河北省张家口市2021届高三英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 张家口市 2021 届高三 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省张家口市2021届高三英语上学期期末考试试题(含解析)注意事项:1.本试卷由四部分组成。2.考试时间120分钟,满分150分。3.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡相应的位置。4.全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话 仅读一遍。例:
2、How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是C。1. What does the man mean?A. They can take a taxi. B. They will miss the bus. C. They should keep waiting.2. Where are the speakers?A. In an office. B. In a football club. C. In a meeting hall.3. What are the speakers like?A. Determined. B. Co
3、nsiderate. C. Hard-working,4. What will Jane do after school?A. Watch a movie. B. Meet her teacher. C. Prepare for an exam.5. What are the speakers mainly talking about?A. A dream. B. A trip. C. An accident.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅
4、读各个小题,每小题5秒钟;听完 后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Host and guest. C. Policeman and driver.7. Where are the speakers?A. On the road in their car. B. On a bus behind a truck. C. At a party in the Blacks。听第7段材料,回答第
5、8、9题。 8. What does the man like about his job?A. The working schedule. B. The chance to get social. C. The good pay.9. Where does the man usually have supper?A. In his car. B. In a pub. C. At home.听第8段材料,回答第10至12题。10. What did the mans parents do with him when he was a child?A. They read books to hi
6、m.B. They played puzzles with him.C. They did outdoor activities with him.11. What was the womans favorite childrens book?A. Guess How Much I Love You.B. Will You Be My Friend ?C. I Love It When You Smile,12. What can be inferred about the man?A. He wishes he could play with his children.B. He wishe
7、s his parents had read books to him.C. He wishes his children could stay with their grandparents.听第9段材料,回答第13至16题。13. Who is Mr. Henderson?A. The mans father. B. The womans husband. C. A housing agent.14. How far is it from the house the woman prefers to the school?A. Two miles. B. Three miles. C. F
8、ive miles.15. Why does the woman dislike the house in Rosefield?A. Its old. B. Ils expensive. C. Its inconvenient.16. What are the mans parents doing at present?A. Taking care of a baby.B. Preparing for a move.C. Travelling in China.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where are the floating farms?A. On an island
9、off the coast.B. On the canal system of Xochimilco.C. On deep water bodies in Mexico.18. What is produced on the floating farms?A. Organic vegetables. B. Fresh fruits. C. Small trees.19. Whats the problem with the floating farms?A. The government is forcing the farmers to leave them.B. The produce c
10、an5t be sold in the market.C. The farmers cant afford to run them.20. How is Yolcan trying to solve the problem? A. By providing the farmers with fund.B. By connecting the farmers with restaurants,C. By appealing to the government to provide help.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,
11、从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AMost Impressive Ways to Get from Place to PlaceHorse Caravan (马车)Go a bit old-school with a horse caravan in Ireland. While riding a horse may not offer much in the way of impressiveness, how about getting a horse to a carriage that includes cooking and sleeping areas? That
12、 sounds a bit more remarkable. Plus, the horse-drawn carriages allow a fresh perspective on the countryside and beaches.Terra BusMade in Calgary, only roughly 20 of these Terra Bus Ice Explorer all-terrain vehicles exist and they almost all serve the Icefields Parkway and the Athabasca Glacier in Ja
13、sper, Canada. Designed specifically for glacier travel, the six-wheel, 49-foot-long vehicle looks like the most robust (强大的)tour bus on the planet. And it is. The Terra Bus Ice Explorer can handle 56 passengers and nearly any sort of ice, mud, sand, snow and rock the Canadian Rocky Mountains have to
14、 offer.The Central-Mid-Levels Escalator (自动扶梯)If this Hong Kong escalator system didnt exist, youd have all sorts of stairs to deal with to climb between the western and central Hong Kong districts. This system of 20 escalators, built in 1993, combines to become the longest outdoor covered escalator
15、 in the world, running a total length of 2,624 feet and rising 442 feet in the process. From end to encl its a ride lasting 20 minutes.Symphony of the SeasAt 1, 181 feet in length and a gross tonnage of 228, 000, the Royal Caribbean Symphony of the Seas is the largest cruise ship in the world. The s
16、teel ship features seven distinct on-board neighborhoods, surfing, ziplining, ice-skating, 3D movies and pools. Symphony is powered by solar energy.1. What can you do on Horse Caravan?A. Cook meals.B. Watch movies.C. Take an escalator.D. Admire great mountains.2. What is Terra Bus intended for?A. Be
