2024届高考英语阅读理解解题策略专题一 解读阅读理解易失分点 学案.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2024届高考英语阅读理解解题策略专题一 解读阅读理解易失分点 学案 2024 高考 英语 阅读 理解 解题 策略 专题 解读 分点
- 资源描述:
-
1、2024届高考英语阅读理解解题策略专题一 解读阅读理解易失分点 学案解读阅读理解易失分点阅读理解是高考试题中的重头戏,因此阅读理解试题的分数的得失成为高考英语成败的关键。通过对考生阅读理解失分点进行统计,看出考生的主要失分在以下几个方面。一、忽视主题 以偏概全【错点指要】阅读时过以注重细节,忽视作者的写作目的,想当然认为文中能找到的内容就正确。【考例再现】The word advertising refers to any kind of public announcement that brings products and services to the attention of peop
2、leThroughout history, advertising has been an effective way to promote(促进)the trading and selling of goodsIn the Middle Ages,merchants employed “town criers” to read public messages aloud to promote their goodsWhen printing was invented in the fifteenth century, pages of advertisements (ads) could b
3、e printed easily and were either hung in public places or put in booksBy the end of the seventeenth century, when newspapers were beginning to be read by more people, printed materials became an important way to promote products and servicesThe London Gazette was the first newspaper to set aside a p
4、lace just for advertising .This was so successful that by the end of the century several companies started businesses for the purpose of making newspaper ads for merchantsAdvertising spread quickly throughout the eighteenth centuryAd writers were starting to pay more attention to the design of the a
5、d textEverything,from clothes to drinks,was promoted with clever methods such as repetition of the firms name or product ,words organized in eye-catching patterns,the use of pretty pictures and expressions easy to rememberNear the end of the nineteenth century, companies that were devoted to the pro
6、duction of ads came to be known as“advertising agencies(广告商)”The agencies developed new ways to get people to think of themselves as members of a groupThroughout the twentieth century, advertising agencies promoted consumerism(消费主义)as a way of life,spreading the belief that people could be happy onl
7、y if they bought the“right”products.63 Which of the following might be the best title for the text? A The Story of Advertising B The Value of Advertising Designs C The Role of Newspaper Advertising D The Development of Printing for Advertising【典型错误】B、C、D三个答案都有可能误选。因为三个答案都符合文章的内容,文章里涉及到了广告的作用、作用和印刷广告
8、的发展,但是这些都不可以概括全文的意思。【正确答案】A。主旨大意题。本文介绍广告的由来、发展以及不同时期广告的特点。本题是主旨大意题,A的意思是“广告的来历”,其中story的意思是“来历”。【应对策略】此类题型考查考生对文章的领悟和概括能力。所选文章题目应能涵盖文章内容,体现主题,即不能“太大”,也不可“太小”或过于片面。同学们应注意揣摩作者的写作意图以及文章的主旨,切忌片面地引申或简单重述文中的某些内容,其实英语跟中文一样,一篇文章或者段落总是要有一个中心的,获取文章中心思想或段落大意的方法就是要抓住主题句,因为主题句可以统领选文,细节是为此中心服务的。同时要能从试题中看出是对主题的考查,
9、从设题的落脚点看命题形式主要有中心思想、标题选择和写作意图三种。二、长句误解 曲解原意【错点指要】对于长难句信息理解产生偏差,与句子的本意有出入。【考例再现】Think about the different ways that people use the wind. You can use it to fly a kite or to sail a boat. Wind is one of our cleanest and richest power sources(来源), as well as one of the oldest. Evidence shows that windmil
10、ls(风车)began to be used in ancient Iran back in the seventh century BC. They were first introduced to Europe during the 1100s when armies returned from the Middle East with knowledge of using wind power. For many centuries, people used windmills to grind(磨碎) wheat into flour or pump water from deep u
11、nderground. When electricity was discovered in the late 1800s, people living in remote areas began to use them to produce electricity. This allowed them to have electric lights and radio. However, by the1940s when electricity was available to people in almost all areas of the United States, windmill
12、s were rarely used. 60. From the text we know that windmills_.A. were invented by European armiesB. have a history of more than 2,800 yearsC. used to supply power to radio in remote areasD. have rarely been used since electricity was discovered【典型错误】有同学根据However, by the1940s when electricity was ava
13、ilable to people in almost all areas of the United States, windmills were rarely used.有rarely就行当然选择D,因为D项既有完成时态,也有rarely。但是原句意思“到20世纪40年代,几乎所有的美国地区都能使用电了,风车还很少使用”。而D项意思是“自从发现了电,就很少使用风车了”。也有同学选A,认为该句的first就是暗示,其实with knowledge of using wind power只说明有使用风能的知识,introduce清楚的说明是“引进”,与试题中的invented“发明”出入很大。【
14、正确答案】C。细节理解题。根据第二段的第二句“偏远地区的人们开始用风发电”,第三句This allowed them to have electric lights and radio.点出本题答案。【应对策略】英语中的长难句一般结构复杂,句中不仅涉及到多个从句,还涉及到短语、倒装等。解决的关键是理清句子的关键成分,就是把主干部分和修饰部分剥离开来,使句子简化,分析修饰成分与被修饰词之间的关系,比对试题中与长难句所表达意义的吻合程度,从而作出正确判断。三、定势思维 张冠李戴【错点指要】干扰项往往是生活的基本常识和普遍接受的观点,但在原文中并无相关的信息支持点,这种选项的设置往往与问题的设问毫不
15、相干。【考例再现】In the animal kingdom, weakness can bring about aggression in other animal. This sometimes happens with humans also. But I have found that my weakness brings out the kindness in people. I see it every day when people hold doors for me, pour cream into my coffee, or help me to put on my coat
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
22 寓言四则-蚊子和狮子 课件-2021-2022学年人教部编版语文七年级上册.pptx
