分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 11

类型专题10 阅读表达-8年(2014-2021)苏州中考英语真题分析.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:831273
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:11
  • 大小:242.20KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题10 阅读表达-8年2014-2021苏州中考英语真题分析 专题 10 阅读 表达 2014 2021 苏州 中考 英语 分析
    资源描述:

    1、 2014-2021年苏州中考英语阅读表达真题分析【近几年考情分析】年份题量分值考点题型201400未考察未考察201500 未考察未考察2016 36根据文章用英语回答三个问题回答问题201736根据文章用英语回答三个问题回答问题201836根据文章用英语回答三个问题回答问题201936根据文章用英语回答三个问题 回答问题202036根据文章用英语回答三个问题 回答问题202136根据文章用英语回答三个问题 回答问题【考点分析】2016年 苏州中考英语阅读表达属于人物故事类阅读,讲述了一个粗心的女孩 Jamila总是把东西这儿丢那儿丢,妈妈想办法给她在银行开了一个账户的故事。三道小题前面两小

    2、题按照文章去寻找正确的答案,第三小题可以自由发挥,但是一定要言之有理。2017年 苏州中考英语阅读表达是一篇书评介绍了小心彪形大汉这本书,书中讲述了Mitch搬到了一个新的地方,他很担心新的学校会是什么样,也不知道新的邻居会是怎样,邻居的家里有两个孩子,一个叫Di,一个叫Bruce,Bruce长得很强壮,看起来像一个恶霸,所以Mitch害怕他,但后来才发现其实Bruce和他可以做同伴这个故事对孩子来说是一个好故事,因为可以教他们如何面对真实的和想象中的恐惧2018年 苏州中考英语阅读表达是属于教读者怎样生活得更好的五项技能“Money Management 、Cooking、Keeping P

    3、romises、Accepting Rejection(拒绝)、Lifelong Learning”。第一小题一定要数清楚总共提到了几项生活技能。2019年 苏州中考英语阅读表达属于对著名的儿童读物作家安迪格里菲斯的一个采访实录做题方法和之前考试一样。要注意第二小题问的是Andy是个什么样子的人,回答需要从文章中归纳出形容词来。2020年 苏州中考英语阅读表达是伊莱扎写给汤姆的一份信,信中分享了自己提高英语口语的方法。2021年 苏州中考英语阅读表达文章介绍了一只小河马的故事。两周大的小河马的妈妈死了,小河马独自坐在非洲国家赞比亚的赞比西河畔,在它快要死去的时候,Ian Stevenson和他

    4、的朋友发现了它,并把它带回去,人工喂养它,后来把小河马转移到野生动物中心,在那里小河马生活的很开心,大约五年后,小河马被转移到赞比亚的另一个地方。【真题详解】2016年苏州中考英语阅读表达真题“Jamila,I just found one dollar sitting on the coffee table,”said MrsJohnson“Is that your money?”Jamila looked up from the book she was reading“Oops,its mineI emptied my jacket pockets before I left for b

    5、asketball practice yesterdayI was running late,so I didnt have time to take it up to my room”Jamila placed it quickly in the back of her book and went back to reading“Jamila,you just put that money into the back of your bookIm quite sure that youre not going to be able to find it when you need it”he

    6、r mother said“You see,some of your money is in the pencil case on your deskSome is in the glove hanging behind the doorI think you might also have a few dollars in your bagYou are such a careless girl”“MomIm too busy to take care of my money”MrsJohnson smiled,“It looks like its time for you to get y

    7、our own bank account (账户)”“My own bank account?Is it necessary?Kids know little about it”Jamila repliedThe next day,MrsJohnson took Jamila to a bank and opened an account for herThe banking manger explained how the money in the account would increase“The longer the money stays in the account,the mor

    8、e it will earn(获利),”he addedJamila was surprised to learn that she could earn money just by keeping her money in a bank account“I wish I had done this a long time ago”53 Where did MrsJohnson find Jamilas one dollar?【答案】On the coffee table.【解析】细节理解题根据Jamila,I just found one dollar sitting on the coff

    9、ee table,”可知,约翰逊夫人在咖啡桌上发现了一美元故填写 on the coffee table54 Why was Jamila thought a careless girl?【答案】Because he put her money everywhere. 【解析】细节理解题,根据You see,some of your money is in the pencil case on your deskSome is in the glove hanging behind the doorI think you might also have a few dollars in you

