2022届高考英语一轮复习 Unit 4 科技发展与信息技术创新科学精神信息安全训练(含解析)北师大版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高考英语一轮复习 Unit 科技发展与信息技术创新科学精神信息安全训练含解析北师大版 2022 高考 英语 一轮 复习 科技 发展 信息技术 创新 科学 精神 信息 安全 训练 解析 北师大
- 资源描述:
-
1、科技发展与信息技术创新,科学精神,信息安全课时练(一)一、主题语基拓展练 (一)主题词汇盘查 (已会词汇,在内打“”;欠熟练词汇,多翻阅识记)atmosphere gravitytechnological digital attack swiftly evident convenience advanced insert influence proposal appealing breakthrough significance accessible exploration introduction automatically engineer (二)主题词汇训练.选词填空(有两词多余)atm
2、osphere, gravity, digital, attack, insert, breakthrough, evident, influence, engineer 1Compared with the past, many people desire to have a robot in the digital times.2The boss of the company is trying to create an easy atmosphere where his employees enjoy their work.3When a dog attacked me,I picked
3、 up a stick to defend myself.4The falling of an apple from a tree helped Newton to discover the law of gravity.5The gap was large enough for him to insert a finger.6Determined to make a breakthrough in his career, he works day and night in the company.7Many of the scientists and engineers are judged
4、 in terms of how great their achievements are.单句语法填空1The legal aid system should be accessible (access) to more people.2I have long been interested in space exploration (explore)and I believe I could learn a lot from the astronaut about it.3As we all know,the steam engine was the greatest technologi
5、cal (technology) advance of the 19th century.4They plan to focus on learning advanced(advance) technology from developed countries, and build up the food supply.5Private cars have become a popular means of transport,bringing great convenience (convenient) to our life.6My computer has a program which
6、 can correct my spellings automatically (automatic)7Putting ourselves in their shoes is of great significance (significant) when we have conflicts with friends.8With the introduction (introduce) of digital equipment, a growing audience has been brought back to the cinema in the past years.用本单元词汇替换加蓝
7、词1Art sometimes is influenced by the way of life and belief of the people. affected2He pulled at the oars and the boat moved swiftly through the water. rapidly3She does look rather appealing in that dress. attractive4My teacher recommended me to be monitor of our class but I didnt want to accept his
8、 proposal. suggestion5From the look on Joes face it was evident that the news came as a complete shock. obvious二、主题语篇押题练.阅读理解The Internet has become part of modern life, bringing convenient services to everyone who can connect.While it seems hard to live without the Internet, it also brings new prob
9、lems.For example, individuals, organizations and even governments can become targets of cyber attacks.The 2020 marked Chinas sixth annual Cybersecurity Week, held from Sept. 16 to 22 nationwide.The opening ceremony and major activities were held in Tianjin.First launched in 2014, the event was desig
10、ned to raise public awareness of the importance of fighting online threats and cyber attacks.The theme of this years event is “cybersecurity for the people and by the people”The leaking (泄露) of personal information now stands out.“Efforts should be made to raise peoples sense of fulfillment, happine
11、ss and security in cyberspace,” said an official in an instruction for the event.“The country will safeguard the security of personal information and citizens legal rights and interests in cyberspace.”According to a report from the 2017 China Internet Security Conference, more than 90 percent of And
12、roid smartphones for sale in China contained serious safety bugs.Such flaws (缺陷) allow hackers to control entire phones and obtain the users passwords, bank information and more.To protect personal information, China issued its first cybersecurity law in June 2017.One key part of this law is meant t
13、o protect personal information.It rules that network operators are not allowed to leak, change or damage the personal information they gather.They are also not allowed to give personal information to others freely.Apart from China, issuing laws to protect personal information and prevent junk electr
