江苏省连云港市市区三星普通高中2020-2021学年高二英语上学期期中联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 连云港市 市区 三星 普通高中 2020 2021 学年 英语 学期 期中 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省连云港市市区三星普通高中2020-2021学年高二英语上学期期中联考试题(含解析)满分150分 考试时间120分钟第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是 C。1. What will the speakers do tonight?A. Vis
2、it Mary. B. Go out of town. C. Host a dinner.2. How does the woman go to work this week?A. By car. B. By bike. C. On foot.3. What time does Daves meeting start?A. At 8:30. B. At 9:00. C. At10:00.4. What is Helen going to do?A. Study in the library. B. Buy some books. C. Attend a history class.5. Wha
3、t is the womans feeling now?A. Regret. B. Relief. C. Embarrassment.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is Tom busy doing?A. Raising money. B. Writing a lab report. C. Gi
4、ving classes to children.7. Who might be able to help Tom this week?A. Mike. B. Jane. C. Cathy.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why is Jack leaving early?A. To enjoy the scenery on the way.B. To avoid getting stuck in traffic.C To buy some gifts for his family.9. What does Judy often do at the railway station?A.
5、Read books. B. Call some friends. C. Look around the shops.10.What are the speakers mainly talking about?A. What to do next year.B. Where to go for vacations.C. How to pass the waiting time.听第8段材料,回答第11至13题。11.Why does Bill look troubled?A. He is short of money.B. He is facing a tough choice.C. He h
6、as made a big mistake.12.What is Bill now?A. A college student. B. An army officer. C. A computer engineer.13.What does the woman seem to suggest Bill do?A. Learn to repair cars. B. Decline the job offer. C. Ask his uncle for advice.听第9段材料,回答第14至17题。14.What is the woman recommending to the man?A. A
7、club. B. A course. C. A writer.15.What is the woman reading now?A. The Beautiful mindB. The Kite Runner.C. The Great Gatsby.16.How much time does the man have to read the book?A. Two weeks B. Three weeks. C. Four weeks.听第10段材料,回答第18至20题。17.What is the speaker doing?A. Reporting a study. B. Chairing
8、a meeting. C. Teaching a class.18.What should you pay most attention to when taking notes?A. Reading. B. Listening. C. Writing.19.What is an advantage of using symbols in note-taking?A. It keeps information secret.B. It leaves space for future use.C. It makes key words noticeable.20.What will the sp
9、eaker do next?A. Show some notes. B. Make a summary. C. Ask a few questions.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe mission of the National Park Service is to preserve and protect the natural and cultural resources “for the enjoyment, education, and inspi
10、ration of this and future generations. Want to help them achieve their mission? Heres how:Donate: The national parks are always short on finds (资金). You can donate items to the park bookstore, support a particular program at your favorite national park, or send funds to the National Park Foundation.
11、Volunteer: If you cant donate money, consider donating your time. National park service volunteers help build paths, answer visitors questions and maintain (维修) buildings. Check out its site to find out more ways you can volunteer in your favorite national park.Share scientific skills: If you have a
12、 background in science, the NPS might be able to use your skills at one of its Research Learning Centers. From collecting and analyzing samples to maintaining equipment and databases, theres plenty to do to help preserve and protect the natural and cultural resources of our national parks.Create art
13、: Many national parks have artist-in-residence programs that give artists an opportunity to close to their favorite inspirational settings. You can stay at a remote cabin in Denali National Park or get an in-depth look at the history at Herbert Hoover National Historic Site. The art you create can h
14、elp inspire future generations to work for the national parks.Go visit: Theres no better way to show your favorite national park some love than going there to see it. Bring a friend and take in some history and culture. It will remind you why our national parks are really “Americas Best Idea”. Oh, w
