江苏省昆山中学2020-2021学年高一英语上学期期中教学质量调研测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 昆山 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 教学质量 调研 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省昆山中学2020-2021学年高一英语上学期期中教学质量调研测试试题(含解析)第卷 选择题第一部分:听力理解第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the woman suggest the man look for the book?A. Under the chair. B. In the kitchen. C. On the shelf.2. What is the possible relation
2、ship between the two speakers?A. Boss and secretary. B. Interviewer and interviewee. C. Teacher and student.3. What are the two speakers talking about?A New shoes. B. Shoe shops. C. The womans husband.4. What is the man surprised at?A. The terrible working habit.B. Starting work at 9:00 a. m. .C. St
3、arting work at 7:30 a. m. .5. What news did the woman get from the man?A. Susan will leave for Beijing.B. Mary will leave for Shanghai.C. Susan will leave for Shanghai.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6
4、、7题。6. What event is the man going to take part in?A. The high jump. B. The long jump. C. The 100-meter dash.7. How fast did the woman run in the race last time?A. 30.5 seconds. B. 13.5 seconds. C. 14.5 seconds.听第7段材料,回答第8至10题。8. Which shirt is made of silk?A. The blue one. B. The green one. C. The
5、white one.9. How much does the silk shirt cost?A. $78. B. $87. C. $80.10. Why does the man decide to buy the shirt?A. It is very cheap.B. It is the one he is looking for.C. The color and the style are good.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the woman work?A In a bank. B. In a restaurant. C. In a hotel.
6、12. What does the man think of his work?A. He thinks its really hard.B. He doesnt think its hard at all.C. Sometimes its hard, but sometimes its not.13. How did the man spend last Saturday?A. He had a good rest at home.B. He was busy receiving guests.C. He prepared for working in a bank.听第9段材料,回答第14
7、至16题。14. Where is the house the woman recommends the man to buy?A. On the bank of the Danshui River.B. On a hill to the east of the Danshui River.C. On the east of a hill along the Danshui River.15. When is the time for a good view in the recommended house?A. In the early morning. B. At noon. C. At
8、midnight.16. How much should the man pay in cash to buy the house?A. 10 thousand yuan. B. 3 million yuan. C. 6 million yuan.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does the news from the Sydney tell us?A. The students helped the litter control.B. The students had litter control over the event.C. The National For
9、est Parks were green and clean.18. What is included in the news weve just heard?A. Students paintings are on show.B. The minister visited the painting exhibition.C. Only teachers have access to the World Wide Web.19. Why did six thousand school cleaners gather in front of the town hall?A. To help th
10、e litter control.B. To take over the schools cleaning.C. To object to the governments decision.20. What makes the school cleaners angry with the government?A. Low pay. B. Long working hours. C. Fear of losing jobs.第二部分:阅读理解第一节阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWhere did you buy your last book? Chance
11、s are that you bought it on the Internet. But if you did, you missed the unusual experience of browsing in a real bookstore. These days bookstores offer lots of great books and plenty more.Taipeis Eslite Dunnan StoreTime magazine once named Eslite Dunnan Store in Taipei Asias best bookstore!. One vi
12、sit to the store tells you why. The store, spreading across five floors, offers a combination of restaurants, music and over 200,000 books. With its comfortable reading spots, visitors sometimes say its like a library. Others have called it the “7-Eleven of bookstores” because its open 24hours a day
