江苏省海安中学2021届高三英语上学期期中学业质量监测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 海安 中学 2021 届高三 英语 学期 期中 学业 质量 监测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省海安中学2021届高三英语上学期期中学业质量监测试题(含解析)注意事项考生在答题前请认真阅读本注意事项及各题答题要求1.本试卷共10页,满分150分,考试时间为120分钟。考试结束后,请将答题卷交回。2.答题前,请您务必将自己的姓名、准考证号、座位号用0.5毫米黑色字迹签字笔填写在答题卷上。3.请认真核对监考员在答题卡上所粘贴的条形码上的姓名、考试证号与你本人的是否相符。4.作答选择题必须用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其它答案。作答非选择题必须用书写黑色字迹的0.5毫米的签字笔写在答题卷上的指定位置,在其它位置作答一律无效。第一部分:听力(共
2、两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What skill does the woman think most useful?A. Making a fire.B. Building a shelter.C. Finding water.【答案】A【解析】【原文】M: I think the most useful skills are finding wat
3、er and making a shelter. Without them, you couldnt survive.W: Id put making a fire above them, because you should use it to boil water so that its safe to drink.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why didnt the woman have the bags delivered?A. The supermarket doesnt offer delivery.B. She is strong enough to carry
4、them.C. The driver doesnt work today.【答案】C【解析】【原文】W: Tony, can you help me with those bags?M: Sure. Im surprised you didnt just have these delivered.W: Normally I do, but the driver for the supermarket is off today. Carrying these bags up all those stairs would be hard at my age.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看
5、】Why does the woman visit the man?A. To ask him to hang a painting for her.B. To borrow a tool from him.C. To tell him to tum down his music.【答案】B【解析】【原文】M: Oh, Hi Cindy. Was my music too loud? I can turn it down.W: Oh, no. I just came over to ask if you have a hammer I can borrow.M:A hammer?W: Yeah
6、, my brother got me a beautiful painting and I want to hang it on my wall.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At home.B. In a park.C. In a shop.【答案】A【解析】【原文】W: When were we go to the park?M:The wildlife program will be over soon. I just want to see the end of it. Then, we can go.W:Shall I
7、 phone Mum now to say well be there in 30 minutes?M: Yes. And please ask her to buy todays newspaper for me.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Whether to get a gift for a wedding.B. How to prepare for a wedding.C. What to get for a wedding.【答案】C【解析】【原文】W: Do you see a
8、nything here that we can get to take to Jason and Alisons wedding?M: Not really. Cant we just bring them some flowers?W:No. Flowers arent right for a wedding.How about this teapot?M:Yeah,that looks nice.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每
9、小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How much does Judy s pig weigh?A. 100 pounds.B. 200 pounds.C. 300 pounds.7. What will Judy do?A. Pay some money as punishment.B. Spend two months in prison.C. Help her pig lose weight.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W:Did you hear about a
10、 woman named Judy who will have to spend a month in prison because her pet is too overweight?M: What? No!W: Yeah,her pot-bellied pig weighs 200 pounds. Most weigh between 65 and 100 pounds. Its unhealthy for the poor animal to be that big, and it has trouble walking.M:So what happened?W:Well, the po
11、lice charged her. She also has to pay a $300 fine.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Where will the woman probably be at 6:40 tomorrow?A. In a taxi.B. At the hotel.C. At the airport.9. What does the woman ask the man to do in the end?A. Book a taxi for her.B. Inform her of the flight.C. Give her
12、a wake-up call.【答案】8. A 9. C【解析】【原文】M: Can I help you,madam?W:Yes,I need a taxi to the airport tomorrow morning.M: No problem. I can arrange that for you right now. What time is your flight?W:At 9:30,so can the taxi come around 8 oclock?M: Actually youll probably want the taxi to pick you up around
13、6:30.W:6:30? Are you sure?M: Well, the airport is pretty far from here. And it will take you about half an hour to get through security.W: I guess youre right. Can you call me before the taxi comes tomorrow morning?M:No problem.Ill schedule a wake-up call for 5:30.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14、10. What does the man want to do?A. Have his money back.B. Get a new watch of the same style.C Exchange the watch for a different one.11. What will the man do next?A. Show his receipt.B. Make a call.C. Fill in a form.12. What can we learn from the conversation?A. The man bought the watch a few days
