河北省沧州市七校联盟2021届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省沧州市七校联盟2021届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析 河北省 沧州市 联盟 2021 届高三 上学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、沧州市七校联盟高三年级20202021学年上学期期中考试英语试题注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出
2、最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9. 15.答案是C。1 What does Miss Jamison think Ted should do?A. Drive faster. B. Leave home earlier. C. Check the weather forecast.2. How often do the womans parents call her?A. Twice a week. B. Twice
3、 a month. C. Once a month.3. Where will the man probably write his paper?A. At home. B. At the library. C. In a computer lab.4. Where does the conversation take place?A. At the gym. B. At a movie theater. C. At school.5. What is the conversation mainly about?A. Borrowing notes. B. Taking a math clas
4、s. C. Visiting the amusement park.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman looking for?A. A car repair shop. B. A shopping mall. C. An information office.7. What is the Tot
5、em Guide according to the man?A. A map. B. A magazine. C. A brochure听第7段材料,回答第8、9题。8. Why did the woman fail to see all of the collections at the museum?A. The museum is too large.B. Only the jade exhibit was open.C. She spent too much time on the jade exhibit.9. What did the woman like best?A. The
6、primitive tools of Peking Man.B. The jade collection from the early period.C. The artistic works from the Qing Dynasty.听第8段材料,回答第10至12题。10. What might be the relationship between Lisa and Nancy?A. Sisters. B. Friends. C. Mother and daughter.11. What does Lisa plan to do on Saturday night?A. To see h
7、er parents. B. To look after Nancy. C. To hold another party.12. What present does the man want Lisa to bring?A. Nothing. B. Anything. C. Pizza.听第9段材料,回答第13至16题。13. What might the womans job be?A. A diver. B. A lifeguard. C. A swimming instructor.14. Who called the ambulance?A. One of the students.
8、B. The woman. C. The mans colleague.15. When did the ambulance arrive?A. Five minutes later. B. Ten minutes later. C. Twenty minutes later.16 How did the girl react when she awoke?A. She cried. B. She tried to comfort her parents. C. She wanted to go back in the pool.听第10段材料,回答第17至20题。17. How does t
9、he club end a season?A. With a travel. B. With a dinner. C. With a picnic.18. How many teams will the club have this year?A. 14. B. 9. C. 5.19. When do senior games start?A. At 8:30 a. m. B. At 2:00 p. M. C. At 2:30 p. M.20. What does the speaker mainly talk about?A. The Soccer Clubs price.B. The So
10、ccer Clubs foundation.C. The Soccer Clubs arrangements.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项。AWelcome to Vietnam!Day 1: Get Close to Primates(灵长类)of Ninh BinhAfter breakfast, take the electric car to the Endangered Primates Rescue Centre, which focuses on th
11、e conservation of primates. You will have a chance to see how the staff feed them in semi-wild areas of primary forest, how they study the primates behavior in semi-wild conditions and how they are prepared for full release of the primates into the wild.Day 2: Visit Halong BayA delicious lunch will
12、be served as you slowly sail through Halong Bay. It was recognized as a UNESCO World Heritage site in 1994. Head to the Vung Vieng fishing village, and you can dive and row boats to explore the interesting daily lives of its inhabitants in mid-afternoon. In the evening, you will experience a Vietnam
13、ese cooking meal served in the main dining room. Evenings are beautiful on Halong Bay. Relax on board and take in the transformation of the bay.Day 3: Discover Hue the Authentic WayToday, you will get a taste of what real life is like in Hue. One of the citys most famous cooking experiences is the R
14、oyal Dinner. You will have a unique experience where you will have a descendant(后裔)of the last royal family of Vietnam cook for you in her own home. Spend time tasting the real dishes that were once served to royalty.Day 4: Walk to the Hang Tien CaveHang Tien is actually two huge caves, one of which