    10、r bag可知,她把钱放在铅笔盒里,手套里,包里等等,所以妈妈说她是个粗心的女孩故填写Because he put her money everywhere55 Do you want to have your own bank account?Why or why not?【答案】YesBecause I think if I keep my money in a bank accountI can get more money【解析】细节理解与读者意图题根据The longer the money stays in the account,the more it will earn(获利)

    11、可知,存钱越久,账户里的收益越大,这会使大多数人都想要开设一个银行账户故填写YesBecause I think if I keep my money in a bank accountI can get more money2017年苏州中考英语阅读表达真题Book Review by Patricia Ann Turner It is school holiday time and Mitch Morrows family have just moved to a new home in a new placeMitch cant stop worrying about what his

    12、new school is going to be likeHe is not even sure about the neighboursNext door live the Bull family and they have two children,Di and Bruce The older of the two,Bruce,is a large boy,about Mitchs ageMitch watches him carry big rocksHe looks really strong and unkindMitch gives him the name Bruiser(彪形

    13、大汉)because he has a black eyeDid he get it in a fight?Mitch imagines all the worst possible things about BruiserHe is probably the class bully (恶霸)In his mind Mitch thinks of him as the enemy Things seem to get more worrying for MitchHe finds out he will be in the same class as BruiserThen on the fi

    14、rst day of school he learns that Bruiser is his buddy for the day This is a lovely story for young readers to read or listen toIt has a wonderful message for all children about facing their fearsreal and imagined The pictures in the book catch the worry Mitch feels and make Bruiser really look like

    15、a bad guy My only complaint is the colour of the printing of the textWhy there are pages of different coloured print I cannot tellThey may create problems for children with poor eyesight I give it four stars53 Who is the book Watch out for Bruiser for?【答案】Its for young readers【解析】细节理解题根据倒数第三段句子This

    16、is a lovely story for young readers to read or listen to这是一个让年轻读者读或听的可爱故事可知这本书是给小读者看的,故答案为Its for young readers54 What does Mitch imagine Bruce to be?【答案】 He imagines him to be a bad boy【解析】细节理解题根据第三段句子Mitch imagines all the worst possible things about BruiserHe is probably the class bully (恶霸)In hi

    17、s mind Mitch thinks of him as the enemy米奇想象了Bruiser最糟糕的事情,他可能是班上的恶霸,在他的脑海里,米奇认为他是敌人,可知可推测他觉得Bruce是一个坏蛋,故答案为He imagines him to do a bad boy55 After reading the book review,do you think the book is worth reading?Why or why not?【答案】YesBecause it tells me how to face the fears【解析】细节理解题根据倒数第四段句子It has a

    18、wonderful message for all children about facing their fearsreal and imagined它给所有的孩子们一个美好的信息,让他们面对他们的恐惧真实的和想象的可知文章告诉因为它告诉我如何面对恐惧故答案为YesBecause it tells me how to face the fears2018年苏州中考英语阅读表达真题Life offers so many lessons,both practical and personal,that youre never too young to begin learning them. H

    19、ere are some skills to learn as soon as possible.Money Management When you start receiving money of your own,its time to start understanding your relationship with money. In a world where you can buy any and every object,the key is to save money by buying only essentials(必需品)and a treat sometimes.Co

    20、oking One great way to save money is to learn to cook for yourself. Beyond that,cooking at home also helps you control your diet for better health. If you start doing this at an early age ,you will not have to depend on your parents too much.Keeping Promises Promises are a matter of honesty and shou

    21、ld be made with care. We must learn from an early age that our word must be followed up by action. When it isnt,others will quickly lose trust in us and not respect us .Accepting Rejection(拒绝) Though you must be careful not to break your word,others promises arent always kept. Learn about it early,a

    22、nd you wont be hurt easily. Also, not every job application or desired(渴望的)friendship will work out, so remember that there are more fish in the sea.Lifelong Learning No matter how old you get,there will always be things beyond your understanding. Its better to learn to be modest now rather than tak

    23、e a proud fall later in life. Be open to new experiences and keep learning. And its never too late to start.53. How many skills are talked about in the passage?【答案】Five.【解析】根据文中的各大段落前面的小标题可以数出来总共提到了5个技能,分别是“Money Management 、Cooking、Keeping Promises、Accepting Rejection(拒绝)、Lifelong Learning”。54. Whi