17、ach views.B. In-city transportation.C. On-board entertainments.D. Complex road conditions.3. Which of the following is in Hong Kong?A. Horse CaravanB. Terra Bus.C. The Central-Mid-Levels Escalator.D. Symphony of the Seas.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍四种最令人印象深刻的旅行方式。你可以坐马车,巴士,自动扶梯和听海洋交响乐。【1题详解】
18、细节理解题。根据Horse Caravan部分的“While riding a horse may not offer much in the way of impressiveness,how about getting a horse to a carriage that includes cooking and sleeping areas?虽然骑马可能不会给人留下深刻印象,但是体验在能做饭和睡觉的马车上怎么样?”可知,可以在马车上做饭。故选A。【2题详解】推理判断题。根据Terra Bus部分的“ Designed specifically for glacier travel, th
19、e six-wheel, 49-foot-long vehicle looks like the most robust (强大的)tour bus on the planet. And it is. The Terra Bus Ice Explorer can handle 56 passengers and nearly any sort of ice, mud, sand, snow and rock the Canadian Rocky Mountains have to offer.这辆车是专门为冰川旅行设计的,长49英尺,有6个轮子,看起来像是地球上最结实的旅游巴士。特拉巴士“冰探
20、险者”号能载56名乘客,还能载加拿大落基山脉提供的几乎任何种类的冰、泥、沙、雪和岩石。”可知,Terra Bus的目的是适用于复杂的路况。故选D。【3题详解】细节理解题。根据The Central-Mid-Levels Escalator中的“If this Hong Kong escalator system didnt exist, youd have all sorts of stairs to deal with to climb between the western and central Hong Kong districts.如果香港没有这种自动扶梯系统,那么在香港西区和中区之
21、间就会有各种各样的楼梯要爬。”可知,The Central-Mid-Levels Escalator在香港。故选C。BIn 1985. Charlie Burrell inherited (继承)a piece of land in West Sussex, England, which is 3.500 acres. It had been in his family for more than 200 years. As it was a failing farm, he and his wife. Isabella Tree, were all set to run a traditio
22、nal farm, but soon realized the costs far outweighed the profits. The land wasnt suitable for growing crops anymore.So. in 2001, the couple decided to try something else an experiment in “rewilding”, or restoring environments to their natural state. They reintroduced native species, including Tamwor
23、th pigs, Exmoor ponies, longhorn cattle, and deer. Then they took out all the fences and let the animals wander freely.In the following years, the land went through an incredible change. The once neat fields were covered with bushes, creating habitats where new plant and animal species could grow.No
24、w its home to many different creatures, including two rare species of bats, nightingales, peregrine falcons, white storks, and even turtle doves, whose numbers have dropped by 98 percent in the U. K. over the last few decades!“We were living in a biological desert. Now, ecologists are blown away all
25、 the time by just the amount of life here, Isabella said. It shows the potential that this kind of project has for changing trends of biodiversity decline.Whats more, the land is now profitable! Charlie and Isabella offer multiple services there, including walking tours, safaris, photography classes
26、, and rewilding workshops. They also sell meat to control their large animal populations, and even allow visitors to spend a night outside in the tents they set up.What a promising outcome! This is amazing news for conservationists and shows that our planet can be returned to its natural glory, if o
27、nly we let it. Now, its a beautiful reminder of how ecosystems can be restored by letting Mother Nature take the control.4. What did the couple do with the land?A. They planted trees on it.B. They raised animals on it.C. They restored it to its natural state.D. They transformed it into a traditional
28、 farm.5. What does the underlined phrase “blown away” in Paragraph 5 mean?A. Amused.B. Impressed.C. Disappointed.D. Confused.6. Which is one of the ways the couple make profits?A. Selling tents to tourists.B. Selling what they grow on the land.C. Killing animals and selling the meat.D. Drawing rare
29、animals and selling the pictures.7. What can be inferred about the couple?A. They have creative ideas.B. They succeeded through hard labor.C. They are too lazy to manage a farm.D. They care more about money than the ecosystem.【答案】4. C 5. B 6. C 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了一对夫妇将土地恢复到自然状况,不仅保护了生态环境,而且还赚到了钱的故
30、事。【4题详解】细节理解题。根据第二段“in 2001, the couple decided to try something else an experiment in “rewilding”, or restoring environments to their natural state.(2001年,这对夫妇决定尝试另一种方式“野化”实验,即将环境恢复到自然状态。)”可知,这对夫妇将土地恢复到自然状况。故选C项。【5题详解】词句猜测题。根据第五段“It shows the potential that this kind of project has for changing tre
31、nds of biodiversity decline.(它显示了这类项目在改变生物多样性下降趋势方面的潜力。)”以及文中表明夫妇的土地上生物种类和数量很多,可以推断,这里的生命数量给生态学家留下了深刻印象。“blown away”意思是留下深刻印象。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“They also sell meat to control their large animal populations(他们也卖肉来控制他们庞大的动物数量)”可知,这对夫妇的盈利方式之一是杀动物卖肉。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据文章内容可知,这对夫妻想出了常人想不到的好主意,将土地恢
32、复到自然状况,不仅保护了生态环境,而且还赚到了钱。由此可以推断,这对夫妇拥有创造性的想法。故选A项。CWhen irregardless was included in Merriam-Webster dictionary, it caused wide disagreements. “Irregardless” has been in widespread and near-constant use since 1795, when a newspaper called The Charleston City Gazelle of Charleston Ga., first used it.
