2020年中考英语总复习专题任务型阅读基础版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020 年中 英语 复习 专题 任务 阅读 基础 解析
- 资源描述:
-
1、专题:任务型阅读一、填空At the moment, it may be difficult to imagine, but many people believe that, by the year 2100, we will live on the planet MarsOur own planet, Earth, is becoming more and more crowded and pollutedLuckily, we can start again and build a better world on MarsFirst of all, transport should be
2、 much better_However, by 2100, spaceship can travel at half the speed of lightIt might take us two or three days to get to Mars! Secondly, humans need food, water and air to liveScientists should be able to develop plants that can be grown on MarsThese plants will produce the food and air that we ne
3、edHowever, can these plants produce water for us? There is no answer now. There is a problem for us to live on MarsMars suck(吸力) us much less than the Earth doesThis will be dangerous because we could easily jump too high and fly slowly away into spaceTo prevent this, humans on Mars have to wear spe
4、cial shoes to make themselves heavier.Life on Mars will be better than that on Earth in many waysPeople will have more spaceLiving in a large building with only 10 bedrooms is highly possibleMany people believe that robots will do most of our work, so we have more time for our hobbies.There will pro
5、bably be no school on MarsEvery student will have a computer at home which is connected to the internetThey can study, do their homework and take exams in online schoolsEach student will also have their own online teacher called “e-teacher”.However, in some ways, life on Mars may not be better than
6、that on the earth todayFood will not be the samemeals will probably be in the form of pills and will not be as delicious as they are todayAlso, space travel will make many people feel illThe spaceship will travel fast, so the journey to Mars will probably be very uncomfortable.1根据短文内容完成句子填空(每空限填一个单词
7、)。In the first paragraph, we can know _ and _people will live on the planet of Mars.2根据短文内容完成句子填空(每空限填一个单词)。In order to live on Mars, people need faster _, _ that can produce food orair for people, and special shoes3根据短文内容回答问题。Write down an example that is given in the passage about the disadvantage
8、s living on Mars_4把短文中画线的句子译成汉语。_5根据短文内容用一个完整的英文句子(限10个词以内)回答问题。Whats the passage mainly about?_阅读下面短文,根据短文内容完成相关任务。What must you do when you receive a gift for your birthday? You have to sit down and write a thank-you note. The words “thank you” are very important. We have to use them on many occas
9、ions. We say them when someone gives us a drink, help us to pick up things, hands us a letter, lends us a book or gives us lift.(1)_ important word is “please”, _ many people forget to use it. (2)It is impolite to ask someone to do something without saying “please”. We have to use it when we ask for
10、 something , too. It may be a book or a pen, more rice or more milk, help or advice. It may be in the classroom, at home, at the bus stop or over the counter. We have to use “please” to make request pleasant.We have to learn to say “sorry” too. When we have hurt someones feeling, we will have to go
11、up and say were sorry. When we have told a lie and feel sorry, we will have to use the same word. When we have forgotten something or broken a promise, we will have to explain with that word, too. “Sorry” is a healing word. We can make people forget wrongs by using it sincerely.“Thank you! Please! S
12、orry!”these words are simple but important. Man had to use them long ago. We have to use them now. Our children will have to use them again. 6在(1)句空白处填上恰当的词使句意完整、上下文通顺:_ 、_7将(2)句译成汉语。_8回答问题:What will you say if your friends help you?_9在文中找出与下列句子意思相近的句子。When we havent told the truth, we must use the
13、word “sorry”._10找出文中或写出最能表达该短文主题的句子。_11请阅读以下关于幸福心态的文章,根据所提供的信息,完成下面表格,请将答案写在答题卷相应题目的答题位置上。 Happiness is for everyone. You dont need to care about those people who have beautiful houses with large gardens and swimming pools or those who have nice cars and a lot of money and so on. Why? Because those
14、who have big houses may often feel lonely and those who have cars may want to walk on the country roads at their free time. In fact, happiness is always around you if you put your heart into it. When you are in trouble at school, your friends will help you; when you study hard at your lessons, your
15、parents are always taking good care of your life and your health; when you get success, your friends will say congratulations to you; when you do something wrong, people around you will help you to correct it. And when you do something good to others, you will feel happy, too. All these are your hap
16、piness. If you notice them, you can see that happiness is always around you. Happiness is not the same as money. It is a feeling of your heart. When you are poor, you can also say you are very happy, because you have something else that cant be bought with money. When you meet with difficulties, you
