mortal enemy”【答案】26. D 27. B 28. A 29. B 30. D【解析】【分析】本文是说明文。讲述了我的不共戴天的仇人这本书的一些谜团,提出了自己的假想观点。【26题详解】词义猜测题。根据第一段“My Mortal Enemy seemingly has nothing to do with these subjects or her Nebraska roots; it ap
66、pears to have come out of nowhere, ”(我的不共戴天的仇人似乎与这些主题无关,也与她内布拉斯加州的出身无关;它似乎是不知道从哪里冒出来的,)可知,多年来,学者们认为我的不共戴天的仇人是一个谜。enigma谜,不可解的事物。故选。【27题详解】细节理解题。根据文章的第二段“In light of the evidence presented in this article, though, I believe that Cather intended her comments about the model for Myra Henshawe to serve
67、as red herrings (转移注意力的言语) that would protect her relationship with the couple who were the prototypes (原型) for the Henshawes, both of whom were still alive in 1925.”(本文中提供的证据,不过,我相信,凯瑟本打算她的言论对玛拉Henshawe作为模型的有点借题发挥,保护她和原型的夫妇的关系,两人在1925年还活着。)可知,凯瑟并没有立即出版我的不共戴天的仇人因为唯恐Myra的原型机受到严重伤害。故选。【28题详解】推理判断题。根据第
68、二段的“and that many relatives of this model later wrote to her to say that they recognized the “real” Myra from her description in the novel.”(这位模特的许多亲戚后来写信给她说,他们从小说中对Myra 的描述中认出了“真正的”Myra 。)可知,Myra亨肖特别忠于她的原型。故选。【29题详解】细节理解题。根据第一段的 “One commonly held hypothesis (假说) was first voiced by Marcus Klein, w
69、ho in his 1961 introduction to the novel wrote that for Cather, “The story of Myra Henshawe must have been a personal crisis”.(一个普遍的假设是第一个由马库斯克莱恩提出的,他在他1961年的介绍凯瑟的小说中写到,“Myra Henshawe的故事一定是一个个人危机”)可知,这是作者提出了自己的假设。故选。【30题详解】主旨大意题。文章第一段“For many years, scholars have regarded My Mortal Enemy as somewha
70、t of an enigma.”(多年来,学者们认为我的不共戴天的仇人是一个谜。)就已经表明文章要揭露凯瑟的“死敌”。D作为标题恰当。故选。DSarah Lynn, an educational consultant and teacher, thinks English learners can improve their ability to remember and use new words by testing themselves. She adds that self-testing improves retrieval(数据检索)- the ability to use and
71、 remember new words. If you are like most learners, you may have faced such a situation: You think you understand a topic. Yet when asked to use what you have learned, you are not able to remember the information. Not being able to retrieve new ideas could happen on a test or even in a conversation.
72、Learning takes effort. It takes effort because the learning process changes the brain, says Sarah Lynn. One way it changes the brain is by creating connections, which are called dendrites (树突). Lynn suggests that dendrite connections are important for retrieval. There are three main ideas about how
73、to grow dendrites and improve retrieval, making connections, using repetition and testing yourself.Lynn is not the only expert who recommends self-testing. A paper in Journal of Applied Research in Memory and Cognition says one benefit of testing practice is that it improves retrieval. Retrieving in
74、formation once makes retrieving that information easier in the future. In addition, the paper says, when students test themselves as part of studying, they learn what they do not know. When students know what they do not understand, they can pay attention to overcoming their weaknesses. Lynn recomme
75、nds that learners test themselves by getting away from what they are studying. Then, they speak something. Lynn suggests reading something or watching a video on the topic, then getting rid of the reading or audio material and summarizing it. This will allow learners to test what they know.The benef
76、its of such practice, Lynn says, are not just about improving your ability to remember information. By testing yourself, you can build confidence in the skills you have developed. When you test yourself, Lynn says, you will see how much progress you have made. This progress will satisfy and encourag
77、e you to do more in the future.Next time you are studying English, try to test yourself. A simple way to test vocabulary is to create flashcards with clues on one side and the answer on the back. Another way is to use online services to create digital flashcards, through which learners can do a vari
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-564534.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