    24、ch two skills can help you save money?【答案】Money Management and Cooking.【解析】题目问的是哪两个技能能够帮助你省钱,根据文章第二段中“the key is to save money by buying only essentials(必需品)and a treat sometimes.”和第三段中“ One great way to save money is to learn to cook for yourself.”可知是Money Management和Cooking这两个技能。55. If one of your

    25、 friends breaks his promise to you,will you be angry? Why or why not?【答案】Yes. Because I think promises are a matter of honesty./ No. Because I have learned others promises are not always kept.【解析】题目问的是如果你的一个朋友打破了对你做出的承诺,你会生气吗?为什么?这题可以自由发挥,但是理由一定要合理恰当。2019年苏州中考英语阅读表达真题Interview with Andy Griffiths An

    26、dy Griffiths is well known as a writer of childrens books Here are some interesting things, you might not know about him! What do you like to do after a long day of writing? I go for long runs and bike rides beside the beach An hour of exercise after a long day of writing gives me energy Then Im rea

    27、dy to write some more Do you write using a computer or by hand? At first I write the stories by hand, and then I transfer(转录)them onto a computer I like to write by hand when T travel T find it very easy to lose myself in my diary when I am away from my usual activities What super power would you li

    28、ke to have? Xray vision(影像)if I can control it What is your favourite food? Fro never happier than when Im drinking banana milkshakes And I love fish But I dont like drinking fish milkshakes they are just terrible! What is your favourite book? Alice in Wonderland It has so many surprises and such si

    29、lliness in it Do you write for adults too? Only if I really have to T much prefer the freedom and fun of writing for children What do you say to kids who say, Why should I read? As Dr Seuss says The more you read, the more things you will know The more you learn, the more places youll go(1) What is

    30、Andys job?【答案】A writer of childrens books【解析】细节理解题根据第一段第一句 Andy Griffiths is well known as a writer of childrens books可知安迪格里菲斯是著名的儿童读物作家故答案为 A writer of childrens books(2)What do you think of Andy?【答案】He is an interesting man with a lot of hobbies【解析】细节理解题根据第四段 I go for long runs and bike rides besi

    31、de the beach An hour of exercise after a long day of writing gives me energy Then Im ready to write some more 可知安迪格里菲斯在海滩边跑了很长时间,骑自行车经过一天的长时间写作,一个小时的锻炼让他精力充沛,然后他准备写更多的东西推断他是他是个有很多爱好的有趣的人,故答案为 He is an interesting man with a lot of hobbies(3)Do you want to be a person like Andy? Why or why not?【答案】Ye

    32、s. Because I also want to write for children and bring them fun of reading/ No. Because I dont like writing【解析】本题意为:你想成为安迪这样的人吗?为什么?属于开放作答题型,答案不唯一,言之有理即可故答案可能为 Yes Because I also want to write for children and bring them fun of reading/ No Because I dont like writing2020年苏州中考英语阅读表达真题Hi, Tom,Thanks f

    33、or your message and I am glad that you wrote to me for ideas.I remember when I was learning English, I felt uncomfortable about speaking. I could remember lots of words and knew grammar rules, but speaking was difficult. I now feel a lot more confident about speaking, so here are some ideas that I h

    34、ave taken from my own experience.Dont worry about making mistakes. Other people will still know your meaning and they probably wont notice your mistakes.Use every chance you get to speak. For example, its a good idea to use only English in class and not to speak to your classmates in your own langua

    35、ge. At home, you should also try practicing new words and grammar learnt in class.Think about extra speaking practice outside the classroom. You can join a conversation group, such as the chat groups in the study centre. They are free to join.Practice speaking online. There are lots of websites wher

    36、e you can communicate with someone from all around the world.I hope this helps you and please come to me if you have other problems.Best wishes,Eliza53. How many suggestions does Eliza offer?【答案】Four. 【解析】根据Dont worry about making mistakes,Use every chance you get to speak,Think about extra speaking

    37、 practice outside the classroom,Practice speaking online,可知,信中共提到了四个建议,分别是:不要担心出错;利用每一个说的机会;考虑课外的口语练习;网上练习口语,所以空格处填Four。故答案为Four.54. What is Toms problem when he is learning English?【答案】Tom has problems in speaking English. 【解析】根据I now feel a lot more confident about speaking, so here are some ideas

    38、 that I have taken from my own experience,可知,伊莱扎向汤姆介绍自己提高英语口语的方法,由此可推断,汤姆在英语口语学习上有困难,所以空格处填Tom has problems in speaking English。故答案为Tom has problems in speaking English.55. If you are Tom,will you take Elizas suggestions? Why or why not?【答案】Yes. Because I think her suggestions are helpful and I woul