17、 can say loudly you are happy, because you have more chances to challenge yourself. So you cant always say you are poor and you have bad luck. As the saying goes, life is like a revolving(旋转) door. When it closes, it also opens. If you take every chance you get, you can be a happy and lucky person.I
18、nformation CardWho can have happiness?81. _.When you do something wrong people82. _ will help you to correct it.Your friends will say congratulations to you when you get83._.Even if you are poor you can84. _.You can see that happiness is always around you if you85. _.Today there are policemen everyw
19、here, but in 1700, London had no policemen at all. A few old men used to protect the city streets at night and they were not paid.About 300 years ago, London was starting to get bigger and more and more people began to live there. The city was very dirty and many people were poor. (93). There were s
20、o many thieves who stole money in the streets that people stayed in their homes as much as possible.In 1750, Henry Fielding started to pay a group of people to stop thieves. They were like policemen and were called Bow Street Runners because they worked near Bow Street.Fifty years later, there were
21、120 Bow Street Runners, but London had become very big and needed more policemen. So in 1829, the first Metropolitan (or London) Police Force was started with 3,000 officers. Most of the men worked on foot, but a few rode horses. Until 1920 all the police in London were men.(94). Today, London polic
22、e are quite well paid, especially for the few police officers who still ride horses, the pay is even better than for the others.A.根据短文内容简要回答下列问题:12Why did people stay in their homes as much as possible about 300 years ago?_13When was the first London Police Force started with 3,000 officers?_B. 将短文中
23、划线的两个句子译成汉语。14_15_16请给短文拟一个适当的英文标题_Chinatown is the name given to an area in the middle of London. It is just between Leicester Square and Shaftsbury Avenue. Gerrard Street is at the center and is the most important street in the area. There is a large Chinese community (社区) with a lot of Chinese re
24、staurants, Chinese supermarkets and shops in this street.In the 1950s, it was a poor area and everything was very cheap. At the same time, the world rice market changed and thousands of farm workers in Hong Kong lost their jobs. They began arriving in London to look for work. They found jobs in the
25、restaurants in this area. Many British (英国的) people like Chinese food, and the restaurants were popular.These restaurant workers often worked 17 hours a day and had no time to learn English. As more Chinese arrived, more shops and businesses grew up. Wives came and joined their husbands, and childre
26、n came and joined their fathers. The community grew, and Chinatown was born.In the 1970s and 1980s, British-born Chinese started to have a better education and this brought economic (经济的) success to the area. Many families moved out of Chinatown, and there was more space for businesses. Gerrard Stre
27、et became a street only for visitors and was soon a popular place for tourists.Now everyone knows about Londons Chinatown. During the Chinese New Year, the streets are seen with national flags and thousands of Chinese go into the streets. For most of the year, though, Londoners and tourists go there
28、 mainly for the food in the Chinese restaurants. The best restaurants are the ones where the Chinese eat.17Is this Chinatown in the middle of London? _18How was the area in the 1950s? _ 19Why did the restaurant workers have no time to learn English? _20When did British-born Chinese start to have a b
29、etter education? _21What is the topic of this article? _阅读表达(共5小题,每小题2分,满分10分)Whats going to happen in the future? Here are some things that scientists say is most likely to happen 10 to 30 years from now. 1. Digital money We used to pay with cash(现金)for everything we bought. In fact, we are already
30、 using one type of digital money, when we swipe(刷)our bus pass or use a credit card(信用卡)to shop online. You have to admit that using a card is much easier than searching your pocket for change. It is also _ than _a lot of cash with you. You neednt worry about your cash being stolen. People in Sweden
31、 completely stopped using cash last year and the US might be next.2. Bionic(仿生的)eye (1)People who are blind may have a chance to get their sight back-by wearing bionic eyes. A blind eye can no longer sense light, but a bionic eye can use a camera to “see” the environment and send data into the brain
32、. Although the bionic eye thats out now only allow patients to see lights and unclear shapes, a high resolution(高清的)version could be just a few years away.3. Self-driving car Unlike a human driver, a self-driving car wont be distracted (分神)by a phone call, the radio or something outside the window.
