广东省揭阳市华侨高级中学2020-2021学年高二英语下学期第一次段考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 揭阳市 华侨 高级中学 2020 2021 学年 英语 下学 第一次 段考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省揭阳市华侨高级中学2020-2021学年高二英语下学期第一次段考试题(含解析)(考试时间: 120 分钟,满分: 150 分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号用黑色字迹钢笔或签字笔填写在答题卡密封线内。非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液,不按以上要求作答的答案无效。2.考试结束后才能交答题卷。一、听力(共两节,满分15分)第一节:听力理解(共10小题;每小题1分,满分10分)听下面4段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
2、,并在答题卡上将该项涂黑。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。Conversation 11. What time is it now?A. 2:00 pm. B. 2:30 pm. C. 3:00 pm.2. Where does the conversation probably take place?A. In a taxi. B. At the train station. C. At home.Conversation 23. What has the man bought for David?A. A T-shi
3、rt B. A pair of shoes. C. A book4. How does the man react to the womans suggestion?A He finds it surprising. B. He finds it funny. C. He likes it.Conversation 35. What is troubling the woman?A. Her notebook is missing.B. She cant decide which to buy.C. She doesnt know what notebooks to buy.6. What f
4、unction may the woman not need?A. Being able to surf the Internet.B. Being able to watch movies.C. Being able to take photos.Conversation 47. What did the woman think of the story?A. Funny. B. Surprising. C. Exciting.8. What do we know about the diamond?A. It was found in an unknown mine.B. It was f
5、ound in East Africa.C. It weighs 232 karat.9. What is the womans attitude towards diamonds?A. She is crazy about them. B.She considers them useful. C.She isnt so interested in them.10. When was the diamond found?A. The other day B. Yesterday C. The day before yesterday第二节:听取信息(每空1词,每空1分,满分5分)听下面一段独白
6、,听完后将下列短文补充完整,独白播两遍。故事梗概:Tom以低价买下铁路弯道处的房子,以高价租给大公司做广告。关键词:house房子 railway铁路,铁道 bend弯曲;弯 buy购买 rent租用;租金One day when on the train Tom was taking slowed down at an under-developed place because of asharp bend, he found an 11._ house alone standing beside it. He became interested in it, so he got off t
7、he train at the near station and 12. to find the owner of the house. The owner of the house complained to Tom that he couldnt bear the 13. of the train and decided to sell it, but its difficult for him to find a buyer. Tom bought it for only 20 thousand dollars, and then he succeeded in 14._ a big c
8、ompany to rent his house for advertising. The rent for three years was 15. _thousand dollars which was ten times the price of the house.二、阅读(共两节,满分50分)第一节:阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AGetting to work by bicycle has never been more popular. Governments an
9、d nations are transforming their cities and highways to meet the needs of this new generation of cycling enthusiasts, and in a world where green alternatives are the new must-have, average citizens are eagerly seizing their chance to help make their streets and their bodies cleaner than ever before.
10、Become an EBTC Member-Click Here.The Edmonton Bicycle and Touring Club (EBTC) is a recreational not-for-profit volunteer-run group devoted to promoting its members to cooperatively run bicycling trips during the spring, summer and fall, cross-country skiing trips in the winter, and social events all
11、 the year round. We welcome both road bike and mountain bike riders!Benefits of Joining EBTC :Opportunity to create the kinds of events you like: enjoy dozens of events all year round,organized by members like you!Participation in the local cycling community.Use of club bicycle tools on tour and lib
12、rary materials.Discounts at various bicycle shops.Why Cycle with a Group?Its more FUN !It encourages you to come out often and get healthy exercise without going to a gym.Develop skills and gain through the experience of others.Meet new and interesting people with a common interest in cycling.Meet a
13、 fun-loving, energetic and different group of individuals who enjoy a healthy lifestyle.Enjoy the outdoors experience with the companionship and security of a group.Group atmosphere provides challenge to strong cyclists and support and confidence to the green hand.For more information on the EBTC:Ph
14、one the Club Hotline at 780-424-2453 (780-424-BIKE)E-mail: jprimeau edmontonbicycle. comMail us at :Edmonton Bicycle & Touring ClubP. O. Box 52017Garneau Postal Stn.Edmonton, AB T6G 2T5 Canada1. What is the aim of EBTC?A. To call for governments to produce more bicycles.B. To make money by organizin
15、g bicycling trips.C. To popularize cycling by attracting more members.D. To look for young volunteers for sporting events.2. Whats the advantage of cycling with a group?A. Participating in whatever events.B. Meeting more new people.C. Having bicycles free of charge.D. Enjoying discounts in a gym.3.