13、.Saraiva BookstoreRio de Janeiros Saraiva Bookstore might be the worlds most colorful bookstore. The visible upper level is lined with books all ranged by their colors. This rainbow effect provides a colorful greeting for shoppers as they arrive. A rainbow path also leads young readers into the chil
14、drens section.Book GardenThe worlds biggest bookstore is Tehran, Irans Book Garden with 700,000 square feet of space. In addition to restaurants and a theater, the Book Garden features a park on the roof.Libreria Acqua AltaVenice, Italy, is a city surrounded by water. It seems only right then that o
15、ne of its most interesting bookstores is Libreria Acqua Alta. Its books are displayed in all things related to water such as boats, bathtubs and more.Whether you enjoy reading inside or outside, there is always an interesting bookstore to be discovered.1. What do you know about Taipeis Ealite Dunnan
16、 Store?A. It is a five-storeyed library with 200,000 books in it.B. People can visit this bookstore at any time of the day.C. People can read books, have meals, and enjoy plays there.D. Time magazine thought it was the best bookstore in the world.2. Which bookstore has the same feature as the city i
17、t lies in?A. Book Garden.B. Saraiva Book store.C. Libreria Aequa Alta.D. Taipeis Eslite Dunnan store.3. What is the purpose of the last paragraph of the text?A. To introduce some interesting bookstores.B. To ask people to read books inside or outside.C. To encourage people to go to the real bookstor
18、e.D. To call for more creative bookstores to be opened.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍四家有特色的书店的情况。【1题详解】细节理解题。根据第二段中“Others have called it the “7-Eleven of bookstores” because its open 24hours a day.(也有人称它为“7- 11书店”,因为它全天24小时营业)”可知,人们可以在一天中的任何时候去Taipeis Ealite Dunnan Store这家书店。故选B。【2题详解】细节理
19、解题。根据倒数第二段“Venice, Italy, is a city surrounded by water. It seems only right then that one of its most interesting bookstores is Libreria Acqua Alta. Its books are displayed in all things related to water such as boats, bathtubs and more.(意大利威尼斯,是一座被水包围城市。那么,它最有趣的书店之一是Libreria Acqua Alta,似乎也是理所当然的。它
20、的书中陈列着所有与水有关的东西,比如船、浴缸等等)”可知,Libreria Aequa Alta和它所在的城市有相同的特点。故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段“Whether you enjoy reading inside or outside, there is always an interesting bookstore to be discovered.(无论你喜欢在室内还是室外阅读,总有一个有趣的书店等着你去发现)”可推知,文章最后一段的目的是鼓励人们去实体书店。故选C。BIm not the type of person that enjoy going to the
21、supermarket, but every now and again I do help out with the shopping. As I know, thats part of being in a team. The problem is that unlike my wife who only buys the necessities, I buy like there is going to be natural disaster and we are planning for no tomorrow.One day, when 1 arrived at home, I ca
22、rried every single bag from the car to the kitchen in one go. I should have known it would be unachievable but I thought the more I could do on this trip, the fewer trips I would have to make.As a competitive person, I wanted to do everything in one trip because in my mind, its more productive. As y
23、ou can imagine, it ended in disaster. Two of the bags ended up being crushed(压变形) with a loaf of bread and broken eggs inside.It reminded me of my time as a head teacher. Every evening, my teachers would walk past my office on the way to the car park with their arms full of things, unable to even gi
24、ve a quick wave out of fear of dropping something.Like most schools, it isnt uncommon for my teachers to fit another days work in during the evening. In schools, we have this crazy idea that our performance is often measured by how many programs we can carry out, how long we are at school and what t