33、Sensors(探测器)and cameras on the car would allow it to keep strictly to the rules of the road and keep a safe distance from other cars. This would greatly reduce the number of road accidents. Many vehicle companies are now planning self-driving cars. By 2040, driverless vehicles will be the main vehic
34、les on the road.22在文中空白处填上适当的单词_ _23将(1)翻译成汉语_24回答问题What would allow a car to keep strictly to the rules of the road? _25在文中找出的同义句In the past, we spent with cash on the things we bought. _26找出本文的主题句_Life comes and goes quickly. Keep writing diaries, they will help you record life and become a better
35、 person.Record now to remember laterThere are many little things that happen to you every day. These things show you how you should do later in life. So remember to write them down. And you can share the things written in diaries with your lovers later in life.Write to express feelings _ can help yo
36、u express your _ and help you move on with your life. For example, if you have someone close who hurt you or even someone who passed away, you have no chance to tell them the things you wanted to tell them. Then you can write a “letter” in your diary to express yourself. It must be a very healthy wa
37、y.Record your successAnother great thing to add to a diary is all of your successes. When you are in your unhappy days, its nice to go back and see what you have done successfully before. The diaries about your successes help you move forward in your life.Understand your failures Recording your fail
38、ures is as important as recording your successes. You can learn from your failures. Writing down your failures and learning from them keeps you from making the same mistakes over and over. You should understand that you can and will fail, and it keeps you calm and realistic.27将划线处翻译成汉语_28在划线处填入适当的单词
39、,使句意完整、上下文通顺 _ _29What can the diaries about successes help you do? _30在文中找出与下列句子意思相近的句子:Recording your failures and learning from them can let you not make the same mistakes again and again._31找出文中最能表达该短文主题的句子。_阅读下列短文,根据其内容完成后面各项任务。“ Green ” is more than just a colour. It means that you should live
40、 to protect the environment . the water, the land and the air. You can be a green kid by following these steps.Reduce( 减少)it. When you use less of something, you do a good thing for the Earth . For example, a shorter shower means you use less water. Turn off the water when you are brushing your teet
41、h .Reuse it .Many times, even if you don t need something, someone else might just need it. For example, if your younger sister does t play with her bear toy, you can give it to your neighbour. Try to change books, toys, even clothes with friends . Enjoy it .It s true that pollution is a great probl
42、em now, _ the Earth is still a beautiful and interesting place to explore (探索). Go for a hike (远足), visit nature centres, and gardens, climb mountains and take a boat in the rivers . Outdoor activities are good for you. You can also plant trees, collect reusable (可重复使用的)things . Being a green kid is
43、 so easy. (2013年聊城市中考试题)根据短文内容,完成下列各题。32回答问题:How many steps ( to be a green kid ) are mentioned in the passage ? _33 将文中划线的句子译成汉语_34文中划线 的 “it”指代的是什么? _.35 在文中划线部分的 空白处填上一个恰当的连词使句子通顺完整,符合逻辑。_36从短文中找出可以替换下面所给句子的一句话。)It is so easy to be a great kid ._。根据短文内容,按要求答题。(回答8185题时,不得超过八个单词。)A forest fire tha
44、t burned 55 square kilometres was finally brought under control on Wednesday morning. The fire started on Sunday in Black Bear State Park and quickly spread to nearby areas.On Monday, police evacuated(疏散) the small town of Lawson and ordered the people to leave their homes. The fire destroyed 20 hom
45、es in the area and caused heavy damage to 40 others.Nobody was hurt. Officials said the damage to homes and cars was between $l million and $2 million. The government declared the town a disaster (灾难) area. The fire spread quickly in the hot, dry weather. Fire fighting was difficult because of stron
46、g winds. Firemen from 55 fire departments in the state joined the National Fire Service to put out the fire. Some kept fighting for 24 hours. Fire engines and helicopters dropped water onto the fire. In order to control the fire, firemen cleared a way around the fire.Police closed King Road to traff
47、ic on Tuesday because of heavy smoke. Thousands of tourists had to drive an hour north to Queen Road to pass the fire area.Some people did not follow the police order. Paul Grayson sent his wife and two children to safety, but he stayed. As the fire came within 50 feet of his house, he started think