16、Apart from the website, how many other ways can people gain information from EBTC?A. Two.B. Three.C. Four.D. Five.【答案】1. C 2. B 3. B【解析】【分析】本文是一则广告,主要介绍The Edmonton Bicycle and Touring Club的各项业务和联系方式。【1题详解】细节理解题。根据文中Become an EBTC Member-Click Here.这一部分第一句中的The Edmonton Bicycle and Touring Club (EBT
17、C) is a recreational not-for-profit volunteer-run group devoted to promoting its members to cooperatively run bicycling trips可知,EBTC的目的是号召喜欢骑自行车的人加入这个俱乐部;故选C。【2题详解】细节理解题。根据文中Why Cycle with a Group?部分的内容可排除A项,C项和D项。根据文章中的Meet new and interesting people with a common interest in cycling可知,加入一个团体可以遇见新的
18、并且有趣的人;故选B。【3题详解】细节理解题。根据“For more information on the EBTC部分内容可知,获得信息的方法除了浏览网址外,还有打电话、发送电子邮件以及写信三种方式联系;故选B。BJust a small smileMark was walking home from school one day when he noticed that the boy ahead of him had tripped and dropped all the books he was carrying, along with two sweaters, a baseball
19、 bat, a glove and a small tape recorder. Mark knelt down and helped the boy pick up the scattered articles. Since they were going the same way, he helped to carry part of the burden. As they walked, Mark discovered the boys name was Bill, that he loved video games, baseball and history that he was h
20、aving a lot of trouble with his other subjects and that he had just broken up with his girlfriend.Mark went home after leaving Bill at his house. They continued to see each other around school, had lunch together once or twice, and then both graduated from junior high school. They ended up in the sa
21、me high school, where they had brief contacts over the years. Finally the long-awaited senior year came. Three weeks before graduation, Bill asked Mark if they could talk.Bill reminded him of the day years ago when they had first met. “Do you ever wonder why I was carrying so many things home that d
22、ay?” asked Bill. “You see, I cleaned out my locker because I didnt want to leave a mess for anyone else. I had stored away some of my mothers sleeping pills and I was going home to commit suicide(自杀). But after we spent some time together talking and laughing, I realized that if I had killed myself,
23、 I would have missed that time and so many others that might follow. So you see, Mark, when you picked up my books that day, you did a lot more. You saved my life.”4. What happened to Bill on his way home from school?A. Bill almost killed himself.B. Bill was caught on something and almost fell down.
24、C. Bill was sleepy from the sleeping pills.D. Bill noticed Mark following him home.5. After Bill got home, _.A. he missed his friend Mark very muchB. he decided to break up with his girlfriendC. he intended to kill himself immediatelyD. he thought of the friendliness of Mark6. Mark saved Bill from c
25、ommitting suicide by _.A helping Bill pick up the fallen books on the groundB. saying something comfortable and friendly to BillC. persuading Bill not to leave a mess for other peopleD. being friendly to Bill in trouble7. Bill cleared his locker in order to _.A. store away some of his mothers sleepi
26、ng pillsB. prepare for the next school year of high schoolC. leave the world without troubling othersD. help his mother do some housework the last time【答案】4. B 5. D 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了马克在回家路上遇到了比尔,帮比尔把掉落的东西捡起来,并一起回家。一来二去他们成了好朋友,而且进入了同一所高中。在高中毕业前,比尔告诉马克,其实多年前他们相遇的那天比尔打算结束自己的生命,是马克的行为改变了他
27、的决定。【4题详解】细节理解题。根据第一段的“Mark was walking home from school one day when he noticed that the boy ahead of him had tripped and dropped all the books he was carrying, along with two sweaters, a baseball bat, a glove and a small tape recorder. (一天,马克走在放学回家的路上,突然注意到前面的男孩被绊倒了,他手里的书、两件毛衣、一根棒球棒、一只手套和一台小录音机都掉在
28、了地上)”可知,在放学路上,比尔什么东西绊了一下,差点摔倒。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第二段的“Mark went home after leaving Bill at his house. They continued to see each other around school, had lunch together once or twice, and then both graduated from junior high school. They ended up in the same high school, where they had brief contacts
29、 over the years.(马克把比尔送回家后回家了。他们继续在学校附近见面,一起吃过一两次午饭,后来都初中毕业了。他们最终上了同一所高中,多年来一直保持着短暂的联系)”可知,比尔回到家后想到了马克对他的友善,觉得这份友谊是非常重要的,所以一直保持和马克见面。故选D。【6题详解】推理判断题。根据最后一段的“I had stored away some of my mothers sleeping pills and I was going home to commit suicide(自杀). But after we spent some time together talking a
30、nd laughing, I realized that if I had killed myself, I would have missed that time and so many others that might follow. (我存了一些母亲的安眠药,准备回家自杀。但在我们一起谈笑风生后,我意识到,如果我自杀了,我就会错过那段时间,以及我们以后在一起的时光)”可推知,因为马克在比尔遭遇困难时给他带去了友谊,所以比尔最终没有自杀。故选D。【7题详解】细节理解题。根据最后一段的“You see, I cleaned out my locker because I didnt wan
31、t to leave a mess for anyone else. I had stored away some of my mothers sleeping pills and I was going home to commit suicide(自杀).(“你看,我清理了我的储物柜,因为我不想给其他人留下一堆乱七八糟的东西。我存了一些母亲的安眠药,准备回家自杀。”) ”可知,比尔把储物柜清理干净是因为想在自杀的时候不给他人留下麻烦。故选C。点睛】CWhen something goes wrong, it can be very satisfying to say, “Well, its
32、 so-and-sos fault.” or “I know Im late,but its not my fault; the car broke down.” It is probably not your fault,but once you form the habit of blaming somebody or something else for a bad situation,you are a loser. You have no power and could do nothing that helps change the situation. However, you
33、can have great power over what happens to you if you stop focusing on whom to blame and start focusing on how to remedy the situation. This is the winners key to success.Winners are great at overcoming problems. For example, if you were late because your car broke down, maybe you need to have your c
