分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 17

类型2023届河北省张家口市高考二模英语试题(含听力).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:753124
  • 上传时间:2025-12-13
  • 格式:DOCX
  • 页数:17
  • 大小:44.99KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2023 河北省 张家口市 高考 英语试题 听力
    资源描述:

    1、绝密启用前张家口市2023年高三年级第二次模拟考试英语试题班级_ 姓名_注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名,班级和考号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、

    2、B、C三个选项中选出最佳选项听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15.B. 9.18.C. 9.15.答案是C。1. What does the man drink most?A. Black tea.B. Coffee.C. Green tea.2. Where does the conversation probably take place?A. In the office.B. In the library.C. In a music shop.3. What day is it

    3、 today?A. Wednesday.B. Friday.C. Sunday.4. Why does the woman want to have a Russian name?A. Shell study in Russia.B. Shell travel to Russia.C. Shell work in Russia.5. How does the woman feel when she sees erhu?A. Curious.B. Frightened.C. Satisfied.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,

    4、从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What gift does the man want to buy?A. Something local.B. Something practical.C. Something expensive.7. What does the man get at last?A. A nice watch.B. Some chocolates.C. A nice shirt.听第7段材料,回答第8至10题。8

    5、. What kind of ticket will the man book?A. First class.B. Business clans.C. Economy class.9. When will the mans flight take off?A. At 9:25.B. At 16:45.C. At 18:00.10. What must the man do two hours before departure?A. Make a reservation.B. Confirm his reservation.C. Hand in his information.听第8段材料,回答

    6、第11至13题。11. Where might the speakers be?A. In a forest.B. On a mountain.C. At the city center.12. What does the woman think of the man?A. He is strong.B. He is handsome.C. He is a little fat.13. What is the probable relationship between the speakers?A. Friends.B. Guide and tourist.C. Coach and playe

    7、r.听第9段材料,回答第14至17题。14. What is the woman doing?A. Signing up for a dancing lesson.B. Shopping for dancing shoes.C. Watching a dance performance15. Which dance does the woman like most?A. Ballet.B. Modern dance.C. Top dance.16. Who wants to join the dancing class?A. Shelley.B. Carl.C. Jane.17. Why do

    8、es the woman take dance lessons?A. To improve her dance skill.B. To enjoy the fun of dancing.C. To work as a dance teacher.听第10段材料,回答第18至20题。18. When did the worlds population reach 7 billion?A. In 2000.B. In 2011.C. In 2022.19. Which country may have a fast population growth?A. India.B. Japan.C. Ge

    9、rmany.20. What is the speaker mainly talking about?A. A link between population and climate.B. A distribution of world population.C. An introduction of world population.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AVolunteer on a Disaster Action TeamMost of the 60,000

    10、 emergencies that the Red Cross responds to each year are local, personal disasters like home fires. They may not make the news, hut we know they are just as devastating (破坏性) to the families affected. So join us to answer the call when your neighbors need help.Trained and available, Disaster Action

    11、 Team volunteers are ready to respond to these emergencies, 24 hours a day, 365 days a year. From offering a shoulder to cry on to meeting any immediate needs for shelter or supplies, to connecting people with long term recovery services, our volunteers ensure that families dont have to face tough t

    12、imes alone.Many disaster action team volunteers share these life experiences and skills:Team-spiritedAvailability and flexibility for at least 46 hours per weekTender-heartedDisaster response experienceHave a command of two languagesCan remain calm and patient during stressful situationsDisaster Act

    13、ion Team volunteers help local families cope with emergencies.Home fires and other disasters can occur any time, any place. As a Disaster Action Team volunteer, youll provide emotional support, financial assistance, and information to help families begin the process of recovery. After your initial t

    14、raining, your shifts will include responding to emergencies within 2 hours, night or day, rain or shine, either on the scene or acting remotely to provide immediate care. With experience and further training you can take on leadership to have a wider impact.Note: the volunteer positions available to

    15、 you will vary depending on your location and the needs of your local community.21. What is the duty of a Disaster Action Team volunteer?A. Train residents on safety awareness.B. Give permanent support to the victims.C. Find out safety problems in the community.D. Help people deal with emergency at

    16、any time22. What is required of a Disaster Action Team volunteer?A. The ability to stay cool.B. Outdoor survival skills.C. Oversea learning experience.D. Serving 46 hours monthly.23. What is the purpose of this text?A. To teach people how to keen safe.B. To call on pole to be volunteers.C. To inform

    17、 volunteers to take action.D. To introduce an activity of the Red Cross.BAs an undergraduate, 1 was fascinated by a visiting professors lecture. The second I left the talk, I called my sister and told her I had decided to become a paleoclimate (古气候) scientistto which she replied, “A what?” No one in

    18、 my family has a graduate degree. And no one heard of this term. Thus I began my journey through the unwritten expectations and assumed knowledge about applying to graduate school.I sent that professor an email, asking whether he had time to talk to me. He agreed to meet virtually, explained his gra