48、ing, “Am I foolish? Did I stay here too long, just for a house?”37When and where did the forest fire start? 38What did the police order the people to do? 39Why was fire fighting difficult? 40How did the firemen drop water onto the fire? 41What kind of person do you think Paul Grayson was? 阅读短文,根据短文内
49、容回答问题。(共10分,每小题2分)On Friday, January 14, 2005, my cousin, Kara Rose, came into the world. She looked perfectly healthy from the outside, but on the inside, the doctors had failed to discover a serious problem. She often had trouble breathing and then turned blue. The doctors found that Kara had been
50、 born without part of her heart. They didnt think she would live long enough to leave the hospital. When she was four days old, she had her first operation. My family stayed together during this hard time, hoping everything would turn out for the best. I was also anxiously hoping the doctors would b
51、e able to make her life longer.Karas strength and determination (决心) to live were strong. Eventually, she could go home. We all waited patiently for new technology that could give Kara a new heart. When she was eighteen months old, her parents took her to a famous surgeon who performed a series of o
52、perations. There was no guarantee she would make it through the operation, but she succeeded.Kara grew stronger every day, and it was not long before she was well enough to be around people. She had an amazing character and always wore a sweet smile. When she fell asleep against my body, happy and c
53、ontent, I realized how valuable life really is. As I took her in my arms with her warm breath against my neck, I decided to live every day of my life to the fullest. This child who is 15 years younger than I has gone through more suffering and pain than I ever have. I admire her strength and determi
54、nation. Kara has taught me that no matter how bad things seem, they can work out in the end. Knowing this small, beautiful child has made me a stronger person, I now believe that difficulty can be beaten. 310words42Did Kara Rose come into the world on January 14, 2005?43Why did she often have troubl
55、e breathing?44When did she have her first operation, four days old or eighteen months old?45What did the writer realize when Kara fell asleep against her body?46What does the writer want to tell us?Do you know what school life is like in Singapore? In Singapore, a class only lasts half an hour, but
56、there are no breaks between classes. The students only have a 30-minute tea break after 3 or 4 classes.They do not do eye exercises. Yao Suyu said our eye exercises were unfamiliar(不熟悉)to her. “Id like to introduce them to our school,” she said. “Theyre very useful!”In Singapore school ends at 1:50
57、p.m. But students joined other classes after school such as dance clubs and choir(合唱团). Yao says she joins dance club twice a week and it lasts from 1:30 to 5:30 p.m.Singapores population(人口)includes Chinese, Indians(印度人), Malays(马来人 )and Westerners. But there is no special school for any one of the
58、 groups. The students in Yaos school are mainly Chinese, Indians and Malays. “The Indian students take Indian language classes when we study Chinese,” said Yao. “But if an Indian student is interested in Chinese, he or she can study it, too.”In Singaporean schools, teachers teach in English. Its the
59、 official(官方的)language in Singapore. Singaporean students have to take different courses after school. Like most Singaporean students, Yao took other courses in Chinese, math and English.47How long does a class last in Singapore? 48Do the students do eye exercises in Singapore? 49When does school en
60、d in Singapore? 50What does Singapores population include? 51In which language do teachers teach in Singaporean schools? 阅读表达 阅读短文,按要求完成短文后的各项任务。What must you do when you receive a gift for your birthday? You have to sit down and write a thank-you note. The words “thank you” are very important. We h
61、ave to use them on many occasions. We say them when someone gives us a drink, help us to pick up things, hands us a letter, lends us a book or gives us lift.(1)_ important word is “please”, _ many people forget to use it. (2)It is impolite to ask someone to do something without saying “please”. We h
