江苏省南京市、盐城市2021届高三英语第二次模拟考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 南京市 盐城市 2021 届高三 英语 第二次 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省南京市、盐城市2021届高三英语第二次模拟考试试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5小题;每小题 1.5 分,满分7.5 分)听下面5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例 How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是 C。1.Whats the weather lik
2、e today?A.Windy. B. Sunny. C. Warm.2.How will the woman get to the railway station?A. By car. B.By taxi. C.By subway. 3.Who till needs to join a group?A.Alex. B. Simon. C. Helen.4.When did the man leave the office?A.At 1: 00. B.At 1: 30. C.At 2: 00.5. What are the speakers doing? A. Watching a movie
3、.B. Attending a wedding. C. Admiring a picture.第二节(共15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料;回答第 6、7 题。 6.What will the speakers do together?A. Go running. B. Play tennis. C. Go swimming.
4、7.Where will the man pick up the woman?A. In the gym. B.At the tennis court. C.At the swimming pool.听第 7段材料,回答第 8至 10 题。 8.What are the speakers mainly talking about?A.How to learn Italian. B.How to spend the vacation. C.How to enjoy music.9.Why doesnt the woman want to go to Rome? A. She is afraid
5、of flying. B. She hates Italian music. C. She has no interest in history.10. What is the woman probably interested in?A.The delicious food. B. The great architecture. C. The natural scenery.听第 8 段材料,回答第 11 至13 题。11.Where does the conversation probably take place?A.In a supermarket. B. At a post offi
6、ce. C. At home.12.How much did the two speakers spend on the fruit?A. $4.50. B.$3.40. C.$2.99. 13.How does the woman feel in the end?A.Angry. B. Satisfied. C. Calm.听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。14.What is the probable relationship between the two speakers?A. Classmates. B. Doctor and patient. C. Teacher an
7、d student.15.What did the man do in the morning?A. He had a PE lesson. B.He skipped the breakfast.C.He broke the record of 200-meter race. 16.Why did the man suffer a stomachache?A. He ran too fast. B. He ate too much. C.He rose too early.听第10段材料,回答第 17 至 20 题。17.Which room is for the Academic Test
8、of English?A. Room 304. B.Room 403. C. Room 504.18.Where could the students put their schoolbags?A. In the lockers with keys. B. In front of the testing room. C.On the chairs outside the washroom.19.What should the students do if they want to use the washroom?A. Go together with a partner. B. Wait u
9、ntil their name is called. C. Get the monitors permission.20.What can we learn from the announcement?A. Students can use their own pencils. B. The speaker is one of the candidates. C.Coats are forbidden in the testing room.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节(共15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个选项中
10、选出最佳选项。AAs 2021 unfolds .and youre joining us from Canada,we have a small favour to ask.Through these challenging times, millions rely on the Guardian for independent journalism that stands for truth.Readers chose to support us financially more than 1.5 million times in 2020,joining existing support
11、ers in 180 countries.For 2021, we commit to another year of high-impact reporting that can offer an authoritative and trustworthy source of news for everyone.When important events happen, we can investigate and challenge without fear or favour.Unlike many others,we have maintained our choice: to kee
12、p Guardian journalism open for all readers,regardless of where they live or what they can afford to pay.We do this because we believe in information equality, where everyone deserves to read accurate news and thoughtful analysis. Greater numbers of people are staying well-informed on world events, a
13、nd being inspired to take meaningful action.In the last year alone, we offered readers a comprehensive, international viewpoint on critical events, especially on the climate emergency. We made the decision to reject advertising from fossil fuel companies.If there were ever a time to join us, it is n
14、ow.Every contribution, however big or small, powers our journalism and helps sustain our future. Support the Guardian from as little as CA$1it only takes a minute. Thank you. 1. According to the text, the Guardian_.A. favors important eventsB. provides trustworthy reportsC. finances readers in 180co