    19、duate research, and shared stories of fieldwork, but he made no mention of how students were supported. I didnt think to ask. I assumed pursuing a graduate degree would mean paying tuition and going without income. That was not an option for me. So, I tried to let go of the idea of continuing my edu

    20、cation.Later I learned from my adviser that many programs not only cover tuition, but also offer scholarship. My dream became a possibility again.Then came the next problem: figuring out how to apply. I fell into a rabbit hole of Internet advice from self-appointed experts, each with a different opi

    21、nion on email etiquette (礼仪), interview scheduling, and how to express interest in a project. The suggested timelines contradicted (相矛盾) one another. I felt hopeless again, terrified I would break an unspoken rule.But I gathered all the advice I could and spent hours crafting emails to professors. U

    22、ltimately, I was accepted to work on a masters project in a city where I had always wanted to live.Standing in the lab that day, I realized thatdespite my uncertaintyI had made it exactly where I had hoped to be. When I had started down this path, there was so much I didnt know. But I made it by try

    23、ing walking into the unknown.24. What can we infer from the reply of the authors sister?A. She had problems with bearing.B. She became annoyed with the author.C. She was puzzled about the authors decision.D. She was too excited to hear the authors words.25. How slid the author feel after talking wit

    24、h that visiting professor?A. Discouraged.B. Guilty.C. Optimistic.D. Excited.26. What problem did the author face?A. Lack of the professors support.B. There being no work experience.C. The confusion of making a decision.D. Demanding requirements of the professor.27. What does the text mainly intend t

    25、o tell us?A. Well begun, half done.B. Every man has his price.C. One tree does not make a forest.D. Something attempted, something done.CA new study found some primates (灵长类) are leaving their tree homes and spending more time on the ground. Led by Timothy Eppley, Ph. D., scientists studied nearly 5

    26、0 species of monkeys and lemurs (狐猴) to look at the reason behind these changes.About 15 years ago, Eppley worked with southern bamboo lemurs, which were known to spend most of their days in the trees, feeding on bamboo leaves. However, he was surprised to find these lemurs were spending most time o

    27、n the ground and had an incredibly diverse diet. He wondered whether habitat reduction and limited food resource availability were driving them move to the ground. This inspired him to begin this study.He reached out to every researcher he could find who may have significant data on primates from Ma

    28、dagascar or the Americas, the two places with almost all tree-dwelling primates.Eppley examined more than 150,000 hours of data observed on 32 monkey species and 15 lemur species at 68 sites. He found that they spent an average of only 2.5% of their time on the ground each month. But the findings sh

    29、owed some interesting differences.“As habitats are degraded and the climate worsens, primates that are flexible enough to adapt because of their diverse diets or live in larger groups may be more likely to shift to life on the ground,” Eppley says. “However, other species that rely on fruit diets or

    30、 live in small groups are less adaptable and are less willing to leave the tree. For these species, we will still need to enforce fast and effective conservation strategies to ensure their survival.”Although moving to the ground has some advantages in certain situations, primates can face problems w

    31、hen they leave the trees. They can become victims of other animals and diseases. Besides, they will be faced with finding appropriate food resources on the ground, thus having a broad or flexible diet is important. Primates are important seed spreaders within their forest habitats. The loss of prima

    32、tes would lead to negative effects on the ecosystem.28. Why did Timothy Eppley begin his study?A. To try to make primates more adaptive.B. To study how monkeys differ from lemurs.C. To figure out the reason for the loss of bamboo.D. To find out why primates are turning to the ground.29. How did Timo

    33、thy Eppley carry out his research?A. By doing experiments.B. By observing in the wildC. By studying collected dataD. By interviewing the locals.30. Which kind of primates are more likely to come down from trees?A. Those eating diverse diets.B. Those with a large size.C. Those feeding mainly an fruit

    34、s.D. Those living in small groups.31. What will become a concern according to the study?A. Animals will become less adaptive.B. The forest ecosystem will become worse.C. More natural habitats will be lost.D. More animal-related diseases will appear.DA study looked at the various modes of e-mobility

    35、in Germany to find e-bikes are all charged up and leading the pack.The most surprising finding was the number of e-bikes: 18% of the respondents stated they used an e-bike, compared to an also impressive 7% who said they use an e-car. E-bikes were considered practical compared to regular bikes becau

    36、se of the reduced physical exertion and extended range. Another benefit of e-bikes over e-cars is that they are fun. This apparently makes them the most “attractive” form of an electric vehicle.In North America, we often need a car to go around, but in Germany, just over half of the e-bike users man

    37、aged to do so. However, 68% of these e car users did, probably “due to the ability to transport larger items”.Perhaps the most interesting numbers are those for the distance travelled. E-bikes are used for trips with a length of 15 kilometers, significantly less than the 25 kilometer trip length for

    38、 the e-cars but still a big number for a bike trip.The study stated, “E-bikes are already the most commonly used means of electric transportation in Germany.”This is good news for North America, which has fallen behind European countries in e-bike uptake. The U.S. Office of Energy Efficiency said, “