15、ago.B. This style of watch enjoys great popularity.C. The mans watch is completely broken.【答案】10. B 11. C 12. B【解析】【原文】M:Excuse me,Id like to exchange this watch.And heres my receipt.I just bought it a few weeks ago, but look at this!W:What seems to be the problem?M: Its the band. Its already broken
16、.W:Oh.Let me see if I can get you another one. Im sorry. We are completely sold out of that style.They are really popular I can order one for you.Or do you want to exchange it for a different watch?M:Well,I really like this style.W:Well,call me here tomorrow.By then, Ill know when I can get you a ne
17、w one.Could you just fill out this form for me,please?M:Okay. Thanks.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. How did the man know the position?A. From the restaurant.B. From his friend.C. From the newspaper.14. What related experience does the man have?A. Waiting tables.B. Serving dishes.C. Handling
18、customers.15. How long is the trial period?A. About a week.B. About two weeks.C. About three weeks.16. What benefit can be gained from the job?A. Free transportation to work.B. Two free meals a day.C. Three days off a week.【答案】13. A 14. C 15. B 16. A【解析】【原文】W:Did you see our ad in the newspaper?M: A
19、ctually I ate here with a friend in your restaurant last week, and as we were leaving I saw the notice in your window.W: As you know were looking for servers, and do you have any kind of work experience related to waiting tables? Like serving experience? Or experience dealing with customers?M: I onc
20、e worked as a volunteer in a zoo for two months and dealt with different people.W: So would you be able to start work right away if you were offered a job?M Not exactly. I could start at the beginning of next month. Is it a permanent position youre offering?W:Yes.But one of the conditions is that th
21、eres a trial period.M: How long is that for?W: Half a month.M:And what about weekends? Do servers get both days off?W: Im afraid weekends are our busiest time. If you take the job, youll have to agree to work every Saturday and Sunday. Your days off would be Tuesday and Wednesday.M: OK. And the pay?
22、W: Its 8.50 an hour now, though it may go up soon And on top of your pay you get benefits -one free meal a day and we also provide free buses for all our staff to our restaurant.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How does the departure time differ from the usual?A. Its fifteen minutes later.B. Its
23、 fifteen minutes earlier.C. Its half an hour later.18. What does the speaker say about the ruin?A. It was mentioned during yesterdays tour.B. It was near the ancient theater.C. It is a famous palace now.19. Which activity is unavailable during the trip?A. Diving.B. Volleyball.C. Sailing.20. What doe
24、s the speaker think of taking the suncream?A. It is safe.B. It is useless.C. It is necessary.【答案】17. B 18. A 19. C 20. C【解析】【原文】M: Good morning. Youve booked the trip to Gulum tomorrow, and Id like to explain the arrangements for what will be a great day out.Were meeting at eight oclock in the morni
25、ng as the bus will go at exactly quarter past eight. This is instead of the usual departure time of eight thirty. To get on the bus, please meet at the entrance to the hotel rather than at the reception desk, which gets quite crowded in the mornings.Our first stop will be at a magnificent ruin just
26、outside Gulum. It used to be a palace. Im sure the guide mentioned it during the tour of the ancient theater, if you went on that yesterday.The atmosphere theres really special,as youll see for yourselves. Afterwards well drive on to the Wakizi Restaurant on the Gulum River for lunch.In the afternoo
27、n, well stop at Gulum beach where theres a choice of activities to do. One option is to go diving. For those people who like volleyball, were organizing a competition on the beach. Unfortunately, at this time of year, sailing isnt possible, due to the lack of wind.Well provide towels and umbrellas,