62、ave to use it when we ask for something , too. It may be a book or a pen, more rice or more milk, help or advice. It may be in the classroom, at home, at the bus stop or over the counter. We have to use “please” to make request pleasant.We have to learn to say “sorry” too. When we have hurt someones
63、 feeling, we will have to go up and say were sorry. When we have told a lie and feel sorry, we will have to use the same word. When we have forgotten something or broken a promise, we will have to explain with that word, too. “Sorry” is a healing word. We can make people forget wrongs by using it si
64、ncerely.“Thank you! Please! Sorry!”these words are simple but important. Man had to use them long ago. We have to use them now. Our children will have to use them again.52在(1)句空白处填上恰当的词使句意完整、上下文通顺:_ 、_53将(2)句译成汉语。_54回答问题:What will you say if your friends help you?_55在文中找出与下列句子意思相近的句子。When we havent
65、told the truth, we must use the word “sorry”._56找出文中或写出最能表达该短文主题的句子。_阅读下面短文,根据短文内容回答问题。“Who needs a shopping mall (购物中心) if you have Taobao?” says Wang Lin, 28, a writer in Beijing.Taobao, Chinas largest online shopping site (网上购物网站), has become an important part of Wang Lins life. She spends lots o
66、f money on Taobao.A growing number of Chinese Internet users like Wang have found the joys of online shopping. Most online shoppers are students or young workers. More women shop on line than men. Clothing and home-use products are the most popular on line.It was reported that more than 250 billion(
67、十亿)yuan was spent on online shopping last year, 80% through Taobao.Taobao means “looking for treasure” in Chinese. People can find almost everything they need on Taobao, from clothes to books, from candies to DVD players.You may question the security of online shopping, Wang Lin said, “Its very safe
68、 and convenient. Unless you receive the products from the sellers and are satisfied with them, the shop owner will not get the money. You can also get your money back if you want to return the products.”57What is Taobao? 58Who are the most online shoppers? 59Do more men shop on line than women? 60Wh
69、at can you do if you want to return the products? 61How much did people spend on line shopping through Taobao last year? 阅读下面短文,根据短文内容,完成文后各问题的答语。Mary was an operator 911 in Los Angeles . One Thursday morning, she was surprised to get a call from a young child who said, “Mom my ill, Mom my ill”, aga
70、in and again. Mary hurried to find the address of the call. She called the police, In a minute, the policemen and doctors arrived at the house. They broke the door open, and they couldnt believe their eyes. The little child was so young that maybe she could not walk. She was sitting beside her mothe
71、r and holding her mothers hand. Tears were running down her face.The doctor gave the woman some medicine and soon she woke up. Later, she told people , “Everyone was surprised that my daughter could call 911 . On Monday morning I tried to teach her how to call 911 but she couldnt do it. ” Mary was s
72、urprised, too.62How did Mary feel when she got a call from a young child?She felt_.63Who found the house soon.The _and the _did.64How did they enter the childs house.By _the _.65Was the little child able to walk or not.?The little child was _.66How old was the little girl?She was probably _old.任务性阅读
73、April 27 is a special day in Britain. Its called Take Our Daughter to Work Day. It was brought to Britain in 1994 from America. On that day thousands of girls take a day off school and go with one of their parents to their work places. By doing this, it can teach girls more about the society where t
74、hey live.Now the girls can have a close look at what their parents are doing. This may help them to be calmer when they have to choose a job. Mary experienced a day of work at her mothers office. This helped her understand her mothers work better. She said that this made her feel more confident abou
75、t her future.Schools and many companies support the activity, too. Some schools even make the day a necessary part of school life.Experts(专家) think that girls with more self-confidence are more likely to be successful than common girls. Take Our Daughter to Work Day is surely a step in the right dir
76、ection. If parents can set good examples at work at home for them, they will do better than others.67在句空白处填上恰当的词使句意完整、上下文通顺:_ _68将句译成中文:_69回答问题What is Take Our Daughter to Work Day organized for?_70在文中找出与下列句子意思相近的句子: The girls can watch their parents work closely._71写出文中最能表达该短文主题的句子。_Do you know 3D
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