    39、Data collected on one-way household trips show that 59.4% of vehicle trips were less than six miles. In fact, three-fourths of all trips are ten miles or less.”Others tell us that the infrastructure (设施) is terrible, but cities in Texas are investing in bike infrastructure. For the e-bike revolution

    40、 to take off, we need good affordable bikes, safe places to ride, and secure places to park. It s also apparent that we need better regulation of e-bikes to ensure they all meet related standard to avoid battery fires like those happening in New York.But in Germany, the overall success of e-bikes ca

    41、n be expected to continue both in terms of popularity of e-bikes and in terms of total sales.32. What does the underlined word “exertion” in Paragraph 2 probably mean?A. Weight.B. Effort.C. Contact.D. Barrier.33. What can we infer about North America from Paragraph 6?A It is poorer then Europe.B. It

    42、s residents prefer long trips.C. Its road conditions are terrible.D. It has the conditions to promote e-bikes.34. What is the authors attitude toward the use of e-bikes?A. Favorable.B. Doubtful.C. Uninterested.D. Objective.35. Which can be the best title for the text?A. E-Bikes Still Need ImprovingB

    43、. E-Bikes Are Widely Used for TripsC. E-Bikes Are Popular in GermanyD. E-Bikes Are Coming to North America第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Want to lower your blood pressure, lose weight and reduce the risk of diseases? Go take a walk.Walking, as a simple activity mos

    44、t of us do without much thought, offers a host of vital health benefits. 36 It also contributes to improved bone strength, energy and mental health, among other things. Despite these advantages, our busy lives can be roadblocks. But there are simple ways to help you put one foot in front of the othe

    45、r.Make it a habit. 37 For busy folks who might forget to walk, youd better put it in your calendar. Laterally give yourself an appointmentschedule it as “me time”. Over time, you will mace walking one of your habits. 38 To avoid predictability or boredom, get others to join you. Whether its a cowork

    46、er, a family member or a friend, having someone else by your side can be a big encouragement.Make it work. Office types neednt be confined (限制) to your desks. If circumstances allow, consider a walking meeting. Group discussions can take place during a walk. Or, when you can, walk around the buildin

    47、g during phone calls. 39 Make use of technology. Theres no shortage of high tech fitness tools and apps designed to follow your every move. And its certainly fine to keep score. 40 Instead, use those that count the amount of time youre walking ideally 10 minutes or more in a given stretch.With these

    48、 tips to help you, you are sure to benefit a lot from walking.A. Make it a group outing.B. Make it a family activityC. Repetition is the mother of routine.D. Seeing these scores can get you inspired.E. And instead of sending email, walk over to talk to them.F. But dont choose trackers that simply mo

    49、nitor your step numbers.G. For example, walking just 30 minutes a day can lower your risk of cancer.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Matthew began working on the brakes of his truck immediately he got home late on a Monday. For safety, he couldnt 41 r

    50、epairing his truck any longer. His teenage son, Dalin, came to help. Matthew couldnt get a good 42 , so he slid his body under the truck to hit it. But when the rotor (刹车片) bounced off, the truck moved forward and 43 right on top of him.Matthew couldnt breathe, move or yell. This was definitely a 44

    51、 situation. Seeing this, Dalin was scared. 45 , he sprung into action despite his fear and wan 46 enough to lift the truck a little. Dalin 47 as hard as he could to get the truck up just enough for his father to roll out.The 48 left Matthew with a separated shoulder. Matthew was taken to the hospita

    52、l for his 49 . Everything happened so fast, Matthew couldnt remember how he 50 . “Later, we looked at our security cameras and realized Dalin 51 the truck enough for me to roll out. My son is my 52 . He saved my life.” Matthew recalled.Not only the father but also everyone was 53 for Dalins bravery

    53、and quick thinking. It was a situation that could have easily 54 differently were it not for his quick 55 .41. A. give upB. carry onC. set aboutD. nut off42. A. consequenceB. ideaC. angleD. start43. A. switchedB. fellC. coveredD. spread44. A. shamefulB. scaryC. familiarD. discouraging45. A. Thankful

    54、lyB. EventuallyC. ObviouslyD. Unfortunately46. A. enthusiasticB. patientC. strongD. willing47. A. kickedB. struckC. thoughtD. tried18. A. accidentB. explosionC. fightD. exposure49. A. madnessB. collapseC. injuryD. breakdown50. A feltB. escapedC. separatedD. emerged51. A. liftedB. pushedC. protectedD

    55、. detected52. A. instructorB. superiorC. guideD. hero53. A. responsibleB. qualifiedC. gratefulD. eager54. A. endedB. changedC. reactedD. behaved55. A. serviceB. responseC. recoverD. change第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词成括号内单词的正确形式。In order to spread the traditional Daur culture to more