    39、d like to have a try.No. Because I have better ways to improve my spoken English.【解析】如果我是汤姆,我会采纳伊莱扎的建议。因为我认为她的建议很有帮助,我想要试一下。或者如果我是汤姆,我不会采纳伊莱扎的建议。因为我有更好的提高口语的方法。所以空格处填Yes. Because I think her suggestions are helpful and I would like to have a try.No. Because I have better ways to improve my spoken En

    40、glish。故答案为Yes. Because I think her suggestions are helpful and I would like to have a try.No. Because I have better ways to improve my spoken English.2021年苏州中考英语阅读表达真题A two-week-old baby hippo sat alone on the bank of the Zambezi River in Zambia, a country in Africa. His mother was dead. The morning

    41、 sun rose and with every passing minute he lost more strength. Without his mother, the baby probably wouldnt make it through the night. Luckily, Ian Stevenson and his friends saw the baby hippo. They took him back, fed him milk and eggs. The young animal was saved and soon doubled his weight. He see

    42、med happy and healthy. Later, the hippo, now called Douglas, was moved to an ideal home at Chipembele, a wildlife center owned by Ann and Steve Tolan. They built a sleeping place for Douglas by a pool where he liked to swim. They fed him every three hours. Douglas enjoyed playing with the Tolans pet

    43、 dogs and swimming in the pool. Sometimes at night, other hippos came from the nearby river to eat grass. At first, Douglas would walk into his pool to hide. “But he soon fought against his shyness and played with them,” Tolan says. Douglas remained at Chipembele for about five years before he was m

    44、oved to another part of Zambia.58. Whats the name of the hippo?【答案】Douglas. 【解析】根据“Later, the hippo, now called Douglas”可知,这只河马叫Douglas,故填Douglas。59. How did the baby hippo survive the night without his mother?【答案】He was saved by lan Stevenson and his friends. 【解析】根据“Without his mother, the baby pro

    45、bably wouldnt make it through the night. Luckily, Ian Stevenson and his friends saw the baby hippo. They took him back, fed him milk and eggs.”可知,小河马被Ian Stevenson和他的朋友们发现,救了小河马,故填He was saved by Ian Ste venson and his friends.60. In your opinion, where was the hippo moved five years later, a zoo or