28、but please dont forget the suncream as the temperatures are very high- you will need it even on a cloudy day!第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AIm not much of a gardener. I love having beautiful flowers, but I dont have a good track record when it comes to m
29、aking them grow.A few months after our son left for the Middle East, my friend gifted me a box of tulip bulbs. She explained that these bulbs were put into the ground in the fall and lay sleeping all winter. They had all the nutrients they needed inside the bulb and would come out in the spring.“Whe
30、n you see the leaves of the tiny flowers pushing toward the sun, youll know that its almost time for your son to come home. Theyll give you what you need most. She walked me through the process of planting them.It was a long winter-cold and dark. I endured both the weather and the loneliness and fea
31、r I felt with my son away. Dead leaves, frost and finally a heavy snow covered the area where Id planted those flowers, and I soon forgot they were there.Finally the weather began to warm. One day, as I walked down my front steps, I noticed an area of green. I bent down to inspect the situation more
32、 clearly and saw that those tulips had begun to grow, their tiny leaves forcing their way to the sun.Day after day, the time approached when my son would finally be home. Now with spring just around the comer, nothing could keep either of us from marching toward the light Almost all of those bulbs b
33、loomed. And with each brightly colored flower, I marked off one day closer to holding my son in my arms again.21. Which of the following is true about the author?A. She is a professional gardener.B. She never plants flowers at home.C. She is not good at growing flowers.D. She often sends friends flo
34、wers as gifts.22. Why did the author forget the tulip bulbs soon?A. She had no hope for beautiful flowers indeed.B. The bitter winter reminded her of her son far away.C. She was discouraged from making another attempt.D. They failed to live through the cold and long winter.23. What can be a suitable
35、 title for the text?A. A Dark Winter With HopeB. Living a Positive LifeC. An Area of Green in SpringD. Planting Hope in Winter【答案】21. C 22. A 23. D【解析】这是一篇记叙文。记叙了作者的儿子在去中东几个月后,朋友送给作者一盒郁金香球茎。但是作者本身不擅长养花,那个冬天寒冷又漫长,作者已经对郁金香能开出美丽的花不抱希望了,结果冬天种下的花在春天发芽,作者的心情也从绝望向希望转变。【21题详解】细节理解题。根据第一段“Im not much of a ga
36、rdener. I love having beautiful flowers, but I dont have a good track record when it comes to making them grow.(我不是一个很好的园丁。我喜欢拥有美丽的花朵,但当提到要让它们生长,我就显得毫无头绪)”可知,关于作者的说法中C选项“她不擅长养花”正确。故选C。【22题详解】推理判断题。根据第四段“It was a long wintercold and dark. I endured both the weather and the loneliness and fear I felt
37、with my son away. Dead leaves, frost and finally a heavy snow covered the area where Id planted those flowers, and I soon forgot they were there.(那是一个漫长的冬天又寒冷又黑暗。儿子离开后,我忍受着天气、孤独和恐惧。枯叶、霜冻,最后一场大雪覆盖了我种那些花的地方,很快我就忘了它们在那里了)”结合上文作者提到自己本身不擅长养花,加之这个冬天又黑暗又寒冷,由此可推知,作者很快就忘记了郁金香球茎,是因为她确实对美丽的花朵不抱希望了。故选A。【23题详解】主
38、旨大意题。根据倒数第二段“Finally the weather began to warm. One day, as I walked down my front steps, I noticed an area of green. I bent down to inspect the situation more clearly and saw that those tulips had begun to grow, their tiny leaves forcing their way to the sun.(最后天气开始变暖了。一天,当我走下屋前的台阶时,我注意到一片绿色。我俯下身来,
39、想要看得更清楚些,那郁金香已经开始生长了,细小的叶子迎向阳光)”结合文章记叙了作者的儿子在去中东几个月后,朋友送给作者一盒郁金香球茎。但是作者本身不擅长养花,那个冬天寒冷又漫长,作者已经对郁金香能开出美丽的花不抱希望了,结果冬天种下的花在春天发芽,作者的心情也从绝望向希望转变。整体故事脉络就是作者在寒冬种植下的花于春天发芽生产,作者的心态也从孤独绝望慢慢转变的充满希望,可见花卉就是希望的意象。可知,D选项“在冬天播种希望”最符合文章标题。故选D。BAn 80-year-old man and his family may soon get a bill for the cost of his
40、rescue mission. After an all-night search by rescuers, James Clark of Dublin, Ohio, was found “not moving and exhibiting what appeared to be signs and symptoms on low body temperature to the point of not being able to speak any clear words,” according to a statement.Similarly, in 2015, a family of f
41、our received an about 8,500 bill after their daytime hike left them lost in the dark and requiring search and rescue(SAR). This raises an interesting question: Who pays for the cost when you get lost or injured in the great outdoors?The high cost of SAR missions is what prompted states like New Hamp