25、ime we sit up working until.Now, its too hard to say no with the increasing pressure and expectation placed on us. But what Im going to say is that unlike when I carried every single bag from the car in one hit, maybe we should be better off putting some things down and doing the job properly.Whethe
26、r youre a head teacher or a classroom teacher, its a time reminder that we should pay attention to how effective we are, not how much we can do. Maybe I should have taken my own advice and my family would have been able to enjoy their eggs and bread.4. In what way is the author different from his wi
27、fe?A. He loves shopping.B. He buys a lot at a time.C. He makes a good shopping plan.D. He only goes to the supermarket.5. Which of the following sentences is wrong according to Paragraphs 2 and 3?A. The author is a competitive person.B. The authors family couldnt enjoy the eggs and bread.C. It is mo
28、re productive to carry as many bags as possible in one go.D. It is unwise of the author to carry as many bags as possible in one go.6. What did the author find when he was a head teacher?A. His teachers were too busy.B. His teachers didnt respect him.C. His teachers performed very well.D. His teache
29、rs were efficient at work.7. Whats the authors advice for educators?A. Have dinner with their familyB. Do their work in a proper way.C. Pay more attention to their students.D. Devote themselves to what they can do.【答案】4. B 5. C 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。本文讲述了作者由购物引发的对于教育者的思考,他建议教育者应该注意效率,而不是能做多少。【详
30、解】1. 细节理解题。根据第一段最后一句“The problem is that unlike my wife who only buys the necessities, I buy like there is going to be natural disaster and we are planning for no tomorrow.”(问题是,不像我妻子只买生活必需品,我买东西就像是要发生自然灾害,我们没有对明天的计划。)可以推知,我买东西就像是要发生自然灾害一样,会买很多东西作为储备。选项B符合题意。故选B。2. 细节理解题。根据第三段前两句“As a competitive pe
31、rson, I wanted to do everything in one trip because in my mind, its more productive.As you can imagine, it ended in disaster.”(作为一个好胜的人,我想在一次旅行中完成所有事情,因为在我看来,这样更有效率。你可以想象,最后以灾难收场。)可知,作者是一个好胜的人,但这个特点带来的结果不好。即一次性带尽可能多的袋子会使效率更低。选项A与原文意义一致,选项C与原文意义不符;根据第三段最后一句“ Two of the bags ended up being crushed(压变形
32、) with a loaf of bread and broken eggs inside.”(其中两个袋子被压变形了,里面有一条面包和碎鸡蛋。)可知,鸡蛋被压碎,面包被压变形,所以作者的家人就无法享用面包和鸡蛋。同时说明作者一次带尽可能多的包是不明智的。故选C。3.细节理解题。根据第五段“Like most schools, it isnt uncommon for my teachers to fit another days work in during the evening. In schools, we have this crazy idea that our performan
33、ce is often measured by how many programs we can carry out, how long we are at school and what time we sit up working until.”(像大多数学校一样,我的老师晚上安排一天的工作是很正常的。在学校里,我们有这样一个疯狂的想法,我们的表现通常是通过我们可以执行多少项目,我们在学校待了多久,我们工作到什么时候来衡量的。)可知,老师们做的很出彩。选项C与文意相符,故选C。 4.推理判断题。根据倒数第二段中“ maybe we should be better off putting
34、some things down and doing the job properly.”(也许我们最好放下一些事情适当地工作),以及最后一段第一句“Whether youre a head teacher or a classroom teacher, its a time reminder that we should pay attention to how effective we are, not how much we can do.”(无论你是班主任还是教师,这都是时间在提醒我们,我们应该关注我们的效率,而不是我们能做多少。)可以推知,作者建议教育者以适当的方式工作,选项B与文意
35、相符,故选B。CAs the worlds population continues to increase, so does the amount of global waste. According to data (数据) collected by the World Bank Group, nations are on pace to produce 4 billion tons of waste every year by 2100. Many experts are calling the problem of global waste a worldwide health cri
36、sis (危机) because the waste is polluting the worlds oceans, air and soil and is putting the health of all living things in danger.For years, governments have been telling citizens that living a zero-waste lifestyle is the way to go. Now some stores are helping people do that. Most grocery stores prod
37、uce waste when they throw away food and packing material. In some cases, the food consists of fruit and vegetables that dont look good any more. In other cases, its packaged food that is nearing the sell-by date printed on the package. After the “sell-by” date passed, the food is not considered safe