15、untriesD. receives CA$1.5 million annually2. What does the underlined wordthisin Paragraph4refer to?A. Making readers well-informed.B. Inspiring readers to take action.C. Fighting for information equality.D. Keeping the Guardian easily accessible.3. What is the purpose of the text?A. To advertise th
16、e Guardian.B. To review achievements.C. To encourage donations.D. To inspire new ambitions.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【分析】本文是应用文,介绍了卫报的办报特色并号召捐款支持其发展。【1题详解】细节理解题。根据第三自然段“For 2021, we commit to another year of high-impact reporting that can offer an authoritative and trustworthy source of news for everyon
17、e.”(2021年,我们承诺将继续提供高影响力的报道,为所有人提供权威和可靠的新闻来源。)可知the Guardian承诺提供可靠的新闻。故选B项。【2题详解】词句猜测题。根据前文“Unlike many others, we have maintained our choice: to keep Guardian journalism open for all readers, regardless of where they live or what they can afford to pay.”(与其他许多媒体不同,我们坚守自己的选择:无论他们住在哪里,也不管他们付得起多少钱,我们让卫
18、报新闻对所有读者开放。)可知下文We do this中的this指代的是让更多的读者读到卫报,让卫报更容易接近。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据末段“Every contribution, however big or small, powers our journalism and helps sustain our future. Support the Guardian from as little as CA$1it only takes a minute. Thank you.”(无论大小,每一份捐献都能为我们的新闻事业提供动力,并帮助我们走向未来。1加元也可以支持卫报只需要一
19、分钟。谢谢你!)可知本文写作目的就是号召大家为the Guardian捐款。故选C项。BWhen I was 6, my elder brother brought me to the local BMX(自行车越野) track to ride in a kids race for the first time. The hill out of the starting gate looked so scary and step that I backed off. My parents took me back for another try the next week. I fell a
20、lmost immediately but still managed to win the second place. Ive loved racing ever since.I turned pro at 15, which isnt possible now: You have to be 17 to compete professionally around the time I went pro, BMX became an Olympic sport and I decided to pursue it after high school. Im the youngest woma
21、n with a professional title in the United States.BMX isnt judged on tricks or how you handle barriers, but its an extreme sport. Its like horse racing mixed with riding a roller coaster. It starts with a huge burst of speedI go 40 mph by the time. Im two and a half seconds out of the gate. Then I tr
22、y to come out in front of seven competitors at the end of the track, which includes 40-foot jumps. I keep chasing the high that comes from prestart nervousness, big jumps, and that feeling of crossing the finish line first.Strength and balance are key in competition, so I work out at least five days
23、 a week to prepare. I do tons of resistance and agility(灵活) training, both on and off the bike. I also do mental drills with a sports psychologist to make sure Im focused and confident going into competition. If I make a mistake on the course, I have to move on. Everyone is out to beat me; I need to
24、 concentrate on winning so my competitors cant capitalize on an error and pass me!I was so proud to win a silver medal at the Olympics in Rio, but I felt I was capable of gold, so that will push me to do better. Im continually working to reach my potential in the sport. Until I feel completely satis
25、fied, Ill keep coming back.4. What do we know about the author?A. She withdrew from her first BMX race.B. She became the youngest BMX rider in America.C. Her parents forced her to turn BMX professional.D. Her efforts resulted in BMX entering the Olympics.5. To win the BMX race,the author has to_.A.
26、jump highestB. focus on other competitorsC. play tricksD. keep balanced all the way6. The underlined phrase “capitalize on” in Paragraph4probably means_.A. make up forB. take advantage ofC. keep an eye onD. take notice of7. What qualities have led to the authors success?A. Proud and serious.B. Ambit
27、ious and hard-working.C. Optimistic and generous.D. Independent and cooperative.【答案】4. A 5. D 6. B 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者从小学习自行车越野,通过自己的刻苦练习,最终获得了里约奥运会的银牌。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“The hill out of the starting gate looked so scary and step that I backed off.(从起跑门出来的那座山看起来如此恐怖和险恶,以至于我退缩了)”可知,作者的第一次BXM比
28、赛由于害怕而退缩了。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文章第四段“Strength and balance are key in competition, so I work out at least five days a week to prepare.(力量和平衡是比赛的关键,所以我每周至少锻炼五天来准备)”可知,在BXM比赛中,想要获得胜利必须要有足够好的力量和平衡。再结合第四段“Everyone is out to beat me; I need to concentrate on winning(每个人都想打败我;我需要集中精力去赢得比赛)”可知,想要在比赛中取得胜利还需要集中注
