湖北省新高考联考协作体2021-2022学年高一下学期期中考试英语解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 新高 联考 协作 2021 2022 学年 一下 学期 期中考试 英语 解析
- 资源描述:
-
1、2022年湖北省新高考联考协作体高一春季期中考试高一英语参考答案1-5 C B A A C 6-10 A B C A B11-15 C A C A C 16-20 B A B B C21-23. DCA2427 DACB2831CBAD3235 BDAC3640 C GA E B4145. ACDBD4650. BCADC5155. BDACA56. for 57. to stand 58. competitions 59. is made 60. shouting61. extremely 62. tourists 63. how 64. whose 65. warmth应用文写作:How
2、is everything going? I have just returned home safe and sound. During my stay in England, it was you whooffered me a lot of help, for which I am more than grateful. Never shall I forget the first months, when I had difficulty adapting to the new school life. Your advice and guidance led me out of th
3、e terrible situation. It is knownto all that China is a country with lots of places of interest. I sincerely hope that youcan visit China someday. I will show you around my home town. I am sure we will havea good time then. I am looking forward to your early reply.第二节 读后续写 (满分25分)Paragraph 1:At that
4、 point I saw a beautiful young mother with her two kids.I thought that a beautiful woman with charming blue eyes must be willing to help me. So, with great expectation, I walked towards her with an appropriate smile on my face, and requested if she could be kind enough to make a phone call for me. H
5、owever, without a word, she pulled her kids to escape from me, as if scared by a murderer. I stood there, motionless, with a blank face and a sinking heart.Paragraph 2: Finally a man wearing a cheap T-shirt and dirty jeans seemed to notice me. I squeezed a smile though it failed to mask my exhaustio
6、n and disappointment, and requested him the same thing. Unexpectedly, he took out his mobile phone for me without hesitation. Dancing in his eyes was the real kindness that I had been struggling to seek for so long. From that day on, I began helping other strangers in trouble, just like the poor-loo
7、king but kind man, with the aim of passing kindness and melting the ice in many peoples hearts.答案解析:A篇本文是一篇应用文,介绍了本届冬奥会成功举办的几个关键性的因素。21. 【细节信息题】根据第三段The Winter Olympic mascot “BingDwenDwen”, a cartoon image of a panda wearing a spacesuit, like a winter sports athlete from the future, has enjoyed wid
8、e popularity at home and abroad since its first appearance in 2019. Bing DwenDwenisa great combination of Chinese culture and the Olympic spirit.可知冰墩墩受欢迎的原因是因其中国文化与奥运净胜的结合,故选D项。22. 【细节信息题】根据第五段By cutting the travel time between the two from three hours to 47 minutes,可知新的高铁使北京到张家口的车程由原来的三小时缩短到47分钟,故选
9、C项。23. 【信息查找题】根据第二段the 2022 Olympic torch featured a similar design to the 2008 Olympic torch by the same color combination and artistic forms.可知2022冬奥会的火炬与2008奥运火炬相似而不是相同,B项;根据第四段Soon after the announcement of “BingDwenDwen”, Beijing organizers also introduced “ShueyRhonRhon” as the mascot of the 2
10、022 Beijing ParalympicWinter Games.可知雪容融是冬残奥会的吉祥物,故C项有误; 第五段中the bullet traincan run up to 350 kilometers per hour without a driver,可知新的高铁没有驾驶员,可知D项有误;结合第一段Beijinghasmadehistory as the first city in the world to have hosted both the Summer and Winter Olympics.故选A项。B 篇本文是一篇记叙文。文化差异带来的误解。作者在某亚洲国家乘坐地铁时