14、onic information is a common practice in other countries.语篇解读:本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了互联网带来的新问题个人信息泄露,同时提到了中国对此采取的措施。1What is the purpose of the first paragraph?ATo introduce the new Internetbased problems.BTo show readers a new Internetbased trend.CTo make a list of new cybercrimes online.DTo call for pro
15、tection of personal security.解析:选A推理判断题。根据第一段第二句可知,本段的主要目的是引出文章的中心话题:互联网带来的问题。故选A。2What can be inferred from Paragraph 3?AAndroid smartphones sales are on the decrease.BPersonal data protection comes into focus.CNetizens are sensitive to online information.DNearly all smartphones contain security fl
16、aws.解析:选B推理判断题。根据第三段首句可知,本段主要在阐述个人信息通过互联网泄露的问题,由此可推知,保护个人信息安全引起了人们的关注。故选B。3Who does Chinas first cybersecurity law mainly intend to regulate?AWebsite designers.BIllegal hackers.CNetwork operators. DInternetbased companies.解析:选C细节理解题。根据第四段最后两句“It rules that network operators . freely.”可知,中国首部网络安全法的主要
17、目的是规范网络运营商。故选C。4What will be probably mentioned after the last paragraph?AForeign practices to safeguard cybersecurity.BCountries producing laws of national security.CEffective ways to deal with personal security.DAdvice on how to avoid leaking personal data.解析:选A推理判断题。最后一段提及除中国外其他国家也在保护个人信息安全,由此可以推
18、知,后文要讲述其他国家在这方面采取的措施。故选A。.完形填空(2021长治质检)One of my earliest memories was watching my Mom talk on our old telephone.I was _1_ that she could talk to someone who wasnt actually in the _2_ with her.When she finally hung up and left the room, I slowly walked over to the phone and _3_ at it for a while.I
19、was wondering how she managed to talk with someone she couldnt _4_.That was a long time ago. _5_ we had mobile phones that could be _6_ around the room.Then came computers and smart phones.These days I can send a(n) _7_ halfway around the world in a second.My daughters smart phone has a hundred apps
20、 and a dozen social media accounts.She _8_ all of her information in a mysterious place _9_ as “the cloud”It seems that we are more _10_ in this world than ever before._11_, what bothers me is that we _12_ connect with each other nowadays.Few people write letters to each other these days.Few take th
21、e time to talk _13_.Instead of talking on the phone, we text.Instead of looking into the eyes of our loved ones, we stare at our _14_.It seems as if the most connected generations were also the _15_.Dont let technology take our time and _16_ our life.Make the time to talk, to live, and to love.Make
22、the time to meet and to communicate with each other.Take a walk on the beach with a_17_.Sit on the porch and watch the sunset.Play a game with the people around you.Have a long conversation with the phones off and the _18_ on.Connect offline as well as online.We should_19_ each other, help each othe
23、r and make this world a _20_ place.When your technology can help you to do these things then use it.But when it cant turn it off.语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。随着现代科技的发展,很多人沉迷于手机,严重地影响了人们的生活。让我们主动放下手机,开心地享受生活。1A.disappointedBfascinatedCshocked Dannoyed解析:选B根据空处所在的句子可知,作者的妈妈通过电话与在其他地方的人进行交谈,这强烈地吸引了(fascinated)作者。故选
24、B。2A.office BkitchenCroom Dyard解析:选C根据下文“When she finally hung up and left the room”可知,作者的妈妈在房间里(room)与他人通话。故选C。3A.knocked BsmiledCpointed Dstared解析:选D根据语境可知,作者对此很好奇,因此走到电话旁,盯着电话看了一会儿。stare at是固定搭配,意为“盯着”。故选D。4A.see BhearCknow Dtouch解析:选A根据前文可知,作者想知道妈妈是如何设法与看(see)不见的人交谈的。故选A。5A.Yet BLaterCShortly DO
25、nce解析:选B根据上文的“That was a long time ago.”可知,这里交代时间的先后顺序,先有电话,之后(Later)就有了可以随身携带的(carried)手机。故选B。6A.borrowed BrepairedCcarried Dsold解析:选C参见上题解析。7A.letter BinvitationCtelegraph Demail解析:选D根据空处所在的句子可知,现在能在很短时间内发电子邮件(email)。故选D。8A.stores BsharesCdownloads Dupdates解析:选A根据空后的“the cloud”和常识可知,“云空间”是储存信息的地方,
26、作者的女儿把所有的信息储存(stores)在云盘里。故选A。9A.appointed BknownCremembered Dconsidered解析:选B根据语境可知,作者的女儿把信息储存在一个被称为“云空间”的神秘的地方。be known as是固定搭配,意为“被称作”。故选B。10A.convenient BinformedCconnected Dknowledgeable解析:选C根据空处所在的句子和常识可知,智能手机让我们比以前联系(connected)更密切了。故选C。11A.Meanwhile BMoreoverCTherefore DHowever解析:选D根据空处所在句可知,智
27、能手机虽然让我们更亲密了,然而(however)人与人之间的“联系”越来越少(rarely)了。故选D。12A.rarely BnearlyCusually Dnever解析:选A参见上题解析。13A.hand in hand Bface to faceCside by side Dback to back解析:选B根据空处所在句可知,很少人花费时间去面对面地(face to face)与他人进行交谈。故选B。14A.notebooks Bbulletin boardCsmart phones Dblue sky解析:选C根据空处所在句可知,我们不是看着亲人的眼睛,而是盯着智能手机(smart
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-346951.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022版新高考语文一轮练习课件:专题集训 十八 小说阅读专项练.ppt