15、hile youre there, be sure to thank the park workers for all they do to support our national parks.1. What can volunteers do to help the NPS achieve their mission?A. Ask visitors some questions.B. Set up a particular program.C. Advertise their works of art.D. Look after park constructions.2. What is
16、helpful at the Research Learning Centers?A. Good scientific skills.B. Great appreciation of the arts.C. A good educational background.D. Much knowledge of history and culture.3. Why does the author advise you to visit the national parks?A. To have a good time.B. To make more friends.C. To help the p
17、ark workers.D. To show your care for them.【答案】1. D 2. A 3. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了帮助国家公园管理局完成使命的方法。【1题详解】细节理解题。根据第三段“National park service volunteers help build paths, answer visitors questions and maintain (维修) buildings.(国家公园服务的志愿者帮助修建道路,回答游客的问题和维护建筑物。”可知,志愿者可以通过爱护公园建设来协助NPS完成他们的使命。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据第
18、四段“If you have a background in science, the NPS might be able to use your skills at one of its Research Learning Centers.(如果你有科学背景,NPS可能会在其研究学习中心使用你的技能。)”可知,良好的科学技能对研究学习中心是有帮助的。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“Theres no better way to show your favorite national park some love than going there to see it.(要向你最
19、喜爱的国家公园表达爱意,没有比亲自去那里参观更好的方式了。)”可知,作者建议你去参观国家公园的原因是表达你对国家公园的关心。故选D项。BJust a few years out of law school, I decided that I wanted to write fictions. The only thing I had ever published before was a law-review article. I had made great efforts to write when I came home at night after work, but I was to
20、o tired. I decided to quit my job.I began my new life on a February morning. I sat down at my kitchen table at 7:30 am and made a resolution. Every day I would write until lunchtime. Then I would lie down on the floor for 20 minutes to rest my mind. After that, I would return to work for a few more
21、hours.In my first year, I sold two stories. Then I wrote a novel, but I thought it wasnt good enough, so I ended up putting it in a drawer. My second novel, Billy Lynns Long Halftime Walk, was published to glowing reviews and received the National Book Critics Circle Award for fiction.My success sou
22、nds like a familiar story, but actually it was far from sudden. I quit my job, and for every story I published in those years, I had at least 30 rejections. The novel that I put away in the drawer took my four years. My breakthrough came in 2006, 18 years after I first sat down to write at my kitche
23、n table.Sometimes genius (天才) is just the thing that comes out after 20 years of working at your kitchen. Also, doing something truly creative requires the energy of youth. Orson Welles made his masterpiece, Citizen Kan, at 25. T. S. Eliot wrote The Love Song of J. Afred Prufrock at 23.4. When did t
24、he author decide to devote himself to writing fictions?A. When he was tired from his work.B. Straight after graduation from law school.C. On being informed his law-review article came out.D. When his hobby was disturbed by his work.5. We can infer from the second paragraph that the author .A. led a
25、wealthy lifeB. arranged his life reasonablyC. was too diligent to relax himselfD. remained single6. What does the author mainly intend to tell us in this passage?A. Failure is the mother of success.B. A bird in the hand is worth two in the bush.C. It is never too old to learn.D. It is the first step
26、 that costs troublesome.7. Why did the author give the example of Orson Welles and T. S. Eliot?A. To make a comparison between them and himself.B. To show creativity needs energy and efforts.C. To persuade the readers of their great talents.D. To recommend their two masterpieces.【答案】4. D 5. B 6. A 7
27、. B【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。毕业于法律专业的作者决定辞职写小说,几经波折最后取得成功。文章通过作者成的功经历告诉我们一个道理失败是成功之母。【4题详解】细节理解题。根据第一段的“I had made great efforts to write when I came home at night after work, but I was too tired. I decided to quit my job.”(我下班回家后非常努力地写作,但实我太累了,最终决定辞职)可知,当作者的爱好被他的工作打扰时,作者决定投身于写作小说。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第二段“I bega
28、n my new life on a February morning. I sat down at my kitchen table at 7:30 am and made a resolution. Every day I would write until lunchtime. Then I would lie down on the floor for 20 minutes to rest my mind. After that, I would return to work for a few more hours.”(我在一个二月的早上开始我的新生活。早上7点半我坐在餐桌前下定了决