    46、 the wild, Why? 【答案】 The wild. Because that was where he belonged. /A zoo. Because he could be taken good care of. 【解析】根据“Sometimes at night, other hippos came from the nearby river to eat grass. At first, Douglas would walk into his pool to hide. “But he soon fought against his shyness and played with them,” Tolan says.”可知,五年后小河马可能被送到野外生活,因为那里才是它真正的家;也许五年后小河马被送到了动物园,因为它需要被照顾,故填 The wild. Because that was where he belonged./A zoo. Because he could be taken good care of in the zoo.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题10 阅读表达-8年(2014-2021)苏州中考英语真题分析.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-831273.html
    相关资源 更多
  • 九年级历史下册第五单元“冷战”后的世界专题四世界政治格局的演变练习北师大版.docx九年级历史下册第五单元“冷战”后的世界专题四世界政治格局的演变练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第五单元“冷战”后的世界专题五现代科技文化与经济全球化练习北师大版.docx九年级历史下册第五单元“冷战”后的世界专题五现代科技文化与经济全球化练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第五单元“冷战”后的世界专题三社会主义国家的建立和发展练习北师大版.docx九年级历史下册第五单元“冷战”后的世界专题三社会主义国家的建立和发展练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第二单元第二次工业革命和近代科学文化第6课工业化国家的社会变化英国工业革命时期的城市病素材新人教版20191205336.docx九年级历史下册第二单元第二次工业革命和近代科学文化第6课工业化国家的社会变化英国工业革命时期的城市病素材新人教版20191205336.docx
  • 九年级历史下册第二单元第二次工业革命和近代科学文化第5课第二次工业革命诺贝尔奖相关介绍素材新人教版20191205339.docx九年级历史下册第二单元第二次工业革命和近代科学文化第5课第二次工业革命诺贝尔奖相关介绍素材新人教版20191205339.docx
  • 九年级历史下册第二单元第二次工业革命和近代科学文化第5课第二次工业革命海厄特素材新人教版20191205340.docx九年级历史下册第二单元第二次工业革命和近代科学文化第5课第二次工业革命海厄特素材新人教版20191205340.docx
  • 九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代第6课经济大危机与罗斯福新政练习北师大版.docx九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代第6课经济大危机与罗斯福新政练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代第5课尤和土耳其的民族解放运动练习北师大版.docx九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代第5课尤和土耳其的民族解放运动练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代直击中考练习北师大版.docx九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代直击中考练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代单元提升练习北师大版.docx九年级历史下册第二单元动荡与变革的时代单元提升练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第三单元第二次世界大战第9课世界反法西斯战争的胜利练习北师大版.docx九年级历史下册第三单元第二次世界大战第9课世界反法西斯战争的胜利练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第三单元第二次世界大战第8课第二次世界大战的全面爆发与扩大练习北师大版.docx九年级历史下册第三单元第二次世界大战第8课第二次世界大战的全面爆发与扩大练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第三单元第二次世界大战直击中考练习北师大版.docx九年级历史下册第三单元第二次世界大战直击中考练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第三单元第二次世界大战专题一两次世界大战练习北师大版.docx九年级历史下册第三单元第二次世界大战专题一两次世界大战练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第一单元第一次世界大战第3课凡尔赛_华盛顿体系的建立练习北师大版.docx九年级历史下册第一单元第一次世界大战第3课凡尔赛_华盛顿体系的建立练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第一单元第一次世界大战第1课两大军事集团的争斗练习北师大版.docx九年级历史下册第一单元第一次世界大战第1课两大军事集团的争斗练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第一单元第一次世界大战直击中考练习北师大版.docx九年级历史下册第一单元第一次世界大战直击中考练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册第一单元第一次世界大战单元提升练习北师大版.docx九年级历史下册第一单元第一次世界大战单元提升练习北师大版.docx
  • 九年级历史下册 第一单元《殖民地人民的反抗与资本主义制度的扩展》检测题 新人教版.docx九年级历史下册 第一单元《殖民地人民的反抗与资本主义制度的扩展》检测题 新人教版.docx
  • 九年级历史上学期期中测试卷(1-21课)-【帮课堂】2023-2024学年九年级历史上册同步学与练(部编版).docx九年级历史上学期期中测试卷(1-21课)-【帮课堂】2023-2024学年九年级历史上册同步学与练(部编版).docx
  • 九年级历史上册第三单元近代社会的曙光提升训练题.docx九年级历史上册第三单元近代社会的曙光提升训练题.docx
  • 九年级历史上册 第四单元 封建时代的亚洲国家 第12课 阿拉伯帝国拓展练习 新人教版.docx九年级历史上册 第四单元 封建时代的亚洲国家 第12课 阿拉伯帝国拓展练习 新人教版.docx
  • 九年级历史上册 第四单元 封建时代的亚洲国家 第12课 阿拉伯帝国同步练习 新人教版.docx九年级历史上册 第四单元 封建时代的亚洲国家 第12课 阿拉伯帝国同步练习 新人教版.docx
  • 九年级历史上册 第四单元 封建时代的亚洲国家 第11课 古代日本同步练习 新人教版.docx九年级历史上册 第四单元 封建时代的亚洲国家 第11课 古代日本同步练习 新人教版.docx
  • 九年级历史上册 第六单元 资本主义制度的初步确立 第19课 法国大革命和拿破仑帝国同步练习 新人教版.docx九年级历史上册 第六单元 资本主义制度的初步确立 第19课 法国大革命和拿破仑帝国同步练习 新人教版.docx
  • 九年级历史上册 第六单元 资本主义制度的初步确立 第18课 美国的独立同步练习 新人教版.docx九年级历史上册 第六单元 资本主义制度的初步确立 第18课 美国的独立同步练习 新人教版.docx
  • 九年级历史上册 第六单元 资本主义制度的初步确立 第17课 君主立宪制的英国同步练习 新人教版.docx九年级历史上册 第六单元 资本主义制度的初步确立 第17课 君主立宪制的英国同步练习 新人教版.docx
  • 九年级历史上册 第五单元 走向近代 第15课 探寻新航路同步练习 新人教版.docx九年级历史上册 第五单元 走向近代 第15课 探寻新航路同步练习 新人教版.docx
  • 九年级历史上册 第五单元 走向近代 第14课 文艺复兴运动拓展练习 新人教版.docx九年级历史上册 第五单元 走向近代 第14课 文艺复兴运动拓展练习 新人教版.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1