分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型【高考专题辅导】安徽省2022版高考英语 专题检测卷(二十三)阅读理解.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:812323
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:7
  • 大小:75.45KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    高考专题辅导
    资源描述:

    1、阅读理解(建议用时:25分钟)A体裁科普文题材地球变暖词数381Move EarthIts Not Science FictionLONDONScientists have found an unusual way to prevent our planet from overheating: move it to a cooler spot. All you have to do is send a few comets(彗星)in the direction of Earth, and its orbit will be changed. Our world will then be se

    2、nt spinning into a safer, colder part of the solar system. This idea for improving our climate comes from a group of US National Aeronautics and Space Administration(NASA)engineers and American astronomers. They say their plan could add another six billion years to the useful lifetime of our planete

    3、ffectively doubling its working life. The plan put forward by Dr. Laughlin, and his colleagues Don Korycansky and Fred Adams, needs carefully directing a comet or asteroid so that it passes close by our planet and sends some of its gravitational energy to Earth. “Earths orbital speed would increase

    4、as a result and we would move to a higher orbit away from the Sun, ”Laughlin said. Engineers would then direct their comet so that it passed close to Jupiter or Saturn. The comet would pick up energy from one of these giant planets. Later its orbit would bring it back to Earth, and the process would

    5、 be repeated. In the short term, the plan provides an ideal way to global warming, although the team was actually concerned with a much greater danger. The Sun is certain to heat up in about a billion years and so“seriously compromise” our biosphere(生物圈)by cooking us. Thats why the group decided to

    6、try to save Earth. The plan has one or two worrying aspects, however. For a start, space engineers would have to be very careful about how they directed their asteroid or comet towards Earth. The smallest miscalculation(误算)in orbit could fire it straight at Earthwith deadly consequences. There is al

    7、so the question of the Moon. As the current issue of Scientific American magazine points out, if Earth was pushed out of its current position, it is“most likely the Moon would be stripped away from Earth”. This would greatly change our planets climate. 1. What makes the scientists plan to move Earth

    8、? A. A few comets are moving to the direction of Earth. B. Earths working life is coming to an end soon. C. Earth will become too hot for mankind to keep alive. D. The moon is moving farther and farther away from Earth. 2. If the plan is successful, Earth will have a working life ofyears. A. 12 bill

    9、ionB. 6 billionC. 18 billionD. 24 billion3. What serious problems might the plan cause according to the passage? A. The comet might hit Earth and man might lose the Moon. B. Earth might be moved too far away and man might be frozen to death. C. The comet might hit Jupiter or Saturn and never return

    10、to Earth. D. Earths working life might be greatly shortened. 4. What does the underlined word“compromise”mean? A. Provide. B. Benefit. C. Share. D. Endanger. B(2022扬州模拟)体裁记叙文题材梅西介绍词数378Every time Lionel Messi breaks a record, it seems appropriate to compare him to the legends that came before him. I

    11、n 2022, he rewrote soccer history on multiple occasions, and his latest record came when he scored his 86th goal of the calendar year, breaking Gerd Mullers previous mark, before wrapping up the year with 91 goals. All statistics indicate that Messi is currently the best player in the world, and tha

    12、t he will go down in history as the top footballer of his generation. But when he is judged against all-time greats like Pele and Diego Maradona, he still has work to do. We dont know whether the Barcelona striker will have another year in which he records more than 90 goals, but he must still susta

    13、in(维持)a similar level of production for the next several seasons. Messi has already taken part in three of Barcelonas victorious Champions League(冠军联赛)campaigns, and he played an important role in two of them. In order to firmly establish himself as the greatest club football player in history, he m

    14、ust win the tournament a few more times. Most importantly, the Argentine(阿根廷人)needs to win on the international stage. Regardless of what Messi does for Barcelona, his legacy will be incomplete if he cannot win the World Cup with Argentina. Both Pele and Maradona led their countries to the top of in

    15、ternational soccer during their careers, and Messis performances for his country have been severely disappointing. While he was still a teenager in 2022-and his lackluster(平淡的)showing is excusable due to his youth-he cannot brush off the disappointment that characterized Argentinas performance in 20

    16、22. But the 4-0 loss to Germany in the 2022 World Cup Quarter Final seems to have sparked Messi. He scored 12 times for Argentina last year, and the next World Cup could finally be Messis breakout performance in blue and white stripes. Due to all of his accomplishments, it is easy to forget that the