38、 to eat. Thus, many stores throw out unsold packaged food before that date arrives.To solve this problem, business people are opening smaller grocery stores. Instead of selling food in packages, these stores offer it in open containers (容器). Customers bring their own bags or clean containers to the
39、store. There, they fill their bags or containers with everything from nuts and grains to oil and vinegar. They pay for only the amount of each product that they need. Zero-waste stores often sell fruit and vegetables as well. When these goods start to look old, theyre sold at a cheaper price or give
40、n to the poor people. Inspired by these smaller zero-waste grocery stores, some large supermarkets are taking similar steps to reduce the amount of waste that they produce.8. How does the writer begin this article?A. By giving some detailed examples.B. By reporting the results of experiments.C. By d
41、iscussing a major source of pollution.D. By explaining an international agreement.9. According to Paragraph 3, why do grocery stores sometimes throw away fruit and vegetables?A. Because they have gone bad.B. Because they dont look fresh.C. Because they pass the sell-by date.D. Because they near the
42、sell-by date.10. What do customers most likely bring to the smaller stores described in this article?A. Empty baskets.B. Old newspapers.C. Large cupboards.D. Plastic toys.11. According to this article, what are some supermarkets doing?A. Theyre building up partnerships with smaller stores.B. Theyre
43、following the example set by smaller stores.C. Theyre putting several smaller stores out of business.D. Theyre demanding that officials control smaller stores.【答案】8. C 9. D 10. A 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。随着世界人口的增长,人类会生产更多的垃圾,为解决垃圾问题,多年来,政府一直在告诉公民,过一种“零废弃”的生活方式是可行的。现在一些商店正在帮助人们这样做。【8题详解】推理判断题。根据第一段“As t
44、he worlds population continues to increase, so does the amount of global waste. According to data (数据) collected by the World Bank Group, nations are on pace to produce 4 billion tons of waste every year by 2100. Many experts are calling the problem of global waste a worldwide health crisis (危机) bec
45、ause the waste is polluting the worlds oceans, air and soil and is putting the health of all living things in danger.(随着世界人口持续增长,全球垃圾的数量也在增加。根据世界银行集团收集的数据,到2100年,各国每年将产生40亿吨垃圾。许多专家称全球垃圾问题是一场全球健康危机,因为这些垃圾正在污染世界上的海洋、空气和土壤,并危及所有生物的健康)”可知,随着人口的增长,垃圾也会越来越多。由此可知作者通过讨论主要的污染源来开始这篇文章。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第三段“I
46、n other cases, its packaged food that is nearing the sell-by date printed on the package. After the “sell-by” date passed, the food is not considered safe to eat. Thus, many stores throw out unsold packaged food before that date arrives.(在其他情况下,它是接近印刷在包装上的“保质期”的包装食品。过了“保质期”后,食品就不安全了。因此,许多商店会在这个日期到来之
47、前扔掉未售出的包装食品)”可知,杂货铺扔掉一些水果蔬菜是因为它们接近保质期了。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第四段“To solve this problem, business people are opening smaller grocery stores. Instead of selling food in packages, these stores offer it in open containers (容器). Customers bring their own bags or clean containers to the store.(为了解决这个问题,商人们开
48、了些小的杂货店。这些商店出售的食品不是包装的,而是放在开着的容器里。顾客带自己的袋子或干净的容器到商店)”可判断,顾客会带空篮子这样的容器去小杂货铺买东西。故选A项。【11题详解】细节理解题。根据第四段“Inspired by these smaller zero-waste grocery stores, some large supermarkets are taking similar steps to reduce the amount of waste that they produce.(受这些较小的“零废弃”杂货店的启发,一些大型超市正在采取类似的措施来减少它们产生的垃圾)”可知
49、,大型超市正在效仿小商店的做法。故选B项。DRaelene Heldt, a friend of my grandmother, if she were alive today, would never be able to deal with a visit to the modern supermarket, especially endless kinds of milk. It would be too much for her. Shed feel cheated. Because back in her day, in India, she was known among the