33、 We do not make the English language, we merely record it,“ the dictionarys staff wrote in “Words of the Week”.The words definition, when we read it, would seem to be without regard. However, Merriam-Webster defines irregardless as “nonstandard” but meaning the same as “regardless”. According to Mer
34、riam-Webster, Many people find irregardless to be a ridiculous word, as the ir-prefix usually indicates negative meaning; however, in this case it appears to make the meaning of regardless stronger. “Its not a real word. I dont care what the dictionary says,” responds author Michelle Ray, who teache
35、s English in Silver Spring, Md. And she says shes still planning to mark “irregardless as incorrect on her students work.An American newspaper the Baltimore Sun published the word in editor John McIntyres commentary on Saturday: Irregardless is too a word; you just dont understand dictionaries. Peop
36、le get upset about the dictionary because they think it is some sort of official document. But actually, its not. Its just lexicographers identifying words that people use and trying to find out how they are spelled, how they are pronounced, what meanings they have and where they came from. “The dic
37、tionarys recognition doesnt enroll a word as correct in the English language,“ McIntyre says. It just says this is a word that a lot of people use in English. And heres what we know about it. So its a word, but its use is still discouraged in formal writing.8. Where was irregardless first used?A. In
38、 a newspaper.B. In an online post.C. In a new dictionary.D. In an experts comment.9. How does Merriam-Webster define “irregardless”?A. It defines it as meaningless.B. It defines it as a nonstandard usage.C. It defines it as the opposite of “regardless”.D. It defines it as indicating a negative attit
39、ude.10. What is Michelle Rays attitude towards the use of “irregardless”?A. She is uncertain about it.B. She thinks it informal but correct.C. She is unwilling to accept it.D. She doesnt care about how her students use it.11. What is the best title for the text?A. Irregardless Is Frequently Used in
40、Formal WritingB. Experts Cant Agree on the Meaning of “IrregardlessC. Irregardlee Shouldnt be Included in the DictionaryD. Regardless of What You Think, “Irregardless Is a Word【答案】8. A 9. B 10. C 11. D【解析】这是一篇议论文。“irregardless”一词被收录进韦氏词典在社会上引起了广泛的争议。文章介绍了“irregardless”这个单词的起源,韦氏词典对其的解释以及人们对此的不同看法。【8
41、题详解】细节理解题。根据第一段中“Irregardless” has been in widespread and near-constant use since 1795,when a newspaper called The Charleston City Gazelle of Charleston Ga., first used it.( “Irregardless”这个词从1795年开始就被广泛使用,当时一份叫做Charleston City Gazelle of Charleston的报纸第一次使用这个词)”可知,“irregardless”最先在报纸上使用的。故选A。【9题详解】细
42、节理解题。根据第二段中“However, Merriam-Webster defines irregardless as “nonstandard” but meaning the same as “regardless”.(然而,韦氏词典将“irregardless”定义为“不标准的”,但意思与“regardless”相同)”可知,韦氏词典把irregardless定义为一种非标准用法。故选B。【10题详解】推理判断题。根据第三段“Its not a real word. I dont care what the dictionary says,” responds author Miche
43、lle Ray, who teaches English in Silver Spring, Md. And she says shes still planning to mark “irregardless as incorrect on her students work.(“这不是一个真正的词。 我不在乎字典上怎么说。”作者Michelle Ray回应道,她在马里兰州银泉市教英语。而且她说她还打算在学生的作业上把“irregardless”标记为不正确。)”可推知,Michelle Ray不愿意接受“irregardless”一词的使用。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中“
44、When irregardless was included in Merriam-Webster dictionary, it caused wide disagreements.(当irregardless一词被收录进韦氏词典时,引起了广泛争议)”结合文章介绍了“irregardless”这个单词的起源,韦氏词典对其的解释以及人们对此的不同看法。可知,D选项“不管你怎么想,irregardless就是算一个单词”最符合文章标题。故选D。DA long-term dream for 3D bioprinting is that people on active waiting lists f
45、or organ donations might one day have the option of getting a bio-printed organ. Although the ability to produce a functional heart or kidney this way likely lies years in the future, realistic near-term goals include bioprinting simpler structures. Living tissues printed outside the body, however,
