北京市首都师范大学附属密云中学2022-2023学年高二上学期10月阶段性练习英语试题.pdf
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 首都师范大学 附属 密云 中学 2022 2023 学年 上学 10 阶段性 练习 英语试题
- 资源描述:
-
1、首师附密云中学 2022-2023 第一学期阶段练习高二英语第一部分:知识运用(共两节,30 分)第一节 完形填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。When I was in seventh grade,I was a volunteer at a local hospital in my town.Most of the _1_ I spent there was with Mr.Gillespie.He never had any visitors and nobod
2、y seemed to care about his_2_.I spent many days there holding his hand and talking to him,helping with anything that needed to be done.He became a close friend of mine,_3_he responded with only an occasional squeeze of my hand.Mr.Gillespie was in a coma(昏迷).I left for a week to vacation with my pare
3、nts,and when I came back,Mr.Gillespie was no longer there.I didnt have the_4_to ask any of the nurses where he was,for fear that they might tell me he had died.Several_5_later,when I was a senior in high school,I was at the gas station when I noticed a familiar face.When I_6_who it was,my eyes fille
4、d with tears.He was_7_!I got up the nerve to ask him if his name was Mr.Gillespie.He_8_yes.I explained how I knew him,and that I had spent many hours talking with him in the hospital.His eyes welled up with tears,and he gave me the warmest hug I had ever_9_.He began to tell me how,as he lay there co
5、matose(昏迷的),he could hear me talking to him and could feel me holding his hand the whole time.Mr.Gillespie_10_believed that it was my voice and touch that had kept him alive.Although I havent seen him since,he fills my heart with joy every day.I know that I made a difference between his life and dea
6、th.1.A.moneyB.energyC.timeD.effort2.A.interestB.requirementC.conditionD.thought3.A.soB.thoughC.sinceD.as if4.A.rightB.chanceC.courageD.time5.A.daysB.weeksC.monthsD.years6.A.realizedB.wonderedC.heardD.asked7.A.greatB.aliveC.successfulD.lucky8.A.repliedB.doubtedC.explainedD.questioned9.A.dreamedB.show
7、nC.wantedD.received10.A.hardlyB.rightlyC.firmlyD.wrongly【答案】1.C 2.C 3.B 4.C 5.D 6.A 7.B 8.A 9.D 10.C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述作者在做医院的自愿者的时候,曾照顾一个昏迷的人。在离开一段时间回来时,发现这个人不在了,作者害怕他已经死了,也不敢询问他的情况,但是几年后,他们意外的在加油站见面,Mr.Gillespie 向作者表示感谢,作者也觉得很快乐。【1 题详解】考查名词词义辨析。句意:我大部分时间都和 Gillespie 先生在一起。A.money 钱;B.energy 精力;C
8、.time时间;D.effort 努力。根据上文“When I was in seventh grade,I was a volunteer at a local hospital in my town.”可知,此处指在那里度过的时间。故选 C。【2 题详解】考查名词词义辨析。句意:从来没有人来看他,似乎也没有人关心他的状况。A.interest 兴趣;B.requirement要求;C.condition 状况;D.thought 想法。根据上文“He never had any visitors”可知,似乎也没有人关心他的状况。故选 C。【3 题详解】考查连词词义辨析。句意:他成了我亲密的
9、朋友,尽管他只是偶尔握一下我的手作为回应。A.so 因此;B.though 尽管;C.since 既然;D.as if 好像。前后句意存在让步关系,应用 though 引导让步状语从句。故选B。【4 题详解】考查名词词义辨析。句意:我没有勇气去问任何一个护士他在哪里,因为我害怕他们会告诉我他已经死了。A.right 权利;B.chance 机会;C.courage 勇气;D.time 时间。根据下文“for fear that they might tell me he had died.”可知,我没有勇气去问任何一个护士他在哪里。故选 C。【5 题详解】考查动词词义辨析。句意:几年后,当我上
10、高中四年级时,我在加油站看到一张熟悉的面孔。A.days 天;B.weeks 周;C.months 月;D.years 年。根据下文“when I was a senior in high school”可知,此处指几年之后。故选 D。【6 题详解】考查动词词义辨析。句意:当我意识到那是谁时,我的眼里充满了泪水。A.realized 意识到;B.wondered想知道;C.heard 听;D.asked 问。根据下文“I got up the nerve to ask him if his name was Mr.Gillespie.”可知,此处指我意识到那是谁。故选 A。【7 题详解】考查形
11、容词词义辨析。句意:他还活着!A.great 伟大的;B.alive 活着的;C.successful 成功的;D.lucky 幸运的。根据上文“I didnt have the_4_to ask any of the nurses where he was,for fear that they might tell me he had died.”可知,此处指他还活着。故选 B。【8 题详解】考查动词词义辨析。句意:他回答是的。A.replied 回答;B.doubted 怀疑;C.explained 解释;D.questioned盘问。根据上文“I got up the nerve to
12、ask him if his name was Mr.Gillespie.”可知,此处指他回答了我的问题。故选 A。【9 题详解】考查动词词义辨析。句意:他热泪盈眶,给了我一个我从未得到过的最温暖的拥抱。A.dreamed 梦见;B.shown展示;C.wanted 想要;D.received 收到。根据上文“He became a close friend of mine,_3_he responded with only an occasional squeeze of my hand.”可知,此处指他给了我一个我从未得到过的最温暖的拥抱。故选 D。【10 题详解】考查副词词义辨析。句意:
13、Gillespie 先生坚信是我声音和触摸让他活了下来。A.hardly 几乎不;B.rightly正确地;C.firmly 坚定地;D.wrongly 错误地。根据上文“I spent many days there holding his hand and talking to him,helping with anything that needed to be done.”及下文“Although I havent seen him since,he fills my heart with joy every day.I know that I made a difference be
14、tween his life and death.”可知,Gillespie 先生坚信是我的声音和触摸让他活了下来。故选 C。第二节语法填空(共 10 小题:每小题 1.5 分,共 15 分)A阅读下列短文,根据短文内容填空,在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。In the early 1800s,Stanislas Baudry built public baths in the center of a town in France.To encourage people to come,Baudry drove a large v
15、ehicle around to give people a ride to the baths.He called the vehicle“an omnibus”,_11_ is a Latin word meaning“for everyone”.Then he _12_(learn)that many passengers would get off at stops during the journey to the baths.So Baudry shifted the focus of his omnibus service.He created _13_ permanent(永久
16、的)route for passengers to board and get off.Eventually,the omnibus became known _14_(simple)as a bus.【答案】11.which 的12.learnt#learned 13.a 14.simply【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章介绍了公共汽车的起源。【11 题详解】考查定语从句。句意:他称这种交通工具为“公共汽车”,这是一个拉丁词,意思是“为所有人”。此处是非限定性定语从句,先行词是 an omnibus,指物,关系词在从句中作主语,应用关系代词 which 引导。故填 which。【12
17、题详解】考查动词时态。句意:后来他了解到,许多乘客在去澡堂的途中都会在车站下车。根据语境可知,此处讲述过去的事情,应用一般过去时。故填 learnt 或 learned。【13 题详解】考查冠词。句意:他为乘客们开辟了一条永久的上下车路线。此处泛指“一条永久的上下车路线”,应用冠词,permanent 是以辅音音素开头的词,应用 a。故填 a。【14 题详解】考查副词。句意:最终,omnibus 被简称为公共汽车。此处修饰谓语动词,应用副词,作状语。故填simply。B阅读下列短文,根据短文内容填空,在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空
18、。In the film Frozen 1,Elsa and Anna are sisters who live in a kingdom called Arendella.Elsa is born _15_ special powers that allow her to create ice and snow.Elsas powers are considered dangerous,_16_ she must hide them.Eventually she loses control and changes summer to winter.Then Elsa flees from h
19、ome,and Anna goes on a dangerous journey to find her sister.Along the way,Anna teams up with a man _17_(name)Kristof and his reindeer(驯鹿))Sven.A talking snowman,Olaf also accompanies them.In the end,its Annas love for her sister that saves the day.【答案】15.with 16.so 17.named【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了电影冰雪奇
20、缘 1的故事情节。艾尔莎和安娜是一对姐妹。艾尔莎生来就具有创造冰雪的独特能力,她控制不住这项能力,把夏天变成了冬天。然后艾尔莎逃离了家,安娜开始了一段危险的旅程去寻找艾尔莎。最后,是安娜对她姐姐的爱使一切恢复正常。【15 题详解】考查固定搭配。所填空后紧跟名词“special powers(独特的能力)”,be born with 意为“与生俱来”,符合语境,故填 with。【16 题详解】考查连词。分析句子可知,所填空需填一个连词,空前:Elsas powers are considered dangerous(艾尔莎的能力被认为是危险的),空后:she must hide them(她必须
21、把能力隐藏起来),前后是因果关系,因此填 so(所以)符合逻辑关系,故填 so。【17 题详解】考查非谓语动词。句意:一路上,安娜和一个叫克里斯托夫的人以及他的驯鹿斯文一起。此处 a man 和 name之间是一种被动关系,是过去分词作后置定语,故填 named。C阅读下列短文,根据短文内容填空,在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。According to the World Wildlife Fund,only about 3,890 tigers are left in the wild.India is home to 70 p
22、ercent of them,and its role in _18_(make)sure the big cats survival cant be understated.Tiger numbers in India are believed to have dropped from about 40,000 at the beginning of the _19_(nine)century to just 1,800 in the early 1970s,when India launched the conservation program Project Tiger.Kanha wa
23、s one of the original nine _20_(area)set up under that program.【答案】18 making 19.ninth 20.areas【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了目前世界上野生老虎的现存状况。【18 题详解】考查非谓语动词。句意:其中 70%都生活在印度,印度在确保这种大型猫科动物生存方面的作用不容小觑。此处作介词 in 的宾语,应用动名词。故填 making。【19 题详解】考查序数词。句意:据信,印度的老虎数量已从 9 世纪初的约 4 万只下降到 20 世纪 70 年代初的仅 1800 只,.当时印度启动了老虎保护计划。
24、此处表示“9 世纪”,应用序数词。故填 ninth。【20 题详解】考查名词复数。句意:坎哈是该计划最初设立的 9 个地区之一。area 是可数名词,空前有基数词 nine,应用复数形式。故填 areas。第二部分:阅读理解(共三节,42 分)第一节(共 11 小题;每小题 2 分,共 22 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThree Boys and a DadBrad closed the door slowly as Sue left home to visit her mother.Expecting a whole