15、 is over 3 km long. The wonder lies in unusual rock formations, such as breathtaking rock formations that look like rice fields. On your way back, take a dip in the natural jungle swimming pool and have a coffee, a quick swim, before making your return journey.1. How can visitors spend a day with th
16、e primates?A. By feeding them.B. By watching them.C. By taking them for a drive.D. By releasing them into the wild.2. What can visitors do on both Day 2 and Day 4?A. Enjoy water sports.B. Taste local food.C. Explore huge caves.D. Visit a fishing village.3. On which day can visitors enjoy Vietnamese
17、royal cuisine?A. Day 1.B. Day 2.C. Day 3.D. Day 4.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】本文是应用文。文章是关于到越南的三天之旅的行程安排。【1题详解】细节理解题。根据Day 1: Get Close to Primates(灵长类)of Ninh Binh部分中“You will have a chance to see how the staff feed them how they study and how they are prepared for”可知,游客们可以观察工作人员如何喂养它们,如何研究灵长类动物,以及他们如何准备将
18、灵长类动物释放到野外。故选B。【2题详解】细节理解题。Day 2: Visit Halong Bay部分中提到“you can dive and row boats(你可以在下午潜水、划船)”;Day 4: Walk to the Hang Tien Cave部分中提到 “On your way back, take a dip in the natural jungle swimming pool and have a coffee, a quick swim(回来的路上,在天然丛林游泳池里泡个澡,喝杯咖啡,快速游个泳。)”由此可知,游客在第二天可以潜水、划船;在第四天可以游泳。这两天都可以
19、体验水上运动。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Day 3: Discover Hue the Authentic Way部分中“One of the citys most famous cooking experiences is the Royal Dinner. You will have a unique experience where you will have a descendant(后裔)of the last royal family of Vietnam cook for you in her own home.(这座城市最著名的烹饪体验之一就是皇家晚宴。你将有一个独特
20、的体验,将会由越南最后一个皇室的后代在她自己的家里为你烹饪。)”可知,在第三天,游客可以享用皇家菜肴。故选C。BSaitoti Petro is trying to change his neighbors ideas about lions. Petro lives in northern Tanzania, where people and lions have lived together for as long as anyone can remember. But that relationship is uneasy.Petro is one of more than 50 lio
21、n monitors in an area known as the Maasai Steppe. It is named after the Maasai people, who live there and work as herders feeding cattle. Each day, Petro walks around the area, helping herders protect their animals from lions. He and other monitors get support and training from a non-profit group ca
22、lled African People and Wildlife.Over the past 10 years, African People and Wildlife has helped more than 1, 000 families build secure and modern fencing to protect their cattle. The fencing is partly made of chainlink fence and living trees. The method is experimental. However, the survival of lion
23、s and other large animals living in East Africas grasslands may depend on it. The goal is to find a way in which people, their cattle and wild animals can use the land together.Across Africa, the population of lions has decreased by 40 percent over the past 20 years. That number comes from the Inter
24、national Union for Conservation of Nature. The group says that scientists are considering putting lions on the list of endangered animals.Lions can no longer be found on 94 percent of the land in Africa where they used to live. The biggest reason is that some grasslands have been replaced by farming
25、 and cities. It is the biggest risk to wildlife in Africa and around the world. But for lions, illegal hunting and killing are also great threats.Petros father said, Now I love to see lions, but not too close to their homes. He also supports his sons effort to educate neighbors about avoiding confli
26、cts with lions.4. How do the Maasai people mainly make a living?A. By killing cattle.B. By raising animals.C. By training lions.D. By hunting wildlife.5. What is the aim of African People and Wildlife?A. To let people and animals live in harmony.B. To make experiments on plants and animals.C. To hel
27、p local families to build a metal fence.D. To create a safe living environment for lions.6. Whats the main reason for the sharp decline in the African lion population?A. Water shortage.B. Illegal killing.C. Animal trade.D. Habitat loss.7. What can be the best title for the text?A. Protect Animals fr
28、om ExtinctionB. Protect Personal Safety and RightsC. Encourage People to Love Wild AnimalsD. Prevent Conflicts between Lions and People【答案】4. B 5. A 6. D 7. D【解析】本文是议论文,非洲的狮子急速减少,作者倡议人们保护野生动物,避免与狮子的冲突。【4题详解】细节理解题。根据第二段“Petro is one of more than 50 lion monitors in an area known as the Maasai Steppe.