29、心。每天我都要写到午饭时间。然后在地板上躺20分钟,让我的大脑休息一下。在那之后,我会再回去工作几个小时)可推知,决定开始写作后,作者合理安排了自己的生活。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第四段的“My success sounds like a familiar story, but actually it was far from sudden. I quit my job, and for every story I published in those years, I had at least 30 rejections. The novel that I put away in
30、 the drawer took my four years. My breakthrough came in 2006, 18 years after I first sat down to write at my kitchen table.”(我的成功听起来是个熟悉的故事,但事实上它绝非偶然。我辞职,在那几年里我每发表一篇文章,就至少有三十篇文章被拒绝。我放在抽屉里的那本小说花了我四年时间。我的突破出现在2006年,那是我第一次坐在餐桌前写作的18年后)可知,作者的成功来自于无数次的失败。由此推知,作者通过这篇文章想要告诉我们的是:失败是成功之母。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后
31、一段的“Sometimes genius (天才) is just the thing that comes out after 20 years of working at your kitchen. Also, doing something truly creative requires the energy of youth. Orson Welles made his masterpiece, Citizen Kan, at 25. T. S. Eliot wrote The Love Song of J. Afred Prufrock at 23.”(有时,天才就是你坐在客厅努力2
32、0年后的结果。而且,做真正有创意的事情需要年轻的精力。Orson Welles25岁时创作了自己的杰作Citizen Kan。T. S. Eliot 23岁时写下了The Love Song of J. Afred Prufrock)可推知,作者引用Orson Welles 和 T. S. Eliot的例子是为了要表现出创造力需要年轻的精力和努力。故选B。CWhen the German psychologist Kurt Lewin moved to the U.S., he found his new home a little puzzling, especially when it c
33、ame to friendships. “Compared with Germans, Americans seem to make quicker progress toward friendly relations early in the acquaintance process and with many more persons,” he wrote. “Yet this development often stops at a certain point and the quickly acquired friends will, after years of close rela
34、tions, say goodbye as easily as after a few weeks of acquaintance.”Lewin thought that this idea of friends as fast fashion might be encouraged by the United Statess high level of residential mobility (居住流动性).Gillath and Keefer did studies where people took questionnaires about their willingness to t
35、hings and their history of moving from place to place. They found that people whod moved around a lot were more willing to get rid of objects, and being willing to get rid of things was connected with being willing to cut social ties.Moving is a big life change, and not only with regard to place. Th
36、e social circles they have easy access to are also likely to change. This isnt to suggest that people view their friends as objects. “Moving also requires making choices about which relationships are worth keeping and which are not, which ties could be replaced and which ties should be kept,” Gillat
37、h and Keefer write.Perhaps this tendency to keep friendships from getting too deep comes not only from an easy-come, easy-go attitude due to mobility, but also the knowledge of how hard it is to leave people. As John Reisman puts it, “Within a changing society, people could, by keeping their friends
38、hips at an associative level, protect themselves from the sadness and self-blame that can be brought about when they have to cut close relationships.”8. What puzzled Kurt after he came to America?A. Americans were friendly to Germans.B. Americans easily won emotional friends.C. Americans were likely
39、 to end friendships easily.D. Americans considered it fashion to make friends.9. What does the underlined word “discard” in Paragraph 3 mean?A. Throw awayB. Put awayC. Take overD. Break down10. Gillath and Keefer proved that moving is a chance to _.A. keep ones former social circlesB. judge ones fri
40、endship with othersC. choose the objects from old friendsD. test ones long-distance relationships11. Why do Americans let friendships go willingly according to Reisman?A. To be ashamed of living in a changing society.B. To feel less guilty of moving away all the time.C. To keep themselves from being
41、 hurt by friends.D. To reduce the pain of ending deep friendships.【答案】8. C 9. A 10. B 11. D【解析】这是一篇说明文。文章作者阐述了美国人的交友观,以及形成这种交友观的原因。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“Compared with Germans, Americans seem to make quicker progress toward friendly relations early in the acquaintance process and with many more persons