25、day to relax,he was thinking whether to read the newspaper or watch his favourite TV talk show on his first day off in months.“This will be like a walk in the park.”hed told his wife.“Ill look after the kids,and you can go visit your mom.”Things started well,but just after eight oclock,his three lit
26、tle“good kids”-Mike,Randy,and Alex-came down the stairs in their night clothes and shouted“breakfast,daddy.”When food had not appeared on within thirty seconds,Randy began using his spoon on Alexs head as if it were a drum.Alex started to shout loudly in time to the beat(节拍).Mike chanted“Wheres my t
27、oast,wheres my toast”in the background.Brad realized his newspaper would have to wait for a few seconds.Life became worse after breakfast.Mike wore Randys underwear on his head.Randy locked himself in the bathroom,while Alex shouted again because he was going to wet his pants.Nobody could find clean
28、 socks,although they were before their eyes.Someone named“Not me”had spilled a whole glass of orange juice into the basket of clean clothes.Brad knew the talk show had already started.By ten oclock,things were out of control.Alex was wondering why the fish in the fish bowl refused his bread and butt
29、er.Mike was trying to show off his talent by decorating kitchen wall with his color pencils.Randy,thankfully,appeared to be reading quietly in the sitting room,but closer examination showed that he was eating apple jam straight from the bottle with his hands.Brad realized that the talk show was over
30、 and reading would be impossible.At exactly 11:17,Brad called the daycare center(日托所).“I suddenly have to go into work and my wife is away.Can I bring the boys over in a few minutes?”The answer was obviously“yes”because Brad was smiling.21.When his wife left home,Brad expected_.A.go out for a walk i
31、n the parkB.watch TV talk show with his childrenC.enjoy his first day off the work.D.read the newspaper to his children22.Which of the following did Randy do?A.Drawing on the wallB.Eating apple jamC.Feeding the fishD.Reading in a room23.Why did Brad ask the daycare center for help?A Because he wante
32、d to clean his house.B.Because he suddenly had to go to his officeC.Because he found it hard to manage his boysD.Because he had to take his wife back home.24.The text is developed _.A.by spaceB.by comparisonC.by processD.by time【答案】21.C 22.B 23.C 24.D【解析】【分析】本文是记叙文。文章主要记叙了一位父亲在与他的三个孩子共同度过他假期的第一天,孩子在
33、家的表现让他无法控制,从而向日托所寻求帮助。【21 题详解】细节理解题。根据第一段对 Brad 的心理描写,尤其是信息句“Expecting a whole day to relax,he was thinking whether to read the newspaper or watch his favourite TV talk show on his first day off in months.”可以看出,妻子离家后,Brad 期待着在第一个休假日里放松一下自己,故 C 项符合题意。A 项并不是 Brad 想做的;B、D两项内容并不是与孩子一起进行的活动,这在后文也有体现,因此错误
34、。故选 C。【22 题详解】细节理解题。根据第四段的描述可以看出,A 项是 Mike 做的;B 项是 Randy 做的;C 项是 Alex 做的;D 项(正在房间里读书)是对文中信息“Randy,thankfully,appeared to be reading quietly in the family room,but closer examination showed that he was eating apple jam straight from the bottle with his hands.”的曲解。故选 B。【23 题详解】推理判断题。文中诸多关键字眼如“Life bec
35、ame worse”与“things were out of control”都表明是因为管理不了孩子们,Brad 才把他们送去日托所的。故选 C。【24 题详解】推理判断题。由每一段的开始都有时间的描述,比如 as Sue left home to visit her mother after eight oclock;.Life became worse after breakfast;By ten oclock;At exactly 11:17 可知,文章是按照事件发展的时间先后顺序来叙述的。故选 D。BWhat makes one person more intelligent tha
36、n another?What makes one person a genius,like the brilliant Albert Einstein,and another person a fool?Are people born intelligent or stupid,or is intelligence the result of where and how you live?These are very old questions and the answers to them are still not clear.We know,however,that just being
