2022年新高考英语读后续写押题与评分标准精析-4.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 新高 英语 后续 押题 评分标准
- 资源描述:
-
1、2022年新高考英语读后续写押题与评分标准精析4前言:根据国家教育部提出“弘扬中华文化,成就立德树人”的教育任务,全国卷英语命题的方向也随之而变化,多年来,题目的选材一直致力于中华文化的宣扬,而从今天八省联考的选材可以看出,题目命题方向更偏向于立德树人的思路。本文将以精选广东省各地区第二次模拟测试素材,按照最新的评分标准从任务解读,读写要求方面进行详细分析。金牌押题1A holiday in Penang is an annual affair for my family. My parents grew up in Penang and are very fond of Penang foo
2、d. In December every year, we would drive up to the island to spend three days visiting their favorite food haunts(常去的地方). This year, we started our journey up north on a Friday morning. It took us six hours to reach our destination. We always stayed at one of the hotels in Batu Ferringhi. The beach
3、 was just a short walk from the hotel entrance and our rooms had a lovely view of the sea. We spent our first evening playing on the beach. After dinner, we returned to our rooms to play games. My parents had a rule for our holidays which was that we were to spend time doing things together. There w
4、as to be no TV and no Internet. The next morning, we went to Bukit Bendera and then spent the rest of the afternoon in town visiting our favorite hawker stalls(小贩摊位). As we were having tea at a coffee shop,we overheard people talking about an earthquake near Sumatera, an island in Indonesia. We head
5、ed back to the hotel and then went to the beach. We took a walk along the beach, picking up seashells along the way. Looking up, I saw the sun shining brighter than I ever knew before. I saw a tree trembling in the distance as it reflected the suns rays. It never occurred to us that something awful
6、would take place. Suddenly, I noticed a strange thing. The sea seemed to be leaving from the shore. I called my father to look at the curious occurrence. My father took one look and went pale. We saw a grey line in the distance moving towards the shore. It seemed to grow taller by the second. 注意:1续写
7、词数应为150左右;2请按如下格式在答题卡的相应位置作答。My father shouted at us to run back to the hotel. _We waited a long time before going downstairs._【命题理由】历险脱困类是高考读后续写涉及的主题,也是高频考题,如2020年浙江卷高考的拍摄北极熊遇险;2018年的父子骑马迷路;2017年的骑车游玩遇狼脱险等等。此次命题紧贴生活实际和高考命题方向,灵感来源于河南郑州水灾,考生在作答同时,结合社会实际,同时引导考生思考海啸来临时的应对方法,达到德育和美育的目的。【情节构思】对于历险脱困类题目,前
8、文一般是险情发生的一个铺垫,一般来说,续写的两段一般会有两种情况1. 两段都描写险情,着重从我们怎么应对险情和我们如何脱困进行描写;2. 第一段描写应对及脱困,第二段描写脱困以及感悟。综上所述,我们构思情节一般可以分三步走第一步,描写环境的恶劣和我们所面临的情况之凶险;第二步,脱困及转机描写,主要突出在困难中的所见所闻所感所想和我们为此做出的努力;第三步,成功脱困加升华主旨。切记,大部分情况下续写要贴合材料并且符合社会主义核心价值观,同时结合多种描写,这样的读后续写才能在考场上得高分。【语篇类型】记叙文【主题语境】人与自我惊险海啸逃生【文章大意】作者一家喜欢去海滩度假,一次在海边散步时,作者发
9、现了大海的异常,海啸发生了【写作指导】根据上文可知,作者一家在进行一年一度的槟城之旅时,偶然听见有游客在谈论周围有发生地震,并且作者一家在海滩游玩时,发现了海滩的不同于往常之处树在摇晃、海浪在向岸边翻滚。根据续写第一段开头语可知,本段续写应该围绕作者父亲看到风雨欲袭的场面后,想方设法带领全家人脱险,且结合第二段的段首语可知,我们跑到了楼上等待海水退去。根据第二段的开头语可知,我们等到了海水退去,接下来应该描述海水退去后旅馆一片狼藉的景象和我们从中的感悟。范文:My father shouted at us to run back to the hotel. He grabbed my hand
10、 and pulled me with him. As we reached the hotel gate, we heard a roaring sound behind us. Quickly, my father pushed us towards the stairs. Fear gripped us and we reached the first floor when we heard the roar of rushing water and glass breaking. My father yelled at us to keep climbing. We stopped o
11、n the fourth floor and looked down at the water below us. It had stopped rising. After some minutes, it began to drop. We waited a long time before going downstairs. Hardly had the rushing water dropped when we saw the unrecognizable hotel gate. There was dirt and broken furniture everywhere. Some p
12、eople who were caught in the water were either unconscious or burst into tears with pain. What we saw weakened our heart and we decided to help the victims after a narrow escape. Never had I had such a thrilling yet dangerous vacation before. The special trip to Penang was deeply impressed in my min