46、would still require implantation operation, which often involves large incisions (切 口)that increase the risk of infection and lengthen recovery time.Scientists in Tsinghua University are working on a way to print cells directly inside the body. The idea would be to use existing minimally invasive (微
47、创)operation techniques to insert 3D printing tools into patients and then lay down new tissues.Much of the previous research has focused on treatments of skin and other tissues in the outer part of the body, because the necessary equipment is normally too large to access :he digestive tract (消化道)and
48、 other centrally located organs. Scientists in China wanted to develop a mini bioprinting robot that could enter the human body with relative case, so that they can use the technology for conditions like stomach ulcer (胃溃疡).The resulting micro robot is just 30 millimeters wideless than half the widt
49、h of a credit card and can fold to a length of 43 millimeters. Once inside a patients body, it unfolds to become 59 millimeters long and can start bioprinting. The team has constructed clever mechanisms that make the system compact when entering the body yet extend to provide a large working area on
50、ce past the tight entry. In their experiments, the researchers in China fitted the micro robot onto a long tube that can be inserted through bodily openings and successfully snaked it through a curved pipe into a transparent plastic model of a stomach.12. What is the aim of Tsinghuas new research?A.
51、 To repair wounded skin of the human body.B. To take stomach ulcer out of the human body,C. To print new tissues inside the human body.D. To plant 3D printed organs into the human body.13. What is the advantage of Tsinghuas new technique?A. Immediate organ sharing.B. Reduced patient suffering.C. Les
52、s use of operation equipment.D. Accurate health condition identification.14. What is the end product of Tsinghuas research?A. A plastic stomach.B. A snake- like long tube.C. A 3D printed structure.D. A mini bioprinting robot.15. Whats the authors purpose in writing the text?A. To guide.B. To inform.
53、C. To advertise.D. To argue.【答案】12. C 13. B 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了清华大学研究的一款医用微型3D打印机器人。【12题详解】细节理解题。由第二段“Scientists in Tsinghua University are working on a way to print cells directly inside the body. The idea would be to use existing minimally invasive (微创)operation techniques to insert 3D pr
54、inting tools into patients and then lay down new tissues.”(清华大学的科学家正在研究一种直接在体内打印细胞的方法。其想法是利用现有的微创手术技术,将3D打印工具插入患者体内,然后放置新的组织。)可知清华新研究是利用现有的微创手术技术在体内植入3D打印工具,在人体内3D打印新组织。故选C项。【13题详解】推理判断题。由第一段中的“Living tissues printed outside the body, however, would still require implantation operation, which often
55、involves large incisions (切 口)that increase the risk of infection and lengthen recovery time.”(然而,在体外打印的活组织仍然需要植入手术,这通常需要大切口,这会增加感染的风险并延长恢复时间。)和第二段“Scientists in Tsinghua University are working on a way to print cells directly inside the body. The idea would be to use existing minimally invasive (微创
56、)operation techniques to insert 3D printing tools into patients and then lay down new tissues.”(清华大学的科学家正在研究一种直接在体内打印细胞的方法。其想法是利用现有的微创手术技术,将3D打印工具插入患者体内,然后放置新的组织。)可知体外打印的活组织植入体内时,需要大切口,感染风险高恢复时间长,而清华的新技术是微创手术,在体内直接3D打印新组织,也就是不需要大切口,恢复时间短,感染风险低,所以对患者来说就是痛苦最少。故选B项。【14题详解】细节理解题。由最后一段中的“The resulting mi
57、cro robot is just 30 millimeters wideless than half the width of a credit card and can fold to a length of 43 millimeters.”(这种随之产生的微型机器人的宽度只有30毫米,比信用卡宽度的一半还小,可以折叠到43毫米长。)和下文对这个微型3D打印机器人的描述,可知清华研究的最终成果是微型生物打印机器人。故选D项。【15题详解】推理判断题。本文的体裁为说明文,介绍了清华大学研究的一款医用微型3D打印机器人,由此可见其写作目的应为“To inform”(报告)。故选B项。第二节(共
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