    17、 extraordinary footballer is just 25 years old. If he can avoid injury or lengthy slumps(低潮状态)until his speed and skills start to decline due to age, he may continue to break records and win trophies. 5. What will Messi have to do in order to be complete in his soccer career? A. He must win the Worl

    18、d Cup with Argentina. B. He must win the tournament a few more times. C. He must defeat Pele and Maradona. D. He must avoid injury or lengthy slumps. 6. How was Messis performance in 2022 World Cup? A. Excellent. B. Inspiring. C. Disappointing. D. Normal. 7. What can we infer from the passage? A. Me

    19、ssi has firmly established himself as the greatest club soccer player in history. B. Messi will try his best to win the next World Cup with Argentina. C. Messi can avoid injury and lengthy slumps to break records and win trophies. D. Pele and Maradona led their countries to the top of international

    20、soccer during their careers. 8. What is the best title of the passage? A. Lionel Messi, the Best Soccer Player of All TimeB. Lionel Messi, the Greatest Soccer Player in HistoryC. Barcelona and Lionel MessiD. World Cup and Lionel MessiC(2022南京模拟)体裁说明文题材旅游指南词数326NO matter which tourist destination you

    21、 visit, chances are youll see Lonely Planet guidebooks in the hands of travelers. Lonely Planet is one of the worlds largest travel guide brands, publishing more than 500 different guides in eight languages. This year marks the companys 40th anniversary. The popular brand also produces television sh

    22、ows, websites and podcasts, all dedicated to travel. Some people praise Lonely Planet books because they make traveling easy and affordable. They save you time and keep you from missing the very best things in a place. And of course, their reviews of hostels, hotels and restaurants, in addition to t

    23、icket information about your destination, are useful. This can be great if youre a nervous traveler, or if you havent traveled by yourself before. If youre in a country where you dont speak the language, sometimes theres nothing better than getting into a taxi and opening up a guidebook. You simply

    24、point to a map, directing the taxi driver to a hostel thats cheap and clean, with friendly staff and cold beer. But others criticize Lonely Planet and other travel guide publishers. They say guidebooks take the fun and spontaneity(自发性)out of traveling, and that part of the enjoyment of travel comes

    25、from the fact that anything can happen. They also lament(哀叹)that if you follow a guidebook, youll end up doing the same things and having the same experiences as everyone else. You might end up seeing the same group of people over and over, because everyone is reading the same book and following the

    26、 same trail. Another criticism of travel guides is that they have an overly(过度的)large influence on local communities. For example, some locals dedicate their lives solely(仅仅)to behaving in ways that attract tourists. They fake a traditional lifestyle, wear traditional clothes and live in traditional

    27、 houses just to attract tourists dollars. 9. The Lonely Planet guidebook can bring you the following advantages EXCEPT that. A. it can help you to save time and money when travelingB. you will not miss the best things without having to make choicesC. it provides a lot of useful information about you

    28、r destinationD. you can easily find a nice place to stay in a strange city10. Who will find a Lonely Planet guidebook very useful? A. Someone who always takes a taxi when traveling. B. A tourist who likes to repeat others experiences. C. A person whos nervous touring an unfamiliar place. D. A native

    29、 traveler who is traveling alone. 11. People criticize the guidebook because. A. the guidebook is not as useful as most travelers expectB. travelers using it will be bored with meeting the same people on their journeyC. travelers using it may not get the chance to have unexpected adventuresD. local

    30、people keep their old lifestyle under the guidebooks influence12. What does the underlined word“fake”in the last paragraph probably mean? A. mistakeB. learnC. pretendD. create【拓展训练】根据阅读理解A篇, 完成下列问题。. 从文中找出以下短语并写出它们的意义1. in the direction of 2. put forward 3. as a result 4. pick up 5. point out . 翻译并仿

    31、写下列句子1. All you have to do is send a few comets in the direction of Earth, and its orbit will be changed. 翻译: 仿写: 学生所要做的一切就是努力学习, 那样他们就会在将来有所建树。 2. The Sun is certain to heat up in about a billion years and so“seriously compromise”our biosphereby cooking us. 翻译: 仿写: 抽烟对你的健康一定有害处。 答案解析【文章大意】科学家们找到了一种