50、vendors(商贩) who went selling their wares from door-to-door.You had to bring her the genuine article(真货), or you simply would not receive her custom(惠顾). In the 60s, custom was a huge thing. “She had a way with people,” my granny used to say. “If you mess with her, you get told off and never ever aga
51、in enjoy her custom.The freshest fish, the best meat, the juiciest they all went to Raelene first and only after shed had her pick was the rest taken to be sold to others. How did this all come about? Well, it began with the milkman.The milkman made his rounds around the colony with a huge can of mi
52、lk on his bicycle. Raelenes house happened to be at the milkmans run. Once he got there, hed take the bowl placed outside the Raelenes door and measure a litre of milk. In most cases, it was just a routine business exchange.However, one day, Raelene happened to be drinking tea at her friend Jills pl
53、ace. The milk in the cup was so thick it gave the tea such a rich taste. “Show me your milk, Jill,” said Raelene. Jill let her have a look. And something things in her mind. Jill happened to live at the very head of the village so she got the first delivery(递送) of milk, which was very good, pure, th
54、ick. But by the time the milk reached Raelenes door, it had water added.This Raelene found out about. And once “the cat was out of the bag”, Raelene said to the milkman, “If you want to keep my custom, youll bring your cow with you to my door and milk it right before my eyes. Otherwise, Im not inter
55、ested.”And you know what? The milkman agreed. Those were, indeed, different times.12. What can be learned from Paragraph2?A. Raelene got on well with people.B. Customers got on well with vendors.C. Raelene was good at dealing with vendors.D. Vendors were looked down upon in the 60s.13. What did Rael
56、ene find out after going to her friend Jills place?A. The milkman cheated her.B. Jill added water to her milk.C. Jill was skilled at preparing tea.D. The milkman added waler to Jills milk.14. How did the milkman treat Raelene later?A. He gave her a cow.B. He tried to avoid her.C. He refused to sell
57、milk to her.D. He provided her with good milk.15. What might be the authors opinion of Raelene?A. She is smart.B. She is horrible.C. She is shallow.D. She is well -meaning.【答案】12. C 13. A 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述了作者奶奶的一位朋友Raelene的故事。Raelene Heldt,是作者奶奶的一个朋友,她很擅长和和商贩打交道。在偶尔一次去朋友吉尔家里,Raelene发现送
58、奶工给朋友家的牛奶比送到自己家的稠,之后她和送奶工进行了巧妙的沟通。以后送奶工答应了给Raelene送好的牛奶。【详解】1.推理判断题。根据第二段中“She had a way with people,” my granny used to say.If you mess with her, you get told off and never ever again enjoy her custom.”(我奶奶常说:“她对人很有一套。如果你欺骗了她,你就会被责备,并且她再也不会光顾你。”)have a way with 表示“很有办法,擅长”,据此可知,Raelene很擅长和商贩打交道。选项C
59、与文意一致,故选C。2.细节理解题。根据倒数第三段“Jill happened to live at the very head of the village so she got the first delivery(递送) of milk, which was very good, pure, thick. But by the time the milk reached Raelenes door, it had water added.”(吉尔碰巧住在村子的最前面,所以她得到了第一批牛奶,非常好,纯净,浓稠。但是当牛奶送到 Raelene 家门口的时候,已经加水了。)可知,送奶工给牛奶
60、加了水,所以送奶工欺骗了她。选项A与文意一致,故选A。3.细节理解题。根据倒数第二段中“Raelene said to the milkman, “If you want to keep my custom, youll bring your cow with you to my door and milk it right before my eyes. Otherwise, Im not interested.”(Raelene 对送奶工说:“如果你想继续我的惠顾,你就把你的牛带到我家门口,在我眼前挤奶。否则,我不感兴趣。”)及最后一段“The milkman agreed.”(送奶工的同
61、意了。)据此可知,送奶工同意Raelene的提议,即之后送奶工给Raelene送的奶的品质变好了。选项D与文意一致,故选D。4.推理判断题。根据倒数第二段中“Raelene said to the milkman, “If you want to keep my custom, youll bring your cow with you to my door and milk it right before my eyes. Otherwise, Im not interested.”(Raelene 对送奶工说:“如果你想继续我的惠顾,你就把你的牛带到我家门口,在我眼前挤奶。否则,我不感兴趣
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-566157.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