42、,” he wrote. “Yet this development often stops at a certain point and the quickly acquired friends will, after years of close relations, say goodbye as easily as after a few weeks of acquaintance.”(他写道:“与德国人相比,美国人似乎在相识初期就能更快地与更多的人建立友好关系。”“然而,这种发展往往会在某个特定的点上停止,那些很快结识的朋友,在多年的亲密关系之后,说再见就像认识几个星期之后一样容易。”
43、)可知,他发现美国人交友容易,但也容易结束友情。故选C项。9题详解】词义猜测题。根据第三段划线后“They found that people whod moved around a lot were more willing to get rid of objects, and being willing to get rid of things was connected with being willing to cut social ties.”(他们发现,经常搬家的人更愿意扔掉物品,而愿意扔掉物品与愿意切断社会联系有关。)可知,此处的discard表示“扔掉”之意。故选A项。【10题
44、详解】推理判断题。根据文章第四段“Moving is a big life change, and not only with regard to place. The social circles they have easy access to are also likely to change. This isnt to suggest that people view their friends as objects. “Moving also requires making choices about which relationships are worth keeping and
45、 which are not, which ties could be replaced and which ties should be kept,” Gillath and Keefer write.”(搬家是一个很大的生活变化,而不仅仅是关于地点。他们容易接触到的社交圈也可能发生变化。这并不是说人们会把朋友当作物品。吉拉斯和基弗写道:“搬家还需要做出选择,哪些关系值得维持,哪些不值得,哪些可以取代,哪些应该保持。”)可知,搬家是一个重新评估友谊的机会。故选B项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Perhaps this tendency to keep friendships fr
46、om getting too deep comes not only from an easy-come, easy-go attitude due to mobility, but also the knowledge of how hard it is to leave people. As John Reisman puts it, “Within a changing society, people could, by keeping their friendships at an associative level, protect themselves from the sadne
47、ss and self-blame that can be brought about when they have to cut close relationships.”(也许这种让友谊不至于太深的倾向,不仅来自于流动性带来的来之不易、去不易的态度,还来自于人们知道离开人有多难。正如约翰赖斯曼所说,“在一个不断变化的社会中,人们可以通过保持友谊的联想水平,保护自己免受当他们不得不切断亲密关系时可能带来的悲伤和自责。”)可知,美国人之所以这么做是为了减少结束深厚友谊的痛苦。故选D项。DRivers are the veins of the Earth, transporting the wa
48、ter and nutrients (营养物) needed to support the planets ecosystems, including human life. While many nutrients are essential to the survival of life, there is one element transported by water in rivers that holds the key to life and to the future of our planet carbon.Carbon is everywhere and understan
49、ding the way it moves and is either released or stored by the Earth system is a complex science in itself. Carbon starts its journey downstream when natural acid rain, which contains carbon dioxide from the atmosphere, melts minerals in rocks. This helps transform carbon dioxide to bicarbonate (碳酸氢盐
50、) in the water that then flows in our rivers. This is a very long process, which is one of the main ways carbon dioxide is removed from the atmosphere. Carbon is transported by rivers to oceans and once that carbon reaches the ocean, it is stored naturally in deep sea sediments (沉淀物) for millions of
51、 years.As carbon travels down a river, different processes may impact whether it continues to flow downstream or whether it is released into the atmosphere. For example, human engineering, like extensive dam construction, will result in dramatic changes to how water and sediments travel down the riv
52、er. Some carbon that fails to reach the sea may return to the atmosphere in some way, which causes more warming.Earths climate is closely related to the carbon cycle. We all know about the essential role of plants in consuming carbon dioxide, but do we know enough about rivers? Changing the chemistr
53、y and the course of rivers may have significant impacts on how they transport carbon. Remember: wherever we live, we all live downstream.12. Where is the carbon in rivers originally from?A. The atmosphere.B. The rocks.C. The acid rain.D. The upstream areas.13. Why is human engineering mentioned in P
54、aragraph 3?A. To show how important to life carbon is.B. To explain how necessary it is to build dams.C. To show how a natural process is interrupted.D. To explain how humans fight global warming.14. What does the author want to convey in the last paragraph?A. Wed better move upstream to live.B. We
55、should protect plants along rivers.C. Wed better seek more help from plants.D. We should be cautious about river management.15. What is the best title for the text?A. What Humans Do with RiversB. How Rivers Transporting Carbon CountsC. What the Carbon Cycle Means to UsD. How Living Downstream Affect
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-565582.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