29、意力并且全神贯注。由此推知,在比赛中必须全程专注于平衡。故选D。【6题详解】词义猜测题。根据所猜词的前半部分“Everyone is out to beat me; I need to concentrate on winning(每个人都想打败我;我需要集中精力去赢得比赛)”可知,作者想要赢得比赛必须要全神贯注。再结合所猜词后的error(错误)以及pass me(超过我)可知,作者必须全神贯注,不允许别人利用自己的失误来超过自己。故所猜词的意思是“利用”。故选B。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“I was so proud to win a silver medal at the
30、 Olympics in Rio, but I felt I was capable of gold, so that will push me to do better.(我很自豪能在奥运会里约热内卢上获得银牌,但我觉得我有能力获得金牌,所以这将推动我做得更好)”可知,作者坚信自己可以获得金牌。由此推知,作者是一个有雄心壮志的人。再根据文章最后一句“Im continually working to reach my potential in the sport.(我一直在努力挖掘我在这项运动中的潜力)”以及第四段“Strength and balance are key in compet
31、ition, so I work out at least five days a week to prepare.(力量和平衡是比赛的关键,所以我每周至少锻炼五天来准备)”可知,作者一直坚持训练。由此推知,作者是一个努力训练的人。故选B。CWhat about your emotions? How do they help you to understand what you are reading?In Jane Yolans Owl Moon,a girl explores with her father on a snowy night. She longs for this spec
32、ial night.And shes amazed when she sees an owl.Have you felt longing before? Amazement? Well, if you have, it helps you have a sense of agreement. When we can put ourselves inside a story we can understand it better. Our brain tells us,Oh, this girls experience is a bit like mine.And boom! We can re
33、late to her.But this skill is not born in us.So young kids have to learn it.Pictures and images help young readers to understand and recognize feelings.Readers feel joy when seeing the smiling faces of friends.They feel fear when turning the page to find a scary monster. They are just pictures,but t
34、he feelings are real. This skill, to understand the thinking and feeling of others, is what researchers call theory of mind.For example, think about the faces of people and animals in stories. The Big Bad Wolfs scary teeth. The o shape of a surprised characters mouth. Or big, wide eyes like the girl
35、 in Owl Moon. By noticing the faces,readers can start to figure out what it feels like to be that character.And that helps to figure out how people feel and think in real life.But most young readers dont go into deep,scary woods.And some may not go to the beach or play basketball.In the book Yo!Yes?
36、two kids meet and play ball. The kids start the story on opposite pages.But as the story goes on,they get closer until they are together.Some young readers might not play basketball, but they can read the clues on the page to figure out how the kids are feeling.And some readers might not like the ga
37、me,but they can feel excited for the characters because of how the characters look and move.8. What can we learn from the second paragraph?A. Owl Moon talks about the exploration of the Moon.B. The feeling ofamazementis a sense of agreement.C. Readers are blessed with the ability to interpret others
38、.D. Readers with similar experience understand the story better.9. Which of the following might help readers developtheory of mind?A. True feelings.B. Smiling faces.C. Picture books.D. Reading skills.10. Young readers can go deeper into a story by_.A. tracking the plotB. developing new skillsC. shar
39、ing similar hobbiesD. analyzing the background11. What is the text mainly about?A. How thinking influences reading.B. How readers improve reading skills.C. How emotions help enhance reading.D. How kids figure out the clues of stories.【答案】8. D 9. C 10. A 11. C【解析】【分析】本文是说明文,介绍了情绪可以帮助我们理解故事和怎样学会用情绪帮助我
40、们理解故事。【8题详解】细节理解题。根据第二自然段“Have you felt longing before? Amazement? Well, if you have, it helps you have a sense of agreement. When we can put ourselves inside a story we can understand it better.”(你以前有过渴望吗?惊奇吗?如果你有,这能让你有一种认同的感觉。当我们能把自己放在一个故事里,我们就能更好地理解它。)可知有同样体验的人能更好地理解这个故事。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第三自然段“
41、Pictures and images help young readers to understand and recognize feelings.This skill, to understand the thinking and feeling of others, is what researchers call theory of mind .”(图片和图像帮助年轻读者理解和认识情感。这种理解他人想法和感受的技能被研究人员称为“心理理论”)可知图片和图像可以帮助读者发展“心理理论”。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第五自然段“And some readers might n