42、shire to pass laws that establish programs like Hike Safe to hold individuals more financially accountable for their rescues. However, some people have called for more strict laws to shift SAR costs off taxpayers. They say such a move would ultimately make people take more responsibility, but its a
43、controversial idea. Society rescues people all the time-auto accident victims, home fire victims-and at far greater cost than wilderness hiker rescues. writes Backpacker.Critics say putting a price tag on SAR could cause people to hesitate before calling for help in emergency situations. But Heggie
44、says this isnt actually the reason why the National Park Service doesnt charge for SAR. If an agency such as NPS starts charging the public for SAR costs, the agency essentially has to conduct SAR operations. If something goes wrong during the SAR operation, someone could lead to a lawsuit(起诉).”Both
45、 Heggie and Kupper say the best way people can avoid needing rescue is simply by being prepared, suggesting that people research hikes before they go, pay attention to their surroundings, pack essential gear and not rely on a cellphone as a survival kit. The best time to prevent SAR incidents is whe
46、n people are still at home, Heggie said.24. What happened to James when he was rescued?A. He lost his way home.B. He didnt dare to move alone.C. He couldnt express himself.D. He was seriously injured.25. What benefit does a price tag on SAR have?A. To pay back the rescuers.B. To make hikers more res
47、ponsible.C. To reduce outdoor activities.D. To discourage hikers calling for help.26. What is the reason for NPS to avoid charging for SAR?A. The possibility of being charged.B. The heavy burden of medical costs.C. The difficulty in doing a SAR operation.D. The fear of doing fewer SAR operations.27.
48、 What is the most effective way to avoid a rescue need according to Heggie?A. Packing necessary things.B. Carrying a survival kit.C. Taking a cellphone everywhere.D. Preparing well in advance.【答案】24. C 25. B 26. A 27. D【解析】本文是一篇议论文。文章主要介绍了谁该承担营救受困游客的救援费用,以及人们对此问题的不同看法。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“After an al
49、l-night search by rescuers, James Clark of Dublin, Ohio, was found not moving and exhibiting what appeared to be signs and symptoms on low body temperature to the point of not being able to speak any clear words,(经过救援人员一整夜的搜寻,俄亥俄州都柏林的James Clark被发现一动不动,并表现出体温过低的迹象和症状,甚至说不出任何清楚的话。)”可知,当James获救时,他已经不能
50、清晰地表达了。故选C。【25题详解】推理判断题。根据第三段中“However, some people have called for more strict laws to shift SAR costs off taxpayers. They say such a move would ultimately make people take more responsibility, but its a controversial idea.(不过,有些人呼吁更严格的法例,以转移纳税人需要进行搜救活动时的负担。他们表示,这样的举措最终会让人们承担更多的责任,但这是一个有争议的想法)”可推知,
51、搜救活动标价的好处是让徒步旅行者更有责任感。故选B。【26题详解】推理判断题。根据倒数第二段的“If an agency such as NPS starts charging the public for SAR costs, the agency essentially has to conduct SAR operations. If something goes wrong during the SAR operation,someone could lead to a lawsuit.(如果像NPS这样的机构开始向公众收取搜救费用,该机构就必须进行搜救行动。如果在搜救行动中出现问题,
52、可能会导致有人起诉)”可推知,NPS不愿意收费是因为害怕如果救援中出错会遭到起诉,故选A。【27题详解】细节理解题。根据最后一段“Both Heggie and Kupper say the best way people can avoid needing rescue is simply by being prepared, suggesting that people research hikes before they go, pay attention to their surroundings, pack essential gear and not rely on a cellp
53、hone as a survival kit. The best time to prevent SAR incidents is when people are still at home, Heggie said.( Heggie和Kupper都表示,人们避免需要救援的最好方法就是做好准备。他们建议人们在出发前研究一下徒步旅行的情况,注意一下周围的环境,带上必要的装备,不要把手机当作求生工具。Heggie说:预防搜救事件的最佳时机是当人们还在家中时。)”可知,Heggie认为,避免救援需要最有效的方法是提前做好准备。故选D。CIsraeli company Watergen has pro
54、duced an appliance that can generate clean,drinkable water out of air. The device,called GENNY, is small enough to be used in a home or office but can generate up to 30 liters of water a day.GENNY takes air in and passes through a filter(过滤器)to remove dust and dirt. The filter is powerful enough to
55、work with high air pollution. The air is directed through GENius,a heating and cooling process which causes water in the air to condense(凝结).This water is then passed through several more filters and minerals are added to improve the flavor of the water. Finally, the water is stored in a tank where