34、ar examined more regularly. Or, you might start to carry along with you the useful phone numbers, so you could call for help when in need. For another example, if your colleague(同事) causes you problems on the job for lack of responsibility or ability, find ways of dealing with his irresponsibility o
35、r inability rather than simply blame the person. Ask to work with a different person, or dont rely on the person. You should accept that the person is not reliable and find creative ways to work successfully regardless of how your colleague fails to do his job well.This is what being a winner is all
36、 aboutcreatively using your skills and talents so that you are successful no matter what happens. Winners dont have fewer problems in their lives; they have just as many difficult situations to face as anybody else. They are just better at seeing those problems as challenges and opportunities to dev
37、elop their own talents. So, stop focusing on “whose fault it is.” Once you are confident about your power over bad situations, problems are just stepping stop on for success.8. According to the passage, winners .A. deal with problems rather than blame othersB. meet with fewer difficulties in their l
38、ivesC. have responsible and able colleaguesD. blame themselves rather that others9. The underlined word “remedy” in Paragraph 1 is closest in meaning to .A. avoidB. acceptC. improveD. consider10. When your colleague brings about a problem, you should .A. find a better way to handle the problemB. bla
39、me him for his lack of responsibilityC. tell him to find the cause of the problemD. ask a more able colleague for help11. Which of the following is the best title for the passage?A. A Winners ProblemB. A Winners SecretC. A Winners OpportunityD. A Winners Achievement【答案】8. A 9. C 10. A 11. B【解析】【分析】这
40、是一篇议论文。本文通篇论述了成功者的成功秘诀凡事找自己的问题并且找方法解决问题。【8题详解】细节理解题。根据第一段“However, you can have great power over what happens to you if you stop focusing on whom to blame and start focusing on how to remedy the situation. This is the winners key to success.(然而,如果你停止把焦点放在指责别人而是开始致力于如何改善环境,你会有强大的力量解决发生的事情。这就是成功的关键)”可
41、知,成功的人不会一味责备别人,而是寻找解决问题的方法。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据第一段的“However, you can have great power over what happens to you if you stop focusing on whom to blame and start focusing on how to remedy the situation. This is the winners key to success.”可知,然而,如果你停止把焦点放在指责别人而是开始致力于如何remedy环境,你会有强大的力量解决发生的事情。根据句意,尤其“stop
42、 focusing on whom to blame”和“This is the winners key to success.”推知划线词的意思是“改善”,即成功的人不会一味指责别人,而是把注意力放在如何改善环境上。故选C【10题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“You should accept that the person is not reliable and find creative ways to work successfully regardless of how your colleague fails to do his job well(不管你的同事工作做得多不好
43、,你自己应该接受这个人不可靠的事实并且找到有创意的办法去成功地完成工作)”可知,如果同事制造了问题,我们应该找方法去解决。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的“However, you can have great power over what happens to you if you stop focusing on whom to blame and start focusing on how to remedy the situation. This is the winners key to success.(然而,如果你停止把焦点放在指责别人而是开始
44、致力于如何改善环境,你会有强大的力量解决发生的事情。这就是成功的关键)可知,通篇都在讲成功者的秘诀不抱怨环境想办法解决问题。故“成功者的秘诀”可以作为本文最佳标题。故选B。DStarting the day on an egg could keep your blood pressure under control, research suggests. Scientists have shown that eggs produce proteins with a function similar to that of powerful blood pressure-lowering drug
45、s.The research, from the University of Alberta in Canada, showed that when eggs come in contact with stomach enzymes (酶) they produce a protein that acts in the same way as Ace inhibitors, but more work is needed to show the effects outside a lab and in the human body.Earlier this month, British res
46、earchers declared that, contrary to popular beliefs, it is healthy to go to work on an egg. They concluded that the type of cholesterol (胆固醇) found in eggs has little effect on increasing heart disease risks.Researcher Professor Bruce Griffin, from the University of Surrey, said, The wrong beliefs l
47、inking egg eating to high blood cholesterol and heart disease must be corrected. The amount of fat in our diet has an effect on blood cholesterol that is several times greater than the relatively small amounts of cholesterol found in eggs. The UK public do not need to be limiting the number of eggs
48、they eat. They can be encouraged to include them in a healthy diet as they are one of natures most nutritious foods.The British Heart Foundation dropped its three-egg-a-week limit in 2005. However, almost half of Britons believe the limit still applies.12. From the text we know that Ace inhibitors a
49、re _.A. a kind of proteinB. a kind of foodC. a kind of medicineD. a kind of illness13. According to what Professor Bruce said, eggs _.A. are the most nutritious foodB. can be included in a healthy dietC. have no effect on blood cholesterolD. are forbidden to be eaten in the UK14. We can infer from t
50、he text that _.A. stomach enzymes mixed with eggs can cure heart diseasesB. drugs to lower blood pressure will be replaced by eating eggsC. most Britons agree the three-egg-a-week limit should be droppedD. about 50% of Britons think eating an egg a day is bad for their health15. The text is meant _.