    32、非同寻常的阻止地球过热的方法。1. 【解析】选C。细节理解题。文章首句说科学家们找到了一种非同寻常的办法防止地球过热, 第六段又提供了解决地球变暖问题的理想办法, 但科学家们真正关心的是更大的危险: 大约十亿年以后太阳肯定会更炙热, 以至于将人类化为灰烬。2. 【解析】选A。细节理解题。根据文章第二段末句可知答案。注意关键词语: another six billion years, doubling its working life。3. 【解析】选A。细节理解题。最后两段分别指出该计划可能带来的两大恶果: 一是万一轨道计算出错会使被控星体撞向地球, 二是地球脱离原轨道后很可能会失去月球, 从

    33、而导致气候巨变。4. 【解析】选D。词义猜测题。本题可用排除法排除不符合文意的答案。句意: 大约十亿年以后太阳肯定会更加炙热, 从而严重损害地球的生物圈把人类化为灰烬!【文章大意】本文介绍了足球明星梅西到目前为止在足球方面取得的成就, 以及他今后要努力的方向。5. 【解析】选A。细节理解题。根据文章第六段“his legacy will be incomplete if he cannot win the World Cup with Argentina”可知。6. 【解析】选C。细节理解题。根据文章倒数第三段“he cannot brush off the disappointment th

    34、at characterized Argentinas performance in 2022”可知。7. 【解析】选B。推理判断题。根据文章第六、七段可知。8. 【解析】选A。主旨大意题。根据文章主要介绍了球星梅西的经历和成就, 故选A。【文章大意】本文介绍了世界最大的旅游指南品牌之一的Lonely Planet以及人们对它的评价。9. 【解析】选B。细节理解题。文章的第三、四段讲述了人们喜爱The Lonely Planet guidebook的理由, A、C、D都可以找到相应的出处, 只有选项B, 前部分“you will not miss the best things”是正确的, 但

    35、后部分“without having to make choices”和文章相违背, guidebook列出很多东西同样要选择。10. 【解析】选C。细节理解题。根据第四段if youre a nervous traveler可以确定C正确。A和D是对第四段中有关in a country where you dont speak the language和乘坐taxi的误解。B项在第五段有相联系的信息, 但那是人们对guidebook的批评, 不属于本题(guidebook的优点)的范畴。11. 【解析】选C。推理判断题。文章的第五、六段是人们对guidebook的批评, 是本题的信息源。“T

    36、hey say guidebooks take the fun and spontaneity out of traveling, and that part of the enjoyment of travel comes from the fact that anything can happen. ”告诉读者选项C正确。选项A是文章中没有提到的内容。“You might end up seeing the same group of people over and over, because everyone is reading the same book and following