56、it is continually circulated to keep it fresh. Therefore,the water produced by GENNY is often of a higher quality than water running through filtration systems attached to the citys water lines.The technology of GENius is much better than other technologies that generate water from air. It produces
57、four to five times more water per kilowatt-hour.Watergen has other products that use this same technology on a larger scale, the largest of which can produce up to 5,000 liters of water per day.As an added bonus,during the water generation process, GENNY can emit clean air which is healthier for peo
58、ple to breathe.At the Consumer Electronics Show in Las Vegas, GENNY was named the Energy Efficient Product of the Year. The award series recognize the worlds top high-tech home products.Last year,Watergens large-scale products were donated to authorities in Brazil,Vietnam and India. They also assist
59、ed rescue and recovery efforts during the 2018 California wildfires and provided clean,safe water for the residents of Texas and Florida in the aftermath of the devastation caused by hurricanes Harvey and Irma.Watergen also seeks to help protect the environment by reducing waste generated by plastic
60、 water bottles. People are called upon to put the water from GEENY into reusable bottles so that plastic ones dont get used and thrown away.28. What does GENNY accomplish by adding minerals to the water?A. It keeps the water fresh.B. It helps kill harmful bacteria.C. It satisfies local water regulat
61、ions.D. It makes the water taste better.29. Which of the following can best describe GENius?A. Energy-efficient.B. Cost-saving.C. Time-saving.D. Environment-friendly.30. What does the underlined word emit in paragraph 4 probably mean?A. Cut down.B. Blow away.C. Give off.D. Use up.31. What can Waterg
62、en do using its large scale products?A. Consume plastic waste.B. Respond to natural disasters.C. Test water quality globally.D. Relieve drought in some countries.【答案】28. D 29. A 30. C 31. B【解析】这是一篇科普说明文,介绍了以色列公司Watergen生产的一种可以从空气中产生清洁饮用水的设备,文章说明了该设备的运行方式、优越性和用途,还补充了Watergen公司的其他环保行为。【28题详解】细节理解题。由文章
63、第二段第四句”This water is then passed through several more filters and minerals are added to improve the flavor of the water.(然后这些水再经过几个过滤器,并添加矿物质来改善水的味道。)”可知,添加矿物质的目的是改善水的味道,即使水的味道更好。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第五段“At the Consumer Electronics Show in Las Vegas, GENNY was named the Energy Efficient Product of the
64、 Year. ”(在拉斯维加斯的消费电子展上,GENNY被评为年度节能产品。)可知GENius可以被描述为节能。故选A。【30题详解】词句猜测题。由前一句As an added bonus, during the water generation process(作为一个额外的好处,在水的产生过程中)中的bonus可知,emit air肯定是好的方面,可以猜测这个设备可以排放出清洁的空气,A项是减少,B项是吹走,D项是用光。C项 是排出,符合题意。故选C。【31题详解】推理判断题。根据倒数第二段“They also assisted rescue and recovery efforts du
65、ring the 2018 California wildfires and provided clean, safe water for the residents of Texas and Florida in the aftermath of the devastation caused by hurricanes Harvey and Irma.(它们还协助了2018年加州山火的救援和恢复工作,并在飓风Harvey和飓风Irma造成的破坏之后,为得克萨斯州和佛罗里达州的居民提供了干净、安全的饮用水。)”可知Watergen可以利用它的大规模产品对自然灾害做出(积极的)反应。故选B。DW
66、hen you think of a map, is north on the top or the bottom? Usually, maps are designed with north on top,though when we think about it, there is no logical reason for this bias. After all, there is no up or down in space. So what is wrong with south, east or west being on the top of the map? The answ
67、er is:nothing at all. In fact, north-up maps only became the norm in the last few hundred years.Ancient Egyptian maps had south at the top because the Nile River flows downhill from mountains in the south to the Mediterranean Sea in the north. Mecca was to the south of most early Muslim civilization
68、s, and south-up maps were designed so that viewers would look up to see Mecca. Medieval Christian maps had east at the top, as they believed the Garden of Eden was in the east. The only early maps that had north at the top were those of early China because the emperor lived in the north.North seems
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