29、 It is named after the Maasai people, who live there and work as herders feeding cattle.” 佩特罗是马赛大草原50多名狮子监督员中的一员。它是以马赛人的名字命名的,马赛人住在那里,以放牧为生。可知,马赛人是以放牧为生的,故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第三段“The goal is to find a way in which people, their cattle and wild animals can use the land together.” 目标是找到一种方法,让人们,他们的牛和野生动
30、物可以一起使用土地。可知,非洲人民和野生动物的目标是让人和动物和谐相处。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Lions can no longer be found on 94 percent of the land in Africa where they used to live. The biggest reason is that some grasslands have been replaced by farming and cities.”在狮子曾经生活过的非洲地区,94%的土地上都找不到狮子了。最大的原因是一些草原已经被农业和城市所取代。可知非洲狮子急速减少的原因
31、是狮子的栖息地缺失,故选D项。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“He also supports his sons effort to educate neighbors about avoiding conflicts with lions.” 他还支持儿子教育邻居避免与狮子发生冲突所做出的努力。可知,文章主要是倡导人们要保护野生狮子,即防止狮子与人发生冲突,这篇文章最好的题目是“防止狮子与人发生冲突”。故选D项。CNashville, Tennessee is already known to many Americans as Music City, which is famous
32、for country music in the United States and is home to many recording companies. But recently, music recorded for video games, television shows and movies has earned Nashville a new name: Soundtrack(原声音乐)City.The city is known for very good studio musicians. They work mostly on recordings rather than
33、 live performances. Musicians in Nashville have helped to make the soundtracks for some of the most popular video games in the US. These include Madden, FIFA, Call of Duty and Star Wars.Also, more production companies have been bringing their film and TV soundtrack recordings to Nashville, including
34、 Netflix, Sony and Focus Features. A program the state of Tennessee established last year gives financial support to companies for doing business in the city.Nashville has become one of the major places in the world to record for films, games and television, Steve Schnur told the Associated Press. H
35、e is president of music for Electronic Arts (EA), a video game company. In the past, Schnur worked for MTV and music production companies such as Arista. He also worked as a music supervisor on films before joining EA. For a long time, EA recorded soundtracks for their games with orchestras, or larg
36、e groups of musicians, in Los Angeles, London and Eastern Europe. That changed about seven years ago when Schnur came to Nashville to record music for a game called Dragon Age Inquisition.I work with the musicians in Nashville now. They are both fast and skilled, Schnur added. This proved true even
37、on complex songs written by well-known composers such as Hans Zimmer, Lorne Balfe, Jeff Russo and John Debney. The music of video games is often very important to the gameplay in creating both emotion and attachment to the storyline. Kris Bowers is the remarkable composer behind the award-winning fi
38、lm Green Book. He came to Ocean Way Nashville Recording Studios and successfully recorded the soundtrack for Madden NFL 20.8. What makes Nashville called Soundtrack City?A. The achievement in soundtrack.B. The increase in live music performance.C. The film production.D. The record of country music.9
39、. Which of the following is a film and television production company?A. Ocean Way.B. Call of Duty.C. Netflix.D. EA.10. What does Schnur do now?A. He is a musician from Los Angeles.B. He is president of the Associated Press.C. He is a music supervisor on films in Arista.D. He is a leader recording mu
40、sic for video games in EA.11. Why does the author mention Kris Bowers in the last paragraph?A. To show the popularity of folk music.B. To attach importance to video games.C. To introduce his award-winning film.D. To stress Nashvilles musical success.【答案】8. A 9. C 10. D 11. D【解析】本文是新闻报道,主要介绍了原声音乐城市纳什
41、维尔。【8题详解】推理判断题,根据第二段“The city is known for very good studio musicians. They work mostly on recordings rather than live performances. Musicians in Nashville have helped to make the soundtracks for some of the most popular video games in the US. These include Madden, FIFA, Call of Duty and Star Wars.”
42、 (这个城市以出色的录音室音乐家而闻名。他们的工作主要是录音,而不是现场表演。纳什维尔的音乐家们为美国一些最流行的视频游戏制作了原声带。这些游戏包括Madden、FIFA、使命召唤和星球大战。)和第三段“Also, more production companies have been bringing their film and TV soundtrack recordings to Nashville” (此外,越来越多的制作公司把他们的电影和电视原声唱片带到纳什维尔。)可知,纳什维尔被称作原声音乐城市的原因是它在原声音乐上所取得的成就,故选A项。【9题详解】推理判断题。根据第三段“mo
43、re production companies have been bringing their film and TV soundtrack recordings to Nashville, including Netflix, Sony and Focus Features.”(包括奈飞(Netflix)、索尼(Sony)和福克斯电影公司(Focus Features)在内,越来越多的制片公司把他们的电影和电视原声唱片带到纳什维尔。)根据上文的production companies和their film and TV soundtrack recordings可知,Netflix是制片公