13、d. 词汇激活动作类grab 捉住pull 拉Push 推语言类a roaring sound 怒吼yell 吼叫表情类unconscious 昏厥的burst into tears 大哭写作手法无灵主语+有灵动词:Fear gripped us.恐惧包围了我们What we saw weakened our heart and we decided to help the victims after a narrow escape.倒装句Hardly had the rushing water dropped when we saw the unrecogniz-able hotel gat
14、e. Never had I had such a thrilling yet dangerous vacation before.金牌押题2 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段, 便之构成一篇完整的短文。I could tell by her face that she was very anxious. “Mrs. Lim, is there something wrong?”I asked as 1 glanced at the wall lock. It was almost I am. Mrs. Lim was one of my neighbors who lived
15、 down the street with her old, sick husband. I immediately thought that Mrs. Lim needed help. “Its my husband. I think hes having a heart attack. Can you help me?”she blurted out(脱口而出). Her eyes filled with tears. With lightning speed, I changed my clothes. Then, I followed Mrs. Lim to her house. Th
16、e whole house was a little musty. As this was my first visit to the Lims residence, I had a quick glance around the living room. There were wall panels covered with watercolor landscapes, carvings, and cross-stitch (十字绣) pieces. Along the hallway leading to the kitchen was Mr. Lim, sitting in an arm
17、chair. He appeared to be out of breath. With Mrs. Lims help, I managed to carry him to the porch where their car was parked. When we finally managed to get him inside the car, I drove to the hospital. We rushed him to the emergency and casualty ward (临时病室). The doctor on duty informed us that Mr. Li
18、m had suffered a mild stroke. Mr. Lim was admitted to the intensive care unit (ICU). Mrs. Lim and I looked after him all night long. It was then that Mrs. Lim asked me to contact her son and convey the news. I never knew that Mr. and Mrs. Lim had children. I could not recall a time when they ever me
19、ntioned a son. I tried to contact the son at the given address, but 1 was told that he had moved to another town with his wife and children. I could see the pain in Mrs. Lims face as 1 told her the news. 注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。As I was driving home, I told myself that I would call my
20、 own parents._As I was driving home, I told myself that I would call my own parents. _1任务解读本测试读后续写试题所选故事的主题语境为“关爱老人”“邻里互助”,内容综合独居老人在缺乏子女关心而发病引起了“我”的思考与帮助,体现“学会关爱老人”道德观。题目要求学生续写故事的发展(Mr.Lim发病,而其妻子向“我”求助,引发了我的反思),并补全故事的结局(在“我”的帮助下,Mr.Lim脱险并进一步引发我的思考)。2.续写要求通过阅读原文,准确把握并提取短文主要情节和关键信息,思考情节走向。具体包括:1)故事主要情
21、节与走向 Mrs.Lim求助-引发我的思考-协助救援-Mr.Lim脱险-我进一步思考助人的意义2)人物分析主人公:“我”: 特征:主动助人,缺乏对自己父母的关爱,擅于反思。Mr.Lim一家:儿子缺乏关爱,生活混乱无助人物分析方法(通过人物的动作,神态,心理,对话,环境等几个要求进行分析)l “我”的分析1.I asked as I glanced at the wall lock. It was almost I am. I immediately thought that Mrs. Lim needed help. 2.With lightning speed, I changed my c
22、lothes. Then, I followed Mrs. Lim to her house. 体现特征: 主动助人3. As I was driving home, I told myself that I would call my own parents.体现特征: 缺少对父母的关爱,擅于反思l “Mr.Lim一家”的分析1. The whole house was a little musty. 2. I never knew that Mr. and Mrs. Lim had children. I could not recall a time when they ever men
23、tioned a son. I tried to contact the son at the given address, but 1 was told that he had moved to another town with his wife and children. I could see the pain in Mrs. Lims face as 1 told her the news. 体现特征: 儿子缺乏关爱,生活混乱无助3)分析矛盾冲突矛盾冲突类型主要分为:人物之间的冲突,人物自身情感需求与现实得不到满足的冲突。本文的冲突属于后者。“我“”的冲突矛盾:看到Mr.Lim家庭状
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
谈谈语文课堂的导入艺术.pdf
