分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2024届高考英语阅读理解解题策略专题二 话题类阅读—家庭、朋友和周围的人 学案.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:765770
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:694.59KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2024届高考英语阅读理解解题策略专题二 话题类阅读家庭、朋友和周围的人 学案 2024 高考 英语 阅读 理解 解题 策略 专题 话题 家庭 朋友 周围
    资源描述:

    1、2024届高考英语阅读理解解题策略专题二 话题类阅读家庭、朋友和周围的人 学案话题类阅读解题策略 家庭、朋友和周围的人一、专题介绍高考英语阅读理解题中经常会出现有关家庭、朋友及周围人一类的文章。在做此类阅读理解题时,我们首先要保持一种自信、放松的良好心态,因为我们都比较熟悉这类文章,相比较而言在阅读这类文章时困难会少一些。其次,我们决不能因为对这类文章比较熟悉而粗心大意,失掉本来可以得到的分。此外,我们必须运用好解答阅读理解题的基本策略和技巧,提高答题的速度和准确率。二、真题回放【真题回放1】Last week my youngest son and I visited my father a

    2、t his new home in Tucson, Arizona. He moved there a few years ago, and I was eager to see his new place and meet his friends.My earliest memories of my father are of a tall, handsome, successful man devoted to his work and family, but uncomfortable with his children. As a child I loved him; as a sch

    3、ool girl and young adult (成年人) I feared him and felt bitter about him. He seemed unhappy with me unless I got straight As and unhappy with my boyfriends if their fathers were not as “successful” as he was. Whenever I went out with him on weekends, I used to struggle to think up things to say, feelin

    4、g on guard.On the first day of my visit, we went out with one of my fathers friends for lunch at an outdoor caf. We walked along that afternoon, did some shopping, ate on the street table, and laughed over my sons funny facial expressions. Gone was my fathers critical (挑剔的) air and strict rules. Who

    5、 was this person I knew as my father, who seemed so friendly and interesting to be around? What had held him back before?The next day my dad pulled out his childhood pictures and told me quite a few stories about his own childhood. Although our times together became easier over the years, I never fe

    6、lt closer to him at that moment. After so many years, Im at last seeing another side of my father. And in so doing, Im delighted with my new friend. My dad, in his new home in Arizona, is back to me from where he was. 56. Why did the author feel bitter about her father as a young adult?A. He was sil

    7、ent most of the time. B. He was too proud of himself.C. He did not love his children. D. He expected too much of her.57. When the author went out with her father on weekends, she would feel _. A. nervousB. sorry C. tired D. safe58. What does the author think of her father after her visit to Tucson?A

    8、. More critical.B. More talkative.C. Gentle and friendly.D. Strict and hard?鄄working.59. The underlined words “my new friend” in the last paragraph refer to _.A. the authors son B. the authors fatherC. the friend of the authors father D. the caf owner【答案解析】56.D。推理判断题。根据第二段中的He seemed unhappy with me

    9、 unless I got straight As and unhappy with my boyfriends if their fathers were not as “successful” as he was可以看出父亲对作者期望太高。故选D项。57.A。细节理解题。根据第二段最后一句Whenever I went out with him on weekends, I used to struggle to think up things to say, feeling on guard可知作者的心情是紧张的。故选A项。58.C。细节理解题。根据第三段中的Gone was my fa

    10、thers critical air and strict rules和who seemed so friendly and interesting to be around可知作者认为此时的父亲是温和而友好的。故选C项。59.B。猜测词义题。作者在最后一段中讲到了时隔多年后她终于看到了父亲的另一面,并且很高兴与这位新朋友在一起,可见这里的新朋友指的就是作者自己的父亲。故选B项。【真题回放2】When it comes to friends, I desire those who will share my happiness, who possess wings of their own a

    11、nd who will fly with me. I seek friends whose qualities illuminate (照亮) me and train me up for love. It is for these people that I reserve the glowing hours, too good not to share.When I was in the eighth grade, I had a friend. We were shy and “too serious” about our studies when it was becoming fas

    12、hionable with our classmates to learn acceptable social behaviors. We said little at school, but she would come to my house and we would sit down with pencils and paper, and one of us would say: “Lets start with a train whistle today.” We would sit quietly together and write separate poems or storie

    13、s that grew out of a train whistle. Then we would read them aloud. At the end of that school year, we, too, were changed into social creatures and the stories and poems stopped.When I lived for a time in London, I had a friend. He was in despair (失望) and I was in despair. But our friendship was base

    14、d on the idea in each of us that we would be sorry later if we did not explore this great city because we had felt bad at the time. We met every Sunday for five weeks and found many excellent things. We walked until our despairs disappeared and then we parted. We gave London to each other.For almost

    15、 four years I have had a remarkable friend whose imagination illuminates mine. We write long letters in which we often discover our strangest selves. Each of us appears, sometimes in a funny way, in the others dreams. She and I agree that, at certain times, we seem to be parts of the same mind. In m