37、 born with a good mind is not enough.In some ways,the mind is like a leg or an arm muscle.It needs exercise.Mental(done with the mind)exercise is particularly important for young children.Many child psychologists(心理学家)think that parents should play with their children more often and give them proble
38、ms to think about.The children are then more likely to grow up bright and intelligent.If,on the other hand,children are left alone a great deal with nothing to do,they are more likely to become dull and unintelligent.Parents should also be careful with what they say to young children.According to so
39、me psychologists if parents are always telling a child that he or she is a fool or an idiot,then the child is more likely to keep doing silly and foolish things.So it is probably better for parents to say very positive(helpful)things to their children,such as“That was a very clever thing you did.”or
40、“You are such a smart child.”25.The words“intelligent”and“brilliant”in the first paragraph probably mean _ while“dull”in the second paragraph means _.A.bright and splendid;slow in thinking and understandingB.pretty and handsome;ordinary-lookingC.great and important;commonD.hopeful and helpful;carele
41、ss26.A person _ is more likely to become a genius.A.born with a good brain and putting it into active useB.often thinking about difficult problemsC.often helped by his parents and teachersD.whose parents are clever27.It is better for parents _.A.to leave their children alone with nothing to doB.to b
42、e hard on their children,C.to praise and encourage their children more oftenD.to give their children as much help as possible【答案】25.A 26.A 27.C【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是父母应该如何帮助孩子变得更聪明。【25 题详解】词句猜测题。根据第一段的“What makes one person a genius(是什么让一个人成为天才)”和“Albert Einstein(阿尔伯特爱因斯坦)”可知,“intelligent”和“brillian
43、t”所在的句子表示“是什么让一个人比另一个人更聪明?是什么让一个人成为天才,像聪明的爱因斯坦”,因此“intelligent”和“brilliant”的意思是“聪明的”,和 bright and splendid 意思相近;根据第二段的“Many child psychologists(心理学家)think that parents should play with their children more often and give them problems to think about.The children are then more likely to grow up bright
44、 and intelligent.If,on the other hand,children are left alone a great deal with nothing to do(许多儿童心理学家认为,父母应该多和孩子玩,让他们思考问题。这样,孩子长大后更有可能聪明聪明。另一方面,如果孩子们被单独留下,他们就会无所事事)”和“and unintelligent(和愚蠢)”可知,dull 所在的句子表示“另一方面,如果孩子们被经常单独留下无事可做,他们更有可能变得迟钝和不聪明”,因此 dull的意思是“迟钝的”,即 slow in thinking and understanding。故
45、选 A。【26 题详解】推理判断题。根据第二段的“Mental(done with the mind)exercise is particularly important for young children.Many child psychologists(心理学家)think that parents should play with their children more often and give them problems to think about.The children are then more likely to grow up bright and intellige
46、nt.(脑力锻炼对幼儿来说尤为重要。许多儿童心理学家认为,父母应该多和孩子玩,让他们思考问题。这样,孩子长大后更有可能聪明聪明)”可知,一个天生拥有好大脑并将其积极运用的人更有可能成为天才。故选 A。【27 题详解】细节理解题。根据最后一段的“So it is probably better for parents to say very positive(helpful)things to their children,such as“That was a very clever thing you did.”or“You are such a smart child.”(所以,父母最好对孩
47、子说一些非常积极(有帮助)的话,比如:“你做的事真聪明。或“你真是个聪明的孩子。”)”可知,父母最好多表扬和鼓励孩子。故选 C。CMost people looking for ways to quit smoking worry about weight gain,and with good reason.Smokers who quit tend to pack on an average of 5 pounds after they stop smoking cigarettes.A new study,published by the journal Science,explains
48、why this happens.The new research explains that nicotine appears to combine with appetite-regulating neurons(调节食欲的神经元)in the brain,besides the receptors(感受器)that bring about addiction.These neurons help regulate how much food gets consumed,but under the influence of nicotine,they lose their self-con
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-655303.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