    56、people, Yire, who considers 56 (she) as a cultural promoter, opened public accounts on Chinese social media platforms 57 posted articles and videos about this unique minority group.So far her recent videos about the ice fishing in Hulun Buirs first ice and snow sports tourism season 58 (attract) the

    57、 attention of thousands of viewers.On the day of the event, the Daur people held a traditional thousand-year-old fishing competition and cooked the fish just out of the water 59 the spot. They sang and danced around a burning fire. Everyone seemed to be 60 (full) emerged into the festivity (节日气氛). A

    58、ccording to Yire, the ice fishing originated from the Qidan people. The place 61 the Daur people lived was surrounded by rivers and mountains, 62 (contribute) to a rich fish resources. Thanks to the fruitful natural environment and resources, the Daur people were able to keep this tradition until to

    59、day.Yires efforts to promote her minority groups culture got peoples 63 (recognize) and many comments viewers left under her videos made her greatly 64 (motivate) and even a little moved. She said, “I would like 65 (be) the cultural promoter for my people and will continue doing this as long as I ca

    60、n.”第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你计划在高考后带着祖父母去国外旅游,请给你的笔友Aiden写封邮件,询问他对此的看法和建议。内容包括:1. 你的计划。2. 解释理由;3. 征询建议。注意:1. 词数80左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Aiden,Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。One day my mother and I were out having a girls day, and we decided to go to a seaf

    61、ood restaurant. We got there just as the lunch rush started, so there was a line to get in. I looked over to the side and spied a very thin lady with no coat and a chemo shunt (化疗分流器) in her arm. She was holding a sign that rend: “Homeless and hungry. Please help.”I looked around at everyone, and no

    62、 one looked like they cared in the least. I knew that if I didnt do something. I will be regretful forever. I went over to her and asked if she would like to come out of the cold and get something to eat. She looked for a second like she was unsure I was talking to her. She put her head down and sai

    63、d in the lowest voice, “Yes.”I helped her to her feet and walked her up to my mother, who was in line. We stood there together until we were seated. When the waitress came, she asked what we wanted to eat but completely ignored this woman and acted like she didnt exist.Then the owner came over and a

    64、sked if we wanted this woman to sit at our table. I assured her we did. She then asked what her name was, to which I replied that we hadnt gotten to ask that yet.Then she said something that put me over the top. She said, “Well, you did right by getting her food instead of giving her money.”This was

    65、 the last straw for my mother and me. I talked loud enough for everyone to hear when I told her, “This woman is sitting right here. She is not invisible, and she is not deaf. She is just as good as anyone in here, and I will not allow her to be treated any differently than any other customer in here

    66、.”注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I called the waitress back over and told her to take the womans order.We promised to give her a ride to the shelter when we had the meal.张家口市2023年高三年级第二次模拟考试英语参考答案第一部分 听力1-5 CCBAA6-10 ABCBB11-15 BCABC16-20 AABAC第二部分 阅读第一节A【命题意图】应用文阅读是高考的必考文体之一,考查学生对信息的查找、整合能力

    67、。这种文章能够充分体现“为用而学,学以致用”的新课标理念,因此在近几年高考英语试卷中出现频率较高,几乎是阅读理解的必考体裁。【语篇导读】本文是一篇应用文,主题语境是人与社会。文章主要介绍了红十字会招聘为受灾家庭提供帮助的志愿者的要求以及志愿者的职责等。21. D细节理解题,根据第二段中“Disaster Action Team volunteers are ready to respond to these emergencies, 24 hours a day, 365 days a year.”可知,灾难行动小组的志愿者要随时准备帮助人们应付紧急情况。故选D。22. A细节理解题,根据Ma

    68、ny disaster action team volunteers share these life experiences and skills部分中“Can remain calm and patient during stressful situations”可知,志愿者需要具有保持冷静的能力。故选A。23. B推理判断题,文章介绍了红十字会招聘为受灾家庭提供帮助的志愿者的要求和志愿者的职责,结合首段末句“So join us to answer the call when your neighbors need help.”可知,文章的目的是号召人们成为志愿者。故选B。B【命题意图】

    69、记叙文阅读是高考的必考文体之一。一般围绕人与自然、人与自我、人与社会进行选材,内容体现真善美,用来传递正能量,促进学生的德育发展。【语篇导读】本文是一篇记叙文,主题语境是人与自我,文章主要讲述了作者在面对很多未知的情况下申请研究生的一段经历。24. C推理判断题,根据首段中“No one in my family has a graduate degree. And no one heard of this term.”可知,作者的姐姐没听过古气候学家这个术语,因此对作者的话感到困惑。故选C。25. A推理判断题,根据第二段末句“So, I tried to let go of the ide