    16、y most interesting moments, I often think: “Yes, I must tell .” We have never met.It is such comforting companions I wish to keep. One bright hour with their kind is worth more to me than the lifetime services of a psychologist (心理学家), who will only fill up the healing (愈合的) silence necessary to tho

    17、se darkest moments in which I would rather be my own best friend.66. In the eighth grade, what the author did before developing proper social behavior was to _.A. become serious about her study B. go to her friends house regularlyC. learn from her classmates at school D. share poems and stories with

    18、 her friend67. In Paragraph 3, “We gave London to each other” probably means _.A. our exploration of London was a memorable gift to both of usB. we were unwilling to tear ourselves away from LondonC. our unpleasant feelings about London disappearedD. we parted with each other in London68. According

    19、to Paragraph 4, the author and her friend _.A. call each other regularlyB. have similar personalitiesC. enjoy writing to each otherD. dream of meeting each other69. In the darkest moments, the author would prefer to _.A. seek professional help B. be left aloneC. stay with her best friend D. break th

    20、e silence70. What is the best title for the passage?A. Unforgettable ExperiencesB. Remarkable ImaginationC. Lifelong FriendshipD. Noble Companions【答案解析】66.D。细节理解题。第二段中的We would sit quietly together and write separate poems or stories说明在形成适当的社交行为前作者与朋友在写诗和故事。故选D项。67. A。推理判断题。第三段讲到作者与朋友当时都很失望,但都认为不走遍伦

    21、敦会感到遗憾,因此在随后的五个星期天连续行走,发现了许多好东西,直到他们的失望感消失,然后才分开。由此可以判断We gave London to each other指的是他们对伦敦的探索是他们留给彼此的难忘的礼物。故选A项。68.C。细节理解题。第四段中的We write long letters in which we often discover our strangest selves说明作者和朋友喜欢互相写信。故选C项。69. B。细节理解题。短文最后一句 . to those darkest moments in which I would rather be my own bes

    22、t friend说明作者认为在最不高兴的时候她是自己最好的朋友,可见在那些时候她想独自呆着。故选B项。70.D。归纳标题题。文章描写了作者不同时期的朋友在她的成长过程中给予她的帮助,因此D项是最佳选项。三、巩固练习Choose the best answers:Lisa was running late. Lisa, 25, had a lot to do at work, plus visitors on the way: her parents were coming in for Thanksgiving from her hometown. But as she hurried dow

    23、n the subway stairs, she started to feel uncomfortably warm. By the time she got to the platform, Lisa felt weak and tired maybe it hadnt been a good idea to give blood the night before, she thought. She rested herself against a post close to the tracks. Several yards away, Frank, 43, and his girlfr

    24、iend, Jennifer, found a spot close to where the front of the train would stop. They were deep in discussion about a house they were thinking of buying. But when he heard the scream, followed by someone yelling, “Oh, my God, she fell in!” Frank didnt hesitate. He jumped down to the tracks and ran som

    25、e 40 feet toward the body lying on the rails. “No! Not you!” his girlfriend screamed after him. She was right to be alarmed. By the time Frank reached Lisa, he could feel the tracks shaking and see the light coming. The train was about 20 seconds from the station. It was hard to lift her. She was ju

    26、st out. But he managed to raise her the four feet to the platform so that bystanders could hold her by the arms and drag her away from the edge. That was where Lisa briefly regained consciousness, felt herself being pulled along the ground, and saw someone else holding her purse. Lisa thought shed b

    27、een robbed. A woman held her hand and a man gave his shirt to help stop the blood pouring from her head. And she tried to talk but she couldnt, and that was when she realized how much pain she was in. Police and fire officials soon arrived, and Frank told the story to an officer. Jennifer said her b

    28、oyfriend was calm on their 40?鄄minute train ride downtown just as he had been seconds after the rescue, which made her think about her reaction at the time. “I saw the train coming and I was thinking he was going to die,” she explained.1. What was the most probable cause for Lisas weakness?A. She ha

    29、d run a long way. B. She felt hot in the subway. C. She had done a 1ot of work. D. She had donated blood the night before.2. Why did Jennifer try to stop her boyfriend? A. Because they would miss their train. B. Because he didnt see the train coming. C. Because she was sure Lisa was hard to lift. D.

    30、 Because she was afraid the train would kill him. 3. How did Frank save Lisa? A. By lifting her to the platform. B. By helping her rise to her feet. C. By pulling her along the ground. D. By dragging her away from the edge. 4. When did Lisa become conscious again? A. When the train was leaving. B. A

    31、fter she was back on the platform. C. After the police and fire officials came. D. When a man was cleaning the blood from her head.5. The passage is intended to _. A. warn us of the danger in the subway B. show us how to save people in the subway C. tell us about a subway rescue D. report a traffic accidentKey 3: 1-5 DDABC

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2024届高考英语阅读理解解题策略专题二 话题类阅读—家庭、朋友和周围的人 学案.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-765770.html
    关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1