44、司。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第四段“He is president of music for Electronic Arts (EA), a video game company.”(他是电子游戏公司艺电(EA)的音乐总裁。)可知,Schnur现在是在EA,他是一个为视频游戏录制音乐的领导者。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Kris Bowers is the remarkable composer behind the award-winning film Green Book. He came to Ocean Way Nashville Recordin
45、g Studios and successfully recorded the soundtrack for Madden NFL 20” (克里斯鲍尔斯(Kris Bowers)是获奖电影绿皮书(Green Book)背后的杰出作曲家。他来到纳什维尔海洋之路录音室,成功地为疯狂橄榄球20录制了原声带。)此处提到了克里斯鲍尔斯的杰出成就,并且克里斯鲍尔斯在纳什维尔录制原声带,由此可以看出纳什维尔在音乐上也有所成就,即强调了纳什维尔在音乐上的成功,故选D项。DIn 2015, researchers from Australias Deakin University published one
46、of the first studies measuring foods physical effect on the left hippocampus(海马体), a seahorse-shaped brain region crucial for memory, learning and decision making. It is also one of the first areas to shrink in people with dementia(痴呆). 252 people filled out diet surveys and then underwent scans tha
47、t measured their brains. Four years later, they returned for another scan.The study found that the left hippocampus was heftier in the healthy eaters than in the unhealthy ones, regardless of age, sex, weight, exercise habits or general health. The average difference was 203 square millimeters, near
48、ly one third of a square inch. Sounds small, but thats room for a lot of extra brain cells. And strong new evidence showed that eating the right food and skipping the wrong stuff could help protect against declines in thinking and memory that lead to dementia.Plant-based diets may protect against me
49、mory decline and dementia, says lead researcher Claire McEvoy, RD. How is the power food working with your brain cells? Animal and test-tube experiments suggest that vitamins and fatty acids found in the plant food help new cells make copies of DNA when they divide and multiply. Meanwhile, the high-
50、fat and the high-sugar processed food harms brain cells by leaving brain tissue damaged by free radicals (自由基). This may hold back brain plasticity, making the processed food an especially big threat for the developing brains of kids.While food emerges as an important brain protector, experts say br
51、ain supplements (补充剂)arent all that effective. These pills and capsules may contain many ingredients. But actually, studies show that they do not activate brain cells in a significantly positive way. Let the buyer be aware of it, says David Hogan, MD, a specialist at Calgary University.12. What does
52、 the underlined word heftier in paragraph 2 mean?A. Darker.B. Larger.C. Smaller.D. Cleverer.13. What is paragraph 3 mainly about?A. The health benefits of plants.B. The effects of food on the brain.C. The key components of healthy diet.D. The harm of the processed food to the brain.14. What should b
53、uyers be aware of according to David Hogan?A. Food is an important protector of the brain.B. Pills and capsules contain many ingredients.C. Brain supplements dont really benefit the brain.D. Supplements affect the brain in a significant way.15. What can be concluded from the text?A. Eating smart can
54、 benefit our brain.B. The animal-based diet damages free radicals.C. The high-fat food is the direct cause of dementia.D. A balanced diet contributes to kids learning ability.【答案】12. B 13. B 14. C 15. A【解析】本文是说明文。最新研究表明,健康饮食可以帮助防止记忆衰退和痴呆症,吃对食物对我们的大脑有好处。【12题详解】词义猜测题。文章第一段中提到“It is also one of the fir
55、st areas to shrink in people with dementia.(它(左海马体)也是痴呆症患者的大脑中第一个萎缩的区域)”;第二段中提到“And strong new evidence showed that eating the right food and skipping the wrong stuff could help protect against declines in thinking and memory that lead to dementia.”新证据表明,吃对食物可以帮助防止思维和记忆衰退,吃的食物健康与否是导致痴呆的原因。那么健康饮食者的左海
56、马体萎缩就会比不健康饮食者速度慢,因此健康饮食者大脑中左海马体比不健康饮食者要更大。由此可以猜测“heftier”意思为“更大”。故选B。【13题详解】主旨大意题。文章第三段提到“Plant-based diets may protect against memory decline and dementia(植物性饮食可以防止记忆衰退和痴呆症)”;下文将两种饮食结构对比,“vitamins and fatty acids found in the plant food help new cells make copies of DNA when they divide and multipl
57、y. Meanwhile, the high-fat and the high-sugar processed food harms brain cells by leaving brain tissue damaged by free radicals .( 植物性食物中发现的维生素和脂肪酸有助于新细胞在分裂和繁殖时复制DNA。与此同时,高脂肪和高糖的加工食品损害脑细胞,使脑组织被自由基破坏)”。由此可知,该段是关于植物性植物和高脂肪高糖的加工食品对大脑产生的不同影响。故选B。【14题详解】细节理解题。文章第三段中提到“brain supplements (补充剂)arent all tha
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