    70、a of continuing my education.”可知,作者在和教授谈过之后决定放弃继续读研的想法,因此判断谈话后他感到泄气。故选A。26. C细节理解题。根据第四段内容可知,作者在申请研究生时遇到了各种各样的建议,甚至是彼此矛盾的建议时间表,因此他在申请方面遇到了艰难选择。故选C。27. D推理判断题。文章介绍了作者在不了解研究生申请事项的情况下,通过努力尝试最终申请成功的经历,通过这段经历我们可以懂得尝试就有可能会成功的道理。故选D。C【命题意图】本文旨在激发学生对动物的热爱和保护,帮助学生在生活中运用科学的眼光看问题、分析问题,并培养和弘扬学生对科学的探索精神和科学品质。【语篇

    71、导读】本文是一篇说明文,主题语境是人与自然。文章主要介绍了一项科学研究:研究发现因为森林的破坏以及气候变化使得一些灵长类动物被迫选择了到地面生活。28. D细节理解题,根据第二段中“However, he was surprised to. move to the ground. This inspired him to begin this study.”可知,Timothy Eppley开始研究是想找出灵长类动物选择地面生活的原因。故选D。29. C细节理解题,根据第四段中“Eppley examined more than 150,000 hours of data observed o

    72、n 32 monkey species and 15 lemur species at 68 sites.”可知,Eppley通过分析收集到的数据进行这项研究。故选C。30. A推理判断题。根据第五段中“primates that are flexible enough to adapt because of their diverse diets or live in larger groups may be more likely to shift to life on the ground”可知,那些饮食多样化的灵长类动物更倾向于到地面生活,故选A。31. B细节理解题。根据末段中“Pr

    73、imates are important seed spreaders within their forest habitats. The loss of primates would lead to negative effects on the ecosystem.”可知,灵长类动物是植物种子的传播者,如果它们到地面上栖息,将会影响森林的生态系统。故选B。D【命题意图】通勤是城市生活的基本组成部分。随着环保成为世界话题,各国都在设法改变能源的利用方式,尤其是改变交通方式,德国的电动自行车逐渐流行,体现了人们对环境的关注,对健康的追求,学生通过本文阅读可以拓宽视野,增强环保意识。【语篇导读】

    74、本文是一篇说明文,主题语境是人与社会,文章主要介绍了德国电动交通工具的发展,电动自行车成为了德国最受欢迎的出行方式。32. B词义猜测题,本段介绍了电动自行车的好处,与常规的自行车相比,电动自行车节省了人们的体力消耗,扩大了行驶范围,由此推断画线词与effort意思相近。故选B。33. D推理判断题,第四段提到电动自行车往往用于15公里的行程,第六段中提到北美能源办公室的出行数据显示大多数车辆出行距离不到6英里。事实上,四分之三的行程都在10英里以内,因此推断能源办公室认为北美具备推广电动自行车的条件,故选D。34. A推理判断题,文章倒数第二段提到了如何让电动自行车在北美得到迅速推广,最后一

    75、段中提到德国的电动自行车在受欢迎程度以及销量方面继续获得成功,因此判断作者对电动自行车的使用是持支持态度的。故选A。35. C标题归纳题。文章首段提出调查显示在德国的各种电动交通模式中电动自行车处于领先地位,然后介绍了这项调查的一些数据内容以及与北美国家进行对比,由此判断C选项能够作为文章的最佳标题。故选C。第二节【命题意图】七选五阅读题型一般以提供建议的说明文为主,主要考查学生的逻辑思维和利用上下文语境中的有效信息进行判断和推理的能力。【语篇导读】本文是一篇说明文,主题语境是人与自我,文章主要介绍了散步的好处以及一些简单但是能够帮助你多走路的方法。36. G空格前后都是介绍走路给人们带来的好

    76、处,由此推断G选项“例如,每天步行30分钟可以降低患癌症的风险。”符合语境。故选G。37. C本段建议让走路成为一种习惯,由此推断C选项“习惯成自然,”符合语境,routine和habit属于同一概念,故选C。38. A本段建议人们为了避免枯燥无聊,让别人加入,所以A选项“让走路成为集体活动。”可以作为本段标题,故选A。39. E本段内容建议工作期间人们的活动范围不要局限于办公桌附近,要尝试大家一起散步,从而在散步中解决问题,也可以在打电话时迈开步子,所以E选项“不要发电子邮件,而是走过去和他们交谈。”也是建议人们离开办公桌多步行,因此判断E选项可以承接上文,故选E。40. F本段建议人们使用

    77、高科技健身工具和应用程序来进行监测,因此判断F选项“但是不要选择仅仅监测步数的追踪器。”符合语境,可以和后句内容形成对比。故选F。第三部分 语言运用第一节【命题意图】高考完形填空的选材一般都是励志文章,用来传达积极向上的精神,弘扬“真善美”的主题,同时体现了高考“立德树人”的选拔标准。本篇短文在词汇方面遵循近两年的高考设题,主要考查了实词。设空处一般是为了综合考查学生的理解能力、分析问题以及解决问题的能力。注重上下文或整个篇章的理解,避免纯语法考查,凸显了“语境优先,重在语用”的命题导向。【语篇导读】本文是一篇记叙文,主题语境是人与社会,文章主要讲述了勇敢,冷静的Dalin在事故发生时迅速救下