    37、the same trail”的意图是要批评guidebook造成游客选择相同的旅游线路, 造成旅游的单一和乏味, 并不是真的说游客走到哪里都会遇见相同的人, 选项B是对这句话的误解; 在guidebook的影响下, 当地居民并不是“keep”(保持)他们的传统生活方式, 而是“fake”了所谓的传统生活方式来取悦游客。12. 【解析】选C。词义猜测题。从上下文可知“fake”一词具有贬义, 因为此段是对guidebook的批评, 所以当地人不是“learn”(学习), 也不是“create”(创造)了传统生活模式, 而是“wear traditional clothes and live in traditional houses”, “pretend”(假造)了一种传统生活方式来取悦游客而已。【拓展训练】. 1.朝方向2.提出3.结果4.捡起; 拾起5.指出. 1.你所要做的一切是朝地球的方向发送几颗彗星, 那样它的轨道将会被改变。All the students have to do is study hard, and theyll make their way in the future. 2.大约十亿年以后太阳肯定会更加炙热, 从而严重损害地球的生物圈把人类化为灰烬。Smoking is certain to do harm to your health.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:【高考专题辅导】安徽省2022版高考英语 专题检测卷(二十三)阅读理解.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-812323.html
    相关资源 更多
  • 人教版高中历史必修二第七单元 第二十一课 二战后苏联经济的改革 同步测试.docx人教版高中历史必修二第七单元 第二十一课 二战后苏联经济的改革 同步测试.docx
  • 人教版高中历史必修二第24课世界经济全球化趋势教学设计.docx人教版高中历史必修二第24课世界经济全球化趋势教学设计.docx
  • 人教版高中历史必修二第18课《罗斯福新政》优质教学设计(7页).docx人教版高中历史必修二第18课《罗斯福新政》优质教学设计(7页).docx
  • 人教版高中历史必修二模拟题精选:第八单元 世界经济的全球化趋势.docx人教版高中历史必修二模拟题精选:第八单元 世界经济的全球化趋势.docx
  • 人教版高中历史必修二 第四单元 中国特色社会主义建设的道路 单元测试.docx人教版高中历史必修二 第四单元 中国特色社会主义建设的道路 单元测试.docx
  • 人教版高中历史必修二 第二单元 资本主义世界的市场的形成和发展 单元测试.docx人教版高中历史必修二 第二单元 资本主义世界的市场的形成和发展 单元测试.docx
  • 人教版高中历史必修二 第七单元 苏联的社会主义建设 单元测试.docx人教版高中历史必修二 第七单元 苏联的社会主义建设 单元测试.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:第四单元近代以来世界的科学发展历程.docx人教版高中历史必修三试题:第四单元近代以来世界的科学发展历程.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:第五单元近代中国的思想解放潮流.docx人教版高中历史必修三试题:第五单元近代中国的思想解放潮流.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:第三单元古代中国的科学技术与文学艺术.docx人教版高中历史必修三试题:第三单元古代中国的科学技术与文学艺术.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:8.23美术的辉煌.docx人教版高中历史必修三试题:8.23美术的辉煌.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:7.21 现代中国教育的发展.docx人教版高中历史必修三试题:7.21 现代中国教育的发展.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:7.20“百花齐放”“百家争鸣”.docx人教版高中历史必修三试题:7.20“百花齐放”“百家争鸣”.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:6.18 新时期的理论探索.docx人教版高中历史必修三试题:6.18 新时期的理论探索.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:6.16三民主义的形成和发展.docx人教版高中历史必修三试题:6.16三民主义的形成和发展.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:4.13从蒸汽机到互联网.docx人教版高中历史必修三试题:4.13从蒸汽机到互联网.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:4.12破解生命起源之谜.docx人教版高中历史必修三试题:4.12破解生命起源之谜.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:4.11物理学的重大进展.docx人教版高中历史必修三试题:4.11物理学的重大进展.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:3.9辉煌灿烂的文学.docx人教版高中历史必修三试题:3.9辉煌灿烂的文学.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:2.7启蒙运动.docx人教版高中历史必修三试题:2.7启蒙运动.docx
  • 人教版高中历史必修三试题:1.1“百家争鸣”和儒家思想的形成.docx人教版高中历史必修三试题:1.1“百家争鸣”和儒家思想的形成.docx
  • 人教版高中历史必修三第四单元 第12课 探索生命起源之谜 同步测试.docx人教版高中历史必修三第四单元 第12课 探索生命起源之谜 同步测试.docx
  • 人教版高中历史必修三第四单元 第11课 物理学的重大进展 同步测试.docx人教版高中历史必修三第四单元 第11课 物理学的重大进展 同步测试.docx
  • 人教版高中历史必修三第四单元 《近代以来世界的科学发展历程》单元测试题(解析版).docx人教版高中历史必修三第四单元 《近代以来世界的科学发展历程》单元测试题(解析版).docx
  • 人教版高中历史必修三第六单元 第18课 新时期的理论探索 同步测试.docx人教版高中历史必修三第六单元 第18课 新时期的理论探索 同步测试.docx
  • 人教版高中历史必修三第六单元 第17课 毛泽东思想 同步测试.docx人教版高中历史必修三第六单元 第17课 毛泽东思想 同步测试.docx
  • 人教版高中历史必修三第三单元测评.docx人教版高中历史必修三第三单元测评.docx
  • 人教版高中历史必修三第三单元 第10课 充满魅力的书画和戏曲艺术 同步测试.docx人教版高中历史必修三第三单元 第10课 充满魅力的书画和戏曲艺术 同步测试.docx
  • 人教版高中历史必修三第七单元 第20课 百花齐放、百家争鸣 同步测试.docx人教版高中历史必修三第七单元 第20课 百花齐放、百家争鸣 同步测试.docx
  • 相关搜索
    关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1