51、A. to introduce a medicine made from eggsB. to introduce scientific findings about eggsC. to tell people how to lower their blood pressureD. to advise people to eat as many eggs as possible【答案】12. C 13. B 14. D 15. B【解析】【分析】文章大意:本文讲述了关于鸡蛋的科学研究发现:鸡蛋在消化酶的作用下能产生一种可以降低血压的蛋白质,可以把血压控制在一定的范围内,但是为了验证这个结论仍需要
52、大量的人体实验。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“Scientists have shown that eggs produce proteins with a function similar to that of powerful blood pressure-lowering drugs;以及第二段中when eggs come in contact with stomach enzymes (酶) they produce a protein that acts in the same way as Ace inhibitors”可知,鸡蛋和消化酶一起作用时会产生一种蛋白质,作用
53、类似于强有力的降血压药物,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段中They can be encouraged to include them in a healthy diet as they are one of natures most nutritious foods.可知,Bruce教授鼓励鸡蛋被包含在健康的饮食里,因为它们是自然界中最有营养的食物之一,故选B。【14题详解】推理判断题。根据最后一段The British Heart Foundation dropped its three-egg-a-week limit in 2005. However, almost ha
54、lf of Britons believe the limit still applies.可知,英国心脏基金会在2005年终止了一周三个鸡蛋的限制,但是仍有几乎一半的英国人遵循那个限制,认为一天一个鸡蛋有害于身体健康,故选D。【15题详解】主旨大意题。根据开头一段Scientists have shown that eggs produce proteins with a function similar to that of powerful blood pressure-lowering drugs.可知,本文是在介绍一个关于鸡蛋的科学发现,故选B。第二节:七选五(共5小题;每小题2.5
55、分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Lots of people find it hard to get up in the morning, and put the blame on the alarm clock. In fact, the key to easy morning wake-up lies in resting your body clock. _16_. Here is how to make one. _17_. In order to make a change, you need to decide
56、why its important. Do you want to get up in time to have breakfast with your family, get in some exercise, or just be better prepared for your day? Once you are clear about your reason, tell your family or roommates about the change you want to make. Rethink mornings. Now that you know why you want
57、to wake up, consider re-arranging your morning activities. If you want time to have breakfast with your family, save some time the night before by setting out clothes, shoes, and bags. _18_. Thats a quarter-hour more you could be sleeping if you bought a coffee maker with a timer. Keep your sleep/wa
58、ke schedule on weekends. If youre tired out by Friday night, sleeping in on Saturday could sound wonderful. But compensating on the weekends actually feeds into your sleepiness the following week, a recent study found. _19_. Keep a record and evaluate it weekly. Keep track of your effort and write d
59、own how you feel. After youve tried a new method for a week, take a look at your record. _20_. If not, take another look at other methods you could try.A. Get a sleep specialist.B. Find the right motivation.C. A better plan for sleep can help.D. And consider setting a second alarm.E. If the steps yo
60、u take are working, keep it up.F. Stick to your set bedtime and wake-up time, no matter the day.G. Reconsider the 15 minutes you spend in line at the cafe get coffee.【答案】16. C 17. B 18. G 19. F 20. E【解析】【分析】这是一篇说明文。很多人发现早上起床很难,文章给出了早起的建议。【16题详解】由上一句“In fact, the key to easy morning wake-up lies in r
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-347737.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