    78、被小卡车压住的父亲的故事。41. D考查动同短语。根据上文中“immediately”以及“For safety”等构成的语境可知,刹车有故障,不能再推迟修车了,故选D。42. C考查名词。父亲Matthew爬到卡车下方去敲击出现故障的刹车盘,由此推断他修理车辆时的角度不合适。故选C。43. B考查动词。根据下文中“get the truck up”可以推断父亲被车压住了。故选B。44. B考查形容词。人在卡车下面被压住是非常危急的、吓人的情况,句中的scared和fear都是提示信息。故选B。45. A考查副词。值得庆幸的是,在紧急情况下Dalin冲上前去营救父亲。故选A。46. C考查形容

    79、词。根据下文中“to get the truck up”可知,Dalin使劲抬起卡车以便让父亲出来,由此推断他够强壮才能够抬起卡车。故选C。47. D考查动词。Dalin跑过去使劲抬起卡车以便让父亲出来。try to do sth.意为“努力去做某事”。故选D。48. A考查名词。从故事内容可知,父亲在维修车时被车压住属于意外。故选A。49. C考查名词。从上文中“a separated shoulder”可知,Matthew被送去医院接受检查、处理伤口。故选C。50. B考查动词。在下文中Matthew查看了家里的监控知道了自己是怎样逃出来的。故选B。51. A考查动词。根据上文中“to g

    80、et the truck up”可知,Dalin为了教父亲使劲抬起卡车。故选A。52. D考查名词。孩子救了自己的命,因此父亲认为儿子是自己心目中的英雄。故选D。53. C考查形容词。根据后句内容判断人们和父亲一样对孩子的行为表示感激。故选C。54. A考查动词。根据语境可知,如果不是Dalin反应迅速事情可能会是不一样的结局。故选A。55. B考查名词。因为Dalin反应迅速父亲才不至于在车下被压死。故选B。第二节【命题意图】少数民族文化是中华文化的有机组成部分,达斡尔族的冰钓文化具有独特的民族特色和地域特色。学生通过阅读本文可以更多了解中华文化的多元性和丰富性。试题的设置重在考查学生的语法

    81、知识,以及利用语法知识正确表达的能力。【语篇导读】本文是一篇说明文,主题语境是人与社会,文章主要讲述了Yire在社交媒体介绍呼伦贝尔冰雪运动旅游季拍摄的破冰钓鱼、传播达斡尔族传统文化的故事。56. herself 考查反身代词。句子缺少宾语,指代主语Yire本人,所以填反身代词。故填herself。57. and 考查连词,根据句意和结构判断opened和posted之间是并列关系,故填and。58. have attracted 考查动词时态,根据So far可知,句子用现在完成时,主语是her recent videos。故填have attracted。59. on 考查介词。固定短语:

    82、on the spot意为“在现场”。故填on。60. fully 考查词性转换。设空处在句中修饰动词emerged,应该用副词作状语。故填fully。61. where 考查定语从句,分析句子结构可知,the Daur people lived是定语从句,修饰先行词place,从句中缺少状语。故填where。62. contributing 考查非谓语动词。分析句子结构可知,was surrounded是句子的谓语,所以设空处用非谓语动词作结果状语。故填contributing。63. recognition 考查词性转换,设空处前是名词所有格peoples,因此判断设空处应该用名词作宾语。

    83、故填 recognition。64. motivated 考查词性转换。此处是“make+宾语+宾语补足语”结构,因此填形容词motivated。故填motivated。65. to be 考查非谓语动词。固定搭配:would like to do sth. 意为“想要做某事”。故填to be。第四部分 写作第一节Dear Aiden,How are you going? I have an exciting idea that I will take my grandparents to travel abroad after the college entrance examination

    84、 in July.My grandparents are over sixty years old, but they are in good health and fond of travelling. However, with my parents busy, my grandparents take over the task to cook for me every day and have no time to travel except in my summer holidays. This will be our first time to go abroad, so I wa

    85、nt to have your suggestions.Looking forward to your early reply.Yours,Li Hua第二节I called the waitress back over and told her to take the womans order. She ordered a cup of coffee. After the waitress left, we got to talking, and I found out that her name was Judy. She had no children and her husband p

    86、assed away last year. Whats worse, she developed cancer and lost her house because of the treatment expenses. She could not find a job. She was supposed to get a ride to a shelter, but the treatment took her too long, and she missed the bus.We promised to give her a ride to the shelter when we had t

    87、he meal. I said to her that she was sure to win her battle with cancer and got back on her feet. She was moved and thanked me in a quiet voice, looked down, and started eating. After we ate, I left the waitress her tip on the receipt and wrote “Kindness costs nothing.” If you are ever given the oppo