11、,地铁上的当地人见作者的行李包很重就主动帮其拿着行李,作者由最初误解行李被盗后来理解这是当地人的一个常见的习惯做法。24. 【细节信息题】根据第二段But in one quick motion, I felt my bag removed from my back, and in a flash, it wasgone. I turned around to see who the thief was.作者误以为有人偷她的行李包,在第三段中She picked up my bag, showing how heavy it was. I finally began to understand
12、. She was holding my bag to help me可知对方是想帮助“我”故选D项。25. 【猜测词义题】根据第二段I turned around to see who the thief was. I looked at the people standing behind me,but didnt see my bag or anyonesuspicious(可疑的). My heart began to beat wildly and I began topanic.可知作者在地铁发现自己的包不见了,My heart began to beat wildly可知我”当时
13、内心是害怕的,故选A项。26. 【推理判断题】根据第四段另一位乘客上车后也有人主动帮其拿行李,可知在当地的地铁上这一做法很普遍,故选C项。27. 【主旨大意题】根据第一段What happened to me next on the subway has taught me much about culture difference.可知作者讲述这个经历是为了告诉我们一个关于文化差异的故事故选B项。C篇本文是一篇说明文,介绍24节气以及24节气在我国农业生产,传统习俗及人们生活方式等方面的影响。28. 【推理判断题】根据第二段In the international meteorologica
14、l (气象) field, the 24 solar terms are recognized as “the fifth invention of China”,24节气在我国古代的四大发明的基础上被称为“第五大发明”,可见其重要性。故选C项。29. 【细节信息题】根据第五段In ancient times, this system not only guided agricultural production, helping farmers to expect the changes in temperature, spring planting and autumn harvest,
15、but also directed Chinese folk customs.可知在古代,24节气指导农业生产及民间习俗。故选B项30. 【主旨大意题】根据第六段首句Nowadays, the 24 solar terms could not only be applied to farming, but also guide Chinese in everyday life. 可知当今24节气不仅应用于农业,而且还指导人们的日常生活,故选A项。31. 【细节查找题】A项in2016时间状语有误;B项夏至是一年中白天时间最长的一天,而不是最短;冬至不是明清两朝的帝王创造的;结合最后一段It r
16、eflects the emotional connection, the wisdom and creativity of the Chinese, who respect and live in harmony with nature.故选D项。D篇本文是一篇科普文。大自然中许多动物冬眠,人为什么不冬眠呢?32. 【细节信息题】根据第二段Their metabolism (新陈代谢) will slow to less than a quarter of its normal rate. This cools the creatures body and slows its heartbe
17、at可知在动物在冬眠期间新陈代谢,心跳减慢,体温下降,故选B项。33. 【细节理解题】根据第三段人类不冬眠的原因由:Our ancestors were tropical (热带的) animals with no history of hibernating;waste management is a huge challenge for human hibernation;Body temperatures below 2.8 C tend to damage the human digesting(消化) organs and may cause pain.Cold temperatur
18、es can also destroy the immune(免疫的) system,.可知D项不属于其中原因之一,故选D项。34. 【推理判断题】根据第最后一段Could humans hibernate in the future?For long-distance space travel, its likely.Being able to hibernate would make such distances considerably less boring for the astronauts and save key resources,according to Universit
19、y of Oxford in the UK.可知下一段可能会探讨在太空探索中让宇航员进入冬眠状态故选A项。35. 【主旨大意题】结合全文内容由动物冬眠引出why dont humans hibernate?, 解释原因并讨论未来在这一领域的尝试,故选C。七选五本篇是一篇记叙文,本文主要讲述了一群青蛙在穿过树林时,其中两只掉进了一个深洞里,其余的青蛙都在说它们死定了,其中的一只信以为真,最终死了,而另一只青蛙以为是鼓励的话最终不断的尝试,终于跳出来了。36.根据第一段They all began to sadly shake their heads and croak (呱呱地叫) out wa
20、rnings.可知其他的青蛙并没有跳进洞中,而是在洞外朝掉入洞中的两只同伴叫喊,故选C项。37. 第二段the frogs that were watching kept croaking louder at them that they might as well(不妨) stop.洞外的青蛙认为落入洞中的两只青蛙应该停止努力,认为他们试图跳出来是浪费时间,故选G项。38.根据第二段末:One of the two frogs finally gave up, followed their advice and died,落入洞中的青蛙有两只,one.the other故选A项。39. 根据
21、第四段“How did you make it when we yelled and croaked at you to stop?”可知另外一只青蛙最后通过努力跳出了洞外,故选E项。40.根据最后一段A little encouragement can go a long way. We dont often think about the effect that our words have upon others.通过故事总结出道理:我们的语言对他人产生巨大的影响,故选B项。完形填空本文介绍了“七一勋章获”得者之一张桂梅老师。这位孩子们眼中的“妈妈”、“燃灯校长”一生致力于华坪女高的教育
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018年秋八年级语文上册人教版(襄阳专版)习题课件:15、散文二篇(共11张PPT).ppt