42、ot like the game, but they can feel excited for the characters because of how the characters look and move.”( 有些读者可能不喜欢打篮球,但他们会因为角色的样子和动作而感到激动。)可知读者可以通过故事中的具体情节,比如角色的表情和动作,来深入理解故事。故选A项。【11题详解】主旨大意题。根据首段“What about your emotions? How do they help you to understand what you are reading?”(那你的情绪呢?它们如何帮助
43、你理解你所读的东西?)中心句可知本文主要讲述了情绪如何帮助我们理解故事。故选C项。DOn a break from his studies in the MIT Media Lab,Anirudh Sharma traveled home to Mumbai, India. While there, he noticed that throughout the day his T-shirts were gradually gathering something that looked like dirt.I realized this was air pollution,or sooty(像
44、煤一样)particulate matter (PM),made of black particles released from exhaust(尾气)of vehicles, Sharma says. This is a major health issue.Soot consists of tiny black particles, about 2.5 micrometers or smaller, made carbon produced by incomplete burning of fossil fuels.Back at MIT,Sharma set out to help s
45、olve this air-pollution issue. After years of research and development, Sharmas startup Graviky Labs has developed technology that attaches to exhaust systems of diesel generators(柴油发电机)to collect particulate matter.Scientists at Graviky then turn it into ink, called Air-Ink, for artists around the
46、world. So far, the startup has collected I.6 billion micrograms of particulate matter.More than 200 gallons of Air-Ink have been harvested for a growing community of more than 1,000 artists, from Bangalore to Boston, Shanghai,and London.Posted all over Graviky Labs Facebook page today are photos of
47、art made from the Air-Ink and pant, including street wall paintings, body art and clothing prints.At first, there was still no specific application for the ink. Then the startup decided to find new ways to further spread its mission.It chose to do so through art.Art helps us raise awareness about wh
48、ere the ink and paint comes from. Air pollution knows no borders. Our ink sends a message that pollution is one of the resources in our world thats the hardest to collect and use.But it can be done,Sharma says.12. What struck Sharma most during his break in India?A. Dirt on his T-shirts.B. Health is
49、sue of the locals.C. Coal industry in Mumbai.D. Incomplete burning of fossil fuels.13. According to the text, Air-Ink is_.A. a cleaner of outdoor airB. a product made from PMC. a newly-founded companyD. a printing technology14. What can we infer about Air-Ink from the text?A. It improves artistic ef
50、fect.B. It makes pollution acceptable.C. It helps Sharma make a profit.D. It raises environmental awareness.15. What might be the best title for the text?A. Arts know no bordersB. Waste has no priceC. Less pollution more artD. Creative thinking, effective painting【答案】12. A 13. B 14. D 15. C【解析】【分析】本
51、文是说明文。文章讲述了Sharma开发了新的技术,将空气中的颗粒物收集起来,制成空气墨水,供艺术家们创作。他的目的是为了提高人们的环境意识。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段中“he noticed that throughout the day his T-shirts were gradually gathering something that looked like dirt.”可知,在印度,Sharma注意到,他的T恤上都有一些看起来像灰尘样的东西越来越多。故选A。【13题详解】细节理解题。文章第二段中提到“Sharmas startup Graviky Labs has de
52、veloped technology that attaches to exhaust systems of diesel generators to collect particulate matter. Scientists at Graviky then turn it into ink, called Air-Ink .(Sharma创建的Graviky 实验室开发了一种技术,可以连接到柴油发电机的排气系统上,收集颗粒物。然后,Graviky实验室的科学家将它转化为墨水,称为空气墨水)”,其中it指代上一句中的收集的“particulate matter”即PM。由此可知,Air-In
53、k是由PM制成的产品。故选B。【14题详解】推理判断题。文章第三段中提到Sharma所说的话 “Art helps us raise awareness about where the ink and paint comes from.”。文章第二段中提到Air-Ink是由PM(空气中的颗粒物)制成的,用Air-Ink创作的艺术画可以帮助我们认识到墨水和颜料是从哪里来的。由此可以推断,用Air-Ink 绘制艺术画可以帮助人们提高环境意识。故选D。【15题详解】主旨大意题。文章最后一段提到“Our ink sends a message that pollution is one of the
54、resources in our world thats the hardest to collect and use. But it can be done.(我们的墨水传达出一个信息:污染是世界上最难收集和利用的资源之一。但这是可以做到的,)”,Sharma的研究表明虽然污染很难再次利用,但是还是可以做到的; Sharma利用技术,将空气中的污染颗粒物(PM)收集起来,制成Air-Ink,给艺术家们创作艺术作品,以提高人们的环境意识。他将污染加以回收利用,转化成艺术形式。因此文章标题应为“Less pollution, more art”。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12
55、.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Rules for Being the Age You AreIf you have recently entered that period of life known as middle age, the building years of your life are over, and what you are now is pretty much what you are going to be. Soon it will be what you were. You can no longer
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