    88、rtunity to help someone in need, do it. The feeling you get out of it is worth more than youll ever know. Its priceless.附:评分细则一、应用文写作评分参考标准参考要点:1. 你的旅途计划.2. 解释理由.3. 征求对方的意见。二、读后续写评分参考标准评分时关注以下方面:1. 与所给短文及段落开头语的衔接程度;2. 续写内容的丰富性、合理性;3. 应用语法结构和词汇的丰富性和准确性;4. 上下文的连贯性。参考要点:第一段:对这个人的具体了解过程细节可包括:点的什么饭(呼应提示语

    89、);等待过程中的交流;了解到这个人的具体困境;最后要写到这个人要去收容所(呼应第二段提示语)。第二段:吃饭以及送这个人去收容所细节可包括:吃饭;我对她的安慰;送这个人去收容所;故事升华(1.人人平等 2.爱可以让世界更美好 3.做善事不会让你损失,只会让你快乐等。)听力材料:Text 1W: Can I help you, sir?M: Id like to try the black tea on the menu. Im new here. Im eager for it.W: Didnt you try it before?M: No. I often have green tea an

    90、d I have coffee occasionally.Text 2M: I want to buy a classic music box.W: We have a great selection. What decade are you looking for?M: Do you have anything made in the 1920s?W: We have six.Text 3M. Youd better close all the doors and windows. Weve been promised heavy showers with strong winds for

    91、the next two days.W: Why does this always happen just during the weekend? Im looking forward to the two-day trip.Text 4W: Henry, I need your help. Ive found a list of Russian names. But I havent decided which one to choose.M: So, youve made up your mind to accept the offer to continue your studies i

    92、n Russia?W: Yes. Im always attracted to Russian culture.Text 5W: Liam, come here. Whats that? Ive never seen it before.M: Ha-ha! Its called erhu, a traditional Chinese musical instrument.W: Look, it has only two strings.M: Yes, but it can convey a wide range of emotions. Listen. How beautiful the so

    93、und is!Text 6W: Hi. How can I help you?M: Uh, Id like to get a souvenir for my wife. Something special from this area.W: Okay. Well, how about this nice pearl necklace? Its locally sourced from the nearby sea.M: Oh, no. Thats too expensive.W: How about this nice watch?M: Thats expensive too, and she

    94、 already has a watch.W: OK, um. What about this nice shirt? Its made with traditional designs, local tailor. Only $30.M: Oh no! How much is this candy bar?W: Are you serious? You can get this anywhere. How about this box of chocolates? Theyre not local, but theyre nice.M: OK. Ill take it.Text 7W: No

    95、rthwind Airways. May I help you, sir?M: Yes, do you have any flights to Sydney next Tuesday afternoon?W: Let me see. Theres a flight at 16:45 and one at 18:00. Which kind of ticket do you want, economy, business class or first class ticket? And which flight?M: Well, Id like to get a return flight on

    96、 the economy class, please.W: That would be 346 euros. Which flight would you like?M: The 16:45, please.W: Could I have your name, please?M: My name is Robert Jones.W: How would you like to pay, Mr. Jones?M: Can I pay at the check-in desk when I pick up my ticket?W: Yes, but you will have to confirm

    97、 this reservation at least two hours before departure time. Now Mr. Jones, your flight leaves at 16:45, and arrives in Sydney at 9:25 a. m. local time.Text 8W: Wow, what a beautiful view!M: Look to the east. We can see the Childrens Palace Building!W: Oh, is that the lake in the central park?M: Yes,

    98、 it is. And further out we can see the center of the city.W. It sure is breathtaking! Im glad we came here on a clear day. You know, Im really glad I came to your hometown. Its a very nice city, very “liveable”.M: Im really glad we came here today. Weve had a great time together!W: But you need to g

    99、et into better shape, so we can do this kind of thing more often.M: I guess youre right. Hey, I have an idea. Why dont you teach me how to play tennis? Then we can spend lots more time together!Text 9M: Hi, Jane. What are you looking for?W: Hi, Carl. Im looking for a pair of dancing shoes. You know,

    100、 Im taking dancing classes now.M: Where are the classes?W: At the local community center. Im really enjoying it.M: What kind of dance are you learning?W: Were learning a few different types of dance. So far, we have learned ballet, modern, and tap. Of all the types, tap dance is my favorite. Ballet

    101、was pretty hard.M: Sounds like a lot of fun. My sister Shelley is thinking of joining you in your class, but I fear its already full. Besides, she fears she may be too old to learn dance lessons. Shes fifteen, though.W: No, our class isnt full. You can schedule a time for her to come to one of our c

    102、lasses. The first visit is free. We have our lessons every Monday evening at 7 p.m.M: OK. Ill ask her to go next Monday. Please help her a bit. Shes a terrible dancer.W: Me too. Thats why Im taking lessons.Text 10On November 15, 2022, the United Nations reported that the worlds population reached ei

    103、ght billion. Just 11 years earlier, the world reached seven billion people. The worlds population has grown rapidly over the last 200 years. In 1805, the Earth had a billion people, and now it has eight billion.Typically, as countries become richer, their population growth slows. In some countries,

    104、like Japan, the number of people is actually cutting down. Experts say India will pass China as the country with the largest population. As its population grows, some experts say adding more people to the world will make global warming worse. But the real problem is the energy used and pollution created by richer countries where population growth is much slower.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2023届河北省张家口市高考二模英语试题(含听力).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-753124.html
    相关资源 更多
  • 人教版九年级上册 第六单元 碳和碳的氧化物 评价五(无答案).docx人教版九年级上册 第六单元 碳和碳的氧化物 评价五(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第六单元 碳和碳的氧化物 评价二(无答案).docx人教版九年级上册 第六单元 碳和碳的氧化物 评价二(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第六单元 实验活动2二氧化碳的实验室制取与性质实验报告.docx人教版九年级上册 第六单元 实验活动2二氧化碳的实验室制取与性质实验报告.docx
  • 人教版九年级上册 第五单元 课题3 化学方程式的计算 课上快练(无答案).docx人教版九年级上册 第五单元 课题3 化学方程式的计算 课上快练(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第五单元 课题1 如何理解化学变化教学设计.docx人教版九年级上册 第五单元 课题1 如何理解化学变化教学设计.docx
  • 人教版九年级上册 第五单元 化学方程式 课题2 如何正确书写化学方程式 导学案.docx人教版九年级上册 第五单元 化学方程式 课题2 如何正确书写化学方程式 导学案.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元:我们周围的空气 单元测试题.docx人教版九年级上册 第二单元:我们周围的空气 单元测试题.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元我们周围的空气 课题2 氧气 知识点归纳.docx人教版九年级上册 第二单元我们周围的空气 课题2 氧气 知识点归纳.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元我们周围的空气 课题1 空气 知识点归纳.docx人教版九年级上册 第二单元我们周围的空气 课题1 空气 知识点归纳.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 课题3 制取氧气——高锰酸钾制取氧气 说课稿.docx人教版九年级上册 第二单元 课题3 制取氧气——高锰酸钾制取氧气 说课稿.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 课题3 制取氧气 第2课时 学案(无答案).docx人教版九年级上册 第二单元 课题3 制取氧气 第2课时 学案(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 课题3 制取氧气 第2课时 习题(附答案).docx人教版九年级上册 第二单元 课题3 制取氧气 第2课时 习题(附答案).docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 课题2.1 空气 教学设计.docx人教版九年级上册 第二单元 课题2.1 空气 教学设计.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 课题2.1 空气 教学设计.docx人教版九年级上册 第二单元 课题2.1 空气 教学设计.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 课题1空气 导学案(无答案).docx人教版九年级上册 第二单元 课题1空气 导学案(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 我们周围的空气 课题2 氧气 导学案(有答案).docx人教版九年级上册 第二单元 我们周围的空气 课题2 氧气 导学案(有答案).docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 我们周围的空气 知识要点(无答案).docx人教版九年级上册 第二单元 我们周围的空气 知识要点(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 我们周围的空气 实验活动1 氧气的实验室制取与性质 导学案.docx人教版九年级上册 第二单元 我们周围的空气 实验活动1 氧气的实验室制取与性质 导学案.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 实验活动1氧气的实验室制取与性质 实验报告.docx人教版九年级上册 第二单元 实验活动1氧气的实验室制取与性质 实验报告.docx
  • 人教版九年级上册 第二单元 培优训练(无答案).docx人教版九年级上册 第二单元 培优训练(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第二单元我们周围的空气 课题2 氧气 知识点归纳.docx人教版九年级上册 第二单元我们周围的空气 课题2 氧气 知识点归纳.docx
  • 人教版九年级上册 第三单元课题2原子的结构(第四课时)教案.docx人教版九年级上册 第三单元课题2原子的结构(第四课时)教案.docx
  • 人教版九年级上册 第三单元课题2原子的结构教案.docx人教版九年级上册 第三单元课题2原子的结构教案.docx
  • 人教版九年级上册 第三单元 物质构成的奥秘 评价二(无答案).docx人教版九年级上册 第三单元 物质构成的奥秘 评价二(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第三单元 物质构成的奥秘 评价三(无答案).docx人教版九年级上册 第三单元 物质构成的奥秘 评价三(无答案).docx
  • 人教版九年级上册 第三单元 课题3元素 教学设计.docx人教版九年级上册 第三单元 课题3元素 教学设计.docx
  • 人教版九年级上册 第三单元 课题3 元素 导学案.docx人教版九年级上册 第三单元 课题3 元素 导学案.docx
  • 人教版九年级上册 第三单元 课题2原子结构 第1课时 原子的构成和原子核外电子的排布 同步测试(有答案).docx人教版九年级上册 第三单元 课题2原子结构 第1课时 原子的构成和原子核外电子的排布 同步测试(有答案).docx
  • 人教版九年级上册 第三单元 课题2 原子结构(课时2:离子 相对原子质量)同步测试.docx人教版九年级上册 第三单元 课题2 原子结构(课时2:离子 相对原子质量)同步测试.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1